Kaliningrad och läget i Östersjön

53
2771
Kaliningrad

Signaturen ”Ivan” har översatt denna artikel om det aktuella läget i Östersjön och vid Kaliningrad. Kaliningrad, uppkallad efter Sovjetunionens president M Kalinin, har 450 000 invånare och var tidigare huvudstad som Köningsberg i Ostpreussen. Säkert finns olika uppfattningar om detta och om artikeln.

”Inte en enda flotta i världen kommer att våga attackera Kaliningrad, eftersom den kommer att förstöras inom en kvart”, sade den israeliska statsmannen, diplomaten, före detta chefen för Nativ-tjänsten Yakov Kedmi.

Förhandlingar om säkerhetsgarantier mellan Ryssland och västvärlden ägde rum i tre steg: den 10 januari hölls ett möte för Ryska federationens och USA:s delegationer i Genève, den 12 januari hölls ett möte i Ryssland-NATO-rådet i Bryssel, och den 13 januari slutfördes samråd vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas plats i Wien.

Den 17 januari publicerade den amerikanska tidningen The Week en artikel efter mötet i Ryssland-NATO-rådet i Bryssel. Den säger att förhandlingarna inte gav det förväntade resultatet, och Washington själv hamnade i en spänd situation på grund av sin egen ”bluff” och försök att bli ledare för ”världspolisen”.

Yakov Kedmi menar att alla hot från väst, som nyligen har utgjutits mot Ryssland, är en bluff. Dessutom skingrade han föreställningen att västländer skulle kunna attackera Kaliningrad. Enligt hans åsikt, om detta händer, kommer någon flotta i världen inte att överleva ens en kvart.
”De vet mycket väl att ingen av dem någonsin kommer att försöka göra något mot Kaliningrad. Men de måste skapa ett intryck och en psykologisk press på sina myndigheter – på de som tvekar, som nyktert tror att det är nödvändigt att lösa problemet med Ryssland nu.
Inte en enda Nato-flotta, inte ens den amerikanska, ens i en mardröm, tänker på att skicka åtminstone en gummibåt till Kaliningrads stränder. De vet mycket väl vad som väntar dem – vilken flotta som helst som försöker göra något mot Kaliningrad har en livslängd på högst en kvart. Och de vet det, men de kan inte göra någonting”, sa experten.

Han försäkrade att Kaliningrad är tillförlitligt skyddad och att Ryska federationen kontrollerar Östersjön fullt ut.
”Östersjön är ännu värre än Svarta havet, eftersom det är ännu grundare, det är problematiskt för rörelsen. Ingen kommer att göra något från de baltiska länderna. För de ryska systemen, som finns både i Kaliningrad och i staden som jag känner som Leningrad, kontrollerar Östersjön helt tills de kommer ut genom sundet mellan Sverige och Danmark. Idag pratar vi om det faktum att piska upp hysteri, leka med muskler, konstgjorda hot – de är för internt bruk”, sammanfattade Yakov Kedmi.

Föregående artikel”Utrikespolitik i ledband – avskräckande exempel” Folk & Freds fantastiskt fina fredsfrämjande framtidskonferens 2022 Del 2
Nästa artikelCIA leder ett hemligt intensivt träningsprogram i USA för ukrainska elitstyrkor med nazistinslag – Uppdaterad!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

53 KOMMENTARER

 1. Sovjetunionen fördrev 2 miljoner tyskar (ethnic cleansing) från Königsberg år 1945. Om området återlämnats till Tyskland hade Östersjön idag varit en betydligt fredligare plats.

  • Östersjön blev en fredligare plats redan när det ärkereaktionära Preussen under Gauleiter Erich Koch (som flydde vintern 1945 trots flyktförbudet gentemot befolkningen) gick under 1945 efter 800 års historia under Röda arméns mäktiga stridsvagnar. Välförtjänt.

   Ostpreussen delades och gavs i huvudsak som territorium åt den nya polska republik som återuppstod 1945, en nordlig del hamnade i SSSR: dagens Kaliningrad-exklav.

   År 1954 var det meningen att detta lilla område (Kaliningrads oblast/län) skulle överföras till Litauen, men denna republik avstod så området förblev RSFSR: det var i samband med att en del korrigeringar gjordes i Sovjetunionens geografiska indelningar året 1954 (då bl.a. Krim blev autonom republik i Ukraina, men INTE Sevastopol som administreras från Moskva).

   Över 17 miljoner tyskar och tyskättade i hela Centraleuropa fördrevs verkligen från alla andra länder i omgivningen till det nya Tyskland. Det lär vara den största befolkningsomflyttning som någonsin ägt rum. Men skulden till det ligger uteslutande på den förra ledningen i det fascistiska Tyskland(1933-1945).

   Mig veterligen har ingen post-fascistisk regering i Tyskland någonsin ”krävt tillbaka” dagens Kaliningrad-exklav som tillförsäkrades SSSR i Jalta, Potsdam samt i Helsingfors 1975 där Västtyskland och USA slutligen erkände Polens och SSSR:s utrikesgränser, inklusive Kaliningrad och Baltikum, liksom polska gränsen utmed floderna Oder och Neisse, som länge provokativt ifrågasatts av Washington och Bonn på sin tid.

  • På tal om fördriva apartheid israel har bedrivit Palestinier de äkta semiterna och de rättmätiga ägarna av Palestina i över en sekel. Alltsedan sionisterna gjorde anspråk på Palestina har världen inte upplevt fred. Det är samma krafter (Ukro-Nazi) som är orsaken till instabilitet och risk för stor krig i Ukraina. Vilket betyder att den dagen världen tar hand om apartheid israel problemet också har världen tagit hand om Ukro-Nazi problemet. Alla vet att att ingen kommer i närheten av apartheid israel vad gäller grymheter, fördrivningar och psykopatiska beteenden mm

   Nyheter från kulturfronten: I veckan njöt vi av en pjäs författat duon Hultqvist och Byden. Kritikerrosade pjäsen just för att det är ett sublimt exempel på ”att piska upp hysteri, leka med muskler, konstgjorda hot”. I klar språk: chihuahua paret Hultqvist och Biden skällde, puffade och håll på ”vi ska minssan visa Ryssen” och världen hade ett gott skratt 😂

   • Kan vi försöka hålla varje tema och diskussionen här till just Kaliningrad och inte en massa utsvävningar till Mellanöstern i detta tema: det kan vi diskutera på annan lämpligare plats.

    • Senast nytt från kulturfronten: det blir en ny pjäs författat av duo Hultqvist och Byden med den passade rubriken ”Kaliningrad II”. Vi väntar med spänning! Att bedöma från succén allt talar för att även uppföljaren bli en lika om inte ännu större succé. Klart att Hultqvist och Bydén blir bland de tio i topp kandidatnamnen för det Stora Regementets Pris

 2. Det är mycket realistiskt. Natos:s fartyg på väg in i och varandes i Östersjön skulle inte klara sig länge i en hetare konflikt.

  De polsk- och ryskbyggda landstigningsfartyg som alla är så rädda för plötsligt, har inte bara den funktionen att släppa av stridsvagnar, materiel och manskap – utan också en annan: de kan lasta PÅ gods och materiel som vanliga ro/ro-fartyg likaså.

  Jag är ganska övertygad över att dessa sex polsk- och ryskbyggda landstigningsfartyg som varit i Östersjön, har utrustats och lastat och är nu på väg till Medelhavet och Svarta havet för att förstärka Svartahavsflottan inför en kommande konflikt att driva ut de amerikanska strukturerna ur Ukraina denna vinter.

  Så gotlänningarna kan pusta ut! De var inte ute efter Er denna gång heller!

  • Invasionshotet är propaganda. Gotlänningarna kan inte alls pusta ut, hotet att bli amerikansk missilbas och legitim måltavla för ryssarna kvarstår. Det är Hultqvist som håller gotlänningarna gisslan.

  • Ryssland har mer allvarliga och effektiva hot mot USA än en möjlig bas i Latinamerika, konstaterade ekonomen Mikhail Khazin.
   Experten talade om Natos militärbaser nära Rysslands gränser och ett möjligt symmetriskt svar från Ryska federationen på västra halvklotet.
   I ett samtal med den amerikanske bloggaren Steve Dudnik påminde Khazin om att det främsta hotet mot Moskva inte är USA:s baser i Europa, utan den militära infrastrukturen som gradvis flyttas av alliansen österut. Baserna tas inte på allvar vare sig av ryska generaler eller av amerikanerna själva, hävdar han.

