Googles led är fyllda av CIA-agenter!?

9
2127

Artikeln ”En spion på varje avdelning. Sökmotor för nationell säkerhet: Googles led är fyllda av CIA-agenter” har skrivits av Alan Macleod, och har publicerats på Mintpress: https://www.mintpressnews.com/national-security-search-engine-google-ranks-cia-agents/281490/

Google – en av de största och mest inflytelserika organisationerna i den moderna världen – är full av före detta CIA-agenter. Genom att studera webbplatser och databaser för anställningar har MintPress konstaterat att Silicon Valley-jätten nyligen har anställt dussintals yrkesmän från Central Intelligence Agency under de senaste åren. Dessutom arbetar ett orimligt stort antal av dessa rekryter på politiskt känsliga områden och har stor kontroll över hur företagets produkter fungerar och vad världen ser på sina skärmar och i sina sökresultat.

Den främsta är avdelningen för förtroende och säkerhet, vars personal, enligt Kristie Canegallo, dåvarande vice ordförande för Googles förtroende och säkerhet, ”[bestämmer] vilket innehåll som tillåts på vår plattform” – med andra ord fastställer de regler som gäller på Internet och bestämmer vad miljarder människor ser och inte ser. Innan Google var Canegallo president Obamas vice stabschef för genomförande i Vita huset och är för närvarande stabschef vid the Department of Homeland Security.

 

Meet the Ex-CIA Agents Deciding Facebook’s Content Policy

”VI LJÖG, VI FIFFLADE, VI STAL”.

Många i det team som hjälper Canegallo att fatta beslut om vilket innehåll som ska tillåtas i Googles sökningar och på plattformar som YouTube, var tidigare CIA-anställda. Till exempel:

 • Jacqueline Lopour tillbringade mer än tio år på CIA, där hon var ”en ledande expert från den amerikanska regeringen på säkerhetsutmaningar i Sydasien och Mellanöstern och den som skrev snabbt behövda dokument för den amerikanska presidenten”. Hon började på Google 2017 och är för närvarande senior chef för underrättelseinsamling och förtroende och säkerhet.https://www.mintpressnews.com/wp-content/uploads/2022/07/Jacquieline-Lopour-1.png
 • Mellan 2010 och 2015 var Jeff Lazarus ekonomisk och politisk analytiker för CIA. År 2017 anställdes han som politisk rådgivare för förtroende och säkerhet på Google, där han arbetade med att undertrycka ”extremistiskt innehåll”. Han flyttade till Apple 2021.https://www.mintpressnews.com/wp-content/uploads/2022/07/Jeff-Lazarus-1.png
 • Ryan Fugit tillbringade åtta år som CIA-officer. År 2019 övertalade Google honom sedan att sluta och bli senior manager för tillit och säkerhet.
 • Som chef för förtroende och säkerhet ledde Bryan Weisbard team som dömde ”de mest känsliga YouTube-förtroende- och säkerhets-eskaleringarna globalt” och ”verkställde” de mest ”brådskande och högprioriterade” besluten om felaktig information och känsligt innehå Mellan 2006 och 2010 var han underrättelseofficer vid CIA. Han är nu direktör på Facebook.
 • Liksom Lopour och Lazarus koncentrerade sig Nick Rossman på Irak när han var CIA-analytiker (2009-2014). Sedan januari har han varit senior manager på Googles avdelning för förtroende och säkerhet.
 • Jacob Barrett, Googles globala chef för verksamhet för säker surfning, var analyschef och ansvarig för öppen källkod vid CIA mellan 2007 och 2013.
 • Michelle Toborowski, arbetade 12 år som CIA-analytiker inom politik och ledarskap, lämnade byrån 2019 för att ta ett jobb som underrättelseanalytikerchef för tillit och säkerhet påhttps://www.mintpressnews.com/wp-content/uploads/2022/07/Michelle-Tobo-1-e1658765151189.png

 

Problemet med att före detta CIA-agenter blir skiljedomare över vad som är sant och falskt och vad som ska främjas och vad som ska tas bort är att de fick sina yrkeserfarenheter inom en ökänd organisation, vars uppgift var att iinjicera falsk information i det offentliga samtalet, för att främja målen för den nationella säkerhetsstaten. John Stockwell, tidigare chef för en CIA-arbetsgrupp, förklarade inför kameran hur hans organisation infiltrerade medieavdelningar över hela världen, skapade falska tidningar och nyhetsbyråer och planterade falska nyheter om Washingtons fiender. ”Jag hade propagandister över hela världen”, sade han och tillade,

Vi pumpade ut dussintals historier om kubanska grymheter, kubanska våldtäktsmän [till medierna]… Vi körde [förfalskade] fotografier som hamnade i nästan alla tidningar i landet… Vi kände inte till en enda grymhet begången av kubanerna. Det var ren, rå, falsk propaganda för att skapa en illusion av att kommunisterna åt bebisar till frukost.”

