Sanningsministeriet och Ukraina

19
2857

Denna artikel Sanningsministeriet och Ukraina av José Manzaneda, koordinator för Cubainformacion, på https://www.cubainformacion.tv/especiales/20220327/96415/96415-ucrania-el-ministerio-de-la-verdad har jag fått översatt från spanska av Christine Vaple.

_________________________________________________________________

Sanningsministeriet och Ukraina

Västs medier och regeringar förbjuder oss att läsa någon annan bok än den som Nato skrivit om kriget i Ukraina.

 1. Absolut censur à la 1984

De ryska medier som i åratal har varit en plats för kritiska internationella analytiker (1, 2), har förbjudits av USA, EU, (3) Storbritannien (4) och andra allierade. Dess öppna signal,  YouTube-kanaler (5) och alla dess sociala nätverk. Utan något rättsligt beslut.

Google har raderat deras tidigare innehåll, tidningsbibliotek, från sin sökmotor (6), för att skriva om historien, som sanningsministeriet i romanen ”1984”.

Medierna tillämpar en strikt censur. Men den lämnar några få vittnesmål för att rättfärdiga den falska mångfalden. Liu Sivaya, en rysk statsvetare, bemöttes aggressivt på den spanska kanalen Cuatro.(7) När hon fördömde de åtta åren av ukrainska bombningar av Donbass fick hon höra att det var ”irrelevanta nyanser” – ”Jag tycker det är en ren förolämpning att vi börjar med irrelevanta nyanser i en situation som är så extremt tydlig, där det är väldigt tydligt vilka som är de goda och de onda”, sa kommentatorn Ketty Garat.

Just för att ha rapporterat om situationen i Donbass censurerade den franska dagstidningen Le Figaro ett reportage av sin korrespondent Anne-Laure Bonnel. (8) Den spanske översten Pedro Baños har slutat uppträda i tv efter att ha fått allvarliga hot, på grund av den neutrala tonen i hans analys av konflikten. (9)

YouTube har censurerat inte bara ryska medier och journalister med miljontals följare (10). Man har också censurerat dokumentärer som Oliver Stones ”Ukraine on fire”, som gjordes för sex år sedan.(11)

Twitter har märkt kontona för alla journalister som någonsin samarbetat med ett ryskt offentligt programföretag som ”rysk regeringsanknuten media”.(12) Det är den ”gula stjärna” med vilken de kan märkas professionellt för framtiden.(13)

För krigspropaganda mot Ryssland på nätverket TikTok kallade Joe Biden till sig de 30 mest inflytelserika ticktokarna och gav dem ett tydligt budskap att sprida: Putin bär skulden för inflationen i USA.(14)

Facebook ser dig

Facebook och Instagram har upphävt förbudet mot hatbudskap om de är antiryska, vilket gör det möjligt att uppmana till att döda Rysslands och Vitrysslands presidenter och berömma det ukrainska nazistiska Azovregementet. (15)

Sociala medier tillåter och uppmuntrar detta antiryska hat: politiker som USA-senatorn Lindsey Graham har på Twitter uppmanat till mord på president Vladimir Putin, utan att nätverket har begränsat dem.(16) I ”seriösa medier”, som NBC News, föreslog en reporter en Nato-attack mot ryska konvojer, eller med andra ord, början på tredje världskriget.(17)

Den ryska journalist som protesterade mot Putin i TV och som bara fick böter är redan en världsstjärna. (18) Men när det gäller en europeisk journalist, basken Pablo González, som suttit fängslad och isolerad i Polen i nästan en månad, anklagad för att vara ”rysk spion” för att ha rapporterat om dramat i Donbass, är mediernas tystnad nästan absolut. (19)

 1. God nazism

Den katalanska tidningen La Vanguardia gjorde en reklamkampanj med parollen ”Stoppa Putin. Desinformation för att splittra oss”. (20) Alltså: Enhet mot den enda skurken (Ryssland) kräver att all information och alla åsikter som strider mot den officiella europeiska versionen krossas.

Till exempel att utplåna brotten i vårt allierade Ukraina. Den spanska tidningen ABC raderade en nyhet som den hade publicerat 2016 om våldtäkter på barn av armén i Kiev. (21)

De kallar ett träningsläger för legosoldater för ett ”fredsbevarande center”. (22) Ett ord som för övrigt är förbjudet i media är ”utländska krigare”. (23) Så här avslutade en spansk reporter sin intervju med en av dem: ”Just i eftermiddag åker han i en buss till Spanien, förberedd med ukrainska flyktingar och där några av de spanska utländska krigarna kommer att åka med.” Denna högerextrema legosoldat kommer att återvända hem utan att gripas eller förhöras. Utan att gå igenom den polisiära och rättsliga prövning som åtta vänstermiliser genomgick när de återvände från Donbass 2015, efter att ha stämplats som ”proryska” av spanska medier. (24)

Har någon nyhetsrapport nämnt Fahrudin Sharafmal, den ukrainska programledaren som i direktsändning krävde att alla ryska barn skulle halshuggas? (25) Eller Gennadiy Druzenko, direktör för ett mobilt frivilligsjukhus, som beordrade att ryska soldater skulle kastreras för att de var ”kackerlackor”?(26) Eller om den offentliga förnedringen av romer i Ukraina, som målades gröna och bands fast vid stolpar? (27) Ingenting.

Azovregementet

Azovregementet, som består av nynazister, är en frivillig reservstyrka inom Ukrainas väpnade styrkor. (28, 29) Och dess medlemmar – nazister – intervjuas som om de vore det, av medier som CNN.(30) Azov har fått vapen från europeiska regeringar, till exempel Spanien (31): de har köpts för en miljard euro från ”Europeiska fredsstödfonden”. (32) På den spanska kanalen Cuatro gav en ”expert” helt sakligt  lektioner i hur man använder dessa vapen för att ”döda fler ryssar” (33): ”Jag är optimistisk på ett enda sätt: vi måste döda fler ryssar (…) Eftersom det ukrainska folket behöver det för att kunna nå ett bra förhandlingsläge”, sade militärinstruktören José Jiménez Planelles.

