Vad kan ske i Belarus? Funderingar på morgonkvisten i min debatt på DN.

17
2788
Bild: Shutterstock på licens.

 

Rapporter om stora protester i Belarus är ett centrum i världshändelser. Igår kväll intervjuades i SvT Aktuellt kl 21 nuvarande utrikesministern Ann Linde och tidigare utrikesministerna Carld Bildt. Ann Linde sa att det var valfusk, utan att ge några belägg. Hon tror inte att Ryssland är särskilt positiv till Lukashenko och inte heller att Ryssland kommer att intervenera. Vaarken Linde eller Bildt var särskilt kritiska mot Ryssland igår kväll. Hon hade under dagen talat med biträdande utrikesministern i Belarus, och haft ett långt samtal med den självutnämnda vinnaren av valet, Sviatlana Tikhanovskaya i Litauen.

Ann Linde har pläderat för sanktioner mot beslutsfattare i Belarus. Vad ska det vara bra för i nuläget?

Manifestationerna vittnar om att ett utbrett missnöje finns. Inte unikt i världen eller Europa – se Gula Västarnas mycket mer långvariga protester i frankrike, som ej sällan slagits ned mycket hårt. Många skadade och några dödade där. Se på Black Lives Matter i USA.

Visst finns ett intresse också från USA till regimändring. USA har via NED satsat pengar för att främja organisationer i Belarus för att stärka sitt intresse. Uppgifter från NED.

Världsbanken uppskattar att 75% av industriproduktionen i Belarus kommer från statligt ägda företag, där den statliga sektorn sysselsätter ungefär hälften av den vitryska arbetskraften. På grund av detta var arbetslösheten i Vitryssland på 4,6% 2019, betydligt lägre än angränsande Ukraina (8,8%), Lettland (6,52%) och Litauen (6,35%), med endast Polen med en lägre siffra på 3,47%. Vitryssland har också haft en jämn BNP-tillväxt utan att behöva förlita sig på överföringar som grannländerna som också upplever befolkningsminskning på grund av utvandring.Vad Lukashenko har gjort är effektivt att skydda landet från nyliberal politik som spridit sig i hela Östeuropa efter att Sovjetunionen kollapsade 1991, vilket resulterade i att många av industrierna stängdes eller privatiserades, varvid förarmade en stor del av befolkningen hamnade i fattigdom. här.

Jag återger nedan en snabb kommentar under ”Ifrågasätt” på morgonen till en artikel i DN: Demonstranterna i Minsk ger inte upp: ”Vi har inget att förlora”


Min första kommentar i DN

Vilka belägg finns för valfusk? Med med en ny kvinnliga kandidat, Sviatlana Tikhanovskaya; utan politiskt erfarenhet som dyker upp just före valet är det rimligt att Lukashenko vann en stor seger i detta auktoritära land. Oseriöst av henne att påstås att hon vunnit valet.
De två främsta presumptiva kandidaterna hade fängslats före valet och åtalas för korruption. Dessa, Babariko och Tsepkalo har den nödvändiga erfarenheten och meriteringen för att tas på allvar com alternativ till nuvarande politiska status quo.

Babariko, som tidigare chef för en Gazprom-bank, antas vara Rysslands favoritkandidat medan Tsepkalo troligtvis är den som USA skulle vilja se på sitt kontor. Båda har ganska likartade neoliberala program som talar för privatisering och en mer öppen ekonomi.

* Varför föreslår inte EU eller Lukashenko att man räknar om valsedlarna?
* Vad säger valobservatörerna?`
* Vilka belägg, om några, finns för brott av de två fängslade kandidaterna
* Lukashenko bör i detta läge inbjuda oppositionen för dialog.
* Lukashenko bör vara positiv till nyval och förstås invitera valobservatörer från OSSE och olika länder.
* Ryssland ligger lågt, torde inte motverka fria val.
* EU är inte en särskild trovärdig aktör dessvärre pga bl.a.:
* Varför erkänner EU inte för övrigt att en statskupp skedde mot folkvald president i Ukraina, före Rysslands annektering av Krim?
* Varför erkänner EU direkt en USA-stödd självutnämnd ”president” (Guadio) i Venezuela i stället för Maduro som valts i maj 2018 i bra val enligt närmare 200 valobservatörer?


Fortsatt diskussion.

