Israel planerar att styra Gaza efter kriget

17
704
Biden and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at Ben Gurion Airport, Tel Aviv, Israel, Oct 18, 2023

En artikel 25 februari av Silja Thoms om Israels planer. Har svenska regeringen protesterat? Deutsche Welle: https://www.dw.com/en/how-israel-plans-to-run-postwar-gaza/a-68361988

_______________________

Premiärminister Benjamin Netanyahu har presenterat sin plan för hur Gaza ska styras efter kriget, vilket innebär full militär kontroll och nedläggning av den palestinska hjälporganisationen UNRWA. Här är vad vi vet så här långt.

För första gången har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu presenterat en plan för hur Gazaremsan ska styras efter krigsslutet mot den militanta islamistgruppen Hamas för sitt säkerhetskabinett.

Kriget mellan Israel och Hamas inleddes efter Hamas terrorattacker mot Israel den 7 oktober. Enligt israeliska uppgifter dödades omkring 1 160 personer och omkring 250 personer togs som gisslan i Gaza. Israel tror att omkring 130 personer fortfarande hålls som gisslan av Hamas, som klassificeras som en terroristorganisation av USA, EU, Israel och andra stater.

Antalet palestinska dödsoffer sedan krigets början har överstigit 29.500, med nära 70.000 skadade, enligt det Hamas-styrda hälsoministeriet i Gaza. Den omfattande förstörelsen har lett till svåra humanitära förhållanden.

Vem ska styra?

Enligt den löst formulerade planen ska Gaza administreras av ”lokala tjänstemän” som har administrativ erfarenhet och som ”inte identifieras med länder eller enheter som stöder terrorism och inte kommer att ta emot betalningar från dem”.

Den palestinska myndigheten, som för närvarande styr den ockuperade Västbanken, nämns inte i dokumentet, men utesluts inte heller uttryckligen.

Israelisk militär skall sköta säkerheten
Enligt de nationella dagstidningarna The Times of Israel och Haaretz skulle den israeliska militären ta över säkerhetskontrollen av hela Gazaremsan. Detta skulle innebära en nedmontering av alla Hamas militära strukturer och ge obegränsad frihet för israeliska militära operationer.

Enligt medierapporter hoppas Israel också att en ny väg som delar Gazaremsan i norr och söder skulle förbättra säkerhetskontrollen. Men observatörer fruktar att Israel också skulle kunna använda denna väg för att hindra palestinska flyktingar som flydde till söder i början av kriget från att återvända till norr.

Människor samlas runt förstörda byggnader i Rafa, Gazaremsan i februari 2024Människor samlas runt förstörda byggnader i Rafa, Gazaremsan i februari 2024

Enligt en amerikansk medierapport har cirka 70% av husen och lägenheterna i Gaza förstörts av israeliska bombningar

Haaretz rapporterade att planen också omfattar upprättandet av en buffertzon mellan Gaza och Israel, som skulle kontrolleras av den israeliska armén och där inga civila skulle tillåtas återvända. En sådan buffertzon skulle minska det redan trånga beboeliga området i enklaven.

Israel vill också ha en ”sydlig stängning” av gränsen mellan Egypten och Gaza för att hindra smuggling in i området, rapporterade Times of Israel.

Ett slut på UNRWA?
Ett annat efterkrigsmål är att stänga FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern (UNRWA), som Netanyahu har anklagat för att vara infiltrerad av Hamas.

UNRWAs symbol

UNRWA tillhandahåller livsviktig hjälp till miljontals människor i Mellanöstern och har varit den främsta leverantören av mat, vatten och skydd till civila i Gazakonflikten
Han har påstått att flera anställda vid hjälporganisationen var inblandade i attackerna den 7 oktober. FN har avskedat de berörda och inlett interna utredningar. Samtidigt har ett antal länder, däribland USA och Tyskland, ställt in sina betalningar till UNRWA.

Högerextrema krav
Netanyahu tillmötesgick inte kraven från de högerextrema ministrarna i hans kabinett. De hade bland annat krävt att Gaza skulle användas för israeliska bosättare. Israels finansminister Bezalel Smotrich och säkerhetsminister Itamar Ben Gvir hade också krävt att den palestinska befolkningen skulle bosättas utanför Gaza.

Ben Gvir

USA:s utrikesminister Antony Blinken skakar hand med Israels premiärminister Netanyahu i Jerusalem i början av februari 2024.

 

USA:s vicepresident är känd för positiv uppfattning av Isarels president, palestiniernas bödel.

