Vem är stortjuven?

27
1927

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

 

Det rapporteras här att

”Vita huset har meddelat att man inte planerar att återlämna ryska medborgares beslagtagna tillgångar.

Den amerikanska konstitutionen garanterar inte rätten till egendom. Hittills har den amerikanska kongressen varit upptagen av den ryska regeringens respekt för egendom. Således föreskriver lagen om ansvarsskyldighet för Sergei Magnitskij (Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act) från 2012 påföljder för den stöld som den ryska staten påstås ha begått mot Sergei Magnitskij.”

Och Väst har lagt beslag på 320 miljarder dollar som tillhör Ryssland. Sannolikt bidragit till att öka uppslutningen kring Putin och kriget.

Jag publicerade en artikel om Magnitsky-processen på Jinge.se i maj 2018 Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering

_______________________________________________________________

Om EU, Magnitsky och yttrandefrihet.

Från en artikel av Tara Palmeri med titeln ”Screening of documentary about whistleblower Sergei Magnitsky pulled at the last minute”Europaparlamentet stoppar film om Ryssland och ”visselblåsaren” Magnitsky i sista minuten.

En förhandsvisning i Europaparlamentet av en dokumentär om Ryssland 27/4 avbröts sedan advokater för änkan och en tidigare affärspartner till en hög profilerad kritiker av Vladimir Putin ingrep.
En timme tidigare hade ledamöter och gäster sett på filmen “The Magnitsky Act — Behind the scenes,” som försvarar den ryska regeringen mot anklagelser om att de låg bakom mordet på den framträdande visselblåsaren Sergej Magnitskij, då advokater klev in och kallade dokumentären ”förnedrande.”

Förhandsvisningen i parlamentet i Bryssel hade varit tveksam i flera timmar innan visningen då den kastar en skugga över en händelse med den Gröna gruppens vice ordförande Heidi Hautala, vars pojkvän, den ryske filmskaparen Andrej Nekrasov, gjorde dokumentären. Nekrasovs film hävdar att Magnitskij, snarare än att avslöja detaljer om en rysk komplott för att stjäla miljarder dollar från skattebetalarna och döende i händerna på polisen, som de flesta i världen tror, i själva verket var en brottsling själv. Filmen hävdar att han var i maskopi med VD:n för Hermitage Capitals investeringsfond, Bill Browder, för att lura av Ryssland miljoner dollar i skatt.

Magnitsky, som var en av Browders advokater, dog i ett rysk fängelse 2009. Browder säger Magnitskij dödades för att ha avslöjat skattebedrägeri och förskingring av 230 miljoner dollar av högt uppsatta ryska tjänstemän. Sedan dess har Browder lobbat i parlamenten i Europa och Nordamerika för att anta lagstiftning om mänskliga rättigheter inspirerad av fallet. USA kongressen 2012 antog en lag som kallas Magnitskij-lagen som hindrar ryska medborgare som förknippas med hans död från att resa till eller ha ekonomisk verksamhet i USA.

Den 27/4 krävde advokater för Browder och Magnitskijs änka Natalya Zharikova att producenterna av dokumentären, fransk-tyska nätverk ARTE TV, skulle stoppa visningen i parlamentet.
”Vi tror att filmen av Andrei Nekrasov, baserat på hans idéer och inte på dokument och fakta är förnedrande för Sergej Magnitskij anseende och förnedrande för en avliden, som inte kan försvara sig” sa Zharikova i ett uttalande.
Då man annonserade att visningen av filmen skulle ställas in sade Hautala att det finns några juridiska frågor som måste klargöras innan den kan visas offentligt.
Pavel Karpov, en av de ryska säkerhetstjänstemän som Magnitskij anklagade för förskingring, deltog i evenemanget i Bryssel och kritiserade Browder för att filmen drogs tillbaka, säger ”Jag antar att sanningen äntligen kommit ut”
”Jag förstår inte hur Europaparlamentet går med på att stoppa visningen av filmen utan rättegång och fakta, och varför de har så stränga sanktioner mot Ryssland”.

Nekrasov sade att han kanske vidtar rättsliga åtgärder mot Browder för att stoppa visningen av filmen och för att han kallat filmen kränkande.
”Herr Browders advokater är så mäktiga att de kan stoppa förhandsvisning av filmen, vilket jag tycker är en skandal ”, sade Nekrasov. ”Vad för slags yttrandefrihet är detta?”
Nekrasov sade att han hade ingen agenda och hade trott att Magnitskij var en ”hjälte” tills han kom över bevis i polisrapporter som fick honom att ändra åsikt.

”Jag har inget politiskt uttalande att göra”, sade han. ”Jag har varit en pålitlig försvarare av de mänskliga rättigheterna och jag har varit en pålitlig kritiker av Putin. Jag har gjort filmer om rysk brutalitet i Tjetjenien och det är därför jag började göra filmen om Magnitskij, som jag trodde skulle bli ytterligare en film om en människorättsförsvarare. ”

”Här finns viktiga fakta om dessa komplicerade finansiella bedrägerier. Det handlar om pengar”, tillade han.