Jag fick sedan snabbt en replik: ”Du glömde en fråga i listan: Varför protesterar så många belaruser? ”

Jag svarade ”Därför att utbrett missnöje finns. Inte unikt i världen eller Europa – se Gula Västarnas mycket mer långvariga protester i frankrike, som ej sällan slagits ned mycket hårt. Många skadade och några dödade där. Se på Black Lives Matter i USA.

Visst finns ett intresse också från USA till regimändring. (https://www.ned.org/region/central-and-eastern-europe/belarus-2019/). USA har via NED satsat pengar för att främja organisationer i Belarus för att stärka sitt intresse.”

Föregående artikelHizbollah och Syrien frias från mordet på dåvarande premiärministern Rafiq Hariri år 2004
Nästa artikelOppositionen vill kapa Belarus’ band med Ryssland och närma sig Nato.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

17 KOMMENTARER

 1. Mitt inlägg i DN har fått olika kommentarer. En läsare skrev ”Så Krim blev annekterat för att en kränkt Janukovich ville markera mot sina landsmän? Är inte detta ett skolboksexempel på landsförräderi? Lite svårt att kalla det ”kupp” om ukrainarna såg till att en person med fallenhet för landsförräderi säger upp sig från sitt jobb.”

  Jag svarade ”Genom statskuppen i Ukraina minskade landets självständiga ställning mellan EU och Ryssland. Ryssland erbjöd Ukraina ekonomiska villkor hösten 2013 som var tio gånger bättre än EU:s bud.

  DN skrev på bästa nyhetsplats 21/2 2014 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument.

  I stället skedde en fascistinspirerad statskupp som hyllades av högerextrema Nydemokraterna och Svenskarnas parti.
  Nu har fattigdomen i Ukraina ökat från 8 till över 50 % enligt FN och Ukraina. Nya statyer har rests över nazister enligt Sveriges Radio och Ab. Korruptionen kvarstår och USA:s stora inflytande hindrar uppgörelse med Donbass, där Ukraina sviker Minsk-avtal

  En vetenskaplig rapport från forskare i Kanada visar att dödsskjutningarna på Maidan utfördes av högerelement bland alla fredliga demonstranterna.

  Oktoberrevolutionen 1917 var något helt annat, med intervention av 9 stater och ett inbördeskrig som Sovjet vann pga. stort folkligt stöd. En självständig, fattig oberonde stat tillkom.”

 2. NED-projekten Anders Romelsjö listar är ju småpotatis av samma storleksordning som jag själv haft under ett decennium med stöd från Svenska institutet.

  Vad som är slående just nu är att RT släpper fram en rad inbördes heterogena skribenter.

  Lukasjenko upprepar misstagen från Sovjettiden:

  https://www.rt.com/op-ed/497858-belarus-not-color-revolution/

  Lukasjenko diktator; Belarus Europas Nordkorea:

  https://www.rt.com/op-ed/498296-lukashenko-belarus-sovereign-state/

  Lukasjenko ”unloved in Moscow”:

  https://www.rt.com/russia/497634-lukashenko-moscow-belarus-protests-putin/

  Även Stefan Lindgren är inne på samma sak på 8dagar: ”Moskvamedia dryper av ovilja mot Lukasjenko, man ser honom som en skurk, men när allt kommer omkring ”vår skurk”.” 8dagar konstaterar också att Moskva kan dra undan mattan för Lukasjenko inom ”några sekunder”. https://www.8dagar.com/2020/08/vill-vast-verkligen-storta-lukasjenko.html

  ”Moon of Alabama” och Steigan ansåg för ett par dagar att ”färgrevolutionen” blåst över. De fick fel och verkar nu ha tystnat, åtminstone tillfälligt. För ”The Saker” är Belarus en helt artificiell statsbildning som borde inkluderas i Ryssland. ”The Saker” har inte ett gott ord att säga om Lukasjenko.

  Man kan lätt konstatera att den samskrivning om Ukraina 2014 som snabbt inträdde i ryska media och bloggar av denna typ och andra (Steigan, ”Moon of Alabama”, ”The Saker” etc.) inte inträffat för Vitryssland, och det är inte svårt att förstå varför. Fascistkortet, t.ex., fungerar dåligt i ett land där man inte har någon Bandera att plocka fram, och där partisanrörelsen under kriget beredde tyskarna stora problem, men kostade det vitryska folket ett enormt lidande. Inget land var så i grunden sönderslaget 1945 som Vitryssland, och 25% av befolkningen död.

