Hur går Ukrainas omfattande motoffensiv? – Uppdaterad artikel!

28
1740

Sveriges Radio Nyheter presenterade strax efter kl. 07 i morse denna rapport

 • Ukraina har inlett sin motoffensiv i södra Ukraina och i den av Ryssland ockuperade Chersonregionen.
 • Fyra byar har tagits tillbaka av ukrainska styrkor, i regionen, uppger ukrainska militärkällor för CNN.
 • I sitt nattliga tal uppmanade president Zelenskyj ryska styrkorna att dra sig tillbaka: Tiden har kommit för de ryska styrkorna att lämna – åk hem, säger president Zelenskyj.

DN skriver 29/8 kl 16 ” Ukraina har inlett en offensiv i den strategiskt viktiga och av Ryssland ockuperade Chersonregionen. De ukrainska förberedelserna har pågått i månader och aktionen kan bli avgörande för krigets fortsättning. – Ukraina vill att slaget om regionen avgörs innan vintern blir alltför kännbar, säger försvarsexperten Peter Lidén.

Natten till måndag kom de första rapporterna om en ny offensiv utanför staden Cherson i södra Ukraina. Filmer på sociala medier visar bland annat ryska soldater som talar om nya anfall direkt mot ryska förband. Senare under dagen skrev Ukrainas försvarschef Valerij Zaluzjnyj i sin Telegramkanal att den ukrainska armén brutit igenom ryssarnas första försvarslinje. Enligt Peter Lidén, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, påbörjades förberedelserna för den här offensiven för två månader sedan.”

RT skriver samma dag kl. 17.30, en och en halv timme senare:

”Ukrainas försök till motoffensiv har misslyckats

Kievs trupper led stora förluster i en misslyckad attack mot Kherson som beställdes av president Zelensky, hävdar Moskva.

Ukrainas mycket omtalade ”motoffensiv” i Kherson har ”misslyckats kapitalt”, sade det ryska försvarsministeriet på måndagen och räknade upp de förluster som Kiev lidit i slutet av dagen. Ukrainska styrkor försökte attackera i tre riktningar på order av president Vladimir Zelensky men gjorde inga vinster, sade Moskva.

Ryska trupper orsakade ”stora förluster” för de ukrainska angriparna under dagens strider, däribland 26 stridsvagnar, 23 pansarfordon, ytterligare nio pansarfordon, två SU-25 markattackflygplan och mer än 560 soldater, sade det ryska försvarsministeriet i ett uttalande på måndagskvällen

Ukrainas andra försök till offensiva aktioner har misslyckats kapitalt.

Tidigare under dagen citerade den ukrainska utskicket Suspilne talespersonen för södra kommandot Natalia Humeniuk som sade att ”offensiva aktioner i olika riktningar” hade påbörjats, ”inklusive i Kherson-regionen”. Hon erbjöd dock inga detaljer och sade endast att ”varje militär operation kräver tystnad”.

På måndagskvällen nämnde dock generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor endast en rysk attack nära byn Potemkino.

Kiev har talat om en ”Kherson- motoffensiv” hela sommaren, samtidigt som man har bett om mer vapen och ammunition från sina västliga stödjare. I ett videotal till folket i söndags lovade Zelenskij att ”Ukraina kommer att återvända” till Donbass – liksom till Charkov, Zaporozhye, Kherson och ”definitivt till Krim”.

Ryssland skickade trupper till Ukraina den 24 februari med hänvisning till Kievs misslyckande med att genomföra Minsk-avtalen, som är utformade för att ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten. Protokollen, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades första gången 2014. Ukrainas tidigare president Pjotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs främsta mål var att använda vapenvilan för att köpa tid och ”skapa kraftfulla väpnade styrkor”.

I februari 2022 erkände Kreml Donbassrepublikerna som självständiga stater och krävde att Ukraina officiellt skulle förklara sig som ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till något västerländskt militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad.” (Slut artikeln i RT).

Andra kommentarer
Utgår främst från en en artikel hos Pål Steigan.

Financial Times skriver

En senior regeringsrådgivare i Ukraina menar bland annat ”Ukraina har en verklig chans att få tillbaka sina ockuperade territorier, särskilt med tanke på den mycket framgångsrika användningen av västerländska vapen av den ukrainska armén”.

John Kirby, koordinator för strategisk kommunikation vid Vita husets nationella säkerhetsråd, sa till reportrar på måndagen att Ukrainas drag redan hade effekt. ”Oavsett storleken, omfattningen och omfattningen av denna motoffensiv som de har pratat om i dag, har de redan haft en inverkan på Rysslands militära kapacitet”.

Media i USA berättar samma historia, men utan entusiasm. Den officiella amerikanska regeringens mediekanal, Radio Free Europe/Radio Liberty skriver om de ukrainska framstegsrapporterna. ”Påståendena, liksom många på båda sidor av konflikten, kunde inte omedelbart bekräftas oberoende.”
Där ger de också spaltutrymme till de ryska kommentarerna:

Översikter av de stridande parternas uppställning och beväpning i Cherson-området ger oss intrycket att den ukrainska offensiven är galenskap. De har skickat infanteri rakt ut i eldhavet som det ryska artilleriet har mött dem med. Detta ger intrycket av en ledning som har lika lite respekt för sina egna soldater som engelska generaler hade på Frankrikes slagfält under första världskriget.