I Portugal har en domare upphävt neonazisten Mario Machados skyldighet att anmäla sig var fjortonde dag, efter att han erbjudit sig att åka till Ukraina för att – fortsätt hålla dig för skratt – ge ”humanitär hjälp”. (34)

Zelensky och Kotsyubaylo

Att president Volodymir Zelenski har gett titeln Ukrainas nationalhjälte till Dmytro Kotsyubail (35), ledare för den paramilitära gruppen Pravy Sektor, hjärnan bakom massakern på fackföreningarna i Odessa 2014, där 46 personer brändes levande? (36) Du kommer inte att få höra det.

Att Ukrainas underrättelsetjänst har mördat en medlem av sin egen förhandlingsdelegation med Moskva för ”förräderi”?(37) Sånt som händer i krig.

På TV visas en utställning-protest för de barn som dödats dessa veckor i Ukraina. (38) Utmärkt. Och utställningen i Moskva ”Se Donbass i ögonen”, om de mer än 150 barn som dödats av ukrainska styrkor under de senaste åtta åren – vilket nyhetsprogram har visat det? (39)

 1. Falska nyheter för krig

En ukrainsk stridsvagn som krossar en bil måste förvandlas till en ”rysk stridsvagn”. (40) En ukrainsk missil som slår ner i ett hyreshus blir en ”rysk missil”. (41) En flicka från Donbass som blev offer för ukrainska trupper blir en flicka från Kiev . (42)

Det finns hundratals liknande falska nyheter. (43) Nyhetsprogrammet Antena 3, det mest sedda i Spanien, inledde med bilder från en explosion i Kina som om det vore ryska bombningar. (44)

Den italienska dagstidningen La Stampa rubricerade sin förstasida som ”En människoslakt” med en bild på civila som massakrerats i ett ryskt bombardemang. (45) Ryskt?  Nej, bilden är från Donetsk (Donbass), där 30 civila dödades av en ukrainsk missil. (46)

Den ryska regeringen försäkrar att den inte har begärt vapen från Kina. Kina bekräftar detta. Men vad berättar medierna för oss? Bokstav för bokstav, det som USAs regering säger. (47, 48, 49)

 1. Klassmässig blåögd rasism

Den lovvärda solidariteten med ukrainska flyktingar filtreras gång på gång genom ett filter av klassmässig rasism. (50) En NBC-journalist: ”Det här är inte flyktingar från Syrien, utan från vårt grannland Ukraina. De är kristna. De är vita. De är väldigt lika oss.” (51) En CBS-reporter: ”Det här är inte en plats som Irak eller Afghanistan, med all respekt, som har varit i konflikt i årtionden, det här är ett relativt civiliserat, europeiskt land.” (52) En intervjuad från BBC: ”Det är européer med blå ögon och blont hår som dödas.” (53) Ett vittnesmål på La Sexta: ”Det är inte de barn som vi är vana att se på tv, utan barn med blå ögon, och det är mycket viktigt.” (54)

Och som grädde på moset ett nyhetsprogram i TV 13 (och detta är ingen parodi): ”Hur är situationen för flyktingarna? Ja, du kan ju föreställa dig. Och de är folk som du och jag. Jag har sett Dolce & Gabbana-väskor, Louis Vuitton-kläder, människor som skulle kunna vara i Madrid, de är människor som vi och lever under helt bedrövliga förhållanden.” (55)

New York Times publicerade en karta över förflyttningen av människor: ukrainska familjer i Polen är ”flyktingar”. (56) De från Donbass som befinner sig i Ryssland är däremot ”migranter”. Även om de flyr undan ukrainska bomber.

Medan EU har gett order om att på ett extraordinärt sätt legalisera miljontals människor från Ukraina, (57) fortsätter den afrikanska befolkningen att misshandlas av den europeiska polisen. (58)  Det vill säga, de som kommer fram. Vid det senaste skeppsbrottet i mars dog 44 personer utanför Kanarieöarna. (59)

Geopolitiken kräver att vi inte störa våra samveten med de mer än 10 000 barn som dödats i Jemen av saudiarabiska missiler, (60) vars regering, som är vän med västvärlden, inte drabbas av några sanktioner. Inga.

 1. Idrott och politik: igår förbjudet, idag obligatoriskt

Storebror har också nått idrotten. Fans från Röda Stjärnan i Belgrad genomförde en kraftfull protest mot Nato på stadions läktare och visade namnen på de länder som Nato har bombat. (61) Den europeiska journalistiken reagerade omedelbart med att ljuga om fansens påstådda ”nynazistiska” karaktär. (62) Falskt.

År 2009 fick fotbollsspelaren Frederic Kanouté böta 3 000 euro till FIFA för att ha visat en tröja till stöd för Palestina. (63) År 2016 sanktionerade UEFA Celtic (64) för samma fördömande av Israel från sina fans. Men nu är det obligatoriskt för alla fotbollsklubbar att spela politik på planen och stödja den ukrainska regeringen.

”Två personer som redan identifierats av Ertzaintza (baskiska polisen) visade sitt stöd för Ryssland. Flaggor till förmån för Ryssland på planen i San Mames. Flaggor och banderoller. Ertzaintza har redan identifierat gärningsmännen”: Detta är vad den katalanske kommentatorn Josep Pedrerol sa när han försökte kriminalisera dem som bar flaggor från Folkrepubliken Donetsk (i Donbass), ett folk som massakrerats i åtta år av den ukrainska armén och som i stor omfattning röstade för sin självständighet. (65) Men i medierna kan vi läsa att de var ”banderoller till stöd för den ryska invasionen”. (66)

Den ryske affärsmannen Roman Abramovich har efter politiska och mediala påtryckningar tvingats sälja det engelska fotbollslaget Chelsea. (67) Men Newcastle kommer att förbli i händerna på det saudiska kungahuset, som har bombat Jemen i sju år och orsakat mer än 300 000 döda. (68) Dessutom, den 12 mars avrättades 81 personer i Riyadh på en enda dag (69). Men den spanska supercupen kommer även i fortsättningen att hållas i Saudiarabien, som betalar 30 miljoner euro per år till det spanska fotbollsförbundet. (70) Allt mycket följdriktigt.