EU-Observer skrev 2/5 ”Senior MEPs from the European Parliament’s main groups have urged diplomats to impose sanctions on Russian officials over the killing of anti-corruption activist Sergei Magnitsky.”…”The film blamed Magnitsky and Browder for the $230 million plot. But the German broadcaster behind the movie, ZDF, cancelled the showing at the last minute citing technical and legal issues. The film was due to be aired on the Franco-German Arte channel on Tuesday. But it remains uncertain if Arte will go ahead.” EU-Observer

Detta visar väl att EU-parlamentet här går emot yttrandefrihet och faktabaserad debatt och är för illegala ekonomiska sanktioner.

Föregående artikelMoskva är värd för ett möte som syftar till normalisering mellan Syrien och Turkiet
Nästa artikelUSA: Patriotismens död
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

27 KOMMENTARER

 1. Men hur kan Sverige acceptera att vissa
  reguljära utländska tv-kanaler, blockeras,
  som Russia Today, Sputnik, som ger den
  ryska synen på världen, och även korrekta
  nyheter om Sverige – många ser dessa,men Telia blockerar dem.

  Men att försvara koranbränning, till priset
  av skadad polispersonal, fordon för miljoner, det går bra. Detta jävla EU, har
  drivit fram detta krig, och energikris, prisökningar, flyktingar, varje fred i Europa,
  är ett vapentillstånd. EU har tagit oss som
  gisslan, som Azov- Zelenzky, Ukraina.
  Många länder vill lämna EU, som har
  förstört Sverige.

   • Det finns europeiska länder som är kritiska till EU
    Samt det finns rörelser i Europeiska länder som är mycket kritiska till EU.
    Jag läste för bara någon dag sedan att högernationalisten Marine Le Pen som nu kandiderar till presidentkandidat är kritisk till EU och vill att Frankrike ska närma sig Ryssland. På något sätt var det i alla fall. Minns ej vilket.
    Det har fått EU att reagera som nu försöker hitta någon skandal som kan hindra Le Pen till makten.
    EU är väldigt likt partiet Socialdemokraterna.
    EU är en hybrid av socialism och Fri Marknad där man liksom socialismen använder gruppen för att tillskansa sig makten på en imperialistisk grund.
    Likt Socialdemokraterna köper EU sig solidariteten med gemensamma pengar man konfiskerat från folket genom skatter.
    Med pengarnas hjälp kan man även få EU kritiska länder att vara kvar inom imperiet.
    Precis som Socialdemokraterna nu kommer locka till sig pensionärsväljarna med en tusenlapp extra i månaden så där lagom före valet.
    De övriga som har bil kommer att lagom innan höstens val få ett bilbidrag.
    EU är precis samma bidragssocialism och som faktiskt tilltalar många vänstermänniskor.

    Jag ber er lägga märke till att den här bidragssocialism inte finns i Ryssland, Belarus eller för den delen i Ukraina trots ett förflutet ur en kommunistdiktatur.

    Liberal demokrati är ett hopkok av olika ideologier till en falsk demokrati som ska garantera borgerligheten makten på folklig grund.
    Borgerligheten är urban och internationell så därför passar inte rörelser som nationalism och konservatism in, som därför kommer strida mot borgerlighetens intressen och därför bannas.

    Ingen av Ryskländerna styrs så länge än av någon borgerlighet så där står konflikten mellan väst-öst.
    Den västerländska borgerligheten vill erövra Ukraina men Ryssland säger Njet!
    Åtminstone till den östra halvan som befolkas mest av ryssar.
    Den västra delen av Ukraina får förmodligen den västliga borgerligheten göra vad de vill med bara den inte kommer utgöra något avgörande militärt hot mot Ryssland.

    Snart är Мариуполь befriat.
    Uttalas Mariuopel med korta vokaler samt ett avtonande L på slutet.
    Ska bli spännande och höra om det kommer avslöjas någon fabrik för biologiska vapen i stålverkets källarkatakomber eller om ukronazisterna tillsammans med NATO militärer lyckats utplåna alltihop.
    Jag tycker det är fel om Ryssland låter de här förbrytarna få fri lejd.
    Det är mer rättvist om Ryssland ställer dem till svars för sina handlingar samt möjligen brott mot mänskligheten.

    • Till Arbetarklass och andra språk- och stavningsintresserade:

     De ukrainska högernationalisterna accepterar inte de gamla grekiska svartahavsortsnamnens stavning som slutar på -pol, utan de skall egentligen på ukrainska sluta på -pil: städerna heter på ren ukrainska: Mariupil, Sevastopil och Krims huvudstad Semforopil – men det har inte slagit igenom. Inte ens på ukrainska kartor står det numera Mariupil (som det gjorde en tid) utan ännu den ryska benämningen Mariupol. Inte heller står det på internationella kartor Tjornobil på ukrainska, utan man använder ännu den ryska formen Tjernobyl (inte ens de ukrainatrogna CNN och BBC har lyckats lista ut detta faktum) . Engelskspråkig media är oerhört noga numera med ukrainsk stavning på kartor för Kyiv, Odesa (i.st.f. Odessa, den grekiska och ryska stavningen), Charkiv (istället för Charkov, Ukrainas ursprungliga huvudstad) o.s.v. Men västvärldens kunskaper om ukrainsk och rysk orts- och språkkunskap och historia är så bristfällig att det slutar med en pytt-i-panna av benämningar som oftast blir ganska löjeväckande.

