KG Hammars tal på Mynttorget 20 september vid ”Sorgmarsch över klimatet”

3
938
KG Hammar. Bild i Kyrkans Tidning.

Årets ”Sorgmarsch över klimatet”https://www.globalpolitics.se/delta-i-sorgmarsch-over-klimatet-onsdag-kl-16/ Av Gretas Gamlingar och Grandparents For Future lockade drygt 500 deltagare – dubbelt så många som förra året.

Talet distribuerat av arrangörerna. Bilder och svärtning av

______________________

Tal vid sorgemarsch – Mynttorget 20 september 2023

En sorgemarsch, vi uttrycker vår sorg genom att vandra en protestmarsch! Om och om igen!

Sorgens grund är kärlek. Endast den som älskar sörjer på djupet. Vi sörjer därför att vi älskar den här planeten och förundras över dess fantastiska förmåga att frambringa och bära liv. Vi älskar den här planeten med dess rika mångfald av människor, av andra djurarter, av ekosystem och livsformer från den minsta atomens allra innersta rum till solsystem och galaxer i ett oändligt universum. Allt detta som tillsammans frambringat oss som står här och sörjer. Vi älskar inte bara dem och det som finns nu tillsammans med oss. Vi älskar också dem som kommer efter oss, barn och barnbarn och deras barn och alla världens barn och ungar. Vi skulle så gärna vilja överlämna en värld så som vi tagit emot den. Vi skulle vilja att kommande generationer skulle kunna leva i fred med varandra och med naturen, i balans och finna sin lycka i just den livsbalans som vi inte lyckats uppnå.

Sorgens grund är kärlek. Kärlek utesluter inte vrede utan tvärtom tvingas fram av den. Vreden finns inbäddad i kärleken. Den som älskar blir vred över det som hindrar kärlekens fulla potential, hindrar kärleken från att leva i den glädje och harmoni som borde vara all kärleks självklara livsrum. Vrede över allt som hindrar vår generation från att lämna över en jord med fulla livsmöjligheter för allt som finns istället för en jord där fullt krig kommer att råda mellan dem som har och dem som inte har, mellan dem som kan skydda sig på deras bekostnad som inte kan skydda sig, mellan dem som skor sig på en orättvis världsordning och dem som fallit och faller offer för samma världsordning. Vi känner vrede mot de politiker som medvetet styr vår värld mot avgrundens rand för kortsiktig vinnings skull.

Vi känner stor sorg och besvikelse över de politiker som inte orkar lyfta sig över vanans invanda seende och inte kan eller vill se det som måste göras, inte sedan utan nu. Vi känner stor sorg över oss alla som fastän vi tidigt såg tecknen på vart vi var på väg likväl inte gjorde något eller gjorde alldeles för lite. Vi bävar för de klimatflyktingströmmar som vi ser framför oss och känner djup sorg, ja vrede grundad i kärlek, mot dem som bara ser murar och stängsel som vårt enda svar till dem som berövats sina livsmöjligheter på grund av den livsstil så många i vår del av världen tagit för självklar och är beredda att försvara med våld om så behövs.

Vi måste möta extrema väderförhållanden orsakade av klimatförändringarna – orsakade av oss människor och vår konsumistiska livsstil – med extrem kärlek och extrem omsorg om alla som hotas av de mörka moln som sänker sig över vår planet. Sorg kan transformeras till omsorg. Endast kärleken kan göra det, en kärlek som bryter sig loss från min egen person och ser allt och alla som mina bröder och systrar, som de livskamrater jag är helt beroende av. Utan denna sorgens förvandling till omsorg har vi ingen framtid att erbjuda dem som kommer efter oss. Låt oss alltså vända om från den väg som leder till fördärvet till den väg som leder till livet – livet för oss alla i samklang med allt som existerar tillsammans med oss på denna planet. Framtid finns bara tillsammans!

Föregående artikelPolens premiärminister ber Zelenskij att aldrig mer förolämpa polacker
Nästa artikelKosovo, Golanhöjderna och Krim: En studie i hyckleri och dubbelmoral
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Detta perspektiv är lika viktigt som det vetenskapliga. Han pratar om vad som är drivkraften till förändringen. Helt fantastiskt tal.

  2. ”Vi skulle så gärna vilja överlämna en värld så som vi tagit emot den.”
    KG Hammar föddes 1943 under fullskaligt världskrig. Om han ock dessa gamlingar fortsätter med sin klimathysteri, kommer Hammars böner/förhoppningar att hörsammas snabbare än vad någon gud i sin vildaste fantasi kan tänka sej att åstadkomma.

  3. Svenska Kyrkan lider av socialistisk inflammation, den är papegoja åt diktaturens kreatur och begår sakta självmord.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here