Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus?

9
592
Lukashenko och Putin. Bild TASS.

Ingen mindre än Moon of Alabama.reser titelfrågan 16 juni. Artikeln har vänligen översatts av Björn Nilsson på Söder, vilken driver den intressanta bloggen “Björnbrum”.

Artikeln som också publicerats i Russia Insider inleds med följande reflektion “USA_stödda försök att störta en utländsk regering genom att framkalla/stödja civila protester/oordning har vanligen fått namn efter en färg eller en blomma. Således hade vi en “rosrevolution” i Georgien, en “grön rörelse” i Iran och en “orange revolution” i Ukraina. Men nu verkar CIA och dess sortiment av stödjande organisationer ha slut på sitt färgval. Hur kan man annars förklara att deras senaste försök i Vitryssland kallas för en “toffelrevolution”?

CNN rapporterar 4 dagar efter publiceringen av artikeln att två av de andra ledande presidentkandidaterna, Sergei Tikhanovskiy och Viktor Babaryko, har fänslagts. Dessa nämns i artikeln nedan.

* Egen kommentar: Jag tycker absolut att artikeln är intressant att läsa, fast beläggen för färgrevolution är nog ganska magra i nuläget.
Men frågan är berättigad då USA är världsledande i olagliga statskupper i demokratier och andra stater.


Står en ny färgrevolution på USA:s program i Belarus?

Landet med knappt 10 miljoner invånare har en intressant geografisk position inkämd mellan Nato-anpassade länder och Ryssland.
Sedan 1994 styrs det av president Alexander Lukashenko. Landet har en väl utvecklad industri som främst exporterar tunga maskiner. Stora delar av ekonomin är fortfarande statligt ägda och stöder de lokala företagen i städer och kommuner. Landet undvek därmed den ekonomiska katastrofen som hände i Ryssland under Boris Jeltsin men missade också den ekonomiska utvecklingen som hände i Ryssland efter att president Vladimir Putin tog över.

Sedan 1995 har Ryssland och Vitryssland avtal om att bilda en unionsstat : Unionstaten ger medborgare i Ryssland och Vitryssland rätt att arbeta och permanent bosätta sig i något av länderna utan formella invandringsförfaranden som annars är obligatoriska för utlänningar. De behåller sina nationella pass och andra legitimationshandlingar.

Fördraget, som undertecknades 1999, innehåller också ett gemensamt försvar och ekonomisk integration samt ett unionsparlament och andra institutioner. Det syftar i huvudsak till att integrera Vitryssland (och andra före detta delstater i Sovjetunionen) med Ryssland. Men inom en fullskalig unionsstat skulle Lukashenkos personliga roll till stor del minskas.

Ryssland har subventionerat priset på naturgas och råolja som det levererar till Vitryssland. Oljan används endast delvis i själva landet. Vitryssland förfinar oljan och säljer vidare för hårdvaluta till Väst . Den subventionerade oljan var tills nyligen den “integrationshyra” som Ryssland betalade för att ha nära band till Vitryssland.

I slutet av 2019 träffades Lukashenko och Putin för ett toppmöte i Sochi. Putin pressade igen för mer framsteg mot att bilda unionstaten medan Lukashenko fortsatte att streta emot. Som en följd av detta sänkte Ryssland “integrationshyran” genom att kräva högre priser på sin olja.

Tillbaka från Sochi och inför en minskande ekonomi ändrade Lukashenko sin framtoning. Han granskade öppet USA och andra västra länder och betonade plötsligt den vitryska suveräniteten. Han köpte till och med amerikansk skifferolja : Lukashenko har länge balanserat att hålla Ryssland nära men inte för nära. Han sätter sällan upp några hunder för den ryska politiken. Men Lukashenko har också motstått Kremls uppmaning att de två länderna ska bilda en gemensam stat – något de gick med på 1999.

Så när de i december inte lyckades komma överens om ett nytt pris för olja som Moskva säljer till Minsk, sänkte Ryssland tillfälligt utbudet. Lukashenko lovade sedan att diversifiera Vitrysslands oljeleverantörer. Han levererade genom att köpa olja från Azerbajdzjan, Norge och Saudiarabien under de senaste fem månaderna och utnyttjade det coronavirus-inducerade raset för oljepriset.

Pompeo besökte Minsk i början av februari, då han först erbjöd sig att sälja amerikansk frackingolja “till ett konkurrenskraftigt pris.” Det var första resan till Vitryssland för en utrikesminister från USA sedan Lukashenko tog makten. Sedan i april återupprättade de två länderna diplomatiska förbindelser formellt när Julie Fisher, en ledande tjänsteman vid utrikesdepartementet för Europa, utsågs till ambassadör i Vitryssland – en position som hade varit ledig i mer än ett decennium.

Lukashenkos köp av olja fungerade till en viss grad. I maj gick Ryssland igen med att leverera olja till Vitryssland, men bara hälften av tidigare år.