 

Detta fortsätter än i dag, med CIA som främjar tvivelaktiga historier om det så kallade ”Havannasyndromet” och hur den ryska regeringen påstods erbjuda pengar till talibanerna för att de skulle döda amerikanska soldater.

Mike Pompeo, tidigare chef för CIA, erkände detta i ett föredrag han höll 2019. Som han sa till publiken vid Texas A&M University,

När jag var kadett, vad är kadettmottot på West Point? Du kommer inte att ljuga, fiffla eller stjäla eller tolerera dem som gör det. Jag var CIA-chef. Vi ljög, vi fifflade och vi stal. Vi hade hela utbildningskurser [om] det!”
Se även: Mike Pompeo: Utrikesminister Pompeo ”Då jag var CIA-chef då ljög vi, fuskade och stal”.

Och allt detta för att inte tala om kuppförsöken mot utländska regeringar, narkotika- och vapensmugglingen och det världsomspännande nätverket av ”svarta platser” där tusentals människor torteras. Dessutom deltog många av de före detta CIA-anställda på listan i några av 2000-talets värsta brott mot mänskligheten, invasionerna av Afghanistan och Irak – och är uppenbart stolta över det. Även om det visserligen finns en begränsad mängd kvalificerade personer för roller inom cybersäkerhet är det helt olämpligt att Google anställer så många agenter för att leda sin mest känsliga och inflytelserika verksamhet. Och det är särskilt oroande att så många av de personer som nämns genomgående plockades direkt från CIA för att arbeta på Google – ett faktum som tyder på att Google antingen aktivt rekryterar från underrättelsetjänsterna eller att det finns någon form av hemligt avtal mellan Silicon Valley och den nationella säkerhetsstaten.

Elizabeth Murray, en pensionerad underrättelseagent som tillbringade 27 år vid CIA och andra underrättelseorganisationer, förklarade hur Google kan dra nytta av att anställa före detta spioner. ”Genom att sno åt sig en CIA-anställd kan ett företag spara en avsevärd summa”, sade hon till MintPress och påpekade att dessa personer har fått en hög utbildning och sannolikt har en säkerhetsprövning – något som är exceptionellt svårt att uppnå i civila organisationer.

”När det gäller fördelarna för CIA kan en CIA-tjänsteman tillbringa flera år med att förvärva en unik uppsättning färdigheter hos ett konglomerat inom sociala medier och sedan återvända till byrån och använda sin nyvunna expertis till förmån för byrån”, tillade Murray.

Även om det inte finns något uttryckligen ondskefullt med detta förhållande innebär det ändå att Google kommer att börja tänka och se problem på samma sätt som CIA. Google har blivit oerhört mäktigt och förvandlat sig till en jätte som dominerar kommunikation, handel, informationsinsamling, underhållning och mycket annat på nätet. I tidigare artiklar i den här serien har jag redogjort för hur Twitter har anställt dussintals personer från FBI, hur Facebook översvämmas av CIA-agenter, hur Nato har fått en enorm närvaro i TikToks övre led och hur en hökaktig krigsplanerare från Atlantic Council på ett mystiskt sätt utsågs till att bli Reddits policychef. Men Google är annorlunda; du kan ignorera eller välja att inte använda dessa andra plattformar. Google är däremot alldeles för stort för att man ska kunna fly från det.

