Krigsförbrytelser av USA och Israel – samt USA:s fight mot Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) Är USA verkligen en rättsstat?

50
4702
ICC:s högkvarter i Haag.

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Den publicerades första gången 15 maj 2020. Den kraftiga internationella kritiken mot USA:s planer på sanktioner mot medlemmar i ICC får mig att återpublicera den idag 11 juni. ICC tänker kanske pröva krigsförbrytelser av USA i Afghanistan. Till och med Ann Linde var kritisk, eller åtminstone ”bekymrad”.

Den här artikeln kommer från två källor, som båda behandlar Internationella Brottmålsdomstolen (ICC). Ny kunskap som motiverar min egen fråga: Är USA en rättsstat?

Chefsåklagaren Fatou Bensouda för Internationella brottmålsdomstolen (ICC) uppger att domstolen kan komma att sakpröva israeliska brott gällande Palestinas status och beviljar domstolens behörighet att undersöka israeliska krigsförbrytelser mot palestinier.”Åklagaren har noggrant övervägt deltagarnas observationer och anser att domstolen har jurisdiktion över det ockuperade palestinska territoriet,” skrev Bensouda i ett 60-sidigt dokument som publicerades nyligen.

ICC-chefen hävdade i detalj i dokumentet att staten Palestina – en ICC-medlem – uppfyller alla nödvändiga kriterier för att ett brottmål kan väckas i domstolen. Den israeliska energiministeren Yuval Steinitz, som har utsetts av den israeliska regimen för att hantera ärendet påstår att beslutet har påverkats av pro-palestinska grupper som den globala Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) rörelsen. Över 180 människorättsorganisationer uppmanar ICC att utreda israeliska brott i de ockuperade palestinska territorierna.

19 december 2019 sade Bensouda i ett uttalande att domstolen skulle inleda en fullständig utredning av krigsförbrytelser i de palestinska territorierna, eftersom det finns en ”rimlig grund” för att undersöka situationen i Palestina. Huvudåklagaren bad emellertid ICC Pretrial Chamber att godkänna hennes åsikt vilket ska ske inom 120 dagar.

Den palestinska myndigheten har upprepade gånger uppmanat domstolen att agera snabbare. En fullständig ICC-utredning kan möjligen leda till anklagelser mot israeliska ledare som är inblandade i brott mot palestinier. Gaza, med en befolkning på mer än 1,8 miljoner, har varit under belägring av den israeliska regimen sedan juni 2007.

Blockaden har orsakat en minskning av levnadsstandarden såväl som aldrig tidigare skådat arbetslöshet och oöverträffad fattigdom. Miljontals palestinier har lidit under ökad israelisk kontroll och kränkningar av rättigheterna kränkningar på den ockuperade Västbanken.Israel. USA och Israel samordnar enligt uppgift en gemensam kampanj mot Internationella brottmålsdomstolen eftersom båda står inför potentiella anklagelser om krigsförbrytelser i Haag.

Israel och USA har båda vägrat att godkänna domstolen, som inrättades 2002 för att vara den enda globala domstolen som prövar världens värsta brott, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.


ICC mot CIA

Detta är titeln på en artikel i senaste numret av Ordfront. Den inleds så här ”Internationella brottsmålsdomstolen i Haag tar striden med världens största militärmakt. De tänkner nu åtala för brott begångna av USA:s militär och CIA, i Afghanistan och i ”Black sites”. Utrikesminister Mike Pompeo slår tillbaka med bland sanktioner. Allt sedan ICC i Haag såg dagens ljus har USA varit en av dess största motsåndare.

Utdrag ur artikeln:

* Alla USA:s presidenter har motarbetat domstolen.

* Nästan 60 stater har ratificerat ett av tal i Rom från 1998 som ger regler för domstolen. (Enligt uppgift i artikeln Ansvar för krigsförbrytelser? USA hotar/accepterar inte internationella brottmålsdomstolen ICC finns 124 medlemsländer..

* Domstolen får åtala får brottet aggression – olaga krigföring – vilket tidigare bara Nürnbergtribulanen fått.

* Domstolen kan väcka åtal i länder där USA har militär personal, fast USA inte är med i domstolen

* Fram till nyligen hade åtal endast skett mot misstänkta brott i afrikanska länder.

* Åklagare Fatima Besoudas val att ställa misstänkta krigsförbrytare från USA inför rätten ogillas av USA:s regering.

* Vid första prövningen var utfallet till åklagarens och offrens fördel.

* Svaret från utrikesminister Pompeo var Sanktioner, inga visum eller indragna visum.

* Förre nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton uttalade ”Vi kommer att svara mot ICC och deras personal så långt USA:s lagar tillåter. Vi ska förbjuda deras domare och åklagare att resa in i USA. Vi ska beslagta deras tillgångar och åtala dem enligt amerikansk straffrätt. Vi kommer att göra samma sak med alla företag eller stater som samarbetar med ICC i utredningar mot medborgare i USA”

* USA behandlar ICC likt en terroristorganisation.

Relaterat.
Ansvar för krigsförbrytelser? USA hotar/accepterar inte internationella brottmålsdomstolen ICC

Föregående artikelGlobaliseringens (döda) vinnare och förlorare. Resa in i det okända – del 1.
Nästa artikelAtt förhandla eller inte förhandla – det är frågan.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

50 KOMMENTARER

  • Bara det inte vore så allvarligt. Miljoner människor dör och lider under USA diktaturen och deras önska globala militärdiktatur. Dessutom kontrollerar dom propagandakanalerna. Det är en situation som måste brytas. Det är en upprepning av historien. Ni får bara gissa en gång.

