Media döljer den fascistiska ideologin hos neonazistisk ukrainsk milis som besöker USA:s kongress

9
1536
Moon of Alabama har publicerat denna artikel 5 oktober. Även publicerad av Pål Steigan.

Media döljer den fascistiska ideologin om ukrainsk milis som besöker kongressen

Amerikansk och kanadensisk militär inför den nazistiska milisen Azov. Från Azovs hemsida. (2018)

Västerländska medier fortsätter att avnazifiera Ukraina genom att låtsas att de nazistiska grupperna i landet som de länge har fördömt nu är en ofarlig samling kändisar.

Man kan följa dessa förändringar genom olika artiklar i New York Times :

15 mars 2019 : På hans militärjacka fanns en symbol som ofta användes av Azovbataljonen, en ukrainsk nynazistisk paramilitär organisation.

11 februari 2020 : Försvarare av den ukrainska Azov-bataljonen, som FBI kallar ”en paramilitär enhet” ökända för sin ”anknytning till nynazistisk ideologi”, anklagar oss för att vara en del av en Kreml-kampanj för att ”demonisera” gruppen.

17 mars 2022 : Facebook sa förra veckan att de gjorde ett undantag från sina antiextremismregler för att tillåta beröm för Ukrainas högerextrema militärenhet Azov Bataljon, ”endast i samband med att försvara Ukraina, eller i deras roll som en del av Ukrainas nationalgarde.”

29 april 2022 : Dessa scener är från videor som delas online de senaste dagarna av Azovregementet, en enhet inom den ukrainska militären som säger att den togs i labyrintliknande bunkrar under Azovstals stålverk i Mariupol, Ukraina.

Som jag (Moon of Alabama) skrev tidigare :

Det som en gång var ”en ukrainsk nynazistisk paramilitär organisation” som till och med FBI sa är ökänt för sina ”kopplingar till nynazistisk ideologi” omstöptes först till bara ”extremt höger” innan det blev en vanlig ”enhet i den ukrainska militären”.

Idag toppade New York Times denna utveckling genom att förvandla ett pressmeddelande från den ukrainska regeringen till en tårdrypande historia om återföreningen av frigivna Azovska förlorare med deras familjer:

Befriade Azov-befälhavare har en känslomässig återförening med familjemedlemmar i Turkiet .

Befälhavare för Ukrainas berömda Azov-bataljon hade en känslomässig återförening med sina familjer i Turkiet, sade ukrainska tjänstemän, och hedrade krigare som släpptes ur rysk fångenskap förra månaden som en del av det största fångbytet sedan krigets början.

Bland de 215 ukrainska krigsfångarna som släpptes i utbytet fanns 108 medlemmar av Azovbataljonen. Gruppens försvar av Azovstal-stålverket i Mariupol – den södra hamnstaden som decimerades av ryska styrkor under krigets första månader – har blivit en kraftfull symbol för det lidande som Ryssland och Ukrainas motstånd tillfogar.

Enligt villkoren för utbytet måste bataljonens ledare stanna i Turkiet fram till slutet av kriget som förmedlats i utbytet. Efter månader av väntan återförenades de med familjemedlemmar på måndagen, enligt ett uttalande från Ukrainas president Volodymyr Zelenskys kontor och fotografier som distribuerats av den ukrainska presidentens presstjänst.

”Det finns många känslor”, sa Ukrainas första dam, Olena Zelenska, som deltog i mötet, i ett inlägg på Telegram. ”Vägen till detta ögonblick var lång och svår. Äntligen kunde de krama varandra”.

Fru Zelenska sa att hon gav Azov-bataljonens medlemmar ”tack från Ukraina, från presidenten och alla de människor de kämpar för.”

Den fascistiska Azovbataljonen är integrerad i Ukrainas väpnade styrkor.

Hur kan någon som arbetar på New York Times inte skämmas för denna vitkalkning av en djupt fascistisk organisation.

NYT är långt ifrån den enda i ”västerländska” media som gör detta. Det var lätt att hitta ett 40-tal berättelser i traditionella medier som mellan 2014 och april 2022 diskuterade den ”kontroversiella” nazistiska ideologin Azov och andra ukrainska miliser. Sedan ändrades bevakningen abrupt och förvandlade dessa fascistiska grupper till ofarliga patrioter.

Andra har gjort liknande analyser :

För att få en bättre uppfattning om hur de kanadensiska mediernas inställning till rapportering om Azovregementet (tidigare Azovbataljonen) har förändrats genom åren, sökte vi i arkiven till Toronto Star, Globe and Mail och National Post efter varje omnämnande av grupp. Vi sökte också på CBC News-webbplatsen samt några av deras sändningar. Alla 90 unika omnämnanden vi hittade (från och med den 10 augusti) samlades in, tillsammans med beskrivningen av Azov som ges i nämnda artikel eller sändning som noterades för jämförelse.

