Kinas kommunistparti firar 100 år. Vad sa XiJinping?

13
1584
Bild: Global Times.

Igår, 1 juli 2021, är det 100 år sedan Kinas kommunistiska Parti (KKP) grundades. KKP har och har haft ett avgörande inflytande på Kinas utveckling sedan Folkrepubliken grundades 1949. Jag publicerar här ett referat av den brittiske analytikern Tom Fowdy på RT. RT Detta sker strax efter man i Frankrike ska inleda åtal mot 4 modeföretag som köpt bomull från Xinjiang, där tvångsarbete påstås finnas. Men belägg saknas. Man undrar var förmågan till basal källkritisk analys finns, och varför den inte finns där den borde finnas.


Vad sa XiJinping?

Kinas växande förtroende framgick i ett kraftfullt tal av Xi Jinping vid ett evenemang för att markera kommunistpartiets hundraårsjubileum, där han lovade att landet inte längre skulle förtryckas av utländska makter.
Om någon behövde en markör för varifrån Kina har utvecklats ifrån, vart det är nu och vart det är på väg, framkom det vid evenemanget torsdagen 1 juli för att fira 100-årsjubileet för grundandet av kommunistpartiet (CPC), där Xi Jinping talade.

När Kinas kommunistiska parti (KKP) firar sitt hundraårsjubileum, kommer de som förutser dess död att få vänta länge.

Xi uppgav att ”ingen borde underskatta det kinesiska folkets beslutsamhet, vilja och förmåga att försvara sin nationella suveränitet och territoriella integritet” och ”vi kommer aldrig att tillåta någon att mobba, förtrycka eller underkasta Kina,” och tillade att alla som försök att göra det skulle ”slå huvudet blodigt mot den stora muren av stål smidd av över 1,4 miljarder kineser.” Han berömde också genomförandet av ett ”måttligt välmående samhälle”, vilket reflekterade över Kinas snabba ekonomiska utveckling.

Väst kan vara angelägen om att avfärda allt detta som propaganda, men Kinas väg talar för sig själv. Medan talet inte behandlade störningarna på vägen – inklusive det stora språnget framåt och kulturrevolutionen, var budskapet tydligt: ​​vad CPC har levererat är både trovärdigt och betydande.

Till exempel 1949, när partiet först kom till makten, var Kinas årliga genomsnittliga disponibla inkomst bara 49 yuan. År 2018 hade den stigit till 28 000 yuan (4 030 dollar), dvs en nästan 600-faldig ökning. Detta illustrerar att KKP har förvandlat Kina från en splittrad, bakåtriktad och fattig nation till en av världens ledande ekonomiska makter och visar hur man har dramatiskt omvandlat hur kinserna lever.

Xi fastslog att Kinas utvecklingsväg – kallad ”socialism med kinesiska förtecken”, en blandning av socialistisk teori med en metodologisk pragmatism – har varit enormt framgångsrik. Det är väldigt svårt att bestrida detta, vilket gör det så ideologiskt hotande.

Detta hjälper oss att förstå ett bredare tema i Xis retorik: att Kina inte är ute efter att erövra världen eller utvidga sin ideologi till alla nationer, som många tror. Istället fokuserar det på den bredare idén om nationell föryngring – att CPC återupplivar och återställer landet från ett arv av lidande och förödmjukelse, som det framgår till exempel i Hongkongs nationella säkerhetslag, och att det nu är suveränt och kapabel att försvara sig, efter att ha blivit underkastad västmakter.

Ett år efter införandet av sin ”drakoniska” nya säkerhetslag i Hong Kong, har Kina ”krossat demokratin” i den tidigare brittiska kolonin?
Som Xi noterade, ”minskades Kina gradvis till ett halvkolonialt, halvfeodalt samhälle och led större härjningar än någonsin tidigare. Landet genomgick intensiv förödmjukelse, folket utsattes för stor smärta och den kinesiska civilisationen kastades i mörkret. ” Genom att lyfta fram detta gjorde han klart att Kina inte kommer att vara äventyrare, utan är ett land som inte kommer att tolerera utländsk aggression.