Det här kriget är tragiskt, och ju mer Ukrainas skrivbordskrigare i väst hetsar till mer krig, desto fler tiotusentals unga ukrainare kommer att dö i ett krig som de inte har någon chans att vinna.

Fox News rapporterar om ryska framgångar i kriget.

Intrycket stöds av överste Douglas MacGregors analys:

Föregående artikelHur går Ukrainas motoffensiv? – RADERAT AV MISSTAG! Men uppdaterad ny artikel!
Nästa artikelDelta i Sorgmarsch för klimatnödläget på onsdag!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

28 KOMMENTARER

 1. Tack!!

  Regel 1 – alla stridande parter ljuger i krig.

  Vi kan inte objektivt bedöma denna militära aktion efter några timmar eller ett dygn.

  • 30 augusti 2022 16:15.. Alexander Sharkovskiy, specialkorrespondent.
   Varför bestämde sig Zelenskij för att leka krig och döda ytterligare 1 200 ukrainska soldater? Ryska federationens försvarsministerium rapporterar att försöket att uppfylla västvärldens politiska order, som tvingade Zelensky att ge kommandot till de ukrainska trupperna att göra ett genombrott i Kherson-riktningen, slutade i ett misslyckande för den senare.
   Under striderna på Kryvyi Rih-Nikolaev-sektorn av fronten förlorade Ukrainas väpnade styrkor 48 stridsvagnar, 46 infanteristridsfordon, 37 andra bepansrade stridsfordon, 8 pickupbilar med tunga maskingevär och mer än 1 200 ukrainska militärer.
   Enligt Ryska federationens försvarsministerium besegrades enheter från den 128:e separata bergsanfallsbrigaden från Ukrainas väpnade styrkor för att delta i operationen från västra Ukraina. Detta innebär att dess förluster uppgick till mer än 50% av den vanliga styrkan, och agerar för politiska ambitioner på slagfältet – de går åt sidan. Tydligen undervisade Zelensky och andra som han inte bra i historia.

   Förresten, Kiev har redan släppt en propagandafil som Ukrainas väpnade styrkor har ”övervunnit” och omringat en stor grupp ryska trupper. Dock i samma agitation, som är monterad på ett sådant sätt att motsägelsefull information ordnas i den.
   När man tittar på den här uppriktigt sagt falska videon finns det inget sätt att ens ta något för givet. Målet för den så kallade motoffensiven nära Cherson, detta självmordsäventyr, tillkännagavs också där: det visar sig att Kiev tigger västvärlden om ytterligare tre miljarder dollar, så en blodig show behövdes.

   På andra punkter fortsatte den metodiska förstörelsen av personal, utrustning och stridsmateriel från Ukrainas väpnade styrkor. Branden i Iskander-M taktiska komplex visade sig vara den första ukrainska stridsvagnsbrigaden, som låg i Aleksandrovka (Dnepropetrovsk-regionen). Som ett resultat förstördes mer än tvåhundra militärer, inklusive cirka 40 utländska legosoldater, mer än 20 pansarfordon och ett stort antal artillerigranater.
   I Konstantinovka-området, under koncentrerad artillerield, dödades minst hundra soldater, såväl som sju delar av militär utrustning. Kommandoposterna för de 108:e och 65:e mekaniserade brigaderna, de 35:e och 36:e marinbrigaderna och 142 områden med koncentration av arbetskraft och militär utrustning från Ukrainas väpnade styrkor besköts också.
   I Nikolaev-regionen sköts två Su-25-flygplan från det ukrainska flygvapnet ner. Det verkar som att Kiev under det senaste dygnet har förlorat mycket mer militär än det var tidigare.
   Totalt, sedan början av den särskilda militära operationen, har följande förstörts: 278 flygplan, 148 helikoptrar, 1 837 obemannade flygfarkoster, 370 luftvärnsmissilsystem, 4 539 stridsvagnar och andra pansarstridsfordon, 822 stridsfordon med flera uppskjutningar raketsystem, 3 357 fältartilleripjäser och mortlar samt 5 136 enheter av speciella militärfordon.

 2. Uppdatering från Sputniknews:
  ”De ryska styrkorna förstörde 48 stridsvagnar, 46 infanteristridsfordon, 37 andra pansarstridsfordon, 8 pickupbilar med tunga maskingevär och mer än 1 200 ukrainska soldater de senaste 48 timmarna”
  Konashenkov uppgav vidare att samtidigt som de avvärjde fiendens attack, besegrade de ryska väpnade styrkorna trupperna från den ukrainska arméns 128:e Independent Mountain Assault Brigade, som hade överförts från västra Ukraina för att delta i operationen. Fem soldater från brigaden lade ner sina vapen och kapitulerade.
  Sanningshalten får någon annan bedöma. Med tanke på den beordrade mediatystnaden från Zelensky, torde informationen vara mer sann än falsk, då skojaren nog hade slagit på stora trumman om AFU hade rönt några som helst framgångar med motoffensiven…

 3. När man läser DN, SVD et al. låter det som att Ryssland i princip redan besegrats, även denna gång… Varför ha krav på nymedia att vara sansad och eftertänksam när de stora informatörerna gång på gång drar sådana verklighetsfrånvända slutsatser? Att Sveriges regering tillsammans med oligarkmedia manar på dessa enorma risktaganden med Ukrainares liv utan att ha en chans att åstadkomma ens en långvarig landvinning är makabert. Kriget KOMMER att avslutas genom diplomati, frågan är bara hur många liv som ska behövas spillas innan dess. Hade vår regering ens varit en spillra av vad vi en gång var hade vi manat till fred och samtal och hade vår media varit självständig hade man ifrågasatt varför så inte sker istället för att driva på vansinnet.
  Jag VET inte hur den här offensiven slutar, men jag sätter 20kr på att den är slut inom en eller två dagar och att Ukraina kommer att ha förlorat mer män än Ryssarna och att den strategiska kartan kommer se precis likadan ut som innan.