  De för ovanligheten heterogena inslagen i RT gissar jag har att göra med att Kreml just nu överväger olika alternativ. Att Putin inte tål Lukasjenko har varit uppenbart under ett antal år. L uteblir demonstrativt från möten i den Eurasiska unionen som Putin kallat till; han dyker upp i Kreml med säckar med potatis (ryssarna benämner vitryssarna som ”potatisätarna”, bulbasj).

  Det som antagligen tog Lukasjenko med överraskning var att arbetarna vid de stora statliga industrierna tydligt demonsterade sitt missnöje med honom. En säker bas ryktes plötsligt undan.

  • NED listar 32 projekt i Belarus år 2019 med utgifter på 1 836 000 dollar, dvs c:a 16 miljoner SEK. Mycket för små organisationer i ett land med BNP/capita på 18 000 dolar, strax efter Rumänien och Bulgarien. Sveriges BNP/capita var nästan 3 gånger större.

   RT har en klart öppnare publiceringspolicy än etablerade svenska medier

 3. Alla aktioner som går mot Ryssland eller Kina upplåses oerhörd mycket i den västliga massmedierna. Hur mycket får vi eller fick vi höra om de gula västerna i Frankrike, hur mycke fick vi höra om den fraukdade branden I Odessa, där fler personer dödades. Hur mycke får vi höra nu om Venezuela, om Syrien. Allt är tyst p.g.a. att det går inte västvärldens väg. Väst för med lögner med sanktioner m.m. utan att överhuvudtaget gå djupare in i problematiken. Innan valen i Belarus nämndes från en valundersäkning att Lukashenko skulle lätt vinna över den okände medkandidaten, som väst hoppades på. Nu blev det inte så. Allt oftare kallar man ett val för valfusk, det har blivit vanligare och vanligare. De som rupar valfusk är djupt besviken och vet ej vad de skall ta sig till. Då är det naturliga att man skiker valfusk. Se på Venezuela, Madora sitter kvar medan den USA bakade presidentkandidaten öppnar ett konsulat i Israel med hjälp av Netanjau. Vad säger Anna Lind till detta? Det enda västvärden bakad av USA gör är att vigla upp folket, med hjälp av NGO, för att få regimer installerade som dansar efter deras vilja.
  Nej Belaruss är kanske inte den demokratin som vi alla önskar sig, men var finns den? Kan någon tala om det för mig.

  • Harald
   Vad sägs om falukorvsmonarkin Sverige?
   Stabilt; här ärvs statschefsposten. Så det blir aldrig något tjafs. Kolla i kärringtidningarna. Det kan knappast bli bättre…

   • Var det inte hjortronmonarki? (Jag minns inte vem som var upphovsman till uttrycket.)

    Eller är ett hjortron för norrländskt rött för att duga som symbol?

 4. Låt oss påminna oss om att presidentvalet hölls i Vitryssland den 9 augusti. Enligt republikens centrala valkommission fick den sittande statschefen Alexander Lukashenko stöd av 80,1% av väljarna. Hans närmaste motståndare Svetlana Tikhanovskaya – 10,12%.
  Efter offentliggörandet av de preliminära resultaten av valet inleddes storskaliga protester i republiken. Deltagarna i dessa sammankomster insisterar på Lukashenkas avgång från statschef och att hålla nya val.

  Tikhanovskaya tillkännagav den 14 augusti att hon började skapa ett samordningsråd ”för att säkerställa maktöverföring” i republiken.
  ”Med hänsyn till vad som händer i landet och behovet av att vidta brådskande åtgärder för att återställa rättsstatsprincipen i Vitryssland, inleder jag, Svetlana Tikhanovskaya, inrättandet av ett samordningsråd för att säkerställa överföring av makten,” sade hennes uttalande.
  Enligt Tikhanovskayas förtroende Olga Kovalkova pågår ”processen med att bilda huvudgruppen fortfarande.” Totalt bör 70 personer ange det, medan namnen på cirka 40 är kända. Särskilt inkluderade rådet Kovalkova själv, Maria Kolesnikova, samt Nobelpristagaren i litteraturen Svetlana Aleksievich, mänskliga rättighetsaktivister och ordförande för mänskliga rättighetscentret ”Viasna” Ales Bialiatski, barnläkare, kandidaten för medicinska vetenskaper Andrei Vitushko och andra. ”Plattformar kommer att skapas för arbetet med en utvidgad personal, arbetsgrupp och expertgrupper,” sade hon.