Premiärministern avvisade redan i januari idén om att använda Gazaremsan för bosättningar. Planen kritiserades av USA:s utrikesminister Antony Blinken, som sade att en utvidgning av bosättningarna på palestinska territorier skulle förhindra fred.

Ingen tvåstatslösning
Netanyahu fortsätter att avvisa en tvåstatslösning, trots påtryckningar från internationella anhängare, inklusive USA. Washington har också stöttat en omorganiserad palestinsk myndighet under president Mahmoud Abbas, som skulle få i uppgift att ta tillbaka administrationen av Gaza.

En talesman för den palestinska myndigheten avvisade Netanyahus plan.

”Gaza kommer endast att vara en del av den oberoende palestinska staten med Jerusalem som huvudstad”, sade han enligt den officiella palestinska nyhetsbyrån Wafa.

”Om världen vill ha säkerhet och stabilitet i regionen måste den avsluta den israeliska ockupationen av palestinska territorier och erkänna den oberoende palestinska staten med Jerusalem som huvudstad”, tillade han.

Föregående artikelDemokratins brister och dess framtid
Nästa artikelUSA:s hegemoni och dess faror 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. WASHINGTON, 5 mars /TASS/.
  https://tass.com/politics/1755953
  Ryssland och Nato står inför faran för en direkt väpnad sammandrabbning i Östeuropa, sa den ryske ambassadören i USA Anatolij Antonov till reportrar. ”Faktum är att vi står inför faran för en direkt sammandrabbning mellan Rysslands väpnade styrkor och den nordatlantiska alliansen i Östeuropa”, citerades den ryske ambassadören i ett uttalande som publicerades på den ryska ambassadens Telegram-kanal.

  ”Tills nyligen var det omöjligt att föreställa sig att amerikanska och tyska stridsvagnar skulle köra på fälten i landet som gränsar till Ryssland”, fortsatte han. ”Då blev det uppenbart för alla att västerländska specialister aktivt hjälper ukrainska väpnade styrkor med underhåll av dyr utrustning som Patriots och med målstyrning.” ”Därför kan vi betrakta detta som ett deltagande av Nato-soldater i militära operationer. Ett sådant scenario kan inte genomföras utan Washingtons godkännande”, konstaterade Antonov.

  ”Jag är övertygad om att bönder i Amerika, Europa och Ryssland i första hand är intresserade av ett fredligt liv och en möjlighet att odla sin mark utan rädsla för framtiden. Men tyvärr har de lokala ”hökarna” som driver planeten mot ett tredje världskrig, är likgiltiga för sina ambitioner”, tillade Rysslands högsta sändebud i USA.
  https://tass.com/politics/1755953

 2. Det är dags att FN tar itu med kriget mot barn, journalister, FN-personal, kvinnor, män, djur och växter i Gaza. En möjlig lösning är att FN:s Säkerhetsråd slutligen bekräftar staten Israels legitimitet genom att ratificera Generalförsamlingens ursprungliga förslag till delningsplan från 1947. Vid ett godkännande ska 1947 års föreslagna gränser för de båda staterna gälla. Om Säkerhetsrådet underkänner delningsplanen på grund av att den bryter mot FN:s egen stadga bör staten Israel avvecklas. Invandrare från Europa inklusive Ryssland och USA ska, om de så önskar, få hjälp att återvända till sina hemländer. Muslimer, judar och kristna med rötter i Mellanöstern kan därefter utropa en stat vars uppgift blir att företräda människorna som hör hemma i regionen.
  Som ett varnade exempel för följderna av demokraters och bankirers utomparlamentariska ambitioner bör skriftväxlingen mellan den brittiske utrikesministern Arthur James Balfour och bankiren lord Walter Rothschild – den så kallade Balfourdeklarationen – förstoras, ramas in och placeras i anslutning till Picassos målning Guernica i FN-skrapan.

  • Israel har tyvärr i 56 år levt helt utanför internationell lag överhuvudtaget. Det är dags för världen genom FN, som beslutat om att instifta staten Israel, som nu helt håller på att inte bara I SIG urarta, utan också med sitt beteende krossa internationell lag, rätt OCH RÄTTSKÄNSLA.

   Sätt in hårt beväpnade FN-trupper i Gaza och på Västbanken! Utrym Gaza och Västbanken från israeliska och utländska sionistiska terrorister och ockupanter. Det är det som ÄR fred och ÄR lösningen på dagens problem, som Israel helt självt orsakat och försatt sig själv i.

   Minns noga det israeliska högerpartiet LIKUDs slagord sedan 1970-talet: ”Landet från havet till floden”. Det är det den onda kraftens urkälla.

