Goldman Sachs: – Dollarns ställning är i fara

8
3015

Ingress: Jag har översatt denna artikel som publicerats på Pål Steigans blogg.
Dollarns unika ställning som helt dominerande reservvaluta är av central ställning för USA:s ställning som ledande stormakt. Detta har behandlats i flera artiklar, senast 29/7 i Goodbye Dollar!?

Den artikeln diskuterar dollarns försvagning, liksom andra artiklar som nämns där. Se under ”Relaterat.”


Goldman Sachs: – Dollarns ställning är i fara

Den internationella finansbanken Goldman Sachs varnar för att den hyser ”allvarlig oro” för dollarns status som global reservvaluta samtidigt som USA kämpar med snabbt ökande skuld och stor politisk och social osäkerhet. Detta skriver tidningen The Times som också finns utanför brandväggen.

Dollarns svaghet återspeglas i det snabbt stigande guldpriset. För att hantera den ekonomiska krisen som har följt coronakrisen, har Fed pumpat upp sina konton med 2,8 biljoner dollar hittills i år. Så länge det finns internationellt förtroende för dollarn, kan sådana pengar tryckas utan stora konsekvenser för USA. Problemet är att den amerikanska ekonomin har stora underliggande svagheter och att förtroendet för dollarn har försvagats kraftigt. Det visar sig i form av investerare som säljer dollar och köper guld.

Redaktören: Guldpriset slog ”all time high” 27 juli på närmare 2000 dollar per uns (31 gram).

Barry Dawes, verkställande direktör för Martin Place Securities, tror att guldpriset kan nå $ 3.500 på två år, enligt CNBC.

Guldfeber: Den vita kurvan kurvan visar utvecklingen av av guldpriset i dollar.

Det har talats om dollarns fall under åratal, men inga större förändringar har skett. Men den växande konflikten mellan USA och Kina och EU: s försök att lösa sina egna kriser har lett till två saker: Kina dumpar dollar och EU stärker sin euro mot dollarn.

Det har skett en markant förstärkning av euron gentemot dollarn under coronakrisen. Kina har ökat sina guldinnehav betydligt. Och landet har minskat sin användning av dollarn i utrikeshandeln med varor och tjänster med 20 procent under 2020. Detta innebär en ganska snabb underminering av dollarens ställning:

Guo Shuqing, det kinesiska kommunistpartiets kommissionär för People’s Bank of China, varnade Förenta staterna:«Vissa människor säger:‘ Inhemsk skuld är inte skuld, men extern skuld är skuld. För Förenta staterna är till och med utlandsskulden inte skuld. ”Detta verkar ha varit fallet länge, men kan det verkligen pågå en lång tid framöver. »

Hur länge kan USA fortsätta agera som om extern skuld inte är skuld? Och vad tänker Kina göra med den 1,1 biljoner dollar det har i amerikanska obligationer?Ett tecken på svagheterna i den amerikanska ekonomin återspeglas i en bostadskris som kan vara oöverträffad. Över 40 procent av dem som hyr bostäder i USA riskerar att bli vräkta i år.

Relaterat.
Goodbye Dollar!?
Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Vilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?
BRICS skaffar eget betalningssystem.
Tyskland har tjänat mycket på euron medan Italien och Frankrike har tappat enormt.
Ryssland hamstrar guld och säljer amerikanska statsobligationer. Varför?

Föregående artikelDet skamliga avtalet med USA om Syriens olja
Nästa artikelSvT visar åter ”The last men in Aleppo” – propagandafilm för terroristvännen White Helmets (Vita hjälmarna).
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Nyhet om dollarns nära förestående fall har slagit till på bred front och flera krönikörer (vänster/höger) skriver om det.

  http://thesaker.is/the-twilight-of-neo-liberalism/

  och

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/08/03/the-dollar-standard-slipping-out-of-control/

  Råttorna börjar hoppa från det sjunkande skeppet. När t o m GoldmanSachs inte längre tror på dollarn så är det väldigt allvarligt. Det låter som skrivet i stjärnorna.

  ‘’Goldman Sachs Group Inc. put a spotlight on the suddenly growing concern over inflation in the U.S. by issuing a bold warning on Tuesday that the dollar is in danger of losing its status as the world’s reserve currency. With Congress closing in on another round of fiscal stimulus to shore up the pandemic-ravaged economy, and the Federal Reserve having already swelled its balance sheet by about $2.8 trillion this year, Goldman strategists cautioned that U.S. policy is triggering currency “debasement fears” that could end the dollar’s reign as the dominant force in global foreign-exchange markets …

  There are many factors pushing the gold price higher, including fear of increasing political uncertainty, rising concerns involving another spike in COVID-19 infections in the country, increasing government debt, rising inflation, and concerns that the US dollar is seeing a new downtrend to the Chinese Yuan.’’

