Kraschande saudiska oljeekonomin förklarar brådskande fredserbjudande i Jemen

6
1983
Lite av förstörelsen i Jemen.

Denna artikel 26/3 ”Kraschande saudiska oljeekonomin förklarar brådskande fredserbjudande i Jemen”av den geopolitiska analytikern Finian Cummingham har vänligen äversatts av Rolf Nilsson

Finian Cunningham är ”Former editor and writer for major news media organizations. He has written extensively on international affairs, with articles published in several languages”.

Här har nyligen publicerats en översiktsartikel Jemen-kriget 6 år – med svenska vapen!? med många länkar.


Kraschande saudiska oljeekonomin förklarar brådskande fredserbjudande i Jemen

De saudiska härskarna står inför ett förödmjukande nederlag när jemeniterna hämnas och Uncle Sam tvättar blodet av händerna.

Efter sex års försök att spränga Jemen i luften och med en blockad av sin södra granne, säger de saudiska härskarna nu att de håller på att försöka åstadkomma fred.

Bytet av position handlar mindre om äkta fredsvilja än om ekonomisk överlevnad för oljeriket.

Saudiarabiska monarkin säger att de vill att ”alla vapen ska tystna”. Washington, som har varit en avgörande faktor för det Saudiska kriget mot Jemen, har stött det senaste ”fredserbjudandet”. Utrikesminister Antony Blinken godkände den här veckan initiativet från de saudiska härskarna och sa att han hade talat med dem ”om vårt arbete tillsammans för att avsluta konflikten i Jemen, underlätta humanitärt tillträde och hjälp för det jemenitiska folket”.

Saudiska utrikesministeriet gjorde följande uttalade: ”Initiativet syftar till att avsluta det mänskliga lidandet hos det broderliga jemenitiska folket och bekräftar kungarikets stöd för ansträngningar att nå en omfattande politisk lösning.”

Kan du lita på denna sjukliga falskhet från saudierna och amerikanerna?

Efter sex år av obeveklig flygbombning i Jemen, vilken enligt FN orsakat världens värsta humanitära kris, tycks saudierna och deras amerikanska vapenleverantör ha utvecklat ett samvete för fred och för att få ett slut på lidandet.

Den verkliga anledningen till att försöka avsluta konflikten, är det riskabla tillståndet i den saudiska oljeberoende ekonomin. Saudiarabiens Aramco, den statliga olje-, gas- och petroleumindustrin, meddelade nyligen att vinsten sjunkit med nästan hälften under 2020, jämfört med året innan. Ner från 88 miljarder dollar till 49 miljarder dollar.

Med tanke på att dess oljeekonomi svarar för nästan 90 procent av statsbudgeten, innebär detta ett enormt slag mot de saudiska finanserna. De saudiska härskarna litar till kraftiga statliga subventioner för att hålla sina 34 miljoner invånare lugna. Med störtdykningen för inkomsterna från oljeindustrin, innebär det att det statliga underskottet för att upprätthålla de offentliga utgifterna kommer att explodera, annars riskeras social oro från allvarliga nedskärningar.

Saudiarabien är fortfarande den största oljeexportören, men på grund av Covid-19-pandemin och världsekonomierna som går in i lågkonjunktur, har råoljepriserna sjunkit. Under en tid sjönk oljepriset till cirka 20 dollar per fat. Den saudiska ekonomin behöver ett oljepris på cirka 70 dollar per fat för att gå med vinst.

Resultatet är att det Saudiarabiska kriget i Jemen har lett till en kritisk dränering av statsfinanserna och det äventyrar potentiellt den, på ytan stabila, absoluta monarkin.

En anledning till ytterligare oro är de ökande antalet missil- och drönarattacker från Houthi-rebellerna i Jemen, mot viktiga saudiska platser, inklusive huvudstaden Riyadh.