Den globala utpressningspolitiken innebär att ryska affärsmän inte straffas för sina egna beslut, utan för den ryska regeringens beslut. Precis som deras idrottsmän. De kan inte tävla med sitt lands flagga i världsmästerskap eller OS. (71) Den ryske föraren Nikita Mazepin har fått sparken från Haas- teamet i Formel Ett. (72) Tennisspelaren Daniil Medvedev måste ”ta avstånd från Putin” om han vill tävla i Wimbledon. (73) Och schackmästaren Sergey Karjakin har blivit avstängd i sex månader. (74)

Det ukrainska fotbollsförbundet har fråntagit Anatoliy Tymoschuk, en av de bästa spelarna i landets historia, alla hans titlar och tränarlicens på grund av ”hans tystnad inför den ryska invasionen”. (75) Den ukrainske brottaren Maxim Ryndovskiy torterades och avrättades av nynazister, anklagad för att ha varit ”neutral” i konflikten med Ryssland. (76) Några skandaler i sportpressen?

Anna Netbretko och Valey Gergiev. Bild Facebook
 1. Häxjakt i kulturvärlden

Häxjakten har också nått kulturen. Ryssen Valeri Gugliev avskedades som dirigent för Münchens filharmoniska orkester. (77) Europeiska teatrar, t.ex. Teatro Real i Madrid, ställer in föreställningar med Bolsjojbaletten. (78) Cardiff Philharmonic Orchestra (Wales) har tagit bort Tjajkovskijs verk från sin repertoar. (79) På grund av protesterna var universitetet i Milano tvunget att ändra sitt beslut att avskaffa en kurs om Dostojevskij. (80) Och universitetet i Cordoba har inte bara brutit förbindelserna med lärare från Ryssland utan hotar också att göra det med lärare från Kuba och Iran ”om de inte förkastar den ryska invasionen”.(81) Rektorn vid universitetet i Valencia krävde att hela den ryska studentkåren skulle ”självdeporteras”. (82)

I Arlington (Virginia) filmades en lärare som tog med Rysslands synvinkel i en föreläsning om kriget i Ukraina och blev anmäld av en elev. Han stängdes omedelbart av för att ha spridit ”rysk propaganda”.(83)

Galenskapen tar inte slut. Namnet på kosmonauten Jurij Gagarin, den förste mannen i rymden som dog för 54 år sedan, har tagits bort från ett välgörenhetsevenemang för USAs rymdstiftelse. (84) Många medier spred bluffen att Ryssland skulle överge en USA-astronaut i rymden, vilket var helt falskt. (85) Det var lika osant att den gula dräkten som ryska kosmonauter bar på den internationella rymdstationen var en ”stödgest” för Ukraina. (86).

 1. Krigsbrott?

”Krigsförbrytare”, anklagas Putin för i media som aldrig använde den termen för George W. Bush, José María Aznar eller Tony Blair efter invasionen av Irak, som orsakade hundratusentals döda. (87)

Har någon TV-kanal återfunnit videon med USAs nuvarande president om bombningen av Jugoslavien? Han sa precis så här: ”Det var jag som föreslog att Belgrad skulle bombas. Det var jag som föreslog att man skulle skicka amerikanska piloter för att förstöra alla broar”. (88) Det var 1999. Nato släppte 2 300 missiler och 14 000 bomber under 78 dagar.(89) Den dödade mer än 2 000 civila. (90) Och vilken roll spelade medierna, som idag ikläder sig den ukrainska flaggan? Låt oss bara komma ihåg omslaget på Time Magazine: ”Bringing the Serbs to Heel: A massive bombing attack opens the door to peace”. (91)

 1. Självbestämmande à la carte

Vi får höra att Putin är en tyrann eftersom han förbjuder antikrigsdemonstrationer. (92) Zelenskij har just förbjudit elva politiska partier, nästan alla vänsterpartier, utöver det kommunistiska partiet, som redan var olagligt. (93) För att de är ”pro-ryska”. Allt med stöd av EU.(94)

Den litauiska regeringen har ställt in en donation av 400 000 vaccindoser mot covid-19 till Bangladesh, eftersom denna regering lade ner sin röst i omröstningen om att fördöma Ryssland i FN. (95)

Schweiz, vars banker innehöll Tredje rikets guld (96), som skyddar droghandlare och bedragare av alla slag med banksekretess, i en ”etisk” gest -– efter några hot, kanske? (97) – ”kommer att överge sin neutralitet och ansluta sig till de ekonomiska sanktionerna” mot Ryssland. (98)

Och slutligen, låt oss tala om suveränitet och folkens fria vilja.

Spanien har just följt Donald Trumps linje i förhållande till Marocko (99): man accepterar den olagliga ockupationen av Sahara och hugger det västsahariska folket i ryggen, (100) som fortfarande lider av marockanska bombningar. (101)

Precis som i fallet med Västsahara är varken Spanien, USA, EU eller Ukraina villiga att respektera den otvetydiga vilja som uttryckts i en folkomröstning av nära 90 procent av befolkningen på Krim (102) och i Donbass. (103)

Denna vilja nämns inte ens i västerländska medier, som har blivit Natos ideologiska artilleri, som en av de oundvikliga nycklarna till en lösning av konflikten.

I dag upplever vi McCarthyismen i dess renaste form. En global diktatur som det är oundgängligt att organisera ett motstånd mot. (104)

Redaktören påminner: Förödande kritik mot Ryssland? Rymdorganisation i USA vanhedrar Gagarin postumt.
Sjukhusbombningar av Mariupol
Putin är en krigsförbrytare säger Biden med tiotals gånger fler krigsoffer på sitt samvete.

Noter:

 