  • Det kan jag med enkelhet förklara för dig.
   Så varför Sverige blockerar Rysk tv. Ryssland inleder en invasion av Ukraina och RT och resten har som främsta funktion att trycka ut Rysk propaganda, vad dom gör är att dom sprider diverse konspirationsteorier och alternativa förklaringar allt i ett syfte att som det så vackert heter på engelska muddy the waters dom vet att majoriteten i väst inte är dumma nog att gå på det men ni finns.

   Dom vet också att folks uppmärksamhet är väldigt kort. Så när något ont om Ryssland kommer fram är dom väldigt snabba på att trycka ut så mycket struntprat så snabbt som möjligt. Helst olika teorier i olika media samtidigt, på det sättet har ni alla möjlighet att ta just den som passar vad ni redan tror eller tycker.

   Personligen tycker jag det är fel att blockera dom. Vi är inte Kina eller Ryssland (som blockerar friskt) men det var ingen som ringde och frågade vad jag tyckte.
   Det är så uppenbart vad dom är så det är en väldigt liten del av folket som tror på det eller ens bryr sig om vad dom säger och det vet Ryssarna men som sagt alltid lurar dom nån.

   Nu kommer du skrika men Expressen svt CNN osv osv är ju propaganda för väst. Det finns naturligtvis en del sånt här i väst också men inte till den här graden. Skillnaden mellan ex RT och SVT är gigantisk du kommer säga nähä SVT är värre och du får tycka det om du vill men du har fel.

   Så nu till Koranen. Att bränna böcker är tillåtet i Sverige spelar ingen roll om det är Koranen,Mein Kampf eller den Amerikanska konstitution du vill bränna, you do you bränn vad du vill.

   Om vi skulle säga nej inte Koranen för då slår muslimerna sönder polisbilar och orsakar skador vad blir då nästa steg? Det finns säkert kristna som inte vill att nån eldar bibeln ska vi förbjuda det också? Eller du kanske vill bränna Nato stadgarna i protest, vad vet jag. Ska det vara förbjudet?

   Om man ger en religiös grupp speciella rättigheter så måste man ge samma till alla dom andra och vips så har vi hädelselagar.
   Du väljer religion, du väljer att tro på något. Vad du inte kan göra är att förvänta dig att andra som inte delar din tro ska bry sig om vad just din religion säger eller tycker.

   • Jag läser dagligen DN, får nyheter via SR P1 och SVT Rapport och läser/skummar RT dagligen sedan i februari 2022. Mitt intryck är att RT är mer sakligt, och RT återger ofta kritik mot Ryssland. Har rapporterat om demonstrationer i Ryssland mot kriget, och med bilder.

    Man skriver om den aktuella domen ”The former reporter, who also holds UK citizenship, was arrested in the spring of 2022 on suspicion of disseminating false information about the actions of the Russian military in Ukraine. Other charges were added as the criminal case progressed.

    Kara-Murza is a long-time critic of the Kremlin who has been employed by US state-funded pressure groups, and has extensively lobbied Western governments to sanction Russia. He is a close associate of exiled former oligarch Mikhail Khodorkovsky, and is considered a protégé of the late opposition figure Boris Nemtsov.

    The activist has denied the accusations and has insisted that the case is politically motivated. His lawyers have announced that they intend to appeal the verdict, alleging that “serious procedural violations” were committed.

    A member of Kara-Murza’s defense team, Vadim Prokhorov, previously noted that the case is the first in Russia to apply new laws on treason. According to the revised legislation, treason now includes assistance to states or organizations that engage in activities against the security of Russia, in addition to the transfer of secret information to third countries.

    Man skriver om Taiwan:
    The Australian FM argues the AUKUS pact was the best way of avoiding conflict with China
    A war over Taiwan would be “catastrophic for all” and there would be “no real winners,” Australian Foreign Minister Penny Wong said on Monday, adding that Canberra’s priority was to lower the temperature between the US and China.

    Jag när RT genom att ha placerat VPN i länder som Mexiko, Australien vilka inte följer EU:s odemokratiska censurpolitik. Man kan också nå via http://www.sventr.site/Russia. Då jag går in där nu får jag en varning om att siten är infekterad…

    En jämförande studie av RT och västmedia vore mycket intressant.

    • Få vet om att affärsmannen Browders pappa var ingen annan än den legendariske amerikanske ledaren(!) för kommunistpartiet CPUSA, tyvärr har jag glömt hans förnamn. Dagens nu dömde Vladimir Kara-Murza:s pappa är väl den kände historikern Sergej Kara-Murza. Vladimir Kara-Murza blev väl mest känd för att ha snyftat och storgråtit på den otäckt aggressive amerikanske imperialisthöken och militaristen John McCain:s begravning, den man som var med och ställde till med den amerikanska oredan i Ukraina 2013-2014.

     Och visst är det märkligt! Vid amerikanska krig och invasioner så stängs vare sig amerikanska tv-kanaler ned, inga amerikanska idrottslag hindras spela någonstans, och svenska NHL-spelare i Amerika svartlistas inte, och inga amerikanska maträtter och affärskedjor stängs ned och får byta namn.

     Fast vid nästa amerikanska krig, blir väl de nu ryska prejudikaten fullt gällande även för Washington. Säkert.

