Greta Thunberg och Ukraina

15
2455

Greta Thunberg framträder med denna bild på sin Facebook med 3,5 miljoner följare. Undrar hur den demokratiska processen varit bakom detta. I Sveriges fredsråd höll vi på av och till i 3 dagar fram till det uttalande som enigt antogs sedan alla styrelsemedlemmar deltagit med synpunkter. Sveriges fredsråd fördömer Rysslands angrepp på Ukraina.

Jag gjorde en kommentar på Greta Thunbergs Facebook.

Very fine. it is then important that Fridays For Future for its credibility support all people and countries who are subject to aggression. US wars have killed 2 million sin Iraq, hundreds of thousands in Afghanistan, thousands in Yemen besides support to Saudi. 400 000 thousand in Syria, in collaboration with allies and well-supported evidence of support also to terrorist organisations Nato has destroyed and killed tens of Thousands in Libya in 2011 and destroyed Africa,s richest country. All these wars were also against the UN Charter. It is important that FFF has the same principal stand for all kinds of such brutal wars. Read more at Globalpolitics.se, leading Swedish political site (No 1 at www.blogtoplist.se/politik).

Föregående artikelBör Sverige gå med i Nato?
Nästa artikelExperter varnade i flera år för att NATO-expansion skulle leda till detta
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Demokraturens process är enkel.

  1. Indoktrinera folket genom media, gärna med charlataner som saknar kompetens på ämnet i frågan, men är duktiga på att ljuga, och använda lögnaktiga ovetenskapliga trix.
  2. Anställ journalister som inte undersöker och ställer svåra frågor.
  3. Ha aldrig en objektiv rapportering.
  4. Låt aldrig människor med kompetens komma till tals eller debattera.
  5. Presentera gärna opinionsundersökningar utan att kritisera processen ovan och använd detta ad populum-argument för att lura ännu fler.
  6. Raljera mot de som inte låter sig luras av lögnarna med olika kontrollord, t.ex. ”förnekare”, ”putinister” eller ”konspirationsteoretiker”.

  Skylten är f.ö. en floskel. Putin skulle kunna hålla upp den och faktiskt mena det. Han vill befria Ukraina från den krigskåta nasse-regimen uppbackad av USA:s mest kriminella krafter och jag tror att 90% av alla ukrainare kommer bli nöjda i slutändan.

  Tveksamt om Fridays for Future står för kuppen i Ukraina, nasse-diktatur och etnisk rensning. Det tror jag inte.

 2. Lika tramsigt varje gång att skåda hennes ’manifestationer’, varför håller hon inte upp en skylt för det Syriska folket som varje dag bombas och terroriseras av washington o israel, det har ju hållt på ’ganska länge’

  • Rätt ”Stand with Ukrainia”, inte USA. Det betyder i praktiken att befria Ukraina från USAs grepp, neutralisera landet, vilket betyder att demilitarisera Ukraina och denazifiera landet. Ryssland angriper egentligen inte Ukraina, utan USA, precis som en gång förra seklet Sovjet inte angrep Tyskland, utan nazisterna. Hade någon då skickat pansarskott till Tyskland hade dom skickar pansarskott till nazisterna. När Sverige nu skickar pansarskott skickas dom i realiteten till USA.

   Varför inte en skylt med en manifestation mot de över 201 krigsangrepp som USA genomförde mellan 1945 och 2001. Särskilt, glöm inte Afghanistan, Vietnam och Korea, de mest kända.

 3. Kommentar till den engelska texten:

  Det är sanningen som beskrivs. Vem kan säga något annat? Nej, men man kan förtiga, desinformera, förvränga och indoktrinera tills människor inte orkar höra mer. Det är alltid den oskyldiga befolkningen i ett land som massakreras vid ett krig.
  It is a discription of the truth. Who can say anything else? No, but they can hush up, desinform and indoctrinate until people can not stand any more. It is always the innocent population in a country that is massacrated when a war is going on.

