Vad händer med Ukraina och dess krigsstrategi?

31
2421
Ukrainas karta. Bild från Utrikespolitiska Institutet.

VAD HÄNDER MED UKRAINA OCH DESS KRIGSSTRATEGI?

av Larry Johnson 18 augusti.’

https://sonar21.com/what-is-going-on-with-ukraine-and-its-war-strategy/

Rolf Nilsson hittade denna artikel, och kunde inte låta bli att översätta den. Och jag kan inte låta bli att publicera den!
Dock anser jag det svårt att bedöma det militära läget i Ukraina.

Larry C Johnson

Larry Johnson presenterar sig så här: ”Jag är en äkta son till amerikanska revolutionärer. Minst 24 av mina förfäder, män och kvinnor, kämpade för att befria de amerikanska kolonierna från brittiskt styre. Några dog för frihetens sak. Även om det har gått två och ett halvt århundrade sedan mina far- och morfäder och -mödrar tog till vapen, är de principer som de kämpade för fortfarande giltiga och relevanta på 2000-talet. Den här bloggen, som fortfarande är ansluten till Sic Semper Tyrannis, är tillägnad strävan efter sanning utan hänsyn till partipolitiska fördelar. Jag välkomnar likasinnade patrioter”.
Sic Semper Tyrannis

Klyftan mellan vad Ukraina tror sig uppnå visavi sitt nederlag mot den ryska invasionen och verkligheten på marken växer astronomiskt. Det finns några krassa fakta som måste erkännas:

 • Ukrainas flygvapen är inaktivt. Det som finns kvar ger inte nära luftstöd till belägrade ukrainska trupper och genomför inte heller flygattacker mot ryska positioner.
 • Ukrainas roterande flygplan – dvs. helikoptrar – är också inaktiva. Endast ett fåtal helikoptrar finns kvar och de vågar sig sällan fram till fronten. De träffar inte ryska lastbils- och stridsvagnskolonner med luftburna raketer.
 • Ukrainas stridsvagnsbataljoner är obefintliga i Donbas och Kherson. Ukraina håller sina stridsvagnar utspridda och kamouflerade för att skydda det som återstår från luft- och artilleribeskjutning.
 • Ukraina har inte visat någon förmåga att förstärka belägrade trupper och inleda en motattack som pressar tillbaka ryssarna permanent.
 • Ukraina har använt HIMARS, artilleri och sabotörer för att slå till mot några viktiga ryska ammunitionsdepåer, men detta är hittills isolerade incidenter och har inte förändrat den strategiska bilden.

Jag har blivit kritiserad för att jag har tagit mig an de medier och opinionsrapporter som framställer Ryssland som desperat och förlorande. Jag gör detta eftersom det är viktigt att någon försöker väga fakta objektivt. Propaganda och felaktig information kan vara mycket farlig om den inte ifrågasätts. Ukraina är ett exempel på detta. Om ni tror att de fakta som jag skisserat ovan är förstådda och uppskattade av Ukrainas ledare, tänk om. De tror tydligen att de kommer att genomföra en offensiv i södra Ukraina som så småningom kommer att driva ut Ryssland från Krim. Varför? De tror på de underrättelse- och medierapporter som kommer från amerikanska och europeiska källor och som påstår att Ryssland är i knipa och att dess marktrupper är demoraliserade.

(((Ukraina påminner mig om en karaktär från den andra säsongen av HBO-serien The Wire. Ziggy Sobotka, son till ledaren för hamnarbetarna i Baltimore, är en dysfunktionell röra. Han är också polsk. Det enda som talar till hans fördel är hans onormalt stora könsorgan (han identifierar sig som man). En dag i hamnen blir han lockad att slåss mot en mycket större och farligare man. Jag tycker att detta är en träffande metafor för Ukraina och Ryssland. Ukraina är Ziggy. De andra hamnarbetarna som talar om för honom att han kan besegra Maui (den stora killen) är Förenta staterna och Nato. Och Maui är Ryssland.

https://youtu.be/DBI4TSbihrE )))

Så vad uppmanar västvärlden Ukraina att göra? Vad sägs om att iscensätta en kärnkraftsolycka vid Europas största kärnkraftverk? Ukraina insisterar på att Ryssland bombarderar sina egna trupper och det kärnkraftverk i Zaporozhye som ryssarna innehar. Ryssland insisterar på att det är Ukraina som beskjuter anläggningen:

Kiev förbereder en provokation vid kärnkraftverket i Zaporozhye.