   • @Robban:
    1. Ditt inlägg var för långt för en enkel förklaring. Enkla förklaringar är en eller två meningar långa.
    2. Varför stängde inte Sverige USAs medier då USA ILLEGALT invaderade Irak, Afghanistan?
    3. Prova bränna en Tora eller en Talmud offentlig så ska du få se hur mycket ditt snack om frihet är värt. Jag kan berätta – noll och intet! Du skulle inte ens närma dig en torg inan du tystas, haffas och skickas till Tumba skrikande ”yttrandefrihet” 🤣🤣🤣

    • 1. Det är sant det blev lite långt men sånt e livet hoppas du kan förlåta mig för mig misstag.

     2. Du vet svaret på den frågan helt utan att jag behöver hjälpa dig. Men vi kör på. USAs medier vilka exakt menar du?. Dom stora bolagen är privatägda, fox ägs exempelvis av en Australier. RT är finansierat av Ryska staten.
     Skillnaden i hur ämnen behandlas är också enorm. Se ovan för att förstå vad RTs roll är. Du kommer att påstå så inte är fallet vilket naturligtvis står dig fritt att göra men det ändrar inte fakta (hur många journalister är det som slutat live på RT för att dom inte vill föra fram Ryska propaganda längre?)

     3. Se där en Talmud eller en Torah, du nämnde inte bibeln, jag vet varför du inte gjorde det men snälla ge din förklaring.
     Varken du eller jag vet som skulle hända, det lämnades in en ansökan men den drogs tillbaka. Det kan vara så att det skulle benämnas som hets mot folkgrupp då judar faktiskt är en folkgrupp. Muslimer är inte en folkgrupp. Förstår du skillnaden?

     Personligen säger jag bränn vad fan du vill om det roar dig. Hets mot folkgrupp är en absurd lag.

     • Nyheter för dig @Robert. Igår dog den första Leopard2. Nekrofilin publicerades på flera alternativa medier som t ex den här https://sonar21.com/yes-americas-political-elite-are-really-this-delusional/
      Bilden på den omkullkastade tyska Leopard2 är så rolig så rolig – Njut🤣

      Nekrofili sidorna i västmedier låtsas som annat. Kanske ska vi göra en insamling så att t ex DN kan ha det? Vad säger du @Robban?

      Jag undrar också vart signaturen @Leopard2 – han som kört här ungefär så här ”vänta bara tills Leopard är i ukraina ska ni få se …” håller hus? Är han på begravningen av det FÖRSTA tank offret tro?

   • Varför blockeras inte ”nyheter” från USA för länge sedan det är ju bara propaganda för regimen och Deep State? De har ju startat minst 7 krig med miljoner döda och borde censurerats för länge sedan om man ska gå efter den klent begåvade ”Roberts” sätt att se! Hyckleri kallas det visst…Skulle ”Robert” läsa RT så skulle han snabbt förstå varför RT är så populär i USA…Riktiga nyheter som avslöjar desinformationen de får till livs från fulmedia som CNN, NBC, NYT osv…

    • Men Benny svaret till din fråga har jag ju redan gett. Ska du hitta nåt motsvarande RT i USA får du ta ex Newsmax vilka fungerar lite som RT fast för Trump inte för USA.

     Jag förstår att det är tilltalande att kalla andra klent begåvade, det måste vara spännande att tro att man sitter på nån sorts sanning som alla andra är för dumma för att förstå. Jag tyckte också det var spännande med konspirationer och the deep state när jag var tretton år och tittade på x-files.
     Men sen växte jag upp studerade och pratade med människor och insåg att nej så fungerar det inte. Du borde testa det.
     Men det är.väl så att har man inte så mycket annat i livet man klarar av så blir det nog ännu mer tilltalande att tro att jag har minsan sett sanningen.
     Men vad vet jag det kan ju också vara så att det är Benny som sitter på sanningen som han i sin ofantliga visdom så snällt delar med sig av till oss klent begåvade.

 2. ”Magnitsky, som var en av Browders advokater…”

  Magnitsky var ingen advokat, det framkom av en senat utfrågning. Från ”spiegel”:
  Under ed och konfronterad med åtskilliga dokument svarar han ödmjukt – i motsats till sina offentliga framträdanden. Advokat Mark Cymrot, en barsk advokat med mustasch, korsförhörde honom i sex timmar. Var Magnitsky en advokat eller en skatteexpert?
  ””Han representerade mig i domstol.”
  Hade han en juridisk examen?
  ”Inte vad jag vet.”
  Gick han på juridik?
  ”Nej, han gick inte till juridik.”
  Hur många gånger har du sagt att han var din advokat? 50, 100, 200 gånger?
  ”Jag vet inte.”
  Har du någonsin sagt att han inte hade en juridisk examen?
  ”Nej.”

  ”I augusti uttalade Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna sin dom i Magnitsky-målet: Ryssland var tvungen att betala anhöriga till den avlidne 34 000 euro för att staten borde ha skyddat fångens liv och hälsa. Det finns ingenting i domen av ett mord. Domarna tar dock isär historien om visselblåsaren som påstås fängslas för hämnd: Magnitskijs arrestering var inte godtycklig och myndigheternas handlingar var inte skadliga. Utredningen mot Magnitsky började 2004, långt innan han gick till myndigheterna för första gången. Så står det på sidan 39 i domen. På Twitter beskriver Browder beslutet som en ”överväldigande seger”.
  Hans kampanj skapade en slags argumenterande maskin för evig rörelse, ett svänghjul som skjuter sig om och om igen. Han mottogs nyligen av diplomater från Finland, som innehar EU-rådets ordförandeskap. Det handlade om europeiska Magnitsky-sanktioner. ”Den europeiska Magnitsky-lagen blir verklighet”, twittrade Browder i mitten av oktober. Chanserna för framgång är inte dåliga: dess historia är bara för bra för att vara fel.”
  https://www.spiegel.de/wirtschaft/russland-der-fall-magnitski-story-ohne-held-a-00000000-0002-0001-0000-000167093479
  även:
  https://www.spiegel.de/wirtschaft/fall-magnitski-wie-wahr-ist-bill-browders-russland-story-a-1297858.html