En orimligt stor del av Googles underrättelse- och säkerhetsteam verkar komma från underrättelse- och säkerhetstjänsterna. Det rör sig bland annat om följande personer:

 • Deborah Wituski, som mellan 1999 och 2018 steg i CIA:s led och blev chef för direktörens stab. Hon lämnade myndigheten för Google, där hon nu är vice ordförande för global underrättelseverksamhet.
 • Chelsea Magnant lämnade också CIA för Google 2018 och lämnade en åttaårig karriär som politisk analytiker för ett jobb som global hotanalytiker för teknikjätten.
 • Yong Suk Lee tillbringade 22 år på CIA och lämnade för att ta en tjänst inom global riskanalys och global säkerhet på Google. I maj befordrades han till direktör.https://www.mintpressnews.com/wp-content/uploads/2022/07/Yong-Lee.png
 • Beth Schmierer arbetade som strategisk analytiker för CIA mellan 2006 och 2011. Därefter blev hon politisk tjänsteman vid utrikesdepartementet. Hon började på Google i januari som global hotanalytiker och är nu underrättelsechef för Amerika på företaget.
 • Toni Hipp började på Google som chef för ett globalt hotteam (underrättelseverksamhet) 2017 och är nu chef för globala frågor och offentlig politik inom strategi och verksamhet. Innan hon började på Google arbetade hon nästan sex år på CIA som utrikespolitisk analytiker.
 • Jamie W. är chef för hotbedömning på Google och företagets tidigare globala underrättelsechef. Innan Google hade hon ett antal höga befattningar inom CIA, bland annat som chef för målinriktning för regionen i Mellanöstern. Före sin 13-åriga tjänstgöring inom CIA arbetade hon också som analytiker för FBI.
 • Meaghan Gruppo arbetade som underrättelseanalytiker och tjänsteman med ansvar för offentliga angelägenheter vid CIA från 2008 till 2014. Sedan 2018 har hon arbetat med säkerhetsriskanalys och hothantering för Google.
 • I Clinton Dallas LinkedIn-profil står det att han fram till december var CIA-officer. I januari i år blev han specialist på riskprogram på Google.

 

Den yrkesmässiga bakgrunden hos så många av företagets säkerhets- och riskhanteringspersonal kan i hög grad förklara varför Google verkar fokusera på att motverka hot från USA:s officiella fiende-stater. Företagets blogg Threat Analysis är full av publicerade rapporter om statsstödda försök från Iran, Nordkorea, Ryssland och Kina att påverka företagets plattform. Men den verkar aldrig upptäcka några skändliga aktiviteter från den amerikanska regeringen.

Detta trots att USA genomför historiens största och mest omfattande försök att manipulera Internet. I en lång exposé i Newsweek förra året beskrevs hur enbart Pentagon har en hemlig armé med minst 60 000 personer, vars uppgift är att skoningslöst driva nationella säkerhetsstatliga propagandakampanjer på nätet. Man kallade det ”den största undercover-styrkan som världen någonsin har känt”. I avslöjandet förklarades följande,

Dessa är de banbrytande cyberkrigare och underrättelseinsamlare som antar falska personligheter på nätet och använder tekniker för ”nonattribution” och ”misattribution” för att dölja vem och var de är på nätet, medan de söker efter mål av högt värde och samlar in vad som kallas ”offentligt tillgänglig information” – eller till och med deltar i kampanjer för att påverka och manipulera sociala medier.”

The Federal Bureau of Tweets: Twitter Is Hiring an Alarming Number of FBI Agents

 

EN SPION PÅ VARJE AVDELNING

Google anställer före detta CIA-agenter på en mängd olika avdelningar, bland annat följande:

 • Michael Barlett. Mellan 2007 och 2017 var Barlett operativ chef vid CIA. Sedan 2019 har han arbetat som risk lead inom workforce solutions för Google.
 • Nicole Menkhoff. Menkhoff tillbringade mer än tio år som vapenanalytiker vid CIA. I februari 2015 lämnade hon CIA för Google, där hon var senior affärspartner för personalfrågor och senare blev teknisk personalchef.
 • Candice Bryant. Bryant tillbringade nästan 17 år vid CIA, där hon steg till chef för offentlig kommunikation. I september blev hon headhuntad från CIA av Google för att bli dess chef för verkställande kommunikation.https://www.mintpressnews.com/wp-content/uploads/2022/07/Candice-Bryant-1.png

 

