Många EU-länder – men inte Sverige- stoppar AstraZenecas Corona-vaccin. 50 länder, men ej EU använder Sputnik V. Politiska påtryckningar? Senare omvända världen?

13
2032
Bild Euronews

Tidigare i veckan pausade nio länder i Europa, däribland Danmark, Norge och Island, Astra Zenecas vaccin efter rapporter om blodproppar. Tre till sjukhus med blodproppar efter vaccinering i Norge

Ron Ridenour diskuterar detta vidare i en artikel 12 mars 2021 på Strategic Culture (Europe Suspends Use of AstraZeneca Corona Vaccine: Denmark Silent About Using Sputnik V). Han skriver bland annat ”Ett antal blodproppar som upplevts av personer som vaccinerats med Astra-Zeneca-vaccinet mot coronaviruset i vissa länder, har nyligen orsakat pausning av dess användning i flera länder. Två kvinnor har dött – en 60-årig dansk kvinna och en 49-årig österrikisk kvinnlig sjuksköterska.”

Danmarks regering meddelade 11 mars, exakt ett år efter den första nedstängningen, att användningen av AstraZeneca-vaccinet tillfälligt avbryts. Brostrøm om AstraZeneca-vaccinen: Yngre og umiddelbart raske mennesker ramt af mulige bivirkninger | Indland | DR. Norge, Island, Lettland, Estland, Litauen, Luxemburg, Italien ”avbröt användningen av AstraZenecas Covid-19-vaccin på grund av oro för att patienter utvecklat blodproppar efter vaccineringen, trots att tillverkaren och Europas läkemedelsvakthund insisterade på att vaccinet var säkert”. Vissa avbröt användningar av en viss batch, men inte av alla AZ-doser.

Enligt Världshälsoorganisationen är det inte fastställt att blodpropparna har orsakats av vaccinet och Europeiska läkemedelsmyndigheten har för närvarande inte konstaterat någon förhöjd risk för blodpropp med Astra Zenecas vaccin.

Även det svenska Läkemedelsverket har gjort bedömningen att det inte finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Söndag förmiddag rapporterades att Irland också pausat användningen av Astra Zenecas vaccin.

Men de länder som framställt AZ-vaccinet, England och Sverige, har inte avbrutit dess användning.

Redaktören: Jag uppfattar detta som allvarliga möjliga biverkningar. Det är  anmärkningsvärt att bl.a. Sverige godtar fortsatt användning av Astra-Zenecas vaccin trots allvarliga potentiella biverkningar. Har olika bedömningsinstitutioner olika regler? Eller spelar ekonomiska och politiska krafter och överväganden alltför stor roll?

Astra Zenecas vaccin har det jobbigt på andra sätt. DN: Expert: Därför vill Biden inte släppa Astra Zenecas vaccin till EU ”Tiotals miljoner av Astra Zenecas doser samlar damm i USA, medan resten av världen ropar efter mer vaccin.”

Indien stoppar vaccin till Sverige – men skänker bort till grannländer Där står ”Tiotals miljoner av Astra Zenecas vaccindoser skulle ha kommit från Indien till EU, där världens största vaccinfabrik producerar mer än två miljoner doser om dagen.”


 

Motarbetas Sputnik V?

Det första vaccinet Sputnik V har godkänts i 50 länder. Många miljoner doser har använts utan kända allvarliga biverkningar.
I Danmark och i allmänhet i EU godtas dock inte Sputnik V.

Bild i The Indicter.

Förra månaden avslöjade den ryska direktinvesteringsfonden (RDIF) att den hade ansökt om registrering av Sputnik V i EU, och den 4 mars inledde EMA en rullande granskning av vaccinet. Enligt EMA citerade kommittén för humanläkemedel resultat från laboratorie- och kliniska studier som en anledning att starta den formella utvärderingen.

I österrikiska TV-programmet ORF uppmanade Wirthumer-Hoche, chef för EMA, EU-medlemsländerna att avstå från att acceptera det rysktillverkade vaccinet, med hänvisning till bristen på granskbar information om de vaccinerade.

”Vi kan ha Sputnik V på marknaden i framtiden när vi har granskat nödvändiga data”, sa hon, enligt France24. ”Jag rekommenderar starkt att man avstår från ett nationellt akut tillstånd. Det är något jämförbart med rysk roulette. ”


Som svar genmälde skaparna av vaccinet skarpt att Wirthumer-Hoches kommentarer ”väcker allvarliga frågor om eventuell politisk inblandning” i granskningsprocessen och noterade att hon inte gjorde liknande kommentarer om några andra Covid-19-vacciner.