   • Med tanke på Israels och västvärldens jämmer över FN:s humanitära hjälp som redan motarbetas i Gaza kan man nog förvänta sig hörselskador den dag FN:s fredsbevarande personal anländer till området.
    Jag tror att vi måste börja fundera över om en politiker på en kontinent har rätt att skänka bort ett land på en annan kontinent till en bankir på en tredje kontinent. Ben Gurion utropade staten Israel utan att invänta Säkerhetsrådets ratificering av delningsplanen. FN har därmed inte juridiskt godkänt den israeliska staten. Man kan anta att den dåvarande FN-chefen, den kristne sionisten Trygve Lie, gav underhandsbeskedet till Ben Gurion att Säkerhetsrådet inte kunde godkänna delningsplanen på grund av att den bröt mot FN:s egna stadgar (mina slutsatser). Det är värt att notera i sammanhanget att mordet på FN-medlaren Folke Bernadotte inte föranledde några åtgärder. FN svalde den oerhörda förolämpningen. Respekten och förtroendet för världsorganisationen försvann i både Israel och arabstaterna och några försök av polis i Jerusalem att gripa och åtala Bernadottes mördare, som dessutom var väl kända, gjordes aldrig. Ibland får jag för mig att vi återigen lever i en förkristen tid. Vi får väl se om vår tids Herodes som inte nöjer sig med att döda pojkar under 2 år kan övertalas till att återvända till det 21:a århundradet.

    • Fast Israel släpper de facto inte in någon utländsk eller FN-personal till Gaza, inte ens journalister. Och lär inte planera tillåta det heller.

     Därför bör dessa palestinska områden med internationellt tvång tillsättas utländsk militär trupp, måhända FN-trupper.

     Historien är som den är, vi kan inte göra något åt den. Ärligt talat kan vi inte tala om något ”enat väst”(o.s.v.) i denna konflikt. Många av de hårdaste kritikerna mot Israel är idag europeiska länder: Norge, Spanien, Belgien, Irland, Portugal och en del andra. I flera av dessa länder har man talat i sina hemparlament om att i internationell brottsdomstol åtala Netanyahu-regimens hantlangare och militärer. Inte ens i de mest progressiva svenska medier har t.ex. den mest hårdföra spanska parlamentariska debatten mot de israeliska potentiella fascistiska krigsförbrytarna, ens redovisats, ännu mindre visats på bild eller med ljud. Fast denna debatt förekommit i flera europeiska parlament. Rädslan, liksom fegheten, för att fastna i de israeliska fascisternas ”antisemitiska” korstågskampanjer är alltför omfattande och hård. Det är rädslan mot denna rädsla att ta tag i denna israeliska fascism vi främst modigt måste övervinna, ty den barbariska israeliska folk- och kulturförintelsen pågår i full ultrarapid mot Palestina. I direktsändning.

     Man kan bara jämföra hur den store framgångsrike amerikanske veteranjournalisten Chris Hedges, dessutom för amerikanska journalistsammanhang sällsynt arabisktalande, mycket illa behandlats, som gammal New York Times-skribent (en klassisk pro-israelisk tidning). Hans kunskaper, tjänster och kommentatorskunskaper är allt annat än välkomna i Amerika. Det är en historiens varning.

 3. Macron var värd för ett krismöte förra veckan, sammankallat för att diskutera de försämrade förhållandena på slagfältet i Ukraina efter det ryska erövrandet av fästningsstaden Adviivka. Vid mötet deltog höga representanter från NATO:s medlemsländer, inklusive USA och Kanada.
  ”Vi bör inte utesluta att det kan finnas ett behov av säkerhet som sedan motiverar vissa delar av utbyggnaden”, sa Macron under en presskonferens som sammankallades efter mötet. ”Men jag har berättat mycket tydligt vad Frankrike vidhåller som sin position, vilket är en strategisk tvetydighet som jag står fast vid.”

  De andra deltagarna i mötet rusade omedelbart fram för att meddela att det ur deras perspektiv inte fanns någon ”strategisk tvetydighet” – utsändningen av Nato-styrkor till Ukraina låg inte på bordet.
  Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som deltog i Parissamtalen, avvisade Macrons förslag direkt. ”Det som från början kommit överens mellan oss själva och med varandra gäller också för framtiden”, förklarade Scholtz , ”nämligen att det inte kommer att finnas några soldater på ukrainsk mark som skickas dit av europeiska stater eller Natostater.”
  Scholz uttalande upprepades av andra Nato-ledare, vilket lämnade Frankrike ensamt för att bära konsekvenserna av Macrons ”strategiska tvetydighet”.

