Polens premiärminister ber Zelenskij att aldrig mer förolämpa polacker

6
979

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki / Twitter

Av Dave DeCamp i https://news.antiwar.com/2023/09/24/polish-pm-tells-zelensky-to-never-insult-poles-again/

24 september 2023.

Kommentarerna kommer efter att Polen sagt att de inte längre beväpnar Ukraina.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki  sa på fredagen att Ukrainas president Volodymyr Zelenskij  ”aldrig får förolämpa” det polska folket igen, eftersom Warszawa och Kiev drabbar samman om ukrainsk spannmålsimport.

”Jag … vill be president Zelenskij att aldrig mer förolämpa polacker, som han nyligen gjorde under sitt tal i FN”, sa Morawiecki vid en valmöte.

Zelenskij riktade sig mot Polen och två andra EU-länder för att fortsätta att förbjuda import av ukrainsk spannmål, i sitt tal till FN:s generalförsamling och anklagade dem för att hjälpa Ryssland.

Efter Zelenskijs tal fick Morawiecki frågan om spannmålskonflikten skulle påverka det polska stödet till Ukraina, och han svarade med att säga att Polen inte längre beväpnar landet. Piotr Mueller, en talesman för den polska regeringen, klargjorde då att Polen skulle tillhandahålla  vad de redan har lovat Ukraina, men inget mer på grund av ” en serie absolut oacceptabla uttalanden och diplomatiska gester [som] dök upp på den ukrainska sidan” .

Bloomberg  rapporterade på fredagen  att USA vill ha ytterligare förtydliganden från Polen om landets stöd till Ukraina. Av avgörande betydelse sa Morawiecki att vapentransporter från andra länder, som skickas genom Polen, inte kommer att störas, eftersom Polen har blivit ett viktigt nav för Natos vapenleveranser till Ukraina.

Oenigheten mellan Ukraina och Polen kommer inför det polska parlamentsvalet som är satt till den 15 oktober. Polens regeringsparti Lag och rättvisa har kritiserats för att vara alltför stödjande av Ukraina.

Föregående artikelDags att inse: Ryssarna har rätten på sin sida
Nästa artikelKG Hammars tal på Mynttorget 20 september vid ”Sorgmarsch över klimatet”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

      • Stämmer, men EU- reglerna, de fascistiska ekonomiska, bestämmer hur och med vem, då självklart också i enlighet med NATO-doktrinen. Betalda clowner är hela bunten! Studera noga vilka gester ledarna i väst använder när de talar, exakt likadana allihopa t.o.m. våra svenska nötter. Robotliknade!!! Rena rama cirkusen!

  1. ’Märkligt’ att ett sådant ego inte fattat, polackerna förolämpar ryssar varje dag genom att skicka vapen till kokssnortarna i kiev. Men han har ’stora problem’ med att själva bli förolämpad…What goes around, comes around

  2. Utredningen om den raket som hamnade på polsk mark och dödade två polacker, är färdig: det var ukrainsk (inte rysk som uki påstådd)

  3. Det är väl som så att det är val i Polen strax. ’Inrikes utrikespolitik’ var väl någon som brukade kalla sådant här tramsande. Polackerna är ju lite av experter på neurotiska politiska utbrott gentemot sina grannar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here