Nya bildbevis: Svenska pansarskott i nynazisternas händer

10
2725

Jag har nyligen publicerat en något omdiskuterad artikel Svenska pansarskott används även av nynazister i Ukraina. Nu har Proletären publicerat en artikel med ytterligare information. Bildbeviset: Svenska pansarskott i nynazisternas händer.

Jag inleder dock med en ny bild publicerad på Twitterkontot @war_noir, som åberopas

__________________________________________________________

Nya bildbevis: Svenska pansarskott i nynazisternas händer

Uppdatering 16/3: Efter artikelns publicering har ytterligare videomaterial från ett ukrainskt nynazistiskt parti som visar medlemmar i Azovbataljonen med svenska vapen publicerats – se längst ner i artikeln.

Förra veckan bekräftade Försvarsmakten att de 5000 svenska pansarskotten, som regeringen beslutat att skänka till ukrainska armén, nått Ukraina för att användas mot Ryssland, som invaderat landet. Kritiker menar att de svenska vapnen kan hamna i reaktionära gruppers händer – och redan nu finns uppgifter om hur ukrainska nazister tar emot och hanterar svensktillverkade och svensklevererade vapen.

Redan i tisdags förra veckan rapporterade den belarusiska (provästliga) kanalen Nexta att Natovapen, däribland Saab-tillverkade Robot 57, levererats till Azovbataljonen, vilket bland annat Dagens ETC uppmärksammade. Robot 57-systemet är tillverkat av Saab, men inte levererat av Sverige, utan av Storbritannien. Men även svensklevererade vapen tycks ha hamnat i nazisters händer, eller bakluckor.

På en bild som spridits på sociala medier ses två svenska Pansarskott 86, av just den typen som Sverige levererat till Ukraina, i bakluckan på en bil tillsammans med andra vapen och militär utrustning. På en väska sitter Azovbataljonens emblem tillsammans med ett emblem för undergruppen Centuria och ett tygmärke med texten ”Valhalla waits” (just detta tygmärke går att köpa på en tysk nazistisk webshop).

 

 TWITTER / SKÄRMDUMP / WAR_NOIR
En bild, som spridits på sociala medier, visar hur svenska AT4-system hamnat hos en person som uppges vara medlem i Azovbataljonen.
 TWITTER / SKÄRMDUMP
Svenska pansarskott 86/AT4 tillsammans med militärutrustning med emblem för Azovbataljonen och gruppen Centuria, som är en del av Azovbataljonen.

Bilden är publicerad på twitter av kontot War_Noir, ett av många konton som följer Ukraina-konflikten och använder sig av osint-källor, open resource-material, för att samla in uppgifter om kriget, bland annat från konton på Telegram.

Att svenska Pansarskott m/86 (AT4) ska ha nått stridande i Azovbataljonen nämns också av sidan overtdefense.com, där Matthew Moss, brittisk militärhistoriker specialiserad på vapen, skriver att Azovbataljonen spridit bilder på bland annat svensklevererade Pansarskott 86: ”Utifrån osint-källor ser vi spridningen av västerländska antipansarsystem. Med Azovbataljonen som spridit foton och videoklipp på Javelin, AT4 och NLAW.”

De exakta omständigheterna kring vem som tagit bilderna på vapnen som syns är ännu inte klarlagt, men mycket tyder alltså på att pansarskott levererade av Sverige hamnat i händerna på medlemmar i Azovbataljonen. Proletären har sökt personen bakom kontot War_Noir för att få mer information kring bildernas ursprung, hittills utan resultat.

 

 TWITTER / SKÄRMDUMP / NEXTA
Tidigare har bilder delats som visar hur medlemmar i Azovbataljonen instrueras i att använda vapen tillverkade av Saab – levererade av Nato-länder.

 

NAZISTER I UKRAINA

Det nazistiska inflytandet i Ukraina ska inte överdrivas – även om ukrainska regeringen har auktoritära och nationalistiska drag kan den inte kallas nazistisk – men det ska heller inte förringas. Högerextrema och öppet nazistiska grupperingar fick luft under vingarna i samband med Euromaidan-protesterna 2014, och enskilda högerextremister och högerextrema partier har ingått i ukrainska regeringar sedan dess.