  • Törs föreslå att du aldrig någonsin läser av dig nämnda ”nyheter” utan hänvisar dig till brittiska och amerikanska militära/underrättelsetjänsters info som ger någorlunda adekvat bild. Om inte du kan ryska…

  • @Pinny 30 augusti, 2022 At 14:57
   Svenska systemmedia, med Bonniers och DN i spetsen, är inget annat än amerikanska språkrör och propaganda kanaler och därmed alltid och endast ger positiv information om USAs marionettregim i Ukraina, och negativ information om allt som rör Ryssland. Varken oberoende, neutrala eller tillförlitliga.

  • the current Ukrainian government has a strong tie with neo-Nazis who committed ISIS-style war crimes against Russian-speaking Ukrainian citizens, Roma, and LGBT. Furthermore, Ukraine banned not only books but also 11 political opposition parties. Unbelievably they murdered journalists against the Ukraine government and the state-sponsoring glorification of Nazi collaborators.

 4. Zelenski är livsfarlig och inkompetent och så har de varit HELA tiden.Han är HELT berusad av all stödet som han har av väst samtidigt som han EJ vill att alla gratis miljarder fortsätter rulla in ihop med ALLA vapen. Människoliv kvittar för denna berusade galning. Media uppmärksamheten och alla gratis miljarder som rullar in minut efter minut detta halvår ihop med alla vapen är viktigare än människoliv och förstörda städer.Att man ens nämner Krim bara som de varit hela sommaren är jävligt korkat när gått 8år. Galningen och tiggaren mediakåta Zelenski har så mycket blod på sina händer. Medierna har genom denna kris under halvår nu,samma blod på sina händer.Så vidriga som man är och varit DAGLIGEN under hela krisen. Övrigt håller jag med ovanstående pinny. Vi har så otroligt inkompetenta ledare,från senila Biden till utsparkade Johnson men även Sverige och Tyskland med flera. Gå GENAST till förhandlings bordet och lägg ner detta vidriga proxy kriget vi är trötta på amerikansk ledda korsningståget som HELT misslyckats och HELT onödiga människoliv går till spillo. Man har EJ lärt sej något MINSTA SKIT detta halvår. När läser medierna så blir jag ärligt talat äcklad och förvånad samtidigt men även irriterad och fundersam över hur man hjärntvättar allmänheten DAGLIGEN. Halvår av detta skit HELT onödan lägg ner nu,det är HELT uppenbart att västvärlden misslyckats kapitalt. Man bör lägga energi på ekonomiska kriserna och inflationen istället. Undrar också varför man EJ tar bort sanktionerna på gas från Ryssland,som man påstår är i krig, SAMTIDIGT går alla dessa ledare med senila Biden i spetsen och tigger av Saudiarabien som tydligen INTE är i krig.Sist jag kollade har dom bombat sönder och samman Jemen i bitar över 7ÅR nu MYCKET värre än Ukraina. Men just de,i Jemen bor ju annan sorts folk så det är HELT okey.Dom är ju inte europeiska så det är HELT okej att barn där svälter till döds DAGLIGEN månader efter månader i åratal,OCH det är helvetet på jorden enligt både FN själva och flertalet seriösa organisationer dessa ÅREN. Gå till förhandlings bordet GENAST vi har fått nog nu vi är trötta OCH till dom vidriga massmedierna SLUTA hjärntvätta allmänheten. Förhandlings bordet GENAST

 5. Det kommer meddelanden på nyhetsbyråerna att det just nu från lunchtid råder hårda strider i hela Cherson-regionen och att kraftiga stigande rökpelare syns stiga till från staden Cherson.

  Uppenbarligen har den ukrainska offensiven kommit nära (närmare) den ockuperade staden Chersons centrum.

 6. 30 augusti 2022 17:12 . ARMÉ
  Ukrainas väpnade styrkor imiterar de ryska väpnade styrkornas beskjutning av kärnkraftverket i Zaporozhye med hjälp av sovjetiska haubitsar.
  Detta uttalande gjordes av en medlem av den militär-civila administrationen (MAC) i Zaporozhye-regionen Vladimir Rogov. Han noterade att den ukrainska militären använder sovjettillverkade artillerisystem för att maskera dem som ”beskjutning” från de ryska väpnade styrkorna.
  Kiev behöver detta för att företrädare för IAEA:s uppdrag, som består av ”partiska” experter från Polen och de baltiska länderna, i händelse av träffar skulle kunna förklara påstådda attacker från Ryssland.

 7. Svaret på frågan som ställdes är KAPITALT MISSLYCKANDE.

  Fler detaljer börjar sippra ut och se dagens ljus som Ukrainas lögner inte kan/kunde dölja.
  Moon of Alabama har ett utmärkt inlägg om det. Slutsatsen är att ”motoffensiven” var dömd redan från början att misslyckas. Ryssofoberna envisades med att hävda att ”ryska försvarslinjer har brutits”, men inte ens deras besvärjelser kunde ändra utgången. MISSLYCKAT TOTALT!

