Går skifferoljebranschen i graven?

5
1441

Jag publicerade nyss en artikel om skifferoljeindustrins omdiskuterade, men sannolikt skakiga framtid. Tar inte skifferoljan snabbt slut i USA?

”Som ett brev på posten/malen” publicerar nu Pål Steigan en uppdaterad berättelse om det mer akuta läget.
Skifferoljeindustrin bryter samman.

Skifferoljebranschen fick USA tillbaka bland en av de främsta oljeproducenterna och -exportörerna i världen. Men det har aldrig varit lönsamt. Den mycket miljöskadliga produktionen baseras på skuld. Branschen klarar sig om oljepriset ligger över 45 dollar/fat, men det är ett pris som ingen är i närheten av idag. Coronakrisen har sänkt världens efterfrågan på olja från 100 miljoner fat per dag till 75 miljoner fat per dag.

Bland oljeproducenterna verkar Mexiko ha gjort det smartaste draget. Före krisen sålde Mexiko sin framtida olja 2020 för 49 dollar per fat. Det såg ut som en dålig affär när den gjordes. På dagens marknad verkar det nästan guldkantat. Banker i USA, som har lånat mer än 200 miljarder dollar till skifferindustrin, är i färd med att rycka in för att säkerställa de värden de behöver hitta. JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo & Co, Bank of America Corp. och Citigroup Inc bildar sina egna oljebolag för att ta över ägandet av konkursföretag.

Detta är inte en politik för att hålla skifferindustrin vid liv, men för att förbättra egna räkenskaper för att ha ett starkt kort att spela i kommande uppgörelser. Detta innebär också att arbetsmarknaden som byggdes upp kring skifferindustrin kollapsar och att arbetslösa oljearbetare kommer att gå med i gruppen på 15-20 miljoner arbetslösa i USA. De som ser oljebranschens undergång som det viktigaste kan glädjas.

Nackdelen är att med dagens billiga olja kommer ingen av de så kallade alternativa energierna att vara jämförelsevis mer lönsamt. USA är inte det enda offret vid skifferindustrins kollaps. Argentina drabbas också hårt och det delvis statliga oljeföretaget YPF har meddelat att det kommer att sänka sin produktion med 50%. Denna kris kommer också att döda skifferindustrin där. Det kommer att vara extra svårt för ett land som redan är på randen av konkurs.Vi har precis börjat andra kvartalet 2020, och detta år är redan på väg att bli ett av de svartaste i mannaminne. Det finns liten anledning att gråta över skifferindustrin. Men när den går i graven är det inte för attförnuftiga beslut har tagits, utan för att marknaden ligger i ruiner.

Föregående artikelFalska anklagelser från EU om rysk desinformation enligt forskare i Storbritannien
Nästa artikelStoppa tortyren i Israels fängelser!
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

5 KOMMENTARER

  1. Intressant inlägg. Förmodligen verklighetsförankrat. Jag får den uppfattningen.
    Som jag uppfattat är skifferoljeindustrin miljövidrig. I varje fall mycket omdiskuterad.
    Verkligen inget att gråta över om den skulle försvinna.
    Jag är allmänt positiv till arbete men inte arbete som förstör planeten.
    Har precis cyklat en runda för ett ärende. Det var mycket bilar ute trots söndagseftermiddag och Påskdagen. Full fart också så det är otäckt som oskyddad cyklist.
    Jag är inte utan motorfordon men liksom redaktören vill jag röra på mig så länge jag kan.
    Ju mer trafiken ökar och ju äldre jag blir så blir trafiken alltmer motbjudande.
    De alltmer skarpa och starkare ljusen gör att jag förlorar både koncentration och kontroll.
    Märkligt att inga protester hörs från något håll. Som jag skulle vara den enda som besväras?
    Utvecklingen hela tiden är ”the bigger the better”. Ju mer, större och starkare desto bättre.
    Som att piska på en häst hela tiden och få den att springa allt snabbare.
    Funkar det verkligen, eller kollapsar hästen till slut?

    Folk hinner inte sluta dö i Coronakrisens spår förränn konsumtionssamhället gasar fullt igen.
    Något som jag tyckte var bra i allt eländet var att samhället lugnade ner sig och bl.a. luften blev renare.
    Men människor i gemen vill uppenbarligen inte ha det så.
    Konsumtion och Välfärdssamhälle samma sak?