 1. Jag har inget förtroende för ICC, sedan deras behandling av kriget i Jugoslavien. Varför ställdes inte Alija Izetbegovic inför rätta, tidigare fascistisk fångvaktare under andra världskriget (detta enligt en judisk organisation i USA), skrivit ”The Islamic Declaration”, skrämmande läsning där man med våld skall ta över andra länder när man blir numerärt överlägsen i befolkningen.Man kan se många likheter och påhittade lögner med kriget i Syrien. Samma taktik, Izetbegovic hindrade barn och kvinnor att lämna Sarajevo, då serberna lämnade öppna korridorer, eftersom man använde dem som mänskliga sköldar. När man forskat i vad uppgifterna om gigantiska gruppvåldtäkter som serber gjort kom ifrån, så erkände de olika nyhetsmedia att de i huvudsak kom från Izetbegovic s regering.Ovanstående uppgifter från boken ”To kill a nation, The attack on Yugoslavia” av Michael Parenti, boken kan jämställas med Patrik Paulovs bok ”Syriens tystade röster”

  • Om man ställer en fångvaktare inför rätta för vad han gjorde förra seklet är ganska ointressant. De är ledarna av idag som borde hållas till ansvar. Jag talar om Bush, Pompeo, Cotton, Bolton, med flera.

   • ICC ställde Slobadan Milosevic inför rätta, och jag menar att även Izetbegovic borde ställts inför rätta för vad han var ansvarig för under Jugoslavien kriget. Snart kommer väl även ICC ställa Assad inför rätta, men övriga krigsherrar slipper undan.

 2. Är USA verkligen en rättsstat?
  Enligt den kinesiska ambassadören i Danmark Feng Tie använder USA anklagelser mot Ryssland och Kina som ett problem för att täcka sina egna intressen i Grönland, världens största ö.
  Den kinesiska ambassadören i Danmark, Feng Tie, har kritiserat sin amerikanska kollega Carla Sands, som anklagade Kina och Ryssland för att designa Grönland och Arktis som helhet. Den amerikanska ambassadören uppgav indirekt att USA:s försök att öka sitt inflytande på Grönland är den bästa möjliga lösningen för Danmark och Grönland, eftersom alternativet är att Ryssland och Kina kommer att ta över Grönland.

  Detta är absurt och vilseledande”, skrev Feng Tie i tidningen Altinget och betonade att Kina respekterar suveränitet, suveräna rättigheter och jurisdiktioner i arktiska staterna.
  Enligt Feng finns det ingen anledning att se Kina som ett hot, utan snarare ”som en partner med många möjligheter”. ”Det är viktigt att komma ihåg att allt samarbete är frivilligt. Kina kan inte på något sätt införa samarbete på Grönland eller Danmark ”, betonade han. Feng vinkade också Sands antaganden om att Peking ”gradvis försökte penetrera Arktis” genom att få ett ”fotfäste” genom ett nätverk av vetenskapliga observationsställen.
  Feng avvisade också detta argument och noterade att Kina har rätt att få tillgång till delar av Arktis enligt Svalbardfördraget 1920, som gav tillstånd till olika undertecknare att bedriva vetenskaplig forskning och kommersiell verksamhet i specifika områden i regionen. Han betonade att inga kinesiska företag för närvarande verkar i Grönland, men tillade att Peking är öppen för att öka det ekonomiska samarbetet. Feng slog också tillbaka vid Sands anklagelser om kinesisk förorening och påpekade att USA är en stor förorenare.

  På Grönland är USA:s förorening extremt omfattande, och vi kanske bara känner till toppen av isberg. Det finns många olösta frågor om den mystiska staden under isen, Camp Century, som ligger cirka 200 kilometer från USA:s bas Thule. Camp Century var en del av USA:s hemliga program för kallt krig, som gick under namnet Project Iceworm.
  Dessutom erinrade Feng om en incident från 1968, då en amerikansk B-52-bombare kraschade i Grönland med fyra atombomber. ”Kraschen orsakade radioaktiv förorening i området. Lokala människor rapporterar fortfarande djur födda med missbildningar ”, tillade han. Den danska experten Lars Bangert Struwe, generalsekreterare för Atlantenförbundet, föreslog att de två ambassadörernas kollision beskrev de två stormakternas rivalisering under de kommande 10-15 åren.

  I april förargade USA Köpenhamn med sitt erbjudande om ett stödpaket på 12 miljoner dollar för att starta USA:s investeringar i Grönlands turism- och energisektorer samtidigt som de citerade sina oro för ryska och kinesiska inflytande. Ett antal danska parlamentsledamöter från flera partier såg flytten som ett försök att undergräva Danmarks band med världens största ö, som är en del av den danska världen. Förra året tog USA:s president Donald Trump upp tanken att köpa Grönland från Danmark. Erbjudandet avvisades helt klart av den danska premiärministern Mette Frederiksen som ”absurd”.
  https://sputniknews.com/world/202005151079309906-absurd-and-misleading-china-hits-back-at-us-allegations-of-predatory-interests-in-arctic/

  • Under sin 5,000-åriga historia, eller så, har Kina aldrig försökt ta över ett annat land. USA har varit i krig 226 år av sin 243-åriga existens, man har över 1,000 militära baser runt jorden, USA har ockupationstrupper från WWII kvar ännu i Sydkorea, Japan, Filippinerna och Europa. Guam är ockuperat och en amerikansk militärbas. USA försökte lägga under sig Vietnam, och nu Sydkinesiska Havet och delar av Kina, som Taiwan. Sedan 1945 har USA bedrivit självpåtagna krig i 37 främmande stater. I dessa krig har 20 – 30 miljoner människor dödats. Vad Kina gör är att bygga samarbete och handel mellan suveräna och oberoende stater. Investeringar och bidrag från USA är alltid kopplade till ekonomiska och politiska villkor, men inte så med Kina.

