USA:s statsskuld galopperar – ökat med 7000 miljarder på 2 år. Vilka betalar?

30
14772
Bild: Shutterstock på licens

I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna alltid mycket aktuella artikel. Sedan artikeln första gången publicerades har USA:s statsskuld ökat.
Under helåret 2020 var ökningen 4 200 miljarder dollar. här. Enligt denna källa var statsskulden 21 biljoner dollar till det allmänna och därtill 5,9 biljoner var ”intragovernmental debt holdings.” https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/02/02/usas-statsskuld-nu-over-30-biljoner-dollar-for-forsta-gangen.html

Och den har sedan dess ökat mycket!


”USA:s statsskuld nu i februari 2022 över 30 biljoner dollar för första gången
USA:s nationella skuldberg har nu överstigit hela 30 biljoner dollar för första gången någonsin efter att ha ökat med närmre 7 biljoner från slutet av januari 2020. Det skriver Wall Street Journal.
– Milstolpen om 30 biljoner i skulder borde vara en enorm rödflagg för oss alla om Amerikas framtida ekonomiska hälsa, generationsjämlikhet och roll i världen, kommenterar Michael Peterson från stiftelsen Peter G. Peterson som är förespråkare av en minskning av underskottet.”

Och nu är den uppe i 30,7 biljoner dollar. https://usdebtclock.org/ Samtidigt är dollarn ”stark”. Kanske läge för försäljning från t.ex.

Kinas statsskuld utgjorde 45 % av BNP år 2020 https://en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_China, medan USA:s andel var 129 % detta år. https://www.thebalance.com/national-debt-by-year-compared-to-gdp-and-major-events-3306287 Motsvarande sfffra för Ryssland var 18 %. https://www.themoscowtimes.com/2021/02/24/russias-government-debt-rose-40-in-2020-a73044

Bild:Wikipedia.

Denna artikel av Pål Steigan från augusti 2020 innehåller viktig och aktuell information. USA statsskuld gallopperar – ökat med 4 500 miljarder på 12 månader. Vilka betalar?

Se även under ”Relaterat”.

 


USA statsskuld galloperar – ökat med 4 500 miljarder på 12 månader. Vilka betalar?

 

Under den så kallade ”pandemin” har USA ökat sina skulder med otroliga 4 500 miljarder dollar. För ett år sedan talades det i USA om ett ”skuldtak” på 22 biljoner (22 biljoner eller 22 000 miljarder enligt norsk (och svensk) räkning). Nu har skulden nyligen passerat 26 500 miljarder.Så biljonerna flyger iväg!

Det var dock inte de största utländska ägarna av amerikanska statsobligationer, Japan och Kina, som finansierade denna skuldökning. Tvärtom, de minskar sin andel av USA: s skuld, särskilt Kina.

Detta var en liten ökning av andra länders innehav av amerikanska obligationer, och några av dem är bara ”gömställen” för amerikanska företag, som Irland, Luxemburg, Caymanöarna och Belgien. De stora delarna av den nya skulden är relaterade till tryckning av pengar hos The Fed, samt köp av fonder, banker och företag i USA. Det är inte bara politiskt att USA är mer och mer som en Weimarrepublik, det är lika mycket ekonomiskt.


Detta kommer uppenbarligen att krascha. Kina och Ryssland har drastiskt minskat sin användning av den amerikanska dollarn i sin handel under de senaste två åren. År 2015 användes dollarn i 90 procent av transaktionerna mellan dem, år 2020 sjönk andelen för första gången under 50 procent, nämligen till procent.46 Vägen därifrån till noll kan visa sig vara mycket kort.

År 2018 skrev den finska ekonomen och advokaten Jon Hellevig en artikel baserad på en studie utförd av den ryskbaserade Awara-gruppen. Studierna har kommit till följande slutsatser: USA: s skuld når en nivå på 140% av BNP 2024. Nettoökningen i skuld kan uppgå till $ 10.000 till 15.000 miljarder dollar från 2019 till 2024.

Federala utgifter för räntebetalningar kommer att uppgå till 1,5 biljoner dollar fram till 2028, cirka 25% av hela budgeten.Det har inte skett någon verklig tillväxt i BNP sedan 2007. Tillväxten av statsskulden har överskridit den nominella BNP-tillväxten under de flesta år sedan 2007. USA: s konton är fulla av manipulation av siffror. Krigsutgifter skapar stora underskott.De sociala utgifterna ökar mycket kraftigt och gör det omöjligt att uppnå en verklig minskning av utgifterna.