  Historiker gör redan jämförelse med ett annat ökänt misslyckat offensive, Charge of the Light Brigade, under Krimkriget den 25 oktober 1854, då den engelska brigad en försökte sig på att bryta Ryska försvarslinjer och decimerades meddetsamma. I dagarna var det ”128th Ukrainian Mountain Assault Brigade” som fick smaka på Rysslands krigskonst. Ryska styrkor förintade mer än 200 ”militanta”, inklusive ca 40 utländska legosoldater plus över 20 pansarfordon. Man skulle kunna säga att Rysslands seger är således också även ett slag mot lilla-Britannien, den här gången i det 21:a seklets upplaga 🤣🤣🤣

  https://www.moonofalabama.org/2022/08/ukraine-a-counteroffensive-that-was-destined-to-fail.html#more

 8. Läste ett bra inlägg på Dick Emanuelssons ¨Facebooksida, ni vet plåtslagaren från Uddevalla som numera bor i Honduras…han och hans fru bodde i Colombia, men det blev för farligt att bo där, så de flyttade till Hnduras…Så här lyder artikeln:

  ”Idag förde Zelinsky hundratals ukrainska soldater till slaktbänken i sin mediala ”framgångsrika motoffensiv”
  ”Ännu ett brott av seriemord”, uttrycker en indignerad ”Irina” på sin Telegramkanal.
  [Español después de la versión sueca]
  ”Idag dödade Vladimir Zelensky många ukrainare. Han hade en bra dag. Hans uppdragsgivare kommer att vara nöjda, eftersom han utan att tveka uppfyller deras order: att kämpa till den sista ukrainaren.
  Och idag kom han ganska nära målet och kastade in sina soldater i ”motoffensiven” genom den kala nyryska stäppen.
  Zelensky kastade dem medvetet i köttkvarnen. Under skydd av en liten mängd utrustning, i områden där det är omöjligt att gömma sig från direkta artilleriträffar och luftangrepp.
  Och resultatet förväntas bli ett stort antal ukrainska soldater liggande i solen på stäppen. Och deras vapenkamrater hade inte ens tid att ta med sig deras döda kroppar.
  Även om detta meningslösa försök till en ”motoffensiv” kan förklaras på ett annat sätt, är det mycket möjligt att dess innebörd är ett försök att förvärra situationen i söder för att störa den Internationella Atomenergiorganet IAEA:s uppdrag som riktar sig till kärnkraftverket Zaporozhye.
  Detta indikeras också av den helt fräcka bombningen som blir mer och mer målinriktad och grym. Idag siktade det Ukrainska Artilleriet medvetet på byggnaden för lagringen av kärnbränsle. Detta bränsle i sig är relativt säkert, men i händelse av en direkt träff kommer en del strålning att filtreras ut, och även en liten ökning av den naturliga strålningsbakgrunden i området kring kärnkraftverket Zaporozhye kommer nu att orsaka en enorm hysteri i hela världen.
  Eller kanske var ”motoffensiven” ursprungligen planerad som en attack mot informationsfronten, och markoperationen var bara en täckmantel för ett fullskaligt tillslag i sociala medier.
  Men även i det här fallet kastades de ukrainska soldaterna helt enkelt in i slakteriet i ett tillfälligt syfte, så att Zelenskys uppdragsgivare kunde se hur han kämpar.
  Och Zelensky själv, under denna förevändning, kommer att tigga sina ägare om mer pengar och vapen.
  Men det verkar som att hans chefer inte heller är dumma och de förstår perfekt vart allt är på väg. Och de tillhandahåller tillräckligt med vapen för att den ukrainska försvarsmakten ska kunna behålla sina byxor på; och pengar, så att ukrainarna inte börjar svälta före sin tid. De förlänger helt enkelt kriget på konstgjord väg och försöker utmatta Ryssland så mycket som möjligt.
  Och Ukraina i denna plan är samma svarta får, från vilket åtminstone ett ulllhår kan dras.
  Men oavsett orsakerna, begick Zelenskiy ett annat brott idag: massmord. Den galne galningen verkställde ett påkostat offer till sina herrar. Och ukrainarna kommer helt enkelt att få höra på tv hur framgångsrikt och bra allt går, och ”snart börjar gatustriderna i Sevastopol”.
  Dårar tror det. Och dårarna, fruarna, barnen och bröderna till dem som idag dödades av Vladimir Zelensky, de kanske inte ens ser sina käras kroppar”, summerar Irina.
  Källa: @IrinaMar1004_Z”

  • Fast det är totalt verklighetsfrämmande! Alla ukrainare jag känner i Ukraina (både rysk- som ukrainskspråkiga) är mycket stolta över sin unga modiga krigsmakts insats i kriget mot det krigsanfallande Ryssland.

   Ukrainarna har bestämt sig: aldrig mer under ryskt styre!

   Ukrainska Arméns aktuella Cherson-operation kan nu kan innebära att Ukraina med hjälp av nya västliga vapen faktiskt kan befria Chersons oblast innan vintern, vilket är viktigt, då civilbefolkningen behöver nödvändiga förnödenheter som t.ex. medicin (som tagit slut i staden Cherson, dessutom finns inget vatten vare sig till kran eller sjukhusen, och ofta ingen elektricitet.)