 Den är planerad till den 19 augusti och är kopplad till FN:s generalsekreterares besök i Ukraina, rapporterade det ryska försvarsministeriet. Syftet med provokationen är att anklaga Ryssland för att ha skapat en av människan orsakad katastrof.

 För att förbereda den kommer den ukrainska ledningen att sätta upp strålningsobservationsstationer i Zaporozhye-regionen senast den 19 augusti och genomföra strålskydds-övningar.

Jag tror att båda sidor gör sig skyldiga till lite hype. Robert Kelley, tidigare chef för IAEA, gav häromdagen en bra analys av verkligheten i Zaporozhye:

https://sonar21.com/wp-content/uploads/2022/08/Kelley15-180822.mp4

Detta är ren balansgång, och som varje bra pokerspelare vet Ryssland att det har den starkaste handen och kommer inte att låta sig bluffas till att ge upp.

Det finns två kritiska faktorer som upprätthåller denna konflikt. För det första västvärldens vilja att fortsätta att finansiera och beväpna Ukraina. För det andra Ukrainas godtrogenhet när det gäller att tro på uppmuntran från Washington och Europa om att landet verkligen kan slå Ryssland. Om Ukraina fortsätter att driva på konflikten kommer det, precis som gamla Ziggy Subotka, att få stryk och bli strandsatt ovanpå tomma containrar.

Föregående artikelKina och andra länder skickar trupper till militärövningen Vostok-2022 i Ryssland. Indien?
Nästa artikelVart flyr Ukrainarna? Överraskar det också dig?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

31 KOMMENTARER

 1. Det säjs att USA snart kommer att namnge Ukrainakriget, som de brukar, med
  något ”Operation” + och något namn,
  man har ju flera ”Command”, överallt, som
  romerska imperiet, och det tidigare Brittiska. Mot Syrien krigar USA och Israel
  fullkomligt ostraffat, samt ockuperar och
  plundrar. Vad anser Sverige om det?

  Ukrainafrågan har dämpats i svensk politik,
  om det är valet, eller en besinning? Sverige
  kan inte bidra med mer vapen, det skulle se
  illa ut. Sverige har mer problem med gangsterskjutningarna. 250 offer sedan
  2017, ca 750 skadade, att då skicka mer
  vapen till Ukraina, blir ju upprörande krigiskt.

  • Djungel telegrammen gör gällande att operationen kommer att få namnet ”Operation Iron Clad Diapers”.
   USA är super duper kreativa … 🤣🤣🤣

 2. Kort och gott kan man säga att den ukrainska(Nato)-strategin har gått åt h-e! Nu finns bara kapitulation eller fortsätta ett destruktivt gerillakrig där civilbefolkningen drabbas…

 3. Läser man svensk media då krigar Ryssland med sig själv! Beskjuter ryssar Zaparozjes kärnkraftverket för att sedan svara med rysk luftförsvar för att slå ner raketer. Beskjuts Donetsk eller Lugansk med аmerikanskа minor BLU-43 / B ”Dragontooth” det också gör själva ryssar för att skada egen civilbefolkning. Beskjuter skolor, sjukhus, bus- och tågstationer och hus det gör ryssar.. det är de som ska bygga på nytt allt som de själva söndernombat! Men de flesta svenskar tror på det! Hur lågt blev svenskarnas IQ att folket klarar inte tänka logiskt och istället tror på allt som skrivs i media.

