Brev från Sveriges Fredsråd till Sveriges riksdagsledamöter

7
1470

Detta brev till riksdagsledamöterna av Hans Öhrn, ordförande i Sveriges fredsråd förtjänar att studeras – och allra helst att tillämpas. Publicerat på hemsidan för Sveriges fredsråd. här.

_____________________________________________________________

Brev från Sveriges Fredsråd till Sveriges riksdagsledamöter

Hej!

Vi vill uppmärksamma Dig på att Sveriges Fredsråd nyligen i en appell har krävt en förhandlingslösning på konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Vi anser att Sverige och ska upphöra med att bidra till kriget genom vapensändningar och annat militärt stöd och i stället underlätta inledandet av förhandlingar.

I 200 år var Sverige ett alliansfritt land. Det var en alliansfrihet som tjänade oss väl. Under den tiden byggde Sverige upp ett anseende som en neutral stat som respekterads i alla läger. Det gjorde att Sverige vid många tillfällen kunde agera som fredsmäklare vid olika konflikter.

Den 15 maj i år raserades detta 200-åriga förtroende i ett slag i och med att den svenska regeringen ansökte om medlemskap i Nato. Sveriges fredsråd anser att Nato är en krigsallians. Sverige behöver inte Nato för fred – det är Nato som behöver Sverige för krig.

Sveriges Fredsråd kräver därför att Sverige drar tillbaka sin ansökan om Natomedlemskap och i stället omedelbart påbörjar de mödosamma arbetet med återigen bygga upp ett förtroende som en neutral och alliansfri nation.

Det kan bland annat ske genom att Sverige tar initiativ till realistiska fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina.

Vi vill erinra om att under de debatter som ägt rum i FN:s generalförsamling de senaste året om kriget mellan Ryssland och Ukraina har ett 60-tal länder som representerar världens folkmajoritet hela tiden krävt ett sådant initiativ.

Sverige Fredsråd uppmanar Dig därför att medverka till att ett sådant initiativ kan komma till stånd. Men det brådskar.

Klockan klämtar för oss!

Med vänliga hälsningar

Hans Öhrn

Ordf. Sveriges Fredsråd

En appell för fred – FREDNU

Föregående artikelTysklands ställning i USA:s nya världsordning
Nästa artikelProtest mot kärnvapen och främmande militärbaser i Sverige!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Det här brevet kommer, hos samtliga mottagare, att hamna i papperskorgen.
  Man har nu fått för sig att ett NATO-medlemskap garanterar evig fred och lycka och att därför Sverige ska bli en vasallstat till imperiet i väster.
  Sverige är numera ett EU-protektorat , skyddat från allt ont och som garanti för allt detta vajar NATO-flaggan över konungariket Sverige.
  Det enda som fordras av oss är att vi ger upp vår självständighet och som lydiga vasaller böjer oss för makten i Washington.
  Nationalstaten är numera blott ett minne.

 2. Ett ytterst välkommet brev med mycket klokt innehåll som varje förtroendevald politiker har all anledning att ta till sig med öppet sinne och uppleva sig obehagligt berörd.
  Att det numera endast finns två marginalised partier i riksdagen V o Mp som kan tänkas sluta upp bakom brevet finner jag därtill ytterst beklagligt.
  Det fanns ett annat parti med berömvärda antikrigstraditioner som landets fredsvänner tryggt kunde luta (S)ig mot. Med beklagansvärdt stort (S)vek har partiet övergett denna mycket hedervärda inställning, trots att deras senaste enhälliga kongressbeslut röstade mot en ansökan om medlemskap till förstörelse och krigsorganisationen NATO.
  Det är ju så att varje vald vardaglig handling föranleder alltid en reflektion; vad göra i nästa steg om den inte går lås. Allt tyder på att krigsvännerna har inte reflekterat i den basala riktningen.
  En uppmaning till alla NATO vänner tänk efter före innan ni stödjer kriget som fredens bundsförvant.
  Ty spåren förskräcker och då inte minst i ett perspektiv vad västvärlden åstadkommit i form av krigs fasor och till detta kommer pågående miljökatastrofer som befinner sig nära randen på gränsen att tippa över.

 3. Mycket bra brev där jag HELT håller med. Men samtidigt måste jag hålla med Ingemar. Speciellt med denna nya regeringen är det HELT kört

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here