 

Azovbataljonen
Azovbataljonen.

Öppet nazistiska Azovbataljonen grundades som ett paramilitärt frivilligförband 2014 av medlemmar i olika högerextrema partier, men även fotbollshuliganer i Charkiv. Syftet var bland annat att bekämpa proryska och separatistiska grupper i sydöstra Ukraina. Det finns även andra högerextrema grupper och miliser, som Högersektorn.

Bataljonen blev senare upptagen som reguljärt regemente under ukrainska Nationalgardet. Ukraina är därmed det enda landet i världen som har ett nynazistiskt förband bland sina väpnade styrkor.

Uppgifter om hur många som idag ingår i Azovbataljonen varierar från 700 till några tusen. Bataljonen har beskrivits som nynazistisk i såväl amerikansk som europeisk media under många år, och ett stort antal journalister på plats i Ukraina har genom åren rapporterat om hur stridande i Azovbataljonen helt öppet visat sina nazistiska sympatier, bland annat genom symboler, tatueringar och slagord.

 

 TWITTER / SKÄRMDUMP
På bilder som sägs visa medlemmar i högerxtrema Högersektorn, ses flera ha svensktillverkade NLAW-vapen – troligen levererade av Storbritannien.

Talespersoner för bataljonen har försökt tona ner det, i Natos ögon, inte helt politiskt korrekta symbolspråket och sagt att ”bara” runt 10-20 procent av bataljonens rekryter är nynazister.

I USA var stöd till Azovbataljonen tidigare förbjudet med hänvisning till kopplingarna till nazism, men efter en lobbykampanj från Pentagon hävdes förbudet 2016. Därefter är det fritt fram för USA att ge vapen och träning till Azovbataljonen – vilket är just vad som skett. Så sent som i november förra året publicerades en rapport av amerikanska Institutet för europeiska, ryska och euroasiatiska studier (IERES) som visade att Nato tränat medlemmar i det till Azovbataljonen närstående sällskapet Centuria – ett nätverk inom den ukrainska armén som pekar ut inte bara Moskva, utan även Bryssel, som fienden.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, har pekat ut Azovbataljonen som skyldig till krigsbrott, bland annat massplundring, tortyr och våldtäkter under inbördeskriget i Donbass.

Uppdatering 16/3:

Efter artikelns publicering har en video som visar vad som påstås vara en medlem i Azovbataljonen som förevisar bland annat en svensklevererad Pansarskott 86/AT4 publicerats på Twitter av kontot War_Noir.

Proletären kan nu visa att videon är identisk med en video som det ukrainska nynazistiska partiet National Corps, som grundats av veteraner i Azovbataljonen, lagt upp på sin Youtube-sida. Där skriver de också att videon föreställer en soldat ur Azovbataljonen som förevisar vapensystem, som i detta fall levererats av Tjeckien, Spanien – och Sverige.

Föregående artikelNATO/Ryssland-konflikten i Ukraina: Västvärldens ryggmärgsreaktion kommer att visa sig extremt självdestruktiv
Nästa artikelNobels Fredspristagare Adolfo Pérez Esquivel: Fred är möjligt!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Så om det är en nazist som trycker av pansarskottet som ödelägger en rysk stridsvagn som har dödat oskyldiga män, kvinnor och barn i Ukraina så är det moraliskt förkastligt?

  Det är alltså inte en kommentar om Azovbataljonens andra förbrytelser.

  Jag läser oupphörligen om Azovbataljonen här på Global Politics och det är inget fel i det. När får vi se lika ingående artiklar om Spartabataljonen och de övriga 100-talet nazistiska grupperna på Rysk sida? För dom är ju nazister dom också, eller?