  2. Om skifferoljebranschen.. ”Det är inte så vänner behandlar vänner”.
    https://www.rt.com/business/485594-saudi-arabia-us-oil/

    USA:s senatorer anklagar Saudiarabien för att kriga mot USA:s olja. När OPEC + -avtalet väntar, höll amerikanska senatorer från oljestater telefonsamtal med saudiska tjänstemän för att säkerställa att Riyadh slutligen slutar problemet ”det hjälpte till att skapa oljeprisskriget” som täckte marknaden.
    Det två timmars telefonsamtalet, ledat av de republikanska senatorerna Kevin Cramer och Dan Sullivan, kom på lördagen, två dagar efter att OPEC +, under ledning av Saudiarabien och Ryssland, gick med på att nedskärningar skulle ta 10 miljoner fat per dag offline. Den massiva affären är tänkt att hindra råoljepriserna från att tumla och öka oljemarknaden.
    ”Medan vi uppskattar att de tog det första steget mot att lösa problemet de hjälpte till att skapa, tillbringade saudierna över en månad krig mot amerikanska oljeproducenter, allt medan våra trupper skyddade deras”, sa senator Cramer i North Dakota.
    Medan stabiliseringsinsatserna uppenbarligen uppskattas i USA, vars skifferföretag drabbades hårt av marknadsoron, missade inte tjänstemännen chansen att skylla kungariket för amerikanska tillverkares problem.
    Cramer och Sullivan i Alaska införde lagstiftning i slutet av mars om att alla amerikanska styrkor och utrustning skulle tas bort från Saudiarabien. Flytten syftade till att pressa kungariket att stoppa oljetvisten när inga nya nedskärningar var i sikte.
    Sullivan, som tillsammans med Cramer sitter i senatskommittén för väpnade tjänster, sa också att Riyadhs beslut att öka produktionen till över 12 miljoner fat ”förvärrade oron på de globala energimarknaderna”, vilket tillförde smärtan som orsakats av koronaviruspandemin.
    Oron rasar fortfarande den amerikanska arbetsmarknaden, eftersom ”tiotusentals” avskedades och energiföretag tvingades stänga.
    ”Det är inte så vänner behandlar vänner. Deras handlingar var oförlåtliga och kommer inte att glömmas. Saudiarabiens nästa steg kommer att avgöra om vårt strategiska partnerskap är berättigande”, tillade han efter samtalet med Saudias energiminister Prince Abdulaziz bin Salman, vice försvarsminister Khalid bin Salman och den saudiska ambassadören i USA, prinsessan Reema binder Bandar bin Sultan .

    ”Handlingar säger mer än ord. Konungariket måste vidta hållbara, konkreta åtgärder för att avsevärt minska oljeproduktionen, och det måste göra det snart”, sade han.
    Under tiden anklagade Ted Cruz i Texas, som också deltog i konversationen, Riyadh för att försöka döda Texas-oljeproducenter genom att översvämma marknaden. ”Om du vill bete dig som vår fiende, behandlar vi dig som vår fiende,”sade han som citerades av Dallas Morning News.
    Men enligt hans uppfattning är Ryssland också skylden för problemen tillsammans med Saudiarabien, medan Mexiko inte ska klandras för bristen på samarbete. ”Det var inte Mexiko som startade detta ekonomiska attack mot amerikanska producenter. Det var Ryssland och Saudiarabien … som försökte utnyttja denna pandemi. ”

    Uppmaningarna att hålla sig till den föreslagna oljeplanen kommer när medlemmarna i OPEC och icke-kartellmedlemmar under ledning av Ryssland fortfarande försöker slutföra det nya avtalet. Överenskommelsen har varit i limbo sedan torsdag, då Mexiko strömmade över de föreslagna produktionsnedskärningarna.Den tidigare OPEC + -avtalet kollapsade i början av mars när Ryssland och Saudiarabien misslyckades med att hitta gemensam grund under samtal i Wien.
    Medan Riyadh insisterade på djupare produktionsnedskärningar ville Moskva behålla dem som de var. Detta fick Konungariket att sänka sina oljepriser för att få marknadsandelar och höja produktionen till rekordnivåer.