 3. Enligt Wikipedia: En rättsstat är en stat där rättssäkerhet råder. Definierande drag är självständiga domstolar och en verkställande offentlig makt som verkar inom ramen för positiv rätt tillkommen genom en allmänt vedertagen metod. En rättsstat innebär frihet från godtycke för den enskilde: Varje enskilt fall behandlas i enlighet med ett etablerat regelverk. Däremot behöver detta regelverk inte uppfylla några särskilda krav på att vara demokratiskt eller rättvist. En demokrati förutsätter således en rättsstat, men en rättsstat behöver inte vara en demokrati. För att säkerställa frånvaro av godtycke i behandlingen av den enskilde ställs vanligen vissa mer preciserade krav på en rättsstat. Exempel inkluderar att den anklagade i en rättegång betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats (oskuldspresumtion) och att rättegångar skall vara öppna.
  Sveriges regering har beskrivit hur den ser på definitionen av rättsstatsprincipen: ”Rättsstatsprincipen innebär att ingen får stå ovanför eller utanför lagen, att staten och statsorganen är skyldiga att följa gällande rätt och att det finns garantier mot missbruk av statsmakten. Förutom formell legalitet som innebär att lagar följs krävs dessutom att lagar stiftas och tillämpas utan diskriminering och med respekt för individens värdighet och mänskliga rättigheter. Det krävs likhet inför lagen och ett oberoende och fungerande rättsväsende som alla har tillgång till, rätt att få anklagelser om brott utredda och prövade inom en rimlig tid i en rättvis rättegång inför en oberoende och opartisk domstol, samt förbud mot godtyckligt frihetsberövande. Ett fungerande rättsväsende kräver okorrumperade poliser och åklagare, oberoende advokater, en obunden och opartisk domarkår, samt att domstolarnas beslut efterlevs.
  Vad jag förstår så är USA därmed en rättsstat (om ock med brister) medan man på goda grunder kan ifrågasätta om Kina, exempelvis för godtycklig behandling av minoritetsgrupper och kritiker. Jag sätter också ett frågetecken för Israel inte för agerandet i Palestinafrågan men väl för den nu införda bestämmelsen om statsrättsligt företräde för judiska intressen.
  Däremot är naturligtvis Israels beteende i Palestinafrågan värt sanktioner och klander folkrättsligt sett. På samma sätt kan Kina kritiseras för invasionen av Tibet och USA för hotet mot ICC och diverse aggressiva ingrepp ”uppträdande som världspolis”.

  • Bara för din information, Kina uppfyller kraven på en rättsstat, inte USA. USA bedriver ju helt öppet politisk verksamhet genom sina domstolar, exempel är Assange och Huawei. Det finns ingen godtycklig behandling av minoriteter här i Kina, även om USA propagandan påstår det. Alla minoriteter har till och med rätt att driva egna rättsväsenden och stifta egna lagar idag. Det propagandan kallar ”kritiker” är i verkligheten uppviglare, terrorister, politiska agitatorer som driver separatism segregation och våld, ofta CIA finansierade. Ett exempel är Tohti Ilham, som i USA och EU propagandan hyllas som just en kritiker. Han var en som, finansierad av CIA pengar via NED, uppviglade till kravallerna i Urumqi 2009 där 197 människor dog. Hans politik var att endast Uighurer med minst 5 års obruten ren blodslinje skulle få inneha beslutspositioner. Att införa det skulle ske med kravaller och våld. Han systematiskt byggde etniska spänningar. Idag avtjänar han ett livstidsstraff. Uighurerna är inte ens en minoritetsgrupp utan utgör 90% av befolkningen i sitt hemnation och har självstyre. Problemet var dålig utbildning och därmed kunde många Uighurer endast få okvalificerade lågbetalda jobb. Det åtgärdade Peking med ett massivt utbildningsprogram, och då kallade propagandan det för ”koncentrationsläger”, etnisk och religiös förtyck. Lögn. Tusentals, inklusive jag, har nu besök dessa ”läger”, och funnit skolor. Då mörkas svenska media, aka den amerikanska propagandamaskinen. Kina har aldrig invaderat Tibet. Propaganda. Tibet invaderade Kina under den tibetanska stormakten för nära tusen år sedan. När den tibetanska stormakten föll sönder förblev Tibet en del av unionen Kina. Det forna Tibet var en av världens grymmaste diktaturer och imperier med offentlig prygling, stympningar, utstuckna ögon och att stycka människor levande som bestraffning. http://www.kinarummet.v2hd.com/tibet.htm

  • bo widegren 15 maj, 2020 At 13:02

   1.Exempel inkluderar att den anklagade i en rättegång betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats (oskuldspresumtion) och att rättegångar skall vara öppna.

   Oskuldspresumtionen gäller inte endast individer, utan även stater.

   2. Vad jag förstår så är USA därmed en rättsstat (om ock med brister)

   Ha,ha, USA rättsstat…

   Nov 2014 sanktionerade USA Ryssland för nedskjutningen av MH17, utan något som helst bevisning.
   ”Russiagate”, startad av USA dem och ukrainska fascister, med facit i hand…
   ”American and Ukrainian government and court documents seem to show that the Barak Obama administration and certainly various State Department, CIA, and DNC officials (such as the whistleblower who shall not be named and Alexandra Chalupa) conspired to frame then presidential candidate Donald Trump and perhaps Russia in trumped up collusion conspiracies.
   … Alexandra Chalupa had only just begun to dig up and manufacture dirt on Trump’s presidential campaign and former MI6 agent Christopher Steele’s Orbis still was compiling his notorious falsified ‘Trump dossier’, upon which perhaps coincidentally there also worked Sergei Skripal, the former GRU agent allegedly poisoned by Moscow and now located somewhere on the planet alive and well two years on after being attacked by a ‘military-grade’ chemical weapon, according to the British government.”
   https://gordonhahn.com/2020/02/10/report-ukrainegate/

