USA erkänner att man har drivit Ukraina in i en strid som man inte kan vinna

6
2009
Av Aaron Maté

En ”vinst” för USA i Ukraina har ett ofattbart pris.

Nästan en månad efter Rysslands invasion övergav New York Times tyst alla påståenden om att USA:s mål var att försvara Ukraina och få kriget till ett snabbt slut. The Times rapporterade  att Vita huset  ”strävar efter att hjälpa Ukraina att låsa in Ryssland i ett träsk utan att stimulera till en bredare konflikt med en kärnvapenbeväpnad motståndare, eller skära av möjliga vägar till nedtrappning” .

Arton månader senare har den önskade situationn uppnåtts. Detta beror inte bara på ett massivt inflöde av Nato-vapen, utan en  västerländsk blockad av varje konkret väg  till nedtrappning, särskilt fredsavtalet mellan Ukraina och Ryssland i april 2022, som  Boris Johnson satte stopp för .

Med ett ryskt träsk som överordnat mål har USA och dess partners antagit en åtföljande ignorering av de tiotusentals ukrainska liv som offrats för uppgiften.

 

I krigets tidiga skeden kunde bara de mest öppet entusiastiska proxykrigarna, som senator Lindsey Graham, ärligt erkänna att USA:s stöd säkerställde att Ukraina skulle ” kämpa till sista man ” . Eftersom Ukraina nu kämpar för att få ihop en allmänt publicerad motoffensiv, är den rådande likgiltigheten för mänskliga kostnader mer allmänt erkänd.

Bild Caitlin Johnstone

Som  Wall Street Journal nyligen rapporterade :

”När Ukraina inledde sin stora motoffensiv i våras visste västerländska militärer att Kiev inte hade all utbildning eller alla vapen, från granater till stridsflygplan, som de behövde för att driva ut ryska styrkor. Men de hoppades att ukrainskt mod och fyndighet skulle rädda dagen. Det har det inte.”

Det är oklart hur västerländska tjänstemän kunde ha ”hoppats” att ukrainsk ”resiliens” skulle kompensera för den utbildning och de vapen de inte tillhandahållit. En krigszon är trots allt inte ett avsnitt av  MacGyver  eller  The A-Team , och Ukrainas motståndare råkar vara en av världens mäktigaste militärer. Den operativa västerländska definitionen av ”ukrainskt mod” är dock inte svår att se: en vilja att använda ukrainska soldater som kanonmat.

New York Times rapporterar :  ”Högre amerikanska tjänstemän har privat uttryckt frustration över att vissa ukrainska befälhavare … Av rädsla för ökade förluster i sina led” har nyligen ”återgått till gamla vanor, decennier av sovjetisk artillerieldutbildning, snarare än att hålla sig till den västerländska taktik och pressa hårdare för att bryta det ryska försvaret. ”

The Times frågade inte samma amerikanska tjänstemän om det är lämpligt att uttrycka ”frustration” över beslutet av en annan militärstyrka, den vi påstår sig stödja, för att undvika ” ökade offer” bland deras led. Men Andriy Zagorodnyuk, en tidigare ukrainsk försvarsminister, ställde en lika framträdande fråga till sina amerikanska motsvarigheter: ” Varför kommer de inte och gör det själva?”

Frustrerade amerikanska tjänstemän är väl medvetna om Ukrainas förlust. Enligt  New York Times  uppskattar västerländska stater nu att Ukraina förlorade omkring 20 procent av sina vapen under de första veckorna av motoffensiven, en ” häpnadsväckande offertal … när ukrainska soldater slåss mot Rysslands formidabla försvar”. Märkligt nog utelämnar Times något omnämnande av förlust av ukrainska liv, kanske ett tyst erkännande att den mänskliga avgiften är ännu mer häpnadsväckande.

Som också allt oftare medges var allt detta förutsett. ”Analytiker vid det amerikanska försvarsdepartementet visste tidigt i år att Ukrainas fronttrupper skulle slåss mot ryska flygangrepp”, skriver  Wall Street Journal . Eller som  Washington Post uttrycker det : ”Privat erkänner amerikanska militärtjänstemän att deras förväntningar från början av detta år, som beskrivs i läckta underrättelsedokument, att Ukraina sannolikt endast skulle göra blygsamma vinster i sin motoffensiv, inte har förändrats, trots offentliga uttalanden om att försök att tona ner konsekvenserna av avslöjandet.”

