USA hotar Indien med sanktioner direkt efter hamnavtal med Iran

4
135
Bild Press från avtalets undertecknande.

USA är absolut världsledande inte bara i folkrättsstridiga krig, statskupper och statskuppsförsök mot demokratier, olaglig intervention i andra länders krig utan också i sanktioner USA sprider elände och sanktioner mot en tredjedel av mänskligheten
https://finance.yahoo.com/news/chabahar-port-us-says-sanctions-071548320.html och https://steigan.no/2024/05/usa-truer-india-med-sanksjoner-pa-grunn-av-havneavtalen-med-iran/

Indien skrev på ett 10-årskontrakt med Iran i måndags för att utveckla och driva den iranska hamnen Chabahar.

Bara timmar efter att avtalet undertecknades kom varningar från Washington om att USA övervägde sanktioner mot Indien.

I en pressträff på tisdagen sa USA:s biträdande talesperson Vedant Patel, när han tillfrågades om avtalet, att amerikanska sanktioner mot Iran fortfarande finns kvar och att Washington kommer att fortsätta att upprätthålla dem.

”Varje enhet, alla som överväger affärsavtal med Iran – de måste vara medvetna om de potentiella riskerna de öppnar sig för och den potentiella risken för sanktioner”, sa han.

Detta är ett direkt hot mot Indien och uppfattas som sådant i New Delhi.

Enligt avtalet kommer IPGL att investera cirka 120 miljoner dollar med ytterligare 250 miljoner dollar i finansiering, vilket ger kontraktets värde till 370 miljoner dollar, sade Irans minister för vägar och stadsutveckling Mehrdad Bazrpash.

Indiens utrikesminister S Jaishankar sa att avtalet ”kommer att bana väg för större investeringar i hamnarna”.

Chabahars hamn, som ligger vid mynningen av Omanbukten, erbjuder Indien en alternativ väg för handel med Afghanistan och Centralasien. Pakistan nekar Indien tillgång till dessa områden. Det ses också som en inkörsport för att låsa upp Indiens handelspotential med europeiska länder och Ryssland. …
Förbindelserna mellan Indien och Ryssland får en ansiktslyftning
Indiens engagemang i Chabahar överensstämmer med dess bredare strategi för geopolitisk diversifiering. Chabahar utgör en viktig alternativ väg för handel, vilket minskar Indiens beroende av rutter som är utsatta för politiska störningar. Att stärka banden med Iran och etablera nya partnerskap i Centralasien är till stöd för Indiens långsiktiga energisäkerhet och ekonomiska tillväxt.

Chabahars hamn skulle förbättra regional handel och anslutningsmöjligheter

Chabahar har en enorm potential som ett transitnav, vilket kommer att underlätta handeln mellan Indien och resursrika centralasiatiska länder. Strategiskt placerad i korsningen mellan Sydasien, Centralasien och Mellanöstern ger hamnen Indien tillgång till nya marknader och stärker det regionala ekonomiska samarbetet. Indiens engagemang i initiativ som det trilaterala avtalet mellan Indien och Iran och Afghanistan och den internationella nord-sydliga transportkorridoren framhäver landets vilja att dra nytta av Chabahars strategiska läge och främja sömlös handel och anslutningsmöjligheter.

USA försöker involvera Indien i sitt ASUS-samarbete för att bygga upp till konflikt med Kina, men riskerar att eventuella sanktioner mot hamnavtalet förstör detta. Och underminerar kanske samarbete för att hålla tillbaka Ryssland. Indien och USA är på väg att hålla tillbaka Kina

 

Föregående artikelInnebär BRICS nya betalningssystem UNIT ett dråpslag mot dollarn?
Nästa artikelÅsa Wikforss i Svenska Akademin – med – alltför – ”lämplig” uppfattning om ”fake news”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Inget av det som nämns i denna läs- och tankeväckande artikel är dock minsta överraskande.

  Washington fruktar all asiatisk som euro-asiatisk integration mer än någonsin och någonting annat, ty detta innebär självklart tecken på att vi befinner oss i det snaraste (och för Asien: redan -) i den post-amerikanska världen.

  Den amerikanska finansministern Yellen är nu i Europa för att övertyga européerna att införa nya kraftfulla handelstullar mot Kina, vilket unionen inte har de minsta planer på.

