Kina och andra länder skickar trupper till militärövningen Vostok-2022 i Ryssland. Indien?

5
1528

Vostok Military Exercise 2018

Bild: Airspace Review

Kina och andra länder skickar trupper till militärövningen Vostok(”Öst”)-2022 i Ryssland

Kinesiska trupper kommer att resa till Ryssland för att delta i gemensamma militärövningar som leds av värden och inklusive Indien, Vitryssland, Mongoliet, Tadzjikistan och andra länder, skriver Reuters .

Källa: https://steigan.no/2022/08/kina-og-andre-land-sender-tropper-til-militaerovelsen-vostok-2022-i-russland/?utm_source=substack&utm_medium=email och The Diplomat.

Den officiella kinesiska tidningen Global Times skriver:
”Kinesiska trupper kommer att åka till Ryssland för att delta i Vostok-2022 gemensamma militärövningar med Ryssland och andra länder, enligt Kinas försvarsministerium och experter påpekade att ett fokus för årets kombinerade övning är att hantera potentiella hot från riktningen av Stilla Havet. Samarbetet i militära och andra områden mellan Kina och Ryssland kommer att stärkas ytterligare trots den växande hypen att USA och väst är de enda som är engagerade i uppdraget att försvara regional och global stabilitet.

Kinas deltagande i militärövningarna var i enlighet med den årliga planen för samarbete mellan Kinas och Rysslands militärer och de bilaterala avtalen. Det har ingenting att göra med den nuvarande internationella och regionala situationen, sade Kinas nationella försvarsministerium i ett uttalande på onsdagen.

”Har inget med den internationella situationen att göra”

Formellt har Global Times säkert rätt i att denna övning var planerad i förväg och att den inte utlöstes av den internationella situationen. Men att säga att det inte har något med den internationella situationen att göra är en underdrift. När världens två folkrikaste länder deltar i en stor militärövning just nu tillsammans Ryssland, Vitryssland och några centralasiatiska stater, har det naturligtvis allt att göra med den rådande internationella situationen.

Övningen visar att inte bara USA och Nato har misslyckats med att driva en kil mellan Kina och Ryssland, de har lyckats föra sina ärkerivaler ännu närmare varandra. När Indien, som USA försöker dra in i en anti-Kina allians, också finner tiden rätt att genomföra en militärövning tillsammans med Ryssland och Kina, säger det mer än stora deklarationer.

Den indiska tidningen Economic Times skriver:
Indien kommer sannolikt att delta i den multinationella militärövningen ’Vostok 2022’ i Ryssland, som också kommer att delta av Kina. Detta kommer att vara den första sådana stora gemensamma militärövningen som genomförs i Ryssland sedan konflikten med Ukraina började i februari i år.

Källor sa att armén kommer att skicka en delegation för övningen efter att en inbjudan mottagits från Moskva. Ett officiellt uttalande om deltagandet kommer sannolikt att utfärdas vid ett senare tillfälle.
Formuleringen ”förmodligen” är proforma. Indien kommer att delta.

USA försöker förringa

Ned Price, som är talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet i USA, försökte på en presskonferens tona ned Indiens deltagande i en militärövning med Ryssland:
”Att omorientera ett lands utrikespolitik eller ett lands säkerhetsinrättning eller försvarspraxis bort från ett land som Ryssland är inget vi kan göra över en natt. Det är inget vi kan göra på veckor eller månader. Vi ser detta. som en långsiktig utmaning.”

Kort sagt: USA har misslyckats med att hindra Indien från att träna militärt med Ryssland. Och det finns inget litet nederlag i den här situationen.

USA har varnat Kina för att ge Ryssland militärt stöd, en varning som Peking knappt har brytt sig om att kommentera. Ryssland och Kinas militära samarbete är nu så nära som om de redan hade en formell militär allians, och det finns inget som USA kan göra för att förhindra det. Tvärtom har USA:s hot och sanktioner fått de två länderna att ingå ett ännu närmare samarbete – ingen liten bedrift från Biden-administrationens sida.”

