Hizbollah och Syrien frias från mordet på dåvarande premiärministern Rafiq Hariri år 2004

7
2156

Rafiq Hariri. Bild: Wikipedia.

Här senaste nytt i en fråga där domslutet sannolikt kommer att mötas av vitt skilda synpunkter.

Sveriges Radio rapporterade idag kl 12.16

”Idag väntas den särskilda tribunal som tillsattes efter mordet på den tidigare libanesiske premiärministern Rafiq al-Hariri år 2005 meddela sin dom.
Fyra medlemmar i den shiitiska milisgruppen Hizbollah står inför rätta i sin frånvaro, misstänkta för attentatet, som kom att rita om den politiska kartan i Libanon.

Det var den 14 februari 2005 som en självmordsbombare detonerade två ton explosiva ämnen när den tidigare premiärministern Rafiq al-Hariris bil passerade vid strandpromenaden i centrala Beirut.
Den massiva bomben, som slet sönder Hariris bepansrade bil, skapade stor materiell förstörelse och dödade förutom Hariri själv ytterligare ett 20-tal personer, och skadade över 200.

Hariri, en libanesisk-saudisk byggmiljardär med nära kopplingar till de sunnitiska gulfstaterna liksom flera västländer, hade bara några månader innan mordet avgått som premiärminister i protest mot Syriens inblandning i Libanon.
Efter Hariris död utbröt massiva protester i Libanon som så småningom ledde till Syriens tillbakadragande från landet. I kölvattnet av mordet kom även libanesisk politik att delas upp i två block, för och emot Syrien.

Rättegången i den särskilda tribunal som tillsattes efter mordet, inleddes år 2014 och pågick i mer än 450 dagar. Fyra män, samtliga medlemmar i den shiitiska milisgruppen Hizbollah har i sin frånvaro prövats för misstankar om att ha deltagit i planerandet och genomförandet av attentatet. Ytterligare en person var ursprungligen misstänkt, men avskrevs efter att ha dött.”

Sputniknewsrapporterade under förmiddagen

I februari 2005 dödades den före detta libanesiska premiärministern Rafiq Hariri när en enorm bomb på lastbil sprängdes i Beirut. Hariri, en miljardär och byggnadstycon, var premiärminister från 1992 till 1998 och igen mellan 2000 och oktober 2004.

Domare Davi Re från Australien läste upp domen vid Special Tribunal for Lebanon i en by nära Haag i Nederländerna tisdagen den 18 augusti. Domaren sa att bombningen ”utan tvekan var en politisk handling”. Han sa också att Syrien var dominerande i Libanon vid den tiden och att motståndare mot den syriska närvaron inkluderade Hariris ”Future Movement.” Rättegången bedömer att Syrien och Hezbollah kan ha haft motiv för att eliminera Hariri och några av hans allierade. Det fanns dock inga bevis för att Hezbollah-ledningen hade något engagemang i mordet på Hariri och det finns inga direkta bevis på Syriens engagemang i det, ”sade domare Re.

Dock fälls Hizbollahmedlemmen Salim Ayyash för inblandning i mordet.

Föregående artikelOrsakades explosionen i Beirut av ett nytt minikärnvapen?
Nästa artikelVad kan ske i Belarus? Funderingar på morgonkvisten i min debatt på DN.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Det fanns inte tillräckligt med bevis för att fälla Syrien eller Hizbollah kollektivt för mordet men domen blev ju att Hizbollah-medlemmen Salim Ayyash var skyldig till mordet på premiärministern.

 2. Kanske skulle de dra fram figurer som beordrat mord och där det finns en större chans att fälla den skyldiga till domstol? Vad sägs om Bush, Blair, Obama, Netanyahu med flera? Bevisläget torde vara övertygande t o m för den kräsnaste domstol! Obama med sina hundratals egenhändigt godkända drönarmord vore ju ett klockrent fall att testa i internationell domstol!

 3. En intressant, tidigare okänd sak, kom fram, enligt Sputnik, och det är att R. Hariri och H. Nasrallah träffades regelbundet i hemlighet.

  Annars är det viktigt att komma ihåg att denna tribunal är inte en FN-organ utan är något slag juridiskt monster med skakig grund och trovärdighet.

  Om hela affären finns bl.a. 5 artiklar på norska, 156 artiklar på franska och 104 på engelska på Voltairenet.org.
  https://www.voltairenet.org/spip.php?page=recherche&recherche=hariri&lang=en
  Jag har långt ifrån läst alla under årens lopp men jag tror mig minnas att Frankrike gjorde en rekonstruktion av den påstådda sprängningen utan att offentliggöra resultatet. Det gällde att få klarhet i om teorin om en missil baserad på nanoteknik som Tyskland var ensam om kunde stämma bättre än den om en bomb på en lastbil. Detta för att skadorna på offren stämde inte med lastbilsteorin. Jag är nyfiken på vad de franska myndigheterna till slut meddelade domstolen. 156 artiklar bara på en sajt avskräcker dock.

  Detlev Mehlis avskedades, om jag minns rätt.
  Fabricerade bevis, jäv, m.m. avslöjade undan för undan.

  https://www.voltairenet.org/article167553.html
  Revelations on Rafik Hariri’s assassination
  by Thierry Meyssan
  While western media have announced that indictments against Hezbollah will be issued shortly by the Special Tribunal for Lebanon, it is the entire UN investigation that Russian magazine Odnako is calling into question. Thierry Meyssan posits that the weapon used to assassinate former Prime Minister Rafik Hairiri was supplied by Germany. Former German prosecutor and first commissioner in charge of the UN probe, Detlev Mehlis, seemingly doctored evidence to cover up his country’s involvement. These revelations embarrass the Tribunal and reverse the tide in Lebanon.
  Voltaire Network | Moscow (Russia) | 29 November 2010

 4. ”Hizbollahmedlemmen Salim Ayyash fälls för inblandning i mordet på den dåvarande premiärministern Rafiq al-Hariri år 2005. Det meddelar specialdomstolen i Haag enligt nyhetsbyrån AFP”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here