Sveriges fredsråd fördömde direkt Rysslands angrepp på Ukraina.

26
2031

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Står sig detta uttalande som fanns i en första version förmiddagen 24/2 2022?

I oktober 2022 återkom Sveriges fredsråd En appell för fred från Sveriges fredsråd och med Brev från Sveriges Fredsråd till Sveriges riksdagsledamöter.

______________________________________________________________________________________________-

Enigheten var stor i styrelsen i Sveriges Fredsråd om detta uttalande. Finns även på hemsidan för Sveriges Fredsråd.

Har publicerat uttalandet från Kvinnor för fred

____________________________________________________________________

Sveriges fredsråd fördömer Rysslands angrepp på Ukraina. FN-stadga och internationell rätt måste råda. Sveriges fredsråd betraktar Rysslands erkännandet av de två folkrepublikerna som ett folkrättsbrott, liksom Kosovos tillkomst som utbrytarrepublik efter 11 veckors flygbombningar av Nato i Serbien 1999.

En viktig bakgrund till dagens situation är att Nato utvidgats 100 mil österut mot Ryssland och att Nato satsar 15 gånger mer på militären än Ryssland.

Till bilden hör att dagens Ryssland har levande minnen av kriget mot nazismen under andra världskriget, med över 20 miljoner döda.

Det skedde en av USA och EU stödd statskupp i Kiev 2014 mot folkvald president i Ukraina i av OSSE prisade och av USA godkänt val 2010. Ett stort brott mot den europeiska säkerhetsordningen. Därefter följde Rysslands fredliga folkstödda annektering av Krim, ett brott mot folkrätten. Rysslands upprepade uppmaningar att följa Minsk 2-avtalet, som skulle ge ökad självständighet för Luhansk och Donetsk, har inte lett någonstans. Signatärstaterna Tyskland och Frankrike har varit passiva. Ukrainas regering har i stället bedrivit inbördeskrig och förklarade nyligen att man inte respekterar avtalet.

Rysslands förslag nyligen till Nato och USA, om åtgärder som skulle kunna öka säkerheten i Europa har bestämt avvisats.

Mot bakgrund av detta fördömer Sveriges fredsråd även Natos uppladdning mot Ryssland, och statskuppen i Kiev 2014.
Svenskt medlemskap i Nato ökar risken för krig och måste bestämt avvisas. Vi menar att konflikten måste lösas på diplomatisk väg och inte med sanktioner eller vapenexport.

Föregående artikelUnder kriget i Ukraina har hushålls energikostnader fördubblats i världen
Nästa artikelMin kommentar i media till Nato-beslutet i Finland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

26 KOMMENTARER

 1. Varning !!!!!

  Ett massivt grupptryck råder.
  Inte bara här.
  Utan överallt.

  Medvetet uppbyggt och väl underhållit.

  Som det är nu har jag aldrig upplevt sådant ryskhat under hela mitt liv.
  Faktiskt var det betydligt lugnare under Sovjetperioden.
  Jag förstår t.o.m. redaktören här har svårt att värja sig.
  Jag har också full förståelse för han har sin person och blogg att skylta med.
  Det är lättare för mig även om snart ingen förutom papperslösa kan vara anonyma längre.

  De döda fiskarna flyter med strömmen och de levande kämpar ivrigt emot.

 2. Dagens konflikt i Ukraina har nog sitt ursprung långt tillbaka i tiden. Kanske ända sen andra världskriget. Sovjetunionen förlorade mer än 20 miljoner medborgare i kriget mot det nazistiska Tyskland. Man fick bygga upp det sönderkrigade landet utan någon hjälp från någon. När nu nazister fått makten i Ukraina är det inte konstigt att Ryssland reagerar. Det väcker minnen.
  De senaste 30 åren har varit omväxlande. Efter sovjetunionens kollaps och sönderfall har Ryssland så sakta återhämtat sig. Trots att en alkoholiserad president överlämnade stora delar av landets värden till privata oligarker. Något som uppskattades i väst men inte i öst.
  USA/Nato har under tiden gjort sitt bästa för att förtala och lägga krokben på Ryssland. Detta har bland annat inneburit 100-tals militärbaser längs Rysslands gränser.
  När nu USA/Nato lyckades installera en naziststyrd regim i Ukraina, Fick Ryssland nog och krävde ett stopp för fler baser och natoanslutning i sitt närområde.
  Svaret från USA/Nato var bara oförstående förolämpningar.
  Många insiktsfulla människor har länge insett faran i att USA/Nato trängt sig på Ryssland och varnat för konsekvenserna.
  Tråkigt att Ryssland startat krig i Ukraina, men hur skulle de hantera situationen? USA/Nato måste ta på sig en stor del av skulden för denna katastrof.

  • Instämmer helt.
   Men inte i den biten om ryska skulden för kriget!
   Kriget startades 2014 av ukrainska fascismen med hjälp och sponsring av USA och satelliter.

   • @Lajma
    Helt enig med dig. Det är därför jag är besviken på dessa godhetens fredsmakare. När man blir angripen måste man få försvara sig och nedkämpa angriparen.