Socialförsäkringssystemet och Medicare torkar ut.

Många amerikaner tror att deras pensioner är ett slags kontrakt mellan dem och staten. Detta är inte fallet. Pensionerna och hälsokostnaderna borde i princip (i teorin) täckas genom fonduppbyggnad. Problemet är att de i verkligheten är utan täckning i någon fond. Det är en gigantisk undertäckning, som det statliga budgetkontoret har uppskattat till 46,7 biljoner dollar. (Se den amerikanska regeringens finansiella rapport, 2017, sida 63.) här någonstans.

Enligt Awaras beräkningar kommer ränta, pensioner och hälsokostnader tillsammans att äta upp 59% av den federala budgeten år 2028. Skuldexplosionen 2020 och den extrema ökningen av arbetslösheten till följd av coronakrisen kommer att överträffa till och med Hellevigs dystra prognoser.

Enligt Shadow Government Statistics var den verkliga arbetslösheten i USA i juli 2020 30 procent. År 2018 uppgår räntekostnaderna till 7% av statsbudgeten. Redan är det väldigt mycket. Men skulle Hellevig få rätt och räntekostnaderna nu 25%, säger det sig självt att detta inte kommer att vara hållbart.Relaterat, Anders Romelsjö.

Goldman Sachs: – Dollarns ställning är i fara.
Goodbye Dollar!?
Det sjunkande skeppet – om USA-imperialismens nedgång?
Försöker EU kringgå USA:s Iranpolitik med ny valuta och vad sker i valutavärlden?
Vilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?
BRICS skaffar eget betalningssystem.
Tyskland har tjänat mycket på euron medan Italien och Frankrike har tappat enormt.
Ryssland hamstrar guld och säljer amerikanska statsobligationer. Varför?

Föregående artikelHur går egentligen kriget i Ukraina? Glenn Diesen diskuterar med Scott Ritter och Alexander Mercouris!
Nästa artikelKina och andra länder skickar trupper till militärövningen Vostok-2022 i Ryssland. Indien?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

30 KOMMENTARER

 1. Det står en märklig sak i texten ” Pensionerna och hälsokostnaderna bör i princip täckas genom fonduppbyggnad.” Det finns inga fonder som klarar en sådan utgift, även Sveriges pensioner och hälsovård betalas genom skatterna från den arbetande befolkningen löpande, AP-fonderna finns för att tillfälligt jämna ut och skulle ta slut på några år om alla pensioner betalades därifrån. Se https://ekonomihandboken.se/efter-arbetet-pension/vad-ar-pension/

  • Tack. Har korrigerat texten. Så här står det i artikeln från början ”Pensjonene og helsekostnadene skulle i prinsippet være dekket av fondsoppbygging. Problemet er at de i realiteten er uten dekning i noe fond. ”

  • @Seppo Laine 26 augusti, 2020 At 08:29 Jag kommer mycket väl ihåg det politiska försäljnings snacket nät pensionsfonderna skulle etableras. Iden var att alla betalar in pengar till fonderna, dom pengarna investeras i svensk industri, och avkastningen betalar pensionerna. På så sätt skulle svensk industris utveckling finansieras. Alla skulle få 80% i pension av sin slutliga lön. Det har inte fungerat som bekant, och nu strular man desperat för att hitta nya sätt att skinna den arbetande befolkningen på mer pengar för att betala pensioner och bidrag till immigrerande utlänningar utan varken utbildning eller yrke.

 2. Det är åt fanders med USA alltså. Härligt, härligt! Rämnar USA så rämnar också den avskyvärda marktjuvarnas enhet israel som har förpestat en hel värld. Och, vad är problemet? Tvärtom det är det bästa som kan hända! Frågan är när ska Texas och Kalifornien meddela att de bryter löss från USA, vilket kommer leda till en avalanche av stater som vill bryta löss från den glittrande kolossen USA. USA framtid sias av ingen Minde än Johan Galtung här:

  https://libya360.wordpress.com/2019/03/18/2020-and-the-end-of-the-american-empire/

  • @Och vad är problemet? 26 augusti, 2020 At 08:39 Problemet är att när och om USA kraschar kommer det att dra med en hel del annat i djupet. USA är en stor ekonomi och den stora ekonomin påverka många andra mindre ekonomier som är beroende av den. De två mest stabila ekonomierna i ett sådant fall torde vara Ryssland och Kina.