  Mot bakgrund av den nuvarande situationen i republiken publicerade Vitrysslands inrikesministerium en vädjan till folket på sin Telegram-kanal. Ministeriet betonade att det inte avser att gå med i demonstranterna och fördöma myndigheterna. ”De förväntar sig av oss en pretentiös avsked med certifikat, gå med i kolumnerna av demonstranter, offentligt fördömande av kollegor och myndigheterna i allmänhet. Det kommer inte hända!” – säger uttalandet.

 5. Apropå Ukraina och Minsk-avtalens uppenbara misslyckande.
  Efter ett år som president har Zelensky raserat alla förhoppningar som vissa kan ha haft på honom i Ryssland. Under de senaste månaderna har det blivit en översvämning av uttalanden och åtgärder från ukrainska tjänstemän, som har bevisat att det inte finns något hopp om att Minskavtalen genomförs.
  En situation kommenterad av den ryska utrikesministern, Sergey Lavrov, som betonade att det senaste mötet med politiska rådgivare och assistenter i Normandieformatet hade visat att ”Ukraina har ingen önskan att bekräfta Minskavtalen, godkända av FN:s säkerhetsråd ”. Med andra ord, trots den begäran som lämnades i juni, vägrar Ukraina att bekräfta att det kommer att tillämpa Minskavtalen.

  Utbrytning av Krim och Donbass efter 2014 statskupp på Maidan är just därför dessa territorier integrerades i ett land med vilket de hade inga band eller affinitet. Dessa territorier var ryska och befolkade av ryssar.
  Statskuppen 2014 som störtade Janukovitj förde makten till extremister som avskaffade det ryska språket av dess status som ett regionalt språk och krävde att alla dyrka nazistiska kollaboratörer som nationella hjältar.
  Vladimir Putins talesman, Dmitrij Peskov , har dock varit tvungen att bekräfta att ”Ryssland inte har några territoriella krav på sina grannar”.
  Men enligt Vladimir Karasiov, en rysk statsvetare, kan en av förändringarna i den ryska federationens konstitution, nämligen skapandet av begreppet ”federala territorier”, tillåta Donbass att bli en del av det stora grannlandet.
  Det var då den tidigare premiärministern för DPR (Donetsk People’s Republic) Alexander Boroday sade på Fatherland Party-kongressen i St. Petersburg att de två Donbass People’s Republics snart kommer att lämna Ukraina och integreras i Ryssland i en relativt kort tid. ”Jag är säker på att Donbass-republikerna inom en relativt kort tid inte längre kommer att vara en de facto del av Ryssland – de är faktiskt redan en del av Ryssland”. Denis Pushilin, den nuvarande ledaren för DPR, betonar att Donbass-folket inte vill återvända till Kiev.
  Slutligen, för Alexander Khodakovsky, före detta befälhavare och chef för DPR:s säkerhetsråd, kommer Ukraina att försöka igen i framtiden att lösa konflikten med våld och bara den officiella närvaron av ryska trupper i Donbass skulle kunna tjäna som en garanti för att det inte kommer att bli någon blodsutgjutning.

 6. Lukashenko har alltid medgett att hans stil är auktoritär men trots detta har mediatäckningen av krisen i Vitryssland lutats och västerns fördömande av nedbrytningen av protesterna har dubbel standard.