  • @Zoia Lindblad 27 augusti, 2022 At 16:03 ”Läser man svensk media”, och jag tänker speciellt på DN och Bonnies, då får man idag samma känsla om man fick på 50-talet när man läste Stålmannen eller Läderlappen. Fantasi som detta helt överlägsna och som alltid vinner, i fantasin förstås. Som historiker, jag får samma känsla idag från DN som från den historiska propaganda tidningen Der Stürmer. Vad svensk media skriver saknar helt enkelt verklighetsanknytning, och grovt desinformerar. Här är några exempel. Andra har varit Butja, barnsjukhuset, teatern, massgravarna, och det finns fler.

   DN skriver. ”Zelenskyj: 22 döda efter rysk robotattack mot tågstation”. Sedan visar det sig att det har aldrig varit någon attack mot någon järnvägsstation, utan att ett tåg lastat med amerikansk krigsmateriel har förstörts, men det fick vi veta genom bloggar och alternativa media, medan DN mörkar som vanligt.

   DN Skriver, ”Här är världens största satsning på kolkraft”, men man mörkar att det innebär att Kina då stänger ner miljoner koleldar som helt saknar rening och att man på så sätt förbättrar utsläppen med en faktor 5.

   DN skriver. ”På 1,5 kvadratmeter har de en säng och sina ägodelar i Hongkong” och beskriver hur människor bor i burar. Vad DN mörkar är att det skapades av Britterna och ärvdes av Kina. När jag var i Hong Kong första gången omkring 1970 var 80% av Hong Kong en brittisk slum. Idag finns 3% av den brittiska slummen kvar, och det är den DN beskriver.

   DN skriver. ”Hongkongs siste guvernör: Det Kina har gjort är hjärtskärande”, och det är sant, för personer som guvernören, som inte längre kan vräka sig i billig lyx med 15 tjänare som passar upp på honom.

   Svenska media har förvandlat sig från nykterhetsorganisationer till politiska agitatorer.

 4. Det är svårt att övertyga en som blivit lurad. hellre tror den på lögnen än att acceptera att man bortgjorts rejält. Därför har gemene svensk svårt att ändra uppfattning och gömmer sig bakom pekfingret ”konspirationsteori”, Putin vän och dylik pajkastning än att tänka själv och drar sina egna slutsatser

 5. Helt klart är vad zoyija säger, varför skulle ryssland bomba övertaget kärnkraftverk, varför skulle ryssland bomba eget folk i donbass, eftersom det är dom som ryssland försvarar.
  Vad folk behöver förstå är att det är Ukraina/nato som är anfallaren.

 6. En sak som händer är att flödet av ”new international support for Ukraine has dried up in July. No large EU country like Germany, France, or Italy, has made significant new pledges.”

  ”Even in Poland, there is “refugee fatigue”. The inflation is the all-consuming concern in the public opinion.”

  Även den inbitna ryssofobiska tidningen ”The Economist” (OBS: ägs av Rothschild) konstaterade häromdan följande

  ”Already, the steady decline in the intensity of the impact of European and US sanctions against Russia speaks for itself. The Economist, which is a virulent critic of the Kremlin, admitted this week that the expected knockout blow from anti-Russia restrictions “has not materialised.” The magazine wrote: “Energy sales will generate a current-account surplus of $265 billion this year (for Russia), the world’s second-largest after China. After a crunch, Russia’s financial system has stabilised and the country is finding new suppliers for some imports, including China.”

  På rens svenska ”sanktioner från helvete” är bara en massa hot air Rysslands ekonomi har aldrig mått bättre än nu 😂😂😂

  Så även Rotschild erkänner att den unipolar världsordningen med lögnimperiet som hegemonen är över. Ajos!

  ”the Economist wrote, “The unipolar moment of the 1990s, when America’s supremacy was uncontested, is long gone, and the West’s appetite to use military force has waned since the wars in Iraq and Afghanistan.”

  Och vad gäller Ze🐽 så är det numera en offentlig helighet att han är narkoman.