   • Lite förvånad att du inte kände till Sparta Bataljonen dels med tanke på att de är nazister men oxå med tanke på att de håller till i separatistområdet i Donetsk Numera av Ryssland (utropad) erkänd Folkrepublik.
    En enkel Googlesökning av: Spartabataljonen
    Gav https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Spartabataljonen

    Och här en av de rubriker/avsnitt som dök upp i sökningen.
    Befälhavare dödadn– skjuten i Donetsk
    https://headtopics.com
    5 mars 2022 — JUST NU: Ledaren för pro-ryska Sparta-bataljonen dödad i Ukraina. Vladimir Zhoga, befälhavare över en pro-rysk separatistbataljon, …

  • Jag känner heller inte till Spartabataljonen med det existerar mindre grupper avvikare.
   Jag såg en film på Youtube där några frivilligkrigare från Belarus ställt upp som frivilliga för Ukrainas olika militära grupper.
   Jag föreställer mig de var pro-västliga därför det var våra bokstäver på deras uniformer och inte kyrilliska.
   Man kan undra vad det är för killar?
   Äventyrare som vill se sig som krigets hjältar?
   Det har visst rest dit ett antal sådana från Sverige också.
   Men tydligen fick de ett varmt mottagande av ryska bomber mot en militärförläggning där de vistats.
   Tycker det är som att leka med döden.
   Inte min grej precis.

   • @arbetarklass 18 mars, 2022 At 14:23
    Det finns nazi bataljoner och separatist bataljoner, inte att förväxlas.
    Sparta bataljonen är en separatist bataljon. Tidigare leddes av Motorola (Arsen Pavlov) som blev mördad av SBU

 2. Man hör ibland hur Sverige stöttade och ställde upp för Nazisterna under Andra Världskriget.
  Bl.a. med stora leveranser av järnmalm till krigsindustrin i dåvarande Nazityskland.
  Jag minns en historia jag hörde när jag var ynge av en äldre man som kunde berätta om ”malmfarten” över Bottenviken, Östersjön och ned till Tyskland.
  Fraktskutorna gick i konvojer och när en besättningsman vaknade en morgon då saknades ett malmfartyg i konvojen. Troligtvis sänkt av luftangrepp från de allierade styrkorna.

  När nu Sverige stöttar nynazister i Ukraina så känns det precis som historien går igen.
  Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den där liberala demokratin men intrycket jag får är att det är en falsk ideologi.
  Det pratas så vackert men handlas så vidrigt och fruktansvärt.

  På nåt sätt känns det svårt att stå upp för västvärldens värderingar.
  Lite som medeltidens korståg som också kom från Västeuropa.
  ”Tro och var som oss annars hugger vi med svärdet”

  Sovjetunionen var en ateistisk statsbildning.
  Kommunister var och är väl ofta ateister?
  Kanske Sovjetkommunisterna försökte uppnå en fredligare union med hjälp av eliminering av religionen?
  Jag tycker låtit mig förstå att de flesta av historiens olika krig faktiskt är rena religionskrig?
  Eller har jag tokfel där?

 3. Natoövningen Cold Response i Norge drabbades åter av en flygkrasch, som 2012, nu en Boeing V-22 Osprey, gick i backen. Då 2012, var det en Nato-Hercules.no., som störtade när den försökte att flytta på Kebne-kajse, som man inte springer ner så lätt.

  Inte ett knäpp från miljövännerna inom armén, men man förstod, vad som var på gång, redan då, där vi är nu idag… Synd om besättningarna, inte Cold Response för dem, men det är ju ett namn som förpliktar. Och USS Forrestal Sherman matroserna, de köpte sex i Stockholm av kanske redan trafikerade ukrainskor.

  Annars är Sverige sig likt, när Azovsnubbarna kommer åter, med traumatiska stridserfarenheter, PTSD och en tsunami av vapen når Sverige, gängen sitter bara och väntar på fräscha Kalasjnikov-leveranser, synd om polisen, som när Jackie Arklöv kom från Jugoslavien, 1999.
  2022 blir det pansarskott i gängkrigen, rakt in i portarna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here