Irakiska civilsamhällesorganisationer i Sverige: Till Internationella Opinionen

0
1538
Demonstrationer i Irak.

Redaktören: Detta uttalande av Irakiska civilsamhälleorganisationer i Sverige har jag fått tillstånd att publicera. Tidigare har jag kunnat publicera flera andra artiklar om förhållandena i Irak, bland andra några från en annan svensk förening, Iraksolidaritet. Jag återger länkar till andra artiklar under ”Relaterat” nedan.


Irakiska civilsamhällesorganisationer i Sverige: Till Internationella Opinionen

Idag 25/10 firar vi det storslagna Oktoberupprorets ettårsdag, som uttryck för folkets ilska och krav på en grundlag som stadfäster rätten till arbete och bättre levnadsförhållanden, och som bekämpar den utbredda och växande ekonomiska och politiska korruptionen i statliga institutioner.

Upproret fick stort folkligt stöd, men trots att det var fredligt blev dödsoffren många och tusentals skadade. Upproret möttes av övervåld, mord, barbarism och grymhet, och de ansvariga för morden ställdes inte inför rätta. Demonstranter som kidnappats och de försvunnas öde har varken påtalats eller avslöjats.

De omständigheterna som ledde till upproret är fortfarande desamma, och upprorets krav är fortfarande aktuella. Och eländet förvärras, samtidigt som vi bevittnar en påtaglig försämring av det politiska och ekonomiska läget, och den illegala vapenhandeln i en orolig och kaotisk säkerhetssituation.

Vi upplever hur externa krafter som verkar utanför lagen hotar och destabiliserar allmänhetens säkerhet. Dessa krafter riktar sig främst mot de demokratiska värderingarna och mot dem som kritiserar och visar sitt missnöje med det kaos dessa krafter skapar. Deras strategi är att bekämpa alla som inte accepterar de beteendemönster de vill påtvinga samhället och alla dess invånare.

Detta makthavarnas beteende kan få farliga följder för landet och öppnar dörrarna för olika fördärvliga scenarier .

Minnesdagen nu i oktober är inte bara ett tillfälle att minnas martyrerna och de massiva offren, utan också ett uttryck för uthållighet och fortsatt kamp för att befria folket från det korrupta systemet och dess makthavare. Det är ett tillfälle att uppmana och förnya massornas förtroende för möjlig förändring, och detta kräver att ta lärdom av erfarenheterna från upproret, överbrygga klyftorna, förena leden, med tydliga i slagord och bred mobilisering för att nå ut, och med starka politiska ledare för de sanna, folkliga demonstranterna.

Vi, folkliga organisationer i Sveriges civilsamhälle, förklarar oss solidariska med demonstranterna som kräver sina legitima rättigheter och fördömer det våld som riktas mot dem.

Vi uppmanar demonstranterna att hålla fast vid de fredliga metodrna och, skydda offentlig och personlig egendom, och vi kräver att de politiska fångarna släpps.

Vi säger

Ja, till fredliga demonstrationer

Ja till rättmätiga krav,

Ja till ett demokratiskt civilsamhälle och social rättvisa

Nej till det avskyvärda sekteristiska kvotsystemet,

Nej till den skenande korruptionen

Ja till oktoberupproret på dess Ettårsdag


”Relaterat”
Irak: Demonstranter kräver “Bort med regeringen”. Militären stödjer. Försvarsministern svensk medborgare. Över 2 miljoner döda efter USA:s angreppskrig? November 2019
Vad svenska medier inte berättar om protesterna i Irak. Oktober 2019
Irak: Demonstranter kräver “Bort med regeringen”. Militären stödjer. Försvarsministern svensk medborgare. Över 2 miljoner döda efter USA:s angreppskrig?
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast USA har dödat miljoner människor och förstört flera länder)

Föregående artikelStor juridisk skandal? Öppet brev till Lord Kansler i Storbritannien om Assange. Skriv på!?
Nästa artikelKommunisten, debattören, författaren och inspiratören Jan Myrdal är död
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here