  ” Zelensky’s drug addiction is out in public view. The regime is shaky, as the wave of purges in the Ukrainian security establishment shows. According to Turkish President Recep Erdogan who met Zelensky in Lvov recently, the latter sounded insecure and unsure whether he is being fully kept informed of the ground situation.

  Om allt detta och mera därtill kan man läsa i (rekommenderas starkt till allehanda ryssofober som Söndags mässa👌)
  https://www.indianpunchline.com/ground-beneath-zelenskys-feet-is-shifting/

  • Den som har mest intresse av att hålla igång kriget är det bankrutta USA som med sina låtsaspengar lyckas lura i regimen i Kiev att fortsätta med dårskapen lite till…parallellerna med Hitlers agerande i bunkern är slående hos Zelensky som fortsätter att tro på MSM-sagorna och det som ”rådgivarna” från USA tutar i honom.

 7. Inget snack om svenska vapen till Ukraina, det är för mycket pang-pang på
  hemmaplan, skulle verka rabiat i ett krig
  som inte angår Sverige. Men den svenska
  övningen i Övre Norrland, har skickats till
  Finland, som kanonmat, och blir ett medel
  för officerskarriärer.

  Istället skall Sverige skicka spannmåls-experter, till Ukraina, under valkampanjen, det verkar vara en tillfällig nedtrappning.
  Det finns ingen politiker som vill fronta
  med mera vapensändningar. Ta hand om den svenska ”fronten” vill nog väljarna,
  Istället för att uppmuntra inbördeskrig i:
  Afghanistan, Libyen, Syrien och Kurdistan,
  Ukraina.

  Nog fan är Sverige med, i dessa för-lorade inbördes krig, som nu pågår dygnet runt, en offentlig SOU-utredning om den svenska B52-krigsaktivismen, bör tillsättas, av riksdagen.

 8. Det kan inte vara lätt för Putins troll med alla fantasier om rysk överlägsenhet.

  Så var blev det av Ukrainas provokation den 19.08 som den ryska propagandan påstod? Ingenting! Blir det inte lite pinligt?

  Ryssland har så stora förluster att man privata ryska arméförband, typ Wagner rekryterar straffångar som kanonfoder, tragiskt. Putin vill nu också rekrytera f.d. soldater upp till 65-års åldern. Jag blev struken i rullorna från ett elitförband när jag flyttade utomlands annars var det 47-års gräns som gällde. Vidare så rekryterar man inte från de stora städerna, Moskva, St. Petersburg etc. för man är rädd att det skall påverka allmänna opinionen. Därför rekryterar man från småstäder med hög arbetslöshet i ”långtbortistan”.

  Innan Ryssland startade det sista kriget (det började egentligen 2014) så hade ryskt försvarsmaterial hög anseelse som billigt, bra och lätt att underhålla. Den anseelsen har fått en rejäl snyting. Alla minns raderna av ryska T90 stridsvagnar som blev skrot på vägen mot Kiev. Nu är det stor brist på T90 så man har dammat av gamla, historiska T72, patetiskt!

  Som flyginteresserad ingenjör så fick jag en chock när jag läste att Ukraina hade skjutet ned en SU-35 med en SS 300 raket. Hallå, SU-35 har inte försvar för egenproducerade luftförsvarsraketer, vad är det? SU-35 trodde jag faktiskt skulle kunna springa runder runt det mesta av NATOs flyg, men det trodde jag innan överfallet.

  Det har varit en del propaganda om en supersonisk raket. Men det verkar mest som en ny Skval, går for men kan inte styras.

  Ryssland har också problem med att få fram material. Nyligen smugglades ett antal SS 300 luftförsvarsraketer med ett fraktskepp genom Bosperus från Syrien. Man klarar inte producera tillräckligt bl.a. behöver man en del västligt materiel och det räcker tydligen inte med det som kan smugglas in.

  Deras s.k. precisionsvapen missar målet 6 av 10 gånger.

  Så historien om Rysk militär överlägsenhet visar sig vara en myt, omhuldad av betalda och obetalda ryska troll.