   ”Vad är en militärbas? Detta är en punkt på kartan som kan skrivas in i missilernas koordinater. Varje bas på jorden förstörs mycket snabbt. Amerikanerna bryr sig inte militärt om denna bas, precis som Ryssland inte bryr sig om baser i Polen eller Rumänien. Vid rätt tidpunkt kommer den att förstöras omedelbart. Problemet är ett annat – att infrastrukturen rör sig mot Ryssland. Och det finns många olika saker”, sa Khazin.

   Ryssland har redan förberett ett symmetriskt svar på Natos infrastruktur i Östeuropa. Enligt ekonomen talar vi om strategiska ubåtsmissilbärare, ständigt placerade på tillräckligt avstånd för ett förkrossande slag mot vilket mål som helst på amerikansk mark. Då och då dyker det upp panikpublikationer om ”ryska ubåtar som har dykt upp” i västerländska medier och sociala nätverk – den senaste informationsvågen om Borey-atomubåten ägde rum i mitten av januari.

   ”Ryska ubåtar är mycket farligare för USA än en militärbas på Kuba. De simmar i närheten. Här dök vår båt upp – den visade bara att den var här, i närheten, sa Khazin. I en situation där endera sidan bestämmer sig för att attackera den andra kommer det inte att finnas några vinnare, och alla vettiga människor förstår detta. Enligt ekonomen är det av denna anledning som Rysslands president Vladimir Putin inledde förhandlingar om säkerhetsgarantier – så att varken Ryska federationen eller det kollektiva västvärlden känner sig under pistolen. Rådgivare kring USA:s president Joe Biden försöker dock spåra ur processen, och tror att Rysslands kapacitet är en bluff.
   ”Det är därför säger Putin: låt oss förhandla. Och rådgivare säger till Biden: det finns inget behov av att förhandla”, sa Khazin på lag och ordning i USA:s YouTube-kanal.
   Tidigare har experten kallat det möjligt för ett av de latinamerikanska länderna att ansluta sig till CSTO som svar på Ukrainas inblandning i Nato. I det här fallet kan Ryssland spegla ett eventuellt amerikanskt ultimatum mot en ny allierad och, enligt Khazin, tvinga västvärlden att på allvar fundera på lämpligheten och säkerheten med ett ukrainskt medlemskap i alliansen .

   • Fast frågan är om det är realistiskt med ryska baser i Latinamerika? Strategiskt möjligtvis.

    Sjömakter som Storbritannien och de amerikanska Förenta staterna kan ha mycket utspridda baser, men de sitter inte ihop taktiskt, utan är lapptäcken här och var.

    Kontinenalmakter som Ryssland, Kina och till och med EU (som måste sägas vara en slags kontinentalmakt efter brexit) inte bara existerar i många hundra år, de har också ofantliga strategiska och taktiska som är svåra att rå på för en klassisk sjömakt; dessa, däremot kommer och försvinner i historien. Den brittiska är närmast helt död, ”Global Britain”-fantasin till trots, och den amerikanska är i sakta försvinnande: kvar i Kontinentalasien är de inte, utan förlitar sig på bockande japaner och alltmer kinalojala Pakistan.

    Bestämmer sig EU för att helt sköta sina säkerhetspolitiska, diplomatiska och militära ärenden på egen hand (det är egentligen oundvikligt med tanke på hur dåligt den amerikanska sidan klarar det alls), så är faktiskt USA på väg ut ur hela Euroasien, och därmed slut som stormakt.

    Ekonomiskt strikt är vi redan där: världens mäktigaste ekonomiska axel går mellan EU och Kina, med Ryssland strategiskt och taktiskt mellan dem: detta är den ultimata amerikanska mardrömmen; det som inte får hända, men, som kommer att hända.

    Washington har inte längre något att erbjuda Europa och Asien förutom sitt oberäkneliga militära våldskapital och hänsynslöshetsbeteende, och det brukar vara ett historiskt tecken på imperieslut. Narcissismen och den ”amerikanska exklusiviteten” kommer att bli den amerikanska modellens fall.

    VI – det kloka, filosofiska Europa behöver bara vänta.

 3. Ett isolerat angrepp från sjön låter väl som det minst realistiska om NATO vill komma åt ryska robot- och flygbaser i Kaliningrad. Däremot en attack som innefattar sjö-, flyg- och landstridskrafter, elektronisk krigföring och vad som mer kan hittas på. Fast jag undrar om Litauen och Polen skulle vilja ställa upp på det, när man går från krigiskt prat till prat på riktigt. Det lär finnas försvarsresurser så det räcker till för rysk del, både i själva Kaliningrad och i närområdet. En attack mot Kaliningrad riskerar att dras upp till storkrig på nolltid, och det vet nog berörda makter – så det blir inget.

 4. Jag tittade på en Youtubefilm från Kaliningrad häromkvällen.
  Väldigt intressant. Kaliningrad skiljer sig lite från övriga Ryssland.
  Många av de tyska husen finns kvar, dock inte alla.
  Ryssarna var så arga på Tyskland direkt efter kriget så dom såg själva husen som ondskan själv och ville därför riva dem. Sovjetledningen och Kommunistpartiet alltså.
  Men en hel del av de tyska husen finns kvar, bl.a. alla gamla kyrkor och tyska villor som faktiskt är lika fortfarande.
  Det som främst skiljer från övriga Ryssland är att prisbilden i Kaliningrad är annorlunda.
  Det är betydligt dyrare att köpa hus i Kaliningrad än övriga Ryssland vilket gör att det inte är så enkelt för ryssar att bosätta sig i Kaliningrad.
  De typiska Sovjetiska blockhyreshusen finns också men vad det kostar där vet jag inte.
  Hur som helst kan man räkna med att bostadspriserna är som övriga väst.
  Normalt för oss kanske men inte för ryssar.
  För övrigt är Kaliningrad en mycket vacker stad och ett fint turistmål.
  En båtresa över Östersjön och sedan skulle jag kunna vara där.

 5. Nato.
  Tydligen är det en förkrossande majoritet av folket i Ukraina som vill tillhöra NATO.
  Överlag 60% för Nato och 28% mot Natomedlemskap.

  Flest i västra och centrala Ukraina men även i östra Ukraina vill 30% av folket tillhöra NATO.

  Undersökning från någon tidning i Kiev
  https://kyivindependent.com/national/survey-majority-of-ukrainians-support-joining-eu-nato/

  Skulle gärna vilja veta vad du Anders Romelsjö anser om NATO frågan i Ukraina.
  Bör folkviljan respekteras eller inte?

  Så sakta börjar det gå upp för mig att NATO:s vara eller inte vara i Ukraina kanske inte enbart är Rysslands angelägenhet.
  Frågan är då vem ska bestämma?

  Vad tycker du Anders Romelsjö och har du något förslag som kan vara godtagbart för alla parter?

  • Vi måste komma ihåg i de gamla sovjetiska republikerna är i allmänhet människor 1) helt ointresserade av politik; 2) vet inte mycket om samtida politik och historia och 3) är i allmänhet helt oinformerade och okunniga om t.ex. Sovjetunionens hjälp till Latinamerikas och Afrikas frigörelseprocesser som de flesta aldrig hört talas om.

   Man skall aldrig till fullo lita på opinionsundersökningar i gamla sovjetrepubliker. Folk där är, jag ber om största ursäkt, fullkomligt lättledda och okunniga om hur politiken utvecklas och hur sammanhang sitter ihop. Det har att göra med den gamla sovjetiska politiska traditionen att alla fel och brister beror på den tidigare förre ledaren: då blir det allmän åsikt.

   En äldre kvinna i gamla Sovjet informerade mig klokt: ”religion och politik är ingenting för vuxna människor”.

   Basta.

