Kina: Skärpning SVT

35
2042

Denna artikel är från hemsidan för Karl Wang, pensionerad ingenjör som nu sedan många år bor i Kina. ”Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, © CC0”. Mychinaway: Skärpning SvT. Jag finner det värdefullt att få presentera en annan uppfattning än den vanliga i svenska media.


Kina: Skärpning SVT

Upptakten till den här artikeln var två saker jag läste idag (18 januari 2020). Den ena Kinas ambassadörs intervju med SVT [1], den andra en artikel om Kina från den 3 juli 2019 där Ulrika Bergsten medverkar. [2]

Bildbevis: Karl XII statyn är ersatt av en skär elefant. Är det sant? Åk dit och titta efter. Förslag. Gör samma sak med de så kallad “lägren” i Kina

Även om jag nämner personer vid namn är detta inte avsett som någon personlig kritik, eller än mindre attack, men som ambassadören åtskilliga gånger påpekar, en ordentlig skärpning måste till i svenska media. Medias basuppgift i samhället är kommunikation, att förmedla information, att förklara och bygga broar. Svenska media arbetar tvärt om, skapar konflikter, motsättningar och fientlighet.

Som djupt historieintresserad sedan innan tonåren gör jag ofta jämförelser med Tredje Riket, där media hade en roll att indoktrinera, desinformera och genom propaganda styra allmänhetens handlingar och åsikter. Svenska MSM och statliga media har på ett oroande, nästan otäckt, sätt ofta iklätt sig samma sorts roll idag. Det måste ske en ändring.

När det gäller Tredje Riket skall vi heller inte glömma hur just yttrandefriheten och pressfriheten selektivt utnyttjades för att hetsa mot, förtala, och skapa en förfalskad bild av en viss folkgrupp. I dag ser vi något mycket liknande i Sverige, men folkgruppen är kineser. Precis som då stoppar media idag selektivt tillrättalägganden av förfalskad information, vilket ambassadören också mycket riktigt påpekar i intervjun. Den sortens pressfrihet tillåts inte i Kina, men är tydligen välkommen i Sverige.

Karl XII i Kungsan.

Ulrika säger i intervjun att hon ”konstaterar” att Kina ”är ett slutet land som det är svårt att tränga in i”. Det är det inte alls. Jag har hållit på med Kina i nära 50 år, bor i Kina nu, och har bott i Kina närmare 30 år. Genom en lång internationell karriär har jag många olika länder jag kan jämföra med, inklusive Sverige, och Kina är nog världens mest öppna, vänliga, välkomnande, fredliga och harmoniska land.

Problemet är inte Kina utan svenska journalister som varken respekterar skrivna, eller oskrivna, lagar eller Kinas etniska standard. Därför blir dom utfrysta och isolerade. Jag har själv inte haft några problem med att besöka både generaldirektörerna, topp politikerna, eller cheferna i stora företag, och dom har öppet pratat om bedrifter, bragder, utmaningar eller problem, det har varit väldigt öppet.

Ulrika säger vidare att ”Man arbetar mycket med hypoteser och teorier och spår i kaffesump” Där håller jag helt med, tyvärr, och det märks verkligen i rapporteringen. Kunskap och kompetens saknas helt om Kina. Vi Kina expats har ofta talat om detta och vi är överens, och vi har alla gått igenom processen, det tar omkring fem år att börja lära sig Kina, det är alltså först då man börjar förstå, och jag talar inte om att bo i en utlandskokong, ”utländsk slum” som vi skämtsamt bruka kalla det, i storstäder som Shanghai, Peking eller Hong Kong, jag talar om att bo, leva och arbeta som vilken kines som helst i det kinesiska samhället.

Kina är inte ett annat land, det är en annan värld. Under denna försa tid blir man ibland arg, frustrerad och utvecklar ibland en avsky för Kina. Senare börjar man förstå.

Vidare, ”Och det har blivit allt svårare att jobba som journalist i Kina. – Förr i världen fanns det åtminstone akademiker man kunde intervjua och det fanns oliktänkande. De finns inte tillgängliga längre.” säger Ulrika Det stämmer, och anledningen är alla grovt förljugna rapporter som inte ens avlägset speglar det verkliga Kina, precis som ambassadören påpekar. ”Oliktänkande”, som terrorister och samhällsomstörtare som Rakhmat Akilov, kan vi klara oss utan rapporter om. Hur skulle det vara att förklara hur det verkligen är i Kina istället.

