Men vad tycker Putin egentligen om dagens frågor?

1
906
Vladimir Putin - Foto: Дмитрий Осипенко. Licens: CC0, Pixabay.com
Vladimir Putin – Foto: Дмитрий Осипенко. Licens: CC0, Pixabay.com

Vladimir Putin är en av världens mest inflytelserika och omdebatterade politiker. De kan då vara alla skäl att återge vad han anser. Våra media återger korta delar och är inte särskilt objektiva då de gäller Putin. Nedan texten från en sammanfattning av hans 2, 5 timmar långa framträdande i Valdai. Putin vid Valdai-klubben Jag tackar Björn Nilsson, med bloggen Björnbrum.

Rysslands president Vladimir Putin talade förra veckan vid de 15:de årliga mötet i Valdai i Sotji och berörde ett brett spektrum av frågor, inklusive det pågående kriget i Syrien, kärnvapen, försvarspolitik och bilaterala förbindelser med USA, Kina och Japan.

”Vi ser nu vad som händer på västra stranden av floden Eufrat, våra kollegor vet det. Det här området är under vår amerikanska partners skydd, de litar där till de kurdiska väpnade styrkorna. Men de fungerade uppenbarligen inte, medlemmar av Daesh finns kvar på flera platser” sade Putin. Presidenten betonade vidare att Daesh nyligen hade börjat utöka sin verksamhet och tagit 130 familjer som gisslan. Dessa är nästan 700 personer, inklusive amerikanska och europeiska medborgare, i den del av Syrien som kontrolleras av amerikanskstödda styrkor.”

”De [terroristerna] lägger fram ultimata krav och varnade för att om dessa ultimata krav inte följs upp så kommer de att skjuta ner 10 människor varje dag. I förrgår avrättade de tio personer,” underströk Putin.

Om försvarspolitiken och kärnvapendoktrinen

”Rysslands kärnvapendoktrin tillåter inte förebyggande användning av kärnvapen, men Moskva är fast beslutet att reagera på varje förstaslag av en potentiell aggressor”, sade Putin.

”… om vi är redo, om jag är redo, att använda de vapen som står till vårt förfogande, inklusive massförstörelsevapen, för att skydda våra intressen. Jag påminner dig om vad jag sa, och det sade jag är att i vårt begrepp om kärnvapenanvändning finns det ingen tanke om ett förstaslag”, sade Putin.

”Vi skulle fara till himlen som martyrer, angripare kommer helt enkelt att dö.”

”Vårt policy är ett svar på ett förstaslag. För dem som vet är det inte nödvändigt att förklara vad det är, men för de oinitierade kommer jag att säga det igen. Det betyder att vi är redo och bara kommer att använda kärnvapen när vi är säkra på att någon, en potentiell aggressor, slår till Ryssland, på vårt territorium”, sade Putin.

”Angriparen måste veta att vedergällning är oundviklig, att han kommer att förstöras. Och vi, offren för aggression, kommer att fara till himlen som martyrer, medan de bara kommer att dö, för de får inte ens kommer att få tid att ångra sig”, tillade han.

Presidenten betonade att Ryssland aldrig kommer att inleda ett kärnvapenkrig, eftersom det skulle leda till en global katastrof.

Om relationer med USA

På tal om förbindelserna med Förenta staterna sade den ryska presidenten att han och hans amerikanske motpart Donald Trump hade olika åsikter om vissa frågor, men underströk att detta faktum inte hindrar den bilaterala dialogen.

”Vi är engagerade i en normal, ganska professionell dialog, och han hör helt säkert på mig, och han hör inte bara, han reagerar på mina argument, och det kan jag se. Han kan vara oense om vissa saker, precis som jag inte håller med honom om några saker”, sade Putin.

Den ryska presidenten bedömde sina möten med Trump positivt.

”Har våra möten med Trump varit skadliga eller användbara? Jag tror att trots försöket att diskreditera dessa möten var de positiva snarare än negativa … Vi ser vad som händer där [i USA]. Det är bättre att kommunicera, att vara i kontakt med varandra än … gräl och oavbruten argumentering”, tillade Putin.

Han fortsatte med att säga att Trump sökte en stabilisering av förbindelserna mellan Ryssland och Förenta staterna.

”Enligt min mening är den nuvarande presidenten inriktad på viss stabilisering och anpassning av förbindelserna mellan Ryssland och Förenta staterna. Låt oss se hur det går”, sade Putin.

