Hur ser Rysslands plan för att överleva sanktioner ut?

3
1194
Bild: shutterstock_436795972

Denna artikel i RT 17 mars https://www.rt.com/business/552123-russia-sanctions-survival-plan/ har översatts av Rolf Nilsson.

Rolf Nilsson

__________________________________________________________________

Hur ser Rysslands plan för att överleva sanktioner ut?

Lanseringen av den militära operationen i Ukraina har väckt ilska hos USA och dess allierade, som har utsatt Ryssland för sanktioner utan motstycke, för att destabilisera landets ekonomi och pressa Moskva att få ett slut på konflikten. Bland de många påföljder som ålagts landet under den senaste månaden, har dess finansiella system, energiexport och valutareserver varit mål för sanktionerna. Men svåra tider kräver snabba åtgärder, och Ryssland har kommit med några.

1    Nationella betalningssystemet Mir ersätter SWIFT

Stora ryska banker har blivit avskurna från SWIFTs globala finansiella transaktions-system, vilket i praktiken nekar dem tillgång till internationella marknader. Men Ryssland kan nu acceptera elektroniska överföringar via Mir, det ryska alternativa betalningssystemet, och arbeta med utländska banker och företag och kringgå västerländska restriktioner. Mir tillhandahåller också ett alternativ till Visa och MasterCard, vilka har slutat tillhandahålla internationella transaktionstjänster till ryska kunder.

2    Inhemsk valutahandel och nya exportdestinationer

Sanktioner riktade sig också mot Rysslands innehav i euro och amerikanska dollar, för att förvägra landet möjligheten att handla internationellt. Moskva håller dock på att inrätta handelsmekanismer för att möjliggöra betalningar i nationella valutor med utländska handelspartners. Ryssland och Kina har haft betalningsmekanismer för rubel-yuan ett tag, och tidigare denna månad uttryckte Turkiet sin vilja att handla i rubel. Dessutom har ett handelssystem för rubel-rupee tillkännagivits för rysk oljeexport till Indien. Indien, som hittills endast köpt 3 % av sin oljeimport från Ryssland, har varit ivriga med att öka inköpen, liksom Serbien. Det är ett tecken på att Ryssland har alternativ för export, om västvärlden fortsätter att isolera landet.

3    Exportörer beordrade att dumpa dollarn

För att stödja rubeln, som har drabbats av en kraftig nedgång mot stora valutor denna månad, har ryska företag som handlar utomlands fått order om att sälja 80% av sina utländska valutaintäkter och konvertera dem till rubel. Det förväntas stabilisera den nationella valutan och uppmuntra till fler investeringar i Ryssland, istället för att flytta dem utomlands.

4    Spannmålsexportförbud för att säkra inhemsk försörjning

Ryssland har denna veckan tillfälligt förbjudit spannmålsexport till länderna i Eurasian Economic Union (EAEU). Restriktioner omfattar transporter till postsovjetiska stater, som delar en fri tullzon med Ryssland. De inkluderar Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan. Åtgärden syftar till att hålla den inhemska matmarknaden välfylld och hindra priserna från att skjuta i höjden.

5    Räntehöjning för att stödja den nationella valutan

Med nästan hälften av landets valutareserver frusna och otillgängliga för att stödja den deprecierande rubeln (minskning av valutans värde i förhållande till andra valutor, se här, ö.a.), höjde den ryska centralbanken omgående styrräntan sent i februari, från 9,5 till rekordhöga 20 % per år. Steget togs för att kompensera för de ökade devalverings- och inflationsriskerna, eller helt enkelt för att bibehålla prisstabilitet och skydda medborgarnas besparingar från depreciering. Tillsynsmyndigheten lanserade också ytterligare åtgärder för att stödja kreditinstitut och rekommenderade att bankerna inte tar ut räntor och straffavgifter på lån, samt tillåter omstrukturering av betalningar och uppskov med återbetalningar. Åtgärderna har hjälpt till att stabilisera rubeln, som har noterat sex dagar i rad av uppgång mot euron och dollarn, från och med torsdagen.

6    Rubelskuldbetalningar för att undvika konkurs

 

Ryssland har godkänt två betalningar till obligationsinnehavare, på totalt 117 miljoner dollar, som betalades på onsdagen 16/3 i amerikanska dollar. Pengarna kommer från landets frysta konton utomlands. Det är nu upp till USA och dess allierade att godkänna överföringen. Om de inte gör det har den ryska regeringen beordrat att skulden ska betalas i rubel till den officiella centralbankens växelkurs vid tidpunkten för överföringen. Västbaserade institutioner insisterar på att om inte skulden betalas i emissionsvalutan, står Ryssland inför sin första konkurs på ett sekel. Moskva insisterar på att västvärlden försöker skapa ”en artificiell konkurs” eftersom landet har pengar för att betala sina skulder, men som det nekas tillgång till.