Folk, inklusive mig själv, har fått nog med råge över hur vad man sagt och försöker förklara förvanskas och förfalskas och hur vi kinasvenskar ha trakasserats och hotats av MSM journalister. Bäst att vara tyst, du kan ju bli uthängd, granskad – som det heter.

Ambassadören har verkligen uttryckt sig rätt och målande. Det är attacker på Kina, på samhällssystemet, ledarna, svensk journalistik anklagar, kritiserar och smutskastar, publicerar vilda och osanna anklagelser, sprider konfrontation och hat, även ren rasism. Även jag har stängt dörren för svenska journalister. Våra kunskaper är ju ändå inte välkomna om det inte är journalistiskt smuts och förtal

Som historieintresserad har jag ofta gjort jämförelser med historiska händelser.

Nazisterna spred till exempel lögner att judarna hade hemliga seanser där man dränerade blodet från kidnappade barn som dracks i rituella rådslag. Media då presenterade vittnen och avhoppare som svor att man hade bevittnat sådana tilldragelser. Media då publicerade vad som sades vara stulna brev och läckta manualer för att genomföra sådana händelser.

Idag ser vi identiskt samma sak. Media skriver om påstådda kinesiska koncentrationsläger, på samma sätt presenterar man vittnen och avhoppare, och förment stulna och läckta dokument, vilka vi vet att dom är förfalskade, förmodligen av CIA. Varför inte åka dit och titta efter. Om någon sprider ryktet att Karl XII statyn i kungsträdgården hade ersatts med en skär elefant därför att Karl XII i verkligheten var en krigsförbrytare, hur skulle man då veta om det var sant. Enkelt, gå dit och titta efter, eller om man inte bor i Stockholm, skicka en god vän med en mobiltelefon att ta några bilder.

Stor entusiasm när jag besökte ett av dessa “läger”.

Det är precis vad man har gjort i Kina. Över 1,000 personer ur allmänheten har besökt dessa förmenta ”koncentrationsläger” i Xinjiang, och funnit – internatskolor. Xinjiang är helt öppet för besök, och hade förra året just över 200 miljoner besökande turister, men sådant vill förstås inte statliga och MSM media att folk i Sverige skall få veta något om, så man mörkar det. Även jag har gjort sådana helt oanmälda besök, och varit välkommen.

Som exempel. Svenska media skriver ofta om att mänskliga rättigheter saknas i Kina. Verkligen, Hur är det med de mänskliga rättigheterna när det gäller de 197 personer som dödades i Urumqi 2009, efter att aktivister som Memetjan Abdulla eller Tohti Ilham, vilken senare fick pris i EU, spenderat år på att uppvigla och skapa spänningar och motsättningar. Som Kinas EU ambassadör skrev ”Here, I will ask only this: what about the rights of those slain, hospitalized, bereaved and dispossessed”.

Hur är det med de mänskliga rättigheterna för de som dog på Drottninggatan, som elvaårige Ebba Åkerlund. Varför fick terroristen vandra fritt på gatorna, är det mänskliga rättigheter, för honom kanske, men inte för Ebba. Han hade ju tydligt signalerat sina åsikter. Jag har inte hört en enda journalist som har höjt rösten för dessa människors mänskliga rättigheter, varken när det gäller Sverige eller Kina, men när det gäller deras banemän, terroristerna, mest i Kina, då blir det viktigt med mänskliga rättigheter i journalistiken.

I Sverige sprängs det som bekant, polisens kallar det ”särskilda händelser”, jag kallar det terrorism. Så var det även i Xinjiang, men i Xinjiang tog myndigheterna tag i problemet, åtgärdade det, och inte ett enda terroristdåd på flera år. Det betyder mänskliga rättigheter för befolkningen, men kanske inte för terroristerna. I Sverige fortsätter det. ”Mänskliga rättigheter” förmodar jag, men inte för offren.