  • Arbetarklass. För att folkvilja skall fungera krävs att folket är informerat så dom kan fatta beslut. I alla USA de-facto besittningar, som Ukraina, eller Sverige, är det inte fallet. Folkviljan kan lätt manipuleras och styras, vilket inte minst nazisterna demonstrerade. Sådan manipulation pågår just i dag i just Sverige. I tre artiklar, alla Bonniers amerikanska propaganda press, läser jag:

   —Krim annekterades. Lögn, Krim’s annektering till Ukraina från 1954 avslutades.
   —USA omringar inte Ryssland. Lögn. 800 militära baser och konstant utvidgning av amerikanska NATO.
   —Ryssland anföll Georgien och Ukraina. Lögn. Det var Georgien som anföll och USA som drev en statskupp i Ukraina.
   — Ryssland samlar 100,000 vid ukrainska gränsen. Mörkat att det är en svar på att Ukraina samlat 100,000 man på den Ukrainska sidan i uttalad avsikt att anfalla Donbass.
   —Mörkat. Att USA tränar ukrainska nazister i terrorism, och har gjort så i 20 år.

   • Min uppfattning är att socialister är mästare på att använda folkvilja.
    Det är ju marxismens grundidé för att uppnå den så kallade revolutionen.
    Med den tidens begränsade kommunikationsmöjligheter, oftast endast tillgängliga för en borgerlighet så tror jag folkviljan till viss del har förbättras.
    Jämför gärna dagens socialkonservativa gräsrotsopposition och vilket inflytande den fått just genom alldeles egen folkvilja.
    Etablissemang, borgerlighet samt akademi har inte knappast längre någon möjlighet att sätta emot.
    Det som återstår då är smutskastningen vilket du kommer få bevittna mer av vid det här årets allmänna val.

    Sedan tycker jag att kalla ukrainska ultranationalister för ’nazister’ tycker jag är lite väl att ta i.
    Förvisso samarbetade de till viss del med inkräktarna under operation Barbarossa men för den skull är de väl inte nazister själva?
    Ultranationalister finns det gott om även i Ryssland men har du hört Anders Romelsjö någon gång kallat dem för nazister?

    För övrigt tycker jag det är förlorarstämning här på bloggen om Ukraina idag.
    Jag vet inte… Men på något sätt tolkar jag in det som nästa land till NATO är just Ukraina.
    Men först vill Ryssland rädda det som räddas kan…..
    Fast Ukraina kan nog Ryssland räkna som förlorat utom de östra delarna med främst regionerna Donetsk och Luhansk som uttryckligt bestämt sig för att tillhöra just Ryssland.
    Men vad Ryssland ska göra åt den saken återstår att se.

    • Visst finns det fascister och nazister i dagens Ukraina.

     – Varför använder dessa grupper då fascisthälsningen (förbjuden i de flesta europeiska länder) med sträckt högerarm?

     – Varför demonstrerar man med hakkors, SS-symboler och det fascistiska slagordet: ”Slava Ukrainu, slava gerojam” – ONU:s och Stepan Banderas slagord?

     Detta är så känsligt att det inte en enda gång visats fotografier, tv-bilder eller beskrivits i text av mig veterligen en enda svensk stor media – anledningen är enkel: allmänheten i Europa skulle OMEDELBART ta avstånd från det som händer i sin helhet sedan år 2014 i Ukraina.

     Att ta in och intervjua organisationer och talesmän från rörelser som bekämpar antisemitism och hatrörelser är populärt precis på alla teman; självklart när man synar Trump-rörelsens svans; men ALDRIG på temat Ukraina: den enda stat i Europa sedan Franco dog 1975 där det finns aktiva nazister och fascister i parlament, regeringsspecialister, i polis-, militär- och säkerhetstjänsterna liksom i Försvarsministeriet – samtidigt!

     Det är en moralisk demokratisk plikt att se till att en sådan ”demokrati” som tjänar under falsk flagg försvinner och inte tillåts komma in i europeiska politiska och säkerhetspolitiska strukturer.

     Dagens Ukraina, baserat på CIA:s 1940-talsplan ”Projekt Ukraina” bör tillåtas falla och hamna på historiens sophög, som den fascistinspirerade falska demokrati det faktiskt är rakt igenom.

     Ukraina förtjänar ordning och demokrati, men kursen från 2014 är falsk och leder Ukraina socialt och ekonomiskt mot undergången. Det vet vi alla att så är fallet.

     Vladimir Putin kommer aldrig gå till historien som den som gav upp helig slavisk jord i form av Rysslands födelseplats, Kievskaja Rus’ till vansinniga amerikanska geopolitiska kolportörer. Aldrig någonsin.

    • arbetarklass Nej, socialister, jag talar om den klassiska diktatoriska sovjetsocialismen, den som fortfarande är förhärskande i Sverige, är mästare på att styra folkvilja med propaganda, och sedan använda den. Systematisk och intensiv smutskastning är en del av propagandan.

     • Men Karl – Skulle den diktatoriska ”sovjetiska kommandosocialismen” vara förhärskande (bland socialister) i Sverige?

      Det måste vara denna veckas felskrivning! Jag har väl sällan hört något så märkligt om svensk socialistisk ståndpunkt.

      När och var i all världen har Karl W varit och funnit dessa diktatoriska socialister av sovjetisk typ i dagens Sverige?

      Inte ens saliga Jan Myrdal och CH Hermansson kunde väl rent räknas till denna unika ortodoxa skara?

      Maoismen, ofta i sin destruktiva ideologiska och tidvis anti-marxistiska virrighet, må ha haft entusiaster på 1960-talet, men den sovjetiska ”socialismen” var naturligtvis ärorik och beundrad efter både spanska inbördeskriget liksom efter segern 1945, men sedan föll dess aktier ganska snabbt.

      Den sovjetiska socialismen var från 1950-talet för de flesta i svensk vänster en varning på hur stagnerande och byråkratisk en ideologi kan förvandlas till, även om Sovjetunionen verkligen gav ett oerhört viktigt bidrag till världen på 1900-talet: avkolonialiseringen och stöd till världens frihetsrörelser i Afrika, Asien och Syd- och Latinamerika. Det är alla svenska progressiva, intellektuella och äkta humanister evigt Sovjetunionen tacksamma för.

    • Hej Karl Wang
     Du som brukar kunna Kina
     Jag såg en kort animerad film i går kväll på Youtube
     Titeln var ungefär så här:
     ”Why USSR denyed annex Mongolia”
     Eller på svenska:
     – Varför vägrade Sovjetunionen annektera Mongoliet?

     Vad jag fattat annekterade den Sovjetiska kommunistregimen flera länder i Kaukasus och Centralasien för sitt imperiebygge Sajutiskij eller Sovjetunionen.
     Men tydligen ville inte sovjetkommunisterna annektera Mongoliet trots att mongolerna kanske ville det själva.

     Filmen var kort och snabb engelska så jag hann inte uppfatta.
     Har du någon förklaring till varför Sovjetkommunisterna vägrade annektera Mongoliet?

     • Anledningen är enkel: Mongoliet var en socialistisk folkrepublik och blev en till att räkna till det socialistiska samväldet.

      Däremot har just KINA haft synnerliga anspråk på Yttre Mongoliet som man ansåg länge skulle inkorporeras i Folkrepubliken, det var länge Maos åsikt.

   • Klart att Ukraina har samlat en stor styrka för att kunna motstå ett Ryskt anfall. Om inte så kan de ju användas för att återta Donbas efter annekteringen.

    Med tanke på nynazister så var det ju två svenska nynazister från Göteborg, bombmännen som hade varit i krig, men på Rysk sida. Men det var kanske snälla nynazister som bare ville övertala dom påstådda nynazisterna på Ukrainsk sida att det var bättre att vara på Rysk sida för då fick dom stöd från s.k. vänster i Sverige.

    • Slagskämpar ur högern från Norden har slagits på vardera sidan: på rysk sida och på ukrainska sidan, precis som vitryske ”journalisten” Protasevitj.

    • Vad som hänt är att Ukraina samlade en stor styrka för att återta Donbass, och Zelensky var ganska öppen om sin avsikter. Då mobiliserade Ryssland en stor styrka på den ryska sidan för att avskräcka tilltaget, varpå Zelensky vädjade till USA att komma till hans hjälp. USA var lite för smart att riskera en direktkonfrontation med Ryssland och höll sig borta.