  Judgment Magnitskiy and Others v. Russia – detention and death in detention of Russian tax adviser. Press Release – Chamber Judgments | Published On 27/08/2019
  THE TAX EVASION
  Court gets right that Magnitsky was rightfully arrested
  The Court: “On the same day he was arrested on suspicion of having assisted tax evasion and placed in police custody in Moscow.”
  Documentary evidence & statements by people who did sham work for Browder’s companies
  The Court said: “The accusations were based on documentary evidence relating to the payment of taxes by those companies and statements by several disabled persons who had confessed to sham work for the two companies. One of them testified that he had been in contact with Mr Magnitskiy, had received money from him and had assisted him in finding other sham employees. He also said that Mr Magnitskiy had told him what to say if questioned by the authorities and had asked him to participate in a tax dispute as a witness.”
  The sham was to say that these disabled workers were Browder’s employees so he could get a big tax write-off.
  “The next day an investigator interviewed him initially as a suspect, and then as an accused. He was charged with two counts of aggravated tax evasion committed in conspiracy with Mr Browder in respect of Dalnyaya Step and Saturn.” [They were two shell companies Browder set up in Russia to hold the shares he bought.]
  “During the interview Magnitsky argued that he had neither prepared nor submitted tax declarations on behalf of those companies, that he had not arranged for the employment of the disabled persons and that they had not pretended to work, but had actually worked for the companies.”
  That was a lie, as he had organized the fake operation, and the workers named him. Browder admitted to the scam in his 2015 U.S. court deposition.
  (https://c1.100r.org/media/2017/10/Browder-Deposition-April-15-2015.pdf)

  “The Court observes that the inquiry into alleged tax evasion, resulting in the criminal proceedings against Mr Magnitskiy, started in 2004, long before he complained that prosecuting officials had been involved in fraudulent acts.”
  The Court concluded that Magnitsky’s “arrest was not arbitrary, and that it was based on reasonable suspicion of his having committed a criminal offence.”
  Court: Arrest after Magnitsky planned to flee the country
  https://medium.com/@lucykomisar/european-court-of-human-rights-says-russians-right-to-arrest-magnitsky-for-tax-evasion-but-claims-f387febd1f1d

 3. Det vi ser nu från Washington var självklart väntat. ”Frusna” och ”beslagtagna” tillgångar, fattade av politiska instanser som ingenting har med rättstatliga begrepp och domstolsdomar att göra, är ofta kallade ”internationella sanktioner” (som alltså bara kan bli internationell lag om de antas i Förenta nationerna) skall nu gå till allehanda mål och instanser som står Washington nära: som ”krigsskadestånd” (säkert välförtjänat) till Ukraina men utan att ha passerat minsta internationell lags principer och tillämpningar.

  Man kan undra hur det går för den amerikanska dollarn som valuta och det internationella förtroendet för den? Vilka mer fristående affärsmän i Asien, Europa och andra världsdelar kan spara tillgångar i amerikansk dollar om vilken politisk instans huxflux bara kan beslagta dessa pengar helt rättslöst och behålla dem, med beslut som inte går att överklaga i någon domstolsinstans (den exakta grunden för en rättsstat) bara grundat på dagens politiska väderprognos i Washington -som är huvudstaden i vad som ingen kan ignorera som varandes västvärldens mest dysfunktionella och instabila demokrati?

  En närmare titt på det amerikanska demokratiska partiets närmast egen ekonomiska Q-Anon-sekt med ekonomiska sanktioner mot till exempel Ryska federationen visar på ganska märkliga fakta.

  De länder som ingår i denna ”världsaktion” bestående av de amerikanska Förenta staterna själva, Kanada, Storbritannien, EU och Australien och några få öriken i Stilla havet som inte syns på en karta – resten av världen -ett slags resten utan västern- hela Afrika, hela Sydamerika och Latinamerika upp inkluderande till och med själva Mexiko (som vägrar följa den amerikanska politiken, modigt nog), hela OPEC-regionen, Turkiet och naturligtvis hela Asien: har helt slutit upp på den kinesiska och ryska linjen i denna fråga.

  Man kan faktiskt inte dra någon annan slutsats än att de amerikanska Förenta staterna helt enkelt har anspråk på att isolera Europa och knäcka dess ekonomiska förbindelser med Asien, Afrika och den arabiska världen. Det är alltså en indirekt ekonomisk och geopolitisk krigföring som kommer att få långtgående, framtida och allvarliga ekonomiska konsekvenser för just Europa -och är just inriktat på att långsiktigt också skada och hindra Europas utveckling. I denna dagens amerikanska politik ser vi självklart att det finns en indirekt amerikansk geopolitisk krigföring mot just Europa.