   • Johan de Naucler du skriver ”Fast det är totalt verklighetsfrämmande!, men så tycker ex inte denne australienbaserade f d advokat som skriver
    ”– När man ser kriget i Ukraina har man erfarenheten av att läsa västerländska medier och behöva fråga sig, var samlar de här människorna sin information ifrån? Det finns nästan en fullständig frigörelse från händelserna på marken och hur det rapporteras i västerländska medier. Detta är tydligare i brittisk press än någon annanstans i Europa. Efter att nyligen ha besökt Förenade kungariket blev jag chockad över deras rapportering om kriget, eller snarare vad som påstods vara deras rapportering. Det var så helt frikopplat från verkligheten att man var tvungen att stanna upp och påminna sig själv om att det som rapporterades inte så mycket var en krönika om händelser utan snarare en serie uttalanden som återspeglade vad britterna hoppades skulle vara fallet.” James O’Neill ( Australienbaserad advokat) om Ukraina.

    Signaturen ”bevin” fortsätter :
    ”Han understryker argumentet att Ukraina sedan åtminstone 2014 styrs från Washington. Det bör tilläggas att Washingtons likgiltighet inför ukrainarnas öde innebär att medan det dikterar geopolitiska drag, lämnas inrikespolitiska beslut i händerna på oligarkerna och de fascistiska gäng som de anställer.
    En klokare regering, än idiokratin i Washington, skulle inse att det inte är ett särskilt bra sätt att uppmuntra landet att stå vid sin sida och inblandat i sitt försvar att låta Ukraina upplösas, driva miljontals människor i exil tilli både Ryssland och EU- som söker efter minimal ekonomisk säkerhet och reducera den stora allmänheten till en terroriserad massa, berövad alla talesmän eller företrädare, som övervakas av dödspatruller som öppet verkar.
    Sådana verkar vara de lärdomar som dras där dagligen.”
    https://journal-neo.org/2022/08/29/the-war-in-ukraine-is-a-foretaste-of-much-wider-changes/
    Inlagd av: bevin | Augusti 30 2022 22: 17 utc | 126 på Moon of Alabama
    James O´Neill avslutar sin artikel ”Den europeiska reaktionen har dock i hög grad härdat Rysslands inställning till den befintliga samhällsordningen. Tillsammans med Kina skapar de ett helt nytt system för geopolitiska och ekonomiska förbindelser. Konsekvenserna av dessa förändringar kommer så småningom att undergräva kvarvarande amerikanskt inflytande i stora delar av världen. Ett sådant resultat är enligt min mening välkommet.”

    Dvs Ryssland och Kina skapar ett helt nytt system för geopolitiska förbindelser…en fredlig MULTIPOLÄR värld….till skillnad från USA:s UNIOPOLÄRA värld, i vilken USA/Nato ska införa nyliberalismens elände i hela världen genom sina aldrig upphörande krig….
    För klimatets skull måste vi har en värld som SAMARBETAR…en MULTIPOLÄR värld är ett viktigt steg emot det. Läs Michael Hudson!

    • Javisst Catarina – det Du skriver här delar jag till stora delar.

     DÄREMOT!…kan man inte dra de stora och exakta slutsatserna om sakernas tillstånd under pågående krig.

     Vi vet att en bomb må slagit ned, men ofta inte vems och varför. Skyller båda parter på varandra, så lär vi få veta den objektiva sanningen, i bästa fall, långt senare eller rentav efter kriget.

     Den gamle amerikanske underrättelsechefen Allan Dulles som tjänstgjorde i SIS, föregångaren till CIA som väl han också blev chef för, fick strax innan krigsslutet 1945 tala med direkt vittne från förintelsen i Europa. Till sina medarbetare sade han sedan: ”Jaha, så det var sant i alla fall!”.

     Man hade alltså under lång tid fragment (även på den höga nivån!) av information om saken, och först vid vittnessamtalet föll alla pusselbitarna på plats. Jag tycker inte heller man enbart skall läsa tvärsäkra texter och analyser som bara staplas på ens egen förutfattade bild och politiska syn, utan tillgodogöra sig intryck från alla sidor -kanske till och med med klädnypa för näsan läsa Azovbataljonens hemsida (om de nu har någon?…och ha uppdaterat datorns virusskydd!!). Vilken direktsyn har de på världen o.s.v.

     Det finns massa kommentarer precis överallt om vad kriget är och inte, och säkert lika många motversioner. Det finns dessutom minst lika mycket välfriserad propaganda som äkta nyhetsvara och allt kan dyka upp överallt. Ofta är propaganda snyggt och trovärdigt inpacketerad.

     Sanningen är att det mesta är delar och fragment och vissa pusselbitar hör inte ens till detta kriget och spelet kring det.

     Går man in i detta kriget med färdiga idéer, färdiga analyser och färdiga resultat – kommer man att bli både överraskad, chockad och frustrerad, och rentav politiskt förvirrad, och kanske fanatisk.

     Det är inte slutanalysernas tid i detta krigets skede. Vi måste ha tålamod och vänta! Tyvärr är just nu de enda som vet allt objektivt de militära underrättelsetjänsterna. Och de delar inte av sig av information, allra minst till media och allmänheten.

     All sifferfakta och militär operativ data måste ses som både partsfakta och eventuellt som både lögn och propaganda -varje gång, från alla sidor.