 6. Tror helt ärligt att Nato oavsett kommer att bli skraja när det gäller Östersjön. Om Ryssland menar allvar och sätter igång alla sina ”system” både från Kaliningrad och från norra fastlandet,dvs från norr över Estland. Då kommer vi få se ett krypande Nato skrika efter förhandlingsbordet. Man kommer inte heller vilja att dom 3baltiska staterna slukas,vilket dom kommer göra jävligt fort. Man kommer krypa och skrika efter förhandlingsbordet,detta är Rysslands hemmaplan och Nato med Usa i spetsen vet detta. Kostnaderna blir för höga och det vet man. Man är inte villiga att betala det priset så enkelt är det

 7. Vad gör man i Gotland? Varför inte gå ihop med polisen och förstärka där sedan åratal sedan och ta tillbaka gatorna från dom kriminella vore ju bäst. Lämna Gotland och gör polisen sällskap,och bryt ner dom kriminella istället. Det skjutits ihjäl någon varje vecka ju,på riktigt varje vecka dessa åren. Övriga skjutningar går inte ens räkna hur många hundratals dom är. Jo skum priotering måste jag säga

 8. Jag har ägnat en del av eftermiddagen till att sätta mig in i Rysslands skattelagstiftning.
  På engelska Wikipedia.

  Det jag genast uppmärksammar är att skatter i Ryssland är som ett rött skynke för Sveriges regering och särskilt våra vänsterpartier.
  Ryssland är ett lågskatteland.
  Förmodligen lägre skatter än i självaste lågskattelandet USA.
  Men hotet mot Sverige riktas sig främst i att de låga skatterna närmast är riktade till vanligt folk eller ”arbetaren” om vi nu ska använda marxismens termer.
  I Rysslands skattelagstiftning finns absolut drag av Sovjetunionen kvar.
  Men man måste tänka på att Rysslands skattelagstiftning är en lång process som kanske tog tio år att få på plats.
  1990-talet var kaos i Ryssland och skattelagstiftningen ett lapptäcke.
  Men sedan Vladimir Putin kom till makten var det mycket som snabbt förbättrades och även inom skattelagstiftningen.

  För en vanlig enkel människa som jag är det billigt att bo i Ryssland.
  En relativ stor enrumslägenhet med kök i de ryska blockhusen samt mat för dagen och betala de skatter som åläggs kan mycket väl hamna på en kostnad under 2000 SEK per månad.
  Då skulle min garantipension räcka långt.
  Betydligt längre än här i Sverige.
  Bara för att ta några exempel…
  Årlig bilskatt för en bil under 100 hk hamnar under hundralappen per år om man bor i Moskva.
  Bilskatter är inte federala i Ryssland utan bestäms och betalas lokalt.
  Bensinpris cirka 6 kronor litern 95 oktan.
  Jämför Sverige där du måste betala minst en tia till.

  Inkomstskatten är låg i Ryssland.
  13% om du är löntagare.
  Ännu lägre om du är egen företagare eller jordbrukare.
  Alla jordbrukare betalar 6% av inkomsten i skatt.
  Är du småföretagare betalar du 6% i skatt eller 15% av rörelsens vinst.
  Vilket får du välja själ.
  Tänk då att som ”småföretag” Ryssland räknas företag under 100 anställda.

  Skatter i Ryssland är alltså billiga för ryssar.
  Högre skatter tas däremot ut på oljeutvinning och naturgas.
  Där är skatterna mellan 30-40 %
  Men tänk på att alla sådana företag är statliga i Ryssland.
  Principen blir då att naturtillgångarna tillkommer folket i form av samhällstjänster och välfärd.

  Tillkommer gör att du Ryssland kan känna dig säker.
  En kvinna kan lugnt ta en kvällspromenad utan särskild risk att bli våldtagen eller rånad.
  Även på det området verkar det som att det ”trygga” Sovjetunionen lever kvar.

  Mycket verkar bra i Ryssland men avigsidor finns också.
  Folk kör bil som idioter och särskilt i storstäder. Lite av anarki i trafiken.
  Vägarna är heller inte alltid de bästa. Kan vara gott om gropar och potthål.
  Men det varierar mellan regioner. Det är det lokala som styr.
  Sedan kan man köpa vodka och alkohol var som helst och när som helst.
  Och förmodligen det också till billiga priser. Inte så bra tycker jag.

  Men även här kommer reformer så sakteliga.
  Punktskatter på alkohol, tobak samt bensin håller på att genomföras i Ryssland.
  Det påminner lite som hos oss och bensinskatten.
  Skatten höjs lite och regelbundet hela tiden.
  Ungefär som grodan som ska kokas utan chockerande smärta.
  För visst är det väl så?
  Hos oss kostar bensinskatten mer än själva bensinen och sällan någon som klagar….

 9. Även fastighetsskatt finns i Ryssland.
  Men den är låg. 0,3 % av ett framräknat ”matrikelvärde”.
  Troligtvis en bråkdel av våra taxeringsvärden.

  Företag i Ryssland betalar dock en högre skatt för sina fastigheter.
  Där är skattesatsen 1,5 % vill minnas lika som hos oss.
  Men sedan hur mycket skatt det blir att betala bestäms av matrikelvärdet.

  Även här tänker Ryssland på ”arbetaren”.
  Har du en datja, vilket är ganska vanligt i Ryssland så blir du inte skinnad av staten.
  Likaså ett eget hus, som är mindre vanligt Ryssland, så blir du heller inte där ”rånad” av staten genom skattepålagor.

  Vill ni höra lite om Ryssland kan ni lyssna till den här afroamerikanska tjejen som hittade sin ryske man i Ryssland och som hon verkar trivas med. Men hennes ärende var från början att lära sig det ryska språket.
  Hennes man har jag bekantat mig med tidigare då han har alldeles utmärkta lektioner i ryska på Youtube. Förvisso engelskspråkiga men bra ändå.

  5 THINGS I LOVE ABOUT RUSSIA! (as an AMERICAN)
  https://www.youtube.com/watch?v=ElKYy9nA74E

  5 THINGS I DON’T LIKE ABOUT RUSSIA (as an AMERICAN)
  https://www.youtube.com/watch?v=BzWiOG-F8mU

  Christmas in Russia
  https://www.youtube.com/watch?v=dIR3n_Srlzk

  Be Fluent in Russian
  https://www.youtube.com/watch?v=G4ttgbMz-MY

  https://www.youtube.com/c/LivingLifeWithTheShirins/videos

  • Datja vanligt i Ryssland? Kom ner på jorden, det är substantiellt fler svenskar som har sommarstugor än ryssar. Bara för att Putin har fått ett palats av sina ”vänner” så betyder det inte att vanligt folk har sommarstugor. Tyvärr så bor många ryssar på landet i det vi skulle kalla ”sommarstugor” på 50-talet, det vill säga ganska enkla med jordkällare och brädväggar! Ditt påstående är ett hån mot vanliga ryssar som sliter med att få ändarna att mötas.

   • Datja är ett vitt begrepp: det kan vara svärföräldrarnas lilla, gamla fiskestuga med brädlappstak och med en vedeldad spis och liten bastustuga till väldiga gamla som nya bjässehus på landet.

    Utanför Moskva ligger ”Författarbyn” Peredelkino, de stora författarnas många vackra snickarglada trähus: borde bli världsarv! Man riktigt hör hur det bläddras i Pasternak-manus och de knakande lärkgolven.

    De mest kända datjorna är väl tsarens palats Livadija i ryska Jalta eller det världskända eleganta Svalboet (”Lastochnoe gnezdo” kan sökas så i engelsk transkribering) -världens coolaste ”sommarstuga” högt uppe och ytterst på en bergsklippa på Krim, närapå helt förstört av nazisterna på 1940-talet, nu färdigreparerat. Har man svindel och höjdrädsla gör man sig ej besvär…

 10. Just nu pågår en mycket oroande händelseutveckling i Ukraina. USA och västpropagandan hävdar att Ryssland står i begrepp att invadera Ukraina. Konfliktnivån har höjts i hela vårt närområde. USA passar på att utrusta Ukraina med avancerade vapen och vår egen krigsminister transporterar det ena väpnade förbandet efter det andra till Gotland. Det förekommer också uppgifter om USA-närvaro på Gotland (Dagens Arena 5 dec ifjol)
  Har redaktör Romelsjö inte lagt märke till detta?

  • President Obama kallade på sin tid världens största land, Ryska federationen, för ”en begränsad regional stormakt”. Sådan var den amerikanska självbilden på omvärlden: Amerika som det oundgängliga landet, det enda som verkligen behövdes på hela planeten!

   Idag har de så omnipotenta amerikanska projekten i Euroasien alla kollapsat och havererat: Irak (som var första landet som skulle anfallas av åtta, som skulle bilda ett nytt Mellersta österns västtyska under, istället fick man DAESH/ISIS), haverierna och det anarkistiska kaoset i Somalia, Libyen, Irak och Afghanistan. Vilka slutsatser drar då de lydiga amerikanska satelliterna i ”västvärlden”?