  En annan iakttagelse bland de ganska fåtal länder som nu slutit upp bakom den amerikanska sanktionspolitiken och ekonomiska krigföringen inte bara mot Ryska federationen, utan också riktad mot Europas handel med Euroasien och Asien (en handel som Washington vill skada så mycket som möjligt) liksom Washingtons underliggande politik att skada Europa -vi minns bara den amerikanske republikanske ”säkerhetspolitikern” John Boltons plan och fullt utvecklade tankar på att helt enkelt förstöra och ”sänka” (som uttrycket var exakt) den europeiska valutan, Euron.

  De länder som slutit upp i Washingtons aktioner har en annan skrämmande dold statistik: de är alla de länder i världen som har mest utlands- och statsskuld per invånare, alla länderna med mer än 10 000 U.S.-dollar per invånare -alltså länder som helt enkelt parasiterar på resten av världsekonomin. Två länder på denna lista i Sydamerika med stor statsskuld: Chile och Uruguay, har dock inte anslutit sig till den amerikanska sanktionspolitiken, som naturligtvis kommer att drabba Europa värst i längden: ett av Washingtons sluga långsiktiga mål, och ett ganska ondskefullt sådant.

  Europa har gått i den amerikanska fällan. En nyhet som naturligtvis inte kan och får nämnas i västerländsk media i dessa dagar är att den ryska rubeln har återstabiliserats till dess förkrigsnivå som den låg på i januari och februari 2022.

  Resten av världen tror jag klokt och insiktsfullt nu ser en unik chans att kasta av sig den amerikanska ekonomiska tvångströjan, handel mellan dessa länder överges alltmer i dollar för avtal i andra valutor. De nya energi-och handelstraktaten mellan Indien och Ryska federationen har helt upphört med den amerikanska dollarn. Washington har i dessa dagar kontaktat och ”varnat” Indien för dess relationer med Moskva -en ekonomisk och militär allians som varat sedan början av 1950-talet som Indien självklart inte har minsta vilja och anledning att upphöra med, utan tvärtom. Energihandeln Ryssland-Indien året 2022 är nu fyra gånger större -med avsikt- än den var förra året 2021, dessutom på Indiens begäran. Indien kan inte heller överge de ryska kontakterna och sin viktigaste allians, ty det är Moskva som håller Indien och Kina lugna och någorlunda fredliga och man kan hålla en enig sammanhållen allierad politik i Asien mot den nya gemensamma fienden: de amerikanska Förenta staterna: Asiens helt och fullt nya fiende.

  Stänger Ryska federationen av naturgastransporterna till bland annat Tyskland snabbt denna dag, kommer den tyska ekonomin tappa tio år i ekonomiskt värde och gå in i en lång, mångårig recession. Det vet Moskva, och det vet Berlin. Frågan är vem som kommer att agera först.

  Washingtons mål är solklart:den europeiska ekonomin och Euro-zonen, världens största, liksom handeln mellan Europa och Asien -också världens största- måste krossas.

  Washingtons ekonomiska krigföring har bara Ukraina som ett välkommet och lämpligt svepskäl. Det är de ekonomiska och politiska relationerna mellan Asien, Euroasien och Europa man vill krossa.

  Tro inget annat. De amerikanska Förenta staterna har seglat upp och blivit Europas indirekta, diskreta, dolda och rentav hemliga geopolitiska dödsfiende.

  Europas politiker är tyvärr ännu alltför korkade och amputerade av amerikansk hjärntvättsvokabulär och propaganda för att inse det.

  Europa håller på att gå förlorat.
  Europa bör ställa upp ett PROGRAM 2035: till år 2035, bör Europa vara helt avamerikaniserat i militär och ekonomisk beroendeställning och helt återeuropeiserat, fritt och självständigt.

  Europa behöver mod och fri tanke. Ukraina och det beklagansvärda kriget där är nämligen inte det sista amerikanska geopolitiska äventyret att destabilisera Europa och Euroasien, utan det kommer tyvärr nya projekt.

  • Helt korrekt genomgång Johan. Och vidare kan inget genomföras utan medgivanden från rothschldarn i the ’city’ o rockefellrn i denver via washington, som skickar det till ”allas vårt eu” (och därefter går washington in och köper mer av den ryska oljan och gasen, stick i stäv mot kraven på bryssel). Europa måste omedelbart lämna ”eu”

   • MEN!! Vi skall INTE slå sönder EUROPEISKA strukturer och därmed direkt istället DE FACTO låta de amerikanska maktstrukturerna ta över de avskaffade europeiska. Detta är ett felaktigt -och rentav fullt galet- tänkande som finns långt ute på höger- och vänsterflankerna i politiken.

    Ersätt en massa amerikanska militära strukturer och kommandon inne i Europa med enbart europeiska, skrota amerikanska finansinstituts monopol på de europeiska debit- och kreditkorten (VISA, MasterCard, American Express m.fl.) och ersatt dem med rent europeiska finansstrukturer – och börja betala europeisk import i stora handelsavtal med euro-valutan, även i förhållande till OPEC.

    Det är bara genom att stärka de europeiska strukturerna Europa kan bli starkt, frihetligt, självständigt, oberoende och ett moraliskt demokratiskt föredöme i världen. Den som vill slå sönder de europeiska strukturerna går bara amerikanernas och Washingtons våldsetablissemangs ärenden och ränker till mötes – oftast mot sin egen avsikt och vilja.

