Håller förtroendet för USA:s media, regering och rättsväsende på att kollapsa

22
1182

Denna artikel baseras på en opinionsundersökning i USA, vilken rapporterades 22 juni.  https://news.gallup.com/poll/394028/biden-job-approval-not-budging-satisfaction-dips.aspx och har publicerats av redaktör hos Steigan.no
https://steigan.no/2022/07/tilliten-til-amerikanske-medier-myndigheter-og-rettssystemet-kollapser/?utm_source=substack&utm_medium=email. Frågan är dock om förtroenden håller på att kollapsa. Kommande undersökning och annat lär ge besked. Jag har gjort tillägg till artikeln mot slutet.

__________________________________________________________________

Förtroendet för USA:s media, regering och rättsväsende håller på att kollapsa

Amerikanernas förtroende för stora amerikanska institutioner – inklusive regeringen och media – är stadd i full kollaps och faller till ett genomsnitt på endast 27 procent, som ett genomsnitt av alla kategorier, enligt den senaste nationella undersökningen, publicerad av Gallup Organization.

Endast militären och småretagen åtnjuter fortfarande förtroende från majoriteten av amerikanerna.

Även om allmänhetens tro på institutioner har varit svag under större delen av de senaste 15 åren, är genomsnittet på 27 procent för alla kategorier det lägsta som registrerats av Gallup.

Företaget började mäta förtroende för institutioner 1973 och har gjort det varje år sedan 1993.

Gallup publicerade en tidigare undersökning den 22 juni. Då sa bolaget att förtroendet för den allmänna riktning som landet följer har sjunkit till 13 procent den månaden, en minskning med 3 procentenheter från maj och 9 procentenheter sedan mars, då siffran var 24 procent.

Gallups resultat i frågan ifrågasattes av Civiqs Polls dagliga undersökning av registrerade väljare, som fann att positiva betyg av Bidens presidentskap har sjunkit till en ny bottennivå på bara 30 procent, rapporterade New York Post den 9 juli.

I bara två delstater, de demokratiska fästena Vermont och Hawaii, är presidentens anhängare fler än hans motståndare.

I den nya Gallup-undersökningen från den 5 juli uttryckte amerikaner mindre förtroende för institutioner än för ett år sedan, med betydande nedgångar hos 11 av de 16 undersökta – och inga förbättringar för någon av institutionerna.

https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/07/image-77.png

Demokraterna pratar om att dumpa Biden

Presidenten är nu så impopulär och så uppenbart oförmögen att leda landet, att demokraterna talar om att göra sig av med honom.

Bloomberg skriver: What It Would Take for Democrats to Dump Biden Den artikeln återges också i Washington Post.

Och New York Times publicerar artiklar om att Biden inte kan tillåtas att ställa upp igen.

_________________________________________________________________

Tillägg av Redaktören på Globalpolitics.se

Artikeln från Gallup har följande avslutning:

Bottom  line (Sammanfattning).
”Förra månaden godkände 41 % av de vuxna i USA Bidens arbete som president, 18 % godkände kongressens arbete och 16 % var nöjda med landets inriktning. På grundval av dessa siffror konstaterade Gallup att amerikanernas humör  är det sämsta det har varit under något mellanårsvalår sedan 1974 och att det innebär att Demokraternas majoritet i USA:s representanthus är i stor fara.

Ingenting har lett till att stämningen har förbättrats under den senaste månaden – om något har den snarare försämrats, vilket gör demokraternas utmaning att vända utvecklingen före valet i november ännu svårare.”

Av figurerna i Gallups artikel framgår mycket stora skillnader i besömningen hos demokrater och republikaner. 87 % av demokrater och 13 % av republikaner är nöjda med landets utveckling. 85 % av demokrater och 3 % av republikaner tycker att Bidens gör ett bra jobb. De som kallas ”Independents” ligger någostans mitt emellan.

En senare Gallupundersökning visar dessa föga uppmuntrande resultat:
53 % anser att deras representant förtjänar att bli omvald.
21 % anser att de flesta kongressledamöter förtjänar omval
En tredjedel av väljarna anser att Joe Biden förtjänar omval.