  Att ryskt försvarsmaterial är så dåligt kommer att slå tillbaka ekonomiskt. För vem vill köpa billigt skrot?

  • I länken nedan kan du läsa om Rysslands överlägsna vapen från en av lögnimperiets mediaorgan.

   https://metro.co.uk/2022/04/30/russia-the-advanced-weapons-vladimir-putin-is-developing-right-now-16538794/

   Sedan så det är just de ryska artilleri vapen som håller på reducera Ukrainas armé till aska. Europas andra största armé finns inte längre 😩😩😩.
   Ett råd till dig @Kentan sluta tillskriva Ryssland det Ukraina självt gör (t ex rekrytera straffångar).

   • Putins anonyma troll vaknar när man petar på dem. Du presenterar mer av Skval, vapen som inte funkar. Vapen som är beroende av västlig teknologi, bl.a. datautrustning som inte kan ersättas.

    Ryssland är en koloss på lerfötter. Akta så att du inte blir krossad under tyngden.

  • Inte för att vara petig men det är faktiskt värre än så, det är antika T-62 man har dammat av 🙂

   Egypten avbeställde sina SU-35 efter att de visat sig underlägsna Rafale i stridsövningar. Verkar som de går till Iran istället.

   https://m.facebook.com/thedefenstar/photos/a.1716513405266747/2873502536234489/

   Indonesien och Algeriet nobbar även de SU-35… men visst är den fin på flyguppvisningar. Men funkar de inte i skarp situation är det inget att ha.

  • Och nu kommer det ljuvliga nyheter om att ukro-nazisternas så omtalade motoffensiv blev omintetgjort av Ryssland. Det blev stor förlust i och kring Kherson för ukro-nassarna av det hela. Om man frågar ryssofober berör detta konstigt nog på att Ryssland armé är inte så bra. Men på frågan varför vinner inte ukronassarna då? så blev ryssofobernas svar tystnad🤥. ”offensive actions failed miserably.” Bara om man drivs av ryssofobi kan förneka sanningen. Å andra sidan så ryssofoboi don’t come cheap 😜

   Men lögnimperiets svenska filial SvT annonserar stort att ukronazi landet har inlett motoffensiv” plus att ”de första ryska linjerna är brutna”. Svt har inte fattat att ”offensiven” var redan över innan det ens skulle börjat (igår). Det är objektiv journalistik som bäst att hänvisa endast till ukro-nazi medier/källor och lura svenska folket.

   https://www.rt.com/russia/561758-ukraine-counter-offensive-fails/

   • Så detta är ditt enda fattiga argument? Svagt och patetiskt, fast inte överraskande från kinesisk propaganda håll.

 9. Jaså minsann! Är det därför som konstaterar ukronazi talespersoner följande? 😩
  ”Up to 1,000 Ukrainian soldiers are being killed or wounded each day in the Donbas region of eastern Ukraine, with 200 to 500 killed on average and many more wounded, a top Ukrainian official said on Wednesday.”

  Vidare säger ukronazi ”general command” (ett skämt egentligen) ”At Bakhmut direction Russian artillery and tanks shelled Bakhmut, Bakhmutske, Soledar, Shumy, Vesela Dolyna, Yakovlivka, Mayorsk and Zaitseve. Russian aviation conducted airstrike near Kodema, – General Staff of Armed Forces of Ukraine says in the morning report”

  Det är nyheter från just söndag den 28 augusti – dagen då den omtalade offensiv i Kherson började. Ze🐽 måste ha trott att spelkonsolen han leker med handlar om det verkliga kriget mot Ryssland 💩

  Detaljer finns här https://sonar21.com/the-ny-times-spins-while-ukrainian-officials-contradict-themselves/

  och här

  the promised “major Ukrainian counter-attack” ends in disaster 🤣🤣🤣
  http://thesaker.is/ukraine-sitrep-the-promised-major-ukrainian-counter-attack-ends-in-disaster/

  • Det vi VET är att båda sidorna har rapporterat att Ukraina har brutit igenom Rysslands 1:a försvarslinje på flera ställen och avancerat upp till 10 km. Det är gott om explosioner runt om i Kherson där vapenlager och logistik slås ut av Ukraina. Även inne i Kherson city hörs skottlossning och rapporter om att ryska soldater flyr.