 1. https://www.cubainformacion.tv/especiales/20220322/96246/96246-censura-de-guerra-rusia-y-cuba-italiano
 2. https://www.elconfidencial.com/espana/2022-03-12/television-rusa-manipulacion-kremlin-guerra-ucrania_3386028/
 3. https://www.lavanguardia.com/internacional/20220302/8095180/ucrania-rusia-rt-sputnik-ue-guerra-medios-television-sanciones.html
 4. https://www.europapress.es/internacional/noticia-reino-unido-suspende-definitivamente-cadena-rusa-rt-20220318102226.html
 5. https://www.prensa-latina.cu/2022/03/12/youtube-bloquea-medios-de-comunicacion-rusos
 6. https://twitter.com/ldejesusreyes/status/1500130333169172482?t=XSGwzRJD1txszfDPi73KiA&s=03
 7. https://www.huffingtonpost.es/entry/escandalo-y-tension-en-cuatro-al-dia-tras-las-palabras-de-una-politologa-rusa-es-un-insulto_es_62226c4be4b04a0545d65f3b
 8. https://sana.sy/es/?p=223367
 9. https://www.cuatro.com/horizonte/iker-jimenez-mensaje-coronel-banos-harto-amenazas-aislo_18_3296220018.html
 10. https://www.elpais.com.uy/domingo/inna-afinogenova-periodista-rusa-censurada-invasion-ucrania.html
 11. https://infocielo.com/documental/youtube-censura-un-documental-oliver-stone-ucrania-2016-n732806
 12. https://twitter.com/cgpenalva/status/1498333754431053827
 13. https://twitter.com/HelenaVillarRT/status/1498356980502695937?t=n4l0hk1eu7T9piaM6EocRw&s=03
 14. https://www.debate.com.mx/mundo/Ejercito-de-TikTokers.-Joe-Biden-recurre-a-influensers-de-TikTok-para-luchar-contra-la-desinformacion-de-la-la-invasion-de-Rusia-20220314-0029.html
 15. https://www.lavanguardia.com/tecnologia/aplicaciones/20220311/8116479/libre-haters-facebook-e-instagram-permitiran-desear-muerte-putin-pmv.html
 16. https://evtv.online/senador-graham-pide-el-asesinato-de-putin/
 17. https://twitter.com/pascual_serrano/status/1498726185437700106
 18. https://www.elperiodico.com/es/internacional/20220316/activista-guerra-interrumpe-informativo-television-13372817
 19. https://www.publico.es/internacional/periodista-pablo-gonzalez-lleva-tres-semanas-preso-polonia-familia-abogado-hayan-podido-contactar.html
 20. https://suscripciones.lavanguardia.com/landings/706009/landing-3×3.html?utm_source=marketing&utm_medium=email&utm_campaign=captacion&utm_content=periodismoconstruye
 21. https://twitter.com/pascual_serrano/status/1500184138183290893
 22. https://mobile.twitter.com/Avivir/status/1502904794343649283
 23. https://twitter.com/EurekaNews10/status/1503821128439152643
 24. https://www.elconfidencial.com/espana/2015-02-27/detienen-a-ocho-milicianos-espanoles-tras-combatir-en-el-conflicto-de-ucrania_719239/
 25. https://7dejunio.com/degollar-a-todos-los-ninos-rusos-presentador-ucraniano/
 26. http://pablohduarte.com/post/medico-ucraniano-ordeno-castrar-a-todo-soldado-ruso-capturado
 27. https://www.lavozdelsur.es/actualidad/internacional/ninos-atados-farolas-jovenes-pintadas-verde-hombres-desnudos-tropas-ucranianas-humillan-saqueadores-gitanos_274045_102.html
 28. https://www.niusdiario.es/internacional/europa/regimiento-batallon-azov-polemico-paramilitar-nazi-integrado-fuerzas-armadas-ucrania_18_3294649658.html
 29. https://www.latercera.com/la-tercera-sabado/noticia/batallon-azov-el-comando-neonazi-que-desafia-al-kremlin-en-mariupol/W2JPMGXO2RGPRJTNFX6IBZQQ34/
 30. https://twitter.com/Polk_Azov/status/1505887132224827395
 31. https://twitter.com/oriolsabata/status/1501288161510670336
 32. https://www.efe.com/efe/america/mundo/borrell-propone-gastar-500-millones-mas-fondos-ue-para-dar-armas-a-ucrania/20000012-4758624
 33. https://www.publimetro.cl/noticias/2022/03/12/hay-que-matar-mas-rusos-la-insolita-solucion-de-instructor-militar-de-espana-para-terminar-con-la-guerra-en-ucrania/
 34. https://www.publico.pt/2022/03/18/sociedade/noticia/juiz-dispensa-mario-machado-apresentar-quinzenalmente-esquadra-combater-ucrania-1999356
 35. https://twitter.com/manelmarquez/status/1500190631313952772
 36. https://www.voltairenet.org/article183837.html
 37. https://www.lavanguardia.com/internacional/20220306/8103569/denis-kireev-asesinado-negociadores-rusia-ucrania.html
 38. https://www.infobae.com/america/fotos/2022/03/18/impactante-protesta-en-ucrania-mas-de-100-cochecitos-de-bebes-vacios-rinden-tributo-a-los-ninos-muertos-en-la-invasion/
 39. https://venezuela-news.com/exposicion-mira-a-los-ojos-del-donbas-se-inauguro-en-moscu/
 40. https://videos.elmundo.es/v/5HH38rhhG0w-un-tanque-ruso-engulle-a-un-coche-y-a-su-conductor-en-ucrania
 41. https://www.telesurtv.net/news/ucrania-rusia-conflicto-proyectil-kiev-20220226-0010.html
 42. https://maldita.es/malditobulo/20220226/padre-llora-hija-evacuacion-ucrania-rusia/
 43. https://maldita.es/malditobulo/20220322/conflicto-militar-rusia-ucrania-bulos/
 44. https://twitter.com/JulianMaciasT/status/1497158224222597120
 45. https://twitter.com/MichelCaballero/status/1504436682019549191
 46. https://espanol.cgtn.com/n/2022-03-15/GafJEA/moscu-reporta-23-muertos-en-donetsk-tras-ataque-con-misiles-en-ucrania/index.html
 47. https://www.elmundo.es/internacional/2022/03/14/622ec29dfc6c835b478b457e.html
 48. https://www.antena3.com/noticias/mundo/eeuu-insiste-que-rusia-pedido-armas-china-estarian-dispuestos-darselas_202203156230a762f5e39e0001f84918.html
 49. https://www.20minutos.es/noticia/4970068/0/rusia-ha-pedido-a-china-apoyo-militar-y-economico-segun-medios-de-eeuu/
 50. https://spanishrevolution.org/2022/03/04/video-rubios-y-de-ojos-azules-refugiados-de-primera/
 51. https://www.semana.com/mundo/articulo/periodista-aseguro-que-refugiados-de-ucrania-son-mejores-que-los-de-siria/202231/
 52. https://twitter.com/Racismo_MX/status/1498656583089201167
