Orsakades explosionen i Beirut av ett nytt minikärnvapen?

13
3088
Krater i Beirut.

Ja, omöjligt är det nog inte att minikärnvapen använts även om det kan te sig som en överhettad konspirationsteori.

Tidigt ute var en site en site som uppger en tiofaldig ökning av radioaktiviteten under hänvisning till bild på en annan site.

Om bilden verkligen mäter radioaktiviteten i Beirut framgår inte tydligt för mig.

Som stöd för att det var en mini-kärnvapenbomb anförs att det fann en djup krater. Värdet av detta ”bevis” är svårt att bedöma.

SvD uppger att kratern är hela 43 meter djup och kan ses från rymden, under hänvisning till AFP. Enligt andra uppgifter var kratern inte alls så djup.


Gordon Duff, f.d. marinkårssoldat i USA skriver i Veterans Today (VT) 16/8. att ammoniumnitrat brinner men den kan inte explodera. Han påstår i en artikel att israeliska flygplan fanns över området, att det kan ha förekommit icke-explosivt ammoniumnitrat och att videor av missiler släpptes och blockeras nu på nätet. annat?

Han påtalar att VT den 2 november 2019 rapporterade att Israel hade utvecklat ett minikärnvapen. På ett läckt fotografi från Israel demonstreras en kärnvapenbomb på under kiloton. Dessa vapen, på storleken på en ölburk, kan orsaka kärnvapenexplosioner upp till knappt 10 kiloton utan reststrålning, mycket små bränslet brännskador och få tydliga tecken på explosion.

Duff ger en ingående beskrivning av dessa ”mini-nukes” och åberopar ett hemligt IAEA-dokument, men anför ingen länk.

Han publicerar en del bilder, främst från Twitter, som påstås ge stöd för att ett nytt, litet kärnvapen använts i denna andra artikel på VT. 

Vet vi att bilderna är äkta?

 

Den 7 augusti 2020 rapporterar Thierry Meyssan: ”Det är inte känt vilket vapen som användes. Men det har redan testats i Syrien sedan januari 2020. Det är en missil med en taktisk kärnkomponent i sitt stridsspets som orsakar en röksvamp som kännetecknar kärnvapen. Det är uppenbarligen inte en atombomb i strategisk mening. Vapnet testades i Syrien på en slätt på landsbygden och sedan i Persiska viken på vattnet mot iranska militära fartyg. Det är första gången det används i en stadsmiljö.” Beirut: Olycka eller bomb?

Denna vidoe visar intressanta synpunkter från Netanyahu i Israel och sägs visa likheter mellan bomb i Beirut och i Syrien.


USA utvecklar små kärnvapen.

Det är väl känt att USA sedan flera år lagt ned stora summor för att utveckla ”mini-nukes”, dvs små kärnvapenbomber som kan integreras i den vanliga militären enligt ny kärnvapenpolicy.

USA satsar USA bland annat på sådana nya mindre kärnvapen, B 61-12. B 61-12 är styrbart och har därför en träffsäkerhet inom 30 m radie. B 61-12 har en variabel laddning på 0,3-340kt. Bomben förefaller vara kapabel att penetrera mer än 3 meter vanlig jord innan den detonerar. Effekten på djupet blir därför flera gånger större än en bomb av motsvarande laddning skulle ge utan penetrerande förmåga.

Bulletin av Atomic Scientists ställde i januari 2017 fram den så kallade domedags-klockan en halv minut till två och en halv minut vid midnatt, dvs. ökad risk för kärnvapenkrig med risk för utplåning av mänskligheten.

Jag skrev vidare attden internationellt aktade Bulletin Atomic Scientists skriver att USA:s nukleära moderniseringsprogram innehåller en revolutionerande ny teknik som ökar risken för kärnvapenkrig. bulletin Atomic Scientists slagkraft i nya kärnvapen ökar med en faktor tre. Den nya tekniken kallas («super-fuze»,”super-tändrör.”)
Denna teknik kan kanske slå ut i stort sett hela den ryska systemet av strategiska kärnvapenmissiler.

Bilden visar hur djupt dessa kärnvapen slår ner i jordytan.

USA lämnar INF sedan väst-länder motsatt sig i FN att INF-avtalet behålls – ökad risk för kärnvapenkrig.


Slutkommentar:

Det är enligt min försiktiga bedömning fullt möjligt att minikärnvapen använts, men tillräckliga bevis har jag inte sett.