 • Kyle Foster. Foster tillbringade sex år på byrån och därefter fyra år på CIA:s riskkapitalistflygel In-Q-Tel. Han lämnade In-Q-Tel 2016 för ett jobb som mjukvaruingenjör på Google.
 • Joanna Gillia. Gillia var ledarskapsanalytiker vid CIA fram till 2014, samma år som hon tog ett jobb hos Google. Hon arbetade med personaluthyrning fram till 2020.
 • Katherine Tobin. Tobin var grenchef vid CIA mellan 2014 och 2018. Hon är nu chef för innovation av arbetsutrymmen på Google.
 • Christine Lei. Lei lämnade sitt jobb som ekonomisk underrättelseanalytiker för CIA 2015 för tjänsten som executive compensation manager på Google, där hon arbetar än i dag.
 • Justin Schuh. Schuh gick i pension förra året efter 11 år som teknikchef för Google Chrome. Innan Google hade han dock en lång karriär inom nationell säkerhet och arbetade som underrättelseanalytiker för den amerikanska marinkåren, analytiker för utnyttjande av globala nätverk för NSA och teknisk operatör för CIA.
 • Tom Franklin. Franklin arbetade som programchef vid CIA mellan 2011 och 2013. Mellan 2015 och 2021 var han produktchef för Google.
 • Katherine Pham. Enligt sin LinkedIn-profil gjorde Pham ”några häftiga saker” på CIA under 2016. Sedan oktober har hon varit programvaruingenjör för Google.https://www.mintpressnews.com/wp-content/uploads/2022/07/Katherine-Pham-730-%C3%97-1200-px-1.png
 • Corey Ponder. Ponder var politisk rådgivare för Google mellan 2019 och 2021. Dessförinnan tillbringade han sex år på CIA.

 

Det står alltså klart att före detta CIA-personal är djupt inbäddad i Silicon Valley-jätten. Google är naturligtvis ett enormt företag med tusentals anställda. Man skulle därför kunna hävda att det inte är förvånande att ett visst antal före detta statliga agenter för nationell säkerhet arbetar för det, särskilt de som har de sällsynta och högt utvecklade färdigheter som krävs för att övervaka användarnas integritet och säkerhet. Men denna tolerans för spioner i ledet tillämpas inte jämnt. I den här studien kunde man inte hitta några exempel på före detta agenter från SVR, SEBIN eller underrättelseministeriet – CIA:s ryska, venezuelanska eller iranska motsvarigheter – som arbetar på Google. Själva idén verkar absurd. Ändå noterar dussintals Google-anställda nonchalant på offentliga webbplatser att de har arbetat för CIA och verkar se det som helt oproblematiskt. Därför är detta förhållande i bästa fall olämpligt och i värsta fall ett maktspel från den amerikanska regeringens sida, för att kontrollera cyberrymden. Google-användare säger ofta att de vill ha mer myndighet över sina uppgifter. Men den enda myndighet de får är Central Intelligence Agency (agency betyder myndighet som i CIA, men också myndighet lika med inflytande, en amerikansk ordvits alltså, ö.a.).

 

The NATO to TikTok Pipeline: Why is TikTok Employing So Many National Security Agents?

 

GOOGLE: FOSTRAD AV CIA

I sin bok från 2013, ”The New Digital Age”, skrev dåvarande vd för Google, Eric Schmidt, och Director of Google Ideas, Jared Cohen, om hur företag som deras snabbt höll på att bli det amerikanska imperiets mest potenta vapen för att behålla Washingtons kontroll över den moderna världen. Som de sa,

En del av försvaret av informations- och yttrandefriheten i framtiden kommer att innebära ett nytt inslag av militärt stöd. Utbildningen kommer att omfatta tekniskt bistånd och infrastrukturellt stöd i stället för stridsvagnar och tårgas – även om det senare förmodligen kommer att fortsätta att ingå i arrangemanget. Vad Lockheed Martin var för det tjugonde århundradet kommer teknik- och cybersäkerhetsföretag att vara för det tjugoförsta.”

Deras förutsägelse har visat sig vara riktig. Men få människor vet att Google redan från början var intimt förknippad med CIA. Som journalisten Nafeez Ahmed fann i sin undersökning finansierade CIA och NSA Stanfords doktorand Sergey Brins forskning – ett arbete som senare skulle resultera i Google.

Inte bara det, utan, med Ahmeds ord, ”höga företrädare för den amerikanska underrättelsetjänsten, inklusive en CIA-tjänsteman, övervakade utvecklingen av Google i denna fas före lanseringen, ända tills företaget var redo att officiellt grundas”. Han drog följande slutsats,

USA:s underrättelsetjänst finansierade, vårdade och inkuberade Google som en del av en strävan att dominera världen genom kontroll av information. Google, som finansierades av NSA och CIA, var bara det första av en mängd nystartade företag inom den privata sektorn som den amerikanska underrättelsetjänsten samarbetade med för att behålla sitt ’informationsövertag’.”

https://www.mintpressnews.com/cia-made-google/201521/

Så sent som 2005 var In-Q-Tel, CIA:s riskkapitalistgren, en stor aktieägare i Google. Dessa aktier var ett resultat av Googles förvärv av Keyhole, Inc, ett CIA-stött övervakningsföretag, vars programvara så småningom blev Google Earth. År 2007 sålde Google de regeringsförbättrade versionerna av Google Earth som man använde för målstyrning i Irak, liksom hemliga sökmotorer som spionbyråerna använde för övervakning, enligt Washington Post. Vid den här tiden, konstaterar Post, samarbetade Google med Lockheed Martin för att producera futuristisk teknik för militären.