Föregående artikelMisslyckade försök att ”försvara” Martin Kraghs forskning – utan argument
Nästa artikelMichael Hudson om det ekonomiska läget. Vilka är trenderna och varför? Del V.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

22 KOMMENTARER

 1. Inte bara det. Självaste nationen USA håller på att kollapsa. Redan innan den galopperande inflationen som nu råder i USA, så levde ca var tredje amerikan under eller strax över fattigdoms gränsen. Det är ca 100 miljoner människor (10 gånger Sverige alltså). Motsättningarna i landet växer. Landet står inför en ekonomisk tsunami förvållad av sin egen hybris av att vara den ”exceptionella” nationen och bumerangen från USAs ”sanktioner från helvetet” mot Ryssland. Det är flera delstater som vill klippa bandet till federala USA (Texas, Kalifornien, Louisiana, t o m lilla Vermont, mm.). USAs många/stora problem och åkommor avläggs här: https://www.moonofalabama.org/2022/07/harpers-declares-its-over-the-american-century-is-gone.html#more

  Alltså är USA ett väldig sjukt imperium – precis som sin ”president” – och på väg att dö. Dess tillstånd avbildas bäst som som: numer är USA ”a Big Burger Outlet with nuclear weapons” som John MacCain konstaterade from his hell håll.

  Ett annat tecken av det kollapsande USA är landets numera impotenta utrikespolitiken. USA snackar och hotar mycket men åstadkommer välde lite. ta t ex Joe Bye-dines besök i apartheid israel. Som den berömde militär analytikern Scott Ritter sammanfattade det ”What happens when you take a dysfunctional president, fly him oversees to meet with the dysfunctional government of a dysfunctional country, and have them discuss dysfunctional policy?
  Nothing.”

  Han avslutar sin krönika med följande slutsats.
  ”Biden’s empty promises to Israel of conditional American military intervention in Iran is yet another sign of growing American impotence in global security affairs—all talk, no action.”

  https://www.presstv.ir/Detail/2022/07/14/685624/Scott-Ritter-article-US-President-Joe-Biden-visit-region

 2. De ligger ljusår framför oss här i Sverige där förtroendet fortfarande ligger runt 70% för public service och DN får starkt förtroende av nästan hälften av deras läsare… Vi i Sverige kommer vara sist att vakna upp och inse att de ”nyheter” vi fått serverade under de senaste 50 åren inte varit mycket mer än lögner och propaganda.

  Om man vill jämföra med läget i sverige:
  https://medieakademin.se/wp-content/uploads/2022/03/Presentation_fortroendebarometern_2022.pdf

  • Det är deras egna friserade glädjesiffror. Förtroendet för svenska media ligger på omkring 10% och Public Service 50%. Oberoende amerikanska utredningar hamnar förtroende t på omkring 30%. I vissa fall, Kina speciellt, kan jag själv göra bedömningar, och bilden svenska media presenterar och otäckt och groteskt förfalskad. Det finns knappas någon verklighets anknytning alls. Svenskarna är minst sagt lika desinformerade som tyskarna var fram till 1945.

 3. Världens så kallade världsledare, saknar folkets förtroende, som de aldrig har förtjänat.
  Tyskland står inför en kris mitt i landets allvarliga beroende av rysk gas och olja, skriver The Telegraph.
  Enligt krönikören Daniel Johnson uppmanar de tyska myndigheterna allvarligt medborgarna att ransonera energi mot bakgrund av att leveranserna av ”blått bränsle” genom gasledningen Nord Stream 1 har avbrutits på grund av reparationsarbete.

  ”Den tyska allmänheten och deras regering är i panik över vad som kommer att hända härnäst. Om inte gasanvändningen drastiskt minskar, förväntas lagren ta slut i januari. Om så är fallet kommer Tyskland att möta den värsta lågkonjunkturen sedan 1940-talet, med ekonomin som krymper med mer än 12 %, produktionen från flaggskeppsbilindustrin faller med 17 % och upp till sex miljoner jobb i riskzonen.