Föregående artikelBojkotta Chilenska varor så länge landets regering begår brott mot de mänskliga rättigheterna!
Nästa artikelHizbollah och Syrien frias från mordet på dåvarande premiärministern Rafiq Hariri år 2004
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. ”Tidigt ute var en site en site som uppger en tiofaldig ökning av radioaktiviteten under hänvisning till bild på en annan site.”
  {Hal Turner Radio Show https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/radiation-levels-spike-10x-in-mediterranean-after-massive-beirut-blast
  RADIATION Levels Spike 10X in Mediterranean After Massive Beirut Blast
  WORLD NEWS DESK 05 AUGUST 2020 }

  ”Om bilden verkligen mäter radioaktiviteten i Beirut framgår inte tydligt för mig.”

  Det skrivs att mätningarna gjordes på Sicilien, och det ges förklaringen till varför radioaktiviteten kunde nå dit, nämligen att vindarna vänder riktning på en viss höjd.
  ”These readings are being taken by PEDARA, SICILIA, ITALIA at coordinates 37.6217, 15.0458 GQ GMC 300 counter with SBM-20 tube, indoor station 447 CPM on 2020-08-05 08:00:44”

  Det som behövs är data från andra mätstationer, för att kunna utesluta andra möjliga strålningskällor.

 2. Nej, det orsakades av att man svetsade en dörr i lagerbyggnaden. Att svetsloppor kryper vidare är inget konstigt. Där lagrades både fyrverkerier och 2700 ton ammoniumnitrat, och filmen på branden visare en mindre brand som plötsligt får ammoniumnitrat att explodera. Brandkåren hann skicka ett team till platsen sen branden upptäckts och det kom fram lagom i tid till att förintas av ammoniumnitratexplosionen. Det är redan bekant hur ammoniumnitratet hamnade i Beirut för sju år sen. Det finns inte ett enda tecken på små fantasikärnvapen, men mängder av fysiska bevis på brand och stora mängder ammoniumnitrat. Hur ett eldfängt material antänds och brinner beror på omständigheterna, tex hur det lagras.

  Vilken är poängen med att sprida skrönor i redan klargjorda fall?

 3. Ovan är väl ett sådant inlägg man kan vänta sig på den här bloggen.
  Med en anspelning att det kan vara Israel eller USA som ligger bakom likt ett attentat förklätt till ”olycka”.
  Kanske är det enkelt att tro det när man hatar USA och Israel så mycket, vad vet jag?

  Men jag tror inte det bara är på det sättet. I huvudsak handlar explosionen av dålig kontroll och förvaring.
  Men den utlösande faktorn är oklar. Vi får se vad framtida utredningar visar.

  En kommentator på Thoralfs högerblogg skriver så här:
  ”Ammoniumnitrat är en oxidator och kan inte explodera ensamt. Det måste till något brännbart, ex diesel, och en sprängkapsel som är extra stark.”

  Jag tror på det och Anders Behring Brejvik byggde amatörmässigt ihop en sådan bomb i sitt garage tror jag. Och den visade sig fungera vid några regeringsbyggnader i Oslo för ett antal år sedan.
  Den bomben skulle tjäna som avledare till ett annat mycket större och grymmare attentat.
  Jag hade TV och SVT Nyheter då och fick lära mig det kallades ”gödselbomb”.

  Jag är tämligen övertygad om det förvarades både bensin, diesel samt även gasol som är flitigt använt i sydligare länder i Beiruts hamn.
  Kvar är bara frågan om den ”sprängkapsel” som kunde utlösa den stora explosionen.
  Jämför tändhatten till en dynamitgubbe eller den lilla tändladdningen till en vanlig gevärspatron, kanonladdning eller vilken kulpatron som helst.

  • Jag redovisar olika rapporter om att en liten ny atombomb kan vara inblandad men anger att man inte kan dra säker slutsats.

   Det finns skäl att anföra uppgifter gällande Israel och USA. Komplettera gärna med uppgifter gällande andra länder.

   • Måste inte vara annat land inblandat.
    Kan lika gärna varit en exploderande gastub som utgjort tändladdningen för ammoniumnitratet.
    Hamnområden är också verkstadsområden och där används olika gaser till att utföra underhållsarbeten.
    Gasol men även svetsgasen Acetylen som har en enorm sprängkraft om stålflaskan exploderar ex.vis på grund av överhettning som kan uppstå vid en brand som heller inte behöver vara särskilt stor.

    • ”Måste inte vara annat land inblandat.” Kan lik gärna vara fågelbajs som slog ner i hög fart som orsakade svamp formade explosionen i Libanon.

 4. Det finns ingen principiell skillnad mellan en ”förbränning” och en ”explosion”; skillnaden handlar om tidsskalan. En explosion är helt enkelt en hastig förbränning, där de gasformiga förbränningsprodukterna bildas så snabbt att expansionen sliter sönder omgivningen. Ammoniumnitrat (NH4NO3) reagerar olika beroende på hur det upphettas. Vid försiktig upphettning under ca. 200 grader C sönderdelas ämnet långsamt i olika gaser, bl.a. lustgas (N2O). Vid hastig upphettning (>300 grader C) sker en explosiv sönderdelning = hastig förbränning, som ger andra gasformiga produkter. Som alla explosiva ämnen innehåller ammoniumnitrat såväl en reducerande komponent (ammoniumjonen, NH4+) som en oxiderande (nitratjonen, NO3-).