På 2000-talet är krigföring mycket mer än bara kulor och stridsvagnar. Men Googles försök att dra nytta av det militärindustriella komplexet har visat sig vara kontroversiella. År 2018 drabbades företaget av ett uppror bland anställda efter att ha säkrat finansiering från Pentagon för ett projekt som utformade dödliga vapensystem. Samma år släppte företaget sitt långvariga motto ”don’t be evil”. Sedan dess har det också blivit en stor CIA-entreprenör. År 2020 säkrade det en del av ett CIA-kontrakt om molntjänster, som enligt uppgift är värt ”tiotals miljarder dollar”.

Därför, även om företaget under lång tid  presenterade sig som en grupp outsiders som försökte göra världen till en bättre plats, har det från början varit nära kopplat till maktens korridorer. Faktum är att The Google Transparency Project 2016 identifierade minst 258 exempel på en ”svängdörr” mellan Google och olika grenar av den federala regeringen, när personer flyttade från den ena till den andra.

Schmidt och Cohen är två av dessa personer. Schmidt var ordförande för både National Security Commission on Artificial Intelligence och Defense Innovation Advisory Board, organ som skapats för att hjälpa Silicon Valley att bistå USA:s militär med cybervapen. Samtidigt lämnade Cohen sitt högt uppsatta jobb på utrikesdepartementet för att arbeta för Google. Schmidt hade varit rådgivare (särskilt om Mellanöstern) åt både utrikesminister Condoleezza Rice och Hillary Clinton. Han deltog till och med i ett misslyckat försök till regimskifte i Iran 2009, då han lyckades pressa Twitter att upprätthålla sina tjänster i landet, under ett USA-stött uppror som syftade till att störta regeringen.

Den här artikeln försöker inte påstå att någon av de personer som nämns är ondskefulla CIA-plantor, men det sätt på vilket Google och CIA har arbetat så nära tillsammans väcker frågor om nationell säkerhet för alla andra nationer, särskilt de som försöker föra en utrikespolitik som är oberoende av Förenta staterna. I slutändan har gränsen mellan ’big tech’ och ’big brother’ suddats ut till oigenkännlighet.

Murray varnade också för att detta hand i hand-förhållande också äventyrar de individuella friheterna, vilket innebär att Google/CIA-kopplingen borde oroa alla. ”Allt detta hotar individens rätt till integritet och yttrandefrihet. När de väl har dina uppgifter kan den amerikanska regeringen använda dem mot dig när som helst”, sade hon till MintPress, ”Det är verkligen ganska skrämmande”.

Alan MacLeod är förste personalskribent på MintPress News. Efter att ha disputerat 2017 publicerade han två böcker: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting och Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, samt ett antal akademiska artiklar. Han har också bidragit till FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine och Common Dreams.

Föregående artikelUSA erkänner att man har drivit Ukraina in i en strid som man inte kan vinna
Nästa artikelRysshat – Ryss-skräck
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Folk på gatan som betraktar högt älskade och ärbara medier, som talar sanning från sanningsministeriet, är eniga.

  CIA, väst och Zelinsky är bäst och Putte är en gris som plötsligt och helt utan anledning brutalt gick in i Ukraina, där de absolut inte har ett nazistproblem. Putte skall hatas, minst i en hatminut … MEN ”alla människor har lika värde”…

  – Började konflikten 2014?
  – Vad är RAND Corporation?
  – Vem är Senator Black?
  – Vem är Anders Romelsjö?
  – Vad är GlobalPolitics.se för något?

  Noll koll.

  https://rumble.com/vy5gun-edward-snowden-on-how-three-letter-agencies-track-your-every-move-through-a.html

 2. Vem är egentligen (minsta) förvånad? Skulle CIA skita i Google?!?

  Där möjligheter ges brukar underrättelsetjänsten utnyttja det. Internet är öppet och vem som helst kan rota runt i det. Vill man skriva något hemligt, får man skriva dagbok. På riktigt papper eller en dator som aldrig varit eller är uppkopplad till internet.