De jemenitiska rebellerna eskalerar sina luftangrepp på Aramco-installationer vid dess huvudkontor i Dhahran och Dammam i östra provinsen, liksom i städerna Abha, Azir, Jazan och Ras Tanura. Målen inkluderar oljeraffinaderier och exportterminaler. Saudierna hävdar att de har skjutit ner en hel del av missilerna med det USA-tillverkade Patriot-försvarssystemet. Ändå är det ett faktum att Jemeniterna kan slå mot viktiga delar av den saudiska oljeekonomin över ett avstånd på 1000 kilometer, vilket utgör ett allvarligt säkerhetsproblem som undergräver investerarnas förtroende.

Mohammed Ali al-Houthi.

Det första stora anfallet var i september 2019, när Houthi-drönare träffade det enorma raffinaderikomplexet vid Abqaiq. Det gjorde att den saudiska oljeproduktionen tillfälligt stängdes ner med hälften. Det försenade också en börsintroduktion av Aramco-aktier på aktiemarknaden, då investerare skrämdes bort av den politiska risken.

I en tid då den saudiska oljeekonomin krymper kraftigt, på grund av världsomfattande omständigheter, är ett ytterligare försvagande hot den intensifierade kampanjen med Houthi-luftangrepp. De är i färd med att ta kriget in i det saudiska hjärtlandet.

Biden-administrationen har fördömt Houthiernas missilattacker mot Saudiarabien som ”oacceptabla”. En sådan amerikansk oro är ett hån, med tanke på hur Washington har tillhandahållit stridsflygplan, missiler och logistik åt saudierna för att urskiljningslöst bomba Jemen och orsaka tiotusentals dödsfall.

Amerikanerna gör det också möjligt för saudierna att införa en blockad mot Jemens hamnar och flygplatser, vilket har förhindrat att livsmedel och mediciner kunnat levereras till landet. Nästan 80 procent av Jemens 30 miljoner invånare är beroende av leveranser av utländskt bistånd.

Blockaden är ett krigsbrott, ett brott mot mänskligheten, och amerikanerna är fullt ut delaktiga.

President Joe Biden har sagt att han kommer att avsluta USA:s militära stöd för Saudiarabiens krig i Jemen. Det var ett vallöfte. Det är dock inte klart vilket militärt stöd USA faktiskt har stoppat, om ens något alls. Den saudiska bombningen av livsmedelsdepåer fortsätter och blockaden mot landet kan inte upprätthållas utan nödvändig amerikansk logistik.

Mera cyniskt inser Biden-administrationen att saudierna inledde ett krig tillbaka i mars 2015, när Obama var president och Biden var vice president, vilket har förvandlats till ett gungfly där man inte kan vinna, och vars fruktansvärda mänskliga lidande har blivit till en avskyvärd fläck på Amerikas internationella image.

Därför har Biden och hans diplomater uppmanat de saudiska härskarna att lägga fram ett fredsförslag. Nu verkar det som om den Saudiarabiska monarkin inser att det hänsynslösa krig som inletts av ”försvarsministern”, kronprins Mohammed bin Salman, har kommit att kosta mer än de har råd att betala, om de vill bevara sitt rangliga korthus, känt som huset av Saud.

President Donald Trump speaks with Mohammed bin Salman, Deputy Crown Prince of Saudi Arabia, during their meeting Tuesday, March 14, 2017, in the Oval Office of the White House in Washington, D.C. (Official White House Photo by Shealah Craighead)

Beträffande det senaste fredsförslaget har de jemenitiska rebellerna direkt avvisat det. De säger att det innehåller ”inget nytt”. Houthierna säger att det enda sättet att avsluta kriget är att saudierna och deras amerikanska sponsorer slutar upp med sin aggression mot deras land. Det finns ingen ”affär att göra upp”. Det handlar bara om att saudierna och amerikanerna skall lämna och dra sig ur.

Under tiden kommer luftattackerna på saudisk oljeinfrastruktur att fortsätta med ständigt ökande skador på den kungliga kassakistan. Således har de saudiska härskarna inget annat val än att villkorslöst ge upp i detta kriminella krig. De står inför ett förödmjukande nederlag när jemeniterna tar hämnd och Uncle Sam tvättar blodet av sina händer.