   Det vi INTE vet är vad Ukraina har för mål med offensiven. Vill de ta Kherson nu eller är det bara en distraktion för att samla så mycket ryska styrkor som möjligt där man har som störst strategisk fördel och samtidigt
   dränera Donbas. Det har inte varit några ryska framgångar i Donbas den senaste tiden samtidigt som Ukraina närmar sig Izyum, mycket tack vare fokuset på Kherson.

   Så hur eller hur är bara att man har utropat en offensiv i Kherson en framgång.

   Lite småkul att Ryssland påstår sig ha förstört ett större antal HIMARS än vad Ukraina har tagit emot. Nu kom förklaringen, Ukraina har byggt ett antal falska HIMARS som Ryssland slösat bl.a. Kalibr-missiler på 🙂
   Inte en enda riktig HIMARS har rapporterats som förlorad.

 10. 15:04 30.08.2022.. Zelenskys regim har bekräftat sin oförmåga.
  Motattacken kom av sig redan den första dagen. Låt oss analysera resultaten. Zilchen visade sig vara ovanligt blodig. Enligt rapporter från slagfälten lyckades Ukrainas väpnade styrkor bryta igenom försvaret från de särskilda militära operationsstyrkorna (SVO) på tre ställen, trycka ut dem och bita in i det befriade territoriet i flera kilometer.
  Och det är allt… Motoffensiven räckte inte till för fler trupper.
  De förstördes av ryska trupper och LDNR:s folkmilis. Låt oss titta på uppgifterna från det ryska försvarsministeriet: den ukrainska sidan förlorade mer än 560 personer, 26 stridsvagnar och 23 infanteristridsfordon, nio andra pansarfordon och två Su-25 attackflygplan.
  För det andra visade motoffensiven att redan nu, när Ukrainas väpnade styrkor överträffar styrkorna i det norra militärdistriktet flera gånger, är sådana ”saker” som utförs av den ukrainska militären och bestraffarna i princip omöjliga.

