Moskva är värd för ett möte som syftar till normalisering mellan Syrien och Turkiet

1
725
Vi har behandlat detta ämne tidigare

Turkiet mot kurderna, och båda närmar sig Syrien och Ett hårt slag för USA: Turkiet ansluter sig till Rysslands förslag om ett avtal med Syrien.

Av Dave DeCamp på Antiwar.com 4 april 2023

Dave DeCamp.

De biträdande utrikesministrarna i Syrien, Turkiet, Iran och Ryssland  avslutade på tisdagen två dagars samtal i Moskva, som syftade till att arbeta fram ett normaliseringsavtal mellan Ankara och Damaskus.

Det finns inga tecken på att ett genombrott skett, men ett uppföljningsmöte på utrikesministernivå väntas äga rum inom kort. En källa i det turkiska utrikesdepartementet  säger till den ryska nyhetsbyrån  TASS  att de fyra partierna har kommit överens om att fortsätta samråden och planerar att hålla ett möte med utrikesministrar.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa att Moskva  hade föreslagit datum  för mötet mellan toppdiplomater från de fyra länderna. Samtalen denna vecka byggde på ett möte mellan Syrien och Turkiets försvarsministrar som  Ryssland var värd för i december 2022, och markerade första gången de två länderna förde samtal på denna nivå sedan 2011.

Damaskus har gjort det klart att varje normaliseringsavtal med Ankara är beroende av ett turkiskt tillbakadragande från det territorium som de ockuperar i norra Syrien. Ett närmande mellan Syrien och Turkiet skulle vara ett stort genombrott eftersom Ankara stödde det misslyckade regimförändringsarbetet mot Syriens president Bashar al-Assad och fortsätter att stödja anti-regeringskrigare på plats.

Samtalen mellan Syrien och Turkiet kommer samtidigt som andra regionala länder arbetar för att normalisera relationerna med Assads regering, inklusive Saudiarabien. Riyadh  förväntas bjuda in Assad  att delta i ett toppmöte i Arabförbundet som det är värd för i maj. Syrien sparkades ut ur Arabförbundet 2011.

USA motsätter sig att regionala länder normaliserar förbindelserna med Assad och föredrar att hålla Syrien isolerat och under förödande ekonomiska sanktioner. USA ockuperar också en betydande del av östra Syrien, där de flesta av landets olje- och veteresurser finns.


 

Föregående artikelDags att agera för fred! Protestera mot Aurora23!
Nästa artikelVem är stortjuven?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Det är inte minsta förvånande! Rysslands skickliga diplomatiska kår, till skillnad från sin amerikanska kontrahent, tillhör de absolut skickligaste i världen. Det brukar sägas på senare år att det enda land som har goda och produktiva relationer med alla parter i Nära Östern(Levanten) och Mellersta östern är just Ryska federationen.

    Amerikanska politiken har ju i det närmaste kraschat ut ur regionen: haverierna från Libyen i väst, det avsiktliga misslyckandet i den raktigenom falska fredsprocessen i Israel-Palestina, kaoset i Syrien, haverierna i Irak, Afghanistan och alla provocerande tilltag mot Iran (när man ensidigt sade upp det internationella iranska atomavtalet) har ju som avsikt att skapa en väst-östlig axel som en amerikansk kaoszon. Den har på sätt och vis lyckats.

    Det som inte lyckats i amerikansk favör är att länderna nu i denna amerikanska kaoszon vänder sig till Washington för trollformler, medicin och det alltid oundgängliga ”amerikanska ledarskapet”. Det har dessa länder med orientalisk klokhet och insikt insett. Länderna vänder sig nu till pålitliga diplomatiska kanaler efter sin geografi: Ryssland, Turkiet och inte minst Kina.

    Mellanöstern tycks ha gått in i den helt nödvändiga post-amerikanska epoken. Och det är klokt. Att kasta ut den främsta problemskaparen och bråkmakaren från Washington ur regionen är en synnerligen god början.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here