Redaktören: Finner skäl att ytterligare belysa Indiens situation med utdrag från en artikel av Rajeswari (Raji) Pillai Rajagopalan, chef för Centre for Security, Strategy & Technology (CSST) vid Observer Research Foundation i New Delhi i
The Diplomat.
Å andra sidan intensifieras också Indiens militära förbindelser med USA och fyrpartsgruppen. Indiska och amerikanska specialstyrkor genomför en tre veckor lång militärövning nära den kinesisk-indiska gränsen.

På samma sätt har Indiens fortsatta inköp av olja från Ryssland också kritiserats. Ryssland har nu trängt undan Saudiarabien som den näst största leverantören av olja till Indien. Indiska tjänstemän har ofta varit tvungna att försvara detta genom att peka på Europas storskaliga inköp av rysk gas. Medan Europa långsamt avvänjer sig från rysk gas har indiska tjänstemän börjat rättfärdiga oljeköpen som nödvändiga för ett fattigt, energislukande land som Indien.

Indien fortsätter också att köpa ryska vapen. Senast har det förekommit rapporter i Indien om att landet kommer att köpa det ryska överljudsbombplanet Tupolev Tu-160 Blackjack/White Swan med lång räckvidd. Det har ännu inte bekräftats officiellt, men det skulle innebära ett kvantumhopp i Indiens kärnvapenkapacitet med tanke på Tu-160:s kapacitet och räckvidd.

Föregående artikelUSA:s statsskuld galopperar – ökat med 7000 miljarder på 2 år. Vilka betalar?
Nästa artikelVad händer med Ukraina och dess krigsstrategi?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Väldig ljuvlig musik. Egentligen är övningarna i Vostok-2022 en rejäl örfil på de dumdryga eliter som styr väst. Två makter som USA/Nato kan mäkta sig med.

    I någon mening annonserar Vostok-2022 att en annan värld är inte bara möjlig utan håller på att blir det. Det är bara att tacka och buga 🤗🤗🤗 Förresten har någon koll om det är halvstång på Drottning Kristinas väg 4?

    Om Europas malignt tillstånd orsakat av Victoria Nuland sjukdom kan man läsa här:
    http://thesaker.is/on-the-transfiguration-of-europe-from-nulands-dream-to-nulands-nightmare/

  2. Hur kan man tro att man totalt kan isolera Ryssland? Att HELT sudda isolera ett mäktigt land som Ryssland.Titta på kartan för fan.De är ju inte någon Nordkorea vi talar om här,som även dom har en smal gräns med Ryssland PLUS 10talet andra länder. Denna övning var självfallet en hård örfil till Washington ledda väst. Läste någonstans att 85procent av världens befolkning inte ens är med på denna vidriga avstängningen och proxy kriget Nato EU Usa håller på med. Dit tillhör Afrika, Latinamerika och Asien ihop med mellanöstern.Allt kretsar inte kring väst valparna. Gå till förhandlings bordet GENAST och sluta med denna vidriga proxy kriget GENAST. Man har HELT uppenbart misslyckats gått halvår nu. Vi vill GENAST ha fred och slut på amerikanska korsningståget och vidriga proxy krig mot Ryssland

    • Jo, man kan tro att man kan totalt kan isolera Ryssland, OM man lever i en PARALLEL UNIVERSUM, långt ifrån dent verkliga livet och den verkliga världen. Och det har de dumdryga eliter som styr väst gjort ill en konstart ( t ex när ukro-nazi armén bombar kärnkrafts anläggningen spå är det Ryssland som skjuter på den anläggning som den KONTROLLERAR REDAN; eller när de tror att ukro-nazi armén är nära Moskva🤪)

      De dumdryga eliterna som egentligen styr väst, alltså inte ”folkvalda, etc”, har ett gammalt agg mot Ryssland. De är ute efter hämnd och förblindad av sin hat ser de bara synvillor om att de kan vinna mot Ryssland. Urtypen är väl Victoria F**K EU Nuland och Anthony ”blinka, blinka” Blinken.
      Resten av världen noterar vad dessa dumdryga eliter som egentligen styr väst gör/säger och kan inte förstår hur kommer det sig att man envisas med den politik mot Ryssland trots att den är mycket skadligare mot folken i väst mer än Ryssland. Fler och fler menar detta är REN GALENSKAP. Det smått komiska är att de dumdryga eliter är och drömmer om vändpunkten (ukro-nazsiterna vänder på krigslyckan) som inte alls kommer.

