Rysslands förhållande till USA, Kina och EU

2
1342

Jag återger här inledande punkter i föredrag nyligen av Sven Hirdman. Sven Hirdmans föredrag i punktform.

Sven Hirdman är fd stats­sekreterare i försvarsdepartementet och ambassadör i Moskva och ledamot i Krigsvetenskapsakademien.

Jag har tidigare i Jinge.se publicerat ett föredrag av honom Sven Hirdman Krigshysterin om Ryssland är farlig och obegriplig.

Tänk om andra borgerligt orienterade högre tjänstemån och politiker hade hans förmåga till basal analys objektivitet och självständighet.

Hans bok är mycket läsvård.

Texten bygger på ett inledningsanförande vid en debatt i ABF-huset, Stockholms den 16 januari.

1. Ryssland halverades 1991, vilket ledde till många personliga umbäranden och en svår debatt om Rysslands identitet.
2. Förhoppningarna om integration med Väst ledde till bitterhet på rysk sida.

3. Diskussionen om det nygamla Rysslands identitet rörde sig från gemenskap med Västeuropa; till att Ryssland skulle följa en amerikansk utvecklingsmodell; eller efterlikna Kina; eller utgöra det nya Euroasien; för att sluta i att Ryssland skulle återgå till sina historiska rötter, närmast Peter den Stores och Katarina II:s Ryssland. ­

4. Idag lever fortfarande det sovjetiska arvet och supermaktssyndromet kvar.
5. I början av 2000-talet hade Ryssland velat bli medlem av EU och av NATO, men avvisades. Den ryske diplomaten och politikern Konstantin Kosatjov drog parallellen med den ensamme elefanten i djungeln, som tidigare varit omgiven och respekterad, ja fruktad, av de andra djuren men senare såg att de drog sig undan till en särskild trevlig inhägnad – EU-huset – där han, elefanten, inte fick komma in utan måste återgå till ett liv i ensamhet.

6.
Brytningen med Väst uttryckes första gången av Putin i samband med terrorattacken Beslan i september 2004, då han talade om att onämnda stater försökte slita köttstycken från Ryssland; och därefter vid säkerhetskonferensen i München i februari 2007, då Putin i klartext sade, att Ryssland inte tänkte underordna sig den amerikanska världsordningen utan hävda sina egna nationella intressen.

6. Därefter blev den säkerhetspolitiska stormaktskonkurrensen med USA en realitet.

Sedan följer avsnitten:
* Förhållandet till USA
* Rysslands förhållande till Kina
* Rysslands förhållande till EU
*

Föregående artikelKina: Skärpning SVT
Nästa artikelVärldens rikaste har blivit rikare. Samlas i Davos för PR och för att befästa sin makt.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Konstateras kan att neokonservativas våtdröm om att underkuva Ryssland kommer aldrig att slå till. En obehaglig överraskning väntar på samling sionister+neokonservativa som utgör förtruppen av Rysslands-hatarna: det som hägrar är inbördeskrig i USA, som är förstadiet till USAs fullständiga kollaps. Johan Galtung som är känd för att ha förutspått Sovjet Unionens fall, menar att USA kollapsar anno 2025. Skitstövlarna har bar fem år på sig innan de kommer att försvinna … Resten av världen kan börja förbereda festligheterna!

    https://www.independent.co.uk/news/world/americas/donald-trump-us-power-to-collapse-predicted-ussr-fall-johan-galtung-a7460516.html

  2. Rysslands halverades väl inte efter Sovjets fall utan det blev Ryssland kort och gott dvs den forna delrepubliken i Sovjet. Och jo, ryssarna klarar sig bra numera under Putins fasta styre. De behöver inte EU och Ryssland har närmat sig Kina både som militär partner och handelspartner. Det var väl inte det här man räknade med i Bryssel utan man trodde på fullt allvar på sagorna som Washington berättade för dem om hur Ryssland skulle splittras och skulle falla samman. Både EU och USA kommer att kollapsa långt innan Ryssland som dessutom skaffat sig ett mycket kompetent försvar som fungerar som garant för att stävja nya militära äventyr från USA:s sida i Europa. Det är väl bara torskarna i Bryssel som inte begriper detta…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here