  För fredsälskande människor är detta en bra nyhet på flera sätt: imperiets slut närmar sig, likaså slutet för sionisternas rasistiska regim i israel och slutet på medeltida teokratiska regimen (Saudi och co.). Det ska bli roligt att höra klagosångerna från svenska marknadsfundamentalisterna och imperielakejernas gäng …

  Låt festligheterna börja! 🙂 🙂 🙂

  • Rekord kollaps: den amerikanska ekonomin kollapsade med en tredjedel, 4 augusti – RIA Novosti, Natalia Dembinskaya.
   Det värsta kvartalet i historien och den djupaste lågkonjukturen. Återhämtningen kommer inte snart.
   Den amerikanska bruttonationalprodukten sjönk med 32,9 procent under andra kvartalet, vilket är en rekord som överträffar alla analytikeres prognoser. Ekonomer uppger att den amerikanska ekonomin befinner sig i den djupaste recessionen. Och detta trots flera biljoner dollar stimulans från Fed och lanseringen av tryckpressen.Nen.

   I januari – mars förlorade den amerikanska BNP fem procent och slutade med 11 års ekonomisk tillväxt. Påverkas av den kraftiga nedgången i konsumentutgifter, som står för nästan 70% av den ekonomiska aktiviteten.
   Enligt resultaten från det amerikanska handelsdepartementet kollapsade BNP med en tredjedel i april-juni och utplånade all ekonomisk tillväxt sedan 2015. I själva verket har ekonomin gått tillbaka till nivåer för mer än fem år sedan. Detta har inte hänt tidigare. Den föregående kvartalsregleringen antecknades 1958 – minus tio procent. Och den årliga – 1932: 12,9%.

   De största investeringsbankerna Goldman Sachs och JP Morgan varnade för en överhängande lågkonjunktur i april. Nu erkändes det officiellt: nedgången under två kvartal i rad och den djupaste. Konkursvågen ledde till ett kraftigt hopp i arbetslösheten – upp till 14,7%. Enligt det amerikanska arbetsdepartementet får 17 miljoner amerikaner nu förmåner. Hittills har preliminära uppgifter publicerats. De uppdaterade presenteras den 27 augusti.
   ”Begränsningarna för rörelse, som infördes i mars – april, avbröts delvis i vissa regioner i maj och juni, hushåll och kommersiella strukturer fick förmåner från staten. Men företag och utbildningsinstitutioner fortsatte att arbeta på distans och konsumenterna vägrade att spendera,” avdelningsrapport.
   Varken det stora depressionen eller ”den stora lågkonjunkturen” (2008) eller någon av de mer än tre dussin ekonomiska kriser som har inträffat under de senaste två århundradena har orsakat en så kraftig försvagning av ekonomin på så kort tid. Vita huset betonar att ekonomin har gått in i krisen i bättre form än för tolv år sedan.
   Till exempel var hushållens skuldbörda före pandemin lägre än före kvällen 2008. Och återhämtningen kommer att hjälpa till av incitament från den federala regeringen. Sedan mars har ett enormt belopp hällts ut på marknaderna – cirka 6 biljoner dollar. Samtidigt uppskattar Internationella valutafonden att nedgången inte är 33 utan 37 procent. Och återhämtningen, som förväntades under det tredje kvartalet, är ännu inte synlig.

   Ekonomin har stannat i flera veckor på grund av ökningen av virusinfektioner eftersom konsumenter undviker utgifter och resor mitt i pågående uppsägningar, sade Bloomberg. ”Det här är fruktansvärt”, säger Nariman Behravesh, chefekonom på IHS Markit. ”Vi har aldrig sett något liknande.” ”Handelsdepartementets rapport visade hur djupt och mörkt hålet ekonomin har fallit i,” säger Mark Zandi, chefekonom på Moody’s Analytics. Det kommer att ta lång tid att komma ur denna situation.