      Konstateras kan att det är väldigt dyrt att vara ryssofob

  3. Fast frågan är om detta är egentligen något ”nytt”? Intressant, måhända, eftersom nästan alla västerlänningar inte har minsta aning och än mindre kunskap om dessa militära allianser mellan asiatiska allierade, som dessutom verkar ha just för avsikt att hålla Washington strikt ute från det kontinentala Asien.

    Ryssland är intressant nog den sammanhållande allierade makten som får in Kina och just Indien under samma asiatiska säkerhetsordning. De är alla tre beroende av varandra, men ofta på helt olika vis.

    De amerikanska totalkollapserna i Afghanistan och Irak, liksom att de ”förlorade” Iran redan år 1979 är varnande exempel för just Asien att vara nära militärt allierad med Washington innebär den vanliga kaosiseringen, där dessutom potentiella asiatiska amerikanska allierade aldrig ses på jämbördig fot av Washingtons våldsetablissemang.

    Det är svårt att se varför Asien idag skulle släppa in amerikanska militära äventyr i just Fastlandsasien.

    Indien har ett mycket nära politiskt och militärt samarbete med Moskva sedan Nehrus och Chrusjtjovs dagar från tidigt 1950-tal, och de kommer knappast att ersätta det med något amerikanskt samarbete -man kan fråga sig varför Indien skulle göra det? Det verkar mestadels vara amerikanskt geopolitiskt önsketänkande.

    Den andra motfaktorn skulle dessutom vara att asiatiska grannländer då skulle bli indragna i amerikanska politiska, ekonomiska och militära spänningar och ränkspel i just Asien. Det finns inga rationella vare sig argument eller kloka anledningar till det. Asien avser inte att hamna i ett motsvarande dysfunktionellt europeiskt säkerhetspolitiskt beroende av Washington. Asien är för klokt för det.

    Indien är det enda landet i hela världen som anförtros utlån av samtida moderna atomubåtar från ryska flottan, och det senaste nyaste hangarfartyget, Vikramaditya, är ombyggt och levererat från ryskt varv för knappt 10 år sedan.

    Asien har redan gått in i den post-amerikanska epoken och Washington kan inte göra något åt det.

    Ett land man dock kan ägna lite observation åt är nog faktiskt snarare Pakistan. Landet har i det närmaste sakta bytt ut sin militära allians med just Washington i det tysta och närmat sig Kina. Med all respekt tror jag den största oron i Washington snarast rör kärnvapenmakten Pakistan och dess närmande till Indien. Det har ju länge talats om att Kina skall få använda hamnar i såväl Pakistan, Indien och Myanmar/Burma och kan därmed undgå att i sämre tider fastna i Malackasundet eller tvingas in i det nya AUKUS*-samarbetets vatten.

    Alla de här länderna har en slags både kolonial och nykolonial historia av underkastelse inför just anglo-amerikanska länders makt och strukturer. Jag får en stark känsla att de inte vare sig vill eller har för avsikt att fortsätta med det.

    *) AUKUS är ett nytt offentliggjort militärt samarbete i Stillahavsregionen mellan Australien, Storbritannien och de amerikanska Förenta staterna.

    • KORRIGERING: amerikansk oro för Pakistans närmande till KINA skall det stå i slutet av mitt inlägg (och inte ”till Indien”). Å andra sidan kanske den epoken också kommer med tiden, av ekonomiska skäl.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here