NATO/Ryssland-konflikten i Ukraina: Västvärldens ryggmärgsreaktion kommer att visa sig extremt självdestruktiv

8
2140
Satiriskt konstverk ovan av Bantong lao atang, en kinesisk serietecknare, som hånade gruppen av sju (G7) medlemmar som försöker undertrycka Kina.

Den här aktuella artikeln av fredsforskaren Jan Öberg, som kommer från Danmark men bor i Lund, har översatts av Rolf Nilsson.

https://janoberg.me/2022/03/16/nato-rusland-konflikten-i-ukraine-vestens-rygmarvsreaktion-vil-vise-sig-ekstremt-selvdestruktiv/

Jan Öberg

_________________________________________________

NATO/Ryssland-konflikten i Ukraina: Västvärldens ryggmärgsreaktion kommer att visa sig extremt självdestruktiv

Självrättfärdigt ryggmärgshat, en inre russofobisk ’svinehund’ och laglöshet, som svar på Rysslands invasion av Ukraina, kommer att skada västvärlden själv och påskynda dess nedgång och förfall.

Enligt det danska lexikonet betyder termen ”den inre svinehunden” ungefär ”illvilligt, hatiskt driv, som gömmer sig bakom en persons, till synes vänliga och toleranta, yttre”.

Den här ’svinehunden’, som kan tillhöra både eliterna och massorna, har de senaste veckorna släppts helt lös bland både höga och låga, utmed hela det politiska spektrumet. Det verkar inte längre finnas några gränser för vad som kan sägas om ryssar och Ryssland – även utan ett jämförande perspektiv – och vad som kan göras för att isolera landet och folket ekonomiskt, kulturellt, socialt, finansiellt och mediamässigt. Allt med hänvisning till Rysslands – huvudlöst överreagerande – invasion av Ukraina. Ordet ”Putin” förklarar, som genom ett trollslag, allt.

Det är ett förakt och ett hat som måste ha legat latent djupt i det kollektiva omedvetna väldigt länge. Detta är förmodligen till stor del en konsekvens av de så kallade fria mediernas systematiska, ensidiga ”hotbedömningar” under decennier – återigen utan jämförande analys av Natos beteende och militära överutgifter – och utelämnandet av varje perspektiv på Rysslands historia, säkerhetsbehov eller deras uppfattningar om oss.

Att förklara har förvrängts – av vem? till att vara liktydigt med att försvara. Samtalet har tystats. Saken – fundamenta – försvinner och kvar finns bara personangreppet, kategorisering och positionering: ”Putin Versteher”, ”pro-ryss”, ”anti-NATO”, ”putinist” eller ”betald av Kreml”.

Även om jag, som reaktioner på mina uttalanden till dansk press, har fått nog så många lovord, vilket jag är djupt tacksam för, har jag också fått min del av shit-stormen på sociala medier.

Medias roll i den hatiska reaktionen

Media har lagt en mycket betydande del av klangbottnen till det gränslösa hat som nu sprider sig, från de lägsta instinkterna till konkreta handlingar och reaktiva åtgärder på högsta nivå av politiskt beslutsfattande.

Dansk mainstreammedia, inte minst public service Danmark Radio, som enligt lagen har ett särskilt ansvar för folkupplysning, har bara meddelat – som ett faktum som inte krävde dokumentation – att Ryssland var fienden, ett hot, och förtigit den militär-ekonomiska obalansen, tonat ner, eller helt utelämnat, det förkastliga i USA:s och andra NATO-länders krig, ockupationer, massdödande, flyktingskapande, regimförändringar – och misslyckade försök till sådana, som i Syrien – samarbete med terrorister, de fruktansvärda mänskliga konsekvenserna av dessa krig och t.ex de kvävande sanktionerna mot Irans oskyldiga 85 miljoner människor. Och Israels bombningar och kärnvapen har man för länge sedan upphört att rapportera om.

Jag, som dagligen följer dessa teman genom ett brett spektrum av medier, har under de senaste, minst 20, åren korsat mig varje dag över det uppenbara sätt på vilket allt är tillrättalagt till klar fördel för USA och Nato-länderna. Man har uteslutande använt västerländska källor och nyhetsbyråer, sammankallat experter bekostade av Natos regeringar i statliga forskningsinstitut som DIIS i Danmark, och praktiskt taget aldrig publicerat material som skulle kunna belysa Rysslands intressen, sätt att tänka eller åsikter om vad vi i Natos krets företog oss.

