Hur gick fighten Bellingcat versus MIT-professor Postol? Knock-out-seger – för vem?

2
1079
Elliot Higgins, Bellingcat och professor Theodore Postol, Massachusetts Institute of Technology

I en färsk debatt mellan Bellingcats Eliot Higgins och MIT Professor Theodore Postol om den påstådda kemiska vapenangreppet i Khan Sheikhoun, Syrien i april 2017, anklagade båda varandra för att dölja krigsförbrytelser. Debattörerna möttes i en konferens ordnad av Centre for Investigative Journalism’s Conspiracy-konferens i London 20/10, som blev något av ett ordkrig. Ingen förväntade sig att mötet skulle vara lugnt, med tanke på hur Higgins tidigare vägrat att träffa professor Theodore Postol, Massachusetts Institute of Technology och tidigare vetenskaplig rådgivare för Pentagon, och helt enkelt kallat honom för ”en idiot”.

Utdrag ur debatten har publicerats på sociala medier. ”Ted, har du hittat något användbart i Eliots arbete?” frågade moderatorn i debatten. ”Nej,” svarade Postol direkt, vilket drog ned skrattsalvor i publiken.

Bellingcats chef var uppenbarligen förolämpad av en sådan värdering och lanserade en bitter personlig attack mot Postol.

”Jag tycker att Teds arbete är skamligt. Det används för att förneka krigsförbrytelser, säger Higgins djärvt. ”Och jag tycker att det är helt avskyvärt.”

”Du tillverkar data och argument. Du orsakar i grunden människor, som kanske har begått ett krigsförbrytande, att gå fri ”, svarade Postol på ett lugnt sätt i motsats till Higgins upprörda reaktion.

Den fullständiga videon av samtalet som innehåller både sidans tekniska bedömning av händelsen är inte tillgängligt just nu. Men personer som var närvarande vid konferensen påpekade att ”Eliot visade att han inte hade någon riktig expertis – eller någon form av verklig auktoritet i ämnet: varken politisk, vetenskaplig, analytisk eller ens personlig.” Russia Today

Föregående artikelMen vad tycker Putin egentligen om dagens frågor?
Nästa artikelUSA:s nya livsfarliga kärnvapenpolicy
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here