På väg till fred i Ukraina?

22
1799
Svart jord. Bild i Wikipedia.

Bert Sundström, SvT och den anlitade överstelöjtninten Paasikivi med mångårig tjänst i den militära ”hemliga” spaningsorganisationen MUST (tror ni MUST inte samarbetar med Nato) är en i raden av mer eller mindre tvärsäkra kommentatorer som menar att Rysslands krigföring i Ukraina misslyckats. Hörde det på Rapport nyss.

Inget talar för att Rysslands mål var att inta Ukraina. Min bedömning från början. Vore helt orealistiskt att försöka få kontroll över detta fattiga, stora land med en befolkning som inte nu vill vara del av Ryssland. En annan sak är att Ryssland från början sagt att man inte vill inta Ukraina – det kan ju vara osant. Många kommentatorer ser Rysslands nedtrappning av striderna och deras uttalanden om tillbakadragning från Kiev och som tecken på ett misslyckande. https://www.rt.com/russia/552902-moscow-reduce-military-activity-kiev/

De utgår från föreställningen att Rysslands mål var att inta dessa städer. Jag tror att en del krigsinsatser främst syftade på att sätta press på Ukraina i förhandlingarna där Rysslands uttalande mål är Ukrainas neutralitet och någon typ av erkännande av Donbass självständighet och Krims status som del av Ryssland på något sätt. Ryssland kan hävda att man genomfört en ganska omfattande demilitarisering genom en omfattande förstörelsen av Ukrainas militära installationer. Sannolikt även denazifiering eftersom Mariupol var huvudort för neonazistiska Azov-bataljonen med entourage.

Från ryskt och ukrainskt håll rapporteras nu om framsteg i förhandlingarna. Hoppas verkligen det stämmer. Ryssland ska dra sig tillbaka från Kiev och Charkov, och Ukraina sägs vara på väg till något slags erkännande av erkännande av de facto status för Donbass och Krim. Utvecklingen är alls inte oväntad.
Sker detta kan kriget snart ta slut. En viss stormakt kanske inte precis gillar detta.

Rysslands förhandlingschef säger nu ”Ryssland har gått med på att gå Kiev till mötes på halva vägen och kommer att tillåta att ett möte med landets ledare hålls samma dag som den slutliga versionen av ett fredsavtal godkänns i förväg av de två ländernas utrikesministrar, sade Moskvas toppförhandlare på tisdagen efter en ny samtalsrunda i Istanbul.Tidigare hade Moskva insisterat på att ett möte mellan den ryske presidenten Vladimir Putin och hans ukrainska kollega Volodymyr Zelensky kunde fastställas först efter att avtalet skulle slutföras.”

Kommer då USA:s ekonomiska krig mot Ryssland att upphöra? Vi får väl se. Möjligen kommer den försämrade ekonomin och miljontals nya fattiga i bl.a. USA och EU-länder påskynda en minskning av detta allvarliga krig.

Föregående artikel”SVT:s Agenda om Nato blev en uppvisning i pinsamt röstpimplande”!? Eller en uppvisning i odemokratisk partiskhet?
Nästa artikelSanningsministeriet och Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

22 KOMMENTARER

 1. Anders utvecklar en intressant tanke, som mycket väl kan tänkas falla ut. Det finns tecken på att folk i framför allt östra och södra Ukraina över allt annat vill ha slut på kriget. Skådespelaren Zelenskij har överraskat, men behöver till syvende og sidst en publik. Och signalerna inför och efter de inledande förhanlingarna är – som Anders skriver – lovande.

  Frågan är vad HSB, ej att förväxla med bostadsföretaget, säger? De som står bakom HSB, och ytterst är de som bestämmer måste naturligtvis erkänna ett fredsavtal, men sanktionerna kommer att ligga kvar och utvidgas. USA har förvisso en stor hemmamarknad, som ger viss ekonomisk stabilitet, men den är ändå för liten för att bära de gigantiskt stora koncernerna och bankerna. Deras välmående, dvs profiter, är helt avgörande, tillsammans med dollarns ställning, som handels- och reservvaluta. Till det kan man lägga USA:s gigantiska krigsindustri finansvärldens roll i USA, den globala s k finansialiseringen, en delvis ny fas i kapitalismen. Det står allt för mycket på spel för ”the ruling circles”.

