Iran: Shahens utrikesminister: ”Stolt över Irans väpnade styrkor”

1
1519
Zahedi fördömer mordet på general Qassem Soleimani (skärmpdump på MEE 7 maj)

Ibland kan man tro att människor i Iran antingen gillar den nuvarande ordningen och avskyr den tid då shahen härskade. Och att de som under shahen avskyr allt som har att göra med dagens Iran. Men så enkelt är det inte. Vilket kan illustreras med denna intervju med shahens utrikesminister, publicerad av Campaign Against Sanctions and Military Intervention in Iran (CASMII). Den har översatts av Björn Nilsson som driver den intressanta bloggen ”Björnbrum”.

En artikel om intervjun med den 92-årige utrikesministern finns här.


Shahens utrikesminister: ”Stolt över Irans väpnade styrkor”

Intervjuare: Ert motstånd mot sanktioner har inget annat resultat än att förstärka den islamiska republiken och under de nuvarande omständigheterna kan den också betraktas som ett slags stöd. Skyddar Ni Islamiska republiken?

– Zahedi: Jag har aldrig pratat och kommer inte att prata om regeringen och den islamiska republiken, min åsikt om detta ämne är och har alltid varit att vi här (utanför Iran) har det bra, äter bra … min hjärta är med iranierna som under dessa svåra ekonomiska förhållanden inte ens har medicin. Jag betraktar dem som mina egna bröder och systrar. Vårt land har [potentiellt] allt. För bara några dagar sedan meddelade ni själva i nyheterna att vi har skickat upp en satellit i omloppsbana. De (Väst) sa att det är för kärn(vapen). Tyvärr samarbetar Israel och Amerika i denna fråga och det är inte rätt. Tidigare, under Nixon-eran, försökte de att få oss att ha goda relationer med våra grannar. Nu har de antagit ”splittra och härska”-politiken.

De har ingen rätt, pengarna de pratar om tillhör folket, tillhör kvinnor och barn i Iran. Det här är pengarna som vi gav dem för att köpa saker och när man tänker på internationell lag är det mot internationell lag (att de kvarhåller dessa pengar). Sanningen är att de iranska diplomaterna arbetade hårt i över fem år och visade tålamod och tolerans och undertecknade avtalet (JCPOA), men den amerikanska presidenten (Trump) kom och sa eftersom den tidigare presidenten (Obama) som hade undertecknat avtalet och då han är en svart man, så accepterar jag det inte! Dessa saker är löjliga i dagens värld och ingen skulle acceptera den här typen av beteende. Vi kan inte säga att mina tillhörigheter är mina och det som är dina tillhörighet är också mina. Man måste ha rättvisa, man måste ha heder och omdöme baserat på rättvisa och heder.

Iranierna som bor utanför landet och säger ’far och släpp bomber där’ eller ’skicka styrkor dit’ är enligt min mening inte längre iranier, och de har sålt sin heder, och jag har sagt tidigare också att dessa människor biter av sina egna mödrars bröst. De får pengar från utlänningar och hur vill de i alla fall åka till Iran?

Jag är stolt över kraften hos de iranska väpnade styrkorna som har svurit att försvara sitt land, och det är därför som de (amerikanerna) var emot en av deras (iranska) generaler, mot internationella lagar, vad gjorde de (amerikanerna)? Sedan säger de till andra: ”Ni är terrorister”! Terrorister är de som mördar mot lagen och sedan säger att vi är stolta över att vi mördade. Dessa saker är samvetslösa och mot religion och så vidare.

Intervjuare: Ni sa att Ni inte pratar om den iranska regimen men Ni berömde Herr Ghasem Soleimani. Betyder inte Ert stöd för Herr Soleimani att Ni har dras till stödet för den Islamiska republiken?

Zahedi: Låt dem säga vad de vill säga, dessa soldater och officerare och militärledare har svurit på Koranen och deras land och kämpat mot Israel och har försvarat sitt land.

Jag var stolt över honom (Ghasem Soleimani), jag är stolt över honom och kommer att förbli stolt över honom, han som offrade sitt liv för sitt land och inte de som sålde sig för pengar. Sedan Netanyahu som har ett åtal om ekonomiskt bedrägeri mot sig, denna individ har sagt att vi sade åt den amerikanska presidenten att göra detta. Ja, om Amerika är så eländigt att han (Netanyahu) kan beställa det, så är det verkligen en dålig situation. Det är så enkelt som två gånger två är fyra:

Detta var hans (Soleimanis) land, han försvarade sitt land, han följde sitt samvete, han följde det till sin egen död, jag är stolt över honom och jag kommer att förbli stolt över honom. Dessa har gett upp sina egna liv för sitt land, de förtjänar respekt och inte de som har sålt sig utomlands till en israel, CIA, arab eller andra och pratar om hur de vill gå och ta över Iran. Har de någon i Iran? Vill vi använda en utländsk armé och skapa ett nytt Irak? Ett annat Afghanistan? Ett annat Syrien? Till och med den (amerikanska) presidenten har fastnat och försöker att inte blanda sig i Afghanistan men han kommer ingenstans.