   Var någonstans och någonsin segrar de amerikanska projekten och den amerikanska politiken för nationsbyggnad?

   Ingenstans.

   De amerikanska Förenta staterna är i sig en slags regional stormakt själv, visar det sig, men i princip har det ingen egen förmåga att hjälpa något vare sig gammalt eller nytt land man utsett till ny amerikansk allierad som till första pris skall få erhålla en militärbas och rentav ett eget tortyrfängelse som CIA:s fritidslokal.

   Det största avancerade land Washington numera har projekt för är nu stackars Ukraina, ett land som haft västerländska ekonomiska rådgivare i över 30 år, och Kiev deltog -vilket ytterst få känner till- med största lojalitet och deltagande i det illegala anfallskriget och ockupationen mot och av Irak år 2003.

   Sedan 1990 har Ukraina tappat närmast tre fjärdedelar av sin nationalekonomi, och som enda land i Europa gått bakåt i utveckling: socialt, ekonomiskt och politiskt, och är som amerikanskt kapitalistiskt land Europas mest korrupta och dessutom fattigaste nation. För att forcera landets brytning med Ryssland har Washington tagit erfaren hjälp: fascistiska grupper, som ska utgöra avantgardet i våldsverkandet i landet.

   Med detta bagage, och samtliga misslyckade amerikanska projektländer från Somalia till Afghanistan: varför skulle man nu plötsligt som enda undantag lyckas rädda Ukraina?

   De som bär och när denna, måste man säga, helt falska och galna förhoppning, måste man ju fråga vilket omdöme de verkligen har?

   Den anglo-amerikanska maktvärlden förtvinar och tappar eget intellekt, styrka och världsbild: och de tycks dra det sönderfallande högernationalistiska Ukraina med sig i fallet.

   Den utrikesplanerade omstörtande revolutionen i Kazachstan kollapsade, man erhöll av den euro-asiatiska försvarsorganisationen ODKB försvars- och fredsstyrkor i en vecka, från Armenien, Vitryssland, Tadzjikistan och Ryska federationen. De har redan lämnat landet. Uppdraget är fullgjort – freden säkrad.

   I Ukrainas fall har väst ekonomiskt hållit på i 31 år, militär-tekniskt i 8 år. Sådan är den amerikanska utdragna effektiviteten. Ty dem blir ett land aldrig av med: precis som med den amerikanska kaosiseringen.

   När skall västvärldens politiker äntligen inse och erhålla klarsyn: vill Du ha kaos, osäkerhet och okontrollerad upprustning liksom social och ekonomisk nedrustning – då har vi med kaosnationen USA som rätt partner att göra.

   När skall Europa bli europeiskt igen?

  • Enda utvecklingen jag ser i Ukraina är att uza tillför trupper närmare Ryssland i Ukraina. Bra fråga är varför. Ryssland tillför inte trupper till Ukraina, Vad som är sant är att Ryssland tillför trupper på Ryska sidan mot Ukraina. Då undrar man, varför ska uza ha trupper i området av Ukraina, men Ryssland får inte ha trupper på sin sida mot Ukraina.

   • Problemet är väl det omvända: Ukraina är inte i Nato, men Nato är redan i Ukraina.

    Vid ett regimbyte i Kiev kan det mycket väl hända om Ukraina måste börja få en ekonomisk utveckling: då MÅSTE Ukraina vända sig mot Moskva. Något annat ekonomiskt alternativ förutom militärt bistånd till Kiev-regimen, finns inte.

    Det sista Europas mest korrupta och fattiga land behöver är amerikansk militärmateriel.

    Men det visar vilken kraft som är den drivande i den ukrainska krisen: den amerikanska vapenexportindustrin. Alltid först och sist.

    Utan europeiska kunder och alltmer kriser som ger efterfrågan kollapsar denna den sista av Amerikas ”konkurrenskraftiga” tunga industrier.

 11. Media kunde ju vara mer aktiva i att citera ryska företrädare, intervjua dem osv. Men SVT är snarast som en amerikansk TV-kanal i det avseendet, intervjuar den Ukrainske ambassadören, men inte den ryske, gör reportage från östra Ukraina, men inte från Donbass, visar upp vad Blinken säger, men inte vad Ryabkov eller Lavrov har sagt.osv.

  • Det är precis detta som anses vara ”opartisk” journalistik på Svt manér. Vinklad? Nej, nej, absolut inte! Objektiv journalistik däremot – ”vi vill jo inte heller vara propagandakanal för Ryssen.” Dessutom rapporterar vår egen res7pondent Struntström från självaste Ryssland. Räcker det inte så? Även Granskningsnämnden har gett oss rätt på den punkten – Struntström rapporterar sobert

 12. Folk på gatan i Ryssland är ofta fullt medvetna om att många länder utomlands ’hatar’ Ryssland utan att kunna precisera några orsaker.
  Det är det senare som de inte riktigt förstår.
  Där känns det som Sverige har sin givna plats.
  Det tycker jag kan ställa till onödiga problem om man skulle lyckas komma till Ryssland och vistas där.
  Skulle saken komma på tal så ser jag som enda lösning att berätta man är oppositionell och inte alls står bakom sitt lands regering eller dess politik.
  Fast egentligen är det bara fakta för det gör jag inte heller.
  Vi har bland världens högsta skattetryck men folk får inte valuta för pengarna som slösas bort till allt möjligt de ursprungligen inte är avsedda för.
  ”Vad får jag för pengarna” är verkligheten.
  Ryssland är ett lågskatteland men ändå lever där folket i välfärd och trivs som regel mycket bra.
  Ryssar som vill emigrera för att de vantrivs är väldigt få.
  Ryssland har både fri sjukvård och fri utbildning. Ingen behöver betala något.
  Inte ens patientavgift som vi har här i Sverige.
  Vårt skattefinansierade BidragsSverige behövs inte i Ryssland därför det är ändå så billigt att leva där.
  Visst finns en del elände och fattigdom i Ryssland men jag tror inte lösningen är att ösa ut pengar som många gånger inte gör någon nytta.
  Jag tror inte fattigdom går att utrota helt och hållet.
  De ser man bara hos oss i Sverige.
  Fattigdom är istället något man får hantera på bästa sätt samt hålla på en låg nivå.
  Vilket så klart inte görs överallt.
  Men låga levnadskostnader är en god förutsättning.
  Sedan tas större hänsyn i Ryssland än till exempel hos oss.
  I Ryssland vräker man inte folk hur som helst.
  Få riskerar kastas ut på gatan, men hos oss kastas folk ut på gatan hellre än de får bo kvar tills problemen har retts ut.
  Sjuka lagar och reglingar som en liberal demokrati inte förmår att ändra på när fri marknad strikt ska tillämpas.

  Vad färre känner till är att i Ryssland gäller personligt ansvar.
  Tack vare den forna kommunistdiktaturen är det inte alls lika givet att skylla på ”samhället” som hos oss.
  ”Det är samhällets fel” gäller inte i Ryssland men hos oss har det blivit standard.
  Samma gäller till viss del även företag och infrastruktur.
  Har du snubblat och halkat omkull på vintern kan du inte skylla på det lokala.
  Ej heller på tillverkaren av skorna.
  Felet var ditt eftersom du inte hade broddar under skorna.
  Men sjukvårdshjälp får du så klart gratis om du skadat dig.
  Sjukvårdshjälp är inte lika givet i USA därför där måste du ha en sjukvårdsförsäkring som går in och täcker kostnaderna.
  Jag tycker Ryssland känns som ett mycket bra land.
  Hatar man Ryssland så är det inget annat än i ren avundsjuka för att de lyckats så mycket bättre.

  • Det finns ett gammalt ryskt ordspråk:

   ”Allting (liksom alla människor) kastar både ljus och skugga”.

   Det vill säga det finns styrkor och svagheter i det mesta och hos alla människor.

   Ryssland har sina problem, det ÄR alltid bekymmersamt för länder att vara granne med en stormakt, en gång var även Sverige en jobbig granne. Skulle jag utnämna ett klassiskt ryskt fenomen och problem är det de många fäder som överger sina unga familjer: många söner har noll kontakt med sin pappa och växer upp med mamma och kanske en äldre kärleksfull babusjka. Så fortsätter det ännu. Unga män blir därför sent mogna som man, och upprepar inte sällan sin fars övergivande beteende när denne skall bilda egen familj.