  Det jag och andra marxister kallar USAS-imperialsmen har länge fört ett handelskrig mot Kina. Och för att knäcka Kina måste BRICS undermineras. Den svaga länken är Ryssland. Det enorma sanktionspaket utesluter, som t ex Eliasson påpekat, en återgång till fredlig samlevnad. Så, Ryssland skall knäckas, och därefer skall det något vacklande Indien vinnas över på Hegemonens sida. Det senare kan bli svårt, men då är vi 10-20 år fram i tiden.

  Så, HSB hade hoppats kunna använda Ukraina som en slägga mot Ryssland, och det verkar man ha uppnått. Hysterin är makalös. T o m de tappra kämparna i Svenska Hamnarbetarförbundet har rycks med i hysterivågen! Men ytterst skiter HSB i Ukrainas öden. Det är ett bondeoffer. Målet är att knäcka Ryssland ekonomiskt, i hopp om en ”orange utveckling”, eller för att reducera Ryssland till ett u-land, om än lite avancerat, för att underminera BRICS.

  Tja, Anders, fred kan det nog blir i bondeoffret Ukraina, men den globala freden – t ex genom en manifest bi- eller multipolär världsordning har flyttats fram. Tyvärr 1-0 till USA-imperialismen.

  Ulf Karlström

  • ”Skådespelaren Zelenskij har överraskat.” För mig har han inte överraskat alls, han har fyllt sin roll som USAs rollfigur i propaganda teatern perfekt. Zelensky har engagerats av USA för att driva USAs propaganda politiskt. Både för att få honom vald till presidentämbetet och för att driva USAs sak mot USAs målsättningar med propaganda. Han är värd en politisk Oscar. Zelensky är en mycket skicklig och erfaren skådespelare, och han vet hur han skall koppla publikens uppmärksamhet. USA har varit hans mycket skickliga promotor. Hur ofta har man tillåtit utlänningar att hålla propaganda tal in Riksdagen. Detta är ett nytt och mycket lömskt grepp i USAs politiska propagandakrigföring, och väldigt många har gått rätt i fällan.

 2. Usa och EU kommer inte tillåta detta fred. Usa och dess stad kommer som tidigare att lägga sej i och fortsätta förlänga onödiga kriget. Ryssland har ALDRIG sagt att man skulle inta Kiev när militära operationer startade. Som jag ser det,har man gjort EXAKT som man sa att man skulle göra. Det råder ingen tvekan att Ryssland också förstört massor med vapen depåer och sprängt upp många vapenhus. Man har även fått med sej flera hundratals nazzar till graven. Men problemet är att vad gäller vapen så fortsätter det att ständigt pumpas in nya hela tiden av Usa och EU. Samtidigt som många frivilliga också från dessa länder HELT lagligt ansluter sej till Ukraina och fronten. Varav massor av dessa är högerextremister och även jihadister finns bland dessa. Bara från Sverige räknar Säpo med att kring 600av dessa frivilliga klantskallar anslutit sej. Ukraina skulle nu efter detta senaste möte i Turkiet idag, kunna komma överens med Ryssland på alla dessa punkter igen faktiskt,MEN Usa och EU kommer att förstöra detta och lägga sej i som vanligt igen,och därav förlänga kriget och lidandet helt i onödan. Propagandan och desinformation också tar ALDRIG slut,som pågår och pågått varje minut sedan 24e februari. Ryssland har på riktigt unvikit civila offer hela månaden,man har NOLL intresse av dessa men propagandan säger annat. Trots att det finns massor med videos,bilder och fullt med fakta där Ukraina nazzar sprängt sönder hela 20tal broar,för att i många fall hejda civila att lämna där flera också dödats. Och i några fall har dessa sprängt dessa större broar för att hejda ryska soldater som kommer närmare,för att sedan skylla all förstörelsen och civila döden också på dessa. MEN som väntat säger Usa, EU propagandan och desinformationen TROTS alla bevis att Ryssland gjort och gör detta. Detta är MYCKET fult och onödigt lidande i Ukraina av dessa korkade västvärlden. Ukraina kommer inte tillåtas gå med på dessa punkter,man var nära för 2veckor sedan också att göra detta,tills gissa vilka som la sej i. Sverige är lika skyldiga till detta onödiga eländet,genom att man fortsätter att skicka vapen,och även tillåter sina flera hundratals så kallade frivilliga ansluta också,trots Säpos senaste varning om dessa extremister för par dagar sedan. Sedan har vi dom vidriga ensidiga lögnerna i medierna med propagandan och desinformation

  • ”Man har även fått med sej flera hundratals nazzar till graven.”