Om Khashoggi fallet

På tal om av den saudiarabiska Washington Post-journalisten Jamal Khashoggis försvinnande sade Putin att Ryssland inte hade tillräckligt med information om fallet och tillade att han trodde att USA var ansvarigt för det i viss utsträckning:

”Såvitt jag vet bodde den saknades journalisten i USA. Han bodde inte i Ryssland, men i USA. I den meningen har USA naturligtvis något ansvar för vad som hände med honom. Det behöver inte påpekas.”

Den ryska presidenten betonade vidare att det var viktigt att vänta tills undersökningen är slutförd och tillade att Ryssland inte hade motiv att försämra förbindelserna med Saudiarabien utan att veta vad som hände.

”Först och främst måste vi vänta på utredningens resultat. Hur kan vi, Ryssland, börja försämra relationerna med Saudiarabien utan att veta vad som verkligen hände där? Vi vet inte vad som verkligen hände där. Så varför behöver vi ta några steg mot försämring av våra relationer om vi inte förstår vad som händer? Men om någon förstår och någon tror att ett mord inträffade hoppas jag att vissa bevis kommer att uppvisas. På grundval av detta kommer vi att göra lämpliga beslut.”

Ryssland, Kina har oöverträffad nivå av ömsesidigt förståelse

”Vi undertecknade Fördraget om vänskap, vi nådde en ömsesidig förståelse mellan Ryssland och Kina, vilket enligt vår gemensamma bedömning är utan motstycke”, sade Putin.

De nationella intressena måste alltid skyddas , men länder som Ryssland, som är under amerikanska sanktioner eller Kina, som för närvarande är i handelskrig med Förenta staterna, bör inte reagera spontant för att undvika försämringen av situationen, sade Putin.
Putin betonade att det pågående handelskriget mellan Kina och USA kan påverka den globala ekonomin på allvar med ”handelsslag” som i slutändan kan uppgå till över en biljon dollar.

”Detta skulle vara en orsak till nedgång i den globala ekonomin, det kommer att påverka alla, ingen är intresserad av det här” sade han.

Ryssland, Japan behöver bygga förtroende för bilaterala relationer.

Med hänvisning till bilaterala förbindelser mellan Moskva och Tokyo sade Putin att Ryssland och Japan behöver öka ömsesidigt förtroende.

”Jag säger inte att det jag ska säga är ett slags oöverstigligt hinder, men ändå. Vi pratar om att bygga förtroende, vi talar om att eventuellt underteckna en fredsfördrag och når en form av kompromiss om territoriella problem som Japan ständigt för fram, även om vi tror att de inte existerar. Ändå ger vi inte upp denna dialog” sade Putin. Presidenten sade att trots Tokyo-sanktionerna var Moskva redo att fortsätta dialogen.

Som svar på rapporter om USA-ledd genetisk forskning i Georgien:

”Rapporter om påstådd amerikansk genetisk forskning i Georgien är oroande, eftersom denna typ av forskning och utvecklingsarbete är väldigt farligt”, säger Putin. ”Jag kommer inte att göra antaganden om hur tillförlitligt detta är. Jag har sett detta uttalande av den tidigare ministern för statens säkerhet i Georgien och det är naturligtvis alarmerande. Denna forskning, om den verkligen utförs, är mycket farlig och är kopplad till de senaste framstegen inom genetiken” sade han.

Ryssland skall utplacera det Hypersoniska Missilsystemet Avangard under kommande månader.

”Som svar på skapandet av USA:s missilförsvar förbättrar vi våra missilsystem, av vilka några redan finns i vår tjänst, vissa kommer att utplaceras snart, under de kommande månaderna. Jag menar Avangard-systemet”, sade Putin.

Ryssland har överträffat sina konkurrenter i att skapa avancerade hypersoniska vapen, enligt presidenten.

”Vi har definitivt överträffat alla våra, så att säga, partners och konkurrenter inom detta område. Detta är ett uppenbart faktum, experter förstår och erkänner detta. Ingen [annan] har ett hypersoniskt högprecisionsvapen. Vissa planerar att testa det om ett och ett halvt eller två år, men vi har det i bruk. Detta är ett högteknologiskt avancerat vapen. I detta avseende känner vi oss trygga” underströk Putin.

Om ”avdollarisering”.

”Visst kommer vi att röra oss i den här riktningen inte för att vi vill undergräva dollarn, men för att vi vill säkerställa vår säkerhet, eftersom sanktionerna … inte ger oss möjlighet att arbeta i dollar.”

Hela talet finns på video som kan nås Sputniknews video här.