   Så Moder Ryssland är ofta det: ett mödrarnas land. Många fäder är helt och alltid frånvarande. Många ryska kvinnor tycker därför många (”alla”) ryska män är omogna och inte kan ta ansvar o.s.v. Jag tror inte ens blivande fäder idag får ens fysiskt komma in på ett ryskt BB, utan klassiskt ”vänta kvar nere på gatan”.

   Så är det något Ryssland skulle behöva mer av: ansvarstagande familjefäder.

   • Tack. Där tillförde du.

    Юра Шатунов, Ласковый Май gjorde redan som ung låten К любимой бабушке, ”Till min älskade mormor” eller farmor kanske?
    De var barnhemsbarn som gjorde kometkarriär under några år i slutet av Sovjetperioden och början av Federationen Ryssland.
    De påverkade en hel ungdomsgeneration i ryssländerna.
    Kanske var babusjkan den bästa kontakten Jurij hade med sin familj?
    Jättebra ungdomslåt, lyssna!

    https://www.youtube.com/watch?v=ymqu12F3Xms

    Familjefäder i Ryssland kommer att bli bättre.
    Någon annan utveckling kan jag inte tänka mig.
    Rysslands regering håller bl.a. på att öka punktskatter på både tobak och alkohol.
    Sedan får vi inte glömma att även Rysslands påverkas av väst.
    Men de verkar ta avstånd från allt ”dåligt” här.

    Som nybörjare i ryska vill jag starkt rekommendera de här avsnitten.
    Gäller bokstäverna ш och щ
    Läroböcker finns men lära sig uttal ur en bok kan vara förrädiskt då man lätt gör något personligt för sig själv som kanske en ryss tycker är konstigt.
    Gäller även bokstaven ы så man rätt kan säga du, ni och vi på ryska.

    https://www.youtube.com/watch?v=-uQfhYZ9YiI&pp=ugMICgJydRABGAE%3D

    https://www.youtube.com/watch?v=Rle6lgr5_7Y&pp=ugMICgJydRABGAE%3D

    https://www.youtube.com/watch?v=xKjkVZRiNoc

    https://www.youtube.com/watch?v=1rJyDzDj3cY&pp=ugMICgJydRABGAE%3D

    https://www.youtube.com/watch?v=qlqkVuB720c&pp=ugMICgJydRABGAE%3D

    Finns säkert ännu fler, men få undervisning av en äkta ryss gratis på det här sättet är klart överlägset och finns knappast något bättre.
    Behöver inte kosta något alls för att lära sig ryska.
    Allt hänger på en själv hur intresserad och hur mycket tid man vill lägga.
    En stund varje dag är det bästa samt man försöker leva in i allt det ryska.
    Har man någon att tala ryska med är klart det bästa.
    Har man inte kan man försöka börja skriva ord och meningar.
    Riktigt där är jag inte än.

    • Tack!
     Angående det hårda ”I” i ryskan finns det även i ukrainska och polska. Ljudet finns även i typiska Lidingö-målet och i och utmed Indalsälvens byar i Medelpad och Jämtland. Liksom det tecken som på polska behöver fyra latinska bokstäver: szcz som i staden Szczecin eller i efternamnet Chrusjtjov. I svenskan finns det i det sällsynt använda ordet GaloSCH-TJuv. D.v.s. som vilken halvtam ungräv som helst…

     Någon ukrainsk idiot (jag brukar normalt aldrig använda mig av invektiv och kraftord om andra) föreslog år 2021 att ukrainskan skulle gå över till latinska tecken…

     Så var det med den nationalistiska inriktningen. Som det gamla perfekta 1-april-skämtet i hela EU som alla gick på: ”alla bokstäver i Europas språk som har punkter och accenter skulle avskaffas och förbjudas för att få enhetliga tangentbord”.

     Det tog hus i ni vet vad…

     • Enhetliga tangentbord – det finns faktiskt sådana exempel. I schweizisk tyska saknas det preussiska dubbel(ss)et just beroende på detta. Schweiz hade 3 nationalspråk (numera 4 med rätoromanskan) som skulle samsas på ett gemensamt tangentbord på 20?-talet. Då räckte inte tangenterna till och då ströks dubbel(ss)et – detta berättat av schweiziska vänner.

   • Den ryska kommunistledaren Gennadij Zjuganov rådde Putin att läsa Lenin.
    De vetenskapliga verken av ledaren för världsproletariatet innehåller många värdefulla råd för den nuvarande regeringen.
    Ryska kommunister och representanter för vänsterstyrkorna höll en demonstration i Moskva till minne av världsproletariatets ledare Vladimir Lenin.
    Det ägde rum på 98-årsdagen av döden av ledaren för oktoberrevolutionen och den första chefen för den sovjetiska staten. Representanter för kommunistpartiet och medlemmar av offentliga organisationer marscherade i en kolumn under röda flaggor från Manezhnaya-torget till mausoleet. Sedan lade de blommor och kransar till honom, såväl som till gravarna av Sovjetunionens grundare nära Kremlmuren. Kommunistpartiets ledare Gennadij Zjuganov uttalade vid evenemanget:
    ”I dag har vi kommit till Röda torget för att böja oss för det välsignade minnet av mänsklighetens geni Vladimir Iljitj Lenin. Jag har i mina händer boken Vid den stora graven, utgiven 1924. Den publicerades av Red Star. Igår granskade och läste jag noggrant den här boken. Och jag råder presidenten och regeringen att noggrant studera det för att känna vilken inställning som var till Vladimir Iljitj Lenins upptäckter. Det var trots allt han som för första gången på planeten sa att kapitalismen har blivit föråldrad, och Ryssland på den kapitalistiska vägen kommer inte att hitta en väg ut ur den tragedi som har drabbat den.

    Gennadij Andrejevitj rådde Vladimir Putin att bekanta sig med hur den ryska statsbildningen räddades vid den svåra tiden då tyskarna marscherade mot Petrograd. De flesta av de tsaristiska officerarna – 86 000 – gick med i Röda armén, ledde regementen och divisioner och säkerställde seger i inbördeskriget. Och den andra delen av officerarna gick för att tjäna ententen, amerikanerna, britterna, japanerna. Och det blev en historia av exceptionell betydelse för de nuvarande ryska härskarna.

    Lenin var bara 24 år när han började skriva sitt verk Kapitalismens utveckling i Ryssland. I den förutspådde han att kapitalismen inte hade några utsikter, och Ryssland, med dess gigantiska vidder, kollektivistiskt sätt att leva, multinationell befolkning, skulle inte acceptera detta system och bli ett land av perifer kapitalism.
    Hon kommer att dikteras av bankirerna i London, Paris och New York. Och vi kommer oundvikligen att möta ett stort krig för omuppdelningen av världen, där det ryska imperiet också kommer att dras. Och hon kommer inte att klara av dessa utmaningar. Hans förutsägelse, hans vetenskapliga upptäckt bekräftades helt. Men redan i sina första verk uttalade han att vi kan räddas genom arbete, rättvisa, en känsla av kollektivism, hög andlighet, en klassutbildning och en ny ekonomisk politik …

    Varför hatar denna femte kolonn Lenin så mycket idag? frågade Gennadij Zjuganov. – Hon hatar honom, först och främst, för att Lenin återupprättade det tusenåriga ryska statsskapet. Detta är det ryska folkets huvuduppfinning, något som vi var stolta över och alltid kommer att vara stolta över. Det finns bara två länder i världen som inte har förlorat sin suveränitet på femhundra år – Ryssland och England.
    Men idag har vår suveränitet inskränkts, och dollarn, WTO, IMF och världsbankerna försöker diktera sina regler för oss. De kväver vår ekonomi, högteknologi, utbildning och vetenskap efterföljande ledarna för Sovjetunionen fortsatte den leninistiska politiken, genomförde industrialisering, kollektivisering, kulturrevolution, stärkte vår stats makt, fostrade en patriotisk och utbildad generation, uppnådde kärnvapenmissilparitet med USA.