   Ständigt dessa nassar. De börjar kännas som Putins motsvarighet till Alfons Åbergs Låtsaskompis.

   Denna BBC-sammanställning över nassar i Ukraina är intressant
   https://www.youtube.com/watch?v=2gNp0PfK0CI

   Ekvationen blir ganska fantastisk. För att döda dessa ”hundratals nazzar” har Ryssland förlorat över 10.000 soldater i döda + ytterligare 30.000 soldater som är skadade, saknas eller är krigsfångar (enligt den vedertagna formeln att det går 3 skadade på en dödad soldat). Så Putin har alltså offrat 40.000 ryska soldaters liv och välbefinnande för att döda några ”hundratal nazzar”?

   Tycker du inte att den ekvationen känns lite konstig?

  • Målsättningen för Ryssland har helt öppet varit att avlägsna det amerikanska krigshotet genom att stoppa USAs krigsförberedelser genom expansionen av NATO, göra Ukraina neutralt och inte en lakej för USAs krigsansträngningar, avrusta, och avnazifiera. Alla dessa målsättningar tycks nu vara uppfyllda.

 3. Hoppfullt för alla, även för USA:s folk, som då slipper betala för krigshökarnas bravader i Ukraina och dessutom slipper tredje världskriget. Slut på biovapenlabb i Ukraina och även på andra ställen, hoppas jag. Så hoppas jag att sanningen kommer belysas av allt fler. Världsfreden är nära, tror jag.

 4. Det vimlar av självutnämnda experter i tidningarna och i TV-soffan som tvärsäkert säger att den ryska planen misslyckats trots att de inte kan ha den blekaste aning om vad den ryska planen går ut på. Jag har för länge sen slutat bry mig om vad de där figurerna anser.

 5. Jag tror inte Zelenskij tillåts att sluta något fredsavtal. Han är en marionett som inte tillåts ha en åsikt. USA vill bekämpa Ryssland till den sista Ukrainaren. Krigets syfte är ju att destabilisera Ryssland. Så om han skulle visa sig för fredsvillig så nackas han förmodligen av hans uppdragsgivare.

 6. Det ligger flera kort i leken. Blir det ett fredsavtal i den riktning som nu skisseras har Ryssland uppnått en temporär seger när det gäller deras säkerhetsintressen. Det är väl troligt att att USA:s sanktioner ligger kvar möjligen kan det komma en kompromiss om energiflödet från Ryssland till Europa. USA har också vunnit en tillfällig seger genom att EU befästs som deras vasall.
  Men sanktioner är ett tveeggat vapen nu ökar inflationen bland annat på grund av energipriserna, efterbörden av pandemin, de minskade spannmålsleveranserna frän Ukraina och Ryssland och att det var dåliga skördar i världen i fjol. För Rysslands del betyder sanktionerna att man måste utöka handeln med andra stater främst Kina. Dessutom måste man utveckla produktionen av andra sektorer än olja, gas och militärmatreell.
  USA:s huvudmotståndare är Kina. Barack Obama försökte balansera om USA:s politik från Väst- och Centralasien till Ostasien (känt som ”pivot East Asia”). Donald Trump hade samma ambition och startade ett handelskrig mot Kina, men hade också intentioner till en utrikespolitik för att splittra alliansen Kina – Ryssland. Han misslyckades med det bland annat därför att Ryssland och Kina naturligtvis förstod detta, men även för att den ”djupa staten” i USA motsatte sig mjukare politik mot Ryssland.
  Om USA skulle starta ett totalt handels- och ekonomiskt krig mot Kina skulle det uppstå värre självskador än vid sanktionerna mot Ryssland. Redan nu så ökar risken för att inflationsbrasan flammar upp på av att Kina höjer sina exportpriser.
  Enligt en en undersökning som Lawrence J. Lau och Junjie Tang vid det kinesiska universitetet i Hong Kong gjort skulle nivån på USA:s KPI 2017 skulle ha varit 27 procent högre om andelen av USA:s av all import – frånräknat oljeimporten – från Kina hade legat kvar på 1994 års nivå på 6,2 procent. Så konsumtionspriserna skulle nog öka kraftigt om man totalt utestängde kinesiska varor. Endera skulle vinsterna minska om lönearbetarna lyckas öka sina löner för att kompensera sig för inflationen. Om de inte lyckas med det sjunker lönearbetarnas levnadsstandard.
  Inverkan på de varupriserna inom EU skulle nog också vara enorm då var den den största delen av EU:s import av varor 2021 kom från Kina (22,4 %). För USA del stod Kina för 18,6 procent av USA:s den totala import 2020.