Och han fortsatte: ”Den nya demokratiska revolutionens seger gjorde slut på Kinas historia som ett halvkolonialt, halvfeodalt samhälle, det tillstånd av total splittring som fanns i gamla Kina och alla de ojämlika fördragen som vårt land av utländska makter och alla privilegier som imperialistiska makter åtnjöt i Kina. Det skapade de grundläggande sociala förutsättningarna för att förverkliga nationell pånyttfödelse. ”

Han betonade sitt ”orubbliga engagemang” för Taiwan samtidigt som han lovade att Kina hade styrkan, beslutsamheten och förmågan att stå upp mot växande västerländskt tryck, särskilt från USA.

Självklart är det Kinas fortsatta framgång och nyheten i dess uppgång som har gjort det så hotande för status quo som länge domineras av väst. Många drömmer att Kina skulle övergå till ett liberalt, demokratiskt samhälle när det växte har inte uppnåtts, och detta har väckt rädsla för att Pekings egen modell kan vara överlägsen.

I det här fallet kommer Xis budskap, som uppvisade både styrka och triumf för vissa observatörer, av andra att ha tolkats som hotande i samband med KKP:s uppgång och en ny (mulitilateral) världsordning. Det sätter utan tvekan scenen för det stora maktkampen under 2000-talet, och vi bör inte tvivla på att USA är fast beslutet att blockera den till varje pris. Men kommer det att lyckas? Vi får väl se.

Föregående artikelS ett parti i förruttnelse?
Nästa artikelFår Putin sitta hur länge som helst?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. ”Man undrar var förmågan till basal källkritisk analys finns, och varför den inte finns där den borde finnas.” skriver bloggredaktören. Om jag hörde nyheterna rätt 12.30 så menade åtminstone ett modeföretag, att man kollat upp och inte funnit något anmärkningsvärt. Men det kommer nog inte att betyda något i sammanhanget. De krafter i Väst som med alla medel vill bekämpa Kinas rätt att inta den plats på jorden som man naturligen bör ha, de krafterna är mycket starka. Fast att det är välkänt att hela EU ökar sin handel med Kina och enkelt skulle kunna göra livet lättare för sig om man följde normal diplomatisk sed och internationella lagar (FN-stadgan), så kommer den synnerligen reaktionära internationella politik som Väst följer att fortsätta ett bra tag framöver.
  För några timmar sedan lyssnade jag på gratulationerna till KKP från Aleksandar Vučić, Serbiens president, och den värme och tacksamhet som hans tal innehöll ger uttryck för en mycket vanligare inställning från folken jorden över. Vi i Frankrike och Sverige måste inse att vi är en del av det reaktionära Väst, och det är inte längre där som jordens framtid formas.

  • Det är inte bara ”ett modeföretag”, det är åtskilliga som har kontrollerat, och åtskilliga gånger.
   https://about.skechers.com/wp-content/uploads/2021/03/SKECHERS-USA-STATEMENT-UYGHURS-March-2021.pdf
   https://www.rt.com/news/519124-skechers-nike-china-uyghurs/
   I historiskt perspektiv, det är något verkligt otäckt som USA håller på med och det är en direkt kopia av hur Nazisterna en gång arbetade. Uppenbart står Kina upp mot ”Fjärde Riket” och diktaturen USA på ett sätt som inte var möjligt för 100 år sedan.

   • Helt korrekt Karl W., det är något mycket otäckt som hela västvärlden, inte bara USA håller på med. Alexander Mercouris, som jag refererar till i en kommentar, säger att om USA ändrar inriktning och i stället åtminstone något börjar samarbeta med Kina, så kommer det att gynna även USA. Men då tror jag inte att A.M. riktigt har förstått den sanna naturen hos USA-imperialismen eller hos dess vasaller. Framförallt USA men även vasallerna befinner sig i en så långt gången förruttnelseprocess att det inte är möjligt. Imperier faller, och när de faller brukar de sällan bete sig rationellt. Det blir oftast självdestruktivt. Jag läser regelbundet vad rationellt tänkande militärer, ekonomer och forskare i många discipliner i USA skriver om hur USA borde göra, för att inte fortsätta på den självdestruktiva väg som landet slagit in på. Men det är inte dessa rationellt tänkande människor som styr USA. Vi vet vilka som styr. Det är det militärindustriella komplexets män som lever på krig, det är big Pharma och big Tech. Och dessa har inte Förenta Staternas olika folks intressen för ögonen.