  • @Rolf Nilsson 26 augusti, 2020 At 09:07 En ypperligt bra artikel av Pepe Escobar. Den beskriver Kina mycket bra. Kina tänker framåt och planerar. Inte bra för några månader, utan för många år och många generationer. Kina har klart planerat för USAs sönderfall, inklusive att USA kan reagera på en kollaps genom att starta krig. Det gäller att förbereda att isolera sig från effekterna av en amerikansk kollaps, som kan komma snarare än de flesta vill erkänna ens för sig själva.

 3. Den som skriver om statsskuldens utveckling bör åtminstone känna till det grundläggande sambandet mellan ekonomins reala tillväxt och realräntan. Steigan saknar kunskaper i ekonomi. Han bör skriva om något annat.

   • Göran H:s kommentar saknar långt mycket mer kunskap om Steigan än den kunskapsbrist han påstår Steigan har.
    Bara ett utslängt påstående kommer från Göran H.
    Saken är enkel. Göran H. gillar inte Steigan, men förmår inte att på ett trovärdigt sätt kritisera honom.
    Tyvärr finns det gott om sådana som Göran H. Men glädjande nog finns det också riktiga kunskapsförmedlare som globalpolitics.se och steigan.no.

  • @Göran Hjalmarsson 26 augusti, 2020 At 09:11 Ekonomi är inget konstigt. En gång skulle jag börja ett jobb som VD för ett företag, och ägaren ville att jag som ingenjör skulle lära mig lite mer om ekonomi. Så vi satte oss vid ett bord med en Civilekonom och han visade vad jag behövde veta. Efter två timmar hade vi gått igen alla de formler och teori jag behövde veta, och ekonomen avlutade med, ”Det är allt. Nu har du passerat examen för en Civilekonom”. Jag måste ha sett rätt fånig ut, så han tillade, ”Krångligare är det inte, och du har ju som ingenjör alla matematik kunskaperna redan”. Sedan började jag använda teorier för sannolikhet och MonteCarlo analys i min finansiella planering, och lyckades reta upp gruppens finanschef ordentlig genom att pricka in resultaten med stor noggrannhet.

 4. Jag erkänner villigt att jag saknar kompetens inom ekonomi, men om ett land försätter sig i stora skulder eller lånar pengar, som har skapats ur tomma luften av det privatägda ”FED”, istället för att beskatta de som sitter på rikedomarna, så förstår jag inte hur detta ska kunna sluta väl?

  Jag skulle bli mycket förvånad om det inte slutar i inbördeskrig, världskrig eller revolution, där det senare verkar minst dåligt och efter vilken skulderna drivs in från de som har skott sig på den korrupta karusellen i flera decennier, eller om de vägrar och försöker fly, grips och döms i folkdomstol och ev. avrättas för att sätta skräck i andra girigbukar så att de betalar tillbaka det som behövs för att reglera skulden.

  Samtidigt tycks skulden vara skapad ur tomma luften. Således är rikedomarna såväl som skulderna fiktiva, om jag har förstått saken rätt. Alltså falsk matematik, men visst förtjänar det grundlurade folket att ta över rikedomarna gemensamt och få turas om att få åka lite lyxjakt och privatjet ibland tillsammans och likväl har jag ingen drift till att göra det för det är så härligt att cykla, åka inlines, gå i naturen och att gå på stranden.

  • @Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet 26 augusti, 2020 Jag tror du har mer kompetens än du tror själv. Grundsatsen är enkel, för att inte gå bankrutt måste du få in mer pengar än du spenderar. Annars blir det ju tomt i kassan och då för du gå hungrig. Det oavsett om du förtjänar pengarna eller stjäl dom från någon annan som du rånar. Du kan låna pengar för att betala räkningarna, men dom pengarna måste då ge avkastning, så du åtminstone kan betala räntorna. Festar du upp pengarna, vilket är vad USA gör, då tar det förr eller senare slut i kassan. USA har arbetat så att man lånar pengar för att underhålla en massiv krigsmakt som används för att råna andra länder. Just nu försöker man i Sydkinesiska Havet, att råna Afghanistan misslyckades, att råna Venezuela har hittills misslyckats, osv.

