Militärkupp i Niger – USA och Frankrike protesterar

13
1831

Militärkuppen i Niger, fördöms av flera länder, även av Ryssland, och av Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (engelskaEconomic Community of West African StatesEcowas). Ecowas ger kuppmakarna en vecka på sig att åter installera presidenten.

Denna artikel har först publicerats 30 juli  av ed. PS

https://steigan.no/2023/07/militaerkupp-i-niger-usa-og-frankrike-protesterer/?utm_source=substack&utm_medium=email

En militärkupp genomfördes i Niger den 26 juli 2023.

Militärledaren som iscensatte kuppen för att avsätta Nigers president Mohamed Bazoum har anklagat Frankrike för att blanda sig i landets inre angelägenheter och att inte respektera Nigers lagar.

På torsdagen gav armén sitt stöd till kuppledarna som har hållit president Mohamed Bazoum i Niamey.

Det hände samtidigt som anhängare av kuppen samlades i Niamey för att uppmana vad de kallade ”utländska styrkor” att lämna landet. Militären uppmanade till lugn efter incidenter under demonstrationer av supportrar.

Några demonstranter viftade med ryska flaggor och efterlyste stärkta band med Mali och Burkina Faso. Andra demonstranter brände franska flaggor.

Medan Frankrike meddelade i fredags att man inte ”erkänner myndigheterna” som ett resultat av kuppen ledd av general Abdourahamane Tchiani och anser Mohamed Bazoum, ”demokratiskt vald”, som ”den enda presidenten i republiken Niger”.

Frankrike har 1 500 soldater i Niger, ett land som anses vara en privilegierad partner till Paris i Sahel. Emmanuel Macron, som kommer tillbaka från Oceanien natten mellan fredag ​​och lördag, har redan ”med största fasthet” fördömt juntans kupp som störtade Mohamed Bazoum i onsdags. Landet, en före detta fransk koloni som blev självständigt 1960, är ​​en av Paris sista allierade i Sahel.

Red: ” Sahel (av arabiska: ساحل, sahil, ”Saharas gräns”) är en halvtorr gränszon i Afrika söder om Sahara och norr om de mer bördiga områdena söderut. Ytan är 3 miljoner kvadratkilometer, dvs 6-7 gånger större än Sverige.

Sahel sträcker sig österut från Atlanten genom norra Senegal, södra MauretanienMaliBurkina Faso, södra Niger, nordöstra NigeriaTchad och in i Sudan.[1] Större delen av Sahelregionen består av savann. Mellan Atlanten i väster till Sudan i öster övergår Sahel från halvtorra grässlätter till buskig savann.”

USA kommer att stoppa stödet för Niger – Kuppledaren: vi vill inte ha ert stöd

USA hotade att hålla tillbaka allt bistånd till Niger. Kuppledaren svarade: ”Vi behöver inte dina pengar. Ge dem istället till de miljoner hemlösa i USA.”

Från och med 2019 har USA haft en operativ drönarbas i Niger.

Basen drivs under ledning av USA:s AFRICOM, som verkar praktiskt taget över hela den afrikanska kontinenten. På deras hemsida har de en interaktiv karta där du kan läsa land för land där de är, officiellt, aktiva.

Det gäller inte minst ett land som Mali, där USA är mycket aktivt, tillsammans med Frankrike och med länder som Norge och Danmark i släptåg. Det gäller Burkina Faso, Nigeria, Benin, Ghana, Elfenbenskusten, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Senegal och Mauretanien, kort sagt hela regionen.

I ett kort meddelande från  statsministerns kansli den 9 februari 2018 konstaterades att en överenskommelse då hade kommit på plats om status för de norska styrkorna som sysslar med ”  kapacitetsuppbyggnad” i Niger.

En rik men fattig kontinent

Från naturens sida har Afrika enorma rikedomar och trots generationer av utländskt plundring finns det fortfarande väldigt, väldigt mycket kvar. Kanske är Afrika den rikaste av alla kontinenter, men samtidigt den fattigaste. Nu är kapplöpningen om dessa rikedomar igång igen, andan i Joseph Conrads  Kurtz  är tillbaka. Afrika kommer att plundras, och de fattiga kan bara ha det så bra. Red: Kurz är en mycket osympatisk kolonialisatör huvudperson och huvudprson i Joseph Conrads bok ”Mörkrets hjärta.”

Frankrike använder kärnkraftverk för 70 % av sin el. Uranet till dessa kraftverk kommer från  Niger.

Detta är vad USA:s  Africom  handlar om. Det är vad Frankrikes ingripande i Mali egentligen handlar om. Och det var detta som förstörelsen av Libyen, där Norges rödgröna regering i högsta grad var medskyldig, handlade mest om. Vi pratar om olja, gas, guld, uran, bauxit, fosfat  och nästan alla andra mineraler och råvaror man kan tänka sig.

Föregående artikelDe äger bankerna, vapenindustrin, varumärkena, medierna och teknikjättarna
Nästa artikelVad sa afrikanska ledare till Putin?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

13 KOMMENTARER

 1. ”Frankrike använder kärnkraftverk för 70 % av sin el. Uranet till dessa kraftverk kommer från Niger.

  Detta är vad USA:s Africom handlar om. Det är vad Frankrikes ingripande i Mali egentligen handlar om. Och det var detta som förstörelsen av Libyen, där Norges rödgröna regering i högsta grad var medskyldig, handlade mest om. Vi pratar om olja, gas, guld, uran, bauxit, fosfat och nästan alla andra mineraler och råvaror man kan tänka sig.”

