USA:s statsskuld galopperar – ökat med 4 500 miljarder på 12 månader. Vilka betalar?

12
7674
Bild: Shutterstock på licens

Denna artikel av Pål Steigan innehåller viktig och aktuell information. USA statsskuld gallopperar – ökat med 4 500 miljarder på 12 månader. Vilka betalar?

Se även under “Relaterat”.

 


USA statsskuld galloperar – ökat med 4 500 miljarder på 12 månader. Vilka betalar?

 

Under den så kallade “pandemin” har USA ökat sina skulder med otroliga 4 500 miljarder dollar. För ett år sedan talades det i USA om ett “skuldtak” på 22 biljoner (22 biljoner eller 22 000 miljarder enligt norsk (och svensk) räkning). Nu har skulden nyligen passerat 26 500 miljarder.Så biljonerna flyger iväg!

Det var dock inte de största utländska ägarna av amerikanska statsobligationer, Japan och Kina, som finansierade denna skuldökning. Tvärtom, de minskar sin andel av USA: s skuld, särskilt Kina.

Detta var en liten ökning av andra länders innehav av amerikanska obligationer, och några av dem är bara “gömställen” för amerikanska företag, som Irland, Luxemburg, Caymanöarna och Belgien. De stora delarna av den nya skulden är relaterade till tryckning av pengar hos The Fed, samt köp av fonder, banker och företag i USA. Det är inte bara politiskt att USA är mer och mer som en Weimarrepublik, det är lika mycket ekonomiskt.


Detta kommer uppenbarligen att krascha. Kina och Ryssland har drastiskt minskat sin användning av den amerikanska dollarn i sin handel under de senaste två åren. År 2015 användes dollarn i 90 procent av transaktionerna mellan dem, år 2020 sjönk andelen för första gången under 50 procent, nämligen till procent.46 Vägen därifrån till noll kan visa sig vara mycket kort.

År 2018 skrev den finska ekonomen och advokaten Jon Hellevig en artikel baserad på en studie utförd av den ryskbaserade Awara-gruppen. Studierna har kommit till följande slutsatser: USA: s skuld når en nivå på 140% av BNP 2024. Nettoökningen i skuld kan uppgå till $ 10.000 till 15.000 miljarder dollar från 2019 till 2024.

Federala utgifter för räntebetalningar kommer att uppgå till 1,5 biljoner dollar fram till 2028, cirka 25% av hela budgeten.Det har inte skett någon verklig tillväxt i BNP sedan 2007. Tillväxten av statsskulden har överskridit den nominella BNP-tillväxten under de flesta år sedan 2007. USA: s konton är fulla av manipulation av siffror. Krigsutgifter skapar stora underskott.De sociala utgifterna ökar mycket kraftigt och gör det omöjligt att uppnå en verklig minskning av utgifterna.

Socialförsäkringssystemet och Medicare torkar ut.

Många amerikaner tror att deras pensioner är ett slags kontrakt mellan dem och staten. Detta är inte fallet. Pensionerna och hälsokostnaderna borde i princip (i teorin) täckas genom fonduppbyggnad. Problemet är att de i verkligheten är utan täckning i någon fond. Det är en gigantisk undertäckning, som det statliga budgetkontoret har uppskattat till 46,7 biljoner dollar. (Se den amerikanska regeringens finansiella rapport, 2017, sida 63.) här någonstans.

Enligt Awaras beräkningar kommer ränta, pensioner och hälsokostnader tillsammans att äta upp 59% av den federala budgeten år 2028. Skuldexplosionen 2020 och den extrema ökningen av arbetslösheten till följd av coronakrisen kommer att överträffa till och med Hellevigs dystra prognoser.

Enligt Shadow Government Statistics var den verkliga arbetslösheten i USA i juli 2020 30 procent. År 2018 uppgår räntekostnaderna till 7% av statsbudgeten. Redan är det väldigt mycket. Men skulle Hellevig få rätt och räntekostnaderna nu 25%, säger det sig självt att detta inte kommer att vara hållbart.Relaterat, Anders Romelsjö.

Goldman Sachs: – Dollarns ställning är i fara.
Goodbye Dollar!?
Det sjunkande skeppet – om USA-imperialismens nedgång?
Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Vilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?
BRICS skaffar eget betalningssystem.
Tyskland har tjänat mycket på euron medan Italien och Frankrike har tappat enormt.
Ryssland hamstrar guld och säljer amerikanska statsobligationer. Varför?

Föregående artikelG7 – bara en onyttig diskussionsklubb? Får Ryssland vara med nu?
Nästa artikelAtt bekämpa Ryssland nödvändig förevändning för att bevara Nato
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

12 KOMMENTARER

 1. Det står en märklig sak i texten ” Pensionerna och hälsokostnaderna bör i princip täckas genom fonduppbyggnad.” Det finns inga fonder som klarar en sådan utgift, även Sveriges pensioner och hälsovård betalas genom skatterna från den arbetande befolkningen löpande, AP-fonderna finns för att tillfälligt jämna ut och skulle ta slut på några år om alla pensioner betalades därifrån. Se https://ekonomihandboken.se/efter-arbetet-pension/vad-ar-pension/

  • Tack. Har korrigerat texten. Så här står det i artikeln från början “Pensjonene og helsekostnadene skulle i prinsippet være dekket av fondsoppbygging. Problemet er at de i realiteten er uten dekning i noe fond. “