  Som The Telegraph noterar, mot bakgrund av en liknande situation i det politiska rummet i Tyskland, började en sökning efter de som var ansvariga för det faktum att landet tog vägen att överge kärnenergin och blev fullständigt beroende av Ryssland.

  ”Den [före tyska förbundskanslern] Angela Merkels rykte, som brukade idoliseras, är nu sönderrivet, och två tredjedelar av väljarna fördömer Tysklands premiärminister Olaf Scholz för att ha misslyckats med att säkerställa energitrygghet.
  Även den vanliga lydig pressen kan inte ignorera elitens uppenbara hyckleri”, påpekar journalisten Johnson.

  Ur publikens observatörs synvinkel, under sådana förhållanden, är kansler Scholz och hans partners i den regerande koalitionen redo att ”kasta Ukraina under bussen” för att rädda sin egen situation. Dessutom har det offentliga stödet för Kiev i Tyskland redan minskat med utsikterna till energiransonering på grund av sanktionspolitiken mot Ryssland.
  ”Antingen kommer Berlin att drabbas av ett massivt bakslag, följt av kollapsen av den styrande trafikljuskoalitionen, eller så kommer den att kapitulera för president Vladimir Putin .
  Förra veckan gladdes Scholz och hans kollegor över Boris Johnsons kollaps. Men den tyske kanslern kan mycket väl vara inne för samma mardrömslika scenario, och hans glädje kan bli kortvarig.
  Tidigare rapporterades att Tyskland uppmanade Scholz att avgå efter hans anklagelser mot Ryssland.

 4. Några amerikaner hr insett att det sk ”amerikanska seklet” är över. Nu börjar det eländiga vägen utför mot stupet 👌

  ”The American Century did not achieve the lofty goals that oligarchs such as Henry Luce set out for it. But it did demonstrate that attempts to rule the world through force will fail. The task for the next hundred years will be to create not an American Century, but a Global Century, in which U.S. power is not only restrained but reduced, and in which every nation is dedicated to solving the problems that threaten us all. As the title of a best-selling book from 1946 declared, before the Cold War precluded any attempts at genuine international cooperation, we will either have “one world or none.”

  https://harpers.org/archive/2022/07/what-comes-after-the-american-century/

 5. För drygt trettio år sedan kollapsade maktimperiet Sovjetunionen.

  Nu ser det ut som tiden är inne för det andra maktimperiet USA att följa samma väg.
  Vad som händer sedan kan, om allt vill sig väl, vara vägen till en rättvisare värld?

  Man kan fundera över orsaken till sammanbrotten men avstannade framgångar och stagnation tror jag är en viktig orsak.
  Somliga säger ”USA är inte längre vad det har varit” och det kanske är ett tecken på att imperiet är på fall?

 6. Först kan vi konstatera att förtroendet för Kinas media och regering har länge varit det högsta i världen , källa amerikanska Trustbarometer.
  https://mychinaway.files.wordpress.com/2020/01/edelman-trust-barometer-2016-e.jpg
  https://mychinaway.files.wordpress.com/2020/01/trust-in-governement.jpg
  https://mychinaway.files.wordpress.com/2020/01/trust-us-and-china-gov.jpg
  Grundanledningen är att det ställs hårda personliga krav i Kina och journalister avkrävs ansvar. Information skall vara korrekt.
  Problemet med USA media, där svenska MSM och Public Service utgör en del, att dom har sjunkit till samma roll som media en gång hade i det forna Tredje Riket. Man driver inte längre journalistik, man driver propaganda, bara omdöpt till ”agendasättande journalism”.
  Media är inte trovärdiga rapportörer och informatörer, media har en agenda. Deras metoder är direkt kopierade ur nazismens propaganda manualer. Som exempel.
  —Michael Winiarski: Putin ute efter att döda och fördriva så många som möjligt
  https://www.dn.se/varlden/michael-winiarski-putin-ute-efter-att-doda-och-fordriva-sa-manga-som-mojligt/
  —Skola attackerad i Donbas: ”Nu finns inget att återvända till”
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/skola-attackerad-i-donbas
  —FN: Ukraina använde mänskliga sköldar på vårdhem
  https://nyadagbladet.se/utrikes/fn-ukraina-anvande-manskliga-skoldar-pa-vardhem/
  —Köpcentrum med 1 000 civila bombat i Ukraina
  https://www.expressen.se/nyheter/senaste-nytt-om-invasionen-av-ukraina/

  Propagandan, att missleda och ljuga, står ut kusligt tydligt. Inte ett ord om att Ukraina använder mänskliga sköldar, marknader blir ammunitions depåer, bostadshus, vårdhem och skolor blir kulsprutenästen, men det mörkas.