 7. Propaganda, desinformation och rashatet fortsätter i svenska media som att ljuga och vilseleda. SVT skriver idag att ”Ryssland har konsekvent ljugit om vad de gör i Ukraina”, men det har dom ju inte alls gjort. Ryssland har tvärtom varit mycket tydliga och öppna med sina målsättningar. Däremot har journalister och media som MSM och SVT blåljugit grovt och systematiskt, och gett ett helt förfalskat bild av vad som pågått. Det ljuget och desinformationen har blivit det normala i väst, även när det gäller allt som skrivs om Kina. Propagandans värsta skräck är sanning och fakta, vilket har levererats bland annat av ryska media som RT och Sputnik, varför dessa har blockerats för att om möjligt inte kunna störa det statliga svenska och amerikanska propagandaflödet.

  En rubrik idag säger ”Kommer Ryssland att kunna återvända till världsscenen”, men det behöver dom inte, för den scenen har just flyttat österut. Nu är det gamla förlegade artisterna, USA och EU som måste komma och knacka på dörren och be att få bli insläppta.

  Svenska media fortsätter oförtröttligt att sprida amerikansk krigspropaganda. ”Väst” är inte längre världens mitt och referenspunkt. Den har nu flyttat österut. Det ser i alla fall ut som om USA diktaturens plundringståg över världen snabbt närmar sig slutet.

 8. Anders, att du och många här på bloggen med dig de senaste 10 åren har hävdat hur fantastiskt bra den ryska krigsmakten är, nu försöker rädda ansiktet är inte så konstigt. Sannigen är den att kriget går precis lika dåligt för Ryssland som alla krig Ryssland har varit inblandade i de senaste 100 åren. Lyssnar man på Putins tal innan kriget om hur Ukraina inte var en riktig nation och ser hur de ryska styrkorna agerade den första veckan, är det helt verklighetsfrånvänt att hävda att målet inte var att inta Kiev och Charkov. Att du sedan hävdar motsatsen skall man nog inte lägga så stor vikt vid för att du så sent som dagen före invasionen hävdade att det bara var amerikansk propaganda att Ryssland skulle anfall Ukraina. Dessutom, om Ryssland trodde på sin egen propaganda att Ukraina styrdes av nazister och att när väl kriget började så skulle den ukrainska armén massdesertera så när som på en liten grupp från Azovbataljoen och de ryska styrkorna skulle hälsas som befriare, då är det ju inte så svårt att se varför målet var att inta hela Ukraina. Verkligheten är istället en annan, nämligen att en mycket stor del av den ukrainska befolkningen har gjort kraftigt motstånd och orsakat den ryska armén stora förluster.

   • Om det går så bra för Ukraina, varför Olexei Danilov, sekreteraren för Ukrainas säkerhetsråd och försvar (NSDC), vände sig först till Georgien och bad att öppna en andra front mot Ryssland:
    ”I Georgien, upprörd över förslaget från Kiev att öppna en andra front, varken det styrande Georgian Dream-partiet eller oppositionsrepresentanter stöder uppmaningen från sekreteraren för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd Oleksiy Danilov att släppa lös en konflikt mot Ryssland.