  Dessa amerikanska angrepp på asiatiska och europeiska länder är och förblir klara tecken på den amerikanska försvagningen i världen. Och de bör välkomnas.

 2. Jag har jämt sett detta med dom vidriga sanktionerna som HELT respektlöst men även högst nonchalanta och korkade. Det två suveräna stater kommer överens om när gäller ekonomiska har EJ med Usa att göra. Det gäller EJ bara här och dessa länder, det är så många länder på listan, från Kina och Ryssland, Till Syrien, Cuba, Turkiet, Venezuela, Nicaragua, Iran, Irak, Belarus, Ja listan tar ALDRIG slut, det är med så många länder från alla kontinenter. Det är HELT respektlöst och nonchalant och värst av allt säger medierna ALDRIG nåt om detta. Usa har ju TOTALT missbrukat dollar dominansen och sanktions politiken senaste 70åren så det saknar motstycke i modern historia. Man är mobbare fifflare och tjuvar framför hela världen med sin militärisering och dess sanktions politik. Det behövs akut akut alternativa lösningar/ betalningsmedel som Usa EJ kan ha monopol på. Fan är detta. Man delar ut så ofta sanktioner utan att ens sedan bry sej om detta och så många åratal går. Det behövs akut akut andra alternativa betalnings lösningar där Usa EJ kan stoppa eller lägga sej i ju. Det har de gjort i deccenier. Det är vidriga diktatur fasoner Usa sysslat och sysslar med, dessa fifflande parasiter

 3. Nethanjwhore sa vid ett tillfälle, att ”vi ska förstöra usa”. Vilka ’vi’ är oklart, men ju inte så svårt att förstå vem. Detta efter att en annan psykopat (obama) fått för sig att fortsättningsvis förvägra det andra psykot
  -oannonserat- tillträde till kongressen (som ju netanhwhores arbetsgivare via bl a aipac, wjo, adl osv äger), eftet att nethanpsykot helt sonika fått för sig att åka till smutsington och hålla ett krigsanförande för israhells fortsatta ”offerroll”..och mot Iran.

  Detta ’oerhörda’, att två of a kind, helt plötsligt börjar hugga mot varandra som de reptiloider de är, skedde 2011. Så jo, tror helt klart att det finns en plan för att deindustrialisera och totalkvadda amerikat och det sovande, 95%, amerikanska folket och rasera det ev renommé som finns kvar.

  Parasitledarskapet i ’city’ måste dessutom göra det, annars kan de inte konstruera ett isrhell som ”den världsledande staten’, hur mycket av den sjuka
  oded yinonplanen/”greater isrhell” de än följer. Därav måste de också ge sig på Ryssland, Kina, nu Indien, Nordkorea, Iran, Pakistan, Ungern, Slovakien (ingen slump att Irans och Slovakiens ledarskap attackeras samtidigt, detta för att försöka chocka men såklart ett hugskott för parasiterna) Venezuela etc.

  Allting för parasitpacket handlar om att skapa så mycket världsoordning som det är möjligt för att kratta arenan för den nwo de måste ha, för att deras..hmm ledare/guess who ska kunna styra oinskränkt i en ”världsregering”. A ’new world’ disorder

  Eller som någon uttryckte det; ”inga har mördat så många av sin befolkning, som ”regeringar”. Föreställ er då hur det kommer se ut i en oneworld”order”regim”..

  Därför kommer den multipolära agendan aldrig ge vika

 4. Jag gillar indelningen av Asien.
  Central Asien, Mellanöstern och Syd Asien
  Fattas gör dock Sydost Asien med länderna:
  Laos, Vietnam, Thailand, Kambodja, Filippinerna, Brunei, Singapore, Malaysia, Indonesien och Östtimor.

  De här fyra begreppen som indelning av det stora Asien tycker jag ger en bra överblick.

  Asien är stort och mäktigt.
  Asien är heller inte en Västerländsk Demokrati. Endast en liten del av Asien försöker efterlikna Västvärlden eller tvingas göra det främst av USA som sedan Andra Världskriget skaffat sig gott om militära installationer i Stilla Havets områden.
  Jag tror Asien kommer bli drivkraften till den Multipolära Världen med Afrika och delar av Latinamerika som stödkontinenter.
  Det kommer bli slutet på den Västerländske girige Borgarens Envälde eller det man idag kallar ”Globalismen”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here