USA:s statsskuld galopperar – ökat med 4 500 miljarder på 12 månader. Vilka betalar?

14
10560
Bild: Shutterstock på licens

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna alltid mycket aktuella artikel. Sedan artikeln första gången publicerades har USA:s statsskuld ökat.
Under helåret 2020 var ökningen 4 200 miljarder dollar. här. Enligt denna källa var statsskulden 21 biljoner dollar till det allmänna och därtill 5,9 biljoner var ”intragovernmental debt holdings.”

Bild:Wikipedia.

Denna artikel av Pål Steigan innehåller viktig och aktuell information. USA statsskuld gallopperar – ökat med 4 500 miljarder på 12 månader. Vilka betalar?

Se även under ”Relaterat”.

 


USA statsskuld galloperar – ökat med 4 500 miljarder på 12 månader. Vilka betalar?

 

Under den så kallade ”pandemin” har USA ökat sina skulder med otroliga 4 500 miljarder dollar. För ett år sedan talades det i USA om ett ”skuldtak” på 22 biljoner (22 biljoner eller 22 000 miljarder enligt norsk (och svensk) räkning). Nu har skulden nyligen passerat 26 500 miljarder.Så biljonerna flyger iväg!

Det var dock inte de största utländska ägarna av amerikanska statsobligationer, Japan och Kina, som finansierade denna skuldökning. Tvärtom, de minskar sin andel av USA: s skuld, särskilt Kina.

Detta var en liten ökning av andra länders innehav av amerikanska obligationer, och några av dem är bara ”gömställen” för amerikanska företag, som Irland, Luxemburg, Caymanöarna och Belgien. De stora delarna av den nya skulden är relaterade till tryckning av pengar hos The Fed, samt köp av fonder, banker och företag i USA. Det är inte bara politiskt att USA är mer och mer som en Weimarrepublik, det är lika mycket ekonomiskt.


Detta kommer uppenbarligen att krascha. Kina och Ryssland har drastiskt minskat sin användning av den amerikanska dollarn i sin handel under de senaste två åren. År 2015 användes dollarn i 90 procent av transaktionerna mellan dem, år 2020 sjönk andelen för första gången under 50 procent, nämligen till procent.46 Vägen därifrån till noll kan visa sig vara mycket kort.

År 2018 skrev den finska ekonomen och advokaten Jon Hellevig en artikel baserad på en studie utförd av den ryskbaserade Awara-gruppen. Studierna har kommit till följande slutsatser: USA: s skuld når en nivå på 140% av BNP 2024. Nettoökningen i skuld kan uppgå till $ 10.000 till 15.000 miljarder dollar från 2019 till 2024.

Federala utgifter för räntebetalningar kommer att uppgå till 1,5 biljoner dollar fram till 2028, cirka 25% av hela budgeten.Det har inte skett någon verklig tillväxt i BNP sedan 2007. Tillväxten av statsskulden har överskridit den nominella BNP-tillväxten under de flesta år sedan 2007. USA: s konton är fulla av manipulation av siffror. Krigsutgifter skapar stora underskott.De sociala utgifterna ökar mycket kraftigt och gör det omöjligt att uppnå en verklig minskning av utgifterna.

Socialförsäkringssystemet och Medicare torkar ut.

Många amerikaner tror att deras pensioner är ett slags kontrakt mellan dem och staten. Detta är inte fallet. Pensionerna och hälsokostnaderna borde i princip (i teorin) täckas genom fonduppbyggnad. Problemet är att de i verkligheten är utan täckning i någon fond. Det är en gigantisk undertäckning, som det statliga budgetkontoret har uppskattat till 46,7 biljoner dollar. (Se den amerikanska regeringens finansiella rapport, 2017, sida 63.) här någonstans.

Enligt Awaras beräkningar kommer ränta, pensioner och hälsokostnader tillsammans att äta upp 59% av den federala budgeten år 2028. Skuldexplosionen 2020 och den extrema ökningen av arbetslösheten till följd av coronakrisen kommer att överträffa till och med Hellevigs dystra prognoser.

Enligt Shadow Government Statistics var den verkliga arbetslösheten i USA i juli 2020 30 procent. År 2018 uppgår räntekostnaderna till 7% av statsbudgeten. Redan är det väldigt mycket. Men skulle Hellevig få rätt och räntekostnaderna nu 25%, säger det sig självt att detta inte kommer att vara hållbart.Relaterat, Anders Romelsjö.

Goldman Sachs: – Dollarns ställning är i fara.
Goodbye Dollar!?
Det sjunkande skeppet – om USA-imperialismens nedgång?
Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Vilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?
BRICS skaffar eget betalningssystem.
Tyskland har tjänat mycket på euron medan Italien och Frankrike har tappat enormt.
Ryssland hamstrar guld och säljer amerikanska statsobligationer. Varför?