  Många forskare skriver sina viktigaste texter på just sådana parallella icke-internetkopplade datorer; där kommer ingen åt dem (vad vi vet?).

  Regel ett: har Du något hemligt – anknyt det aldrig till internet!!

  Förr i världen kallades bl.a. underrättelsetjänstens anställda lite här och var för ”kunskapare”. Kanske inte utan orsak.

  • Dom företagen är redan från början avsedda att bli ett verktyg för imperiet. Britternas ideologer välde in i USA före WWI och de organiserade makten så att journalister skulle vara maktens språkrör i stället för dess granskare. MI5 och MI6 rekryterade från starten 1909 journalister som agenter Och Pilgrim Society såg till att det angloamerikanska etablissemanget tog över patent och monopolmakt över kommunikationsteknologin. IT-jättarna är helt enkelt en del av det.
   Hårdvaran hårddiskar och annat i datorerna hade bakdörrar från starten som inte var dokumenterade för vanliga användare.
   Full-spektrum dominans.

 3. ”What we do, is secret.”

  Just det, apropå Ukraina och militärens
  Must,som säkert har bråda dagar, med agentverksamhet i Ukraina.

  Screenar man flyktingar, till Sverige, har man sambandsofficerare i Kiev, bör ju finnas flera militärattache’er från Sverige på plats. Kriget är ju ett sällsynt gott tillfälle att ”kunskapa” om ryska strids-rafter, precis som FRA hade. flera opera-törer (5) i Budapest 1943-1944, genom C-byrån och OSS, alldeles inpå de sovjetiska
  fronterna.

  Säkert fördelar och hämtar man upp ryskt
  övergivet/erövrat materiel, genom Nato, som man smugglade teknikskrot på M/s Estonia, 1994. Export av pansarskott,
  import av ryskt pansarplåtsskrot för metallurgerna. Det finns ju hur mycket rysk teknologi som helst i aktion, drönare, artilleriradar, luftvärn, flyg, m.m., det går att anordna en Must-mässa om det.

  Men det är väldigt tyst om detta. Både Sverige och Nato borde ju ha informerat
  om krigslagarna, vad gäller civila, även om
  en försvarare i underläge givetvis utnyttjar alla möjligheter. Det framgår av foton att
  många hus har beskjutits mot de övre våningarna, antagligen mot prickskyttar.

  Men med tanke på Estoniagodset , kan det finnas anledning att ta höjd för detta, och andra, förvecklingar, ur svenskt intresse,
  eftersom Natoansökan även kommer att intensifiera sedvanlig hemlig verksamhet men allmänheten bör ha ett begrepp om vad som pågår vad gäller inhämtnings-läget.

 4. USA:s REGERING ÄR VÄRLDENS VÄRSTA KRÄNKARE AV PRESSFRIHETEN, INTE DESS BESKYDDARE.

  Denna rubrik sätter Ben Norton på sin artikel, som jag nedan gjort några utdrag ifrån:

  USA:s REGERING ÄR VÄRLDENS VÄRSTA KRÄNKARE AV PRESSFRIHETEN, INTE DESS BESKYDDARE.

  Denna rubrik sätter Ben Norton på sin artikel, som jag nedan gjort några utdrag ifrån.:

  I maj publicerade Vita huset ett uttalande till minne av World Press Freedom Day . Syftet med deklarationen var att framställa Ryssland som en ledande kränkare av yttrandefriheten och USA som dess ädla beskyddare.

  Men verkligheten är att Washington är skyldig till exponentiellt mer förföljelse av journalister än något Moskva ens anklagas för.

  Det finns ingen mer fruktansvärd symbol för det löjliga hyckleriet i USA som framställer sig själv som en beskyddare av pressfriheten än dess auktoritära förföljelse av den mest kända journalisten på jorden: Julian Assange.

  Den amerikanska regeringens hänsynslösa attack mot Assange, grundaren och utgivaren av den whistleblower-journalistik webbplatsen WikiLeaks, är sannolikt det värsta slaget mot yttrandefriheten som någon regering har gjort i historien, med farliga konsekvenser för alla människor på planeten.