     Vi, allmänheten, är just nu ganska både blinda och väldigt mindre vetande vad gäller krigets egentliga innehåll och händelser.

     Det är därför jag i princip aldrig kommenterar bloggarnas tvärsäkra sanningsalster på andra sidan jordklotet heller.

     Vi vet helt enkelt inte mycket säkert om någonting i hett krig.

   • Märkligt att Johan sjunger lovsånger om alla modiga ukrainare han känner i Ukraina (både rysk- som ukrainskspråkiga) som är mycket stolta över sin unga modiga krigsmakts insats i kriget mot sig själva som redan pågått utan uppehåll i snart nio år.
    Samtidigt som Ukrainas väpnade stolta styrkor fortsätter att beskjuta de befriade områdena.
    Luftvärnssystemet fungerade igen under dagen i Nova Kakhovka (Kherson-regionen). Chefen för den militär-civila administrationen i Kakhovka-regionen , Vladimir Leontiev , sa att det fanns offer.
    I Cherson på kvällen sköt ukrainska trupper mot straffkoloni nr 90. Ögonvittnen lade upp en video på webben som visar en brand som bröt ut på institutionens territorium.

    Beskjutningen av Energodar (Zaporozhye NPP) av ukrainska formationer fortsätter också. På eftermiddagen den 30 augusti hördes ljudet av explosioner i närheten av kärnkraftverket i Zaporozhye. Lokala myndigheter tillskriver attackerna till Kievs försök att störa IAEA-uppdraget, som redan har besökt Kiev och, enligt mediarapporter, kommer att anlända till platsen den 31 augusti. Det noteras att i huvudstaden träffade IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Ukrainas chef Volodymyr Zelensky .

    Dessutom besköts två gränsbyar i Kursk-regionen av Ukrainas väpnade styrkor. Alekseevka och Elizavetovka i Glushkovsky-distriktet drabbades av mortelbrand. I Elizavetovka skadades bostadshus och ett boskapskomplex, mer än 20 djur dog. I Andriivka ska Ukrainas väpnade styrkor ha försökt förstöra ett mobilkommunikationstorn, växtlighet fattade eld i dess närhet.

    Militär personal från de väpnade styrkorna i Ukraina bygger träkopior av HIMARS MLRS, i hopp om att vilseleda RF Armed Forces. Detta rapporterar The Washington Post med hänvisning till källor och bilder med ”repliker” av amerikanska system.

    Ukrainas finansminister Serhiy Marchenko sa att mängden ekonomiskt bistånd till Kiev från främmande länder i augusti uppgick till 4,6 miljarder dollar. Han sa att detta är det största belopp som Ukraina har fått per månad under de senaste sex månaderna. Enligt Marchenko tillät dessa pengar Kiev att finansiera alla nödvändiga budgetutgifter.

    Ungerns utrikesminister och utrikesekonomiska förbindelser Peter Szijjarto tillkännagav planer på att uppmana EU-kollegor att stoppa åtgärder som provocerar fram en eskalering av den ukrainska konflikten. Han avser att göra en motsvarande vädjan vid ett möte med EU:s utrikesministrar den 30 augusti.

    Försvarsministrarna i EU-länderna stödde skapandet av utbildningsprogram för utbildning av militär personal från Ukrainas väpnade styrkor, sade chefen för europeisk diplomati, Josep Borrell . Han sade att alla chefer för de europeiska försvarsministerierna enades om att påbörja arbetet med att fastställa parametrarna för uppdraget att ge militärt stöd till Ukraina.

    Samtidigt sa chefen för det tyska försvarsministeriet, Christine Lambrecht , att Berlin inte ser möjligheten att skicka vapen till Ukraina från Bundeswehrs lager. Enligt henne har Tyskland närmat sig ”gränserna för vad det kan ge.”

    Biträdande för Verkhovna Rada Oleksiy Goncharenko meddelade överföringen av MiG-29 stridsflygplan från Slovakien till Ukraina.

    Ukrainas president Zelenskij, som talade till ”Movement of French Enterprises”, uppskattade restaureringen av Ukraina till cirka 600-800 miljarder dollar. Han tillade att de exakta uppgifterna kan ges först efter fientligheternas slut.

    • I några få ord sade jag: att ukrainarna kommer inte att vika ned sig. De kommer att styra sitt eget öde och inte låta främmande stora länder utifrån påtvinga dem ett styre de inte vill ha. Och Vladimir Putin har bara skyndat på denna ukrainska process, och knappast tvärtom.

     Jag undrar väldigt ofta var den gamla klassiska vänsterfrasen ”om varje folks rätt att välja sin väg” just tog vägen?

     Därför uppmanar jag alla med hjärtat till vänster att stödja de ukrainska och ryska folken att demokratiskt få välja sin väg; i Ukraina på detta folks egna villkor och i Ryssland utan diktatorisk högernationalistisk konservatism och med fri debatt och ett fritt politiskt landskap där politiker inte kravlar sig fast på ryska politiska poster i tre decennier.

     Som fria, anständiga, humanistiska och progressiva vänstermänniskor måste vi lätta på munkavlen och kräva också det ryska folkets frihet mot dagens kompakta ryska totalitära mörker och högerdiktatur!

