Michael Hudson om det ekonomiska läget. Vilka är trenderna och varför? Del III

1
1167

Denna intervju 9 maj med den kände marxistiske ekonomen professor Michael Hudson har publicerats på The Sakerhttp://thesaker.is/ben-norton-aka-multipolarista-interviews-michael-hudson-destiny-of-civilization/. Översatt av Catarina Östlund. Ger intressanta perspektiv som saknas i ekonomirapporter i våra vanliga media. Artikeln är mycket lång och jag har delat upp den i avsnitt som publiceras separat på förmiddagen under 5 dagar.

I. Inledning: Civilisationens öde: Finanskapitalism, industrikapitalism eller socialism.
II. Finns alternativ inom kapitalismen?
III. Nya Kalla kriget.
IV. Integration av eurasiatiska ekonomier.
V. Valutafrågor.

Uppdaterad med transkription Ben Norton alias Multipolarista intervjuar Michael Hudson: Destiny of Civilization

—————————————————————–

III. Så prata mer om det nya kalla kriget och hur du ser på det.

MICHAEL HUDSON: Ja, som vi nu kan se delar världen upp sig i två delar. Vi kan se det i kampen mot Ryssland, som också är en kamp mot Kina, och mot Indien, som du sa. Och som det verkar Indonesien och andra länder också.

USA vill tvinga fram en värld som kan kontrolleras av amerikanska investerare. Idealet för den amerikanska nyliberala planen är att göra mot andra länder vad USA gjorde mot Ryssland efter 1991: ta all din offentliga egendom, dina oljebolag, dina nickelgruvor, dina elbolag, ge dem alla till den rika oligarkin, som bara kan tjäna pengar när den har tagit kontroll över dessa företag, genom att sälja aktierna till väst.

Väst kommer att köpa upp oljan, precis som Michail Khodorkovskij försökte sälja Yukosolja till Standard Oil i väst. Och vi måste tillsätta en oligarki som kommer att sälja ut hela den nationella domänen, hela kulturarvet och alla naturresurser, och alla företag, till underpriser, till amerikanska investerare.

Den ryska aktiemarknaden ledde alla aktiemarknader i världen från1994 fram till cirka 1998. Det innebar en enorm plundring av Ryssland. USA vill kunna göra samma sak i resten av världen.

Och USA blev rasande när Ryssland sa, vi har förlorat fler människor på grund av nyliberalismen än vi gjorde under hela andra världskriget då vi kämpade mot nazismen. Vi måste sätta stopp för det här.

Och Ryssland började säga, vi måste använda Rysslands befolkning, industri och naturresurser till Rysslands till vårt lands bästa, och inte till USA: s fördel.

Tja, USA blev helt ursinniga för det. Och ursinnet har brutit ut de senaste månaderna i Natos krig mot Ryssland, och det som pågår nu.

Amerikanska tjänstemän på utrikesdepartementet har sagt att USA har förklarat vad de vill göra med Ryssland: Vad vi vill göra är att stycka upp Ryssland i kanske fyra olika länder, Sibirien, västra Ryssland, södra Ryssland eller Centralasien, kanske norra Ryssland.

Och när vi har gjort det bryter vi förbindelserna mellan Kina och Ryssland, sen går vi in i Kina. Vi finansierar det, vi skickar in ISIS och al-Qaida till de uiguriska områdena, de muslimska områdena, och så startar vi en färgrevolution där. Och sedan bryter vi sönder Kina, i en nordlig, en sydlig och en central del.

Och när vi väl har gjort det, kan vi mer eller mindre kontrollera dem. Och sedan kan vi komma in, köpa upp deras resurser och ta över deras industri, deras arbetskraft och deras regering, och bli rikare genom att skaffa oss de varor som vi inte längre producerar i USA, från Kina, Ryssland, Indien, Indonesien och Iran, nu när vi har avindustrialiserats.

Så världen delas upp i två delar. Och det är inte bara USA och dess europeiska satelliter å ena sidan, kontra den icke-vita befolkningen å andra sidan; det är finanskapitalismen kontra resten av världen, som skyddar sig med en slags socialism. En socialism som på många sätt uppfyller vad som var idealet för industrikapitalismen under 1800-talet, när industrikapitalismen faktiskt var progressiv.

Och den var progressiv. Det är en del av hela temat i min bok. Den var revolutionerande. Den försökte befria ekonomier från feodalismens arv, från systemet med arvsegendomar.

Och nu är finansklassen inte längre arvsegendomsklass, utan egendomsklassen betalar det mesta av sin hyra till finansklassen i form av amorteringar av lån, eftersom den lånar pengar för att köpa fastigheter och bostäder och kommersiella anläggningar på kredit.

Och man har den typ av finansialisering som har höjt bostadspriserna i USA till över 40% av inkomsten, som officiellt garanteras för bostadslån. Det har gjort att amerikansk arbetare är oförmögna att köpa sig en egen bostad.

Privatiserad hälsovård, 18% av BNP, som konkurrerar ut Amerika på världsmarknaden. Lån, lån på bilen, studielån, i andra länder är utbildningen gratis; det konkurrerar ut Amerika från marknaden.

Så du får en i grunden icke-konkurrenskraftig ekonomi som begår ekonomiskt självmord, den följer samma dynamik som förstörde det romerska imperiet, där en rovdjursoligarki tog över och behöll makten genom att mörda sina kritiker, bara väldigt likt vad Amerika har gjort i Latinamerika och andra länder.