 7. Att Ukraina använder sitt eget territorium i försvaret mot de ryska angriparna är inte konstigt, att de ryska ockupanterna påstår vad som helst är vi vana vid. Men att ryska trupper använder kärnkraftverket i Zaporizjzja, Europas största, som artilleribas för att skjuta på omgivningen är ovanligt arrogant rysk imperialism i sin prydno. Det producerar elström av ukrainsk personal under rysk ockupation.

   • Sverker Andersson!
    Det stämmer inte alls!
    Dina källor är lögnaktiga.
    Däremot släppte attackdrönarna från Ukrainas väpnade styrkor minor nära kärnkraftverket Zaporozhye är allmänt känt!
    Folket som bor där önskar bara att Ryssland inte lämnar allting halvvägs som 2014!
    Sluta ljuga.

  • Inga bevis har du för det du påstår.Låter som en dålig förlorare talar – Rysslands landvinningar är just too much för vartenda ryssofob. det är inte bara den ekonomiska inflationen som väst lider av numer utan även en superinflation av ryssofobi – anything goes so länge den svärtar Ryssland

   Senaste nytt från Operation Z om ukro-nazi militärer och vapenhandlare som reducerades till aska av den ryska generalen General Kalibr.https://www.moonofalabama.org/2022/07/nyt-continues-to-report-strikes-on-civilians-that-somehow-happen-to-hit-military-targets.html#more

  • Sverker Andersson En ovanligt fantasifullt inlägg i min mening. Det finns idag en klar vinnare här, USA och Ukraina propagandan. Det har kommit väldigt mycket information direkt från neutrala och oberoende källor, och vi vet att den bild som målats upp av Ukraina är bara klassisk krigspropaganda.

 8. ”The military largesse for a Nazi-infested regime in Kiev far exceeds what Washington is allocating to alleviate American citizens in their struggle with economic misery – misery caused in large part by Biden’s aggression towards Russia.

  As is usual for U.S. leaders, Biden fawned over Israeli politicians during his visit this week. He made a perfunctory call to Palestinian occupied territories while making sure that the historic rights of majority Palestinians are of no real concern to the United States. Israel’s continued annexation of territories and occupation of the Syrian Golan Heights is de facto condoned by Washington. Biden didn’t even bother raising concerns about the killing of American journalist Shireen Abu Akleh who was shot dead on May 11 by Israeli Defense Forces. So much for professed principles of democracy, sovereignty and territorial integrity.

  The military largesse for a Nazi-infested regime in Kiev far exceeds what Washington is allocating to alleviate American citizens in their struggle with economic misery – misery caused in large part by Biden’s aggression towards Russia.

  As is usual for U.S. leaders, Biden fawned over Israeli politicians during his visit this week. He made a perfunctory call to Palestinian occupied territories while making sure that the historic rights of majority Palestinians are of no real concern to the United States. Israel’s continued annexation of territories and occupation of the Syrian Golan Heights is de facto condoned by Washington. Biden didn’t even bother raising concerns about the killing of American journalist Shireen Abu Akleh who was shot dead on May 11 by Israeli Defense Forces. So much for professed principles of democracy, sovereignty and territorial integrity.

  America’s naked hypocrisy took a star turn with Biden’s next stop in Saudi Arabia where he also met various Arab leaders. The White House and U.S. media contortions over Biden’s encounter with Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman were a study of abject doublethink. It is hilarious to witness the angst-driven contortions and delusions of rectitude.