Föregående artikel”Sveriges regering måste agera nu för att stärka kampen mot Covid-19”. Upprop av 2000 forskare (som jag skrivit på.)
Nästa artikelIran – Västs hackkyckling
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Här tycker jag vi osökt kommer in på statstelevisionens och i synnerhet radions rapportering från regionen. Den stavas nämligen Cecilia Udden. Vi hade en diskussion om denna märkliga reporter och hennes agenda när Jinge var i farten för många år sedan.

  Udden var en frisk fläkt i början av 2000- talet som gjorde något så ovanligt som hyfsat objektiva reportage från regionen i allmänhet och israeler och palestinier i synnerhet. Att hon talar arabiska gjorde att intervjuoffrena kände en viss tillit till henne och hennes närmanden och många var vi som förvånades att plötsligt få höra dels att palestinier också är människor men framförallt om den råa brutalitet occupationsregimen gick fram i sina ständiga försök att utrota dem.

  Efter en tid, när hon etablerat sig som sådan och folk och intervjuoffer lyssnade på henne, gjorde hon lömskt på stället tvärt om och sedan dess har det varit samma dravel som präglar all rapportering därifrån.

  • Har nämnt henne i några bloggartiklar ”Även Cecilia Uddén berättar positivt om terroristen i Sveriges Radio.
   “Den 27-årige målvakten Abdel Baset Sarout gick tidigt med i den demokratiska oppositionen mot Bashar al Assad där han blev en populär protestsångare, men det dröjde inte länge innan han tog till vapen mot regimen och han var huvudperson i den prisbelönta dokumentärfilmen Åter till Homs om just hur en fredlig demonstrant förvandlas till jihadist.” Sveriges Radio.
   Efter artikeln skriver Sveriges Radio “Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.” Sveriges Radio och västmedia hyllar terrorist.

 2. Glömmer aldrig hennes avskyvärda ”rapportering” om Aleppo och om hur blodet flöt på gatorna när de ”heroiska” moderata rebellerna slogs mot de elaka ryssarna. Bland de värsta propagandareportage jag någonsin sett. Människan var inte ens på plats i Syrien utan satt och fabulerade (i Amman tror jag ?).
  När sanningen om Aleppo striderna sen blev uppenbara för alla (som inte medvetet går Ondskans ärenden i Mellanöstern) hur ryssarna skapat korridorer för de civila i östra Aleppo, hur de tog en räcka officerare från Saudi och NATO med brallorna nere i den eldledningscentral där de hjälpt halshuggarna (deras namn räknades sen upp i FN, fast utan att MSM brydde sig om att rapportera det) och hur enorma massor av Aleppobor (inte minst de kristna) sedan hyllat befriarna i SAA och ryssarna – då var det moltyst i MSM och från Uddén. Inga bilder från det befriade Aleppo och Syrien fick visas.

  Dem är sannerligen en skam för journalistiken och det fria ordet, Cecilia, Bertan och Persson Löfgren. Vilken trio propagandamegafoner. Magda Gad är såvitt jag vet den första och möjligen också hittills den enda svenska MSM journalisten som sagt sanningen om de ”moderata rebellerna” i Syrien. Att Cecilia’s frihetsrebeller bara var simpla halshuggare

 3. Kriget mellan Iran och Saudiarabien lär fortsätta, Iran är på offensiven mot sin dödsfiende på varje front de kan hitta, i Jemen kan Iran slå hårdast. Saudiarabiens dyra vapensystem är inte kostnadseffektiva mot shiamuslimernas assymetriska krigföring.

  Det finns ingen anledning att jubla över någondera sidan, kålsuparteorin kan med fördel appliceras på olika varianter av radikal islam, de får alla samma resultat för kvinnor, barn och även män. När islam krossar kvinnorna, krossas också civilsamhället och möjligheterna att få individer att växa till ansvarstagande och vårdande medmänniskor. Shia eller sunni, sak samma.