  Du kan säga att en ”regimförändring” är på gång i Minsk helt enkelt genom att titta på täckningen av Radio Free Europe / Radio Liberty, som finansieras av den amerikanska kongressen genom Förenta staternas byrå för globala medier. Fram till början av 1970-talet var finansierat hemlighet av CIA. Du kanske trodde att RFE / RL skulle ha avvecklats 1989 när Berlinmuren föll ner, men det fanns fortfarande ett jobb att göra. Den säger att de rapporterar nyheterna i länder där en fri press är förbjuden av regeringen eller inte helt etablerad och även om en del av dess journalistik är helt bra är sanningen att den vanligtvis slutar rapportera när ett land har låsts fast i euro-atlantiska säkerhetsstrukturer.
  När det börjar sända till ett land är det alltid ett tecken på att USA:s ”Deep State” vill att dess regering ska avsättas.
  Till exempel började 1998 sändningen till Irak, och vi vet alla vad som hände där fem år senare. RFE / RL är utan tvekan ”statligt anslutna medier” men du kommer inte att se den varningen kopplad till sina tweets, som du nu ser bifogad RT när den tweets den här artikeln.
  Det är ingen stor överraskning att Franak Viacorka, journalisten och sociala mediepromotören för anti-Lukashenko-protesterna har arbetat för RFE / RL. Som markeras av Ben Norton förra veckan, beskriver Viacorkas organisation DigiCom.Net hans nära länk till amerikanska organ. Viacorka arbetar för den amerikanska byrån för globala medier, förälder till RFE / RL och har fungerat som en ”kreativ chef” för Vitrysslands tjänst för Radio Free Europe, samt har varit konsult för det amerikanska utrikesdepartementets finansierade ”Freedom House”
  Han är också en icke-bosatt seniorkamrat från Atlantic Council, och hans utnämning lovs av Michael McFaul, före detta USA:s ambassadör i Ryssland. För att vara rättvis mot Viacorka är han absolut öppen för sina amerikanska anslutningar och verkar verkligen mycket stolt över dem. Och de menar inte att 32-åringen inte är äkta om sitt engagemang för ”demokrati och personlig frihet”. Det är även om han tycktes kritisera Lukashenkos Covid-19-politik (den vitryska ledaren misslyckades med att införa ett drakoniskt lockdown som vi har sett i många västra länder), på ett NBC-program tidigare under året.

  Ekonomen, bibeln för neoliberala globalister, är också vapen för Lukashenko. Den här veckan fördömde tidningen ”västens svar” på vad som hände i Vitryssland som ”svagt.”
  Den hänvisade till Lukashenko som ”en 65-årig diktator.”
  Ekonomens språk har varit ovanligt känslomässigt för sent, vilket visar att de vill ha regimskifte i Minsk ganska dåligt. Ännu i januari 2019 hänvisade de till den vitryska ledaren mer respektfullt som ”Herr Lukashenko” och sa att han var ”ingen vanlig politiker.” Det var när de trodde att han ovän med Vladimir Putin och ”mysigt inställd till väst” .
  Man misstänker att om Lukashenko tillkännagav att han hade vunnit 80 procent av rösterna men sedan sa att han omedelbart skulle ansöka om att ansluta sig till Nato, EU och sälja ut hela ekonomin till västerländsk finanskapital, samt att införa ett ”Covid lockdown”. Hypocrisy var också på uppvisning från den mycket storslagna EU-kommissionens president Ursula von der Leyen. ”Vi behöver ytterligare sanktioner mot dem som bröt mot demokratiska värden eller missbrukat mänskliga rättigheter i Vitryssland,” förklarade von der Leyen på Twitter.
  Hur bekvämt efter allt som har pågått 2020, att Vitryssland och den stora dåliga Lukashenko är där för att ge västerländska dygdssignaler och självutnämnda ”liberaler” chansen att visa upp hur mycket de bryr sig om ”demokrati” igen. Samtidigt som de stöder begränsningen av de grundläggande mänskliga friheterna ytterligare i sina egna länder.
  https://www.rt.com/op-ed/498392-media-regime-change-belarus/

  • Tja, något mindre demokratiskt än EU får man väl leta efter! Men peka finger åt andra är de bra på trots att de själva sitter i ett fragilt glastorn utan mandat från folken! Sverige som nation borde visa finger åt denna byråkratiska odemokratiska koloss som har en stor del i globalisternas planer på världsherravälde! Det är som den forna koloniala epoken egentligen aldrig tog slut utan bara bytte skepnad från nationell kolonialism till överstatlig kolonialism. Fattar inte politiker i EU och USA att de leker med elden med sina översittarfasoner, politiska intriger och ständiga krig runt om i världen?

 7. ”Jag svarade “Därför att utbrett missnöje finns. Inte unikt i världen eller Europa – se Gula Västarnas mycket mer långvariga protester i frankrike, som ej sällan slagits ned mycket hårt. Många skadade och några dödade där. Se på Black Lives Matter i USA.”