     • Farligt spel.. Europas passivitet angående krisen kring kärnkraftverket i Zaporozhye (NPP) som är under ständig attack av den ukrainska militären, är orsak till oro och ett ”farligt spel”.
      Det rätta beslutet borde vara att beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporozhye upphör. Kiev-regimen har gått så långt som att använda kärnkraftverket som ett verktyg för utpressning.
      EU:s ledare kan inte göra någonting, därför att Kievregimen kontrolleras av Washington. Också Bryssel är indirekt är ett instrument i USA:s spel. Inaktiviteten från de ledande europeiska makterna i denna fråga, framkallar av oro. Många europeiska länder har sedan länge gett upp kärnkraften just på grund av säkerhetsproblem.

      För övrigt..De ryska väpnade styrkorna, med stöd av enheter från folkmilisen i folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, fortsätter en speciell militär operation på Donbass och den tidigare ukrainska SSR:s territorium.
      Trots den brända jordens taktik som används av terroristregimen i Kiev och dess militanter, försök att gömma sig bakom civilbefolkningen och civila föremål, utförs NMDs uppgifter systematiskt, regimens militära infrastruktur och arbetskraft, enligt Zelenskys order, förstörs dagligen av de allierade styrkorna.
      Området för kärnkraftverket i Zaporizhzhya utsätts systematiskt för beskjutning. De väpnade styrkorna i Ukraina beskjuter regelbundet territoriet i området för kärnkraftverket Zaporozhye. Detta tillkännagavs den 31 augusti av chefen för Zaporozhye-regionens administration, Evgeny Balitsky , på tv-kanalen Rossiya 24.

      Klockan 12:50 registrerades beskjutning av Shirokaya Balka från positionerna för Ukrainas väpnade styrkor i Novgorodskoye. Sju 120 mm kaliberminor avfyrades i riktning mot byn.
      Militanter i Kiev avfyrade 12 artillerigranater mot Zaitsevo i Folkrepubliken Donetsk, rapporterade DPR-kontoret vid Joint Center for Control and Coordination of the Ceasefire (JCCC) den 31 augusti.

      Tio kontrollpunkter från Kiev-militanter och tre lager med raket- och artillerivapen förstördes av anfall från ryska trupper under det senaste dygnet. Detta tillkännagavs den 31 augusti av det ryska försvarsministeriet i en sammanfattning av den särskilda operationens gång. 65 artillerienheter, arbetskraft och militär utrustning från de väpnade styrkorna i Ukraina i 153 distrikt träffades, utskjutaren för luftvärnsmissilsystemet Buk-M1 förstördes.

   • 31 augusti 2022, 12:37
    Leveranser av långdistansvapen till Ukraina kommer att dra in USA i en konflikt med Ryssland. Expert Konovalov: överföringen av vapen till Ukraina för strejker mot Ryssland kommer att dra in USA i konflikten.

    USA har ett ganska stort antal långdistansvapen, men Ukraina kommer sannolikt inte att ta emot dem. Sådana handlingar kommer att dra amerikanerna i direkt konflikt med Ryssland, och de vill undvika detta. Detta konstaterades i en intervju med 360 av Ivan Konovalov, utvecklingsdirektör för fonden för främjande av teknik under 2000-talet.

    Experten påminde om att ukrainska militanter redan hade fått HIMARS raketsystem med flera uppskjutningar från USA. Men samtidigt lämnade amerikanerna inte över långdistansgranater som kunde slå ett avstånd på upp till 300 kilometer.

    ”Amerikaner är rädda för att konflikten ska eskalera och de är rädda att USA kommer att dras in i konflikten direkt. Det är det som stoppar dem. Men som du kan se finns det ”hökar” som inte bryr sig ett dugg om detta, och de uppmanar faktiskt Amerika att gå in i direkt konflikt med Ryssland, ”sa Konovalov och kommenterade uttalandet från brigadgeneralen Mark Arnold till överföra långdistansvapen till Ukraina.

    Experten förklarade att USA är väl medvetet om konsekvenserna av situationen om sådana vapen faller i händerna på de ukrainska myndigheterna.
    ”Otillräckliga människor sitter i Kiev. De kan ge vilken order de vill och kommer inte att lyssna på sina amerikanska hanterare. De kommer att slå till, för de kommer att säga att det inte fanns några avtal, ” betonade Konovalov.
    Han tillade att Ryssland skulle svara med att skjuta missiler mot beslutsfattande centra. För det är omöjligt att inte reagera på ett sådant beteende.

    Den pensionerade amerikanska brigadgeneralen Mark Arnold uppmanade till att häva begränsningen för ukrainska trupper att slå till på ryskt territorium. Han betonade att han inte pratade om gränsområden, utan om befolkade mål inom landet.
    Enligt honom måste Ukrainas väpnade styrkor leverera Patriot luftvärnsmissilsystem och långdistansmissiler för HIMARS-system, stridsflygplan och attackdrönare.