 53. https://www.diariodemorelos.com/noticias/europeos-con-ojos-azules-son-asesinados-guerra-en-ucrania-destapa-racismo
 54. https://twitter.com/PiensaPrensa/status/1498386092994691072
 55. https://twitter.com/HelenaVillarRT/status/1506827729135718402
 56. https://twitter.com/AnibalGarzon/status/1499159123690196996
 57. https://rebelion.org/de-unos-cien-ucranianos-que-aceptan-acogen-mas-o-menos-a-dos-africanos/
 58. https://rebelion.org/las-razones-de-la-presion-sin-precedentes-sobre-melilla/
 59. https://twitter.com/pascual_serrano/status/1502717693530710017
 60. https://www.europapress.es/internacional/noticia-mas-10200-ninos-muerto-resultado-heridos-causa-guerra-yemen-unicef-20220312010250.html
 61. http://izquierdaweb.cr/internacional/el-estrella-roja-de-belgrado-le-recuerda-a-la-otan-los-ataques-de-sus-miembros-en-los-ultimos-70-anos/
 62. https://www.elespanol.com/social/20220318/bochornoso-pablo-iglesias-rifirrafe-antonio-maestre-darle/658184524_0.html
 63. https://www.europapress.es/deportes/futbol-00162/noticia-kanoute-sancionado-3000-euros-exhibir-camiseta-lema-palestina-20090109205026.html
 64. https://www.elperiodico.com/es/deportes/20160929/celtic-multa-uefa-banderas-palestinas-hapoel-5431682
 65. https://twitter.com/alinadetormes/status/1501305268734345217
 66. https://www.20minutos.es/deportes/noticia/4967253/0/aficionados-pro-rusia-grada-san-mames/
 67. https://www.bbc.com/mundo/deportes-60596509
 68. https://elpais.com/deportes/2021-10-08/el-newcastle-se-entrega-a-arabia-saudi-y-se-apunta-a-la-lista-de-clubes-estado.html
 69. https://news.un.org/es/story/2022/03/1505562
 70. https://www.marca.com/futbol/supercopa-espana/2021/06/07/60bdcf39ca47419b288b4580.html
 71. https://www.europapress.es/deportes/olimpiadas-00169/noticia-coi-recomienda-vetar-deportistas-rusos-bielorrusos-20220228164029.html
 72. https://www.caranddriver.com/es/formula-1/a39332354/haas-despide-nikita-mazepin/
 73. https://www.abc.es/deportes/tenis/abci-wimbledon-peligra-para-medvedev-debe-renegar-putin-para-competir-202203151913_noticia.html
 74. https://www.20minutos.es/deportes/noticia/4974130/0/sergey-karjakin-sancion-apoyo-vladimir-putin/
 75. https://www.tudn.mx/futbol-internacional/anatoliy-tymoshchuk-queda-vetado-del-futbol-ucraniano-de-por-vida
 76. https://www.marca.com/otros-deportes/2022/03/06/62249a5422601d561a8b459e.html
 77. https://www.dw.com/es/la-filarm%C3%B3nica-de-m%C3%BAnich-cancela-su-colaboraci%C3%B3n-con-el-director-ruso-valery-gergiev/a-60957268
 78. https://elpais.com/cultura/2022-03-04/el-teatro-real-cancela-las-funciones-del-ballet-bolshoi.html
 79. https://rpp.pe/mundo/actualidad/orquesta-filarmonica-de-cardiff-retira-obra-de-tchaikovsky-por-conflicto-en-ucrania-noticia-1391772
 80. https://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20220302/universidad-italiana-cancela-dostoievski-13311850
 81. https://cordopolis.eldiario.es/cordoba-hoy/sociedad/universidad-cordoba-rompera-relaciones-profesores-cubanos-iranies-si-no-rechazan-invasion-rusa_1_8801858.html
 82. https://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2022/03/14/622f71adfc6c8339528b4590.html
 83. https://twitter.com/brunosgarzini/status/1499761651385606144
 84. https://colectivo-news.com/internacional/una-fundacin-de-eeuu-censura-el-nombre-de-yuri-gagarin-en-un-evento-dedicado-al-espacio-por-el-conflicto-en-ucrania/
 85. https://www.tercerainformacion.es/articulo/ciencia/14/03/2022/roscosmos-desmiente-los-bulos-sobre-supuestos-planes-de-abandonar-a-un-astronauta-estadounidense-en-la-eei/?p=155749
 86. https://www.dw.com/es/astronautas-rusos-llegan-a-la-eei-vestidos-de-amarillo-y-azul-colores-de-la-bandera-de-ucrania/a-61206460
 87. https://elpais.com/internacional/2007/03/16/actualidad/1173999603_850215.html
 88. https://www.youtube.com/watch?v=54OVTfeXgNE
 89. https://es.wikipedia.org/wiki/Bombardeo_de_la_OTAN_sobre_Yugoslavia
 90. https://twitter.com/eutelia50/status/1503380585192083463?t=15f-_LAbnNIg5Lxbq8tVWg&s=03
 91. https://www.reddit.com/r/PropagandaPosters/comments/4bs62n/bringing_the_serbs_to_heel_a_massive_bombing/
 92. https://www.semana.com/mundo/articulo/rusia-sancionara-a-quienes-participen-en-manifestaciones-contra-la-guerra-en-ucrania/202222/
 93. https://es.euronews.com/2022/03/20/zelenski-suspende-la-actividad-de-al-menos-11-partidos-politicos-en-ucrania
 94. https://www.europapress.es/internacional/noticia-bruselas-enmarca-suspension-partidos-opositores-ucrania-ley-marcial-plena-invasion-rusa-20220322154330.html
 95. https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1634221/lithuania-cancels-decision-to-donate-covid-19-vaccines-to-bangladesh-after-un-vote-on-russia
 96. https://elpais.com/diario/1998/05/26/internacional/896133609_850215.html
 97. https://www.france24.com/es/minuto-a-minuto/20220227-aumenta-la-presi%C3%B3n-sobre-suiza-para-que-se-una-a-las-sanciones-internacionales-contra-rusia
 98. https://www.abc.es/internacional/abci-suiza-abandona-tradicional-neutralidad-y-sanciones-economicas-contra-rusia-202202281528_noticia.html
 99. https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-55267560
 100. https://www.cronicasdelanzarote.es/articulo/canarias/pedro-sanchez-traiciona-pueblo-saharaui-cediendo-chantaje-marruecos/20220322121635307667.html
 101. https://www.mundoobrero.es/pl.php?id=13074
 102. https://elpais.com/internacional/2014/03/16/actualidad/1394974142_352878.html
 103. https://elpais.com/internacional/2014/05/10/actualidad/1399756365_060753.html
 104. https://rebelion.org/informacion-falsa-imagenes-adulteradas-videos-trucados-y-censura-al-servicio-de-la-otan/