Men strävan att komma närmare “väst” har också ett pris. En amerikansk ambassadör i stan innebär att regimändring kan komma upp på dagordningen. Den plötsliga uppmärksamhet som Vitryssland nu får från USA-anpassade organisationer är ett säkert tecken på att något pågår.

Den 9 augusti kommer Vitryssland att hålla presidentval. Lukashenko kommer att göra sitt bästa för att vinna igen.

Färgrevolutioner startas vanligtvis vid kontroversiella val. Resultaten ifrågasätts offentligt redan före valet. När resultaten äntligen kommer kommer västliga media att hävda att de avviker från förväntningarna som de skapat och därför måste ha varit förfalskade. Folk kommer att pressas ut på gatorna för att protestera. För att öka kaoset kan några skarpskyttar skjuta mot polisen och mot demonstranter, vilket skedde i Ukraina. Upproret avslutas när det stoppats eller när USA:s favoritkandidat sätts på plats.

Förra året finansierade USA:s National Endowment for Democracy minst 34 projekt och organisationer i Vitryssland. USA gör inte det av välgörenhet. USA verkar ha minst två kandidater i loppet. Den första är Navalny. Under de tidiga stadierna av den nuvarande valkampanjen har tusentals stått i kö i städer för att underteckna framställningar som stöder kandidaterna till Lukashenkos viktigaste rivaler. Kandidater måste samla in 100 000 underskrifter i början av juli för att vara berättigade till omröstningen.

Vissa anti-Lukashenko-demonstranter har börjat vifta med varumärkes-tofflor som svar på den populära YouTube-bloggaren och presidenkandidaten Syarhey Tsikhanouskis uppmaning att krossa Vitrysslands president ”som en kackerlacka”. Detta har lett till att prata om en “toffelrevolution” i linje med de utlandsstödda proteströrelser som har lyckats störta auktoritära regimer på andra håll i före detta Sovjetunionen.

Två kandidater kan förmodligen tas på allvar: Viktor Babariko är den tidigare chefen för Belgazprombank, medan Valery Tsepkalo är en tidigare senior tjänsteman i Lukashenkos administration, vilken tjänstgjorde som vitrysk ambassadör i USA innan han nyligen blev chef för Vitrysslands högteknologipark, en av de största IT-anläggningarna i centrala och östra Europa. Babariko och Tsepkalo har den nödvändiga erfarenheten och meriteringen för att tas på allvar com alternativ till nuvarande politiska status quo.

Babariko, som tidigare chef för en Gazprom-bank, antas vara Rysslands favoritkandidat medan Tsepkalo troligtvis är den som USA skulle vilja se på sitt kontor. Båda har ganska likartade neoliberala program som talar för privatisering och en mer öppen ekonomi.

Lukashenko kan vidta åtgärder för att ta bort kandidater som kan äventyra hans ställning. Polisen säger att de hittade 900 000 dollar i ett hus som ägs av ‘videobloggaren’ Tsikhanouski. Han anklagas också för att ha angripit polisen vid ett osanktionerat rally. Förra veckan genomfördes en undersökning på Babarikos före detta bank på anklagelser om ett skattefiffelsystem. Tsepkalo sparkades som chef för Vitrysslands högteknologipark efter att han använt den för att berika sig själv. Det finns flera uppenbara fall av bedrägerier som kan tas upp mot honom.

Vitrysslands ekonomi kommer troligen att krympa i år. Lukashenkos svar på Covid-19-epidemin har varit lika dåligt som Trumps. De statliga inkomsterna från raffinering och försäljning av produkter från subventionerad rysk olja är nu låga. Det finns skäl att rösta bort honom. Men det finns också skäl för att vilja att han ska stanna.

BNP per person i Vitryssland är cirka 20 000 dollar efter hänsyn till köpkraft (PPP, Purchase Power Parity). Det är dubbelt så mycket som i grannen Ukraina och cirka 30% lägre än i Ryssland. Inkomstskillnaderna är inte stora i Vitryssland och social trygghet och välfärd fungerar i stor utsträckning. Lukashenko kan mycket väl vinna legitimt.
En färgrevolution, som den nu är under förberedelse, skulle förmodligen förstöra landet.

Om Vitryssland skulle falla i handen av en “västerländsk” sponsrad kandidat skulle dess framtid bli dyster. De statligt ägda industrierna skulle privatiseras för små belopp och mycket av det sociala välfärdssystemet, som fortfarande fungerar bra för de flesta, skulle demonteras. De ekonomiska förbindelserna med Ryssland skulle drabbas. I slutändan skulle Vitryssland antagligen hamna i sämre läge än till och med Ukraina.

Landets långsiktiga framtid ligger hos Ryssland som har resurser och intressen för att hantera det väl. Båda ländernas ekonomier är redan mycket integrerade. Deras folk talar samma språk. De har en gemensam historia och samma religion. Ryssland har stort intresse för att hålla Vitryssland inom sitt område. Det är svårt att förutsäga hur det kommer att reagera om en USA-stödd färgrevolution sker. (Slut på artikeln)


Några USA-stödda statskupper mot demokratiskt valda regeringar.