  Men ingen av de här båda grupperna du nämner har väl protesterat mot något de upplever som en diktatur?
  Det är en avgörande skillnad mot vad som sker nu i f.d. Vitryssland.
  Jag vill mena det är huvudsaken för den ”Nya Vänstern” som växer fram i västvärlden som är anti-auktoritär närmast lik liberalismen.
  Det är det du hör från vår utrikesminister Ann Linde som faktiskt representerar ett rött parti.
  Vi stödjer folket i Belarus säger vår statsminister Löfven.
  Tror du då han menar Alexandr Lukasjenkos anhängare?
  Den ”gamla vänstern” var knappast anti-auktoritär hyllade gärna Mao, Sovjetunionen och andra kommunistdiktaturer.
  Jag tror du känner dig lite vilsen idag Anders Romelsjö.
  Lite som den gamla vänsterproggen i sin låt ”Vem i hela världen kan man lita på” av Mikael Wiehe och hans Hoola Bandoola Band.
  Har den världspolitiska utvecklingen sprungit ifrån dig, eller vad tror du?

  • Hur vet ”arbetarklassen” att folk i Vitryssland uppfattar att de lever i en diktatur? Läst detta på DN eller AB? Folk i Frankrike protesterar mot regimen och dess hantlangare precis som i USA det är bara det att i Vitryssland uppfattas regimen som Lukasjenko medan i Frankrike och USA är regimen deras ”deep states” ansiktslösa statsbyråkrater, oligarker, bankmaffian, etc man protesterar mot i en enda röra! Och dessa figurer kan du inte rösta bort! Det är precis som i Sverige, oavsett om du röstar bort sossarna får du sosse-politik! Vänsterfolk av idag identifierar sig mer med globalismen som drivs på av superkapitalister än arbetarna och det är därför de är så förvirrade!

   • Uppenbarligen gör demonstranterna det.
    Vad demonstrerar de mot annars om inte bristen på demokrati?

    ”Vänsterfolk av idag identifierar sig mer med globalismen som drivs på av superkapitalister än arbetarna och det är därför de är så förvirrade!”

    Visst är det så. Den ”Nya vänstern” är integrerad med den fria marknaden och verkar både under dess förutsättningar men även dess möjligheter.
    Se bara nedan om det mycket stora, gamla och kända företaget Good Year som däck till fordon som nu även det blivit politiserat ”åt vänster” och där man förbjuder kepsar och tröjor med Trumps slogan Make America Great Again.

    https://samnytt.se/trump-uppmanar-till-bojkott-av-goodyear-dack-efter-foretaget-forbjudit-maga-kladsel/

    Här hemma har vi fått ”Politiska Polisen” vilket Thoralf erfarit då han frågar varför ett ärendenummer till ett ungdomsrån blivit sekretessbelagt. Den kvinnliga polisen i andra änden av tråden svarar helt kort genom att kasta på luren.
    Det ”öppna samhället” sluter den demokratiska insynen?

    https://thoralfsblogg.com/2020/08/19/sekretessbelagt-arendenummer/

    Här finns också en kommentar från Benny om valet i Belarus, eller som han säger valet i Vitryssland.
    Absolut ’vår’ Benny utan tvekan. Syns så tydligt både i innehåll och sättet att uttrycka det på.
    Bra Benny, du jobbar på duktigt 🙂

    • Tydligen fler demonstranter som vill ha kvar diktaturen i Vitryssland i så fall än de som vill avskaffa den haha! Men ”arbetarklassen” är tydligen inne på samma linje som globalisterna som vill störta ännu ett land i fördärvet! Det blir nog säkert ”bra” med det ska du se, bara Soros får ”jobba” lite till. Eftersom du tillhör skaran okunnig om det mesta ska man ta dina inlägg som ett utslag av komik!

  • Du glömmer att Macron – en man utan någon som helst politisk bas, framplockad av och finansierad av det anglosaxiska kapitalet – valdes med en löjligt ynklig majoritet av giltiga röster (många röstade blankt eller ogiltigt, valdeltagandet var lägre än på mycket länge) enkom för att naiva stollar lät sig skrämmas av den utsatta fågelskrämman (hovnarrens dotter).