  Även när Nato rusade fram för att bringa klarhet i Macrons hållning, gjorde Ryssland det helt klart vad konsekvenserna av en brådskande utplacering av Nato-styrkor till Ukraina skulle bli. Dmitri Peskov, Kremls talesperson, förklarade att , i händelse av en NATO-utplacering i Ukraina, ”Vi bör inte prata om sannolikheten utan om oundvikligheten [av ett direkt krig med Nato]. Det är så vi bedömer det.”

  Peskov noterade att de flesta Nato-nationer som deltar i Pariskonferensen ”upprätthåller en ganska nykter bedömning av de potentiella farorna med en sådan handling och den potentiella faran med att vara direkt involverade i en het konflikt, som involverar dem på slagfältet.”
  Han noterade också Macrons hållning angående ”behovet av att tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag”, ett mål som delas av USA och Natos generalsekreterare .

  I sitt årliga tal till det ryska parlamentet, som hölls några dagar efter att Macron hållit sin presskonferens, tog Rysslands president Vladimir Putin bort all oklarhet om vilka konsekvenserna av ett Nato-intervention i Ukraina skulle bli.
  ”Vi minns ödet för de som en gång skickade sina kontingenter till vårt lands territorium,” sade Putin och hänvisade till Hitlers och Napoleons tidigare invasioner av Ryssland. ”Men nu kommer konsekvenserna för potentiella interventionister att bli mycket mer tragiska.”

  Och, bara för att driva poängen hem, fortsatte Putin med att beskriva Rysslands senaste framsteg inom området för strategiska kärnvapen – en ny kärnkraftsdriven kryssningsmissil, Burevestnik, som är i slutskedet av utvecklingen, och utplaceringen av Sarmat tunga interkontinentala ballistiska missiler och Avangard hypersoniska stridsspetsar som är immuna mot västerländska antimissilförsvar.
  Putin påpekade att två av dessa nya ryska vapen – Zircon och Kinzhal – har haft stridsplikt i den ukrainska konflikten.

  Natos ledare ”måste förstå att vi också har vapen som kan träffa mål på deras territorium”, sa Putin. ”Allt de uppfinner nu, skrämmer världen med hotet om en konflikt som involverar kärnvapen, vilket potentiellt innebär slutet på civilisationen – inser de inte detta?”
  De tydligaste tillgängliga bevisen för att Natos ledare inte inser konsekvenserna av sina handlingar kommer i form av en utskrift av en konversation, släppt av RT:s chefredaktör Margarita Simonyan på hennes sida på det sociala nätverket VK, som har fyra högre tyska militärofficerare diskuterar hur de planerade att genomföra instruktioner som de fått av den tyske försvarsministern Boris Pistorius angående leveransen av kryssningsmissilen Taurus till Ukraina.

  • ” berättat mycket tydligt vad Frankrike vidhåller som sin position, vilket är en strategisk tvetydighet” Är det verkligen rätt översättning eller var han drogad då han uttalade sig?

 4. apartheid israel får ta en allvarlig funderare om att den kommer att överhuvudtaget finns till själv istället för att leka med fantasifostret ”efter Gaza; styra Gaza”, mm. Världen är väldigt trött på denna styggelse och det dröjer inte längre till innan apartheid israel jämkas med marken, för gott!!!

  • Den internationell rätt som inte an stoppa FOLKMORDET av Palestinier är värt noll och intet.

   Cancersvulsten apartheid israel MÅSTE avlägsnas från jordens kropp – ju snabbare desto bättre – innan denna styggelse tar hela världen med sig. It is the world or the terrorist state of sionist settlers. Valet är givet!!! Den/de som jämkar apartheid israel med marken RÄDDAR världen från förstörelse. På denna cancersvulst, nu!!!

 5. Det strider mot internationell lag och samtliga Förenta nationernas resolutioner i ärendet, och måste också räknas som ett internationellt krigsbrott.

  Lämpligast vore om Förenta nationerna kan tillsätta FN-trupp i Gaza och helst också på Västbanken för att förhindra israelisk militär fascism vidtar i dessa områden allvarligare än pågående processer.

  Här bör nu även de amerikanska Förenta staterna vidta åtgärder mot detta (som de åtminstone säger att de står för?) och förhindra israelisk sionistisk-fascistisk kolonisation av Gaza.