  Assange är inte det enda offret för den här typen av Kafkaesque-förföljelse från den amerikanska regimen. USA håller flera politiska fångar, inklusive den svarta revolutionära journalisten Mumia Abu-Jamal.

  Även om USA har mindre än 5% av världens befolkning, har USA nästan 25% av dess fångar .

  I sitt uttalande i maj på Världspressfrihetsdagen fördömde Biden Vita huset Ryssland för att ha antagit ”en ’desinformation’ lag som syftar till att tysta de som talar sanning.

  Hyckleriet kunde knappast vara mer löjligt. Den amerikanska regeringen har använt ”desinformation” för att censurera nyhetsmedier och journalister från hela världen, radera deras arbete och ta bort dem från digitala plattformar.

  Medan Washington anklagar Moskva för att kränka yttrandefriheten i Ryssland skadar USA:s censur hela planeten.

  I mars tvingade den amerikanska regeringen YouTube att censurera Rysslands stora medienätverk RT i alla länder på jorden. Europeiska unionen förbjöd också de ryska nyhetskanalerna RT och Sputnik.

  Washington och Bryssel insisterade på att denna drakoniska kränkning av yttrandefriheten var nödvändig eftersom Moskva påstods sprida ”desinformation” om kriget i Ukraina. Deras egna medier har under tiden ständigt avslöjats för att ha spridit falska nyheter och vilseledande propaganda för att rättfärdiga illegala västerländska aggressionskrig – vilket förklarar varför bara 11 % av nordamerikanerna litar på tv-nyheter och bara 16 % tror på tidningar.

  Alla större Silicon Valley-företag är amerikanska statliga entreprenörer. Google, Facebook (som äger Instagram och WhatsApp) och Twitter har många miljarder dollar i kontrakt med amerikanska myndigheter som CIA, FBI, National Security Agency (NSA), Department of Defense och Department of Homeland Security (DHS). ), såväl som polisavdelningar.

  Den amerikanska regeringen använder Big Tech-företag i Silicon Valley som armar av mjuk makt, censurerar information som är obekväm för dess utrikespolitiska intressen, kränker yttrandefriheten för miljarder människor i främmande länder.

  Denna censur övervakas ofta direkt av veteraner från USA:s nationella säkerhetsstat. Google och Facebook har anställt dussintals före detta CIA-agenter och Natos presstjänstemän . Twitter har rekryterat många före detta FBI-officerare , och den högsta tjänstemannen som övervakar Mellanösternrelaterat innehåll på Twitter är också medlem i den brittiska arméns psykologiska krigföringsenhet , som erkänner att han bedriver ”informationskrigföring”.

  Silicon Valley-censuren har tystat otaliga medier och journalister i Kina, Ryssland, Iran, Venezuela, Nicaragua, Kuba, Syrien och andra länder som USA-imperiet har utsatt för destabilisering.

  Medan USA förföljer journalister som avslöjar dess brott och aggressivt censurerar oberoende medier som verkar inom dess gränser, hävdar Washington ironiskt nog att de stöder ”oberoende medier” utomlands.

  I sitt uttalande i maj på World Press Freedom Day uppmanade Biden Vita huset att stödja så kallade ”oberoende medier” i främmande länder.

  CIA-utskärningar som US Agency for International Development (USAID) och National Endowment for Democracy (NED) har skjutit in många miljoner dollar till media aktivister i länder där USA strävar efter regim ändring.

  Den amerikanska regeringen hävdar att den stöder ”civilsamhället”, men i verkligheten finansierar den politiska oppositionsgrupper som använder media som ett vapen för att destabilisera Washingtons motståndare.

  Per definition är dessa media aktivister inte ”oberoende” – de får finansiering från den amerikanska regeringen för att främja dess politiska intressen. De är i huvudsak indirekta anställda vid det amerikanska utrikesdepartementet och instrument för Washingtons mjuka makt.

  Dessa media aktivister sprider ständigt falska nyheter, desinformation och propaganda och har spelat en nyckelroll i våldsamma kuppförsök i Nicaragua, Venezuela, Bolivia, Hongkong, Syrien, Vitryssland och utanför.

  Det absurda hyckleriet i att Washington förföljer oberoende journalister på hemmaplan samtidigt som de finansierar dem utomlands belyser den djupa cynismen i den amerikanska regimens informationskrigföring taktik.

  Washington må framställa sig själv som fanbäraren för frihet och demokrati, men dess globala imperium är auktoritärt och hänsynslöst.