   Problemet med USA är att USA har använt lånen till att finansiera plundring av andra nationer för att stjäla pengar kunna betala räntor och betala tillbaka, men den möjligheten börjar nu ta slut. Korea och Vietnamkrigen var förberedelser till att plundra Kina på tillgångar. Det misslyckades. Afghanistan var förberedelser för att stjäla Afghanistan tillgångar, som olja och energi. Ett pågående exempel är hur USA plundrar och stjäl Syriens olja utan att betala för den.
   https://www.friatider.se/syrien-usa-stjal-var-olja
   Det har länge varit USAs affärsmodell. En enorm krigsmakt man finansierat genom att plundra andras tillgångar för att serva lånen. Den affärsmodellen går nu snabbt mot sitt slut.

 5. Vem som betalar? Självklart är det resten av världen med och betalar notan för världens största parasit! Men handeln med petrodollar minskar stadigt och snart är det slut på möjligheten att trycka upp mer värdelösa dollar utan stora konsekvenser! USA är bankrutt det är bara det att finansmarknaden och övriga länder dit USA har skulder och underskott i handeln inte agerat för att den egna ekonomin far med ner i raset, främst Kina men också Tyskland, Sydkorea, Japan! En fråga till Göran Hjalmarsson…Vilken real ekonomisk tillväxt har USA haft de senaste årtiondena? Eller kanske Göran är bättre på ekonomi än professorer som varnar för konsumtions och låneekonomin i USA som inte är hållbar?

  • Märker att Göran Hjalmarsson är svarslös! Man kan inte bara importera och driva en ekonomi på konsumtion, lån och spekulation utan att skulderna skenar! Det är ju därför som antalet fattiga i USA ökar katastrofalt och unionen håller på kollapsa! USA måste göra som alla andra, rätta mun efter matsäck, sluta leka stormakt med lånade pengar och framförallt ge f-n i att blanda sig i andra länders förehavanden! Sånt kostar pengar som absolut inte finns i USA. Att lösa problemet med att trycka papperslappar har aldrig fungerat tidigare som i t ex Tyskland, Argentina, Zimbabve etc även om USA har haft en fördel med sina smutsiga petrodollar vilket gjort att de kunnat hålla charaden levande i åratal utan större konsekvenser!

  • @Benny 26 augusti, 2020 At 16:59 USAs ”dollarmodell” var att likt en ”bank”
   låna ut pengar till andra, som sedan satte tillbaka pengarna i ”banken” USA, som sedan lånade ut dom igen. En slags cirkelekonomi. Hela tiden spädde man på med mer pengar i potten genom att trycka mer. Hela USAs ekonomiska modell har varit ett gigantiskt Ponzi scheme, kompletterat med intäkter från rån och stulna tillgångar som från just nu i Syrien, och det misslyckade Afghanistan projektet och Venezuela projektet. USA ekonomin har fungerat så att man tänkt sig att spendera vilt på militära insatser, såm överfall, rån och stölder, och sedan ständigt fylla på kassan med byte från dessa stölder och plundringar. Nu börjar den cirkelekonomin bryta samman.

 6. Om skulderna är hållbara eller inte beror självfallet på om de finansierar en uppbyggnad eller inte. Så är det för alla. Så var det för Sverige också för 120 år sen då hela den industriella uppbyggnaden finansierades med lån, så att vi blev ett av världens mest skuldsatta länder. Men tack vare industrin kunde vi betala tillbaka.

  Det skulle vara intressant att veta vart de pengarna går som USA lånar upp. Misstänker att det är till militären, vilket ju inte är särskilt hållbart. I synnerhet som den aldrig verkar kunna lösa något politiskt problem för landet, utan oftast bara råddar till det.

  • @Jan Wiklund 26 augusti, 2020 At 20:09 Om lånen investeras i något produktivt som gör att lånen kan servas och återbetalas, då fungera det, och det var vad Sverige gjorde. I fallet USA är den investeringen, det är alltså dit pengarna går, i militära överfall, plundring och rån av andras tillgångar, och den affärsmodellen fungerar inte längre. Dollardominansen som kontrollerade den har brutits.