    Tidigare sa Danilov att om Rysslands grannar attackerar det eller dess vänliga länder och territorier, skulle detta i hög grad hjälpa Ukraina. Det handlade om Abchazien, Sydossetien, Transnistrien, Kurilerna, Kaliningrad-regionen. Nu beter sig Georgien inte särskilt adekvat, anser han.
    ”Sekreteraren för det nationella säkerhets- och försvarsrådet uppmanar Georgien och andra att överge politiken för fredligt återställande av territoriell integritet och öppna en andra front för förstörelsen av våra städer och byar, så att georgiska kvinnor och barn dör?” skrev han på sociala medier.
    Mechta-medlemmen Mikhail Sarjveladze sa att Danilovs uttalande ”lämnade ett obehagligt intryck”, eftersom ”öppning av fronter och eskalering” är högst oönskat, ligger detta inte i Georgiens intresse.
    Oppositionens talesperson Teona Akubardia sa att sådana samtal var ”orimliga och moraliskt orättfärdiga”.
    https://eadaily.com/ru/news/2022/03/29/v-gruzii-vozmutilis-predlozheniem-kieva-otkryt-vtoroy-front

    När denne Alexei Danilov, blev nobbat av Georgien vände sig till Moldavien!!
    Socialistpartiet i Moldavien fördömde uttalandet från sekreteraren för Ukrainas säkerhetsråd och försvar (NSDC) Alexei Danilov om behovet av att öppna en ”andra front för militära operationer i Transnistrien”, som påstås hjälpa Kiev att konfrontera Ryssland. PSRM idag, den 28 mars, kallade det ”ett försök att involvera den neutrala republiken Moldavien i ett krig med länder som är vänliga mot republiken.”
    ”Vi tror uppriktigt att Danilovs uttalande är en persons privata åsikt och inte är ett uttryck för den allmänna ståndpunkten för Ukrainas ledning”, noterade socialisterna.
    Minns, NSDC:s sekreterare Oleksiy Danilov sa i sändningen av telethon den 26 mars att Ukraina i konflikten med Ryssland ”skulle få hjälp av öppnandet av nya fronter.” Som ett exempel nämnde han Karabach, där Azerbajdzjan redan har börjat verka och tillade att detta också är en chans för Georgien och Moldavien.
    https://eadaily.com/ru/news/2022/03/28/kiev-trebuet-ot-moldavii-vtorogo-fronta-s-rossiey-iz-pridnestrovya

  • Ryssland avser inte att ”kriget skall gå bra” utan att den militära operationen skall åstadkomma att USAs krigsförberedelser stoppas. Ordet ”krig” avser att något land eller territorium avses att erövras, men här är det inte fråga om det, utan att avlägsna ett hot om krig.

 9. Uppdatering onsdag kl08.00 på min tidigare inlägg. Ryssland har förlorat mellan 1250-1400soldater tills nu. Detta är en otrolig högre siffra än Ryssland hade förväntat sej. Det är trippelt så högt med tanke på dom omfattande större operationerna på flertalet platserna samtidigt. Efter denna månads flertalet operationer är siffran där. Den andra siffran från Nato och väst att det ska vara mellan 7000-över10000 är lögn. Men oavsett är dessa mellan 1250-1400 mycket hög siffra. Vad gäller Ukrainas förluster är dessa mellan 8500-9500. Varav hundratals av dessa är nazzar. Det är ändå en promille av dessa 8500-9500 döda som är nazzar. Men flera hundratals är ändå nazzar, oavsett vad man tycker om detta. Man ska också minnas att tusentals utlänningar är ju inne i Ukraina och direkt strider,varav flera hundratals är från Sverige. Dessa är ju högerextremister och även några jihadister enligt Säpo själva för några dagar sedan.Man ska ta alla siffror med nypa salt tills detta är slut. Men det råder ingen MINSTA tvekan på vem som vunnit propaganda kriget,där Ryssland är och var chanslösa. Men det har kommit flera tusentals stridande till Ukraina från hela EU,men även Usa. Från Nordamerika, Usa räknar man med 3000amerikaner.Man vet inte dessa exakta siffror idag,men man räknar allt ifrån mellan 16000-uppåt25000 utlänningar från EU och Nordamerika/Usa är inne och strider mot Ryssland. Många av dessa är ju nazzar, oavsett vad man tycker om detta. Men det är ändå inte majoriteten om det är vad du vill poängtera. Oavsett hur många nazzar,så finns ingen som helst kontroll på dessa av Ukrainas styrande. Men alla exakta siffror bör tas med nypa salt. När detta sen är slut kommer det komma MASSOR av lögner fram lovar jag dej,där västvärlden står för 99,99procent av dessa,det lovar jag dej. Det är otroligt MYCKET lögner i väst-medierna varje minut om detta. Råder dej att även ta och titta på information,video,nyheter och fakta från övriga världen också utanför västvärlden. Tack för mej