Utdrag ur “USA som världspolis”. Beställ – endast 130 kr inklusive porto


Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.

– 1953 Mossadeq i Iran 1953
– 1954 Arbenz i Guatemala

– 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset
– 1965 Sukarno i Indonesien
– 1973 Allende i Chile
– 1970 Sihanouk i Kambodja
– 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
– 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
– 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp – 2009 Zelaya i Honduras
– 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari

-2018-2019: Statskuppsförsök i Venezuela.

-2019 Stödet till statskuppen i Bolivia

 

9 COMMENTS

 1. Belarus som Vitryssland heter numer uppger 351 döda i Covid 19 enligt SVT:s statistik
  Men samtidigt har landet ungefär lika många konstaterade Covid 19 fall som Sverige uppåt 60.000 någonting.
  Länderna är lika stora befolkningsmässigt.
  Dock uppger Belarus endast 351 döda i Covid 19 mot nu över 5000 dödsfall i Sverige.
  Länderna mellan har också liknande inställningar till Corona epidemin.
  Begränsade nedstängningar eller inga nedstängningar alls.
  Det stora landet Brasilien i Latinamerika har hårdnackat hållit en liberal attityd mot Coronasmittan vilket resulterat i många döda dock bara hälften jämfört Sverige per invånare.
  Som jag uppfattat är Belarus en diktatur och då kommer genast frågan kan man lita på de dödsiffror i Covid-19 som regimen där uppgivit?
  För mig låter de uppgifterna i en jämförelse helt orimliga.

 2. I segerparaden den 9 maj 2015 (70-årsdagen) deltog en orkester från det amerikanska flygvapnet. Jag vet, för jag var där och firade segerdagen med vitryska vänner. Fick också möjlighet att prata lite med amerikanerna.
  Man kan utgå från att deras närvaro godkändes på högsta nivå.
  Lukasjenko är ingen lätt motståndare för Putin. Lukasjenko hade redan varit president i sex år när Putin själv blev president, och är en skickligare politiker än Putin.

  Jag märkte en klar attitydförändring bland vitryska vänner efter Rysslands annektering av Krim och kriget i östra Ukraina. Vad som kan hända i Ukraina kan även hända i Vitryssland. Den svaga vitryska nationalkänslan stärktes. Jag märkte det särskilt när jag och min fru hade ett privat samtal med en mycket högt uppsatt person i det vitryska samhället, utnämnd direkt av presidenten. Samtalet fördes utan tolk eftersom min fru har ryska som modersmål, och fördes långa stunder enbart på ryska.

 3. Det här har de ju försökt med tidigare. Den s.k. blå revolutionen. Blev ett totalt fiasko.

 4. Symbolen för denna “färgrevolution” är en toffla, vilket osökt leder tankarna till den örfil som George W. Bush fick i Baghdad. Dags att toffel örfila det pompösa ansiktet eller ännu bättre en toffelstryk på sin feta rumpa. Det är Belarus mänskliga rättighet att ge en ordentlig örfil åt sionist-nollan Pompeo …

 5. Alla deltagare i maktkampen mellan Ryssland och Belarus har fostrats i kommunistpartiet från koltåldern. Man får välja vilken kommunist man vill. Förmodligen lockar USA med moroten medan Ryssland hotar med påken. Då kan man fundera över hur man själv hade valt.

 6. Jag har rest i Vitryssland med människor som levde i såväl Sovjet-Ukraina och Sovjet-Ryssland. De säger alla att Vitryssland påminner dem om Sovjetunionen, medan deras nya hemländer, dagens Ryssland och Ukraina, inte gör det.
  En av mina gamla ryska vänner, som tyckte mycket bättre om det Sovjetunionen han växte upp i än det Ryssland han nu bor i, tyckte mycket om att komma till Vitryssland. Han kände sig hemma.

  Men även Vitryssland förändras. Den rigorösa kontrollen av besökare har luckrats upp. Tidigare krävdes visum för exakt den tid man skulle vistas i landet, ett visum som noggrant skulle registreras av varje hotell man bodde på. Vitryska KGB (som det fortfarande heter) hade stenkoll på varje hotell jag övernattat på. Jag har tackat nej till spontana erbjudanden om privata övernattningar för att inte ställa till problem för vare sig min värd eller mig själv.

  Sedan ett par år behövs inget visum om man reser in via flyg till Minsk, en enorm skillnad mot hur det var tidigare. Naturligtvis något som naturligtvis väckt stor irritation i Ryssland, gränsen mellan Vitryssland och Ryssland är som gränsen mellan Sverige och Norge (när Corona inte råder). Och till Ryssland krävs visum annat än i vissa undantagsfall.

 7. USA planerar alltid krig och skiften vid makten oavsett vilket land det är frågan om, oavsett om det gäller inbillade fiender eller vasaller! Tyvärr begriper en del inte detta utan tror att USA är en “god” kraft i världen när det i verkligheten är en otäck gangsterstat styrd av kriminella krigsförbrytare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here