 

 

 

 

Om man inte vill publicera hela listan kan man ange denna länk i stället:

 

https://www.cubainformacion.tv/especiales/20220327/96415/96415-ucrania-el-ministerio-de-la-verdad

 

 

 

Föregående artikelPå väg till fred i Ukraina?
Nästa artikelDet gäller Sveriges framtid. Ska Sverige gå i krig?`
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Som Ivan Katchanovski säger: Det kan inte bli någon varaktig fred i Ukraina om inte sanningen kommer fram om vad som hände egentligen i ”Maidan”, och därefter i Donbass.

  Anne-Laure Bonnel intervjuas av BFMTV, hennes vittnesmål förminskas och kommentatorer på ”Globalpolitics” har utan kunskap själva hänvisat hennes vittnesmål till en lista för ”fake news”. På den märkliga listan kan man finna alla de som vittnar om nynazister i Ukraina och brotten mot invånare i Donbass, de som kämpar för sanningen och inte vill ge upp.

  De franska kommentatorerna, av dem jag har sett är överväldigande på hennes sida, och litar helt på hennes trovärdighet. En av dem återger jag här nedan.

  ÅKLAGARE VID UNT

  Jag, advokat Kozhemyakin Sergey Anatolyevich, bodde i staden Donetsk under beskjutning i 8 år. Den ukrainska försvarsmaktens raketer kom till mitt hus. Närliggande hus lyfte från explosioner av GRAD-missiler från den ukrainska försvarsmakten. Jag vet hur öronbedövande ljudet är, fönstren flyger bort från explosionerna i Point U, som lanserades på Donetsk av den ukrainska försvarsmakten. 2014 lämnade jag inte Donetsk. Jag har högre teknisk utbildning, högre juridisk och kriminalteknisk utbildning (kriminalteknisk utredare), jag har 7 års erfarenhet som kriminalteknisk utredare, 12 år som kriminaladvokat, vilket innebär att jag har kunskap och erfarenhet för att etablera en missiluppskjutningsplats i Donetsk.

  Jag konstaterade att vi blev beskjutna med raketer och bomber från den ukrainska försvarsmakten. Sedan den 7 april 2014 har Ukrainas väpnade styrkor dödat mer än 10 000 invånare i Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk. Min granne (som gick till sitt lägenhetsfönster) sprängdes i bitar av granater från den ukrainska försvarsmakten (2015), min vän (som körde sin bil på gatan i Donetsk) brändes levande (granaten träffade nära bilen och bilen fattade eld) från beskjutningen av Ukrainas armé (2015), en bekant och hennes barn (och andra män och kvinnor som gick i den kommunala parken i staden Gorlovka) slets i bitar av granater från ukrainska försvarsmakten (2014) ). ”Gorlovskaya Madonna” och många andra barn (hundratals), kvinnor och män (mer än 10 000) har dödats av Ukrainas väpnade styrkor sedan 04/07/2014 (det är dagen då utrotningen av invånarna i Donbass påbörjades).

  Ukrainska styrkor dödar, bombar, och regeringen i Ukraina har under åtta år varje dag blockerat importen av mat, medicin eller andra varor till territoriet för folkrepublikerna Donetsk och Luhansk (de har skapat förutsättningarna för utrotning).

  I staden Mariupol, i Ukrainas säkerhetstjänsts tortyrkammare (en specialtjänst i Ukraina som organiserade ett nätverk av hemliga utomrättsliga fängelser, skapade en grupp mördare som dödade journalister (Oles Buzina, Pavel Sheremet och andra)) och Azovbataljonen (tortyranläggningen kallades av dem ”Bibliotek” i staden Mariupol) satte på ett galler (korsfäste en man på en träpinne), torterade män och kvinnor. I den ukrainska Tornadobataljonens källare torterades, våldtogs och dödades kvinnor, män och barn, deras kroppsdelar skars upp för underhållning, något som den ukrainska försvarsmakten har gjort ostraffat sedan 2014-07-04.

  • Den tyska tidningen Der Freitag har avskedat sin korrespondent i Moskva Ulrich Heyden. Anledningen – han har besökt Donbass och skickat reportage därifrån. Han berättar efteråt att alla tyska reportrar i Moskva har order att inte besöka Donbass.
   Med andra ord, för att försvara pressfriheten, sätter Väst den bakom lås och bom…

   • Detta är fruktansvärt, hörde av en granne som är från Finland att där säger man att Ryssarna kidnappar små barn och tar dem och gömmer dem från föräldrar och säger att man räddar dem. Hon trodde fullt ut på detta, och hon hade också lärt sig av finsk TV att nazister i Ukraina var bara rysk propaganda.

    Anne-Laure Bonnels dokumentär ”Donbass 2016” har text på engelska.
    Den bör man se och funderar över varför vi inte fått se den eller läsa om den i våra medier i Sverige. Så mycket mänsklig tragedi.

    Filmen inleds med det förfärliga talet av Poroshenko, där han säger:  
    Vi kommer att ha förmåner för pensionärer och barn, och de kommer ha inget, 
    Våra barn skall gå i skolor och daghem, deras barn skall stanna  i källare.
    Därför de kan inte göra någonting.
    Det är precis så vi kommer vinna detta kriget
    En förtvivlad mamma berättar hur hon förlorade två barn i en attack, det ena barnets huvud blev bortsprängt och det andra barnet hade ett stort hål i ansiktet, det barnet försökte sjukhuset rädda, men det var för stora skador på inre organ och för stor blodförlust så barnet dog.
    Vi får möta barn som bott i källare under 6-8 månader och inte kommit ut i dagsljus, människorna i källare frågar om de verkligen kommer att visa denna dokumentären för världen och filmarna lovar detta, men världen bryr sig inte. De är väldigt medvetna om Poroshenkos tal där han säger att de är värdelösa människor som inte förtjänar att leva. De har arbetat 40-50 år men får inte sin pension av ukrainska regimen, flera äldre har därför svultit ihjäl innan Ryssland började köra dit hjälpsändningar för att de skall överleva.
    Nu får denna tjuvaktiga regim, över 260 miljoner kronor av svenska folket. utan några krav att de bör betala ut pensioner till de människor som arbetat in dem och betalat skatt i så många år. Vilket även UNHCR skarpt kritiserat Ukraina för, att pensionärerna har rätt att få sin pension, även om de bor i Donbass.