Ett mediekrig har pågått i decennier. Idag reagerar helt vanliga människor så våldsamt och har ingen aning om hur mycket de har blivit förförda av ständiga, objektivt okunniga, goda/onda världsbilder.

De oåterkalleliga, förhastade beslutens outhärdliga dårskap

Således är regering, politiker, forskare och media – med det klassiska förbehållet för enskilda undantag – idag helt i känslornas våld. Lagar kan överträdas, särskilda lagar införas, pengar tas från världens fattiga till ukrainska flyktingar; affärer har plötsligt blivit PR-politiskt korrekta med Ukrainas flaggor och blå/gula belysningar och omedelbart upphörande av all verksamhet i Ryssland.

Från den ena dagen till den andra har EU inga resursproblem med 2-3 miljoner flyktingar från Ukraina, medan man 2015 inte kunde hantera 1,5 miljoner – främst muslimer, och det är viktigt – från de krigsområden som USA m.fl. NATO-länder har härjat i årtionden och många gånger värre än Ryssland, åtminstone fram till idag, har gjort det i Ukraina. Tyskland beslutar – återigen utan analys – att omedelbart upprusta sin militär med 112 miljarder USD per år. Rysslands militärutgifter uppgår till US $ 66 miljarder!

Danmark och flera politiska partier kastar sina grundläggande åsikter om militarism, baser, kärnvapen och Nato överbord. Man måste ju ta ansvar i den nya situationen, ’lägga handen på kokplattan’, som premiärminister Frederiksen uttrycker det.

I hundflockens berusning vill ingen riskera att framstå som försiktig, måttlig eller ha förståelse för de underliggande Ryssland-NATO-konflikterna. Man tar avstånd från våldet – Rysslands, men inte andras, inte ens i närheten av samma grad – och förbiser helt de bakomliggande konflikter, som handlar om Ryssland och Nato och inte alls Ryssland och Ukraina. Ukraina är bara den olyckliga krigsskådeplatsen.

Fler vapen och mer upprustning – oavsett kostnaden för vårt samhälle på lite längre sikt, vilket ingen analyserar – är det enda svaret som behövs. Det måste gå så fort. Och vi måste stå tillsammans nu – och vi står tillsammans.

Kanske inte så bra om det som man äntligen kan enas om – i en annars genomgående splittrad västvärld utan klarsynt ledarskap – i övermorgon visar sig vara en fundamentalt felaktig och självdestruktiv hållning.

Gud vet hur ett sådant, intellektuellt undermåligt, tilltag som att sätta upp Danmarks militärutgifter till 2 % av BNP, kan göras av människor vi skulle vilja uppfatta som ansvarsfulla politiker.

För det första är det intellektuellt nonsens att militärutgifterna ska öka om ett lands ekonomi går bra och minska om den inte gör det. Militära utgifter måste avgöras i förhållande till en seriös hotanalys – vilka tänkbara hot har så liten sannolikhet och effekt att vi inte behöver förbereda oss på dem? Vilka hot är så stora att vi inte kan eller har råd att gardera oss mot dem? Och vilka hot finns kvar som vi både kan göra något åt ​​och har råd att bygga ett adekvat försvar mot? Och så tittar man på statskassan och prioriterar mellan alla utgifter för en stat.

Gud måste således också vara den ende som vet hur Christiansborg har räknat ut att Rysslands invasion av Ukraina ska mötas med 2% av BNP och inte med 1,8% eller 4,4%. I själva verket är den sortens åtgärder inget annat än en extremt dyr signalpolitik av lägsta kunskapsmässiga karaktär och bekostad av skattebetalare, som aldrig protesterar mot vanvettet, eftersom de är uppskrämda. Putin, den där satan, kommer ju om vi inte pungar ut.

Vad detta kommer att kosta det danska samfundet på 10-20 års sikt finns det garanterat ingen som analyserat, innan beslutet antogs.

Och vidare: Kulturevenemang som involverar ryssar läggs ner på löpande band – utställningar och konserter. Det groteska är att dessa initiativ även påverkar ryska konstnärer som uttryckligen tagit avstånd från Rysslands invasion. Med andra ord, de straffas just för att de är ryssar.