    • En av de verkligt stora farorna är USAs hjärntvätt, propaganda som levereras stadigt och massivt var dag genom media som DN och andra Bonniermedia m.fl. Ett exempel på propagandan. Man skrev nyligen att XiJinping hade i sitt tal sagt att de som attackerar och mobbar Kina kommer att få sina huvuden blodigt krossade mot kinesiska muren. Det sa han inte alls, och hans tal finns i text på webben. Vad ha sa var detta. Han använde idiom liknande svenska när man säger att ”köra huvudet i väggen” eller ”slå sin panna blodig”, vad han sa var att de som angriper och mobbar Kina ”kommer att mötas av 1.4 miljarder kineser som en vägg av smidet stål”. Andra lögner, att folk på Taiwan vill ha självständighet, medan 75% av de yngre vill återknyta med Kina enligt lokala opinionsundersökningar, och det stödet ökar. Svenska media ljuger. ”Koncentrationslägren” i Xinjiang. Folk har helt enkelt åkt dit och kollat själva, inklusive mig. Det finns inga. Att 2 miljoner Uigurer skulle sitta i koncentrationsläger. Fundera, om 2 miljoner svenskar sattes i koncentrationsläger, och ingen märker eller kan hitta det på flera år. USA har försökt stoppa IT chips till Kina. I går fick vi veta att Kina har utvecklat en ny metod att skapa lager så tunna som fem molekyler. Det är att jämföra med att sprida ut fem lager av säd helt jämt över 400 kvadratkilometer. Det kommer att bli nästa generations IT chips. Kina har nu egna operativsystem som får de amerikanska att se ut som ångmaskiner, Kylin och Harmony, egen ny processor och världens snabbaste minne. USA och väst har ingen motsvarighet. I Sverige får ni inget veta. Media mörkar och ljuger mycket grovt. Låt dom veta att ni vet.

 2. Alexander Mercouris, som är mycket politiskt och historiskt kunnig, gör en bra genomgång av tilldragelserna i Kina med anledning av KKP:s hundraårsfirande. Han påpekar bl.a. att Xi Jinpings tal är ovanligt, då det placerar KKP:s historia i ett månghundraårigt perspektiv. Om t.ex. BoJo i London ägnade denna historia något mer tid, i stället för att ägna sig åt det löjliga och dödfödda försöket att återupprätta Storbritannien som en stormakt, ja då skulle det kunna förbättra den ömsesidiga handeln och därmed också förbättra läget för engelsmän i gemen. Jag undrar om BoJo ens har klart för sig det enorma lidande som Storbritannien en gång förorsakade Kina. Och vår egen Lövén då? Tja, vad skall man säga; det blir nog bara ”suck” för närvarande. En internationell knähund duger inte mycket mer till än att ligga i någons knä.
  https://theduran.com/xi-jinping-hails-chinas-rise-says-china-will-not-be-bullied-or-preached-to-by-west/

 3. Detta med USAs och CIAs propaganda om bomullen från Xinjiang är USA kampanj för att föröka skapa arbetslöshet och oroligheter i Xinjiang som ett led i USAs planer att annektera regionen med avsikt att stoppa BRI. USA pressar och hotar andra länder att stödja dom, det har ingenting med verkligheten att göra, därför behövs inga bevis.
  https://www.globalpolitics.se/statskupp-i-australien-1975/
  Kina förbrukar mer bomull än det producerar, så nu säger man upp köpen av bomull från USA och Australien, ner 70% just nu, och sår mer bomull i Xinjiang. Folkrörelsen mot H&M var en mycket skarp varning till andra. Hoppas dom förstår.

  Kinas KKP bildades för 100 år sedan på initiativ av en kvinna, Soong Ching-ling, (1893-1981), och hon blev i realiteten den som ledde Kina och har efter sin död hedrades med titeln,
  ”Hederspresident för Folkrepubliken Kina”. KKP bildades som en ”revolutionär folkrörelse” och är det till denna dag. Det är inte ett toppstyrt ”politiskt parti” i svensk betydelse. Det är en djupt rotad folkrörelse, och en som säger att den kommer att ”falla” kan bättre säga att folkrörelsen att fira midsommar i Sverige kommer att ”falla”.