  Som noterats av många ukrainska, ryska och – vad är viktigt! – Anglosaxisk (amerikansk och brittisk) aktiv och pensionerad militär och observatörer, Ukrainas väpnade styrkor har visat en fantastisk förmåga att försvara sig. Men de visade aldrig förmågan att attackera.
  Gör inte motattack eller ens situationsmässigt motattack på bagateller med varierande framgång, nämligen att attackera. Hela SVO, som kokar ner till den ukrainska försvarsmaktens förluster, är ett bevis på detta.
  Dessutom driver NVO-gruppen, som inte omfattar mer än 150-200 tusen människor, 500-600 tusen soldater, som assisteras av hela västvärlden med vapen och allt som behövs för modern krigföring.
  Och ingenting! Anfallsmässigt fungerade det inte. Det finns ingen djupgående teoretisk studie av operationen, ingen militärteknisk utbildning, ingen operativ taktisk eller strategisk implementering på slagfältet.
  Så, spring ut ur dina befästningar och skyttegravar och spring över fältet, beskräpta det med kroppar av soldater och skelett av bränd utrustning – det är välkommet. Men inte längre.
  Och i framtiden förväntas inga förändringar till det bättre i detta sorgliga status quo för Ukrainas väpnade styrkor. Om det fortsätter så här kommer Ukrainas väpnade styrkor att upphöra – tillsammans med den nynazistiska regimen. Även om du inte hjälper kan plågan dra ut på tiden.
  Men tillbaka till vårt ämne. Motoffensiven var mycket nödvändig för Ukrainas väpnade styrkor och Zelenskijregimen för att försöka tvinga Ryssland till förhandlingar. Till exempel om att rädda hela Kievregimen. Eller åtminstone för att bekräfta deras kapacitet i ögonen på västerländska kuratorer och sponsorer som stoppade och fortsätter att proppa Ukraina med vapen.
  Västerländska kuratorer behöver bekräftelse på att de inte kastar miljarder euro, dollar och pund sterling i en bottenlös tunna, men något skjuter verkligen mot fronterna.
  Väst behöver segrar. Och Zelensky bestämde sig för att demonstrera dem. Men det var bara ett reklamtrick. Men tydligen räknades han med. ”Kungen lovade – ungen gjorde”: du ville ha en ”motattack” – jag har dem, som man säger i Odessa.
  Zelensky behövde all denna meningslösa slakt med beskjutning av territorier och fredlig infrastruktur så att han stolt markerade sig på kvällen med en annan video:
  ”Vem vill veta vad våra planer är? Du kommer inte att höra detaljerna från någon riktigt ansvarig person. För det här är ett krig. Och så – i ett krig.
  Men inkräktarna måste veta: vi kommer att köra dem till gränsen. Till vår gräns, vars linje inte har förändrats. Inkräktarna känner henne väl. Om de vill överleva är det dags för den ryska militären att springa. Gå hem.
  Om du är rädd för att återvända till ditt hem i Ryssland, ja, låt sådana ockupanter kapitulera, så garanterar vi att de uppfyller alla normer i Genèvekonventionerna.
  Om de inte hör mig kommer de att ta itu med våra försvarare, som inte kommer att sluta förrän de befriar allt som tillhör Ukraina. Och det är inget speciellt. Det här är inte vad som ska börja. Vi har pratat om det här i 187 dagar.”
  Sanningen i dessa ord finns bara i den sista meningen: för att roa det politiska något i Zelenskijs bild, förberedde Ukrainas väpnade styrkor i 187 dagar, inledde en motoffensiv och misslyckades. Läskigt och blodigt. För det här är, förlåt, krig.
  I det här läget är två teman fortfarande oklara. Vad kommer att hända med IAEA:s uppdrag till kärnkraftverket i Zaporozhye? Varför bestämde Zelenskijregimen sin dumma ”motattack” exakt till början av uppdraget? För att hålla henne borta från stationen? Eller vice versa – för att visa att ZNPP tillhör Ukraina?
  Det är bra frågor, men taktiska. För Zelenskij har redan förlorat i strategin: fler och fler människor i världen (till och med påven Franciskus ) är övertygade om att nynazister i Kiev inte kommer att stanna ens vid kärnkraftsutpressning och kärnvapenterrorism för sin triumf, om de behöver det för affärer.
  Världen letar fortfarande bara efter sätt att skydda sig från en ny kärnkraftskatastrof i Ukraina.
  Pressekreterare för Rysslands president Dmitrij Peskov bekräftade att Moskva är intresserad av IAEA-inspektionen och kommer att säkerställa säkerheten för inspektörer i det territorium som står under dess kontroll. Enligt Peskov kommer ”möjliga metoder för ytterligare åtgärder att diskuteras på plats”, men demilitariseringen av Zaporozhye NPP-zonen, som västvärlden efterlyser, är utesluten.
  Det finns inget att göra där för både Kiev och väst.
  Den andra frågan: vad kommer att hända med överbefälhavaren för de väpnade styrkorna i Ukraina Valeriy Zaluzhny , som enligt ryktena var kategoriskt emot ”motattacken uppkallad efter Zelenskys PR”? Och Zaluzhny hade helt klart rätt: Kievs politiska fönsterputsning för pengarnas och imagens skull förvandlades till mycket blodsutgjutelse.
  Och vad kommer att hända nu i konfrontationen Ze mot Za? Det är klart att Zelenskij, ge honom fria händer, skulle pulverisera Zaluzny. Men de tillåter inte att detta görs genom Zaluzhnys direkta tillgång till det amerikanska militära och politiska kommandot, som i Ukraina behöver en tung motvikt till Zelenskij. De låter dig inte röra generalen.
  Det är en normal amerikansk praxis i Ukraina att hålla en säkerhetstjänsteman som garant för alla händelser i limitrophe-landet. Före Zelenskij var en sådan garant under Petro Porosjenko inrikesminister Arsen Avakov . Då blev det dock liksom fred och ministern fick nog med nynazistiska straffare till hands.
  Och nu – kriget, och Zaluzhny och armén bakom honom är lämpliga. Om något kommer de att förändra president Zelenskijs regim, genom att blanda ihop en ersättningsjunta i ukrainsk stil.
  Det finns dock ytterligare en ”upplysning” som länge varit känd för alla, bekräftad av ”motattacken”. Väst behövde denna handling. Men inte för freden, utan för krigets fortsättning. Om inte till ett segerrikt slut, så åtminstone i samma riktning – att försvaga och utarma Ryssland.
  Och här är förstås uttalanden från västerländska talare, ansvariga talande huvuden, karakteristiska. De som otvetydigt stödde ”motattacken” och gläds åt dess resultat, uppenbarligen utan att gå in på antalet ukrainska förluster.
  Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz talade ljusast och uppriktigast av alla. Han sa att Kiev under de kommande veckorna skulle få ett sådant ”nytt supermodernt vapen” från Berlin som du inte kan hitta i Odessa på Privoz eller på Malaya Arnautskaya. Inklusive luftvärnssystem, radarsystem och spaningsdrönare.