 10. Ingen förutom den ryska ledningen känner till Rysslands plan när det gäller invasionen av Ukraina. Däremot är det ganska tydligt vilken plan USA hade.
  USAs Think Tank RAND (finansierad av State Department) planerade redan 2019 det vi nu ser i Ukraina.
  ”Expanding U.S. assistance to Ukraine, including lethal military
  assistance, would likely increase the costs to Russia, in both blood
  and treasure, of holding the Donbass region. More Russian aid to the
  separatists and an additional Russian troop presence would likely be
  required, leading to larger expenditures, equipment losses, and Rus-
  sian casualties. The latter could become quite controversial at home,
  as it did when the Soviets invaded Afghanistan”
  Tyvärr tror jag inte USAs ledning är nöjda förrän man ordentligt försvagat eller splittrat upp Ryssland i mindre stater. För att uppnå detta mål kommer många Ukrainare offras. Att Putin lät sig dras in i den fällan kommer säkert att straffa sig.

 11. Fred?
  Det blir väl lika mycket FRED som när Nazi-Tyskland invaderade Norge och hade nerkämpat de reguljära norska styrkorna? Hur det gick sedan vet vi ju.
  En FRED på aggressorns villkor kombinerat med förtryck och etnisk rensning. Vi ser redan tvångsförflyttningar av ukrainare från Donbas till det inre av Ryssland.
  På samma sätt som Franco förknippas med Guernica kommer Putin att förknippas med Mariupol. Folkmord och rasering av en stad.

  • Du spekulerar vilt. Avvakta och se vad som sker. Vad VET vi om vad som skett i t.ex. Mariupol och den helt Ukrainabaserade informationen?

  • Nu är det kanske Ukraina och Azovbataljonen som ligger bakom raseringen av Mariupol, åtminstone delvis, och inte Ryssland! .Och det är nog i slutändan USA som kommer att stå med skulden för kriget, som så många gånger förr!

  • @Thomas Åkerblad 30 mars, 2022 At 14:48
   ”…etnisk rensning”

   Ta av dig nattmössan!
   Det är dina kompisar, ukinassarna som står för etnisk rensning
   Hromadske var värd för en kommentator som krävde folkmord på etniska ryssar i Donbass och sa att det är befolkat med 1,5 ”överflödiga” människor som ”måste utrotas.”Bogdan Boutkevich
   https://www.youtube.com/watch?v=S9SOVarOFJk
   – uttalande att ryska krigsfångar ska ”slaktas som grisar”
   – ryska barn ska mördas
   – ryska krigsfångar ska kastreras

  • Thomas.
   ”folkmord” vad vet du om det? Som Romelsjö säger så kommer alla uppgifter i media direkt från Ukrainas eller USA:s propagandacentraler.
   Det verkar någorlunda belagt att staden var ett fäste för Ukrainska nazister. Ryssland har, som dom brukar försökt få till stånd humanitära korridorer för att få ut civila, men det verkar inte helt ha lyckats i Mariupol, sannolikt för att nazisterna förhindrat det.

   Flera olika källor vittnar om att Rysslands krig i Ukraina har varit ovanligt genom att dom verkligen försökt undvika civila offer.
   Ett folkmord är att medvetet sikta in sig på civila eller att fullständigt strunta i deras öde.
   Hur många civila som dött i Mariupol vet vi inte, men att i brist på kunskap kalla det ett folkmord indikerar dåligt omdöme eller propagandistiska avsikter.

  • Det blir väl lika mycket FRED som när Nazi-Tyskland kapitulerade utan villkor. Norge händelserna var bara en mindre episod. Idag är NATO expansionen en identisk episod. En förberedelse till krig och erövring. Därför är det angeläget att stoppa den. Mariupol idag är gårdagens Berlin. När Berlin intagits av huvudsakligen ryska styrkor upphörde striderna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here