Hur Kina spårar upp terrorister har beskrivits i en artikel. [3] Beroende på situationen blir dom internerade, och det innan dom dödar, eller sätts i skola för avradikalisering och får en yrkesutbildning. Det är det som pågår i Xinjiang. Kina patrullerar elektroniskt numera, precis som svenska polisen en gång patrullerade på gatan. Svenskarna övervakar – alla.

53 nationer i FN har undertecknat ett brev som prisar och uttrycker beundran för just Kinas tillämpning av mänskliga rättigheter. Sverige har mörkat det.

KWANG (Signatur)
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, © CC0
Det förutsätts att texten inte redigeras, censureras, eller förses med pre- eller post kommentarer som förändrar intrycket.

[1] http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/t1733543.htm
[2] https://www.svt.se/nyheter/svtforum/korrespondenten-ulrika-bergsten
[3] https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/ai-i-kampen-mot-terrorismen/

Föregående artikelSverige ska ratificera kärnvapenkonventionen för att skydda befolkningen!
Nästa artikelRysslands förhållande till USA, Kina och EU
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

35 KOMMENTARER

 1. Du sprider desinformation Anders och visar med din frekventa publicering av denna Karl Wang (som för övrigt verkar vara en påhittad person. Hittar inget om honom i några andra sammanhang på nätet) att du bedriver rättshaveri på högsta nivå.

  • Karl Wang skriver ”signatur” om sig själv på sin blogg.

   Även synpunkter från en person som bor i världens folkrikaste land och har världens största ekonomi i köpkraft får publiceras tycker jag. Även om de kanske ligger när de officiella kinesiska. Tänk på hur våra media dränaks av synpunkter som ligger nära eller mycket nära USA:s

   Men denna visar du inte inte att jag eller Karl Wang sprider desinformation. Påvisa då vilka påståenden bloggartikel som är desinformation.

   Du skriver att jag ” bedriver rättshaveri på högsta nivå”. Det måste du utveckla.

   • Jag använder mitt eget namn, det som står på körkortet och ID kortet, och har myntat signaturen KWANG, vilket är mitt namn utan punkten efter ”K”. Den är inspirerad av signaturen BANG, som stod för framlidna skribenten Barbro Alving. (1909-1987)

  • Wendy, som har samma koleriskt höga tonläge som Kinas ambassadör hade i en TV-intervju, har bara sin egen frustration att komma med. Inga som helt påpekanden som går att samtala om. Tråkigt är det för samtal och diskussioner om Kina blir allt viktigare när Kinas geopolitiska betydelse växer.

  • ”Karl Wang (som för övrigt verkar vara en påhittad person.”

   Tror jag inte alls. Wang är verklig det ser jag direkt på personligheten i hans kommentarer. Fiktiva personer lyser ofta igenom. De blir mer som seriefigurer.
   Under min socialisttid läste jag alltid Ingers blogg. Inger (och hennes man Jan) var påhittade personer för att ställa partiet Kristdemokraterna i dålig dager. Bloggen drog många läsare men till slut avslöjades att en reklamfirma låg bakom Inger och hennes dagliga liv.

   I Karl Wangs kommentarer hör jag hemlandstoner. Det värmer mig sannerligen då jag tycker mitt eget land sakta men säkert bryts ned genom internationalisering.

   http://jinge.se/mediekritik/kristdemokratisk-fejkblogg.htm

  • Nej Wendy, jag existerar, och jag bor sedan länge i Kina. Du kommer inte att hitta mig på webben, och det har varit en helt medveten och nödvändig strategi. Jag har alltid arbetat internationellt, och skaffar man sig en profil på webben, och den uppfattas, till exempel, som Israel vänlig, då får man inga mer jobb i arabvärlden utan blir portad. Ibland ha det varit så känsligt att kom man till Israel med en stämpel i passet från Egypten, då blev man portad. Jag brukade ha flera pass, alla lagliga, och vara noga med att se till att det inte fanns några stämplar som kunde ställa till trassel. Nu spelar det ingen roll för nu reser jag inte mer.