Den norska militären har ett nära samarbete med den nazistiska Azovbrigaden i Ukraina. Faksimil från Azovbrigadens webbplats

Vi fann att dessa nyhetskanaler (och de elektroniska tjänsterna som mycket av bevakningen baserades på) gick från att direkt erkänna Azovs nynazistiska ideologi till att antyda att gruppen bara är ”kontroversiell” eller har ett ”rutigt förflutet”. Vissa rapporter inkluderade inga kvaltävlingar alls, utan presenterade helt enkelt gruppen som bara ytterligare en ukrainsk militärenhet som kämpar mot Ryssland.

Det är inte bara media, utan även politiker som har gjort en helomvändning från att fördöma Azov och andra nazistiska grupper till att välkomna dem som gäster i Washington DC.

Den 27 mars 2018 rapporterade The Hill:

Kongressen förbjuder vapen till ukrainsk milis kopplad till nynazister

En liten bestämmelse i den 2 232 sidor långa lagförslaget om statliga utgifter som antogs förra veckan förbjuder amerikanska vapen att gå till en kontroversiell ultranationalistisk milis i Ukraina som öppet har accepterat nynazister i sina led.

Fonder som godkänts av kongressen under de senaste tre åren har inkluderat ett förbud mot att amerikanskt bistånd till Ukraina går till Azovbataljonen, men bestämmelsen togs bort innan det slutgiltiga godkännandet varje år.

De 1,3 biljoner dollar i militärt bistånd som godkändes förra veckan fastställde dock att ”ingen av de medel som ställs till förfogande genom denna lag får användas för att tillhandahålla vapen, utbildning eller annan hjälp till Azovbataljonen.”

”Vit överhöghet och nynazism är oacceptabla och har ingen plats i vår värld”, sade rep. Ro Khanna (D-Calif.), en uttalad kritiker av att ge vapen till Ukraina i ett uttalande till The Hill på tisdagen. ”Jag är mycket nöjd med att den nyligen antagna lagen hindrar USA från att tillhandahålla vapen och träningshjälp till den nynazistiska Azovbataljonen som strider i Ukraina.”

Ett år senare togs det språket återigen bort från lagen som godkände stödet.

Tre år senare möts samma nazister av framstående kongressmedlemmar :

Kaliforniens demokratiska representant Adam Schiff, som tog lögnen Russiagate så långt som någon annan, bjöd in nynazister som tjänstgjorde i Ukrainas Azovbataljon till USA:s huvudstad och träffade dem på måndagen.

”Den amerikanska vänstern ansluter sig öppet till nazister samtidigt som den framställer inhemsk politisk opposition som nazister som utgör en fara för demokratin”, sa Sean Adl-Tabatabai i en News Punch-analys den 27 september .

Hur snabbt de verkar glömma.

Azovbataljonen använder klassiska nazistiska symboler

För bara tre år sedan skrev 40 amerikanska senatorer under ett brev där de krävde att Azovbataljonen skulle läggas till en lista över terroristorganisationer.

När det rapporterades att Azovbataljonen var mitt uppe i kampen mot Rysslands invasion i år behandlade demokrater och deras allierade i den vanliga pressen dem mer som hjältar än terrorister, menar kritiker.

Under besöket ska de ukrainska soldaterna tacka den amerikanska kongressen för de miljarder i bistånd som den har godkänt hittills… och sedan bett om mer.

Det finns en hel serie bilder av demokratiska kongressledamöter och senatorer som möter sådana grupper, uppsatta av Daria Kaleniuk, biträdande chef för en ukrainsk aktivistgrupp som heter Anti-Corruption Action Center. Detta är en amerikansk regeringsfinansierad icke-statlig organisation i Kiev. Tillsammans med Ukrainas kontroversiella nationella anti-korruptionsbyrå är det en politisk verkställare som anklagar vem som helst i Ukraina för ”korruption” så snart de avviker från den USA-dikterade linjen. Tillbaka i juli gick det till och med efter Zelensky :

Många politiska experter och anti-korruptionsaktivister såg att Ivan Bakanov, chef för Ukrainas statliga underrättelsetjänst, SBU, och Iryna Venediktova, landets justitieminister, avsattes genom presidentdekret som Zelenskij som använde extraordinära krigsbefogenheter för att konsolidera sin egen makt.

”Det handlar inte om att göra det som är rätt. Det är för att få mer kontroll över våra främsta brottsbekämpande myndigheter, säger Tetiana Shevchuk, advokat och aktivist vid det Kiev-baserade Anti-Corruption Action Center, i en intervju.