  • Johan dN,
   Du som är så klok borde veta att FN som fredsbevarare är kolonialisternas beskyddare, blodsbesudlade pedofiler och våldtäktsmän, drog- och vapenhandlare så i alla tider. När visselblåsare träder fram, ja då bestraffas de på ett eller annat obehagligt vis. Kan inte minnas, så länge jag varit här på Globals, att just du stått upp för visselblåsare.

   Jag nämner
   Svensken
   Anders Kompass, högt uppsatt FN-anställd, han som avstängdes från sin tjänst. Orsaken var att han ska ha lämnat över en intern rapport om övergrepp mot barn till åklagare. Det svenska utrikesdepartementet sa sig vara oroade över avstängningen, jag säger lögnhalsar typ Jan Eliasson som vid flera tillfällen hävdade att före detta FN-tjänstemannen Anders Kompass fått kritik i en oberoende utredning för att han lämnat ut namnen på de barn som utsatts för övergrepp i Centralafrikanska republiken. Men Uppdrag granskning kunde visa att rapporten inte innehöll sådan kritik.

   Övergreppen ska ha inträffat i Centralafrikanska republiken och begåtts av medlemmar i den franska FN-styrkan i landet.
   Anders Kompass, som arbetade för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), ska ha lämnat över rapporten till franska åklagare eftersom FN som organisation inte agerade, observera, inte agerade! enligt källor till tidningen. Han åkte även själv till landet och påbörjade en utredning.
   Ett annat exempel bland tusentals okända är att efter årtionden ha mörkat sexuella övergrepp som fredsbevarare har gjort sig skyldiga till är det svårt för FN att få ett slut på problemet. Att bygga upp förtroendet i de samhällen där räddarna blev förövare är en enorm utmaning.
   Sexuellt våld har alltid varit en aspekt i krigföring. Men fredsbevarare är inte på plats för att kriga – de är på plats för att skydda civilbefolkningen. När de istället visar total respektlöshet genom att våldta civila blir det extra vidrigt.
   FN är en USA styrd organisation vilket betyder att fascistiska böjelser – perversiteter – härskar okontrollerbart och när ngn lyfter fram vansinnet bestraffas den, är det ngt att eftersträva Johan för det är väl inte det du älskar som anti- fascist?

   • Carina – självklart står jag principiellt alltid upp för visselblåsare (temat – förutom Snowden, Navalnyj och Assange – har ju inte diskuterats så rikligt här), i såväl öst som i väst. Tack för goda ord i övrigt.

    Ärligt talat tycker jag då rakt inte man kan påstå att Förenta nationerna skulle vara mer USA-styrt än något annat. Är det någon institution i denna världen där Washington oftast rykt på stryk så är det just FN,där landet oftast varit mer isolerat än något annat. I Amerika har det många decennier krävts att landet sonika skall lämna FN, man har tidvis slutat finansierat diverse FN-organ, till exempel UNWRA, och flera andra historiskt. Förenta Nationerna blir vad alla ingående nu 193 medlemmarna gör denna organisation till. Är det något de tre senaste amerikanska vetona bevisat i Säkerhetsrådet är just att de amerikanska Förenta staterna är just mycket isolerade i denna organisation. Kanske mer än någonsin, och då har ännu inte någon ny, konservativ-reaktionär, isolationistisk Trump-regim trätt till heller.

    Att kalla FN-strukturerna rakt av för något slags ”fascistiska” tycker jag ärligt talat är ren ordförfalskning. Rent språkligt är ’fascism’ en grad av ett konservativt, militariserat enpartidiktatur-styre med avsevärd grad av totalitär polisstat – och det kan man i den kombinationen inte kalla de amerikanska Förenta Staternas inrikespolitiska situation och tillstånd, med alla ord i världen. Då finns det länder klart närmare oss själva vi kan klart lämpligare passa in i den profilen; t.ex. dagens Putin-ryska krigföring, som är utdömd av internationell domstol (FN:s CIJ) som just internationellt olaglig. Är Du Carina, modig nog som också försvarare av visselblåsare och att stå upp för de fängslade ryska antikrigs- och fredsrörelserna inne i Ryssland? (Jag gissar att Du tyvärr inte är det). Och då är Din fråga här lutande subjektiv.

    • Johan de N
     USA har sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt, oftast på det mest grymma sätt mänskligheten skådat och bistår dessutom totalitära regimer eller skapar nya under hot och terror, det vet du men din tvetydighet spelar dig ett spratt svår för dig själv att hantera.
     Totalitarism är en form av styre som tar fullständig kontroll över sina medborgare, både offentligt och privat. En totalitär stat har inga betänkligheter kring förlorade liv eller mänskliga rättigheter så länge som alla resurser riktas mot det enande syftet, att staten ska representeras av ett starkt centralt styre = USA + fascism + EU.

