Innebär BRICS nya betalningssystem UNIT ett dråpslag mot dollarn?

2
162
Brinnande pengar. Bild: Steigan.no

Pepe Escobar skriver om UNIT: https://sputnikglobe.com/20240513/de-dollarization-bombshell-the-coming-of-brics-decentralized-monetary-ecosystem-1118409748.html

Welcome to The Unit – ett koncept som redan har diskuterats av arbetsgruppen för finansiella tjänster och investeringar som inrättats av BRICS+ Business Council och som har en seriös chans att bli officiell BRICS+ policy redan 2025.

Enligt Alexey Subbotin, grundare av Arkhangelsk Capital Management och en av enhetens konceptualiserare, är detta ett nytt problemlösningssystem som tar itu med den geoekonomiska nyckelfrågan i dessa oroliga tider: en global förtroendekris.

Subbotin är en erfaren finansiell expert med erfarenhet av investeringsbanker, kapitalförvaltning och företagsfrågor, och leder Unit-projektet under överinseende av IRIAS, en internationell mellanstatlig organisation som bildades 1976 i enlighet med FN:s stadga. .

Den globala majoriteten har fått nog av det centralt kontrollerade monetära ramverket som infördes för 80 år sedan i Bretton Woods och dess endemiska brister: kroniska underskott som underblåser oansvariga militära utgifter; spekulativa bubblor; politiskt motiverade sanktioner och sekundära sanktioner; missbruk av avvecklings- och betalningsinfrastruktur; protektionism; och bristen på rättvist skiljedomrande.
UNIT kan innebära en pålitlig, snabb och ekonomiskt effektiv lösning för gränsöverskridande betalningar. Det är en ny form av internationell valuta som kan utfärdas på ett decentraliserat sätt och sedan erkännas och regleras på nationell nivå.

UNIT erbjuder en unik lösning för flaskhalsar i global finansiell infrastruktur: den är kvalificerad för traditionell bankverksamhet såväl som för de senaste formerna av digital bankverksamhet.
Den kan också bidra till att motverka orättvis prissättning inom råvaruhandeln genom att inrätta en ny – rättvis och effektiv – Eurasian Mercantile Exchange där handel och avveckling kan ske i en ny valuta som överbryggar handelsflöden och kapital, och på så sätt banar väg för utveckling av nya finansiella produkter för utländska direktinvesteringar (FDI).

Styrkan med UNIT begreppsmässigt, är att den tar bort det direkta beroendet av andra nationers valuta, och att den kan erbjuda särskilt för den globala majoriteten en ny form av opolitiska pengar – med enorm potential för att förankra rättvis handel och investeringar.

Det är verkligen ett nytt koncept när det gäller en internationell valuta – förankrad i guld (40%) och BRICS+-valutor (60%). Det är varken krypto- eller stablecoin – som det visas här.

Skönheten i fractal

Fraktal: En fraktal är ett geometriskt mönster med struktur i alla skalor. Medan vanliga kurvor ser raka ut om de förstoras tillräckligt har fraktaler små detaljer oberoende av hur mycket de förstoras…I naturen finns fraktallika mönster till exempel i träds grenverk, där kvistar sitter på grenar som sitter på större grenar, vilka alla har liknande struktur. https://sv.wikipedia.org/wiki/Fraktal

Bild: Broccolo (ibland Romanesco) är ett exempel på en naturlig approximativ fraktal.

Den globala majoriteten kommer omedelbart att förstå enhetens primära syfte: att harmonisera handels- och finansflöden genom att hålla dem utanför politiskt tryck eller ”regler” som kan vridas efter behag. Den oundvikliga konsekvensen översätts som finansiell suveränitet.

Det som är viktigt i hela processen är oberoende penningpolitik inriktad på ekonomisk tillväxt.
Det är det viktigaste för den globala majoriteten: ett komplett ekosystem som erbjuder oberoende, kompletterande monetär infrastruktur. Och det kan säkert utvidgas till villiga enhetspartners i det kollektiva väst.

Nu till den praktiska nivån: som Subbotin förklarar kan UNIT-ekosystemet vara lätt skalbart eftersom det kommer från en fraktalarkitektur som stöds av enkla regler. Nya enhetsnoder kan upprättas av antingen suveräna eller privata agenter, enligt en detaljerad regelbok i förvar av det FN-chartrade IRIAS.
UNIT-organisatörerna använder en distribuerad reskontra: en teknik som säkerställer transparens, utesluter kapitalkontroller eller växelkursmanipulation.
Detta innebär att anslutning är tillgänglig för alla öppna DEX och digitala plattformar som drivs av både kommersiella och centralbanker runt om i världen.
Slutspelet är att alla är viktiga.”

Vi vet fortfarande alltför lite om UNIT-projektet för att göra en analys av det, men det kan bli viktigt, ja rentav mycket viktigt.

Det är Ryssland som innehar ordförandeskapet i BRICS 2024, och det betyder att dessa processer kommer att påskyndas och att vi kan förvänta oss viktiga beslut vid BRICS-mötet i oktober.

Relaterat
Petrodollarn hotas: Tre energimakter från Persiska viken har precis gått med i BRICS
Indiska företag byter ut dollar mot asiatiska valutor för att köpa ryskt kol
Afrika på väg att överge USA-dollarn
Michael Hudson: De-dollarisering är botemedel mot amerikansk militarism.
Andra artiklar av professor Michael Hudson och dollar
Ska vi lita på dollarn? (”In $ (God) We Trust”)
Kan den nya finanskrisen utlösa en dollarkollaps?
Ännu en utmaning av dollarns världshegemoni

Föregående artikelFrige Julian Assange!
Nästa artikelUSA hotar Indien med sanktioner direkt efter hamnavtal med Iran
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. En intressant utveckling. Vissa politiska krafter i USA kräver förbud för andra stater att handla i annan valuta än USD. Detta är snarare ett tecken på svaghet och desperation än styrka. Kommer det att sluta med att USA inför sanktioner mot i stort sett hela världen, utom ett smärre antal vasallstater med krisande ekonomier?

  2. Skulle förresten säga att ”dråpslag” är ett missbrukat uttryck. Efter ett dråpslag bör man väl vara död. USA lär överleva, fast i mindre kostym, om dollarns andel av världshandeln minskar rejält.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here