  • Det här är exakt den strategi som Paul Craig Roberts beskriver i sitt inlägg på anthropocene.live som Ryssland använder i Ukraina. Man väntar helt enkelt på att ukisarna ska gå till sina patetiska motanfall och bli nermalda av Rysslands överlägsna eldkraft. Olaf Scholz eller ”Adolf” som han numera kallas i Tyskland sitter löst och folk inom partiet börjar fundera på hans bakgrund och egentliga politiska hemvist. Många tror där att Scholz sitter löst när vintern slår till på allvar! Frågan är hur länge Biden kommer att hänga kvar vid makten nu när avslöjandena från ”Suckerberg” och FBI:s agerande under valet för ett par år sedan avslöjas där de hjälpt till att dölja Hunter Bidens egentliga verksamhet i Ukraina. Det är snart inte många kvar av gänget som krävde att Putin skulle störtas hehe…

  • Ukraina släpper i princip ingen information om offensiven men utomstående observatörer meddelar att linjerna har brutits igenom på flera ställen och att ryssarna lider ordentliga förluster och flyr på sina ställen. Det låter inte som ett misslyckande i mina öron och speciellt inte om man jämför med Rysslands frånvaro av framsteg på någon front de senaste veckorna. Vad Ryssland uppger för förluster för Ukraina måste vi ta med ett par ordentliga spadar med salt som du säkert förstår.

   Om rapporterna stämmer gjorde Ukraina en ordentlig push redan dag 1 och man fortsätter med avancemanget idag. Ryska soldater har börjat att plundra befolkningens hem och det är ett väldigt starkt tecken på att man inte förväntar sig att kunna stanna kvar. Pro-ryska ledningen för Kherson har flytt till säkrare mark (Ryssland sägs det) dels p.g.a. motoffensiven men även p.g.a. att flera officiella har avrättats av partisaner som verkar i staden. Personligen tror jag tror att när Ukrainas väpnade styrkor närmar sig staden Kherson så kommer partisanangreppen fullständigt att explodera i intensitet.

   Att Ukraina inte väntar på lend-lease och de nya utbildade soldaterna beror förmodligen på att man är rädd att det blir en frusen konflikt. Man vill hålla igång striderna nu när de själva har initiativet och momentum medans ryssarna är på defensiven och minst sagt har ”grus” i logistiken.

 11. Avslutningskläm – ”ryssarna är på defensiven och minst sagt ar grus i logistiken” – tack för skrattet!🤣🤣🤣

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here