  Jaha, kan det göras mer tydligt?

  Den av oss här hyllade Demokratin är en sugare!

  Undrar vad det är för företag som gör den här råvaru-utvinningen i Afrika?

  Afrikanerna är säkert arbetare där med dåliga löner men vem äger de här gruvorna och energibolagen?

  Det får en genast att tänka på den Europeiska kolonisationen av Afrika.
  Kanske Kina och Ryssland kan avsluta utsugningen och istället hjälpa afrikanerna med olika samarbeten?
  Kina med de industriella samarbetena och Ryssland med jordbruk och militära samarbeten.
  Båda länderna är kunniga inom sina respektive områden.

  • Man kan väl konstatera att Kina och Ryssland är Afrikas hopp! Man förstår ju att många ledare i Afrika är villiga att prova på något annat än att utnyttjas av västvärlden och de hoppas att Kina och Ryssland kan hjälpa dem att komma ur fattigdomen och utsugningen. Efter flera hundra år av västerländsk kolonisation och senare nykolonialism inser de flesta ledare med lite tankeverksamhet i Afrika att det inte fungerar, alltså dags för något nytt! Och det är det vi ser hända i Afrika trots all desinformation som fulmedia sprider.

  • @arbetarklass 1 augusti, 2023 At 09:27
   ”hjälpa afrikanerna ” Det är precis det Ryssland och Kina, med flera, arbetar på, och det som EU och USA desperat försöker stoppa. Det gäller även länderna i Latinamerika, stillahavsländerna och länderna i Asien. Alla tidigare plundrade och utsugna av ”väst”, men nu går det mot slutet på kolonialkulturen.

 2. Vad vi i verkligheten upplever är hur västs, USAs och Europas, och här Frankrikes, plundringståg och utsugning har nått vägs ände. Europa och USA byggdes på våld, krig, plundring, dominans, underkastelse och utsugning. Hela det systemet går nu mot sitt slut. Vad Frankrike har sagt är, ni har uran, vi behöver uran, skicka över det till oss, eller vi kommer och slår ihjäl er. Välkänt kan ”demokratin” styras och manipuleras till ett fungera som diktatur, och EU och USA är mästerliga i konsten. Sverige, Europa och USA exempel. Ukraina ett annat exempel, USA backade skådespelaren Zelensky som blev demokratiskt vald på löftet att skapa fred och välstånd. Vad fick ukrainarna, jo- krig och en masslakt av befolkningen, och nu kan ukrainarna inte bli av med den USA backade nazi diktatorn. Vad vi upplever är en smärtsam omvandling av världsordningen från ett kolonialsystem byggt på våld, plundring, dominans, och utsugning till en global demokrati i ordets egentliga mening. Hur ont kommer det att göra för svenskar, européer och amerikanare. Det beror på hur snabbt dom kan göra sig av med den gamla kolonialdiktaturen.

  • Nej. USA och ”väst” fasade för uppkomlingen Zelenskyj, de stödde mig veterligen helhjärtat motkandidaten den sittande presidenten Petro Porosjenko. Zelenskyj sågs av många i väst som mjuk, naturligtvis helt oerfaren och alltför pro-rysk, och måhända en ”farlig pacifistisk kraft”. Det är svårt att förstå idag, men året 2019 var det faktiskt så.

   • Tror dig den här gången.
    Bra att påminna om Zelenskyjs presidentens historia.
    Vad jag minns ville Zelenskyj ha fred istället för krig.
    Men USA och Väst ville annorlunda.

    Imperialisterna har makten, men hur länge till?

    • Zelensky fick två val efter att han blev ”president” från USA! Gör som vi säger och bli miljonär eller ”en liten etta med jordvärme” alternativt landsflykt till Ryssland som Janukovitj. Zelensky valde alternativ ett och på den vägen är det! Att han samtidigt svek de som bor i Ukraina tog han lätt på eftersom hans lojalitet ligger i Israel där kazarjudarna styr sedan länge!

 3. Det går avgjort en anti-europeisk våg i västra Afrika. Det blir inte mindre anmärkningsvärt att det är just dessa länder som skickar sina starkaste unga män som (illegala) migranter över Medelhavet för att söka ofta icke-befintliga arbeten och bostäder i just Europa.

 4. ”Ryssland har undertecknat avtal om militära samarbeten med minst 40 afrikanska länder. Det var ett av resultaten av Russia Africa Summit i förra veckan. 49 afrikanska stater deltog under toppmötet i St Petersburg. Nu sker en militär mobilisering för ett flerfrontskrig mellan gigantiska Afrika och Europa.

  Enligt Kreml var 49 av 54 länder på kontinenten representerade under Russia Africa Summit, varav 17 var stats- eller regeringschefer, vilket är något färre än under det inledande toppmötet 2019.

  I syfte att stärka försvarsförmågan hos kontinentens länder utvecklar vi partnerskap på det militära och militärtekniska området”, sa Putin under den andra och sista dagen av det andra toppmötet mellan Ryssland och Afrika.

  Ryssland uppger att landet har undertecknat avtal om militärtekniskt samarbete med fler än 40 afrikanska stater, till vilka Ryssland ska leverera ett brett spektrum av vapen och annan militär hårdvara.”

  https://newsvoice.se/2023/08/ryssland-militara-avtal-40-afrikanska-stater/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here