Med andra ord, amerikanska ”offentliga uttalanden” har inneburit att ljuga för allmänheten för att ”nedvärdera konsekvenserna” av att antända ett medvetet katastrofalt och meningslöst krig. Deltagare i detta bedrägeri inkluderar försvarsminister Lloyd Austin, som  i mars förklarade  att den ukrainska militären hade ”en mycket god chans att lyckas ”, trots att han  privat berättat  annat.

En anledning till Ukrainas nuvarande problem, som president Biden  nyligen erkände för CNN,  är att ”ukrainarna håller på att få slut på ammunition ” och ”vi börjar ta slut på det också. ” En annan viktig faktor, en hemligstämplad Pentagon-bedömning som noterades i februari, var Ukrainas ” oförmåga att förhindra rysk luftöverlägsenhet . ” Eller som  en hög europeisk tjänsteman  nu varnar: ”Alla oroar sig för att ukrainarna kommer att få slut på ammunition och luftvärn” .

”Amerika skulle aldrig försöka besegra ett förberett försvar utan luftöverlägsenhet, men de [ukrainarna] har inte luftöverlägsenhet”, konstaterar John Nagl, en pensionerad överstelöjtnant i den amerikanska armén och professor vid US Army War College. ”Det är omöjligt att överskatta hur viktigt luftöverlägsenhet är för att utkämpa en markstrid till en rimlig kostnad i förluster.”

Enligt Pentagon kommer Natos senaste inflöde av tunga vapen inte att förändra tidvattnet. John Kirchhofer, stabschef vid US Defense Intelligence Agency , talade vid en säkerhetskonferens i Washington denna månad, att kriget i Ukraina befinner sig i ett ”stoppläge” och att ”ingen av dessa” nyligen levererade vapnen, inklusive Storm Shadow-missiler. och klusterbomber, ”är den heliga graal som Ukraina letar efter” .

Följaktligen  noterar Wall Street Journal  att ”alla storskaliga genombrott från ukrainarnas sida är osannolikt … höjer de oroande utsikterna för Washington och dess allierade av ett längre krig, ett som skulle kräva en massiv ny överföring av sofistikerade vapen och mer träning för att ge Kiev en chans till seger.”

För Washington är denna utsikt kanske inte alarmerande. Enligt den erfarne krönikören David Ignatius i Washington Post har Ukrainakriget redan skapat en ”triumfsommar” för Nato-alliansen.

”Västerlandets mest hänsynslösa antagonist har skakat om” , skriver  Ignatius . ”NATO har vuxit sig mycket starkare med tillskottet av Sverige och Finland. Tyskland har avvänt sig från sitt beroende av rysk energi och på många sätt återupptäckt sin uppfattning om värderingar.”

Följaktligen, ”för USA och dess NATO-allierade har dessa 18 månader av krig varit en strategisk vinst, till relativt låg kostnad (annat än för ukrainarna).” Faktum är att det är ganska lätt att skörda en ”vinst” från 18 månaders krig när USA inte utkämpar kriget i sig. Istället har USA offrat framtida generationer av en hel nation, vars värde är så nedvärderat att dess pågående katastrof öppet reduceras till en eftertanke.


Först publicerad på Aaron Matés Substack:
USA erkänner att de driver Ukraina in i en kamp som de inte kan vinna (substack.com)

Föregående artikelGlobala Humanity for Peace – mot kärnvapen. Kungsträdgården 6/8 kl. 15
Nästa artikelGoogles led är fyllda av CIA-agenter!?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Brukar det inte seriöst sägas att amerikanerna upprepar i krig efter krig ständigt samma misstag i sin strategi och taktik, aldrig inser det och alltid förlorar: Vietnam, Kambodja, Nicaragua, Somalia, Libyen, Irak och Afghanistan.

  ’Det rysk-ukrainska kriget’ (som det ofta officiellt benämns i Ukraina) verkar ha stagnerat i en närmast frusen, men aktiv, konflikt. Dagens läge kan komma att förbli ungefär detsamma på marken under mycket lång tid.

  I denna tid kan det vara god tid att inleda fredssamtal och förhandlingar. Faktiskt. Varje sida måste ge upp samtliga ultimativa krav och komma till ett förhandlingsbord med vita oifyllda papper.