Låt mig berätta, kort och gott, om Irans framtid. I dag har Iran 60 miljoner utbildade människor i sin befolkning, av dessa 40 miljoner är ingenjörer, läkare och universitetsutbildade. Av dessa 40 miljoner arbetar 30 miljoner och 20 miljoner av dessa är kvinnor. Detta är ett slags mänskligt kapital som många andra länder inte har. Detta är Irans framtid. Irans ungdom har viljestyrka att välja sin egen regering och ge makten till vem de vill. Vi utanför landet har ingen rätt.

– Intervjuare: Ni hänvisar till Irans mänskliga resurser men många anser att för att förändra Irans nuvarande svåra situation på den internationella arenan måste den iranska regimen tvingas ändra sitt beteende eller regimen måste ändras.

– Zahedi: Det är struntprat. Irans framtid kontrolleras av de som har viljestyrka och beslutsamhet och kan få en regering till makten eller bli av med en som de inte vill ha och vi utanför landet har ingen sådan rätt.

– Intervjuare: Hur kan Ni se mer av problemet med USA snarare än den iranska regimen?

– Zahedi: Det är inte bara USA, det är USA och dess allierade, israeler, saudier. De har tvingats på knä inför Iran och nu vill de agera utanför lagen och mot FN som de själva röstade för när det gäller atomrättigheterna.

– Jag, Ardeshir Zahedi, var ambassadör i Storbritannien 1968 och undertecknade det första (kärnenergiprotokollet. Så länge de kunde dra nytta av oss kom de alla från Westinghouse, Tyskland och andra (för att delta i Irans atomenergiutveckling). Så om de vill använda tvång mot Iran så stöder jag alla som Ni vill namnge (till stöd för Iran). Men vi lämnade landet och tog pengarna med oss; nu har vi ingen rätt att långt bort säga ’gå och slåss med dem’. Detta är inte hederligt. Varje iranier som tar pengar från utlänningar (eller någon annan utlänning för sitt eget land, ingen skillnad), om han säljer sig själv för pengar, för position, för visum, är denna person oärlig. Iran är inte ett slags pilträd som skakar av den sortens vind.

Vi betalade miljarder för att köpa flygplan och så vidare. Nu bygger de (iranierna) drönare, ubåtar och flygplan. Jag är stolt över dem. De behåller och skyddar Persiska viken. Sedan kommer USA:s utrikesminister och kallar det ”Arabiska viken” [sic]. Vilken tölpaktig vulgaritet!

Så jag säger er direkt, Irans framtid tillhör dess ungdom. Jag böjer mitt huvud för dem. Jag avundas dem inte eftersom de är mer intelligenta än jag, mer experter och förstår alla standarder för modernt liv. De har datorer även i moskéer och så vidare. Men om någon annan vill bestämma för honom vill jag inte det.

– Intervjuare: Så Ni avvisar all utländsk intervention i någon form.

– Zahedi: Ja, tusen gånger, naturligtvis.

Föregående artikelJulian Assanges mamma rapporterar från stödmanifestationen i Stockholm
Nästa artikelPlanerar USA en ny ”färgrevolution” i Vitryssland/Belarus?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Iirans armé visade att visst kan man ge USA stryk ich den ger inte svar på tal. På samma sätt som Hizbollah gav ordentlig med stryk till barnamördarnas armé inte bara en gång utan två gånger (2000 och 2006). Iran gav en oförglömlig läxa åt jänkarna i början av 2020. Tack vare Hizbollahs segrar är IDF känt som ”blöjornas armé” i hela MÖ. Om den inte var för Irans mäktiga försvarsmakt så skulle USA invaderat Iran länge sedan och reducerat till en Libyen eller Irak. Lärdomen för världen är att skaffa bra med vapen och bygg upp landets försvar gärna med kärnvapen då är du fri från attack av sionisternas främste torped USA.

  Iranierna vet dessutom att USA hotar och intrigerar mot landet för apartheid israels räkning. Så varje gång USA flämtar och skånkar om att den kommer att attackera Iran är repsonen från Iran ”gör ni det kommer det inte att finnas någonting som heter israel”. Det är ett meddelande som går till torpedens hjärta. Iranierna är smarta de vet vilka knappar de ska trycka så att USAs pajas politiker fattar 😉

  I övrigt lär historien oss detta: de länder som gav USA stryk lämnas i fred därefter för alltid.
  – USA fick stryk 1953 av Nord Korea och Kina. USA har aldrig vågat gå militärt på Nord Korea sedan dess
  – USA fick stryk 1961 Bay of Pigs, Kuba. USA har aldrig vågat gå militärt på Kuba sedan dess
  – USA fick (sprang med svansen mellan benen) stryk av Vietnam 1975. Vietnam är i fred sen dess.
  – Somalia gav ordentlig stryk inför världens TV-kameror. USA vågar inte skicka någon trupp till Somalia sedan dess.
  – Och nu senast Iran gav USA stryk i Irak. Iran kommer att bli lämnad ifred. Och om USA mot förmodan startar ett krig mot Iran så ”USA will gets its ass handed to it,” som det heter på jänkarnas mål.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here