 7. USA. Presidentvalet.
  Partiet Demokraterna satsar på kändisar och artister.
  Medan partiet Republikanerna satsar på Verklighetens Folk (?)
  Intressant och se vem som satsat rätt.
  Lite som Sverige tycker jag.
  Där etablissemang, kändisar och artister lyfter upp den vänster-liberala PK-politiken.
  De har lyckats bra hittills, men fortsättningsvis?
  Presidentvalet i USA kanske ger en fingervisning?

  https://samtiden.nu/2020/08/demokraterna-satsade-pa-kandisar-republikaner-pa-riktiga-manniskor/

  • @arbetarklass 26 augusti, 2020 At 20:11 Valen i USA är en teaterföreställning. Röstar du på Demokraterna har du röstat på det militärindustriella komplexet, alltså USA krigsmaskin. Röstar du på Republikanerna har du röstat på det militärindustriella komplexet, alltså USA krigsmaskin. USAs krigsmaskin har ekonomisk kontroll av politiken. Efter att ha finansierat politiken måste krigsmaskinen få återbäring på pengarna, och då måste man få politikerna, som man finansierat, att starta krig. Kriget just nu pågår i Ukraina. Naturligtvis har krigs finansiärerna ett vaksamt öga på platser som Taiwan eller Sydkinesiska Havet som lämpliga framtida plaster att tjäna pangar på genom att start nya krig. Business as usual.

 8. Citat ur inlägget:
  Många amerikaner tror att deras pensioner är ett slags kontrakt mellan dem och staten. Detta är inte fallet. Pensionerna och hälsokostnaderna borde i princip (i teorin) täckas genom fonduppbyggnad. Problemet är att de i verkligheten är utan täckning i någon fond.
  Påståendet är ett helt uppåt väggarna, helt felaktigt.

  Däremot var den första kommentatorn Seppo Laine inne på rätt spår.

  Pensioner och andra socialförsäkringar, som omfattar en hel befolkning, handlar i huvudsak om konsumtion av varor och tjänster – här och nu. Med andra ord det måste finnas en tillräckligt stor real produktion som tillgodoser konsumtionsbehoven för de i produktionen aktiva – liksom för dem som står utanför denna, som exempelvis pensionärer. Därutöver ska investeringsbehoven i reala tillgångar tillgodoses. En fungerande produktion är alltså A och O för pensioner!

  Socialförsäkring handlar alltså om omfördelning. Enligt regler som ATP-systemet i princip byggde på. Liksom det i USA ännu fungerande federala pensionssystemet Social Security. Det som infördes på 1930-talet, under president Roosevelt. Där har ingen förmått stjälpa detta av befolkningen uppskattade system, trots ständiga attacker från finansbranschen – och det under president efter president, valda för att vara branschens hantlangare.

  Social Security kunde ses som ett direkt svar på börskraschen 1929 som i en handvändning hade raderat stora delar av genomsnittsmedborgarens tidigare pensionssparande! Det finns sålunda på sikt mycket litet av säkerhet i ett fonderat sparande! Hela det västliga finansiella systemet stjälptes den gången plötsligt över ända på grund av ett plötsligt beslut av chefen för Bank of England, Montagu Norman, i strid mot alla de regler som systemet byggde på.

  Pensionssparande i fonder är för en hel befolkning också ogenomförbart, vilket framgår av
  Orange rapport 2020 (pensionsmyndigheten.se), se balansräkningen på sid 16.
  Det beräknade offentliga svenska pensionsåtagandet 2020 (pensionsskulden) uppgick till nästan 11 500 miljarder kronor – till det ska vi lägga de svenska försäkringsbolagens åtaganden. Betydligt större än Sveriges samlade tillgångsvärden, bruttanationalförmögenheten. Den så kallade avgiftstillgången i tabellen är bara ett kalkylerat påhitt om systemets framtida inkomster. Fullfonderade offentliga pensionsåtaganden är alltså en fysisk omöjlighet – även om fonderna skulle ta över allt ägande i landet. Bara att investera utomlands, hörde jag en sangvinisk ekonomiprofessor säga vid något tillfälle! Och? När varje land gjort så, torde månen vara närmast lämpliga investeringsobjekt.

  Det gamla ATP-systemet hade buffertfonder, AP-fonderna, för att utjämna svängningar i landets ekonomi mellan åren – och en planerad regelbunden ATP-utvärdering som aldrig kom att fungera som tänkt på grund av politiska motsättningar. Dessa AP-fonder var alltså inte försäkringsfonder, men väl fonder som användes för infrastruktursatsningar i landet som byggande av bostäder, skolor, sjukhus mm. AP-fonderna i den formen hade aldrig minskat i realvärde under sin existens!