    Den som vill knäcka den avskyvärda och alltid dödsbringande amerikanska krigsimperialismen skall satsa på just Europa; stärka den Euroasiatiska politiska handelsaxeln Paris-Berlin-Moskva-Beijing – det är där världens framtid och fred kommer att vila på. Och det är bara så vi kan utfasa den onda amerikanska maktpolitiken i Europa.

    Spring aldrig som knasiga sjättekolonnare Washingtons ärenden genom att knäcka våra EGNA europeiska strukturer!! Detta kommer att bli 2000-talets viktigaste politiska hemläxa och stora mission för oss alla européer. Vi måste alla lämna det amerikanska politiska mentalsjukhuset bakom oss i europeisk politik.

    • Det europeiska ska byggas och utvecklas, inte avvecklas. Det är ”eu” som artificiell konstruktion med washington/’city’stooges som helt och hållet mååste bort, inget annat. På samma sätt måste amerikanerna göra, de mååste ha bort/neutralisera washingtonisrael’city’krigsenklaven för att få ordning på sitt land

     • Små europeiska länder kan bara bli starka i unionen. Annars blir vi lätta offer för Washingtons militära våldsetablissemang och ränksmidande pseudo-fascistiska tankesmedjor. Nu har till och med den galna superkonservativa amerikanska anti-abortrörelsen hittat hit med en massa rättsprocesser i europeiska domstolar med amerikansk förebild.

      Europa kan ha en armé på sitt territorium: sin egen eller någon annans. Ännu har vi de dominerande amerikanska ockupationsstyrkorna här sedan 1945. De avser inte åka hem frivilligt.

      Den som försvagar de all-europeiska institutionerna i bl.a. EU medverkar enbart ännu mer till att transformera europeiska länder till amerikanska vasallliknande pseudo-delstater.

      Är det så de EU-fientliga krafterna vill ha det -och istället gå Washingtons ärenden indirekt istället för att vara herrar i vårt eget hus på Europas heliga jord? Vill Europa verkligen ha mer amerikanism och skitig Coca Cola-kultur?

      Vi borde ha en all-europeisk folkomröstning om detta inom Europeiska unionen: skall europeiska stater och militärer ha helt och fullt kommando över de europeiska territorierna med enbart europeiska kommandon på våra territorier, eller överlåta allt åt amerikanska militära strukturer och kärnvapenbaser som alltid skiter i de europeiska intressena?

      Låt återeuropeisera Europa och ta över all europeisk makt från de amerikanska ockupanterna!

 4. Ryssland tycks snarare gå mot en briljant framtid därför att dollardominansen dör som vi skriver detta, därför att världsekonomin går mot en råvarubaserad ekonomi, bort från en dollarbaserad ekonomi, och räknat i råvaror är Ryssland mycket dominant och starkt. Sedan självdestruerar västs USA hegemoni i skenande inflation och galopperande räntor som fräter sönder länders ekonomi inifrån samtidigt som USA sanktionerna eldar på förloppet. Credit Suisse-strategen Zoltan Pozsar skrev nyligen att Ukraina händelserna driver fram en helt ny ekonomiskt världssystem och ordning baserat på råvaror i öst, inte USA dollarn. Nu talar man om råvarureserver, inte valutareserver. EU och USA ekonomierna är de som tar mest styrk. Källa Zero Hedge och Bloomberg
  https://www.zerohedge.com/geopolitical/bretton-woods-iii-china-begins-buying-russian-coal-and-oil-yuan
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-04-07/russian-coal-and-oil-paid-for-in-yuan-to-start-flowing-to-china?sref=6uww027M

  Varken Ryssland eller Kina kommer att acceptera ett amerikanskt plundringståg. Detta är en mycket intressant artikel där Tysklands pensionerade Brigader General Erich Vad uttalar sig. Han var tidigare rådgivare till Merkel. Ukraina är bara en fortsättning på USAs krigsexpansion genom länder som Irak, Syrien Libyen och Afghanistan. Länder som Sverige har frivilligt gått ner på knä och underordnat sig USA, precis som Sverige en gång underordnade sig nazisterna.

  https://freewestmedia.com/2022/04/16/fury-erupts-over-comments-of-merkels-ex-military-advisor-on-ukraine-war/

  Vad som nu gäller för den fria världen, den som USA inte kontrollerar, är att stoppa USA i tid innan USA lyckas upprepa Hitlers och Nazitysklands drömmar om en världsdominans och hegemoni, och innan det har utvecklats så långt som det hade hunnit göra 1945.

  • Helt korrekt bäste Karl W!

   Globalismen och snart den före detta dollarbaserade internationella ekonomin i den en gång unipolära världen har verkligen krossats i dessa dagar. Det kommer att bli det viktigaste resultatet av det ukrainsk-ryska kriget.

   Euroasien och Asien kommer att dumpa dollarn fullständigt (på grund av affärsmässig säkerhet), och det rår den amerikanska statsledningen själv för på eget bevåg: investerare kan inte lita på att äga dollar, då de bara kan beslagtas, frysas och allt vad det kallas -för att försvinna för alltid.