     Det totalitära ledarskapet tillåter ingen individuell frihet och traditionella organisationer och sociala institutioner bekämpas och kuvas. Enligt dem har den härskande rasen en naturlig rätt att styra över de andra så kallade underraserna = USA + fascism + EU.

     En annan viktig fråga är att ena alla medborgare i en och samma nation och därför också fokusera på att utvidga sitt, livsrum. Expansionen sker med hjälp av hot och våld, och om nödvändigt även med krig = USA + fascism + EU.

     På det sättet kan man säga att totalitära regimer skiljer sig från äldre former av auktoritära regimer där det främsta målet oftast var begränsat till enbart politisk kontroll. Det som idag definieras som totalitära metoder är att det är nödvändigt att implementera en synkroniseringspolitik en process där individer och institutioner ska ha samma synsätt genom det som idag definieras som totalitära metoder, statens räckvidd blir gränslös i alla vardagliga angelägenheter = USA + fascism + EU.

     ”En stat som har beslutat sig för att samla en nation så att den ännu en gång blir ett maktcentrum på samma sätt som under stora krigshändelser har inte bara rätten, utan även plikten, att underordna alla nationens aspekter dess mål, eller åtminstone försäkra sig om att de stödjer det. Det gäller även radion. Ju mer betydelsefullt något är i att influera den breda massans vilja, desto större är dess ansvar gentemot nationens framtid.”
     Joseph Goebbels | Tyska Propagandaarkivet

     Ett vanligt inslag i totalitära stater är jakten på, och uteslutandet av, alla som inte håller med om genomförandet av regeringens (fascistiska rörelsens) synsätt och därmed blir fiender till staten. Genom att använda propaganda och förklara allt som medel för att skydda och stärka nationen och dess befolkning ser den totalitära regimen det som nödvändigt att vidta allvarliga åtgärder mot det som (enligt dem) anses ”ont” och ett hot mot staten. Det gäller inte bara den politiska oppositionen, utan även dem som regeringen anser ovärdiga eller icke-medborgare på grund av deras ursprung eller sociala beteende. För att försäkra sig om att allmänheten delar deras syn gör den totalitära staten allt som krävs för att diktera och synkronisera ”rätt” uppfattningar genom utbildning, vetenskap, kultur och censur och genom att radera alla motsatta åsikter. För att kunna kontrollera och censurera den allmänna uppfattningen genom totalitära medel gör (regeringen) fascismen intryck av att de har ett överväldigande folkligt stöd för sin regim. På så sätt skulle de till synes få personerna som tvekade att inte våga uttrycka sina tvivel offentligt = USA + fascism + EU och alla totalitära – som auktoritära stater och organisationer (FN) som USA använder för sin självpåtagna roll som envåldshärskare.
     Tre exempel på totalitära stater enligt texten ovan är Ukraina, Israel, Burma (Myanmar) och börja inte med ditt eviga Stalin, Sovjetunionen och Ryssland.

     Vill du vara snäll bästa Johan att ge mig namnen, helst på ryska, vilka fredsrörelseaktivister sitter fängslade i Ryssland så jag kan granska dina påståenden.
     Avslutningsvis, öppna länken jag delar och njut av en icke diktators tal till ungdomen vår världs framtid, ja kanske inte den svenska ungdomen som fallit offer för den västerländska totalitära synkroniseringspolitiken.
     https://youtu.be/X6zi8XkVqa0?si=zlmNwYhnF3R-iNDB

     • Studera gärna primärt fallet med den ryske kommunisten och landets ledande marxistiske teoretiker, Boris Kagarlitskij. Han sitter i fängelse, på politisk dom i Putins fascistiska stat. Han kallar Ryssland klart för en ”fascistisk stat”. Som kommunist som kan tänka själv och självständigt. Äkta alltså.

      Västvärlden är inte fascistisk. Med den typen av omfattande cirkelresonemang Du för i Din text är princip allt som inte godkänts av dagens Putin i någon gräddmjuk intervju med honom alltid ”fascistiskt”; d.v.s. en slags nutida TASS-filosofi.

      Det där tilltaget har blivit en pseudo-effektiv dold putinistisk propaganda och dold agenda att kalla allt som inte passar i det nutida härskarnarrativet för fascism. Och det är anti-filosofiskt. Men från bankirklassen och oligarkerna i Kreml kan man inte förvänta sig högre verkshöjd heller.