7    Riktat stöd till medborgarna

På onsdagen beordrade president Vladimir Putin nya åtgärder för att stödja ryska medborgare mitt bland stigande priser, arbetslöshet och utbudsfrågor kopplade till sanktioner. Åtgärderna kommer att fokusera på att skydda barnfamiljer och äldre medborgare. Han sa att ett beslut om att höja minimilönen, lönerna i den offentliga sektorn och sociala förmåner, inklusive pensioner, kommer att fattas inom några dagar.

8    Ekonomiskt stöd till företagare

Den ryska regeringen har godkänt ett utkast till plan för att stödja små och medelstora företag. Lokala myndigheter har fått i uppdrag att ge organisationer, enskilda företagare och egenföretagare stödåtgärder, inklusive subventioner och krediter.

9    Exportörer rekommenderas att vända sig till den inhemska marknaden

President Putin har uppmanat ryska exportörer att inte minska produktionen som svar på sanktioner, utan att istället försörja den inhemska marknaden. Detta kommer att avhålla priserna inom landet från att stiga, inklusive för bensin, diesel, metaller och andra exportvaror, sa han och tillade att importsubstitutionsprojekt aldrig har varit viktigare.

10  Utländska företag erbjuds sätt att stanna i Ryssland

Inför sanktionstrycket tillkännagav ett antal utländska företag denna månad sitt tillfälliga tillbakadragande från Ryssland, inklusive IKEA, Microsoft, Volkswagen, Apple, Shell, McDonald’s, H&M och andra. Förslag lades fram om att förstatliga dessa företag för att hålla igång företagen. Men i sitt tal på onsdagen sa president Putin att Ryssland kommer att respektera privat ägande av utländska företag. Tidigare uttryckte han stöd för en annan idé – att införa extern förvaltning, så att utländska företag kunde drivas av partners i Ryssland. Ekonomiministeriet håller på att ta fram ett lagförslag för att reglera förfarandet.

Föregående artikelEn tysk journalist rapporterar efter 9 månader i Donbass
Nästa artikelFörödande kritik mot Ryssland? Rymdorganisation i USA vanhedrar Gagarin postumt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Jag tror detta långsiktigt är bättre för Ryssland. Oavsett när man fortsätter peka fingret mot Ryssland,så som man gjort dessa 8åren på ALLA sätt,så finns inga fler sanktioner att hota med,som det varit dessa åren. Kortsiktigt är det flera smällar här och där,men långsiktigt kan detta vara bra för Ryssland på riktigt. En sak är iallafall helt klart nu,och det är att Ryssland ALDRIG kommer lita MINSTA lilla på västvärlden igen. För Ryssland har haft för lång och för mycket tålamod alla dessa åren med västvärlden. Om man tror att man kan isolera Ryssland,på exakt samma sätt som Nordkorea,vilket ju är vad alla västländer sagt och säger.

  2. Alex Christoforou (Duran) och Eva Bartlett diskuterar likheter mellan kriget i Ukraina och Syrien.
    Eva som är den mest kunniga reportern i Syrien men blivit avstängd från twitter, då hon avslöjat USA:s lögner i Syrien kriget. Precis som Valentina Lisitsa som blivit avstängd från twitter för alla sina avslöjande av nynazister i Ukraina, och den korrupta politiken där. Så nu har hon två konton, ett på twitter där hon inte skriver något om politiken i Ukraina och ett på telegram där hon skriver om politiken i Ukraina.
    De diskuterar också hur Ryssland kommer att vända sig till andra länder, och kapa kontakterna med Väst, och tror att det kommer drabba vår energiförsörjning mer än vi kunnat föreställa oss.
    Länder i EU har brutit sitt kontrakt med Ryssland vad gäller Nord Stream 2, medan Ryssland fullföljer sitt kontrakt med gasen som går genom Ukraina, vilket Ukraina som transitland tjänar mycket pengar på.
    EU vill att de skall öka exporten genom Ukraina, vilket de inte gör, och blir då beskyllda för att använda gasen som politiskt vapen. Ingen självinsikt från EU;s sida, det var inte Ryssland som bröt avtalet med Nord Stream 2.

    Alex Christoforou säger i intervjun:
    Dagarna innan Ryssland gick in med sin ”speciella operation” så nådde bombningarna mot Donbass oroväckande höjder. Detta enligt oberoende källor, så Ryssland svarade på ett mycket verkligt hot. 88% av bombningarna kom från Västra Ukraina. Ryssland säger att de har bevis för att det skulle bli ett blixtkrig för att förgöra Donbass. När Ryssland hade börjat sin militära operation sa man till Ukrainas ledning i Kiev att de skulle dra tillbaka sina trupper, då skulle även Ryssland stoppa sin framryckning, då gjorde de ett mycket provocerande starkt framryck i stället.

    Alex Christoforou on Ukraine’s 8 year war on the Donbass & Russia’s response to a very real threat – YouTube

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here