   Som experter från den schweiziska bankkoncernen Julius Baer påpekar fortsätter nedskärningarna av arbetstillfällen, och därför bör amerikanerna förvänta sig en ökning av arbetslösheten till följd av omstrukturering av företag och den kommande ökningen i konkurser. Internationella valutafonden förutspår att den amerikanska ekonomin i slutet av året kommer att minska med 6,6%. Förutom ”coronavirus” -risker dras det ned av grundläggande risker såväl som av regleringsåtgärderna. Först och främst finns det enorma stats- och företagsskulder, plus utsikterna till en lång period av låg eller till och med negativ inflation på grund av noll Fed-räntor. En betydande del av USA:s befolkning kommer att möta en allvarlig försämring av livskvaliteten och stora ekonomiska svårigheter under de närmaste åren, varnar IMF.
   https://ria.ru/20200804/1575326348.html

   • Att det blir problem i ett ”land” som bygger sin ”ekonomi” på lån och konsumtion och som i slutändan bärs upp av en Fiatvaluta som dollarn är ett recept för en katastrof! Att råttorna d v s bankirerna börjar lämna det sjunkande skeppet är tydligt! Frågan är ju när USA startar nästa krig för Petrodollarn? Goldman Sachs säger ju inte det rent ut men krig brukar vara gangstermaffian i Washingtons ”lösning” när dollarn håller på att falla ihop!

 2. Så här ser USAs lysande och exceptionella framtid ut
  1. miljoner riskera vräkning
  2. arbetslösheten ök<r kraftigt
  3. ökade hunger (almost 30 million Americans reporting they had not had enough to eat at some point in the seven days through July 21)

  "In the United States, the birthplace of the Washington Consensus, GDP growth rate fell by no less than -32.9% and GDP annual growth rate by -9.5%. In Germany GDP growth rate fell by -10.1% and annual GDP growth rate by -11.7%. In China GDP growth rate was positive 11.5% and annual GDP growth rate was 3.2%. In the euro area GDP growth rate was -12.1% and annual growth rate was -15%. These are quite extraordinary figures which will need to sink in before any reasoned judgements are made."

  http://thesaker.is/the-twilight-of-neo-liberalism/

  Vad ska typen Vodoodarski Winearski spinna nu då? Wuhan? TikTok? Huawei? Det nya Kina-Iran avtalet?

 3. Man bör vara försiktig vad gäller att begrava dollarn i förtid.
  Den betraktades ju mer eller mindre som dasspapper i Europa i slutet av Vietnamkriget.

  Betänk också att president Trump är måltavlan för vissa mäktiga kretsar och ju fler arbetslösa, ju större möjlighet att avsluta Donald Trumps presidentskap.
  Jag vore inte ett dugg förvånad om många skulle få jobb den femte november om Trump besegras.

  Att skjuta ekonomin i sank är ett gammalt idiotsäkert sätt att bli av med en svag ledare eller ett svagt ledarskap.

  I det aktuella fallet kan dessutom fler än anglosaxare tänkas vilja göra sig en hacka på den ekonomiska kraschen. Hyenor och gamar samt flockar av korpar med tillgång till insiderinformation.

  Synd om Kina, som inte har hunnit dumpa sitt dollar-berg i tid och som skulle förlora ännu mer om den dumpades nu. Må dess ledning ha stålnerver.
  Synd om Iran, som jämte EU, hade avvecklat sina åtgärder för att skipa USD i sin utrikeshandel. Det tar alltid tid att återställa försvarsmekanismer och linjer.

  Synd, framfört allt, om alla som är skuldsatta över öronen och som inte har tillgång till sedelpressen.

  Dock, vid skuldsanering är det vi – de skuldfria – som har mest att förlora.
  Exempel: när jag föddes satte mina farföräldrar ett belopp motsvarande en månadslön på ett spärrat sparkonto. När jag blev myndig räckte kapitalet plus 21 års ränta på ränta till ett par Pataugas (kängor med tygskaft).

  Jag har under årtionden (främst före nollränteåren) förlorat mycket köpkraft på att vägra styvnackat att handla på krita.
  Det gav mig handlingsfrihet och sunda vanor men inget realkapital (jag är hyresgäst, och mina vindandelar är värda en tiondedel av vad de kostade när kooperativet startade) att testamentera bort.
  Ingen risk att någon raggar på mig för att ärva mig i stället för att njuta av mitt F-klav, alltså.

 4. USA på väg att bli ett med den ”tredje” världen. Vad kommer Vodoodarski Winerarslski spinna nu då?

  ”America’s about to make a double digit percentage of its population homeless. Something like 20 to 30%, or more of American small businesses have or will shut down by the end of the pandemic. The jobs won’t all come back and those that do will pay worse and feature worse treatment than the ones before (which were mostly not well paid and featured routine meanness.) We’re talking about 30 million to 60 million homeless.”

  https://www.ianwelsh.net/america-is-about-to-feel-like-a-3rd-world-nation/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here