Föregående artikelLärdomar av Afghanistan – och ett sanningens ord av Carl Bildt!?
Nästa artikelHur är mediebevakningen om Afghanistan?
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

14 KOMMENTARER

 1. Det står en märklig sak i texten ” Pensionerna och hälsokostnaderna bör i princip täckas genom fonduppbyggnad.” Det finns inga fonder som klarar en sådan utgift, även Sveriges pensioner och hälsovård betalas genom skatterna från den arbetande befolkningen löpande, AP-fonderna finns för att tillfälligt jämna ut och skulle ta slut på några år om alla pensioner betalades därifrån. Se https://ekonomihandboken.se/efter-arbetet-pension/vad-ar-pension/

  • Tack. Har korrigerat texten. Så här står det i artikeln från början ”Pensjonene og helsekostnadene skulle i prinsippet være dekket av fondsoppbygging. Problemet er at de i realiteten er uten dekning i noe fond. ”

 2. Det är åt fanders med USA alltså. Härligt, härligt! Rämnar USA så rämnar också den avskyvärda marktjuvarnas enhet israel som har förpestat en hel värld. Och, vad är problemet? Tvärtom det är det bästa som kan hända! Frågan är när ska Texas och Kalifornien meddela att de bryter löss från USA, vilket kommer leda till en avalanche av stater som vill bryta löss från den glittrande kolossen USA. USA framtid sias av ingen Minde än Johan Galtung här:

  https://libya360.wordpress.com/2019/03/18/2020-and-the-end-of-the-american-empire/

 3. Den som skriver om statsskuldens utveckling bör åtminstone känna till det grundläggande sambandet mellan ekonomins reala tillväxt och realräntan. Steigan saknar kunskaper i ekonomi. Han bör skriva om något annat.

   • Göran H:s kommentar saknar långt mycket mer kunskap om Steigan än den kunskapsbrist han påstår Steigan har.
    Bara ett utslängt påstående kommer från Göran H.
    Saken är enkel. Göran H. gillar inte Steigan, men förmår inte att på ett trovärdigt sätt kritisera honom.
    Tyvärr finns det gott om sådana som Göran H. Men glädjande nog finns det också riktiga kunskapsförmedlare som globalpolitics.se och steigan.no.

 4. Jag erkänner villigt att jag saknar kompetens inom ekonomi, men om ett land försätter sig i stora skulder eller lånar pengar, som har skapats ur tomma luften av det privatägda ”FED”, istället för att beskatta de som sitter på rikedomarna, så förstår jag inte hur detta ska kunna sluta väl?

  Jag skulle bli mycket förvånad om det inte slutar i inbördeskrig, världskrig eller revolution, där det senare verkar minst dåligt och efter vilken skulderna drivs in från de som har skott sig på den korrupta karusellen i flera decennier, eller om de vägrar och försöker fly, grips och döms i folkdomstol och ev. avrättas för att sätta skräck i andra girigbukar så att de betalar tillbaka det som behövs för att reglera skulden.

  Samtidigt tycks skulden vara skapad ur tomma luften. Således är rikedomarna såväl som skulderna fiktiva, om jag har förstått saken rätt. Alltså falsk matematik, men visst förtjänar det grundlurade folket att ta över rikedomarna gemensamt och få turas om att få åka lite lyxjakt och privatjet ibland tillsammans och likväl har jag ingen drift till att göra det för det är så härligt att cykla, åka inlines, gå i naturen och att gå på stranden.

 5. Vem som betalar? Självklart är det resten av världen med och betalar notan för världens största parasit! Men handeln med petrodollar minskar stadigt och snart är det slut på möjligheten att trycka upp mer värdelösa dollar utan stora konsekvenser! USA är bankrutt det är bara det att finansmarknaden och övriga länder dit USA har skulder och underskott i handeln inte agerat för att den egna ekonomin far med ner i raset, främst Kina men också Tyskland, Sydkorea, Japan! En fråga till Göran Hjalmarsson…Vilken real ekonomisk tillväxt har USA haft de senaste årtiondena? Eller kanske Göran är bättre på ekonomi än professorer som varnar för konsumtions och låneekonomin i USA som inte är hållbar?

  • Märker att Göran Hjalmarsson är svarslös! Man kan inte bara importera och driva en ekonomi på konsumtion, lån och spekulation utan att skulderna skenar! Det är ju därför som antalet fattiga i USA ökar katastrofalt och unionen håller på kollapsa! USA måste göra som alla andra, rätta mun efter matsäck, sluta leka stormakt med lånade pengar och framförallt ge f-n i att blanda sig i andra länders förehavanden! Sånt kostar pengar som absolut inte finns i USA. Att lösa problemet med att trycka papperslappar har aldrig fungerat tidigare som i t ex Tyskland, Argentina, Zimbabve etc även om USA har haft en fördel med sina smutsiga petrodollar vilket gjort att de kunnat hålla charaden levande i åratal utan större konsekvenser!

 6. Om skulderna är hållbara eller inte beror självfallet på om de finansierar en uppbyggnad eller inte. Så är det för alla. Så var det för Sverige också för 120 år sen då hela den industriella uppbyggnaden finansierades med lån, så att vi blev ett av världens mest skuldsatta länder. Men tack vare industrin kunde vi betala tillbaka.