Medlemmar av Azov i mörka kostymer i kongressen.

Det USA-finansierade Anti-Corruption Action Center främjar nu besök av fascister till maktcentrum i USA. Demokraterna välkomnar dem. Deras hat mot allt ryskt tillåter dem att alliera sig med även de värsta människor man kan tänka sig, medan mainstreampressen ger täckning för dessa människors hatiska ideologi.

Relaterat
Hur Västpressen har börjat normalisera Azovbataljonens nazism.

 

Föregående artikelPensionerna – en viktig valfråga?
Nästa artikelKriget eskalerar: Kiev laddar upp för massivt angrepp medan Ryssland intensifierar raketbeskjutningar
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Intressant att titta närmare på dem som blir hyllade i USA, och naturligtvis följer Sverige efter.
  Delegationens andra Azovska fru var Yulia Fedosyuk, ledaren för ”Silver of the Rose”, en antifeministisk, antigaygrupp kopplad till Azovrörelsen, enligt journalisten Oleksiy Kuzmenko. Intressant med Yulia Fedosyuk, med tanke på att alla regisserade demonstrationer med ukrainare i Europa, så vill de låtsas som att Ukraina till skillnad mot Ungern, är positiva till gayrörelsen, vilket de alltså inte är. De färgglada flaggorna de fick i sina händer förstod de nog inte vad de stod för.

  Yulia Fedosyuk var i Azovstal, och lyckades nästan smita ut obemärkt i det fria.
  Enligt uppgift så tog hon sig ut tillsammans med två små barn och hade satt sig i en bil, då en rysk soldat uppmärksammade att barnen betedde sig onormalt, då de grät våldsamt. Han tog ut barnen och talade med dem ensamma. De berättade då att Yulia hade skjutit deras föräldrar, och sedan tagit dem med sig.
  Hennes plan lyckades nästan, men hon tillfångatogs och sedan ropade hela Sveriges media att hon var en hjälte som borde friges. (Svårt att veta om hon eller någon annan skjutit föräldrarna då barn i chock kan dra felaktiga slutsatser)

  Hon tillhörde dem i Azovstal, som hade en tortyrkammare som kallades ”Biblioteket” där.
  Dags att påminna om den torterade kvinna med ett hakkors inristad på magen som hittades i denna tortyrkammare då ryssar befriade azovstal från nynazister.
  Nedan en bild som Max Blumentahl lagt ut på sin twitter, där han även påminner om den falska propaganda som Kiev lägger ut.

  https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1511053915088990215

  • att Vivianne ”julia fedosyuk”

   Med största sannolikhet du skrivet om Julia Paevskaja, smeknamn/anrop ”Tajra”. NTV gjorde en timmers film om henne ”Kvinna med smeknamn ODJUR”. Hon är nazist från azov, öppen gay, odjur. NTV filmen visar intervju med henne, berättar vem hon är och vad hon har gjort, bl.a. konfronterar henne med otvetydiga uppgifter om organleveranser till svart marknad, en av hennes sysselsättningar.

   https://t.me/OpenUkraine/11152

   • Finns det två olika Julia kopplade till azov? Eller är det samma Julia med två olika efternamn?
    Julia Paevskaja var det hon som försökte smita ut obemärkt ur Azovstal, genom att ta med sig två små barn som hon låtsades vara hennes? Barnen berättade att hon dödat deras föräldrar.
    Hon blev tillfångatagen.
    Julia Fedosyuk blev hon aldrig tillfångatagen? Hon kanske inte ens var där. Var det bara hennes man?
    Var finns NTV filmen?

   • Tack! Tatiana, jag har nu lyckats få grepp om vilka de båda Yuliya är, båda med anknytning till Azov som fick mig att tro att de var samma person, då jag inte hade efternamnen.
    Så jag rättar till informationen:

    Så första stycket avser Yuliya Fedosyuk
    Delegationens andra Azovska fru var Yulia Fedosyuk, ledaren för ”Silver of the Rose”, en antifeministisk, antigaygrupp kopplad till Azovrörelsen, enligt journalisten Oleksiy Kuzmenko. Intressant med Yulia Fedosyuk, med tanke på att alla regisserade demonstrationer med ukrainare i Europa, så vill de låtsas som att Ukraina till skillnad mot Ungern, är positiva till gayrörelsen, vilket de alltså inte är. De färgglada flaggorna de fick i sina händer förstod de nog inte vad de stod för.