   ”The one-two punch, I asserted, is threatening American democracy and rule of law. This American devolution is driven first and foremost by the American Left led calmly and stealthily by former President Barack Obama and Bill and Hillary Clinton. Recent document releases regarding the FBI’s illegal operations against the incoming Trump administration and his appointee as National Security advisor, General Michael Flynn, confirm what I have suspected all along. The Obama administration in cahoots with radical bureaucrats and identity politics communalists (feminists, sexual orientation and ethnic minority extremists) and ultranationalist Ukrainian emigres conspired to bring down the Trump administration before Trump’s inauguration. This is nothing less an attempt to undertake a coup against an elected president and thus against the American people and its institutions. The coup’s purpose was to cover up the Democrats’ Ukrainegate (Ukrainian participants in ‘Russiagate’ and the attendant Bidens’ corrupt dealings in Kiev) by promoting the Russiagate fraud in order first defeat then impeach Trump.

   …Now we have evidence that the FBI, instructed or silently supported by President Obama, engaged in a witch hunt against Gen. Michael Flynn, planning and executing a way to set up Flynn on immaterial perjury charges. Flynn, as former NSA chief, knew where many of the ‘dead bodies’ of the Russiagate fabrication lay and could find the rest. Therefore, he had to be removed. We also have definitive proof that all of the Democratic principles who claimed that the DNC server had been hacked by the Russians were either lying in their sworn testimony or in public. They would be unlikely to risk lying in sworn testimony and tell the truth in public; hence we know they were telling the truth in their sworn testimony.”
   https://gordonhahn.com/2020/05/16/russiagate-ukrainegate-the-democratic-partys-failed-coup-and-its-grave-consequences/

   Juliane Assange
   ‘The American friends’: New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange
   https://www.blacklistednews.com/article/77026/the-american-friends-new-court-files-expose-sheldon-adelsons-security-team-in-us-spy-operation.html

   Och resten av västländerna är lika goda ”kålsupare”

   Även hela EU tog till sanktioner mot Ryssland efter nedskjutningen av MH17. Dessutom sanktioner mot att Ryssland (!) inte uppfyllde Minsk 2 avtalet (och fortsätter med lögnen)

   Who’s More in Violation of Minsk-2 – Kiev or Donbass?,” Gordonhahn.com Russian and Eurasian Politics, 19 February 2016, https://gordonhahn.com/2016/02/19/whos-more-in-violation-of-minsk-2-kiev-or-donbass/
   Innehållet i artikel är giltig även idag!!
   Why Kiev Refuses to Negotiate with the Donbas Rebels,” Gordonhahn.com Russian and Eurasian Politics, 19 April 2016, https://gordonhahn.com/2016/04/09/why-kiev-refuses-to-negotiate-with-the-donbas-rebels/

   Holland: förundersökning av MH17 tillsammans av en av dom misstänkta, Ukraina!!
   Hela tiden har pekat med hela handen mot Ryssland, trots att rättegången har startat i mars 2020.

   Storbritannien och Skripals fallet. Trots att ingen stämning har kommit till stånd, ingen bevis har lagts fram, britterna och alla sina allierade har sparkat ca 150 ryska diplomater. Att nästan alla pekar finger åt Ryssland.

   Sverige med Quick rättegångarna och förundersökningen mot J Assange

   Är dessa ”rättsstater”??

   Förresten, är Wikipedia inte en pålitlig källa.

   Wikipedia is generally thought of as an open, transparent, and mostly reliable online encyclopedia. Yet upon closer inspection, this turns out not to be the case.
   In fact, the English Wikipedia with its 9 billion worldwide page views per month is governed by just 500 active administrators, whose real identity in many cases remains unknown.
   Moreover, studies have shown that 80% of all Wikipedia content is written by just 1% of all Wikipedia editors, which again amounts to just a few hundred mostly unknown people.
   Obviously, such a non-transparent and hierarchical structure is susceptible to corruption and manipulation, the notorious “paid editors” hired by corporations being just one example.
   Indeed, already in 2007, researchers found that CIA and FBI employees were editing Wikipedia articles on controversial topics including the Iraq war and the Guantanamo military prison.
   Also in 2007, researchers found that one of the most active and influential English Wikipedia administrators, called “Slim Virgin”, was in fact a former British intelligence informer.
   More recently, another highly prolific Wikipedia editor going by the false name of “Philip Cross” turned out to be linked to UK intelligence as well as several mainstream media journalists.
   https://www.blacklistednews.com/article/76465/wikipedia-a-disinformation.html

   Ett nytt verktyg, utvecklat av en känd hacker, avslöjar att CIA har ändrat uppgifter i artiklar i Wikipedia.
   https://www.sydsvenskan.se/2007-08-16/cia-och-vatikanen-andrar-i-wikipedia
   CIA och Vatikanen ändrar i Wikipedia
   https://www.dn.se/nyheter/varlden/cia-och-vatikanen-andrar-i-wikipedia/
   CIA censurerade Wikipedia
   Tog bort känsliga uppgifter
   CIA, FBI, AstraZeneca och Vatikanen.
   Det är några av de myndigheter, företag och organisationer som ändrat eller tagit bort känsliga uppgifter på internetlexikonet Wikipedia.
   – Det är förmodligen någon medarbetare som handlat på eget bevåg, säger Staffan Ternby, informationchef på AstraZeneca.
   För att upptäcka oseriösa uppgiftslämnare har de öppna internetlexikonet Wikipedia installerat en så kallad Wikiscanner som kan identifiera från vilken dator ändringarna på sajten gjorts.
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5VpK1m/cia-censurerade-wikipedia
   CIA, FBI computers used for Wikipedia edits
   https://www.reuters.com/article/us-security-wikipedia/cia-fbi-computers-used-for-wikipedia-edits-idUSN1642896020070816
   Conflict-of-interest editing on Wikipedia
   https://en.wikipedia.org/wiki/Conflict-of-interest_editing_on_Wikipedia
   Wikipedia as Propaganda Not History — MH17 as An Example
   https://washingtonsblog.com/2015/07/wikipedia-as-propaganda-not-history-mh17-as-an-example.html
   August 11-12, 2014 — Wikipedia troll editing
   https://www.waynemadsenreport.com/articles/20140811_11
   https://arstechnica.com/tech-policy/2014/01/wikimedia-foundation-employee-ousted-over-paid-editing/