   Kommentar 2: För mig är Sverige en diktatur, ledarna väljs inte, dom tillsätts, eller avsätts, av Partiet, av Partikongressen, inte folket. Ingen tillåts påverka ledarnas beslut. I Kina är det tvärt om, lokala kongresser väljer personer, lokala ledare, det ställs stora krav på kandidaternas kompetens och erfarenhet, dessa lokal ledare väljer nästa nivå, osv tills folkkongressen är vald. Den väljer landet sledare. På alla håll gäller majoritetsbeslut efter röstning. Det är folkstyre, varken svenska modellen av ”demokrati-diktatur” eller annan diktatur. Ända ner på grindstadens nivå gäller folkstyret. Som exempel. Chongqing införde restriktioner på privatbilism på grund av epidemin. Det varade i 20 minuter. Det hade knappast gått i Sverige. Svensk diktatur är järnhård. Det räcker med fel ordval på webben så blir det fängelse eller dryga böter. Sedan har vi förstås den effektiva indoktrineringen i Sverige.

 2. ”… men som ambassadören åtskilliga gånger påpekar, en ordentlig skärpning måste till i svenska media.” Där har vi den första stora tveksamheten i Karl W:s artikel. Och den är, vad jag förstår inte heller i linje med den officiella kinesiska politiken för hur man umgås med främmande stater. Ingenstans har jag kunnat se annat än att man från högre politisk nivå i Kina är enormt noga med att vara korrekt. En stat är en stat med samma dignitet stater emellan oavsett om den bebos av 12 000 (Tuvalu), 10 miljoner (Sverige), 320 miljoner (USA) eller 1 400 miljoner (Kina). Att allvarligt beklaga att Sverige behandlar Kina illa är korrekt det är en ambassadörs uppgift. Men om denne säger till statens korkade press ”Ni måste skärpa er!” så har hen för det första visat brist på ovanstående och för det andra inte varit tillräckligt insatt i tredje statsmaktens roll i Sverige. (En roll som den ofta missköter grovt) Det är mycket svårt att bedriva försvar av Kina när landet blir utsatt för ständigt bombardemang av hot, förlöjliganden och faktaförvrängning från Imperiet och dess vasaller, när någon officiell representant för Kina, som nu dess ambassadör i Sverige, finner gott att framhålla Sveriges litenhet jämfört med det stora landet i Öster.
  På vad tror Karl W. det beror att Kina är så välförtjänt framgångsrikt med till exempel BRI och SCO? ( För BRI slå på ”Belt and road initiative” på Wikipedia. I Europa är Schweiz, Italien och Grekland anslutna. SCO är Shanghai Co-operation Organisation, tidigare Shanghai Five, centralasiatisk säkerhetspolitisk organisation, ursprungligen bestående av Kina, Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan.)
  Alla länder som varit utsatta för kolonialism/imperialism är nästan hysteriskt överkänsliga för allt som på något sätt luktar överlägsenhet. Macron var nyligen på ett möte med länder inom Sahel. Han började tydligen där med att beklaga Frankrikes tidigare koloniala politik, men efter ett tag kunde han inte, korkad som han är, låta bli att komma med en släng om att det fick vara nog med kritik av fransk politik. Omedelbart reste sig en afrikansk statschef och lämnade mötet.
  Nu när Kina, liksom många andra länder som av USA utsetts till ”the bad guys”, även från svensk sida mer och mer smutskastas, så är det viktigt att vara noga med formalia. Det passar sig mycket bra att svensk press (den som eventuellt har sådan kvalité), du och jag samt bloggar som denna, hudflänger svenska politiker, hudflänger MSM och andra, för den ideologiskt sett allt mer USA-styrda felaktiga kritiken av Kina.

  ”Ambassadören har verkligen uttryckt sig rätt och målande.” Det är mycket troligt att han gjort Karl Wang. Men framför allt har han nog uttryckt sig helt fel. Han är diplomat och inte turist, journalist eller författare. När jag var ung fick jag lära mig följande skämt om hur man uppträder diplomatiskt. Då ber man någon dra åt helvete på ett sådant sätt att denne någon ser fram emot en angenäm resa till ett varmare land. Och detta är en mycket svår konst. Du och jag behöver inte vara experter på denna konst.

  Vilken vanlig, ärlig svensk som är okunnig om Kina, kommer att lyssna på dig när du jämför svensk negativ propaganda mot Kina med propaganda som bedrevs i Nazityskland? Utnyttja din mycket stora och värdefulla kinakunskap på rätt sätt. Annars kommer få att lyssna på dig Karl.