    En ung ukrainsk soldat intervjuas, som har bott i Donetsk i hela sitt liv. Han deserterade från ukrainska armen, för han ville inte ta vapen mot dem som han tyckte var hans bröder och systrar och han ville bo kvar i Donetsk, så då var det enbart det valet som gällde för honom

    https://www.youtube.com/watch?v=b8j0tJsKltg&t=2686s

    • Anne-Laure Bonnels dokumentär ”Donbass 2016” har text på engelska. Man bör se den på länken jag har lagt i ovanstående kommentar. Då kan man tänka på att det som händer i dokumentären har sitt ursprung i nedanstående tal år 2014 då USA gjorde kuppen i Ukraina.

     Hromadske TV is Financed Directly by US and Dutch Embassies
     När USA gjorde kuppen i Ukraina år 2014, var det många anhängare till USA som gick ut offentligt med förolämpande tal om människor i Donbass.
     En av dem var Bogdan Boutkevitch, som sa att Donbass var överbefolkat av människor som absolut ingen hade någon användning för.
     Han sa Donetsk har 4 miljoner människor, och minst 1,5 miljoner av dem är överflödiga.
     Eftersom Donbass måste exploateras som en resurs, så måste en viss kategori av människor utrotas.

     Skrämmande människosyn, som annars våra politiker brukar reagera på, men icke när det gällde människor i Donbass. Inte undra på att människor i Donbass är livrädda för att införlivas i den del av Ukraina som ligger utanför deras område.

     https://www.youtube.com/watch?v=S9SOVarOFJk

     Transcript: “It’s perfectly simple. You need to kill 1.5 million people in Donbass”
     Translated from Ukrainian by Valentina Lisitsa
     Bogdan Boutkevitch: Ok, you ask me “How can this be happening?” Well, it happens because Donbass, in general, is not simply a region in a very depressed condition, it has got a whole number of problems, the biggest of which is that it is severely overpopulated with people nobody has any use for. Trust me I know perfectly well what I am saying.

     If we take, for example, just the Donetsk oblast, there are approximately 4 million inhabitants, at least 1.5 million of which are superfluous. That’s what I mean: we don’t need to [try to] “understand” Donbass, we need to understand Ukrainian national interests.

     Donbass must be exploited as a resource, which it is. I don’t claim to have a quick solution recipe, but the most important thing that must be done – no matter how cruel it may sound – is that there is a certain category of people that must be exterminated.

     Viktigt att tänka på att det finns i dag levande människor som stred mot nazisterna under andra världskriget som bor i Donbass, de kan känna igen dagens nazister i Ukraina som barnbarn till de nazister som de själva stred emot.
     Det finns mycket hat och rädsla mot nazister hos just personer boende i Donbass.
     Det är ett levande minne hos dem.

   • Ostap, Der Freitag har inte avskedat honom men vill inte ha hans artiklar och ansöker inte om en förlängning av hans ”akkreditering”. Han har inte varit anställd på der Freitag utan han skriver och publiserar artiklar för många tyska medier.

  • Det amerikanska utrikesdepartementet överskattar medvetet antalet förluster av de ryska väpnade styrkorna i Ukraina. Den ryske ambassadören i Washington Anatolij Antonov noterade att USA försöker provocera fram allmänt missnöje i Ryssland.
   Onsdagen den 30 mars kommenterade diplomaten USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nulands uttalande till media om Rysslands påstådda förlust av ”över 10 000” soldater i Ukraina.
   Anatolij Antonov uppmanade att ansöka om tillförlitlig information om vad som händer i Ukraina till Ryska federationens försvarsministerium.
   Kom ihåg att den 25 mars rapporterade representanter för det ryska försvarsministeriet att mer än 1,3 tusen ryska soldater dödades under den speciella operationen, mer än 3,8 tusen människor skadades.
   Enligt den ryska avdelningen är förlusterna bland den ukrainska sidan många gånger högre: cirka 14 000 dödade och cirka 16 000 skadade.
   Antonovs uttalande, publicerat på den ryska diplomatiska beskickningens Telegram-kanalkonto, säger: ”En representant för utrikesdepartementet överskattar medvetet antalet förluster av de ryska väpnade styrkorna i Ukraina. Bakom sådana uttalanden ligger en cynisk beräkning – att orsaka allmänt missnöje i vår Land.” ”Det kommer inte att fungera”, betonade Antonov.
   Enligt statistiken från Ryska federationens försvarsministerium den 30 mars, sedan början av den särskilda militära operationen, 81% av ukrainska militärflygplan (124 av 152), 72% av stridsvagnar och andra pansarfordon (1752) av 2416) har hälften av helikopterflottan (77 av 149) förstörts. Enligt försvarsminister Sergei Shoigu ”förstördes flygvapnet och luftförsvaret i Ukraina praktiskt taget” och marinen ”upphörde att existera”.
   Mot bakgrund av fientligheterna i många bosättningar i Ukraina håller en humanitär katastrof på att växa fram. Ryska federationens försvarsminister lägger ansvaret för detta på myndigheterna i Kiev, som vägrar att samordna arbetet med humanitära korridorer, och lokala nationalister som håller civila som mänskliga sköldar i vissa städer.
   USA, efter att ha blivit garanten för Ukrainas säkerhet, skulle ha tagit på sig skyldigheten att upprätthålla fred i landet, men Vita husets planer inkluderar bara biolaboratorier och vapenförsörjning, vilket ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova kommenterade uttalandet från Vita husets kommunikation

 2. Jag blir mörkrädd och tänker. Detta inte är sant i vårt fina fria land som Sverige är. Att vi tillåter oss acceptera lögnen som moralisk kompass. Men om det är så befinner vi oss redan i landet 1984. Och då är denna röst som Global Politics ger uttryck för viktigare än någonsin.
  Frågan är hur länge den tillåts att finnas kvar? Men så illa kan det väl knappast bli.
  Till detta önskade Svenska fotbollslandslaget gärna delta i VM-turneringen Qatar 2022. Besvikelsen nådde inga gränser efter gårdagens förlustmatch mot Polen.
  Också det ett exempel på hur värdeskalan ser ut vad gäller vår syn på onda och goda.