  XiJinping var tydlig, det är nu slut på mobbningen, och Kina kommer inte att tolerera det och saknar varken vilja, medel eller metoder att ta itu med mobbarna på alla nivåer, inklusive media och journalister. Adrian Zenz är redan inför rätta för att sprida falska lögner och på så sätt orsaka ekonomiska och andra förluster för företag. Kina kommer inte att dra sig för att ställa fler inför rätta, även journalister. Lawrence Ma, advokat och ordförande vid Hong Kong Legal Exchange Foundation, sa tidigare att ”fri press ger inte rätt att ljuga, fuska, vilseleda eller säga vad som helst.” ”Pressfrihet är inte ett kriminellt försvar och resultatet av detta fall (domen mot journalisten Bao Choy) förankrar verkligen rättsstatsprincipen genom att säga till människor att alla är lika för lagen, och ingen, oavsett hur ädel deras avsikt var, står över den mäktiga lagen”.

  Samtidigt matar media som DN och Bonniers i Sverige ut CIAs och USAs falska narrative i avsikt att missleda och hjärntvätta svenskarna.
  ”Barn till salu. Köparens marknad”
  https://mychinaway.blog.se/barn-till-salu-koparens-marknad/

 4. Karl W. Jag har nu efter att ett antal gånger ha läst vad du skrivit, en hel del släppt min misstänksamhet gentemot dig. Denna min misstänksamhet grundade sig mest på följande tankegång. ”Det är något lurt med att en så välutbildad och kunnig kines, utan rötter i Sverige, finner det mödan värt att skriva på så, låt mig kalla dem udda bloggar som globalpolitics.”
  Det är kul att vid 79 års ålder tvingas lära om! Å andra sidan har jag också tvingats lära om när det gäller en barndomsvän som jag länge trodde också var en vän av Kina.
  https://www.lindelof.nu/fran-maoist-till-supporter-at-vasts-kamp-mot-oberoende-lander/
  Med vänlig hälsning
  Bertil Carlman

  • Tack, och jag läste din artikel med mycket stort intresse. Det underliggande problemet är avsaknad av kunskap, och mycket farlig stigande desinformation och falska rykten. Göran Lejonhuvud använder fakta som bas, men framställer det farligt förvridet så det ger ett förfalskat intryck. Det finns flera som gör samma sak. Det är vanligt när det gäller Kina. Som exempel, ta ordet ”Parti”. Alla vet vad ett svenskt politisk parti är. Det är strikt grundat på en ideologi, och styrs med järnhand uppifrån av en partistyrelse. Det räcker att uttrycka ”fel” tankar privat eller att träffa ”fel” människor för att bli utesluten. Politiska partier i Sverige är hårdföra toppstyrda ideologiska diktaturer. Alla skall rösta efter partilinjen i Riksdagen.

   I Kina är det folkrörelser som styrs från gräsrötterna. Styrkan i det såg vi under Mao. Gräsrötterna kunde inte bara avsätta, utan även avrätta, ledare som inte lyssnade på dom. Så fungerar det även idag. När dessa skribenter skriver om partier i Kina gör man det med utgångspunkt från ett svenskt, och diktatoriskt toppstyrt Parti, och då blir det helt fel. En ny revolution i Kina är inte uteslutet, och det är det USA spinner på att föröka styra, så USA kan ta över de facto makten, i ett ”regimbyte”.

   Mao var en populist som fick folk med sig på ett otroligt sätt, men han var naiv och en oduglig administratör. I många avseenden var det inte han som ledde Kina, han bara tog tag i styret när det passade honom, och det gick inte alltid så bra. Det här är vanligt i Kina, och har så varit genom hela historien. I ett företag idag kan en son, eller mer ofta en dotter, sitta på VD stolen, men den som verkligen styr, men inte syns, är en äldre person, utan varken kontor, titel, telefon, visitkort eller kostym.

 5. Hej
  Någon som provat den här tidningen Epoch Times?
  Helt ny för mig men han som presenterar verkar väldigt seriös.
  Grek om man får se till namnet.

  https://www.youtube.com/watch?v=NQ8dart0bbI

  Här hittade jag en artikel om Kinas försvar och hur starkt det är egentligen.
  Den bild jag tidigare fått, på Samnytt bl.a. är att den positiva ekonomiska utvecklingen gjort att Kina fått möjlighet att bygga upp sitt försvar för att närma sig stormaktsnivå.
  Men Kina experten i filmen nedan menar det är falskt och Kinas militära styrka egentligen bara är fejkad.
  Vad ska man tro?

  https://www.youtube.com/watch?v=UNtMEezlfAE

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here