”Efter att ha skjutit upp Sputnik V-granskningen i flera månader har EMA inte rätt att undergräva trovärdigheten hos 46 andra tillsynsmyndigheter som granskade alla nödvändiga uppgifter”, sa en tweet på det officiella Sputnik V-kontot.

Developers of Sputnik V demand apology from European Medicines Agency chief after she calls approval of vaccine ‘Russian Roulette’


Astra Zeneca och Sputnik Covid-19 vacciner – en första jämförelse

Enligt Astra-Zeneca fann kliniska prövningar att vaccinet hade ”en effekt på 82,4 procent när två doser gavs med 12 veckors mellanrum. Trots viss osäkerhet om försöksresultaten godkände Storbritannien vaccinet för akut användning i december 2020.”

Så fungerar Oxford-AstraZeneca Covid-19-vaccinet – The New York Times (nytimes.com)

En artikeln i Lancet 6 mars visar dock att den totala effekten är 70,4% efter en dos och 62,1% efter ännu en dos fyra veckor senare. Detta är baserat på studier i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika. En dos Oxford – AstraZeneca COVID-19-vaccin följt av en 12-veckors booster – The Lancet

Danska TV2 rapporterade i januari att AZ bara är 60% effektivt. EU godkänner AstraZeneca-vaccin – TV 2


Ron Ridenour: Jag lyssnade på de viktigaste danska radionyheterna under dagen den 11 mars och till alla fyra timmarna av DR:s TV-nyheter och analysprogram om AZ-krisen och den årslånga kampen mot koronavirus. Inte ett ord sades om Rysslands effektiva vacciner. Sputnik V bedöms av The Lancet-studien vara 91,6% effektiv. Detta viktiga faktum framkom inte ens i programmet ”Doctor’s Table”, där danska medicinska experter placerade AZ på 61% effektivitet. Sputnik V-vaccinet är 91,6% effektivt mot symptomatisk covid-19 | New Scientist;

Säkerhet och immunogenicitet för S-Trimer (SCB-2019), en proteinkandidatvaccinkandidat för COVID-19 hos friska vuxna: en fas 1, randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie – The Lancet

 

Föregående artikelCOVID-19-krisen, den stora klyftan och den stora börsbubblan. När spricker den?
Nästa artikelNio tecken på att schackpjäser flyttas på plats för ett stort krig i Mellanöstern
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. {Inte min fetstil, kolla sidans inställningar, Anders.}

  Finns det ”… något jämförbart med rysk roulette”, så är det mRNA-injektioner, om man skall tro Geert Vanden Bossche, Dr Christian VÉLOT eller Alexandra Henrion-Caude, bland många andra.

  *** https://covexit.com/expert-sounds-the-alarm-about-risks-of-mass-vaccination
  Expert Sounds the Alarm about Risks of Mass Vaccination
  Posted on March 6, 2021
  Geert Vanden Bossche, DMV, PhD, an independent virologist and vaccine expert from Belgium, formerly employed at the Vaccine Alliance GAVI and at The Bill & Melinda Gates Foundation, has published an open letter today, and other documents in the past days, sounding the alarm about the risks of mass vaccination for COVID-19, as currently implemented or foreseen in many countries.

  *** https://www.youtube.com/watch?v=tYwCxe9gvQY&feature=emb_logo – 26 dec. 2020
  Covid-19 : Les Technologies Vaccinales à la loupe –
  SOUS-TITRÉE Français/Anglais/Espagnol [48:35] Textad på franska, engelska och spanska.
  Dr Christian VÉLOT, généticien moléculaire à l’université Paris-Saclay et Président du Conseil Scientifique du CRIIGEN, https://criigen.org

  Professor Christian Peronne och ett antal andra anser till och med att mRNA-injektioner inte är några vacciner.
  https://www.globalresearch.ca/mrna-covid-vaccine-not-vaccine/5734464
  The mRNA COVID Vaccine Is Not a Vaccine
  By Makia Freeman
  Global Research, January 15, 2021

  Geert Vanden Bossche dissar även DNA-vaccinerna för deras möjliga okända långtidseffekter.
  Många anser ju att det tar 10 år, inte 10 månader, att ta fram ett säkert vaccin.