 3. Global Politics är mot Putins överfall på Ukraina men bara innom parantes. Kan det var Brasklapp från redaktören i tillfälle någon skulle ställa han till ansvar för att sprida propaganda? Om redaktören verkligen hade varit mot överfallet, varför publiceras bara Putin propaganda?

 4. Nu LJUGER SVT (texttv) s 108 30 Mars, åter”som vanligt” (Stazimedia AB eller Nazimedia) och tar upp påståenden om ryska stridsflygplan i närheten av Gotland från den 2 mars
  TEXT-TV:
  Uppgift: Ryssplan kärnvapenbestyckade :

  ” Två av de ryska flygplan som kränkte
  svenskt luftrum den 2 mars var
  kärnvapenbestyckade, enligt uppgifter
  till TV4.

  Flygplanen lyfte från en flygbas
  i Kaliningrad. Attackplanen ska ha
  varit av typen Sukhoi 24 och
  eskorterades av jaktplan av typen
  Sukhoi 27. Enligt TV4 var det Sukhoi
  24-planen som var kärnvapenbestyckade.

  Kränkningen ska ha varit en medveten
  handling för att skrämma Sverige.

  Försvaret vill inte kommentera TV4:s
  uppgifter om kärnvapenbestyckade plan.”

  Det är bara det felet, att man den 2: mars då rapporterade om flygkränkningen av svenskt luftrum, inte alls lät lika dant och inte visade samma bilder i ”dumburken” eller i pressen på dessa flygplan.
  Nu har man gjort tillägget att dessa plan var ”kärnvapenbestyckade” ENLIGT uppgifter” från TV 4 ?
  Vilka uppgiften kommer ifrån uttalas givetvis inte. (försvaret vill inte kommentera uppgiften) säger man).
  Helt fånigt påstående? Alltså hur skulle någon i Sverige kunna veta om flygplanen vore kärnvapenbestyckade? Har man från svensk sida kunnat se det?? Mist sagt propaganda-löje så man storknar.

  Det här är en del av en lögnaktig skrämselkampanj för att få legitimitet bland svenska politiker och TV-tittare för att ytterligare mjuka upp Natomotståndet. Försvarsmakten är skyldig till bedrägeriet, fast de försöker dölja sig bakom uppgifter som inte går att verifiera utan låter TV4 ta ansvaret, men de har släppt bilderna. (gamla flygbilder ?), säger ingenting.
  Fundera nu på varför de har gjort det ?? SYFTET!
  Denna förbannade sinnessjuka propaganda-Tv och lögnfabrik till Stazi/Nazi-media, undviker systematiskt att vara neutral och oberoende i sin rapportering, så till den milda grad att man är färdig att spy.
  Det finns inga gränser för hyckleriet och krypandet för EU och och USA:s bilder av vad som händer i Ukraina och de hotbilder man målar upp. Göbbles-propaganda från svenska ”sanningsministeriet”. USCH !

 5. Nu dammar man även av vår förra utrikesminister Margot Wallström, som säger sig ”egentligen” vara emot Natoanslutning, men öppnar nu för anslutning……,. och så kör man igång med vår statsminister Magdalena i ”sanningsministeriet” SVT, som militären nu preparerat med Natopropaganda. (hon har ju farit runt med officerarna nu och fått köra stridsvagn och fått pladdra med Nato lakejer i hela EU) och blivit positivt bemött av dessa Natokorrumperade yrkeslögnare (Jättekul).
  Allt ska vi tittare tåla se och höra i offentlighetens idiot och propaganda. Snacka om ”hjärntvätt”.

 6. Varför säger Zelensky ofta?: ”Om jag överlever” ”Om jag lever i morgon” ”Det här är kanske sista gången ni ser mig”
  Varför är hans familj i USA?
  Det går rykten att han sålt en miljon fastighet i Italien, och han nyligen skaffat ett stort hus i USA.

  Det finns flera säkra områden i Ukraina, vilket inte fanns i Syrien, då Assads fru med barn stannade i sitt land under hela kriget. Inga teatraliska utbrott av Assad trots mordhot mot honom.

  Storbritannien har sagt att om Zelensky är i fara, kommer de gå in aktivt i kriget. Dessutom har man nu börjat sprida ryktet att Zelensky skall mördas av ryska specialstyrkor.

  Så nu väntar jag för att se vad Vita Hjälmarna skall hitta på, för de är väldigt påhittiga. Ett scenario kan vara att man påstår att Zelensky varit utsatt för ett mordförsök, och måste flygas till USA för specialistvård. Sedan kommer man ut med ett nytt meddelande, att han dog av sina skador. Jag är övertygad om att något kommer hända med honom inblandad i ett fult spel. 
  Då har det tredje världskriget utlösts av en utsaga som förmodligen är en lögn. Zelensky kan leva i lugn och ro med sin familj i USA, och kriget gör att man glömmer bort honom. I framtiden kommer det nog fram att han lever i all välmåga i USA med sin familj

  • Vad sker bakom kulisserna kan ingen menighet veta. Att spela på känslor och lyfta moral i ett teatralisk spel är inte för makten främmande. Historien visar alltför många skräckexempel på detta-Irak är en näraliggande påminnelse.

  • Vivianne skrev: ”Storbritannien har sagt att om Zelensky är i fara, kommer de gå in aktivt i kriget. Dessutom har man nu börjat sprida ryktet att Zelensky skall mördas av ryska specialstyrkor.”

   Lill-Britanniens politiker jiddrar bara – det är ”just for show” s a s – de skulle inte våga starta ett krig mot Ryssland ”over a nobody” som man säger på deras tungomål. Dessutom minns lilla-Britannien hur den blev örfilade anno 1854 och dess ””dödsritten vid Balaklava” slutade i katastrof för lill-Britanniens ”ärorika” armé 🥱.

   Men om och mot alla odds lill-Britannien längtar att bli örfilade igen så toir jag att endera General Kinzal eller Zircon bjuder på det, t o m med extras kanske😝

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here