När började vänstern blint följa den härskande klassens agenda?

12
1322

En artikel av Thomas Fazi 22 juli, översatt från Steigans nättidning.

Publiceras som en uppmaning till särskilt dem som anser sig vara ”Vänster”. För lättlurade? För flata? Uppmaning till kritiskt tänkande.

0

Den italienske journalisten och författaren Thomas Fazi har tillhört den italienska vänstern under hela sitt politiska liv. Nu känner han att vänstern är chockad och oförmögen att se igenom de politiska kampanjer som den härskande klassen släpper lös för att främja sina klassintressen. Han skriver kort om detta på Twitter:

Av Thomas Fazi.

Jag är verkligen förvånad över oförmågan hos människor, särskilt på vänsterkanten, att skilja förekomsten av ett problem från etablissemangets politiska användning av det senare. Ja, Covid var verklig – men den utnyttjades helt klart av de härskande klasserna för att driva igenom en auktoritär pro-företagsagenda som faktiskt förvärrade krisen.

Ja, klimatförändringarna är verkliga – men de används lika tydligt av samma eliter för att driva igenom en lika auktoritär oligarkisk agenda som inte har något att göra med att faktiskt lösa problemet.

I båda fallen manipulerades/är vi manipulerade genom uppenbara propagandatekniker till att tro att vi hade/måste koncentrera oss på ett enda mål (”plana ut kurvan”, ”minska utsläppen”) och acceptera drastiska åtgärder – Zero Covid då, Net Zero nu – med liten hänsyn till den bilaterala skadan av dessa åtgärder (vilket är uppenbart i båda fallen). Och allt för att ”vetenskapen säger oss det”.

Att dekonstruera sådana berättelser från den härskande klassen var förr standard i vänsteranalys, men idag verkar det som att om man tror på att det finns ett problem så finns det inget alternativ att blint följa de påstådda lösningar som eliten kommer med. Om du inte håller med om dessa lösningar betyder det att du påstås förneka existensen av problemet (du är en ”förnekare”).

Möjligheten att tro på existensen av ett problem, men ändå vara starkt oense med etablissemangets politiska användning av det senare, verkar inte längre vara ett politiskt acceptabelt alternativ. Synd.

Gravjournalistik under ”klimatsommaren” 2023. Skrattar man åt detta är man en ”förnekare”.

Tillsammans med Toby Green har Thomas Fazi gett ut boken The Covid Consensus , som fått många bra recensioner:

Följ Thomas Fazi på Twitter .

Vi är glada över att kunna publicera artiklar av Thomas Fazi på steigan.no.

Föregående artikelStora förluster i Ukraina – men Biden vill ha mer krig
Nästa artikelÄr Ryssland ett imperialistiskt land? Avsnitt 2.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Vänstern, som arbetarrörelse, gled gradvis över till globalisternas läger. Men av praktiska skäl brukar år 1968 sättas som tidsgräns i förvandlingen. Idag har vi två huvudfåror av vänster. Dels den som denna blogg representerar. Dels den som godtar västs oligarker, även gillar Nato, dragkulturen och annat vämjeligt, samt utgör besättningen på PK-media, ej minst på SR och SVT. Den vänstern borde kallas ”Fuskvänstern”.

  • Det är de som brukar kallas ”Åsa-Nisse Marxister” som i slutet av 1960-talet infiltrerade arbetarrörelsen! Det var oftast ungar till rika föräldrar typ Jan Guillou, Mikael Wiehe och många andra som såg till att utvecklingen gick snett för vänstern. Frågan är om de gjorde det av ideologiska skäl eller helt enkelt var bulvaner för oligarkerna i Sverige? Finansmannen Gardell gick ut häromdagen, tog bladet från munnen och sa som det var…Wallenberg och USA styr Sverige i praktiken och det är därför som det inte är någon större skillnad i politiken trots regimskiften.

   • Att en arbetarrörelse ens tolererades i Sverige var av samma skäl som att FDR Hitler och Mussolini tolererades på andra håll.
    Arbetsfred i industrin inför det planerade storkriget.
    Det har aldrig existerat ngn fri arbetarrörelse.
    Det enda som kan skapa frihet är styrka
    Att en stat inte överbetonar jämlikhet utan även excellens i olika sammanhang.
    Det är vad Kina gör nu.
    Guillou och Wie är kändisar.
    Kändisar har en beundrarskara som de är beroende av.
    Beundrarskaran hjärntvättas av imperiet.
    => Imperiet styr kändisarna.

 2. Tack Benny för kompletteringen! Åsa-Nisse-marxister vill jag minnas var smeknamnet på dåvarande centerpartister, som visade vissa ”röda” drag.