Ministrarna uppmanar forskare att stoppa pågående forskningssamarbeten och absolut inte starta nya. Ryska varor tas bort från butikerna. Freds- och andra demonstrationer går bara till den ryska ambassaden, inte till Nato-ländernas, som – extremt provocerande – just har utökat Nato och dumpat alla sakkunniga varningar i papperskorgen. Och som nämnts, fört krig i en omfattning som gör Ryssland till en dvärg i jämförelse.

Facebook finner det lämpligt att tillåta hatretorik mot ryssar – och bara mot dem förstås – så länge det är inom ramen för kriget i Ukraina.

Gud vet hur långt ryssarna och vi andra kommer att tvingas lida under denna vår tids parallell till antisemitism: russofobi?

Gud vet när denna kollektiva psykos, denna masshysteri med ett enda fokus, kommer att kunna upphöra generationer fram i tiden?

Gud vet om någon i det kristna västerlandet en dag kommer att tänka på Lukasevangeliets ord: Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga? Huru kan du säga till din broder:’Broder, låt mig taga ut grandet ur ditt öga’, du som icke ser bjälken i ditt eget öga? Du skrymtare, tag först ut bjälken ur ditt eget öga; därefter må du se till, att du kan taga ut grandet i dín broders öga..” (Luk 6, 41-42).

Föregående artikelNya juridiska hinder för Julian Assange – ska han utlämnas och dö?
Nästa artikelNya bildbevis: Svenska pansarskott i nynazisternas händer
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  • Är Zelensky en dubbekagent?
   Född i en stad i centrala Ukraina i januari 1978, är hans tidiga liv fortfarande höljt i mystik. Volodymyr Zelensky sköttes av hemliga CIA-agenter i Ukraina sedan sitt studentliv medan han studerade juridik vid Kryvyi Rih National University.
   Med på vågen av mediapublicitet vann Zelenskij ett jordskredspresidentval 2019. Senare vann hans politiska parti, som han ”av en slump” kallade ”Folkets tjänare”, en överväldigande seger i ett snabbt lagstiftande val som hölls kort efter hans invigning som president.
   Sedan 2019, efter att ha blivit vald till president med tvivelaktiga metoder, har Zelenskij i smyg arbetat på ett hemligt projekt för att under en tunn förevändning understödja en kris med Ryssland. Vilken annan politisk ledare som helst med ett jota av rationella förmågor, till och med någon så skurk som hans föregångare Petro Porosjenko, skulle omedelbart ha gått med på Kremls rimliga förslag att Kiev måste ge ett högtidligt löfte om att det inte kommer att gå med i den transatlantiska NATO-militära alliansen.
   Han avvisade inte bara hånfullt det ryska förslaget utan han lät också Ukrainas säkerhetsstyrkor arrangera gemensamma militärövningar och marinövningar tillsammans med Natos styrkor i Svarta havet precis under Rysslands näsa. Hans hänsynslösa ignorering av de ukrainska massornas lidande och självmordsprovocerandet av Ryssland till en väpnad konfrontation åt sidan, han är bara en bricka i det stora hela.
   Vidare information finns att läsa i denna länk….
   https://www.veteranstoday.com/2022/03/17/servant-of-the-deep-state-is-zelensky-a-double-agent/

  • Allt hade kunnat undvikas om man bara lyssnat men väst är så indoktrinerat med sin nykolonialism att man helt enkelt inte tål att resten av världen d v s 7 miljarder inte vill dansa efter USA/EU:s pipa längre. Och det är hos den vanliga medborgaren som betalar skatt som notan hamnar. Spekulationsekonomierna i väst är närmast bankrutt och nya ”pengar” måste fram vilket driver på inflationsbrasan vilket vi ser hända. Och det är de fattiga i tredje världen som inte kommer att ha råd att köpa den allt dyrare maten och givetvis alla i väst som redan lever på marginalen. Så nya kriser kommer som ett brev på posten och det militärindustriella komplexet gnuggar händerna väl medvetna om att nu stundar nya feta vapenkontrakt och upprustning.

 1. Bra intressant och seriös artikel, håller HELT med. Västvärldens fel med Usa i spetsen. Nu ser man något så otroligt VIDRIGT mot Rysslands civila befolkningen också,ihop med ALL dess kultur,media och olika sporten,med MYCKET mera som saknar motstycke.