 2. Det är åt fanders med USA alltså. Härligt, härligt! Rämnar USA så rämnar också den avskyvärda marktjuvarnas enhet israel som har förpestat en hel värld. Och, vad är problemet? Tvärtom det är det bästa som kan hända! Frågan är när ska Texas och Kalifornien meddela att de bryter löss från USA, vilket kommer leda till en avalanche av stater som vill bryta löss från den glittrande kolossen USA. USA framtid sias av ingen Minde än Johan Galtung här:

  https://libya360.wordpress.com/2019/03/18/2020-and-the-end-of-the-american-empire/

 3. Den som skriver om statsskuldens utveckling bör åtminstone känna till det grundläggande sambandet mellan ekonomins reala tillväxt och realräntan. Steigan saknar kunskaper i ekonomi. Han bör skriva om något annat.

   • Göran H:s kommentar saknar långt mycket mer kunskap om Steigan än den kunskapsbrist han påstår Steigan har.
    Bara ett utslängt påstående kommer från Göran H.
    Saken är enkel. Göran H. gillar inte Steigan, men förmår inte att på ett trovärdigt sätt kritisera honom.
    Tyvärr finns det gott om sådana som Göran H. Men glädjande nog finns det också riktiga kunskapsförmedlare som globalpolitics.se och steigan.no.

 4. Jag erkänner villigt att jag saknar kompetens inom ekonomi, men om ett land försätter sig i stora skulder eller lånar pengar, som har skapats ur tomma luften av det privatägda “FED”, istället för att beskatta de som sitter på rikedomarna, så förstår jag inte hur detta ska kunna sluta väl?

  Jag skulle bli mycket förvånad om det inte slutar i inbördeskrig, världskrig eller revolution, där det senare verkar minst dåligt och efter vilken skulderna drivs in från de som har skott sig på den korrupta karusellen i flera decennier, eller om de vägrar och försöker fly, grips och döms i folkdomstol och ev. avrättas för att sätta skräck i andra girigbukar så att de betalar tillbaka det som behövs för att reglera skulden.

  Samtidigt tycks skulden vara skapad ur tomma luften. Således är rikedomarna såväl som skulderna fiktiva, om jag har förstått saken rätt. Alltså falsk matematik, men visst förtjänar det grundlurade folket att ta över rikedomarna gemensamt och få turas om att få åka lite lyxjakt och privatjet ibland tillsammans och likväl har jag ingen drift till att göra det för det är så härligt att cykla, åka inlines, gå i naturen och att gå på stranden.

 5. Vem som betalar? Självklart är det resten av världen med och betalar notan för världens största parasit! Men handeln med petrodollar minskar stadigt och snart är det slut på möjligheten att trycka upp mer värdelösa dollar utan stora konsekvenser! USA är bankrutt det är bara det att finansmarknaden och övriga länder dit USA har skulder och underskott i handeln inte agerat för att den egna ekonomin far med ner i raset, främst Kina men också Tyskland, Sydkorea, Japan! En fråga till Göran Hjalmarsson…Vilken real ekonomisk tillväxt har USA haft de senaste årtiondena? Eller kanske Göran är bättre på ekonomi än professorer som varnar för konsumtions och låneekonomin i USA som inte är hållbar?

  • Märker att Göran Hjalmarsson är svarslös! Man kan inte bara importera och driva en ekonomi på konsumtion, lån och spekulation utan att skulderna skenar! Det är ju därför som antalet fattiga i USA ökar katastrofalt och unionen håller på kollapsa! USA måste göra som alla andra, rätta mun efter matsäck, sluta leka stormakt med lånade pengar och framförallt ge f-n i att blanda sig i andra länders förehavanden! Sånt kostar pengar som absolut inte finns i USA. Att lösa problemet med att trycka papperslappar har aldrig fungerat tidigare som i t ex Tyskland, Argentina, Zimbabve etc även om USA har haft en fördel med sina smutsiga petrodollar vilket gjort att de kunnat hålla charaden levande i åratal utan större konsekvenser!

 6. Om skulderna är hållbara eller inte beror självfallet på om de finansierar en uppbyggnad eller inte. Så är det för alla. Så var det för Sverige också för 120 år sen då hela den industriella uppbyggnaden finansierades med lån, så att vi blev ett av världens mest skuldsatta länder. Men tack vare industrin kunde vi betala tillbaka.

  Det skulle vara intressant att veta vart de pengarna går som USA lånar upp. Misstänker att det är till militären, vilket ju inte är särskilt hållbart. I synnerhet som den aldrig verkar kunna lösa något politiskt problem för landet, utan oftast bara råddar till det.

 7. USA. Presidentvalet.
  Partiet Demokraterna satsar på kändisar och artister.
  Medan partiet Republikanerna satsar på Verklighetens Folk (?)
  Intressant och se vem som satsat rätt.
  Lite som Sverige tycker jag.
  Där etablissemang, kändisar och artister lyfter upp den vänster-liberala PK-politiken.
  De har lyckats bra hittills, men fortsättningsvis?
  Presidentvalet i USA kanske ger en fingervisning?

  https://samtiden.nu/2020/08/demokraterna-satsade-pa-kandisar-republikaner-pa-riktiga-manniskor/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here