 3. Vänstern är den härskande klassen. Den låter skattebetalarna finansiera sina reklamkanaler, sprider dyngan om klimatångest och alla kön utom de två som faktiskt finns. Den sprider själv hat och hot, hindrar all debatt med härskarteknik. Dess strategi är att förvirra genom att ta över språket och förändra ordens innebörd. Strategin och taktiken finns faktiskt redovisad i Orwells 1984, det har pågått ända sen ryska kommunistpartiets maktövertagande.

  • Ja, Bonnierkoncernen är ju väldigt ”vänsterorienterad”! Mig veterligen sitter hela den svenska bombhögern på Bonnierkoncernens redaktioner.

   In i vår tid, många år efter den amerikanska Irakkollapsen, yppade Peter Wolodarski (CD på Dagens Nyheter) häromåret att DN:s helhjärtade kampanj och ”analys” i ledare och annat, kring Bonnierpressens krav på Sveriges inträde i Irakkriget år 2003 på ”frihetsländernas” sida, helt enkelt var HELT FEL.

   Arbetarna och dess valda ledare i partierna, skall vara herrar i sitt eget land.

   Om de utgör etablissemanget eller något annat, är därför en överflödig fråga.

 4. Lite info till ”Johan de Nauclear” om maffian i Bryssel! Urusla fan der Lying, ordförande i det genomkorrumperade EU har beställt 1,8 miljarder ”corona-vaccin” doser av sin gode vän, Albert Bourla, VD på Pfizer till ett värde av miljarder Euros! Dessutom är beställt miljoner injektionssprutor till ett okänt belopp men säkert över en miljard det också! Urusla fan der Lying är gift med Heiko von der Leyen general direktör på Orgenesis som tillhör Pfizer-koncernen. Givetvis vägrar Urusla lämna ut några uppgifter kring affären. Där ser man vart alla EU-pengar går till!

 5. Om man gör en klassanalys av vänstern kommer man att finna att den representerar en slags medelklass som inte är involverad i produktionen, vare sig som ägare eller anställd. Stolliga idéer i konflikt med villkoren för produktion, distribution och konsumtion är det enda som sysselsätter vänstern, när den inte tappar koncepterna helt.

  Frågan är om inte idén om en ett oändligt antal kön toppar listan över navlar som antas vara värda att vända ut och in. Bokstavskombinationerna tar aldrig slut, det finns alltid en ny fantasi att ”utforska”. Arbetarna har numera postgymnasial teknikutbildning för att få bemanna maskinerna och befinner sig i ett alternativt universum.

  Klimatångestens Rapportryttare trycker på i media, hotar med golfströmsfantasier och jätteskärm mot solen för att hindra en eventuell grads uppvärmning någon gång. Det är alltid nästan försent, allt ska göras närmsta tio åren när tillskyndarna ska göra karriär. Som av en händelse.

  ”Journalist” är ett skällsord, statens godkända klimatnyheter tappar tittare, allt fler genomskådar stolle-aktivismen. ”Den vetenskapliga marxismen” saknar all kredibilitet och är inget karriärstege för uppåtsträvande medelklass. Frågan är vad alla improduktiva dårar ska syssla med när AI gör bättre reklamfilm och deckare. Titta på filmen och läsa deckarna? Ett lämpligt straff.

 6. Fenomenet är känt sedan lång tid tillbaka.
  Vänstern tycks alltid ha haft en svans av tillbedjare som av någon outgrundlig anledning häftat vid partier och organisationer på vänsterkanten.
  Redan omkring 1870 skrev Friedrich Engels i förordet till sitt arbete ”Tyska bondekriget” om detta trasproletariat som alltid tycks dyka upp vid varje manifestation och högtid.
  ”Trasproletariatet, detta avskrap av förkomna element från alla klasser, med högkvarter i de stora städerna, är av alla möjliga bundsförvanter den sämsta. Detta patrask är absolut köpbart och absolut efterhängset. När de franska arbetarna vid alla revolutioner skrev på väggarna:Mort aux voleurs! (Död åt tjuvarna!) och även sköt många, så skedde det inte av hänförelse för egendomen utan i den riktiga insikten att man framför allt måste hålla dessa band från livet på sig. Varje arbetarledare , som använder dessa skojare som garde eller stödjer sig på dem, bevisar sig redan därigenom som förrädare mot rörelsen.”
  Så förhöll det sig i Frankrike under 1800-talet.
  Så förhåller det sig i Sverige 2023.

  • Fast vänstern är en stor framförallt europeisk, republikansk rörelse; från de ursprungliga liberalerna, socialister och tidiga slags ”för-kommunister” som Babeuf på 1790-talet till socialdemokrater, socialliberaler till mer specialiserade syndikalister och anarkister. Vem minns inte den synnerligen specielle ryske Pjotr Kropotkin? I antik Sokrates anda lär ju grekiske filosofen Zenon varit den förste radikale anarkisten: år 300 f.vt!!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here