  • Jag kommer inte ihåg att Kinas ambassadör någonsin ens har kommenterat hur tredje statsmaken fungerar gentemot Sveriges makthavare. Problemet är att den svenska tredje statsmakten även försöker vara Kinas tredje statsmakt. Man direkt lägger sig i Kinas inre angelägenheter och rättsväsen och försöker styra och ljuga. Hur skulle det vara att Kina och Ryssland började publicera tidningar i Sverige och vilja vara Sveriges tredje statsmakt och trängde undan alla lokala åsikter. Kina är så framgångsrikt därför att landets ledning och många folk drar i samma riktning och samarbetar, inte som i Sverige står i ett motsatsförhållande och motarbetar varandra. Det är det jag kallar Kinas folkstyre, vilket fungerar. Dessa rapporter om det perfekta Kina eller totalitär framgångssaga, koncentrationsläger, eller ansiktesigenkänning, övervakning, eller socialt credit och övervakningssystem är helt enkelt på ren skär svenska rena grova, råa lögner. Tyvärr är propagandan som svenskarna utsätts för fullt jämförbar med den som tyskarna en gång utsatte för. Jag är helt enkelt en sådan där gammal bitsk och argsint stör som gillar att kalla en spade en spade, oavsett om alla gillar det eller inte.

 3. Jag vet inte i vilken ände jag ska börja. Typ, jorden är rund, inte platt. Kina är en diktatur, Sverige är det inte (Gissar på att du här kommer hänvisa till din sedvanliga SOU-källa som gjorde en vag antydan om att svenskarna känner sig lite mindre delaktiga i politiken). Jag vet ärligt talat inte varför jag går in här och läser. Globalpolitics, newsvoice, nyatider etc är desinformationskanaler med ytterst undermålig källhantering.

  • Jag tycker att du ska försöka utveckla konkret kritik, som t.e.x Bertil Carlman gör. Ber dig att inte blanda ihop Globalpolitics med Newsvoice och Nya Tider som har en annan inriktning.

  • Varför inte acceptera , att ledningarna i så gott som samtliga länder , gentemot sina befolkningar menar väl utan att lyckas till 100 %. Inte alltid lätt att läsa av resultatet, men den som inte ser det kinesiska folkets sociala framsteg, måste vara blind eller hjärntvättad. En bit av artkeln berör de sk koncentrationslägren i de muslimska delarna. CIA sprider sinn sorts rapportering om dem, men det finns andra uppfattningar även i USA. Har i annat smmanhang lagt in denna länk, men finner den passa även här. Videon graderad, titta mellan 15 och 18
   https://youtu.be/sY_uoXF_mlg

  • Jag vet ärligt talat inte heller varför du går in här och läser Wendy. Det är obegripligt när du buntar ihop Globalpolitics med Newsvoice och Nya Tider.
   Skulle du inte kunna försöka skriva en kommentar till den troligen fullt existerande Karl Wangs artikel? Inte en stor fet smäll rakt av, utan en där du tar ett stycke, och bit för bit påpekar fel eller tveksamheter. Jag försäkrar dig, att jag inte påpekat alla. De finns kvar till dig också. Sådan verksamhet är för mig en intellektuell njutning. Pröva!

  • Wendy
   Även jag har svårt att tro på Karl Wangs drömbilder av Kina, men nog bedriver SVT en som det verkar fullständigt USA styrd propagandakampanj mot alla länder som inte faller den amerikanska krigsindustrin på läppen. Den kinesiske ambassadören uttryckte sig på ett närmast löjeväckande sätt, hoppas han får på skallen för det av sitt utrikesdepartement, men han gjorde rätt i att kritisera SVT för sin inskränkta propaganda.
   Du själv uttrycker dig inte heller särskilt bra Wendy. Du blandar, antagligen medvetet, ihop GP med högerpopulistiska förvillarsidor och du anger ingen rimlig anledning till den oerhörda anklagelsen att den här bloggen skulle vara ett ”rättshaveri”. Om du vill bli tagen på allvar behöver du allt bli betydligt mycket mer saklig i din kritik.