    ”De nuvarande makthavarna borde lära sig allt detta. De måste förstå att landet idag står inför inte mindre enorma utmaningar”, betonade Gennadij Zjuganov. ”Fyra kraftfulla larm har redan ljudit ovanför oss. Den första ringde när nazisterna och de baltiska fascisternas anhängare började marschera genom Rigas gator och förklarade våra landsmän, det ryska folket, för ”icke-medborgare”. Då var både Putin och Lavrov och alla våra härskare tvungna att höja sin röst och säga att vi inte skulle tillåta denna skam i Baltikum! Men de var tysta, svalde och torkade sig inte ens.
    Då ljöd en ännu högre klocka i de ryska städernas moder – Kiev. Där sköt nazisterna och Bandera de som försökte göra motstånd och under ledning av CIA tog makten och förklarade faktiskt krig mot det ukrainska folket. 51 miljoner människor bodde i Ukraina. Det var den största europeiska staten. Och nu har 11 miljoner medborgare lämnat landet för att bli daglönare i Europa. Några av dem bär krukor, och några av dem städar trottoarerna. Även om Ukraina hade en av de högsta utbildningsnivåerna. Här är resultatet av styret av dem som vi kallar Bandera och nazister!
    Och därför är resolutionen som vi lade fram till statsduman om erkännande av folkrepublikerna Donetsk och Lugansk ett steg mot fred, inte krig. Vi kände igen Sydossetien och slutade skjuta där. Vi erkände Abchazien och fred kom även där. Nu måste vi erkänna DPR och LPR. När allt kommer omkring bor redan 600 000 ryska medborgare på dessa länder. Och varje dag, åtta år i rad, beskjuts människor där. Men vi får inte låta våra landsmän skjutas!
    Om myndigheterna inte ändrar den nationella politiken, varnade kommunistpartiets ledare, så står vi inför händelser som är värre än de som inträffade i Kazakstan, där rån av folket, tillägnandet av nationell rikedom av Nazarbayev-klanen och utländska företag förde saken till en social explosion. Detta är en allvarlig anledning för högt uppsatta statsmän i landet att seriöst fundera på att ändra kurs.
    Konsolidering av vänsterpatriotiska krafter är enligt honom nyckeln till att förändra utvecklingsmodellen, det mest effektiva svaret på ”globalismens” utmaningar.

    ”Idag står vi alla inför en stor utmaning”, sa Gennady Zyuganov. – Natomedlemmar, amerikaner och globalister stryper Ryssland för att de inte behöver konkurrenter. Och så måste vi göra allt för att säkerställa att den leninistiskt-stalinistiska moderniseringen genomförs under de nya förhållandena. Och för detta behöver vi en riktig vänstersväng och en bred allians av vänsterpatriotiska krafter, som vi representerar.
    ”SP”: – Sergey Pavlovich, idag uppstår frågan igen om möjligheten att återuppliva, återställa unionen av postsovjetiska stater, i ett eller annat format. Hur mogna är förutsättningarna för detta?Sergey Obukhov , vice ordförande i statsdumans kommitté för utvecklingen av det civila samhället, frågor om offentliga och religiösa föreningar, talade i samma anda .
    – Om vi ​​utgår från en intersystemanalys, så kommer förstörelsen av det geopolitiska maktcentrumet inför Ryssland att destabilisera hela situationen i världen. Så snart Sovjetunionen förstördes började alla dess fragment attraheras till andra geopolitiska projekt. Och det blev tydligt med mina egna ögon hur olämplig denna situation var. Det fanns en begäran om en ny historisk roll för Ryssland i bildandet av den historiska kärnan som representeras av Ukraina, Vitryssland, Kazakstan och vissa delar av andra postsovjetiska stater. Och han är redan mogen. Utan ett svar på det är varken folks överlevnad eller pacifieringen av de fruktansvärda utmaningar som förstör den moderna världen redan möjlig. Denna begäran hänger inte bara ihop med omformateringen av internationella relationer, som bryts av globalisterna, utan också med kampen för människans själva väsen.
    Den avhumanisering som genomförs under trycket från en enda elektronisk digitaliseringsdiktatur, allt farligare för mänsklighetens livskraft. Idag är frågan om att överleva eller inte överleva mänskligheten? Och svaret på det är kopplat till återställandet av Ryssland som ett av världens geopolitiska centra.
    I minneståget utgjordes en betydande del av ungdomar. 18-årige Maxim Reztsov är redan den förste sekreteraren för Ivanovo regionala gren av Komsomol. Den unge mannen medgav att hans släktingar ”vänligt minns och längtar efter ett socialistiskt liv”.
    – Nu finns det i Ryssland en borgerlig regering som struntar i det arbetande folkets intressen, eller, för att vara mer exakt, den cyniskt utnyttjar dem. De flesta av arbetarna arbetar nu i fabriker och företag, inte bara hårt utan nästan för ingenting. Och för det mesta vet de: det var Lenin som målmedvetet och systematiskt försvarade de vanliga arbetarnas, proletariatets, intressen och rättigheter. Det var under hans ledning som våra förfäder kunde förenas i en enda kamp och ta makten 1917.
    – Sovjetunionen i den form som den fanns kan inte återlämnas. Men vi kan förena oss med Vitryssland, Kazakstan och ta en kurs mot att bygga socialism.”SP”: – Finns det enligt din åsikt förutsättningar för återupplivandet av unionsstaten?
    ”SP”: – Och varför höll du tyst om Ukraina?
    – Hela Ukraina, där det fascistiska Bandera-folket som tagit makten sedan 2014, kommer att bli svårt att återvända. Det finns nu inget inbördeskrig kommer inte att göra. Men östra Ukraina är vårt, jag har släktingar där, vi är vänner med dem. Ryska federationens kommunistiska parti lade nyligen fram ett lagförslag till statsduman om inkluderandet av DPR och LPR i Ryska federationen, och vi välkomnar detta.
    Svarade villigt på mina frågor och Dmitry Leskov , andraårsstudent vid manusförfattaravdelningen i VGIK.
    ”SP”: – Dagen för Vladimir Iljitj Lenins död firas som regel av personer med ålder. Vad förde dig hit, vad förbinder dig med Lenin?
    – Jag är förbunden med Lenin genom mitt ursprung och inställning till arbetarklassen, vars intressen alltid försvarades av bolsjevikerna. Det är därför jag är en anhängare av Vänsterpatriotiska unionen …
    SP: Vilka är dina föräldrar?
    – Mina föräldrar – både mamma och pappa – är arbetare. Far är byggmästare, mamma är sömmerska. Deras intressen försvaras av kommunisterna, så jag är här och stödjer deras idéer.
    ”SP”: – Finns det enligt din åsikt förutsättningar för återupplivandet av unionsstaten?
    – Visst, det finns det. Jag ska i alla fall göra mitt bästa för det. Jag kommer att skriva manus till långfilmer, som för närvarande saknas på rysk film. Jag har för avsikt att främja sovjettidens dygder, de moraliska normer som togs upp av sovjetiska medborgare. Som jag tror kommer ett av huvudteman för rysk film att vara den fullfjädrade återupplivningen av Unionen av postsovjetiska stater.
    Dmitry Leskov:”SP”: – Vad tycker du om förslaget från några politiker, inklusive deputerade, om återbegravningen av Lenin?
    – Jag tar det negativt. Jag tror att människor som inför sådana initiativ antingen är provokatörer eller lågutbildade, oförmögna att skilja på orsakssamband. Dessa människor kan inte förlåta en rysk person att han en gång tog en pistol i sina händer och slutade tjäna mästaren, vann inbördeskriget och fascismen i det stora fosterländska kriget, skickade den första mannen ut i rymden. Det värsta är att allt detta kommer inifrån vårt samhälle, men på anstiftan av världskapitalet, vilket visar bourgeoisins solidaritet.
    Maxim Reztsov:
    – Lenin – vi ger inte! Vi kommer att stå med maskingevär om det kommer till detta, men vi ger inte upp! I den yngre generationen tar vänsteridéerna fart, vi blir fler och fler. Vi började läsa Marx, Engels, Lenin. Vi har skapat en marxist-leninistisk cirkel där vi studerar teorin om marxism-leninism och introducerar den för våra kamrater. Vi får stöd av många ledare på högskolor och universitet. Även om det är stark press på ungdomen från myndigheterna. Så den 29 oktober, för att hedra Komsomols födelsedag, samlades vi i staden Ivanovo för att lägga ut blommor vid monumentet till Lenin och därmed hedra honom på 103-årsdagen av Komsomol. Så vi, i själva verket minderåriga, greps av polisen och greps. Men låt oss komma ihåg det segerrika mottot: Lenin och Stalin är med oss, segern blir vår!
    https://svpressa.ru/politic/article/322830/?utm_source=politobzor.net

    • Tack! Jag kan nämna att den kände svenske statsvetarprofessorn (politologi) Stig-Björn Ljunggren, själv historisk materialist, sade intressant nog att han genom livet gjort följande notering:

     ”De som läst Lenin har alltid haft ett försprång i politiken, då de ofta kunnat se skarpt runt både ett och två hörn i framtidsutvecklingen”.