  • Vem hade trott något annat, än att de Ukrainska myndigheterna i Mariupol inte tillåter civila att evakuera, och i Kherson vägrade den lokala förvaltningen humanitärt bistånd från Ryska federationen.
   Idag finns det information i sociala nätverk som myndigheterna i Mariupol vägrar att ge invånarna möjlighet att lämna genom den humanitära korridoren, som skapades av den ryska militären.
   Det finns information från staden Kherson: när den humanitära korridoren öppnades ville våra företrädare för ministeriet för nödsituationer, som gick för att hjälpa civila att evakuera, leverera humanitärt bistånd där, så (nu dubbelkontrollerar vi det) påstås att myndigheterna i Kherson vägrade att acceptera sådant humanitärt bistånd.”
   @ rt_russian
   t.me/rt_russian
   /97272

  • Låt mig igen påminna om historien, där finns något, väldigt mycket, att lära.
   ”De som inte lär historien och förstår den är dömda att upprepa den” George Santayana (1863-1952).
   Tyskarna manipulerades demokratiskt av nazisterna att välja Hitler
   Ukrainarna manipulerades demokratiskt av USA att välja Zelensky.
   Svenskarna manipulera just nu demokratiskt av USA, att välja ……
   Jag försöker inte jämföra personerna Hitler och Zelensky här, utan bara påpekar den styrda process som fick dom valda.
   Finns det någon därute som är villig att lyssna på framlidne George Santayana

 4. När blev Ukraina västeuropeiskt land som ska stå upp mot Ryssland för en västerländsk överhöghet som förtrycker Ryssland på deras egna territorier?

  Måhända Banderastan kan betraktas tillhörigt Västeuropa men det betyder inte de har någon rätt att hora ut Ukrainas stora ryskdominerade områden till ett fullkomligt maktgalet västvärlden som ytterst vill lägga under sig hela jorden och förvandla den till en västerländsk demokrati med alla dess värderingar, kultur och traditioner som ytterst ska påföras med krig, manipulation och interventioner.

  Ryssland bedriver inget anfallskrig just nu.
  Mig veterligen har aldrig Ryssland bedrivit något anfallskrig i modernare tid.
  Det skulle i så fall vara för flera hundra år sedan men då var Sverige också en anfallskrigare.

  Ryssland försvarar Ryssland och de östslaviska folken.
  Mot Västvärldens intrång.
  Jag tycker det är mer att se upp till än förrädare och terrorister som horar ut sitt land och tillgångar till imperiebyggare som ytterst vill regera hela världen.
  Så snälla, stå upp för kulturernas mångfald och då givetvis även den ryska.
  Jag har förstått Ryssland och Belarus är två fina länder.
  Nu ska bara Ukraina tillbaka hem, men kanske inte i sin helhet som dessvärre inte visat sig fungera.

  • När det gäller den historiska relationen mellan Ryssland och Ukraina rekommenderar jag den här artikeln.
   https://samnytt.se/tidigare-ambassadoren-i-ryssland-darfor-kommer-putin-inte-anfalla-sverige/

   Citat.
   ”De har mycket gemensamt”
   [Tidigare ambassadören till Ryssland] Hirdman påpekar att Ryssland och Ukraina har en lång gemensam historia som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. För att förstå konflikten, så behöver man först veta lite om bakgrunden till den.
   – De är två slaviska folk, liksom Sverige och Norge är två skandinaviska folk. De har mycket
   gemensamt i sitt språk, sin kultur, sin religion, släktband och så vidare. Under 300 år, från mitten av 1600-talet, så var det vi nu kallar Ukraina en integrerad del av Tsarryssland och senare Sovjetunionen.
   Slut Citat.

   Vad som händer är att USA nu försöker lägga landet under sin kontroll. Andra sådana exempel är Vietnam, Afghanistan, Korea, Japan, Guam, Taiwan, Hong Kong, Tibet, eller Xinjiang. Glöm heller inte USAs 201 krig man startade mellan 1945 0ch 2001. Det finns otaliga exempel.

 5. Det räcker nu!!!!
  Ukraina behöver verkligen inte mer support. Det börjar likna hatet mot serber under Jugoslavien kriget. Det var otäckt, jag var mitt i det. Min tolk som kommit till Sverige när han var en liten pojke, hans föräldrar var arbetskraftsinvandrare till Sverige på 1970-talet. De bosnier jag var handläggare för de spottade på honom, de attackerade honom de var för djävliga helt enkelt, trots att just de som jag var i kontakt med inte hade någon nära person som själva upplevt kriget, inte heller de själva, utan visste bara genom radion att det var krig i landet. Allt hat kom från media. Har aldrig mött detta någon annan gång ex. kurder som kommit till Sverige från Irak, de hade ett korrekt och artigt uppträdande mot de arabiska tolkarna jag hade.