Föregående artikelFattiga under USA-stödd höger i Centralamerika marscherar mot USA, vars politik och krig orsakar flykt och fattigdom
Nästa artikelHur gick fighten Bellingcat versus MIT-professor Postol? Knock-out-seger – för vem?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Hur ser Vladimir Putin på världen?
    USA är en stor nation, men lämna oss i fred. Här några citat som visar hur Vladimir Putin ser världen.
    https://www.rt.com/news/410707-putin-quotes-world-affairs/
    USA är en stor nation. Förmodligen den enda supermakt som finns idag. Vi accepterar det och vi är redo att arbeta tillsammans med dem.
    Det vi inte behöver är att de ska vara involverade i våra affärer, berätta hur vi ska leva våra liv och förhindra att Europa bygger ett förhållande med oss.
    Det finns ständig amerikansk propaganda och direkt finansiering av amerikanska icke-statliga organisationer. Är det inte störningar, som fortsätter år in, år ut? Ta en jordklot,
    snurra den och slumpmässigt sätta fingret på något ställe – jag kan garantera att det finns amerikanska intressen och inblandning där. Vad vill amerikanerna ha, förutom att alla bara underdånigt ska böja sina huvuden i beundran? Vi har vår egen åsikt och vi uttrycker det öppet. Det är inte någon form av underbar sabotage. Gynnar det europeiska stater att bara serva Washingtons utländska och till och med inhemska politiska mål? Jag är inte säker. Är detta syftet med allvarlig politik, och är det den roll som länderna tar på sig om de vill kalla sig stora makter?
    EU välkomnade samtidigt kollapsen av ett stort antal stater i Europa, utan att att dölja sin glädje. Varför behövde de så tanklöst – för kortfristiga intresse behaga ”Big Brother” i Washington – villkorslöst stödja Kosovos avskiljning och provocera liknande processer på kontinenten och bortom?
    Sovjetunionen finns inte mer, heller inget östblock. Enligt min åsikt behöver Nato en extern fiende för att motivera sin existens, så det finns en ständig sökning efter en, och provokationer att skapa motståndare där det inte finns någon. Idag är det ett instrument för amerikansk utrikespolitik. Det finns inga partners i det, bara vassaler.
    Det har gjorts ett försök att reformatera regionen, att införa en extern modell på den, antingen genom regimförändring eller direkt användning av våld. I stället för att bekämpa extremism, istället för att imitera en sådan kamp, vill några av våra kamrater ha kaos som ett permanent tillstånd. Naturligtvis fördömer vi Nordkoreas kärnprov och följer alla resolutioner från FN:s säkerhetsråd utan undantag. Men för att lösa detta problem måste du använda dialog, inte genom att försöka störa Nordkorea med militära hot och inte tillgripa namnkallning och offentlig utbyte av förolämpningar. Oavsett om du gillar regimen i Pyongyang eller hatar det, måste du erkänna att Nordkorea är en suverän stat.
    Vad som hände i Kiev är ett beväpnat och konstitutionellt maktmissbruk – en kupp. Ingen argumenterar mot det. Varför kasta landet i kaos? Som en demonstration av makt? Detta var ett dumt beslut och hade motsatt effekt. Jag tror att det var dessa åtgärder som destabiliserade situationen i östra delen av landet. De ryska och ukrainska folks intressen är desamma. Vad som inte är detsamma är syftet med den ukrainska regeringen och eliten. De har bara en sak att exportera för internationell konsumtion – Russophobia. Och politiken för uppdelning mellan de två länderna. Vissa i väst tror att dessa två stater aldrig borde vara allierade, och så har Ukraina lyckats exportera den tanken”.
    Om Rysslands politiska system. ”Monarkin var ett arv som gick ner från imperiet till sovjetiska tider, trots att plack på byggnaden förändrades. Först i början av 1990-talet skedde händelser som låg till grund för en ny fas av rysk utveckling. Man inte föreställa sig att vi direkt kan få samma regeringsmodell, samma strukturer, som i USA, i Tyskland, i Frankrike. Samhället, precis som alla levande organismer, måste utvecklas stegvis för sig, organiskt. Det är den normala utvecklingsprocessen. ” ”Ryssland är ett land med en tusenårig historia och har nästan alltid haft privilegiet av en suverän utrikespolitik. Vi kommer inte att förråda denna tradition idag. Samtidigt är vi väl medvetna om hur världen har förändrats och vi har en realistisk förståelse för våra egna möjligheter och möjligheter. Vi skulle vilja interagera med ansvariga och oberoende partner med vilka vi kunde samarbeta för att skapa en rättvis och demokratisk världsordning som skulle garantera trygghet och välstånd inte bara för ett fåtal, utan för alla. ”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here