     Jag tror att han har helt rätt. Utan att häda tycker jag att politiker som både Lenin och den ännu ordskarpare Trotskij (vars kombination tyvärr inte går hem i Ryssland sedan Stalin) tål att läsas utan att man är vare sig kommunist eller sympatisör: de äger i sanning det politiska ordets magiska makt.

     Politikens främsta mål, är i alla fall enligt mig själv, att ingjuta kraft och hopp för framtiden.

     ”Vi ska driva på historiens märr!” som Majakovskij en gång skrev.

 13. USA säger ”Vill ha fred inte krig” när det beväpnar Ukraina till tänderna Finian Cunningham.. 21 januari 2022

  Washington har beslutat att öka påtryckningarna för krig mot Ryssland genom att använda Ukraina som proxy – och använda en vriden berättelse om rysk aggression och invasion. Amerikanska utrikesministern Antony Blinken åker genom Europa denna vecka och lovar att Washington ”desperat vill ha fred, inte krig” med Ryssland. Denna känsliga känsla kommer mitt i rapporter om ytterligare amerikanska och brittiska vapenförråd på väg till den Nato-stödda Kiev-regimen.

  Ukraina har redan blivit massivt beväpnat av USA sedan den CIA-stödda statskuppen i Kiev 2014 förde en nynazistisk regim till makten som var besatt av att antagonisera Ryssland. Biden-administrationen har ökat lagren för pansarvärnsmissiler och andra dödliga vapen med planer på ytterligare ökningar. Nu visar det sig att ytterligare förnödenheter är på väg från både USA och Storbritannien. Storbritannien ska skicka pansarvärnsvapen till Ukraina tillsammans med ”militära rådgivare”.

  Moskva fördömde den här veckan det ökade flödet av vapen till Ukraina och sa att det vårdslöst underblåser redan fyllda spänningar. Den nya leveransen av pansarvärnsmissiler från USA och Storbritannien – som rapporterades bara dagar efter att högnivåsamtal om regional säkerhet mellan ryska och NATO-tjänstemän genomfördes förra veckan – verkar vara ytterligare ett bevis på att västmakterna i hemlighet driver på för krig med Ryssland trots retorik som vädjar om en diplomatisk lösning.

  Vansinnet för krigshets tycks ha tagit över all motiverad dialog eller skyldighet till diplomati och internationell rätt. Washington och dess europeiska allierade piskar upp hysterin kring påstådda ryska invasionsplaner för Ukraina. Blinken flög till Kiev på onsdagen och hävdade att Ryssland var redo att invadera Ukraina ”omgående”. Den amerikanske utrikesministern flög sedan till Berlin för att träffa tyska, brittiska och franska motsvarigheter för att diskutera hur ytterligare ekonomisk smärta som drabbar Ryssland på grund av dess påstådda ”aggression”. Den tyska regeringen meddelade denna vecka att den var beredd att stoppa gasprojektet Nord Stream 2 ”om Ryssland invaderade Ukraina”.

  New York Times rapporterade påståenden om att Ryssland höll på att lägga ner sin ambassadpersonal i Kiev och spekulerade i att flytten var ett tecken på Moskvas förväntan på krig. Ryssland avfärdade rapporten som grundlös och sa att dess konsulära personal arbetade som vanligt i Ukraina. Det ukrainska utrikesministeriet verkade också bekräfta Rysslands påståenden.

  Ryssland har upprepade gånger avvisat anklagelserna om en invasionsplan. Den säger att trupprörelser inom dess gränser är dess interna verksamhet som inte kräver någon förklaring. Till och med New York Times, som har drivit på invasionsberättelsen, medgav denna vecka att amerikansk underrättelsetjänst påståenden om rysk truppuppbyggnad vid gränsen till Ukraina inte har förverkligats.
  Moskva säger att den militära uppbyggnaden faktiskt sker av de ukrainska väpnade styrkorna som stöds av amerikanska, brittiska, kanadensiska och andra militära rådgivare från Nato. Ryssland hävdar att anklagelserna om en rysk invasion är en täckmantel för den Nato-stödda Kiev-regimen att inleda en offensiv mot den etniska ryska befolkningen i sydöstra Ukraina, som har utkämpat ett inbördeskrig med Kiev-styrkor sedan 2014 när CIA utlöste en kupp d’état.

  Blinken träffade Rysslands toppdiplomat Sergej Lavrov i Genève på fredagen. Kreml har sagt att de förväntar sig ett juridiskt, skriftligt svar från USA angående de säkerhetsförslag som Moskva presenterade förra veckan för amerikanska och NATO-tjänstemän. Dessa förslag inkluderade ett åtagande från USA och NATO att avstå från ytterligare expansion österut och att dra tillbaka befintliga offensiva vapen från Östeuropa.

  Amerikanska och europeiska NATO-allierade har redan muntligen avfärdat Rysslands säkerhetsförslag som ”icke-startare”. De konstaterade att Ryssland inte har ett veto mot Natos utplaceringar. Detta är ett uppriktigt och provocerande avslag på Rysslands oro över det hotande intrånget av offensiva militära styrkor på dess gränser.
  USA och dess partners verkar medvetet sparka Rysslands existentiella oro i det långa gräset. Att inte omedelbart återgälda de säkerhetsgarantier som Moskva uttryckligen avgränsade förra veckan visar att det USA-ledda NATO-blocket hotfullt spelar för att slita ner Rysslands beslutsamhet.

  Antony Blinken har kommit med dåliga ursäkter för att inte svara på Rysslands strategiska säkerhetsförslag genom att säga att USA först måste samråda med andra NATO-allierade och partners. Washington påstår att det är begränsat av en skyldighet att söka konsensus och samråd. Moskva får veta att det kommer att behöva lägga sina säkerhetsproblem på is medan USA rådgör med sina europeiska motsvarigheter. Vem vet när den dunkla processen tar slut?
  Märkligt nog fanns det inget sådant behov av ”konsultation” av Washington när det beslutade att dra sig dramatiskt ur Afghanistan förra året. Efter 20 år av malande, meningslöst krig brydde sig Biden-administrationen inte om att informera andra Nato-medlemmar om det plötsliga militära tillbakadragandet. I själva verket ignorerades europeiska vädjanden om ett långsammare tillbakadragande av Washington, som ensidigt hade beslutat att stänga operationerna i Afghanistan.

  Föreställningen att USA ger konsensus och samråd bland NATO-medlemmar är en absurd villfarelse. Washington, som den förmodade hegemoniska makten, bestämmer ensam när och när de inte ska gå i krig, och dess Nato-underordnade faller i linje som de goda små medlöpare som de är.

  Militariseringen i Ukraina leds av USA, tillsammans med dess trogna brittiska bulldog. Slutsatsen är att Washington har beslutat att öka påtryckningarna för krig mot Ryssland genom att använda Ukraina som proxy – och använda en skruvad berättelse om rysk aggression och invasion. Avvisningen av en historisk säkerhetsavspänning med Moskva döljs av att Washingtons fasad framstår som ridderlig och artig för att påstås finna ett samförstånd med allierade.
  https://www.strategic-culture.org/news/2022/01/21/us-says-wants-peace-not-war-as-it-arms-ukraine-to-teeth/

  • Det är en skarpt korrekt iakttagelse av Strategic Culture.

   Vi kan sammanfatta det i en enda mening:

   Washingtons krigsetablissemang slåss för sin geopolitiska överlevnad och stormaktsstatus på den europeiska och asiatiska kontinenten och vill (faktiskt) gärna ha krig i Ukraina för att försvaga både Europa och Ryssland, liksom alla rysk-europeiska kontakter, för att detta är det enda som på kort sikt kan rädda den amerikanska stormaktspolitiken i Europa.

   Någon annan slutsats går faktiskt inte att dra i denna rent amerikanska kris som Ukraina dessvärre befinner sig i.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here