    Fred kan visserligen uppstå genom att man låter en nasse-nato-angripare bryta alla löfte och få sin vilja fram till 100%, men är det rimligt att begära att ryssarna skall låta sig hunsas av ett gäng ukrainska nassar understödda av nasse-nato och deras hormmedia-lakejer? Nej.

    Jag kan inte fördöma ryssarna. Tvärtom. Jag har fått många mobbare att bita i gräset och det var helt rätt gjort. Det ledde till respekt och fred. Mobbningen av Ryssland och nasse-vurmen i Sveriges Riksdag är det som skall fördömas! Inget annat!

    Det är dubbelmoral att fördöma nassar i Sverige och sedan skicka vapen till deras motsvarigheter i Ukraina.

    https://www.youtube.com/watch?v=KfaAyiP8Wuc

   • I Ukraina menar du?
    Njae.. Det är väl inte så säkert.
    Däremot är deras inflytande i politiken genomgående.
    Jämför Sverige där det invandringskritiska partiet Sverigedemokraterna utestängts från allt samarbete men visst har de haft inflytande över politiken ändå?

    Jämför bara inte Sverigedemokraterna med Högra Sektorn, partiet Svoboda, Azovbataljonen etc.
    De i Ukraina är hårdföra ultranationalister som inte skyr några medel.
    Jag läste häromdagen på Fria Tider de villa slakta ryska krigsfångar som man slaktar grisar. Skiter blankt i alla internationella konventioner.
    Ryssarna har gjort diverse förarbeten som t.ex. rädda rysk konst och ryska museiföremål från statliga institutioner för annars lär de sedemera förintas efter den den ”brända jordens taktik”.
    Likaså håller ryssarna på och säkra kärnkraftverken mot sabotage, sprängningar och totalhaverier.
    Vad som kan hända med kärnkraftverk i Ukraina talar exemplet Tjernobyl sitt mycket tydliga språk.
    Självklart berättas inget sånt här hos media och Public Service hos oss.
    Där visas bara förskräckliga bilder och antaganden och Putin som om han skulle vara Satan själv. Allt för att väcka känslor hos människorna här.
    Man tala inte med Putin. Man talar bara om honom.
    Det lilla är att informera om vad som händer.
    Det stora är att få människor att reagera på ett önskat sätt.
    Det brukar kallas krigspropaganda.
    Jag tror inte Poutin vill något illa alls.
    Bara att få bort högerextremismen från Ukraina för att kunna återförena ukrainare och ryssar med varandra.
    Därför det vill egentligen inte alls vara fiender med varandra.
    Som jag fattat är både merparten av Ukraina samt Ryssland och Belarus samma östslaver med gemensam bakgrund och kultur.
    En kultur som jag tycker så här sent i livet att jag egentligen borde varit född till.

    Det är högst märkligt hur västvärlden tar så våldsamt motstånd till högerextremism i sina egna länder men vårdar högerextremism i så ömsint i Ukraina.
    Precis som högerextremism i Ukraina går västvärldens önskade ärenden men istället hotar dem därhemma.

     • Man tackar! 🙂

      Någon sa här för en tid sedan att jag genomgått en metamorfos.

      Det är mycket möjligt men inget jag tänkt på.

      Jag läser aldrig mina gamla kommentarer.
      Om jag skrivit något som skulle kännas dumt eller blivit annorlunda idag.
      Ryssland är ett undantag där min åsikt står absolut fast.

      https://www.synonymer.se/sv-syn/metamorfos

 3. Väldigt många fördömer, generalförsamlingen valde ordet deplore=beklagar. (https://www.aljazeera.com/news/2022/3/3/unga-resolution-against-ukraine-invasion-full-text)
  Det kan man visst göra, beklaga att det blev så här. Inga vanliga människor gillar eller vill ha krig, långt därifrån. Man måste dock även ha en uppfattning om varför det blev så här och alla som fördömer borde också avkrävas ett tydligt svar på vad Ryssland borde ha gjort istället, samt om ett ”i stället” skulle ha haft någon utsikt att ge ett tillfredsställande resultat i slutänden. En win-win som kineserna brukar säga. Hur kunde WW2 ha undvikits, finns det något bra svar där? Vem har ansvaret för att upprätthålla folkrätten och hur har det lyckats sedan 1945? Ingen alls i västvärlden har vågat anmäla avvikande åsikt och efterlyst sans och balans och rättvisa. Alla ropar i kör: Döda Ryssland, döda Putin. Det känns som att ståplatsläktaren styr också Sveriges röst. Minns filmen Hata Göteborg, där har vi hamnat.

  • Rolf, beslutet av FNs generalförsamling visar med all tydlighet vad världen tycker om denna invasion. Givetvis är Ukrainas folk den största förloraren men även det ryska folket får lida hårt för Lille Puttes (Putins) obegripliga krig. Det svåra är nu att få den envåldshärskaren att backa utan att förlora ansiktet. Alternativet är att ryssarna själva plockar bort honom (hur nu det skall gå till)

   • Du verkar inte förstå H2 Putin är populärare än någonsin i Ryssland! Finns ingen chans någon ”plockar” bort honom. FN:s generalförsamling är väl den största samling svamlare världen skådat! Ja, ukrainska folket har lidit sedan Sovjet upplöstes och många har emigrerat före kriget. Man tycker nog i Ryssland att nu får det vara nog!