  During his presidential election campaign two years ago, Biden swore that he would make Saudi Arabia a pariah for the murder of Jamal Khashoggi. The Saudi journalist, who had U.S. residency status and wrote for the Washington Post was abducted, killed and dismembered in 2018. According to Biden’s own intelligence services, Khashoggi’s murder was carried out under the direct orders of the Saudi rulers.”

  Resultatet av det hela? Increasing international contempt for grotesque U.S. pretensions

  https://www.strategic-culture.org/news/2022/07/15/biden-mideast-tour-de-farce-bankrupt-us-foreign-policy-on-display/

 9. Till och med den äcklige Tony Blair, the war criminal still att large, erkänner att lögnimperiets tid är över. Sannolikt så kommer samling ryssofober på Drottning Kristinas väg 4 plus det svenska mediedrevet anklaga honom för att vara en ”Putin kramare”🤣🤣🤣

  ”For the first time in modern history the East can be on equal terms with the West, as the global dominance of the US and its allies comes to an end, former British prime minister Tony Blair has said.

  Due to the effects of the Covid-19 pandemic and the conflict in Ukraine, “for a large part of the Western population, living standards are stagnating,” Blair noted in his annual lecture at the Ditchley Foundation on Saturday.

  “Western politics is in turmoil – more partisan, ugly, unproductive; and fueled by social media,” which affects both domestic and international affairs, Blair said, arguing that Russia’s military operation in Ukraine “should become a pivot point reviving our [Western] sense of mission.”

  However, according to the 69-year-old, who led the UK government from 1997 to 2007, “the biggest geopolitical change of this century will come from China not Russia.”

  “We are coming to the end of Western political and economic dominance. The world is going to be at least bi-polar and possibly multi-polar,” he predicted.

  https://www.rt.com/news/559117-tony-blair-ukraine-china/

 10. (Se detta som ett schadenfreude bidrag till ryssofoberna alltmer rabiata vardagsliv)

  The US and Germany are headed for an economic downturn, according to Deutsche Bank

  ”Markets are now fully pricing for the risk of a US recession before the end of the year, according to a Deutsche Bank warning, cited by Market Watch.

  The bank’s global head of currency research, George Saravelos, said in a note to clients on Thursday that something big shifted in the market following Wednesday’s US consumer-price index report.

  He used the peak in the Fed funds futures curve as a proxy for recession expectations to point out that the market’s views on the timing of the start of the next US recession have shifted substantially since February. Back then investors were bracing for a recession to arrive in December 2024. As of now, futures traders expect the recession to start in January 2023.

  According to Saravelos, the risk of recession has supplanted inflation as the most important factor driving markets.

  Deutsche Bank also issued a recession warning for Europe’s largest economy, Germany, which was forecast to shrink by about 1% in 2023.

  Declining natural gas supplies, a downturn in the United States, and other headwinds will cause Germany to contract in the second half of this year, the bank’s analysts told Bloomberg, warning that record inflation is yet to peak.”

  https://www.rt.com/business/559052-recession-risk-warning-western-economies/

  • Lögnimperierna USA/UK/EU/Nato kollapsar tillsammans, krampaktigt hållande i varandras händer.
   Med tanke på det faktum att Washington har lyckats tvinga sina europeiska ”vasaller” att överge idén om sina egna försvarssystem och mot bakgrund av Nato ännu inte formellt expanderat till Asien, är huvudproblemet för Förenta staterna att konfrontera Kina och Ryska Federationen fortfarande olöst.
   Peking och Moskva har kunnat nå världens yttersta hörn genom mycket specifika förslag om ekonomiskt samarbete, som man ofta backar upp med stora investeringar.
   Det globala infrastrukturprojektet ”One Belt and One Road” lanserades för tio år sedan och nu har mer än 140 länder i världen meddelat sitt deltagande i det.

   Hela denna tid kunde Washington, förutom att prata om sin egen exklusivitet, bara erbjuda sina partners nyfriterade munk-hål.
   Nu har Biden-administrationen beslutat att skissa en munk runt de ovannämnda hålen och förklarar sin villighet att spendera 600 miljarder nypressade pappersdollar (inte ens värdet på papperet de är tryckta på) till infrastrukturprojekt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here