Gick USA och Guadió i en fälla som Maduro gillrat?

5
1575
Venezuela. Stöd till regeringen efter kuppförsöket. Skärmdump från Telesur

Jag återpublicerade en artikel av redaktören Michel Chossudovsky för den mycket lästa antiimperialistiska siten Globalresearch.ca som utifrån sina erfarenheter av statskuppen i Chile 1973 reser frågan om kuppförsöket 30/4 var avsett att misslyckas, eller snarast en rekognoscering av krafterna, främst hos militären, inför en kommande riktig statskupp. Var syftet att statskuppsförsöket i Venezuela skulle misslyckas?

Kanske det.

Men man kan också resa frågan om detta var en fälla av Maduro och medarbetare, som också gav dem viktig information om stödet för Guadió, inte minst bland militären. Inte helt överraskande har Pål Steigan en artikel som diskuterar detta! Gick USA och Guadio i en fälla? Jag återger huvudinnehållet.

New York Times skriver att Trump-administrationen trodde att det skulle gå helt annorlunda. ”Trumpadministrationen, som har backat upp Mr Guaidó sedan han först utmanade Maduro myndighet för mer än tre månader sedan, bedömde tydligt att dagen skulle utvecklas annorlunda”. New York Times

Det finns tecken på att president Nicolás Maduro hade satt upp en fälla som både Guaidó och Washington gick in i. Washington Post skriver att det fanns signaler i förväg att ledande figurer i regeringen och armén var redo att byta sida. Tidigt på dagen sade säkerhetsrådgivaren John Bolton att Donald Trump följde utvecklingen i Venezuela ”minut för minut”.

Bolton sade också att ledande medlemmar i den venezuelanska regeringen var redo att störta Maduro. Han sade att försvarsministern Vladimir Padrino López hade haft hemliga samtal med Guaidó och att han hade uppmanat honom att genomföra sitt löfte att störta Maduro. Särskilde sändebud Elliott Abrams sa samma sak och pekade på kontakter i Högsta domstolen och nationalgardet i Venezuela.

Moon of Alabama menar att eventuella hemliga kontakter med Guadió uppmuntrades av regeringen. Moon of Alabama

Kommentar: Naturligtvis är det svårt om hur mycket det ligger i de motsatta bedömningarna på Globalresearch.ca och hos Moon of Alabama. Så mycket är nog klart att ledande militär i Pentagon är tveksamma att angripa Venezuela militärt. Landet har en tämligen stark armé, är dubbelt så stort som Irak, har djungel. Jag gissar att man snarast försöker på ett okonventionellt mordförsök mot Maduro. Det finns biologiska och kemiska vapen. Och USA som gapat högt över kemiska vapen i andra länder har sådana lager.

Föregående artikelBloggare kräver ändrad svensk Syrien-politik i ”Ring P1”
Nästa artikelNej till USAs krig mot Venezuela!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  • Nej dom installerar inga kärnvapen utanför sitt territorium sånt håller bara USA på med.
   Ryssland är i Venezuela för att bevaka sina intressen man har stora lån till landet man hjälper tydligen militären med deras rysktillverkade luftvärnsystem.
   Dessutom vill man förhindra att USA ger sig på ytterligare en oljestat, man vet hur det gick i Libyen och Irak där Ryssland inte ingrep.
   Självklart finns säkert också en tanke på att störta petrodollarn i framtiden, att man vill att Venezuelas olja handlas i andra valutor än dollarn.

  • Ryssland har aldrig placerat ut kärnvapen i andra länder och kommer antagligen aldrig att göra det! (Fast kanske borde Ryssland beväpna alla länder som hotas av USA med kärnvapen så att de slapp påhälsning från gangsterstaten och dess hantlangare). Varför tror du USA är så rabiata motståndare till att många länder vill köpa S-400? Blir ju mycket svårare att genomföra illegala bombräder mot länder med vettigt luftvärn som kan skjuta ner deras svindyra plan. Kostar mer än det smakar s a s! USA:s försök till inblandning i Venezuela är ett tecken på svaghet och är mer en patetisk uppvisning i inkompetens och dessutom ett flagrant brott mot internationella lagar och förordningar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here