 2. Jag tror det är vår regering som är själva problemet.
  Socialdemokraterna utger sig gärna för att vara det statsbärande partiet men i själva verket har den haft för stort inflytande under för lång tid så den blivit försutten.
  Med allt vad det innebär som självnytta, idélöshet samt växande brister i både kompetens och ansvar.
  Det finns ett gammalt uttryck som heter att nya kvastar sopar bäst och jag tycker det i sammanhanget är relevant absolut.
  Sverige som tidigare varit ett aktat och respekterat land i omvärlden drar åt vägen att bli en skamfläck.
  Vårt grannland Danmark, också styrt av ett socialdemokratiskt parti, börjar ta avstånd från Sverige i den ena och den andra frågan.
  Jag bara undrar hur länge kan folket i det här landet tillåta det här hålla på?

 3. De regler som gäller tycks vara de politiska reglerna. Ryskt och kinesiskt vaccin har inte haft några problem och är över 90%, upp till 100%, effektivt. Kina har ingen akut situation och har exporterat eller skänkt bort lika mycket vaccin som som själva förbrukat. Visst är det politiskt. Trump/USA försökte ju ta kontroll över WHO med det uppenbara syftet att endast USAs vaccin skulle godkännas, och USA har drivit en intensiv politisk smutskastningskampanj mot främst det ryska vaccinet.

 4. En tysk minister kallar nu EUs covid hantering för en ”total shitshow:. Jag skulle ta sputnik V ett vaccin som i ett fåtal fall inte ger bättre biverkningar än huvudvärk i ett fåtal fall, alla dagar i veckan, framför de skoj vaccinet Big Pharma framställer och håller produktionen nere av för att kunna ta hutlösa priser.

  Här finns också anledning att misstänka kartellbildning.

 5. Det finns ingen anledning att det ryska vaccinet skulle ges en gräddfil av EMA. Spunik V ska givetvis genomgå samma värdering som de tidigare godkända vaccinerna.

  Två frågor.
  1. Varför godkändes Sputnik V före Fas3 hade slutförts?
  2. Varför lämnade inte tillverkarna av Sputnik V in en ansökan om godkännande av EMA långt tidigare?

  Jag tror att svaret på fråga 2 ges av svaret på fråga 1.
  Sedan finns det också anledning att fråga sig varför liten andel av ryssarna har tagit vaccinet. Andelen är lägre än i Sverige trots att ryssarna godkände sitt vaccin långt tidigare. Putin skull kunna vaccinera sig för att öka ryssarnas vilja att vaccinera sig.
  Men av någon anledning vill han inte ta vaccinet.

  • 1. Vet inte. Mycket bra resultat enligt artikel i Lancet. Används i 50 länder. Rapporter om problem med allvarliga biverkningar har jag inte sett, (sannolikt finns enstaka misstänkta, så är det alltid vid omfattande användning).
   2. Vet inte. Har du datum för inlämnandet? Tillverkanra uppger i Tweet att EMA försenat.

   Varför få vaccinerats i Ryssland vet jag inte. Har du siffror?

  • Det går inte så bra nu skriver 15 mars, 2021 At 08:40

   ”Det finns ingen anledning att det ryska vaccinet skulle ges en gräddfil av EMA. Spunik V ska givetvis genomgå samma värdering som de tidigare godkända vaccinerna.”

   Korrekt fast inte helt ty de andra vaccinerna är inte färdigprövade heller och har blott ett ”nödfallstillstånd”. Pfitzers produkt är på prov fram till januari 2022.
   Mig veterligen har EMA inte godkänt ett enda vaccin för normalanvändning.
   Alla som tar dessa nu är försökskaniner. Det tar åratal, inte månader, att utveckla säkra helt nya medicinska produkter.

   ”1. Varför godkändes Sputnik V före Fas3 hade slutförts?”
   Sannolikt av samma skäl som de andra produkterna fick ”nödfallstillstånd” i USA eller EU, m.fl. länder.

   Om fråga 2 lär politik spela roll. Ryssarna kanske ville ha ordentligt på fötterna, inklusive en fungerande produktions och logistikkedja, för att inte riskera att komma i vanrykte.
   Å andra sidan insinuerar elaka tungor att EMA drog fötterna efter sig.

   Minns jag inte fel har den ryska militären vaccinerats, och försvarsministern skall ha varit en av de första att ta sprutan, för länge sen.

  • Den ryske försvarsministern påstods ha vaccinerats senast i början av september.