   Vi ser den unipolära världens och globalismens kollaps i dessa dagar och en helt ny multipolär värld födas. Att gå med i Nato idag kan säkert på kort sikt -i hastig affekt- stärka länder som Finland och Sverige -men det är som att gå med i det överciviliserade Brittiska imperiet åren 1948 och 1949, efter Indiens frigörelse: gårdagens mögliga politik helt enkelt. Man kunde ännu dricka thé civiliserat även efter Indiens frigörelse åren 1947-1948, men var då tvungen att köpa de indiska théerna till civilisationens marknadspris från det fria Indien. Rövarna och utsugarna i London kunde inte längre helt enkelt stjäla dessa produkter från Indien.

  • Folk i EU kommer snart att märka att det är den reala ekonomin som är viktig och inte spekulationsekonomierna i västvärlden! Man kan inte äta papperslappar eller konsumera ettor och nollor i datorer som en del tycks tro…I Tyskland testade man trycka papperslappar i mängder på 1920-talet med känt resultat. Mat på bordet skapas genom jordbruk och djurhållning, energi kommer från olja, gas och kärnkraft (resten bara nys i det stora hela) och konsumtionsprodukter skapas i fabriker m m. Ju fortare befolkningen i EU lär sig detta desto fortare inser de att nynazisterna i Ukraina måste stoppas och USA:s inflytande måste bort från Europa så att kontakterna med Ryssland återskapas….Den stora frågan är om Ryssland kommer att lita på EU igen? Tror knappast det…

   • Och folk börjar nu märka att västvärldens låtsasekonomier går på knäna och hålls uppe med konstlade medel. Det tog mindre än ett år att bli sannspådd och krisen kommer att bli långt värre när massarbetslösheten brer ut sig och ekonomin fortsätter sin spiral nedåt. Sötebrödsdagarna är över gott folk så se till att se över er ekonomiska situation!

 5. Det finns många rörelser inom flesta EU länderna som vill lämna EU. Tror du ärligt ens svenska befolkningen får veta hur mycket makt Bryssel har över vårt land, med ALLA korkade regler. HELA EU är bara byggt på nyliberalismen OCH INGET annat. Det är HELT nyliberalismens skräp och skit. Det bara är så. Befolkningen får ALDRIG veta ALLA korkade FASTA regler och makt dessa nyliberala idioter har över HELA EU projektet. Det som var byggd på att vara fredsprojekt inom Europeiska länder, har sedan många år sedan kastats åt papperskorgen. Det är liberalismens dröm och korkade idiotiska regler och makt som förstört MASSOR i vårt land sedan inträdet. Bortsett från att vi EU även är en renodlad vasall-stat åt Washington, EXAKT som ALLA liberalismen vill och velat. Men EU är korrupta falska idioter som ENDAST rånar och rånat oss Sverige. Det har bara blivit försämringar ALLT. Man borde ägnat sej åt det som var meningen med detta projekt EU som är fredsbevarande. Att flyga fritt mellan länderna, och ha en öppen handel med varandra RÄCKER! Det borde och skulle stannat där dessa 2punkter. Dvs kunna resa fritt mellan länderna, och ha en öppen handel med varandra, de inga problem. Men vad i skogen är övriga hundratals liberala SKIT regler? Vi har ENDAST förlorat och förstört vårt land genom medlemskapet. Och någon fredsprojekt som det var meningen att ägna sej åt har man HELT saknat. Följa och lyda under EXAKT samma försvar och utrikespolitik som Pentagon maffian och INGET annat. Kolla upp några av dessa hundratals regler och ni kommer tappa hakan och ALDRIG tro de ni ser,läser. Liberalerna/liberalismen lever rena drömmen men övriga är HELT åt papperskorgen. Liberalerna älskar av någon anledning att hålla i husses pungkulor av NÅGON anledning. Vore medierna ärliga om detta och vad vi får och fått genom medlemskapet, vore befolkningen jävligt missnöjda och upprörda. Vi blir rånade och utskrattade av dom korrupta EU länderna som tacksamt tagit emot våra pengar i decennier. Medans här hemma är de åt skogen. Och den högre Arbetslösheten i Sverige har ALDRIG fått stabilitet/minskat igen sedan inträdet. Nej de åt skogen och bara Washingtons vasall-stat EU på ALLA sätt

 6. Usa kommer behålla dom ryska pengarna. Man kommer också samma sekund ta ALLT tillbaka som skickats till Ukraina. Vilket är hundratals miljarder när man summerar ALLT. Sedan återstår se vad tjuvarna gör av de övriga. Men ALLT som skickats till Ukraina ska/kommer samma sekund först räknas ut och behållas. Det är EJ små summor, det är flera hundratals miljarder svenska kronor när man summerar allt. Sedan återstår att se vad världens största tjuvar Gud någonsin skådat, gör med övriga miljarderna. Som jag förstått är väl totala summan mellan 3200-3500 miljarder kr. Rätta mej om jag har fel med siffrorna. Men är nästan helt säker att de ligger kring där emellan. Annars får jag kolla upp det igen och återkomma med exakta siffrorna

  • Tjuvpacket i USA kommer även att behålla guldet man stal i Ukraina, Libyen och det guld man inte vill skicka tillbaka till Tyskland trots påstötningar. Frågan är vad statusen är på Venezuelas guld, är det kvar i London eller har USA redan snott det? Och hur är det med det svenska guldet som ska finnas i London, var finns det? Frågorna hopar sig men ingen vågar öppna käften i protest väl medvetna om konsekvenserna. ”En liten etta med jordvärme” kanske inte är så lockande så det är bäst man tänker efter före?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here