   The Wikimedia Foundation has a policy of removing major donors’ names from public documentation of contributors, but in early 2011, one ”rfaulk” accidentally published a list of major donors to the Foundation, which was quickly erased, but lived on in a Google cache of the page for long enough to allow MyWikiBiz to save a copy of the list here.
   http://www.mywikibiz.com/Directory:Wikimedia_Foundation_secret_donor_list

 4. Något om Tibets historia.
  Tibet är idag en självstyrande region som tillhör Kina.
  På 600-talet förenade sig tibetanerna i ett militärt starkt kungarike. 600 år senare kom Tibet under mongoliskt herravälde, följt av prästvälde under mongolernas beskydd. Från den tiden vill dagens ledare i Peking räkna Tibet som en oavskiljbar del av Kina.
  På 1800-talet blev Tibet föremål för konflikt mellan stormakterna Kina, Ryssland och Storbritannien.
  1904 trängde brittiska trupper ända in i huvudstaden Lhasa. Sex år senare gick Kina åter in i Tibet, sedan Storbritannien erkänt Kinas överhöghet över området. Efter kejsardömets fall i Kina 1912 fördrevs de kinesiska trupperna.
  Den självständighet som utropades för Tibet stadfästes dock aldrig internationellt.
  1950 invaderade åter kinesiska styrkor, och Tibet tvingades erkänna Kinas överhöghet mot att kineserna lovade att respektera tibetanernas religion och seder. I praktiken började dock landet omdanas radikalt för att helt inlemmas i Kina.

  • Du har tydlige läst på ordentligt, från den amerikanska propagandan. Den historieskrivningen stämmer inte. Det är sant att både Ryssland och Storbritannien försökte erövra och lägga under sig Tibet, men det misslyckades. Dom fick aldrig fotfäste eller kontroll. Däremot erövrade mongolerna både Tibet och Kina. Kina fördrevs inte alls från Tibet efter 1912. Dom åkte hem för att delta i de otaliga inbördeskrigen och Tibet lämnades åt sitt öde. Två gånger försökte diktaturen i Tibet deklarera en egen stat, men ingen erkände dom. 1950 etablerade Peking en administration i Tibet, precis som dom gjorde över hela Kina, det var aldrig någon invasion, trots att USA propagandan påstår det. Däremot fanns det fickor av Nationalisternas trupper, gerillagrupper, och dom rensades ut av PLA (Kinesiska trupper), det gäller speciellt Amdo och östra Kham. Glöm inte att Tibet är inte, och har aldrig varit, ett land, Tibet är en region likt Europa med ett trettiotal mycket olika nationer, likt Europa. Mest intressant är att Tibets största nation erbjöd Peking sin arme och sitt stöd i att driva ut nationalisterna. Den 14e Dalai Lama prisade de kinesiska trupperna som disciplinerade och respektfulla som aldrig attackerade några civila. Samma sak gäller de ledare bland nationalisterna, som Jigme, som tillfångatogs. Dom vitnade hur väl dom hade behandlats av PLA. Det kulturella Tibet förblev och lämnades som det var, medan det politiska Tibet kom under Pekings administration. Det förekom alltså stridigheter, men aldrig någon invasion. USA har försökt skriva om historien. Själv har jag ofta rest i Tibet och fått detta bekräftat första hand. Idag har Tibet självstyre, likt de flesta regioner i Kina, men inte självständighet.

   • Karl W 16 maj, 2020 At 04:46
    Jag är inte någon väl påläst forskare i ämnet Kinesisk – Tibetansk historia, vare sig från den amerikanska eller den Kinesiska propagandan.
    Bra dock att du håller koll och försöker rätta till det du anser vara fel i svenska mediers historiebeskrivning om KIna och Tibet.
    Informationen om Tibets – historia – Asien – historia inhämtade jag från
    https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/varldens-lander-historia/asien-historia/tibets-historia

    • Verkligen på plats att höja ett varnade finger när det gäller källor. ”Webbplatsen drivs av Robert de Vries…”, det är alltså en enskild persons åsikter som presenteras av honom själv, hans egen, en enda persons, åsikt. Vad jag själv föredrar är att gå till originalhandlingarna. Om ”den 14e Dalai Lama prisade de kinesiska trupperna som disciplinerade och respektfulla som aldrig attackerade några civila” leta rätt på originaltexten och läs den, den finns ju bevarad och är tillgänglig, verifiera det med att prata med de som var med på plats. Har Robert de Vries överhuvudtaget varit i Tibet, eller ens Kina. Man kan hitta bokstavligen hundratusentals texter på webben med förfalskade versioner om Kina. Överhuvudtaget mörkas det mesta om Kina och sedan sprids Trump/Pompeo versionerna via propagandakanalerna MSM för att get ett intryck av ett primitivt förtryckt land med en enmansdiktatur. Inget kan vara felaktigare. Kina är idag världens ledande högteknologiska samhälle med ett otroligt framgångsrikt samhällssystem, men som dock fortfarande är i stark utveckling.