 9. MILITÄR OPERATION I UKRAINA30 AUG, 14:27
  Under de senaste 24 timmarna har de ryska styrkorna i sina effektiva operationer eliminerat 48 stridsvagnar, 46 infanteristridsfordon, 37 andra pansarfordon, 8 pickupfordon med storkalibriga kulsprutor och över 1 200 ukrainska militärer, sade det ryska försvarsministeriets talesman Igor Konashenkov Vadim Savitsky/Ryska försvarsministeriets pressbyrå/TASS
  Fienden led stora förluster till följd av den ukrainska militärens offensiv i Nikolayev-Krivoi Rog och andra områden.
  Under de senaste 24 timmarna, i sina effektiva operationer, eliminerade de ryska styrkorna 48 stridsvagnar, 46 infanteristridsfordon, 37 andra stridsbepansrade fordon, 8 pickupfordon med storkalibriga maskingevär och över 1 200 ukrainska militärer”, rapporterade generalen.
  För att avvärja fiendens frammarsch dirigerade de ryska styrkorna enheterna i den ukrainska arméns 128:e separata bergsanfallsbrigad omplacerade från västra Ukraina för att delta i offensiven, sade Konashenkov. Fem militärer från den brigaden lade ner sina vapen och kapitulerade.
  De ryska styrkorna levererade anfall med markbaserade precisionsvapen och eliminerade över 200 ukrainska militanter och omkring 40 utländska legosoldater i Dnepropetrovsk-regionen”, rapporterade Konashenkov.
  ”Anfallen med markbaserade precisionsvapen i området för bosättningen Aleksandrovka i Dnepropetrovsk-regionen förstörde följande mål: den tillfälliga utplaceringsplatsen och en ammunitionsdepå för den ukrainska arméns 1:a stridsvagnsbrigad. Anfallen eliminerade över 200 militanter, bl.a. omkring 40 utländska legosoldater, mer än 20 pansarfordon och en stor mängd artillerigranater.
  Över 100 militanter från den ukrainska arméns främmande legion och Krakens väpnade formation dödades i Rysslands anfall i Folkrepubliken Donetsk.
  I området Konstantinovka i Folkrepubliken Donetsk utfördes koncentrerade brandanfall mot den tillfälliga utplaceringsplatsen för legosoldater från främlingslegionen och mot ledningsposten för den nationalistiska formationen Kraken. Strejken eliminerade över 100 militanter och även sju föremål av militär hårdvara.
  Ryska stridsflygplan, missiler och artilleritrupper slog under det senaste dygnet fem ukrainska arméns ledningsposter i deras speciella militära operation i Ukraina.
  Operationstaktiska och arméflygplan, missiltrupper och artilleri fortsätter att slå militära platser på ukrainskt territorium. Under de senaste 24 timmarna har de träffat fem kommandoposter, inklusive de från 108:e och 65:e mekaniserade brigaderna nära bosättningarna Vodyanoye i Donetsk Folkrepubliken och Veselyanka i Zaporozhye-regionen, den ukrainska arméns 35:e och 36:e marina infanteribrigader i området Nikolajev och en nationalistisk formation i staden Kharkov.
  Anfallen förstörde 52 ukrainska artilleriförband, arbetskraft och militär hårdvara i 142 områden. De ryska styrkorna utplånade också tre missil-/artillerivapen- och ammunitionsdepåer nära bosättningarna Sarny i Rovno-regionen, Krivoi Rog i Dnepropetrovsk-regionen och Vernopolye i Kharkov-regionen”, tillade generalen.

  De ryska flygstyrkorna utplånade produktionsverkstäderna i Intervzryvprom-fabriken i Krivoi Rog i Dnepropetrovsk-regionen, som producerade sprängämnen för den ukrainska armén, rapporterade Konashenkov.
  I staden Krivoi Rog i Dnepropetrovsk-regionen utplånade precisionsvapen från de ryska flygstyrkorna produktionsverkstäderna i Intervzryvprom-fabriken som tillverkade sprängämnen och andra föremål för de ukrainska trupperna.
  Sammanlagt har den ryska försvarsmakten förstört 278 ukrainska stridsflygplan, 148 helikoptrar, 1 837 obemannade flygfarkoster, 370 luft-till-luft-missilsystem, 4 539 stridsvagnar och andra stridsbepansrade fordon, 822 flera raketgevär och 3,35 artillery fältpistoler. och 5 136 speciella militära motorfordon sedan början av deras speciella militära operation i Ukraina, rapporterade Konashenkov.

 10. Zelinski försöker suga ut så mycket dollars som möjligt, till sej själv och kompisarna. Han har sålt ut 2/3 av odlingsjorden till såna som kill bill.
  Pipelinen+ odlingsjorden samt mineraler/olja/gas är orsaken till kriget som uza/nato startat i ukraina.
  Regeringen i sverige har redan skickat 4 miljarder till till zelenskis och vissa oligarkers ficka.

 11. Det blir bara värre och värre för Ukrainas omtalade ”motoffensiv”. Kapitalt misslyckat samtidigt som mediebruset och ryssofoberna i väst hävdar envist att ”ryska linjer är brutna.” Dumhet är: Att envist begå samma misstag om och om igen, i hopp om att utgången blir annorlunda. Ukronazister och deras handlers har bekräftat deras dumhet med emfas inför hela världen. Fortsätt så dumbommar 🤣🤣🤣

  https://www.rt.com/news/561971-ukraine-offensive-casualties-report/

 12. Ukrainas omtalade (miljonman) motoffensiv kraschade innan det ens började. Den kommer att gå till ett av militär historiens ”berömda” misslyckanden, precis som sin föregångare den ökända Charge of The Light Brigade (1856, Ukraina men då var de lilla-Britanniens dryga militärer som fick smaka på Rysslands militär konst).

  Mer om ”The Charge of the Light Brigade, 2022 års upplaga går det att läsa här:
  https://www.moonofalabama.org/2022/09/the-ukrainian-counteroffensive-was-destined-to-fail-today-it-did-so.html#more

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here