   Det centrala här är just att SVT har blivit en propagandamegafon åt USA. Det är mycket allvarligt och ett av efterkrigstidens starkaste hot mot yttrandefriheten i vårt land. Där finns det all anledning att bli upprörd.

 4. Kinas ekonomi står inför en snar kollaps har västekonomer deklarerat i 30 år nu. Eller som en kommentator replikerade: den makroekonomiska teorin klarar inte av att beskriva den kinesiska ekonomin: den fungerar i praktiken men inte i teorin.
  Fast det bör kanske tilläggas att samma teori inte klarar av beskrivningen av västkapitalismen heller – vilket fick Yanis Varoufakis att nyligen utropa att han inte begriper hur dessa teser fortsatt dominerar inlärningen på universiteten i hela västvärlden.

  • För en naturvetare, biolog, påminner det om humlan. I verkligheten flyger hon, men i teorin var det omöjligt med sin stora kropp och små vingar. Jag skriver ”var omöjligt” för numer är teorin korrigerad.

  • Inte 30 år, 70 år. När Folkrepubliken utropades 1 oktober 1949 trodde USA att den skulle vara i några veckor. Den fungerar därför att lokala folk har ett reellt självstyre, och dom dansar inte efter Pekings pipa, vilket faktiskt är ganska vanligt. Peking försöker inte tvinga dom heller, utan arbetar med övertalning, och nästan alltid är det Peking som backar mest. Någon frågade mig hur Kinas politiska system fungerar, men jag tror inte någon, inklusive regeringen i Peking, verkligen vet, men fungerar gör det.

 5. Jag tycker SVT Public Service i allt snabbare takt rört sig från berättande till fostrande informationskanal.
  Som jag förstår kräver progressiva samhällen övertygelse. Det måste bli så när förändringskraften kommer ovanifrån och inte underifrån.

  Idag är det varmt ute för årstiden. I varje fall här. På skoj påpekade jag det för några. Det dröjde inte många sekunder förrän det kom förklaringar att det måste bero på (av människan orsakade) klimatförändringar.

  Det är så det fungerar. En elit, ofta akademisk, försöker få människor att tänka på ett visst sätt för att kunna genomföra samhällsförändringar.
  De flesta tar det till sig medan en mindre del blir på olika grunder misstänksamma och protesterar.

 6. Det är väl snarare så att Kinas svenske ambassadör agerar som Tredje riket gjorde när landet kritiserades. Exempelvis när Göring hotade Torgny Karl Segerstedt på GHT – ”Jag protesterar på det skarpaste mot Eder tidning av fredagen den tredje februari under rubriken I dag publicerade uttalandena mot den tyske rikskanslern. Som uppriktig vän till Sveriges folk ser jag i dylika smutsiga utlåtanden en allvarlig fara för ett vänskapligt och hjärtligt förhållande de båda folken emellan. Innan vidare åtgärder vidtagas, anhåller jag om underrättelse, huruvida Eder redaktion i framtiden kommer att inskrida mot dylika yttranden.”

  • Det är snarare så att Kinas ambassadör reagerar mot att svenska media arbetar som media under Tredje Riket. Vi vet att alla regimtrogna svenska media samlas på MSB var månad och får instruktioner hur dom skall skriva. (FriaTider). Det var så nazisterna styrde media och journalisterna. De journalister som inte samarbetade skickades till dödslägren, som Michael Gerlich (15 februari1883 – 30 juni1934) https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Gerlich Svenska media styrs på samma sätt, och just nu ser vi en massiv och koordinerade hat kampanj mot kineser på svenska media. Det är en identisk kopia av vad som hände under Tredje Riket, bara att ett annat folk är måltavlan.

 7. USA hotar ju sina vasaller nästan dagligen med nya påtryckningar, nu senast Nordstream2, påhittade böter, m.m. Förtäckta hot har blivit USA:s signum och att vi nu även verkar få påtryckningar från Kina på oss (kanske välförtjänt?) också är ju knappast bra! Bryssel verkar ju närmast handlingsförlamat, i vanlig ordning, och man undrar ju verkligen vad Sverige och Europa ska ha EU till egentligen? EU är en ”lame duck” som bara göder byråkrater och avdankade politruker.