    • USA har inga ”vänner” eller allierade bara mer eller mindre lydiga vasaller! Och vem vid sina sinnens fulla bruk skulle lita på en så opålitlig ”allierad” som USA? Möjligtvis ett antal naiva svenska politiker…

  3. Enligt T Meyssan finns mycket mer än marknadsaspekter (och D Trumps återvalskampanj) i den pågående kalabaliken.
    Trump och Pompeo har ändrat inriktning för det globala maktspelet och fokuserar på oljan, med Venzuelas olja som mål.
    Saudiarabiens ledarskap är inte längre lika medgörlig, och emiraterna har bytt fot, troligens med Washingtons goda minne (Dubai stödjer numera Syrien mot Turkiet, och Ryssland mot Turkiet i Libyen, har stött Houtti tillsammans med Iran mot Saudiarabien i Jemen).

    De gamla sätten att reagera på marknadsstörningar gäller inte längre men snacket går som förut på exempelvis oilprice.com ty branschfolket tänker oljetekniskt/oljeekonomiskt, inte världspolitiskt.

    Ekonomernas kristallkulla tar allt som oftast fel. Exempel:
    https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/China-Stockpiled-Ultra-Cheap-Crude-During-Lockdown.html
    China Stockpiled Ultra Cheap Crude During Lockdown
    By Irina Slav – Apr 14, 2020, 9:30 AM CDT
    …/…
    Interestingly, the oil import increase data comes on the heels of a Reuters poll among economists, who said they expected a dip in imports in March.
    …/…

    Två motsatta bedömningar av lagerkapaciteten, med 3 dagars mellanrum:
    https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/OPEC-Deal-Wont-Solve-The-Oil-Storage-Crisis.html
    OPEC+ Deal Won’t Solve The Oil Storage Crisis
    By Irina Slav – Apr 09, 2020, 6:00 PM CDT

    https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Why-The-OPEC-Output-Cut-Is-Irrelevant.html
    Why The OPEC+ Output Cut Is Irrelevant
    By Arthur Berman – Apr 06, 2020, 5:00 PM CDT…/…

    Båda ansåg att de överenskomna produktionsminskningarna inte räcker på långa vägar, men Berman gissade rätt om lagerkapaciteten ”over there”, ty han förstod att Trump skulle bryta mot seden: 
    https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/US-May-Help-Oil-Producers-By-Offering-Storage-Space-In-SPR.html
    U.S. May Help Oil Producers By Offering Storage Space In SPR
    By Tsvetana Paraskova – Apr 14, 2020, 12:30 PM CDT

    Folket på och runt Oilprice verkar inte veta – eller bry sig om – hur stor ledig strategisk lagerkapacitet Indien, Japan, Kina, Ryssland med flera länder har, trots att det är en nyckelfaktor när världspolitiska överväganden ersätter marknadstänkandet.

    Fortsätter flyget att stå på backen samtidig som miljarder människor hindras från att arbeta eller semestra är det bara lagerkapaciteten som kan ”rädda” frackingsindustrin om inga mer drastiska minskningar av oljeutvinningen sker, har jag förstått.
    Den fromma förhoppningen tycks vara att Kinas industri rullar igång och jobbar in försenade leveranser, så att de fabriker i andra länder som fick slå igen på grund av brist på komponenter också kan återuppta produktionen… och konsumera energi.
    Det är realistiskt, med tanke på föregående epidemier (exempelvis 1969) som tog ett par miljoner liv, bara inte för många nyckelpersoner har avlidit eller ligger på rehab, ty många rutinjobb har tagits över av robotar och de industrijobb som är kvar kräver mer utbildning/träning än förut.

    För några år sen fick man hämta en sjuk specialistreparatör i ambulans för att hans kollega semestrade bortom haven och tågtrafiken stod still i hela Stockholmsregionen. Det fanns bara två personer i hela Sverige som kunde vad som behövdes kunnas. Det slimmade produktionsapparaten räknar inte alltid med back-upp, så vi får se framöver hur det kommer att arta sig.

    Om sista paragrafen i inlägget:
    ledig borrningskapacitet kan sänka investeringskostnaden för geotermisk energi
    https://oilprice.com/Alternative-Energy/Geothermal-Energy/The-Oil-Price-Crash-Could-Trigger-A-Geothermal-Energy-Boom.html
    The Oil Price Crash Could Trigger A Geothermal Energy Boom
    By Tsvetana Paraskova – Apr 13, 2020, 4:00 PM CDT

    Det finns annars andra fördelar med lokalt producerad energi, speciellt om man har långt till en importhamn.

  4. Förr i världen had Sverige beredskapslager för olja i bergrum. Kan man återupprätta dessa eller vad används de till idag?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here