      Om nu allt är så fascistiskt och hemskt i denna västvärld medan man gör uppehåll dagtid från den nattliga tortyren dessa fascist-påstående kritiker gör dagtid som extra udnerhållning: varför flyttar ni inte från denna elaka, fascistiska och onda kontinent? Flytta till Norilsk eller Nordkorea så slipper ni ju detta fascistiska elände. Men det gör dessa kritiker aldrig, trots att de utnyttjar sin politiska rättighet till fria ordet och skriva vad de vill, trots att allt tydligen här är fascistisk skit. Men till den härliga, fria anti-fascistiska världen går aldrig deras flyttlass. Orwells ande svävar över dessa anti-kritiker. Är inte det väldigt underligt att ni decennium efter decennium vill bo med oss och tala med oss hemska tortyrfascister? Varför bor ni kvar hos oss? Som ett tips: http://www.adressandring.se – tyvärr får man inte ta emot eller skicka brev till och från Nordkorea, så vi får aldrig veta hur det blir för er.

     • Du ger inga belägg för att Ryssland skulle vara ”fascistiskt”, och nämner som vanligt att Ukraina är det i särklass mest nazisttoleranta landet i världen. Påståenden utan belägg återkommer gång på gång.

      Regeringen är påtagligt nazitolerant och har rest nya statyer över nazikollaboratören Bandera enligt bl.a. SvT, New York Times mot israeliska protester. Lett till protester från israeliskt håll. (https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/) (https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/ )(https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/)Rapporterna om Kiev-regeringens nazitolerans har tystnat alltmer sedan kriget bröt ut. Judiska Vorvärts skriver ”Från och med 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och Holocaust-förövare i en häpnadsväckande takt – det har funnits en ny plakett eller gata som bytt namn, nästan varje vecka. På grund av detta representerar Ukraina-delen en extremt aktuell lista över hundratals monument, statyer och gator, uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina.”

      Boris Kagarlitskij kritiserade Sovjetunionen under 1980-talet, och därefter Ryssland. Han satt i fängelse under Västs favorit Jeltsin för omkring 30 år sedan.

     • Tack för länken Carina. Vår tids Bergspredikan! Nu förstår man varför hin onde jagar bort ryska ungdomar från idrottens gemenskap.

    • Johan
     ditt svar är vredens svar, du blottar din själ och i din nakenhet avslöjas hela du.
     Ryssland fascistiskt, njaa snarare auktoritärt…. och det där om att Kagarlitsky var kommunist kan du glömma, läs artikeln nedan och du får fakta av riktiga kommunister.

     Publicerad 28 juli 2023
     Den 25 juli arresterades Boris Kagarlitskijs (erkänd som utländsk agent), en vänstersociolog som ansluter sig till socialdemokratiska, opportunistiska åsikter.

     I. Under de senaste åren har Kagarlitskijs inte utgjort någon fara för regeringen och ägnade mer uppmärksamhet åt media-utrymmet, deltog i olika konferenser och hans resurs ”Rabkor”. Sedan han lades till listan över ”utländska agenter” i maj 2022 har hans mediekapacitet minskat rejält.

     Som kommunister ser vi denna händelse som ytterligare en handling av regeringens skrämsel och har en negativ syn på borgerligt förtryck och försök att begränsa politisk aktivitet. Regeringen rensar metodiskt media-utrymmet från potentiell opposition och inskränker snabbt resterna av borgerligt-demokratiska rättigheter mitt i konsekvenserna av Wagner PMC-myteriet, förberedelserna för presidentvalet 2024, situationen i det norra militärdistriktsområdet, samt en möjlig andra våg av mobilisering. Kapitalisterna försöker skrämma både vänster- och det ”arga” högerlägret.

     II. Det finns praktiskt taget ingen reaktion från Ryska federationens kommunistiska parti, som den största formellt vänsterorganisationen i landet, på Kagarlitskijs arrestering, även om partiledaren Gennadij Zjuganov redan 2021, i sitt tal till president Putin, nämnde Kagarlitskij bland de grundlöst fängslad under valet till statsduman. En ställföreträdare från den ryska federationens kommunistiska parti, Sobolev, sa: ”Vi har nu en motoffensiv från Ukrainas väpnade styrkor, storskaliga reformer av värnpliktssystemet – dessa ämnen är mycket viktigare. Även om Kagarlitsky-fallet förmodligen också måste undersökas noggrant.” Vissa socialchauvinistiska mediepersonligheter stödde arresteringen och ställde sig återigen på regeringens sida.