    • Vad har du för källa till att Putin är populärare än någonsin? Att kritisera honom eller Rysslands regering är förbjudet. Att nämna att Ryssland krigar i Ukraina kan ge 15 år fängelse. Tror du verkligen att det ökar hans populäritet?
     Jag hoppas du har rätt när du säger ”Man tycker nog i Ryssland att nu får det vara nog!” Problemet är att lille Putte har eliminerat all opposition. Men det var inte många som förutsåg att östländerna skulle revoltera mot sina kommunistiska ledare

     • Det är alls inget ovanligt att folk i länder som befinner sig i kris sluter upp bakom sina ledare.
      Jämför Sverige och Coronapandemin.
      Nu även Ukraina krisen.
      Det Socialdemokratiska regeringspartiet rusar i opinionen i bägge fallen.

      Alexandr Lukasjenko är jättepopulär i sitt hemland Belarus men hos oss kallas det istället valfusk.
      Det är inte rättvist och faktiskt en direkt lögn.
      Samma lögn som med Saddam Hussein i Irak
      Där jänkarna påstod Saddam och staten höll på med fruktansvärda kemiska vapen men alltsammans istället var en påhittad bluff.

 4. Du svarar inte på frågan, vad skulle Ryssland gjort i stället, vad skulle man gjort för att undvika WW2?

 5. Rolf, frågan är fullständigt irrelevant med tanke på att vi nu står på randen till WW3. Vad värre är att det finns vapen som kan utplåna allt liv på vår jord. Det fanns inte 1939

  • Och att vi befinner oss på gränsen till WW3 beror på USA:s agerande. Kanske skulle USA krypa till korset och erkänna att man nog tagit i för mycket och tona ner krigsretoriken en del och föra en konstruktiv dialog i stället?

   • USA, Frankrike och Tyskland har upprepade gånger uppmanat/vädjat till Ryssland att återvända till förhandlingsbordet. NATO har ett flertal gånger att de inte tänker ingripa för att hjälpa Ukraina. Krigsretorik?
    Vidare har på USas begäran en ”heta linjen” öppnats för några dagar sedan för att undvika konfrontation med Ryssland. Vad positivt har Ryssland gjort för att undvika krig?

   • Benny – det är ryska tanks som rullar in i Ukraina. Det är ryska granater och missiler som dödar, spränger och lemlästar civilbefolkningen. Tror inte att ukrainarna vare sig känner sig befriade – eller som nazister. Finns fullt med bilder av gamla tanter son hjälper till och gör i ordning molotov cocktails. Är de nazister hela bandet?
    ”No pasarán” hette det under spanska inbördeskriget. ”De ska inte passera”. Nog är det samma gnista i de här gamla tanterna. Motståndet personifierades av Dolores Ibárruri, även känd som ”La Pasionaria”. Kanske någon av damerna kommer att fylla samma roll?

    • Det är lite märkligt att ett krig som pågått i 8 år blivit en så het potatis när Ryssland agerar för att få slut på eländet! Hur länge tycker L att det skulle pågått innan någon ingrep? I stället för att uppmuntra Minsk-avtalet så började USA med subversiv verksamhet för den egna agendan och körde över sina vasaller Tyskland och Frankrike och nu är vi exakt där USA vill ha det.

  • Jag vill hellre Poutin får bort högerextremismen från Ukraina än att alla människor på jorden förintas i ett Tredje Världskrig.

   Vad vill du H2?

 6. Om du fördömer måste du ge ett vettigt alternativ, men du duckar. Och det finns förstås alternativ till WW3 också.

  • Rolf, nu är vi med säkerhet inte överrens om allt men…Om du tänker en vända till så är jag övertygad om att vi är överrens om att ALLA alternativ är bättre än att utplåna jorden. Kanske är vi ockå eniga om att det inte är den starkes rätt som gäller

   • Exakt, och det är därför som USA är ett dåligt föredöme H2! De startar krig och bombar hänsynslöst och kräver sedan av andra att inte göra likadant! USA är ett märkligt ”land” som håller på att upplösa sig själva både politiskt och ekonomiskt och EU borde verkligen ta tag i sin egen säkerhet och krigsmakt i stället för att lita på USA vilket kan jämföras med att lita på en skallerorm! Och visst är det så att man i USA är livrädda för att Tyskland ska lämna skutan och det förklarar nog den otroligt överdrivna reaktionen från USA-styrda massmedia!

 7. Undrar om svenska fredsråd har blivit lät bytte för falska propaganda?
  Fred är bra!
  Men inte under fascismens förtryck.
  Menas det också att i freds syfte skall man låta bli att befria landet och Europa från fascismen i 1945?

  • Flera svenska fredsorganisationer har fördömt kriget och samtidigt Nato:s utvidgning österut etc.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here