  Att använda en kärnladdning för att få ett förråd med ammoniumnitrat att explodera verkar lika tekniskt som politiskt vansinnigt. Historiskt finns det åtminstone ett par exempel på stora lager av ammoniumnitrat som oavsiktligt detonerat, bl.a. genom upphettning i starkt solsken. I Libanonfallet misstänker jag att den verkliga skulden ligger hos en ohyggligt slö hamnbyråkrati som inte tagit tag i problemet trots att man mycket väl kände till ammoniumnitratens farlighet.

 5. Det är helt otroligt att folk här avvisar Veteran Todays uppgifter utan att ha ens läst artiklarna (vilket framgår av deras kommentarer).

  Den sicilianske mätstationens uppgifter – om de inte är uppdiktade eller har en annan strålningskälla – var det som fick mig att ta mig tid till att läsa Duff med mera noggrant (många artiklar, det tog flera timmar).
  Denna artikel är också intressant, ty blaskan är helt på ”väst”s sida:
  https://www.lorientlejour.com/article/1229456/-on-a-envoye-des-pompiers-eteindre-une-bombe-atomique-.html
  « On a envoyé des pompiers éteindre une bombe atomique »
  L’enterrement de Joe Noun, à Michmich (Jbeil), emblématique du sentiment de délaissement que ressentent les soldats du feu.
  OLJ / Par Fady NOUN, le 15 août 2020 à 00h00

  Den bedövande tystnaden på andra håll tycker jag också är desto mera märklig som president Trump nämnde just en attack innan han blev ”uppläxad”. President Aoun mämde också initialt möjligheten av en missil.

  Att svamla om antiamerikanism är patetiskt i det här fallet ty Gordon Duff är inte bara f.d. soldat utan helt klart en patriot (i termens bästa betydelse, alltså någon vill sitt lands medborgares bästa, även när befolkningens bästa inte korrelerar med makthavarnas intressen).
  Den finns patrioter som är höger och andra som är vänster, och under exempelvis andra världskriget deltog vissa patriotiska grova brottslingar i kampen mot nazismen.
  Edward Snowden är ett solklart exempel på en äkta patriot, som riskerar livet för medborgarnas bästa. Bradley/Chelsea Manning är en annan.

  Krigsförbrytare är däremot inga patrioter, de är bara avskum, en skam för sitt land och för mänskligheten.
  De som delar ut Nobels fredspris till krigsförbrytare och folkmördare är inte bättre. (Dessutom förskingrar de Nobelstiftelsens pengar.)

  Annars kan man vilken politisk åskådning som helst och ändå konstatera att det finns annat än fuskbygge i Libanon:
  https://sptnkne.ws/DvUM
  Food Security: The Grain Silo That Stood in the Path of Port Blast Wave, Shielded Half of Beirut
  12:37 GMT 18.08.2020
  Massive Explosion Hits Beirut’s Port, Leaving Dozens Dead and Thousands Injured
  The grain silos in the Beirut port are the brainchild of famous {Palestinian} banker Yousef Beidas, though they were built after his death.

  Med tanke på att mördarbanden i Syrien bränner sädesfälten och att Libanon är beroende av importerad säd (främst från Syrien) kan man även undra om den – ännu obevisad – attackens syfte kunde vara ett sätt att orsaka svält i Libanon, för att undergräva stödet till Hizbollah (som deltog i den avgående regeringen).

 6. Nu blev det tyst om hashbara-kören här. Hur kan det komma sig?

  Mer om kärnvapenattacken:
  https://www.veteranstoday.com/2020/08/19/neo-the-strange-case-of-beiruts-missing-port
  NEO: The Strange Case of Beirut’s Missing Port
  By Gordon Duff, Senior Editor – August 19, 2020
  By Gordon Duff and New Eastern Outlook of the Russian Academy of Science (Est: 1816)
  On the afternoon of August 4, 2020, two explosions occurred in Beirut’s port area. One was small, the other one left a crater 550 feet across and, according to most recent reports, over 100 feet deep, perhaps well over.
  …/…

  Notera att president Trump sa att Mark Esper (som hade svamlat om en olycka efter att president hade citerat Pentagon) inte skulle få fortsätta om Donald Trump skulle bli omvald.
  ”The next day, the White House put out a short announcement that Secretary of Defense Esper would not be asked to join the new administration should Donald Trump be reelected in November.”

  Detta är anmärkningsvärt ty han faktiskt riskerar sitt redan hotat återval genom att motsätta sig – för en gångs skull – Israellobbyns narrativ.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here