  Nuvarande AP-fonder är däremot rena spekulationsfonder insatta i finansvärldens svarta hål, en ren styggelse.

  I inlägget nämns korthugget också Weimarrepublikens ekonomi. Det skulle föra för långt att diskutera detta här. Om man ska ta upp det kort, var det Versailles-fördragets skadeståndskrav (ett rent rövarfördrag) som sänkte Tyskland, inte de tyska politikerna då. För att klara fördragets krav skulle Tyskland ha behövt gigantiska exportöverskott – men samtidigt satte omvärlden upp lika gigantiska tullar som omöjliggjorde denna export! Sedan gick det som det gick och Tyskland kollapsade 1922. Där slogs den tyska medelklassen ut ekonomiskt, efter att den tyska arbetarklassen skjutits sönder och samman 1919 i spåren av den tyska novemberrevolutionen 1918.

 9. Det är som ovanstående Benny nämner där bland annat.För att förkorta läget här för jag är inte heller speciellt bra på ekonomi,så att kan kalla mej expert.Men Usa hade kollapsat för flertalet åratal sedan om inte övriga västvärlden och EU oxå hade hållit igång detta sjunkande båten.Så har det varit sedan finanskrisen 2008.Dom hade sjunkit som en sten men vi EU och byn Japan med par till har sett till och ser till att Usa överlever.

 10. Ang ATP, på 1970-1990 talet var inflationen nästan som nu och det skapar ju också en illusion av att det funkar förutom av att folk dog i lägre ålder då.

 11. 1913 genomförde rotchldrn o rockfellarna inkl ca 10 maffia’familjer’ (ex warbugs, oppenheimrna, morgans osvosv) sin största kupp någonsin (enl dom själva) när de la beslag på dollartryckpressen, via sk fed (som inte är mer ’federalt’ än federal express) och som såklart inte innehar några reserver öht. Nästa steg var att införa den illegala ’federala’ ’skatten’, vilken är rakt igenom konstitutionellt olaglig (men washington skiter som bekant i den amerikanska konstitutionen, och vill istället skjuta den i sank med resten av de amerikanska delstaterna vilka egentligen är självständiga länder enl konstitutionen. Steg tre var att införa de skattebefriade sk ’foundations’ där falskmyntarna placerar alla sina stulna dollar samt vilkas sk filantropiska utdelningar till allehanda ’välgörande’ och ’livgivande’ kampanjer (jmf ex bill o melinda gates..gifttinjektionskampanjer t ex i Indien el Afrika, el soros foundations som öppnat portarna till flyktingarnas h.. e el alla hans gender’universitet’. På frågan om vem som betalar det amerikanska budgetunderskottet samt den skenande statsskulden, så är bl a svaret; ingen därför den går inte att betala av (och är heller inte meningen, utan meningen är att skulden ska paralysera det amerikanska samhället) men däremot betalar det hårt arbetande ameikanska folket räntan på skulden men ingen amortering till denna falskmyntarliga

  • Precis. Världsfolken har EN fiende. Bankirmaffian, oks falskmyntare ligan. Vilket gör att lösningen till problemet blir enklare/rakare. Beröva bankirmaffian makten att skapa pengar utav intet. Västländer framförallt behöver inrätta samma model som Kinas – där har man kontroll i o m att det är bara den statliga national banken som har makten över sedelpressen s a s. Sedan så ska även IMF och Världsbanken som jo är bankirmaffians globala indrivare avskaffas. Lill-Britannien MÅSTE befria sig från City of London – det suveräna/oberoende enklav med eget styre där lilla-Britanniens lagar inte gäller. Kanske ska världen hjälpa med att rensa det globala lönndom verksamhet som har i City of London som sitt centrum. General Khinzal skulle utföra det jobbet utmärkt. Alltså behöver väst hjälp med att befria sig från bankirmaffians lömska grepp och kriget i Ukraina är början på det. Nu när Ryssland+Kina=💕💕💕 – där bland annat den ekonomiska befrielse infrastrukturen läggas fram o hela syd i from av BRICS, SCO; BRI, ADB, mm och viktigaste av allt där båda dessa supermakter har lagd grunden till ett alternativt finansiellt system med penning transfererings mekanismer som inte kontrolleras av bankirmaffia – så är utsikterna för västs slutgiltiga befrielse från av bankirmaffians ockupation mer lovande än någonsin. Har vi tur så blir det inbördeskrig i USA vilket innebär att bankirmaffians lögnimperium går mot sitt definitiva slut. Vi behöver stödja alla strävan som folken i Texas, Kalifornien, Luisiana, Florida och alla de stater där stater där de sk deplorables är i majoritet. Kanske borde Ryssland och/eller Kina eller varför inte Kuba, Iran, Syrien, Venezuela, mm. träna ”freedom fighters” från Texas, Kalifornien, Luisiana, Florida och alla de stater där stater där de sk deplorables är i majoritet? Det vore ett utmärkt falla av verkligheten överträffar dikten av aldrig skådat skala dessutom. Den globala syd skulle genast ställa upp ett sådant – ge igen vad lögnimperiet tål – projekt.