   12:14 GMT 04.09.2020 (updated 12:23 GMT 04.09.2020) https://sptnkne.ws/D79V
   MOSCOW (Sputnik) – Russian Defence Minister Sergei Shoigu said Friday he had been inoculated with the country’s coronavirus vaccine, according to the Defence Ministry.

   Militären började vaccineras i november:
   09:55 GMT 27.11.2020 (updated 10:03 GMT 27.11.2020) https://sptnkne.ws/E335
   MOSCOW (Sputnik) – Russia has begun mass coronavirus vaccination among its armed forces personnel, planning to inoculate more than 400,000 servicemen, Defense Minister Sergei Shoigu said on Friday at a ministral meeting.

   02:16 GMT 09.03.2021(updated 02:38 GMT 09.03.2021) https://sptnkne.ws/F8mf
   MOSCOW (Sputnik) – Developers of the Russian Sputnik V coronavirus vaccine are demanding an apology from Christa Wirthumer-Hoche, the chairwoman of the European Medicines Agency (EMA) management board and an Austrian health regulator who compared the world’s first coronavirus vaccine to ”Russian roulette.”

   Förklaringen, månne ??:
   US Targets Europe in Smear Campaign Against Russia’s Sputnik V Vaccine, Kremlin Source Says
   12:42 GMT 12.03.2021 (updated 12:59 GMT 12.03.2021) https://sptnkne.ws/FAsZ

 6. Ja, det är bristande information vad som händer i Ryssland med Covid-19 och vaccineringen.
  Det skulle vara intressant att höra mera om.

  Nu visar det sig att flera länder avbryter vaccinering med AstraZenecas vaccin utom Sverige.
  Sverige och regeringen här beter sig högst märkligt tycker jag.
  De verkar inte lyssna till erfarenheten utan väljer vägar som blivit ifrågasatta.
  Och med de valen vill man Sveriges befolkning frivilligt ska vaccinera sig mot Coronasmittan.
  Det vittnar om ett övermod och en tillit man tror sig ha till staten som auktoritet.
  Till yttermera visso hotar nu inrikesminister Anders Ygeman med repressalier mot dem som väljer att inte ta vaccinet som det heller inte har någon möjlighet att välja mellan.
  Jag undrar hur det här kommer avlöpa när massvaccineringen kommer igång om den nu någonsin gör det?
  Statens förhoppningar har verkligen stött på patrull och inte särskilt mycket går som planerat.
  Jag frågade för några timmar sedan min granne som arbetar som läkare på IVA.
  Fullbelagt på kliniken sa han och hade bråttom och gick in och stängde dörren bakom sig.

 7. Europarådet (ej EU) har utgett riktlinjer vid vaccinering, särskilt vad gäller rättssäkerhet. Texten finns bara på engelska och franska. Frivillighet gäller, alltså skulle covid-pass bli olagliga i Europa.

  https://pace.coe.int/en/files/29004/html
  Covid-19 vaccines: ethical, legal and practical considerations Resolution 2361 (2021) | Provisional version
  7.3 with respect to ensuring high vaccine uptake:
  7.3.1 ensure that citizens are informed that the vaccination is NOT mandatory and that no one is politically, socially, or otherwise pressured to get themselves vaccinated, if they do not wish to do so themselves;
  7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or not wanting to be vaccinated;

 8. Nu pausas vaccineringen med AstraZenecas vaccin.
  Så typiskt den socialdemokratiska rödgröna regeringen.
  Allting försent. Handlingskraften lyser som en varningslampa med sin frånvaro.
  Till de som värnar om hälsan kan jag meddela att allt inte måste göras i grupp.
  Idag oroar man sig över att idrotten drabbas.
  Vad är det för nödvändigt med fotbollspelare som svettiga kramar varandra samt läktare överfulla av (betalande) människor?
  När det går att springa och löpa på motionsslinga eller i skogen med säkerhetsavstånd från varandra?
  Skillnaden skulle i så fall vara pengar som publikintäkter och sponsorer betalar men är det verkligen viktigare än människors hälsa?
  Jag hänvisar åter till landet Kina.
  Kan absolut inte tänka mig den monetära fixering finns där när det handlar om en dödlig pandemi.
  Som reparatör och mekaniker lärde jag mig tidigt att man måste skilja mellan orsak och verkan.
  Hur kan man tro pandemin går att bryta med ekonomiska transaktioner?
  Finns det verkligen ingen där ute som bara kan ropa
  Hallå där, vad håller ni på med?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here