  Ju mera demonstranter på gatorna för oss närmare ett storkrig. England har gått ut och sagt att det gör ingenting att Ukraina inte är med i NATO, de kan ändå ingripa militärt.
  De behöver bara uppleva att hela världen är med dem, så går de in militärt.
  Då gör de själva som de klagar över att Ryssland gjort. Innan Ryssland gick in var det ett inbördeskrig mellan de pro-ryska områdena och resten av Ukraina.
  Så vad kommer världen säga om England börjar bomba, förmodligen ingenting.

  Nu attackeras små barn i Norge som är ryska, av andra barn. Nu slår man sönder butiker i Tyskland som har ryska ägare m.m.

  • Tack Vivianne, bra skrivet.
   Jag läste vartenda ord.
   Det här rysslandshatet är avskyvärt.
   Sedan en hel västvärld urskiljningslöst enbart tar parti för den ena parten som åtminstone jag tycker är minst sagt tvivelaktig.
   Jag är mer rädd för Ukraina än Ryssland.
   Jag har fått en uppfattning om att Ryssland är ett hederligt land utan direkt onda avsikter.
   Nu känns det som hela västvärlden vill förgöra Ryssland och jämna det med marken.
   I vart fall med ekonomiska medel.
   Det är otäckt och jag litar inte riktigt på Sverige heller.
   Sverige rycks med i grupptrycket mot Ryssland.
   Väldigt få verkar säga emot.
   Det är nästan som man blir skakis själv.
   Lokaliserad i ett social media och sedan blir hämtad i sitt hem som misstänkt för någonting.
   Jag tycker om Ryssland.
   Förbjuden åsikt i ”demokratiska” länder?

   Jag läste på mina högermedier Fria Tider och Samhällsnytt att Ukraina nu skjutit ihjäl en av sina egna fredsförhandlare.
   Tämligen viktig nyhetsrapport tycker jag.
   Men sedan när jag letat mig blå på SVT Public Service hemsida hittar jag där ingenting om saken.
   Kör dom med selektiv nyhetsrapportering?

   Nu hur mycket som helst Ukrainakrigsfilmer på Youtube.
   I princip alla pro-ukrainska.
   Flera kan man undra om det är fejk och propaganda.
   Men verkliga filmer finns också där man ser striderna.
   Det påstås Ryssland har omfattande logistikproblem.
   Möjligen kan det ligga nånting i det.
   Att Ukraina ser ut som det gör nu börjar jag förstå.
   Jag såg en film från Rysslands Försvarsministerium där det visade det intagit en ukrainsk provisorisk militärförläggning utanför Cherson.
   Där fanns ofattbara mängder krigsmateriel. Jag tror det var fyra och ett halvt tusen ton ammunition.
   Mängder av stridsvagnar och stridsfordon.
   Vart har ukrainarna fått tag i allt det här?
   Så gammalt som från Sovjettiden var det absolut inte. Något kanske men långt från allt.
   Är det västvärlden som militariserat Ukraina på det här viset bara för att rycka loss landet från Ryssland?
   Nu har Ukraina fått 5000 pansarskott från Sverige också.

   På SVT Public Service talar de om Ukraina som ett Europeiskt land.
   Man får uppfattningen Ukraina tillhör EU området och tillhör Västeuropa.
   Men så är det väl inte?
   Jag har hela tiden uppfattat Ukraina som ett gränsland mellan Västeuropa och Ryssland som inte tillhör Västeuropa.
   Jag tror det är där problemet ligger.
   Västeuropa vill ha hela Ukraina och Ryssland får ingenting.
   Ryssland ska istället köras ut från Ukraina och dess kvarvarande befolkning förtryckas.
   Där kan jag faktiskt inte hitta Västvärldens ofta hävdade demokratiska föredömen.
   Jag tycker Västvärlden nu orättvist svartmålar Ryssland.
   Ryssland är auktoritärt och liknar en diktatur.
   Poutin är en despot som ryska folket bör ”peta” bort.
   Man tar sig för pannan om hycklerierna och undrar varför ingen här säger ifrån?

 6. Greta har tappat min respekt sedan längesen. Det är många tabbar som varit på senare tid. Ingen som helst kritik mot Usa och all dess terror attentat och olika vidriga brott. Greta har blivit ryssofobisk på senare tid,och inte bara här och denna frågan då. Men hon kanske inte kan rå för detta, då landet hon själv är från Sverige,där hon bor i är värsta ryssofobiska ihop med alla medierna och politikerna

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here