  USA:s regerings förtryck påverkar alla på jorden. Så länge som USA upprätthåller sitt imperium, och fortsätter att försöka kontrollera alla planetens politiska och ekonomiska angelägenheter, kan inget land, och ingen individ, någonsin vara helt säkert.

  https://multipolarista.com/2022/08/08/us-worst-violator-freedom-press/

  • Ja Vivianne och andra kära läsare!

   Det handlar om kontroll. Det är alltid imperialisters akilleshäl; de länder och de folk man vill kontrollera måste man kunna förutsäga.

   Den amerikanska befolkningen är idag 4% (fyra!!) av världens befolkning. Ändå anser man sig ha en slags apartheid-undantag där allt i världen skall amerikaniseras och kontrolleras av ignoranterna och krigsförbrytarna i Washington. Deras frihet – våra kulturers offer och nedgång, ja, kollaps.

   Det gamla imperialistiska citatet är väl ännu väl känt:

   Den siste vice-kungen (Vice roy) av Indien, engelska kronans ståthållare i Indien, lord Mountbatten frågade den indiske befrielseledaren Mahatma Gandhi:

   – Men lämnar vi Indien upphör all civilisation och det blir totalt kaos!!

   Gandhi svarade med det välkända:

   – Ja. Men det blir VÅRT kaos, inte ert.

   Det tål att tänkas på!

   Som jag brukar säga: Europas länder måste spela huvudrollen i vår egen europeiska världsdel. Istället för det amerikanska geopolitiska och söndrande kaos vi är evigt dömda till med bland annat Nato, så kan vi bli ledare och helt ta eget ansvar över Europa. Men Europa kröker ännu rygg för sina utvandrade kolonialister-och det är dubbelt skamligt!

   Ryssland är inte rädda för något europeiskt kaos, de är rädda för att det AMERIKANSKA eviga och olösliga kaoset skall komma in i Ukraina.

   Den amerikanska kontrollnipprigheten är ett totalitärt drag och tecken, precis som Gestapos/SS:s, NKVD:s eller Stasis. Men dessa kontrollerade i allmänhet den EGNA befolkningen i de egna zonerna.

   Den totalitära imperialistiska amerikanska paranoian måste kontrollera alla i hela världen, inklusive de som säger sanningar, inklusive det VI skriver HÄR!

   De amerikanska Förenta staterna har blivit en internationell totalitär kontrollstat, vår tids världsliga Stasi.

   Men…
   …Europa kan bli fritt. Europa kommer att frigöra sig! Den amerikanska totalitära maktens dagar är räknade. Den makten är döende och dömd till undergång.

   Kontrollbehov är en svaghet, denna amerikanska svaghet är ett tecken på dess väg mot slutet.

   Vi lever redan i den post-amerikanska epoken. Men ockupanterna med kärnvapenraketerna är ännu kvar i Europa.

   Det är vi Europas kulturella och intellektuella befrielsekämpars uppgift att kasta ut den amerikanska ockupationen och återeuropeisera, återcivilisera och avamerikanisera Europa, hälla ut all Coca-Cola i gatornas avloppsgaller och bomma igen fetmaklinikernas MacDonalds-kultur och lära oss återgå till det europeiska köket, rött vin och nyttig frukt.

   Europa kommer att bli fritt! Vi är den sista kolonialiserade kontinenten i världen. Men inte så länge till!

   • I så fall kommer det att ske tacka vare Rysslands och Kinas och BRICS motstånd – inte tack vara en enda gärning eller tanke av liberaler!!!

 5. Ett år har gått.

  Europa, vi alla, borde skapa en egen oberoende europeiskt baserad söktjänst: en ny ”davinci.com” -måhända?

 6. Galningen Bolton är ute och påstår att USA kommer att lämna Nato om Trump blir president? Ja, inte är det konstigt att ”demokraterna” och Deep State vill slänga honom i fängelse i 500 år! Trump kan inte lätt mördas av CIA eller någon annan av de kriminella organisationer som är en del av Deep State utan att det blir ett folkuppror så man tar till det näst bästa för att tysta Trump, falska åtal, ännu en USA-specialitet som används mot politiker både på hemmaplan och utomlands! Vi får väl se hur Kennedy Jr:s kampanj går och om han mot alla odds blir ”demokraternas” kandidat i valet? Blir han det så lever han farligt, det är nog de flesta överens om, och det han redan sagt är farliga avslöjanden om maffian i Washingtons brottslighet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here