     • Man kan också bilda sig en egen uppfattning om livet i Tibet, Mongolia, Buryatia, om Ryssland och Kina m m, genom att läsa äkta vittnesmål. Dagböcker som fördes av en fantastisk rysk forskare Gombozhab Tsybikov som vigde sitt liv åt Tibet, Mongoliet, Buryatia. Han förde anteckningar över sina upptäcktsresor inte politiserade eller på något sätt partiska sådana utan bara berättade vad han såg ikring. Mycket fakta om levnadssätt och traditioner.

      Tsybikov, Gombozhab Tsebekovich. «A Buddhist pilgrim to the holy places of Tibet» from diaries kept from 1899 to 1902, translated by Roger Shaw, 1970.

   • Som sagt, Kina invaderade aldrig Tibet, det var Tibet, den tibetanska stormakten som invadera Kina, och när den tibetanska stormakten föll sönder förblev det som det var, bara att maktcentrum förflyttades från Lhasa till Peking. Glöm heller inte att slaveriet fanns både i det demokratiska Kina (1912 till 1949) och i Tibet. Det var kommunisterna och Mao som avskaffade det. Det var många andra barbariska riter man avskaffade, kvinnornas snörda fötter, brudköp och hemgift, tvångsgifte, barbariskt tortyr och straff.

 5. Att USA är ingen rättsstat vet alla afroamerikaner väl. Om USA hade styrts av rättsstaens principer så skulle inte detta hända

  ”Zionist lobby pushes for ‘regime collapse’ strategy

  Speaking during a Tuesday event held by the Jewish Institute for National Security of America (JINSA), JINSA chief executive Michael Makovsky called on Trump to “do more” to overthrow the Iranian government, the National Interest reported. Makovsky, who is a former official in the once US-led provisional government in Iraq, said he endorsed a “military component” against Iran, yet emphasized that he did not want to see a repeat of the 2003 US-led invasion of Iraq. He said he would rather want Washington to indirectly exploit “forces already at play in Iran”.

  “There’s no question that a regime collapse strategy has risks,” Makovsky said. “Iran today poses a much greater risk to American interests than Libya…so I’m willing to take the risk,” he said. He added that such a risk was necessary to protect Israel from a potential war with Iran or its regional allies.

  According to the National Interest, JINSA has served as an “incubator” for Republican foreign policy officials.
  The hawkish former Vice President Dick Cheney, which lobbied for the US invasion of Iraq under the Bush administration, and recently-departed National Security Advisor John Bolton were both JINSA members before being appointed to senior positions.”

  https://www.presstv.com/Detail/2020/05/15/625383/China-US-UN-sanctions-Iran-JCPOA

 6. Roten till det onda som blivit Israels signum förklaras på ett utmärkt sätt i länken nedan. Dock ett smakprov innan:
  ”Reversed accusation of genocidal intention is typical of Israel, a country with nuclear warheads pointed at Iran, whose leaders have always denied having any nuclear arsenal at all, but who hysterically urges the world to stop Iran’s supposed nuclear military program and determination to erase Israel from the maps. It would be laughable if Israel were just paranoid. But Israel is the psychopath among nations, and that means a tremendous capacity to manipulate, intimidate, corrupt morally, and get what they want.”

  https://www.unz.com/article/the-devils-trick-unmasking-the-god-of-israel/

 7. Inte heller Kina, Ryssland, Belarussia eller Kuba har accepterat ICC. Inte så märkligt att inte USA vill acceptera den domstolen

  • Så USA rättar sig efter Kina, Ryssland, Belarussia eller Kuba? Har dessa länder utfärdat sanktioner mot anställda i ICC?

   • Sanktioner?
    Kan inte låta bli att imponeras av de där ekonomiska påtryckarmetoderna.
    Tycka vad man vill men de är effektiva.
    Jag tror USA kommer utnyttja dem så länge de kan men det varar inte för evigt.

    Länge sedan det var något om Venezuela här men jag läste någonstans att det statliga oljebolaget PDVSA där går med snigelfart. Ungefär en femtedel av den normala kapaciteten.
    Trots världens femte största oljereserv råder bensinbrist i landet.
    Situationen har socialistregeringen löst med att importera bensin från Iran.
    Flera stora tankers som kommer och skeppar av sin last.
    Hur man kan frakta sådana enskilt våldsamma mängder med bensin över haven tycker jag låter både farligt och miljövidrigt.
    Venezuela har visst inga pengar att betala med. Socialistregeringen tvingas istället betala med guld.
    Nitton ton guld tror jag det var från landets guldreserv för bensinleveranserna som väntas räcka några månader.

  • Och H2 tror att dessa länder skulle få en rättvis behandling av ICC i ett mål? Så här naiv får man inte vara…Finns ju en anledning att de inte vill vara med i ett väststyrt jippo man kallar domstol, visa av tidigare erfarenheter!

   • Benny, H2 tror för det första att inget krig är utan krigsförbrytelser. För det andra vill de länder som inte accepterar ICC under inga omständigheter utredas av en neutral domstol. Supermaksfasoner. Jag är rätt övertygad om att alla länder inklusive USA skulle få en rättvis bedämning
    Vilka tidigare erfarenheter (felaktiga bedömningar?) menar du de utomstående länderna skulle ha av ICC?

  • Grundproblemet med ICC är att det inte finns accepterade lagar eller ens principer som domstolen kan döma efter. Samtidigt anser USA att det är deras ”regler” som skall fungera som hela världen lagar. Världen regelbaserade ordning, där USA autokratiskt och diktatoriskt vill sätta reglerna för alla andra. Sedan finns mycket stora skillnader i väst och Kina hur rättsväsendet fungerar, grundprincipen. I väst är rättsväsendet bestraffande, hotande, en slag organiserad revansch som skall avskräcka till lydnad och underordnande. Kina har en helt annan grundprincip att reparera, återställa och restaurera.

    • sionism är inte judaism. Begrips? Sionister usurperar någon annas mark, hem och land. Judaism är en tro. Du måste kunna skilja mellan marktjuvar och vanliga hederliga troende.