  • Benny, bara min åsikt, men jag ser USAs agerande mot främst Kina, men även Ryssland och EU, som en modern variation av Kristallnatten. För 100 år sedan stoppade vi inte ondskan, hur blir det denna gång.

  • Handeln är synnerligen politiserad, inte minst av USA med sina kriminella sanktioner. Och vi har ju WTO. Människor kan bland äpplen och päron.

   • Ekonomisk sanktioner är inte fri marknad.
    Sanktioner är en form av planekonomi där politiker sätter villkoren.
    Vad jag vet har inte något företag bönat och bett efter ekonomiska sanktioner.

    • Nej, sanktioner används olagligt i strid med WTO:s regler av USA mot konkurrerande stater och företag. Du kanske ställer upp på en demonstration mot USA:s sanktioner?

 8. Denna sidan är en pseudoartikel som har ett propagandistiskt syfte och är mkt osofistikerade och kommer nog direkt från den kinesiska ambassaden.Jag ser inget ont i den utan det är ett försök att få oss att se Kina ur en mer positiv synvinkel.Han flaxar över alla de ämnen som väst kritiserar Kina för och det kan jag förstå.Men att hans historiska intresse sedan innan tonåren gör att han ofta jämför med tredje riket,låter mkt krystat och lite väl konstruerat.Ni Européer med ert tredje rikes historia ska inte snacka skit om Kina.Ambassaden har suttit och knåpat ihop detta hopkok som är lätt att genomskåda.Som sagt ser jag inget ont i denna motprestation som svar på negativ publicering om Kina.

  • Karl Wang beskriver sig själv så här på sin blogg MyChinaway ”About
   Officiellt är jag pensionär, men att implementera det har blivit något mitt livs misslyckande. För mitt yrke som ingenjör har jag flackat runt i världen, nu blir det mest en backpack eller på elcykeln. Jag besöker platser där de ofta aldrig träffat en utlänning, om jag ens kan kalla mig utlänning längre. Överallt är jag välkommen. Kunming anser jag vara min fasta punkt, men västra Kina är nu min hemtrakt. Kina är inte ett annat land, det är en annan värld, och inte bara en värld utan många med många olika nationer, språk, historia och kulturer.

   Det är dags att blåsa liv i bloggen. Detta är inte en blogg som jag har etablerat, den har legat vilade i flera år efter att en gång ha satts upp av en annan kinasvensk som på grund av ålder och hälsoskäl inte velat fortsätta. Han gjorde även grafiken, både på denna sajt och ett flertal andra.” (https://mychinaway.wordpress.com/about/)

   I flera artiklar visar han sig besitta tekniskt kunnande har jag noterat. Han har tidigare på min fråga uppgivit att han inte är talesperson för kinesiska myndigheter. Ja, Karl Wang hänvisar på olika sätt till tredje riket, vilket mig veterligen inte officiella kinesiska myndigheter gör. Han kanske själv vill kommentera detta.

 9. ”My China” är en site som skapats för att informera om Kina och dess enorma tekniska utvecklingsnivå.Tror att en eller flera personer med tekniskt kunnande skapar en auktoritetstilltro som är särskilt användbart när det gäller de politiska inläggen.Detta är ett sätt för Kina att skapa ett forum som löpande kan berätta om den snabba tekniska utveckling.Våra msm antingen kritisera eller skapar en rädsla för landet och då har man ett informationsforum som motvikt.Ganska naturligt att Kina tröttnat på den ensidiga propagandan och har rätt till ett genmäle.Sverige trycker sig närmre och närmre US/NATO nu när Ryssland och särskilt Kina växer så det knakar.Bara man är observant och kritisk när det gäller politiska inlägg(som alltid) så är det en intressant site.