  • Du har tydligen missat att striden om regionen startade för mycket länge sen, och att regionen numera ingår i den världsdel vilkens stater skall krossas för att underlätta plundringen, enligt Rumsfeld-Cebrowski doktrinen.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Rumsfeld_Doctrine
   Det handlar om samma strävan till världsherravälde som anglosaxarna har sysslat med sedan minst Oliver Cromwells tid, fast i en annan form.
   Anglosaxarna har dessutom spelat splittra-för-att-härska-kortet mellan shia och sunni i över hundra år.
   Striden har egentligen inte ett piss med religion att göra.

   USA har stoppat Kinas försök att nå Medelhavet genom en järnvägslinje till Haifas hamn från Dubais djuphamn (containerhamn). Vitsen med järnvägslinjen var att slippa köa för att passera Suez, samtidigt som man skulle lasta om där i stället för i något Medelhavshamn eller – som nu – i Rotterdam. Allt gods skall ju inte till norra Europa och dessutom har nya tunnlar borrats genom Alperna, vilket har höjt järnvägskapaciteten från Medelhavet (Trieste) till Tyskland markant.

   Ett av skälen till USAs/NATOs angrepp på Syrien är att förhindra Sidenvägen att nå Medelhavet genom en järnvägslinje till Syriens hamnar, alternativt Libanons hamnar. Plus att hindra iransk gas att nå Medelhavet via rörledning genom Irak och Syrien. Inte för att det är fel gasen utan för att hålla Iran på mattan, samt – urgammal politik – hindra Ryssland från att få en landsförbindelse till Röda havet via Iran, som alltså ”måste” hållas i ”Västliga” tyglar, och ruineras annars.

   Då Turkiet är numera pank vände sig Kina till Turkiet efter att ha fått nobben i Israel (efter usoniska påtryckningar) och pengabristen gör att sidenvägen nu når Medelhavet via Turkiet. Det har ganska nyligen körts ett godståg från Lahore till Istanbul. Xiaomi har just öppnat en fabrik i Istambul, förmodligen som tack för hjälpen.

   Det som pågår är en omstöpning av maktförhållandena i världen. Jänkarna-britterna stretar emot vilt och våldsamt men ”5 eyes” har runt en halvmiljard invånare medan Iran-Kina-Pakistan-Ryssland har runt två miljarder. Merparten av resten av världens befolkning har dessutom mycket goda skäl till att önska britterna och jänkarna respass. Trump hade fattat galoppen och ville retirera hemåt för att rädda USA på sikt (precis som britterna retirerade väst om Aden när de blev panka) men hökarna av Killary-typen vägrar att släppa greppet.
   Krigsrisken är därför större än på länge.
   ”Väst” bringar allt mer krigsmateriel till Ukraina/ baltländerna, östra Medelhavet och östra Syrien, förutom till Sydkinesiska sjöns omgivningar. Å andra sidan producerar Kina alltfler örlogsfartyg och missiler. Iran satsar på svärmar av små snabba patrullbåtar och på missiler. I Golfområdet finns hur mycket vapen (även svenska) som helst i ett otal baser. Otäck situation.

   Jag har ingen aning om Kina är med om att stödja Huthin militärt men det står ekonomiskt bakom Iran, Ryssland och Syrien. Kina har ökat sina inköp av irakisk och iransk olja, vilket torde betyda att det köper mindre saudisk olja. Kina struntar alltså i jänkarnas blockad omdöpt till ”sanktioner” eftersom den är olaglig enligt internationell rätt.

   Avslutas jemenkriget kan Jemen exportera olja och gas, i konkurrens med bl.a. Saudi. Kina lär inte tacka nej till den oljan, och inte Indien heller.

   Vi kan bara hålla tummarna för att massakern skall upphöra, men sannolikheten är liten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here