     Genom att fördöma bourgeoisins styrande grupps agerande och förtrycket, inklusive mot socialdemokraterna, är vi extremt kritiska mot strömmen av lovordande tirader och olämpliga kommentarer om Kagarlitsky och särskilt de idéer som han sände ut från vissa individer och organisationer.

     ”Hela generationer av unga kommunister i det postsovjetiska Ryssland växte upp med hans böcker och artiklar”, skriver trotskister från OKI (tidigare den marxistiska tendensen och de nya röda). ”Boris intog en konsekvent antikrigsposition 2022”, skriver bloggaren Vasily Sadonin.

     Faktum är att representanter för en mängd olika rörelser, inklusive liberaler, uttalade sig mot SVO. Kagarlitsky själv stödde dock LDPR redan 2014. En del av hans material är ganska förenliga med den ryska regeringens moderna berättelser om Ukraina:

     ”Flackandet i den ekonomiska politik som fördes av den ukrainska staten förutbestämde dess kollaps med samma oundviklighet som dess kulturpolitik… Denna stat existerar inte längre och kommer inte att existera. Det kalla inbördeskriget började här långt innan de första skotten avlossades. Och den ekonomiska krisen med efterföljande politiska omvälvningar förutbestämde dess övergång till en ”het” fas.”
     Sadonin fortsätter:

     ”Men det viktigaste jag tror är att Boris gav en plattform för POLITISK DISKUSSION… Kanske tvärtom kommer arresteringen av Kagarlitskij att tjäna som en ytterligare drivkraft för att samla en bred demokratisk koalition.”
     Här visade Kagarlitsky sig konsekvent inte som en medveten kommunist (vilket han aldrig var), utan som en socialdemokrat: av alla ”vänsterister” visade sig han vara en person som var lämplig för den bredaste möjliga publiken, eftersom han kommunicerade med både vänster och höger, hade nära kontakter med liberaler och uppträdde i allmänhet alltid så strömlinjeformat som möjligt.

     Tanken att systemet för att tjäna pengar på strömmar och öka publiken på bekostnad av gäster, som Kagarlitsky använde och arbetade sedan Puchkovs tid, faktiskt var någon slags hemlig plan för utvecklingen av ”politisk diskussion”, visar bara – med hjälp av Sadonins exempel – isoleringen av vänsterbloggare från praktiskt arbete och deras bristande förståelse för svårigheterna med verklig organisationsuppbyggnad. Dessutom har Kagarlitsky själv ganska blygsam erfarenhet av att bygga en organisation: det breda vänstern ”Socialist Party” och ”Party of Labour”, i vars arbete han deltog på 90-talet, likviderades snart. Vänsterfronten, som han gick med i i mitten av 2000-talet, misslyckades också.

     Det är därför inte förvånande att stödet för Kagarlitsky uttrycktes av det högra lägret representerat av ”Club of Angry Patriots”, vars en av sina aktiva deltagare också nyligen arresterades:

     ”Solidaritet med Kagarlitsky! … Trots skillnader i politiska ståndpunkter anser vi ärendet vara politiskt motiverat på samma sätt som målet mot Igor Ivanovich Strelkov.”
     Det skulle vara svårt att förvänta sig sådan uppmärksamhet från någon konsekvent kommunist.

     Slutligen är det värt att notera att strömmarna av pompösa ord som inte motsvarar vare sig den nuvarande situationen eller deras författares organisatoriska förmåga inte bara riktar sig till den mest moderata socialdemokraten, som i decennier främjat världssystemanalys och därmed gjort ett betydande bidrag till översynen av marxistiska teorier och ideologisk degradering av den ryska vänstern, men också en riktig antisovjet. I början av 70-80-talet greps Kagarlitskij för att ha deltagit i aktiviteterna i Circle of Young Socialists, som distribuerade bland annat verk av Solsjenitsyn, tidningen Posev och flygblad från den polska antikommunistiska solidariteten.

     III. Med exemplet med Kagarlitskys arrestering ser vi den borgerliga regeringens önskan att maximalt rensa mediautrymmet för dem som inte håller med dess politik. Mot bakgrund av växande sociala och politiska problem vidtar kapitalister alla åtgärder för att stärka sina positioner.

     Samtidigt som kommunister fördömer sådana åtgärder måste de komma ihåg vikten av att strikt följa alla säkerhetsåtgärder och fortsätta arbetet med att bygga ett kommunistiskt parti. Vi gör redan detta arbete. Följ med oss.

     Publicerad 28 juli 2023

     Об аресте Кагарлицкого
     https://politsturm.com/ob-ariestie-kagharlitskogho/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here