Greta Thunberg får alternativa Nobelpriset! Alltför engagerad för Nobels fredspris?

0
1239
Greta Thunberg i USA.

DN skriver ”Klimataktivisten Greta Thunberg är en av pristagarna till årets Right Livelihood-pris, även känt som det ”Alternativa Nobelpriset”. De fyra som får priset har banat väg för ett öppet, hållbart och rättvist samhälle, lyder motiveringen.”
” Förutom Greta Thunberg är årets pristagare Aminatou Haidar en icke-våldsaktivist och människorättsförsvarare från Västsahara, Guo Jianmei, advokat som slåss för kvinnors rättigheter i Kina och Davi Kopenawa, ledare för Yanomami-folket i Brasilien.

Enligt Right Livelihood stiftelsen har alla fyra på olika sätt inspirerat och skapat hopp om ”förändring för en bättre framtid om klimatförändringar och växande främlingsfientlighet genom att sprida sina lösningar till såväl makthavare som en bred allmänhet.”

”I motiveringen för priset till Greta Thunberg står att ”hon är den kraftfulla rösten från en ung generation som måste bära konsekvenserna av dagens politiska misslyckande med att stoppa klimatförändringarna. Hennes beslut att inte acceptera den hotande klimatkatastrofen har inspirerat miljoner jämnåriga att också höja sina röster och kräva omedelbara klimatåtgärder.” Greta Thunberg får årets Right Livelihood-pris.

Samtidigt hånas hon öppet av delar av etablissemanget. Kritiken mot Greta Thunberg ökar med hennes kritik av etablissemangets passivitet.


För tuff för att få Nobelpriset?

Greta Thunberg är en av favoriterna till att vinna Nobels fredspris. Men enligt Sverre Lodgaard, före detta ledamot i priskommittén, kan hennes hårda retorik förstöra hennes chanser.
”Skam är inte en konstruktiv känsla för att få till en förändring”, säger Lodgaard till Reuters.
Lodgaard är statsvetare i grunden och har utöver Nobeluppdraget bland annat arbetat med nedrustning för FN:s räkning. Han trycker på att Thunberg, trots skepsisen han känner inför begreppet ”flygskam”, vore en värdig vinnare.
”Priskommittén har sett och hört henne och hon har framstått som eftertänksam och effektiv. Hon kan vara en väldigt bra kandidat”, säger Lodgaard.

I skrivande stund finns det 301 kandidater nominerade till utmärkelsen, kan man läsa på fredsprisets hemsida. Thunberg, som enligt Reuters är de internationella oddsbolagens favorit till att vinna, skulle bli den yngste pristagaren genom tiderna om hon vann. (Slut Expressen). Ordet som kan kosta Greta Nobels fredspris


Kommentarer.

Jag tycker att Logards kritik är felaktig. Begreppet ”flygskam” fokuserar på möjliga individuella bidrag för att minska koldioxidnivån. Detta står inte i motsättning alls till det mycket viktigare kravet på att vi behöver ett annat ekonomiskt system än kapitalismen. Vilket Greta Thunbergs kritik egentligen kan innebära, även om hon inte säger det rent ut. Alternativt en kraftigt reformerad kapitalism, vilket inte är möjlig efter vad jag tror. I så fall hade man sett tecken på det inför klimatkrisen, men man ser bara en allt tydligare monopolitisk och aggressiv kapitalism med ökad ojämlikhet.
Skandalöst om hennes känsloladdade tal i FN skulle vara ett hinder.


Right Livelihood-priset har haft förtjänstfulla pristagare, som Edward Snowden år 2014. Läs Edward Snowdens nya bok! Lyssna på honom (live)!och Edward Snowden hyllad i Stockholm som Right Livelihod-pristagare -trots Carl Bildt!

Men också ”Vita hjälmarna” (”White Helmets”), som visade sig vara en propagandaorganisation för terrorister i Syrien, och som fick priset trots detta år 2018. White Helmets – al-Qaidas skyddslingar fick Right Livelihood-priset. Får de Nobels fredspris?


Relaterat. Artiklar om White Helmets.
Forum för levande historia, Rio Bio och Margot Wallström stödjer terroristvännen ”White Helmets
Vilka är Vita hjälmarna?
White helmets: Ska al Qaidas skyddslingar få Nobels fredspris
Nobelpriskandidaten White Helmets: Fin hjälporganisation eller med på anfallskrig och imperialism?
Vita hjälmarna:Hjältar eller terrorister?
Falsk rapport om gasolyckan i Khan Sheikhoun av läkare från UOSSM som utbildar White HelmetsLäkare utan gränser finns inte i Syrien, återger bara terroristvännen White Helmets uppgifterI White Helmets högkvarter i Aleppo fanns al-Nusras och ISIS’ emblemPolitik

Föregående artikelKom till manifestation för Julian Assange och Chelsea Manning kl 12 idag i Stockholm!
Nästa artikelTrump träffar Zelensky. Vad pratade de om?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here