  • Normalt sett har man förlorat diskussionen genom Reductio ad Hitlerum, men när likheterna är så stora att de alls inte haltar, så vore det moraliskt fel att inte göra jämförelsen.

   Sionism är i princip nazism, men i Israel och för Israels nassar och de är väldigt många. Nazi-sionisterna är för i Israels landstöld, såsom nassarna var för landstöld. Nazi-sionisterna är för etnisk rensning precis som nassarna. Nazi-sionisterna har sina koncentrationsläger sin taggtråd och beväpnade vakter, precis som nassarna hade dem, men det skönmålas givetvis under nya orwellska namn.

   Krigsförbrytelser kallas för fredsprocessen.
   Koncentrationsläger omgiva av taggtråd kallas för ”territorier” och är omgivna av betongmur.
   Koncentrationslägrets portar kallas för ”checkpoints”.
   Slavarbete till låga löner av ekonomiskt tvingande omständigheter, vilket tjuvarna profiterar på på stulen mark, kallas för att ”ge” palestinierna arbete och inkomst.

   Om man inte vill se det så är man antingen en idiot, en sionist eller en nazist och det är givetvis närbesläktat.

   • Precis så!
    Vår tids sionister kallar inte markstölden Lebensraum utan hänvisar till en fastighetsmäklare till gud som lovade Palestiniernas land, hus/hem och egendom till några så kallade ”utvalda”.

    För övrigt konstateras kan att skribent @Ben inte vill se det så. Den som vill få dra slutsatserna-:)

 8. Kan inte den som skriver under ”Benny”, ”Ivan” och ”M” fortsättningsvis begränsa sig till att skriva under en av de signaturerna?

 9. USA´s rättsystem är numera igenkorkat av wokevänsterns alla systemfientliga rättsprocesser, uholkandet av individens rätt mot statspartiets alla tjänstemän pågår överallt. Men i USA anhålls inte kandidater för att de är emot en president-diktator som kontrollerar alla media och stormpolisen, och de hittas inte mördade vid vägkanten en vecka senare.

  Så USA är en rättstat under vänsterattack, och fortfarande en fyrbåk i en värld av postsovjetiska regimer. Man flyr till USA, och från Ryssland. Om man kan.

  • ”Abbe Lachs” är nog dåligt informerad om det politiska systemet i USA! Politiska mord är kanske inte ovanligt i USA men kallas givetvis något annat av de som styr FBI och CIA! Seth Rich t ex en för Clintons och Obama obekväm person fick en kula i pannan! Ja, se där Rich hittades visserligen inte vid vägkanten men i alla fall.. Du borde även förstå att Navalnyj är en riktig skurk och han skulle vara i fängelse i vilket land som helst för sina bravader! Navalnyj är helt obetydlig som politiker i Ryssland och hade han bara följt lagar och förordningar hade han varit fri…Putin måste ha väldigt dålig koll på media i Ryssland som ”diktator” och ”Abbe Lachs” rekommenderas att läsa fristående ryska media som kritiserar Putin dagligen. USA rättsstat…hahahaha!

  • Vem mördade Martin Luther King? Malcolm X? Bröderna Kennedy? Inte är det väl Sovjet!
   Dessutom anser jag att Rysslands president tjänar sitt folk och land. Medan USAs dito USAs dessutom agerar mer eller mindre butlern för apartheid israel. Här bekräftas att USA är en rättstat i en ”värld av postsovjetiska regimer”.

   https://www.unz.com/pgiraldi/the-power-of-the-jewish-lobby/

   och även detta bekräftar att USA är ingen rättstat

   http://thesaker.is/a-forgotten-anniversary/

  • Jag har väsentligen avstått från artiklar där Ryssland, Ukraina och andra kräver utredningar av påstådda krigsbrott. De är ofta del av en krigspropaganda och uppgifterna knappast möjligt att sakligt verifiera. Att ryska parlamentarriker kräver det visar på viss möjlighet till kritik av Rysslands president och regering. För resten, har parlamentariker i USA krävt oberoende transparent granskning av påstådda folkmord av USA?

   Den artikeln du hänvisar till handlar om något helt annat ”Sens. Jon Ossoff and Mitt Romney, a Jewish Democrat and a noted pro-Israel Republican, on Monday issued a bipartisan demand for the Biden administration to ensure a full and transparent investigation into the killing of Palestinian-American journalist Shireen Abu Akleh.”

   • Du skriver: ”Att ryska parlamentarriker kräver det visar på viss möjlighet till kritik av Rysslands president och regering”. Nu är det faktisk så att det är straffbart att kalla Rysslands krig ett krig. Därför hade det varit fint om du kunde redovisa din källa för ditt påstående?

    Som du inte bör ha någon svårighet att läsa och förstå så är Ossoff och Romney senatorer. Även om USA inte har samma parlamentariska system som oss så bör begreppet ”Senator” komma in under begreppet ”Parlamentariker”.

    Att du avstår från artiklar som visar Rysslands folkmord är tragiskt och föredrar brott begånget av USA visar en partiskhet som jag inte trodde en s.k. vänsterman kunde göra sig skyldig till. Vi stod på samma sida för 50 år sen när USA begick folkmord i Vietnam och Sovjet stödde Vietnam mot övergriparen. Nu är det Ryssland som är övergriparen och USA som stöder den övergripne.
    ETT ÖVERGREPP ÄR ETT ÖVERGREPP OAVSETT VEM SOM ÄR VEM.