  • Peter Berge, jag har ingen kontakt med Kinas ambassad någonstans, vad jag skriver kommer från mig och enbart från mig. Vad jag försöker göra är att få folk att se Kina ur en realistisk och verklig synvinkel, och sant som du skriver, verkligheten är betydligt mer positiv än propagandabilden. Mitt intresse för historien började då, och tändes av en historielärare i realskolan. Jag kommer väl ihåg honom, han hade en massiv pannlugg som tycktes vila på vänstra örat för att inte ramla ner framför ögonen, och han satt nästan alltid på katedern, inte på stolen bakom den. Som tonåring åkte jag till Tyskland, ett sommarjobb, och fick tillfälle att träffa många som varit med under nazisttiden, helt vanligt folk vilkas största bekymmer ofta var barnbarnens tänder eller skolbetyg, men dom kunde berätta den verkliga historien om vad som hade pågått. Till denna dag är historieskrivningen i många delar förfalskad, åt båda hållen. Ibland var det värre och hemskare än vad du läser i historieböckerna, och ibland annorlunda. Glöm inte att det är segrarna som skriver historien.

   Kommentar 2: Sajten är min egen sajt, och enbart min, det finns inga andra involverade, och det var inte jag som en gång etablerade den, den var tydligen avsedd att vara en resesajt, men ägaren antingen avled eller drog sig tillbaka av hälsoskäl, jag vet inte. Sant, jag gillar att skriva om teknologin, speciellt IT och kommunikation, för det är mitt hemmaområde. Vad som är mest intressant med Kina är inte bara teknologin, utan hur man tillämpar och använder den, där ligger Kina mycket långt framme, hur den accepteras och sömnlöst integreras som en naturlig del av samhället, den har inte hängts på samhället utan blivit en integrerad naturlig del av samhället. Svenska media skriver att många skolor är stängda i Kina för epidemin, vad dom mörkar är att undervisningen pågår för fullt som vanligt, men inte på samma sätt. Man använder WeChat, några elever samlas lokalt hos någon, kanske två till fem, har en äldre lokalbo som coach på plats, eleverna kan se varandra, tala med varandra, se och tala med läraren. På en lektion finns kanske ett tiotal sådana grupper. Tekniken i all ära, men vad som är viktigt här är att alla, elever, coach och lärare redan var väl familjära med teknologin, att använda den, och hur den används, ingen inlärning eller träning behövdes, alla var redan vana vid att umgås via WeChat, bra att ”trycka på knappen” och börja. Det skulle aldrig fungera i Sverige. Dessutom har Kina omkring en miljon 5G basstationer i drift, och omkring 3 till 4 miljoner 5G telefoner i bruk. Var är Sverige. Auktion på frekvenser i oktober hör jag. Senaste inlägget är om bilar. Kina går en helt annan väg än väst. https://mychinaway.wordpress.com/2020/02/22/teslas-teknik-sex-ar-fore-konkurrenterna-eller/ Prova själva WeChat, eller WeChatWork. Helt gratis och garanterat fritt från FRA, NSA,och CIA massövervakning. Gratis videosamtal och konferenser över hela världen.

   • Tack för ett intressant inlägg och som du märker är jag mkt imponerad av Kinas tekniska utveckling.När det gäller tillverkningen av alternativa kraftkällor ligger ni högst i hela världen.Ni är också största exportören och tillverkare av batterier allt ifrån minsta klockbatteri till de 500 kg tunga avsedda för Teslabilar.

    Vill också tillägga att med tanke på att svensk media är ett propaganda organ mkt mer än tidigare så är jag alltid misstänksam och kritisk.Internationella konflikter beskrivs inte ur ett objektiv perspektiv och har inte den målsättningen.Därför måste man vara kritisk till såväl inhemsk som utländsk mediainformation.

    Hälsning Peter

    • Vad som verkligen är intressant i Kina är inte bara teknologin, utan hur den tillämpas och hur den accepteras, integreras och naturligt flyter in i samhället och samtidigt förändrar det. Mycket av det som hyllas som tekniska framsteg är inget annat än gammal skåpmat som man tillämpat i nya former. Tänk skolor. Många är stängda på grund av viruset. Undervisningen är i full fart. Alla, inklusive eleverna av alla åldrar, var redan vana vid att umgås via WeChat, så det var bara att rycka på knappen och köra. Jag tror inte det hade fungerat så enkelt i Sverige.

   • Vill också tillägga att med tanke på att svensk media är ett propaganda organ mkt mer än tidigare så är jag alltid misstänksam och kritisk.Internationella konflikter beskrivs inte ur ett objektiv perspektiv och har inte den målsättningen.Därför måste man vara kritisk till såväl inhemsk som utländsk mediainformation.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here