Så upprepar sig historien med samma typ av uppdelning av världen. Och denna splittring kunde inte ha inträffat på 1970-talet, med Bandungkonferensen i Indonesien ” [Anti-kolonialistisk konferens, i Bandung i Indonesien1955, 29 stater från Afrika och Asien deltog, ledde till begreppet “Tredje världen” .Blev så småningom “de alliansfria staternas organisation”. Wikpedia]. Det förekom andra försök från de allierade nationerna att bryta sig loss från den amerikanska imperialismen, men de hade ingen “kritisk massa”.

Just nu, för första gången, finns en kritisk massa. Kina, Iran, Ryssland, Indien och andra länder har förmågan att tillsammans vara självförsörjande. De behöver inga förbindelser med USA. De behöver inte USA, de är inte beroende av USA.

De kan klara sig själva; de kan skapa sitt eget monetära system utanför den Internationella valutafonden, som i grunden är en del av försvarsdepartement.

De kan ge lån till länder som befinner sig utanför Världsbanken för att bygga upp sin infrastrúktur. Världsbanken är i grunden en del av försvarsdepartementet [U.S. Defence Department] , den djupa staten.

Så den amerikanska ekonomin – som i grunden är en sammanslagning mellan det militärindustriella komplexet och Wall Street FIRE-sektor,finans, försäkring och fast egendom [FIRE-Finance, Insurance and Real Estate] – den kan verkligen inte utvecklas mer än det romerska imperiet kunde utvecklas, på annat sätt än genom att militärt försöka lägga beslag på det som inte kan produceras hemma längre.

Kina och andra länder kan gå sin egen väg, nu när de har sin industriella bas, sina råvaror, de har maten, och förmågan att försörja sig själva, de har jordbruket och tekniken.

Vi har kunnat se det under de senaste månaderna i början på ett krig som kommer att pågå i, tror jag, 20 år, kanske 30 eller 40 år. Världen håller på att splittras.

Det kommer inte att vara en vacker syn, eftersom USA och dess europeiska satelliter gör allt för att stoppa en oundviklig brytning som de inte kan förhindra, lika lite som Europas jordägarklass kunde hindra den industriella kapitalismen från att utvecklas under 1800-talet. ’

BENJAMIN NORTON:

Ja, och det här är ett bra svar på det jag ville fråga dig om, professor Hudson, nämligen vilket som är det ekonomiska kriget mot Ryssland.

Sovjetunionen hissar segerfanan över riksdagshuset i Berlin 30 april 1945.

Och jag borde förstås säga att idag är det den 9 maj. Idag är det Segerdagen i Ryssland, för att fira Sovjetunionens seger över Nazityskland i andra världskriget. Inte USA:s och britternas seger över Nazityskland, utan den sovjetiska segern, då 27 miljoner sovjetiska medborgare dog.

Och jag borde faktiskt säga att här på YouTube, i kommentarsfältet, finns det några ryssar som är dina fans, professor Hudson, som tackar dig för din övertygande analys av Ryssland.

Men när det gäller Ryssland, professor Hudson, har vi nu sett att efter Rysslands militära intervention i Ukraina den 24 februari, har vi verkligen fått se det som kan kallas finansiell kampanj. Det är en term som har använts. [Shock-and awe]

Precis som när USA invaderade Irak, drevs det en militär kampanj mot Irak. Nåväl, nu utsätts Ryssland för en ekonomisk eller finansiell kampanj.

Och man talar om Ryssland som det hårdast sanktionerade landet i historien. Vilket jag förmodligen tror är korrekt, även om Nordkorea, kanske är mer sanktionerat. Men jag menar att vi pratar om olika nivåer av sanktioner, nivåer som aldrig setts mot ett land av den här storleken.

Och man kan också referera till det som den samtida motsvarigheten till ett medeltida belägringskrig mot Ryssland.

Joe Biden var tydlig i sitt tal i Polen om vilket som är Washingtons mål: det är ett regimskifte. USA vill störta den ryska regeringen, som den gjorde i Sovjetunionen 1991, och helt klart installera en följsam alkoholiserad nyliberal marionett som Boris Jeltsin.

Kan du berätta, ur ett ekonomiskt perspektiv, hur ser du på effekterna av detta ekonomiska krig mot Ryssland?

Och speciellt när det gäller konceptet för den sk frigörelsen, det som du har talat om i åratal, och du har sagt att de västerländska sanktionerna mot Ryssland och Kina påskyndar den frikopplingsprocessen. Och det gjorde du före den ekonomiska kampanjen som vi nu har sett.

Du har talat om en övergång från denna nyliberala globalisering där allt är sammankopplat, eller åtminstone kapitalet är sammankopplat globalt, till skapandet av ett slags, vad man kan säga är en slags ekonomisk järnridå.

Föregående artikelHur kan man avsluta kriget i Ukraina?
Nästa artikelLyssna på hyllade journalisten John Pilger
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. En bra sammanfattning av USA avsikter, vilka jag tror kommer att helt misslyckas. USA kommer att kollapsa precis som Romarriket. Kina kommer som tidigare i historien att bli den ledande globala kraften, men ledande i meningen att andra väljer att följa, inte att dom tvingas följa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here