   • Ryssland säger att efter kalla krigets ”illusioner” om väst är över
    FM Lavrov säger att Ryssland har gett upp att någonsin förlita sig på västav Dave DeCamp Postat på18 mars 2022KategorierNyheterTaggarRyssland
    Inför en USA-ledd kampanj för att isolera Ryssland från det globala finansiella systemet sa Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov i fredags att Moskva har förlorat alla ”illusioner” efter det kalla kriget man någonsin haft om att västvärlden är en pålitlig partner.
    ”Om det fanns någon illusion om att vi en dag kan lita på våra västerländska partners, så finns den här illusionen inte längre”, sa Lavrov. ”Vi måste nu bara lita på oss själva och på våra allierade som stannar hos oss.”
    Den ryske diplomaten tillade att det finns andra länder som inte heller vill bli knuffade av USA, som Kina, Indien och Brasilien. ”Vad amerikanerna vill ha är en unipolär värld som inte skulle vara som en global by utan som en amerikansk by – eller kanske som en salong där du vet att den starkaste ropar”, sa han.
    Efter Sovjetunionens kollaps 1991 fanns det förhoppningar om att USA och dess allierade skulle kunna ha goda relationer med Ryssland, men Lavrov sa att dörren nu håller på att stängas. ”Vi stänger inte dörren till väst – de gör det”, sa han.
    En viktig faktor i försämringen av förbindelserna mellan USA och Ryssland under decennierna var Natos expansion österut efter upplösningen av Warszawapakten. Även om inga formella fördrag undertecknades, lovade USA under förhandlingarna i slutet av det kalla kriget att Nato inte skulle expandera bortom floden Elbe i Tyskland.
    Västvärldens isolering av Ryssland har inte gjort något för att stoppa striderna i Ukraina sedan Rysslands president Vladimir Putin måste ha inkluderat sanktionerna i sitt beslut att invadera. Rysslands ekonomi får en allvarlig törn, men som Lavrov sa, Moskva är beredd att bli mer självförsörjande och utöka handelsförbindelserna med Kina och andra länder som inte följer USA:s påtryckningskampanj.
    https://news.antiwar.com/2022/03/18/russia-says-post-cold-war-illusions-about-the-west-are-over/

 2. Bob Dylan sjöng för sextio år sedan i en av sina låtar om hur hans generation blivit upplärd att hata ryssar. Då hette det att kommunismen var skälet. Alltid finns det något skäl att hata när ett land dels besitter stora resurser som kunde exploateras och dels är militärt så starkt att det inte enkelt kan övermannas som den globala södern. Brzezinskis mardröm om ett starkt Eurasien som inte längre låter sig domineras håller på att gestalta sig.

  Thomas Röper från anti-spiegel.ru är nere i Syd-Ukraina på ett kortare besök och det som slog honom mest var hur underkuvade och ängsliga de rysktalande var i en region med blandad befolkning. Den russofoba propagandan verkar ha haft stor framgång, större än vad man i Moskva velat inse, och den ukrainska svinehunden som Öberg säger har vuxit sig stark. Det bådar inte gott för framtiden.

  Den rådande hysterin som Öberg beskriver har sin märkliga parallell i de två föregående årens covidhysteri. Kritiska forskare och läkare som stod bakom The Great Barrington Declaration, Martin Kulldorff bl.a, har haft en utvärderande sammankomst i Florida, (se globalresearch.ca) där den globala reaktionen ledd av WHO beskrivs som ett gigantiskt misslyckande. Att hysterierna på detta sätt följer på varandra skulle tyda på att det finns underliggande faktorer som inverkar. Den belgiske psykologen Mattias Desmet har talat om massformationens psykos. Ett bredare fenomen, förhoppningsvis övergående, men oroväckande eftersom sakargument saknar betydelse.

  ”Syriana Analysis” har lagt ut en video över president Assads tal till sina närmaste. En stor sal fylld med folk utan ansiktsmasker. Det kan ses som ett uttryck för hur den globala södern ser på framtiden. Den ligger i Öster, Väst har bara våld och exploatering att erbjuda, och nu har Östern nått ett utvecklingsnivå som gör att de inte är beroende av Väst. En brytningstid, hoppingivande men samtidigt farlig eftersom desperata metoder kan tillgripas.

 3. Europa dras alltmer ned i den amerikanska avgrunden, tillsammans med QAnon-teorier, beväpnade anti-abortrörelser och de mytiska pseudo-intellektuella quislingrörelserna i The Atlantic Council och National Endowment for Democracy (NED): två klassiska statskuppsorgan.

  Europa håller på att dö – den amerikanska sotdöden.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here