   På det globala ocker systemet som livnär bankirmaffian och vars allra viktigaste säten är City of London, NY City och Basel! Hur svår kand et vara, va?

   • @Kruxet 27 augusti, 2022 At 09:05 Faktum är att Kina börjar bankmaffian alltmer hamna utanför. Man har inte längre kontroll. Nya system växer upp och konkurrerar vilket gör att Bankmaffian hel enkelt måste anpassa sig. Eftersom jag aldrig har betalat något till svenska pensioner får jag heller inget ut av det. Eftersom sådär 60% av pengarna skulle ha förskingrats av politikerna, för det har ju skett för andra som var dumma nog att spara i statens pensionssystem, var det ett bra beslut. Istället investerade jag privat, och nu är min pension säkrad. Jag har kontrollen, och sedan 18 år handhas det praktiska, internationella transfers, av en dam i Macao. Jag sköter allt via min mobil och med WeChat. Problemet är att staten och Bankmaffian arbetar i sammansvärjning. Bankmaffian assisterar staten med massövervakningen och att maximera skatteintäkterna, och i gengäld skapar staten lagar och regler som ger Bankmaffian monopol och kontroll. Den cirkeln måste brytas om det skall ske några förbättringar.

 12. En sidodiskussion i artikeln är USA:s ofonderade federala pensionssystem, Social Security kallat. Och sedan i den anslutande efterföljande diskussion det allmänna svenska pensionssystemet.

  Systemet i USA är fullt ut ett fördelningssystem. För nationellt omfattande pensionssystem är en sådan konstruktion helt naturlig. På nationell nivå är fullfondering, som skolade ekonomer utan verklig insikt är så förtjusta i, fysiskt omöjlig. Värdet av tillgångarna vid fullfondering skulle överstiga värdet av varje lands alla reala tillgångar – inget utrymme skulle finnas för något annat ägande.

  Pensioner för alla handlar i huvudsak om konsumtion här och nu. Det väsentliga är att alltså att ett land har en produktionsapparat som klarar att försörja alla i produktionen – men också dem som lämnat den. Som pensionärer, som lämnat sitt bidrag till denna apparat under sin yrkesaktiva tid. Därav blir fördelningssystem naturliga för offentliga pensionssystem.

  Ur den synpunkten är det nuvarande svenska pensionssystemet felkonstruerat. I ett par artiklar i sommar på AB Debatt har jag belyst detta problem. Sista artikeln i den debatten finns på den här länken:
  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/k6lroB/antligen-erkanns-sveket-om-pensionerna

  I en första artikel hade jag visat på hur dagens svenska pensionärer är blåsta på säkert 50 miljarder kronor – årligen – som följd av 1990-talet systemomläggning. De belopp som regering och opposition grälat kring pensioner under våren är småpotatis i detta sammanhang. Ett sätt att flytta fokus från det verkliga problemet. Om verkligheten framstod som klar för alla, skulle det säkert uppstå ett ramaskri – inte minst för att kollektivavtalen om tjänstepensioner i praktiken sattes ur spel genom systemomläggningen.

  Oerhört intressant ur den synpunkten var därför reaktionen på min första artikel från Bo Könberg, som inledde systemomläggningen som socialförsäkringsminister i Bildtregeringen år 1992. Han säger, inlindat förvisso, att man tillät sig att konfiskera efterkommande tjänstepensioner, inte formellt men reellt. Det var ett sätt att undvika den på grund av systembytet nödvändiga avgiftshöjningen för det omlagda offentliga pensionssystemet!

  Länkar till övriga artiklar i den aktuella nämnda diskussionen finns i slutet av den länkade AB-artikeln.