  Det skulle vara intressant att veta vart de pengarna går som USA lånar upp. Misstänker att det är till militären, vilket ju inte är särskilt hållbart. I synnerhet som den aldrig verkar kunna lösa något politiskt problem för landet, utan oftast bara råddar till det.

 7. USA. Presidentvalet.
  Partiet Demokraterna satsar på kändisar och artister.
  Medan partiet Republikanerna satsar på Verklighetens Folk (?)
  Intressant och se vem som satsat rätt.
  Lite som Sverige tycker jag.
  Där etablissemang, kändisar och artister lyfter upp den vänster-liberala PK-politiken.
  De har lyckats bra hittills, men fortsättningsvis?
  Presidentvalet i USA kanske ger en fingervisning?

  https://samtiden.nu/2020/08/demokraterna-satsade-pa-kandisar-republikaner-pa-riktiga-manniskor/

 8. Citat ur inlägget:
  Många amerikaner tror att deras pensioner är ett slags kontrakt mellan dem och staten. Detta är inte fallet. Pensionerna och hälsokostnaderna borde i princip (i teorin) täckas genom fonduppbyggnad. Problemet är att de i verkligheten är utan täckning i någon fond.
  Påståendet är ett helt uppåt väggarna, helt felaktigt.

  Däremot var den första kommentatorn Seppo Laine inne på rätt spår.

  Pensioner och andra socialförsäkringar, som omfattar en hel befolkning, handlar i huvudsak om konsumtion av varor och tjänster – här och nu. Med andra ord det måste finnas en tillräckligt stor real produktion som tillgodoser konsumtionsbehoven för de i produktionen aktiva – liksom för dem som står utanför denna, som exempelvis pensionärer. Därutöver ska investeringsbehoven i reala tillgångar tillgodoses. En fungerande produktion är alltså A och O för pensioner!

  Socialförsäkring handlar alltså om omfördelning. Enligt regler som ATP-systemet i princip byggde på. Liksom det i USA ännu fungerande federala pensionssystemet Social Security. Det som infördes på 1930-talet, under president Roosevelt. Där har ingen förmått stjälpa detta av befolkningen uppskattade system, trots ständiga attacker från finansbranschen – och det under president efter president, valda för att vara branschens hantlangare.

  Social Security kunde ses som ett direkt svar på börskraschen 1929 som i en handvändning hade raderat stora delar av genomsnittsmedborgarens tidigare pensionssparande! Det finns sålunda på sikt mycket litet av säkerhet i ett fonderat sparande! Hela det västliga finansiella systemet stjälptes den gången plötsligt över ända på grund av ett plötsligt beslut av chefen för Bank of England, Montagu Norman, i strid mot alla de regler som systemet byggde på.

  Pensionssparande i fonder är för en hel befolkning också ogenomförbart, vilket framgår av
  Orange rapport 2020 (pensionsmyndigheten.se), se balansräkningen på sid 16.
  Det beräknade offentliga svenska pensionsåtagandet 2020 (pensionsskulden) uppgick till nästan 11 500 miljarder kronor – till det ska vi lägga de svenska försäkringsbolagens åtaganden. Betydligt större än Sveriges samlade tillgångsvärden, bruttanationalförmögenheten. Den så kallade avgiftstillgången i tabellen är bara ett kalkylerat påhitt om systemets framtida inkomster. Fullfonderade offentliga pensionsåtaganden är alltså en fysisk omöjlighet – även om fonderna skulle ta över allt ägande i landet. Bara att investera utomlands, hörde jag en sangvinisk ekonomiprofessor säga vid något tillfälle! Och? När varje land gjort så, torde månen vara närmast lämpliga investeringsobjekt.

  Det gamla ATP-systemet hade buffertfonder, AP-fonderna, för att utjämna svängningar i landets ekonomi mellan åren – och en planerad regelbunden ATP-utvärdering som aldrig kom att fungera som tänkt på grund av politiska motsättningar. Dessa AP-fonder var alltså inte försäkringsfonder, men väl fonder som användes för infrastruktursatsningar i landet som byggande av bostäder, skolor, sjukhus mm. AP-fonderna i den formen hade aldrig minskat i realvärde under sin existens!

  Nuvarande AP-fonder är däremot rena spekulationsfonder insatta i finansvärldens svarta hål, en ren styggelse.

  I inlägget nämns korthugget också Weimarrepublikens ekonomi. Det skulle föra för långt att diskutera detta här. Om man ska ta upp det kort, var det Versailles-fördragets skadeståndskrav (ett rent rövarfördrag) som sänkte Tyskland, inte de tyska politikerna då. För att klara fördragets krav skulle Tyskland ha behövt gigantiska exportöverskott – men samtidigt satte omvärlden upp lika gigantiska tullar som omöjliggjorde denna export! Sedan gick det som det gick och Tyskland kollapsade 1922. Där slogs den tyska medelklassen ut ekonomiskt, efter att den tyska arbetarklassen skjutits sönder och samman 1919 i spåren av den tyska novemberrevolutionen 1918.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here