    För övrigt så har Amnesty nyss kommit ut med en rapport som du kanske helst hade hållt tyst om?
    https://www.amnesty.org/en/latest/research/2022/06/anyone-can-die-at-any-time-kharkiv/

    SVAR AV REDAKTÖREN: I. ETT ÖVERGREPP ÄR ETT ÖVERGREPP OAVSETT VEM SOM ÄR VEM. USA/Natos oprovocerade folkrättsstridiga krig, och stöd till sådana krig i Syrien och Jemen kan ha dödat 3 miljoner – kanske 50-100 gånger fler än som dött i Ukraina efter Rysslands folkrättsstridiga krig.
    II. Folkmord. Termen används nog för lättvidingt. Svårt att verifiera, med uppgifter om folkmord från båda håll och då krigspropaganda finns.

    Folkmord, även kallat genocid, är avsiktliga och systematiska handlingar i syfte att helt eller delvis förinta en grupp utvald eller definierad genom nationalitet, etnicitet, ras eller religiös tillhörighet.[1]

    Brottsrubriceringen folkmord togs i bruk inför Nürnbergprocessen i följderna av det andra världskriget. Begreppet genocid introducerades och definierades av den polske juristen Raphaël Lemkin. Den definierades som ”mord, utrotande, förslavande, deportation och andra omänskliga handlingar, begångna mot någon civilbefolkning före eller under kriget, eller förföljelser av politiska, rasistiska eller religiösa skäl”.[1] År 1948 upprättades genom FN:s försorg en konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord (genocide). I artikel II definieras som folkmord vissa uppräknade gärningar under förutsättning att de förövats i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan. Gärningarna som räknas upp i konventionen är

    Att döda medlemmar av gruppen
    Att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada
    Att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor, som är avsedda att medföra dess fysiska undergång
    Att genomföra åtgärder, som är avsedda att förhindra födslar inom gruppen
    Att med våld överföra barn från gruppen till annan grupp.[1]
    Folkmordskonventionen är en del av folkrätten. Förbudet mot folkmord anses förpliktiga även stater som inte ratificerat konventionen. Förbudet är vad man kallar jus cogens.

    III. Amnestys rapporter är iblkand osakliga, som de om Syrien. http://jinge.se/allmant/kan-vi-lita-pa-amnestys-nya-rapport-om-syrien.htm

    IV. RT har rapporterat om protester i Ryssland mot kriget. Många artiklar avslutas ”Russia attacked the neighboring state in late February, following Ukraine’s failure to implement the terms of the Minsk agreements, first signed in 2014, and Moscow’s eventual recognition of the Donbass republics of Donetsk and Lugansk. The German- and French-brokered protocols were designed to give the breakaway regions special status within the Ukrainian state.

    The Kremlin has since demanded that Ukraine officially declare itself a neutral country that will never join the US-led NATO military bloc. Kiev insists the Russian offensive was completely unprovoked and has denied claims it was planning to retake the two republics by force.”

 10. Nej federala usa är ingen rättsstat längre, jmf ’fed’ som kuppades igenom 1913 samt det konstitutionellt olagliga införandet av federal skatt för att finansiera ’fed,s’ falskmynteri och som lett till kabalens uppköp/dammsugning av den äkta fria företagsamheten och där i princip allt av fysiskt värde i fd väst nu finns i ett 10tal klaners ’ägo’. Däremot är de enskilda delstaterna fortfarande rättsstater och följer konstitutionen i möjligaste mån (tydliga tecken på det finns, t ex när guvernörer uttalar sig stick i stäv mot korruptwashington). Av den anledningen vill kabalen i wahington, the square, telviv som styr washington också fullständigt radera ut amerikanernas republikanska konstitution, och som egentligen är ganska begränsad för att ge amerikanska folket möjlighet att utveckla sina delstater. Detta har alltså washington försökt stoppa systematiskt, i åtminstone 100år. Joe Mcharty var en av dom som försökte stoppa wallstreet – o the squaremaffian

 11. Hittills i år har den avskyvärda apartheid regimen israel mördat 27 barn. Senaste offret var en TVÅ åring. Var är de som annars så högljudda ”mänskliga rättighets kämpar?” Det skulle ojats och skrikits som bara den från USAs, EUs, och västregeringarnas håll om det var ett barn som dog i säg Syrien eller Kiev. Men samling fri- och rättighets ”kämpe” och västpolitiker med hög svansföring om ”normer och värderingar”, ”rätts baserade ordningen”, är tysta som en råtta – yppar inget. Västhyckleriet eller ska vi kalla den slaveriet gentemot apartheid israel har inga gränser precis som den bestialiska enheten apartheid israel

  Världen behöver frigöra sig från denna cancersvulst som förpestad inte bara Palestina utan en hel värld.

  ”There would appear to be no limit to Israeli bestiality towards the Palestinians and likewise no limit to how much that brutality has been enabled by the positions taken by successive US governments and the national media. Indeed, the self-defined Jewish state, which ironically claims to be a democracy, is perhaps the leading human rights violator in all the world due to its officially condoned genocide directed against the Palestinian people and its bombing and killing of neighboring Syrians and Lebanese without providing any convincing evidence that it is being threatened by them.

  That apartheid Israel is essentially a criminal state that blithely goes about killing and stealing from the original inhabitants of the Middle East region might well be accepted as substantially true by most observers. But even given all of that, there is sometimes a story that emerges that is so shocking and disturbing that it becomes difficult to contemplate why the rest of the world has not risen-up and demanded an end to Israeli atrocities.

  One such story is the recent murder by Israeli soldiers of a two-year-old boy Mohammad al-Tamimi. Unfortunately, heavily armed Israelis illegally occupying the West Bank and killing Palestinian children is not a rare occurrence. Fully 27 children have suffered that fate in the past six months, including some children being killed by Israeli bombing and rockets in Gaza. And the stories are often the same, with the Israeli government claiming that there were “terrorist threats,” often deliberately contrived provocations that rapidly develop into shooting ranges with the unarmed Palestinians as targets.”

  https://www.unz.com/pgiraldi/israeli-soldiers-shoot-dead-palestinian-two-year-old/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here