 13. Det är inte som sagt, alls svårt som du säger Kruxet, men de första pusselbitarna måste alltid förstås (vilket du gjort som jag förstått) när man lägger det där pusslet. Dessvärre kommer ofta prestige emellan., man helt enkelt anser att man redan kan allt..Ook, vem kan allt, ens i en enskild fråga.. el fler frågeställningar på vartannat..ja då blir det ju statistiskt omöjligt o hänga med. Så, det första steget mot kunskap är att lägga undan prestigen, som ngn vis person sade. O som sagt, ja det är hur enkelt som, men dock endast när man fått (ett försök till liknelse)
  ett ex grepp om att periodiska systemet’ är logiskt. Som ett exempel: Väte- Helium- ja juust det, vad kommer härnäst, boorde ju va ett grundämne som har..jes det var korrekt..vad kommer härnäst..oj vi måste forska vidare..(ok alla förstod den här lite tramsiga analogin), men det är så här det ’funkar’ i den samhälls’politiskt socioekonomiska situationen för Folket. Glööm allt bullshittande om hgr/vnstr, det har aldrig existerat, mer än i samhällsomstörtarnas ’beskrivning’ av ’verkligheten’. Deras scheeme för att slutligföra sitt psykootiska projekt att ta över världen (jmf sk wef,s egna shittutsagor, schwabb o yuval harari etc kallar Oss Aalla för ’värdelösa ätare..och vad ska vi göra av allt hot mot oss’ fr dessa worthless indivuduals..jaa det äär så de uttrycker sig om Ooss o mot Oss..och ja det är det de vill göra, göra sig av med Oss, hotet mot dom själva som de så ’elouqent’ uttrycker det.,(sorry to say it, but ead it good Friends) och de existerar i sådan (lever inte, el kan helt enkelt inte leva en empatisk tillvaro eftersom de sedan barnsben blivit av med i pincip all medmänsklighet, njee finns hjältar som tagit sig ur parasitgreppet) i sådan ’högönsklig välmån’ att all logik..!(vissa säger att det kan iinte handla om att ha ett liv o någon sade att när de går och lägger sig, så tystnar musiken för dom..) Så vad handlar det om.. makt, kontroll o totalt finansiellt o mjassmjediia övertagande.. jo det äär det det handlar om. Dessa individer är helt enkelt iinte psykologiskt i balans, de är det som kallas för psykiskt illa mående. Men de är dessvärre ett
  s a s ett steg till, psykiskt störda (och då pratar vi inte längre om illa mående som går att övervinna, utan om en störning- dvs ett illa mående som manifesterarat sig genom år, o den värsta formen är psykopati). Vaad som nuu sker, är en ren kapning av Länders statsekonomier via en hel sk grupp av psykopater/amorala (estimatet är f n ca 25milj o de blir fler enl den 2 upphjt till x effekten) för att tvinga Länderna att ta mer o mer mer lån tills de är överbelånade (soros o gates, vilka är sk tjoplakejer till rockfellarn o rotchlidrna, o de finns dessvärre fler av ’top’lakejerna, säger att Sverige o resten av västvärldens länder ska skuldsättas.., njetahnthjhuu fr en viss skurk’stat’ sa till amerikanska sionst ’kongressen’ att amerikanska Folket ska skuldsättas tills de ger efter.. Ger efter för vad o till vem.., 1-20 Amendents som globalisteländet redan violerar, hela tiden el ngt annat bs de pådyvlar västvärlden . När ska Amerikanerna Vakna o sluta agera kanonföda åt globalistpacket, när ska Européerna vakna till detsamma ooch inse att ’eu’ iiiiiiinte är Europa utan ett globalistcentalistiskt bullshitt. En
  centralistorganisation, (iinte en sk normal centralorganisation) för att kunna centralisttyra c
  50 Europeiska självständiga Länder. Soom i sk usa, o nu ger dessa springmaskar sig på Afrika (ca 50 Länder även där). Allla Normala måste väl vakna, fortfarande är 90% normala emedan 10% ca vaknat,, återstår 80%,, Hur många av dom Viill vakna, hur många vägrar anse att en sk shittstormär på väg (5kr/kwh under sommaren(..hur många de facto. 80% kommer gå o ’rösta’ på ett system som har velat
  Injicera okända preparat i dom under 2 år, 2 åår och de fortsätter,..Vaknar vi alla inte till denna humbug, så är det byebye

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here