  Målet måste väl ändå att få slut på dödandet och lidandet.

 2. Håller med. Hållt med sedan starten på konflikten. Fred och freds förhandlingar genast utan minsta dröjsmål. Men Usa Nato är icke intresserade av detta. Dessa har förvärrat och förlängt krisen på ALLA punkter. Trots alla förlusterna och snart 18mån. Dessa grova och brutala krigsbrottslingar borde ställas inför rätta. Man har inte ens majoriteten av befolkningarna bakom sej dessa Usa Nato krigskåta och pengahungriga galningarna. Det är helt otroligt hur vidrigt och farligt man betett/beter sej under hela krisens gång. När följt detta vecka efter vecka månad efter månad, så tappar man hakan som aldrig förr. Usa Nato är det farligaste och vidrigaste på denna planet utan minsta lilla tvekan på så många olika punkter

 3. Även skattefinansierad och svenska regeringsmedia organ SvT rapporterar om ”Mordförsök” på Voldemort Ze🐽 avvärjt. En kvinna anklagas för att ha samlat underrättelse om exakta och platser under Ze🐽s besök i Mikolaiev regionen. Syftet anges varit att möjliggöra ett flygangrepp signerat för Ze.

  Detta rapporteras av SUB ukrozionazi enhetens underrättelse organ. Är det dress rehearsal för att ta ut Ze🐽 d v s kasta denne under bussen? Spännande tider …

  https://sonar21.com/is-the-west-losing-faith-in-zelensky-and-ukraine-a-discussion-with-judge-napolitano/

 4. Rysslands kross betyder också ⚰️ för USAs hegemoni

  ”Ukrainas upphaussade motoffensiv är ett misslyckande och Ryssland kommer till slut ”krossa Ukraina” tack vare sin teknologiska överlägsenhet. Och då försvinner västs hegemoni. Det säger den tidigare IMF-ekonomen David Woo i en intervju med Going Underground. Ukrainas ständiga ”självmordsuppdrag” kommer inte vinna kriget.

  Det är i en intervju med Going Underground som den tidigare IMF-ekonomen David Woo gör sin analys av Ukrainakriget. Han tror att Ukrainas motoffensiv, som misslyckats, kommer rinna ut i sanden de närmaste veckorna.

  Samtidigt är han imponerad av den ryska militären. Enligt Woo är det teknologin som kommer avgöra det här kriget, och där är Ryssland överlägset. Denna slutsats stämmer överens med vad den amerikanska militäranalytikern Douglas Macgregor tidigare sagt.

  – Det här handlar inte om att jag är för Ryssland eller för Ukraina, påpekar David Woo. Jag är bara en objektiv betraktare som tittar på slagfältet. Ryssarna lär sig hela tiden av sina misstag. Titta på utvecklingen av vapen.

  – Den ryska militära teknologin har i princip genomgått en revolution var tredje månad. Ryssarna har nu vapen som de inte hade för 18 månader sedan, för de existerade inte för 18 månader sedan. Detta är för mig det mest imponerande.

  Samtidigt kommer väst ingenstans, hävdar han vidare.

  – Medan väst går omkring i samma cirkel blir Ryssland bättre och bättre. Detta krig kommer i slutändan vinnas av teknologi. Jag vet. Ukrainarna är bra på att slåss, de är orädda, de är patriotiska, de tar sig an dessa självmordsuppdrag. Men i slutändan kommer teknologi vinna.

  Så varför fortsätter kriget? Kanske för att om Ukraina officiellt förlorar, kommer USA:s världsherravälde vara över.

  – Ryssland kommer i princip att krossa dem. Om Ryssland krossar Ukraina, kommer USA:s hegemoni, så som vi känner den, vara över, säger David Woo i Going Underground.

  Han är framhäver också de förödande konsekvenser som proxykriget i Ukraina fått för Europa, som inte längre har tillgång till billig energi från Ryssland.

  – Folk måste fatta, att det finns inget Europa utan Tyskland, och Tyskland är en tillverkningsekonomi. En tillverkningsekonomi är i princip en energiintensiv industri, säger han. Tyskland rammas redan på alla möjliga sidor och nu har kriget utdelat, vill jag hävda, ett dödligt slag mot den tyska ekonomin.”

  https://nyheter.swebbtv.se/ryssland-kommer-krossa-ukraina-och-da-upphor-usas-hegemoni/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here