    Denna tweet skrevs då Yuliya Fedosyuks man fortfarande var i ryskt fångenskap, vilket han möjligen fortfarande är. Yuliya är dock tillsammans med övriga Azovs i USA.
    Yuliya Fedosyuk -a prominent figure in Azov’s Plomin publishing house- welcome by U.S. congressmen and senators. Her husband is in Russian captivity.

    https://twitter.com/kooleksiy/status/1575850601719951361

    Nästa stycke handlar om Julia Paevskaja, smeknamn/anrop ”Tajra”. Min dotter hade bra koll på henne och kände igen henne under efternamnet Paevska, och smeknamn Tajra, det är alltså henne nästa stycke handlar om. Hon har blivit utväxlad Det är två olika Yuliya.

    Yulia Paevskaja var i Azovstal, och lyckades nästan smita ut obemärkt i det fria.
    Enligt uppgift så tog hon sig ut tillsammans med två små barn och hade satt sig i en bil, då en rysk soldat uppmärksammade att barnen betedde sig onormalt, då de grät våldsamt. Han tog ut barnen och talade med dem ensamma. De berättade då att Yulia hade skjutit deras föräldrar, och sedan tagit dem med sig.
    Hennes plan lyckades nästan, men hon tillfångatogs och sedan ropade hela Sveriges media att hon var en hjälte som borde friges. (Svårt att veta om hon eller någon annan skjutit föräldrarna då barn i chock kan dra felaktiga slutsatser)

    Hon tillhörde dem i Azovstal, som hade en tortyrkammare som kallades ”Biblioteket” där.
    Dags att påminna om den torterade kvinna med ett hakkors inristad på magen som hittades i denna tortyrkammare då ryssar befriade azovstal från nynazister.
    Nedan en bild som Max Blumentahl lagt ut på sin twitter, där han även påminner om den falska propaganda som Kiev lägger ut.

    https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1511053915088990215

  • Ryssland har bytt ut högsta befälhavare för operationen i Ukraina. När man skall slåss mot extremister och nynazister krävs det någon som är van vid att slåss mot dem som inte följer spelreglerna och använder grymma metoder. General Surovikin har slagits mot IS i Syrien och hjälpt Syrien ta tillbaka ett stort landområde från IS, han har varit där i flera år och nu skall han hjälpa sitt eget folk mot extremister.
   De som upprörde alla goda människor i Ryssland, när de dödade alla lärare på en skola som undervisade i ryska, och sedan kastade dem i en stor grop.

   Army General S.V. Surovikin: “For the enemies of Russia, the morning does not start with coffee.”

 2. Vem är Adam Schiff egentligen? Eller för den delen vem är Victoria F**K EU Nuland (oks Nudelman) och Anthony Blinken ger svaret på varför fick ukronazi anhangen röda mattan bemötande?

  Så här ser Kievregimens LYSANDE framtid 😜😜😜
  ”in November, when the leaves have fallen and the ground is frozen, there is going to be a huge Russian winter campaign, with rested and increased coalition forces against the now much weakened Kiev forces and their much depleted NATO arms and ammunition. Any lost ground will be taken back tenfold, if not a hundredfold. I would rather not be with the Kiev forces then. There will literally be no hiding place for them. After Kiev’s recent provocations, set up by the CIA/MI6, this may well be the end for Kiev, well before next autumn, when it was predicted that the war would end.”

  http://thesaker.is/all-quiet-on-the-eastern-front-not-at-all-atlantis/

 3. Några stilla tankar. Vad kommer det att fordras för att få USA, och till del deras lakej Europa, att sluta att med våld, ekonomiska medel, förföljelser, sanktioner osv, trakassera världen. Det började med koloniseringen, att med våld ta kontroll av andra folk, sedan plundra och suga ut dom. Läs Indiens historia. Jag ser två möjligheter. Den ena att USAs egen befolkning vänder sig mot diktaturen USA och avskaffar den. Ett internet uppror och revolution alltså. Det har hänt många gånger genom historien. En annan är, om kriget flyttar till USA så USAs egen befolkning får uppleva kriget på sitt eget territorium och i sitt grannskap. Det betyder att missiler exploderar i deras egna villakvarter, brinnande bilar på skolvägen, bomber faller på deras industrier. Den fredliga vägen har ju USA hittills vägrat att ha något med att göra. Ukraina bara det senaste exemplet. Ukraina kriget kunde ha undvikits och tusentals liv sparats, det fanns redan avtal, men USA valde våldet.

  • ”Forum för levande historia” håller väl mest på med brunsmetning av politiskt oppositionella mot sosseregimen i Sverige typ SD och M som de utmålar som nazister eftersom de hade ”fräckheten” att vinna valet? Det är nog mera ett forum för tillrättalagd historia i stället…Riktiga nazister som de i Ukraina vågar de väl inte ens nämna, inte i PK-Sverige! Då blir det inga mer pengar….

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here