Vänstern i USA samlar sig för fred och mot krig i Ukraina

2
1204

Artikeln har publicerats på https://steigan.no/2022/11/venstresida-i-usa-samler-seg-for-fred-og-mot-krig-i-ukraina/?utm_source=substack&utm_medium=email

Jag vill påminna om att Sveriges fredsråd konsekvent har förespråkat fredlig lösning och motsatt sig vapenleveranser till Ukraina.
En appell för fred från Sveriges fredsråd
Brev från Sveriges Fredsråd till Sveriges riksdagsledamöter.
4 mars: Sveriges fredsråd fördömer Rysslands angrepp på Ukraina.

___________________________________________________________________

Vänstern i USA samlar sig för fred och mot krig i Ukraina

Jeremy Corbyn, Jill Stein, Vijay Prashad, Brian Becker och Noam Chomsky var bland dem som talade vid konferensen The People’s Forum i New York den 19 november 2022.

Arrangörerna skrev i inbjudan till konferensen :

Nu är det dags att inviga en ny, multinationell, gräsrotsrörelse för att förespråka ett slut på det pågående kriget i Ukraina. Insatserna är för verkliga och farorna för stora för att ordets människor ska stanna vid sidan av.
Antikrigsstyrkor i USA och runt om i världen kan ha olika analyser av Ryssland, Ukraina och detta tragiska krig, men vi kan enas om en sak: det finns ingen väg till fred om USA:s regeringspolitik fortsätter att blockera förhandlingar och skicka in oändliga mängder vapen i krigszonen.
Vi, samvetsmänniskor, går samman för att kräva en radikal förändring i riktning mot amerikansk militär- och utrikespolitik. Natos expansion måste upphöra. Pengar måste läggas på utbildning, sjukvård och boende, inte krigsmaskinen. Vi kräver fred, inte krig. Kom med oss!

Som arrangörerna skriver finns det stora meningsskiljaktigheter när det kommer till ”analyser av Ryssland, Ukraina och detta tragiska krig”, men det de kan enas om är att kämpa för fred, för förhandlingar och mot varje ytterligare upptrappning av kriget, inklusive ytterligare vapentransporter till Ukraina. Och de ställer det som en klassfråga, mot USA-imperialismen och för arbetarklassens levnadsvillkor.

Detta generar stora delar av den före detta norska vänstern, eftersom de som bekant har förespråkat större insatser i kriget mot Ryssland och fler vapen för ett krig som inte bara är förödande för Ukraina, utan som driver arbetarklassen och andra arbetande människor i Europa ned i en allt djupare fattigdom.

Redaktör Romelsjö: Detta bör tyvärr också genera stora delar av den före detta svenska vänstern.

Här i Norge censureras, trakasseras och förbjuds även anhängare av fred i Rødt från debattforum för Rødt-medlemmar.

Det är en klar ljuspunkt att fredsrörelsen i USA tar upp sina traditioner igen, och på det hela taget är det betydligt mer meningsfullt att läsa om kriget i oppositionsmedia i USA än i vad vi har varit vana att betrakta som oppositionsmedia i Norge och Skandinavien.

Föregående artikelLäs och hör Ursula von der Leyens avslöjande om kriget i Ukraina som snabbt censurerades
Nästa artikelEnergikrisen är ett stort hot mot världen. Finns det en väg ut? 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Två avsuttna sossestatsråd, Kling & Klang, har abstinenssmärtor i frånvaro av maktutövning, men
  KU duger ett tag, nu används Archerpjäserna i en inrikespolitisk artilleriduell, om vem som sa vad, och lovade vad, före valet, som ex.vis , ” garanterat aldrig skulle gå med i Nato”, men nu blev hela svenska folket ”kollektivanslutet”, för ”säkerhets skull”, enligt sossereceptet för fackför-eningsrörelsen. För ”hemligt” för att debattera, och därmed försvara demokratin, så där rök den…

  Förmodligen kommer inte några Archerpjäser att levereras till Ukraina, de kräver väl utbildning,
  av ukrainare i Sverige, alt. svenska instruktörer i Ukraina, frågan är om det kan genomföras,
  och uppnå effektivitet, pjäser kan erövras av ryska armén, (så fräcka är dom), och hela spelet
  är för stort för Sverige, särskilt efter Nordstreamsabotaget. Men inrikes duger Archer att puckla på varandra i riksdagen och konstitutionsutskottet, alltid något, munväder. Men man kan aldrig veta, men det skulle överraska.

 2. Det är hög tid att samla en Folkkampanj för fred! Det finns en hel del värdekonservativa som har samma ståndpunkt som vi!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here