   Alla med fem öres vett visste att presidentvalet var en riggad maskerad.
   Macron är faktiskt – världspolitiskt sett – farligare än Marianne Le Pen ansåg jag då och anser jag nu.
   Hans tal i Beirut efter kärnvapenattacken – förutom den koloniala arrogansen – visade vad han går för, och vem anställde honom.

   Du glömmer också att Macrons zombieparti fick rejält med stryk i kommunvalet, helt nyligen.

   De jublande gröna (de som fattar nada, som Yannick Jadot) är korkade nog för att tro att deras tid är kommen, fast valdeltagandet var rekordlågt.
   Det är en sak att vilja ha cykelbanor fram till barnens skola och en helt annan att vilja ha amerikanska marionetter i nationalförsamlingen.

   Annars har till och med kravallpolisen slutat att rösta för Le Pens parti i detta val (källa Le Canard enchaîné). De har röstskolkat i stället.

 8. En mycket berättigad fråga väcks i På vilket sätt är valen i USA mer legitima än valen i Belarus? Precis som i Belarus så fixas och trixas valen i USA.

 9. Vitryssland och Ryssland har inte några vänner i världen.
  Uttalandet av Vitrysslands president Alexander Lukashenko att republiken inte har några vänner kommer sannolikt inte att hänvisa till Ryssland, säger presssekreteraren för den ryska ledaren Dmitry Peskov.
  Kremls talesman påminde om att de två länderna är en del av unionsstaten. ”Och snarare är vi inte vänner, utan bröder”, sa han till journalister.
  Som BelTA informerar , noterade Lukashenka, som kommenterade resultaten av en nyligen sociologisk undersökning, att han inte var förvånad över medborgarnas önskan om säkerhet och stabilitet. Han betonade också att Vitryssland inte har några vänner i världen. ”Var uppmärksam på min fras: vi har inga vänner i världen.”
  https://russian.rt.com/ussr/news/842563-peskov-lukashenko-druzya

  Vitryssarna sätter säkerhet och stabilitet först efter förra årets upprördhet.
  13 mars, BELTA: Vitryska medborgare prioriterar säkerhets- och stabilitetsfrågor. Journalisterna nämnde en nyligen genomförd sociologisk studie som genomfördes i landet inför den sjätte all-vitryska folkförsamlingen. Som svar på frågan vilka suveräna Vitrysslands prestationer bör bevaras noterade 72,9% av de tillfrågade ordning och stabilitet i landet, 57,3% – suveränitet och oberoende. Bland de nationella målen är först och främst tillhandahållandet av stabilitet och säkerhet – 68,6% av de tillfrågade röstade för detta. Även förbättringen av livskvaliteten placerades på andra plats av medborgarna – 58,5%.
  Som rapporterats genomförde EcooM Analytical Center, på order från BelTA, från 12 januari till 8 februari 2021 en sociologisk undersökning i Vitryssland. Nästan 10 000 respondenter intervjuades i 108 bosättningar i alla regioner i landet.
  Enligt studien litar 66,5% av vitryssarna på Vitrysslands president. Babariko – 2,5%, Tikhanovskaya – 1,5%, Latushko – 1,3%, Gaidukevich – 1,9%, Golovchenko – 3,8%, Rumas – 0,4%, Kochanova – 4,4%, Makei – 2,4%. 5,8% av respondenterna litar inte på någon av myndigheterna och politikerna.
  57,8% av respondenterna är säkra på att statens handlingar som syftar till att undertrycka gatuprotester är motiverade. Majoriteten av vitryssarna är säkra på att proteståtgärder har en negativ inverkan på befolkningens livskvalitet. Detta är 75,9% av de svarande.
  Svar på frågan vilka suveräna Vitrysslands prestationer som ska bevaras, 72,9% av de tillfrågade noterar ordning och stabilitet i landet, 57,3% – suveränitet och självständighet, 54,2% – nivån på medicinska och utbildningstjänster, 48,9% – kvalitetsmat och industriprodukter , 39,3% – den inhemska politikens sociala inriktning, 36,6% – medborgarnas levnadsstandard och välbefinnande, 18,8% – utvecklingen av kärnenergi, 12,7%.
  https://www.belta.by/president/view/lukashenko-belorusy-posle-bezobrazij-proshlogo-goda-stavjat-bezopasnost-i-stabilnost-na-pervoe-mesto-432496-2021

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here