Nato:s nästa generalsekreterare?

4
1519

Läsaren Gunnar Andersson skrev i en kommentar ””Vem blir nästa gen.sek. ?”
En lågoddsare; Peter Hultqvist, dallasmasen, som verkar gå runt med en 10-gallonhat på skall’n och två sexskjutare lågt hängande vid höfterna. Det ryktas att han står och drar framför spegeln…”

Men det finns en konkurrent…

Detta är utdrag ur en artikel publicerades i Arbetet i mars. Bilden ovan kommer från artikeln och den högra delen är en pressbild från DN på Kolinda Grabar-Kitarovic som var president i Kroatien 2015-2020.

Reportern Alma Kirlić är kvinnan till vänster.

https://arbetet.se/2022/03/22/dn-utelamnar-nato-kandidaten-kolinda-grabar-kitarovics-partis-historia-av-mord/?fbclid=IwAR0zXhZ2UxBy5VWEMi9qk-BlW_7m3-dRQ4snerRlk1BeKwUvONNULf6PMBo

_______________________________________________________________

DN utelämnar kandidaten till kommande generalsekreterares Kolinda Grabar-Kitarovics partis historia av mord

Alma Kirlić chockas över hur Natos generalsekreterar-kandidat Kolinda Granabr-Kitarovics, med rötterna i nationalistiska partiet HDZ, inte får några frågor om sitt partis blodiga historia i Dagens Nyheters artikel.

Kolinda Granabr-Kitarovics ser in i kameran med en stadig blick och ler. Det är ett självsäkert leende, fullt med pondus. Kontrollerat.

Hon kan bli nästa ordförande för Nato. Jag läser i Dagens Nyheter att hon kan bli Jens Stoltenbergs efterträdare i försvarsalliansen och jag undrar hur det går ihop.

Grabar-Kitarovic är trots allt företrädare för det nationalistiska partiet HDZ. Partiet som på 1990-talet stod bakom fördrivning, mord och tortyr av den bosniakiska befolkningen i den del av Bosnien jag kommer ifrån.

Jag är mycket nyfiken på hur hon ser på sitt partis minst sagt problematiska förflutna och hur det kan påverka förtroendet för henne i denna nya eventuella roll i Nato.

Texten beskriver en slaktardotter uppvuxen i enkla förhållanden och som tack vare ett utbytesår i USA lärde sig allt man behöver veta om demokrati. Som mot alla odds kämpat sig upp och nu rör sig hemtamt i maktens korridorer.

HDZ gick hon visst med i år 1993. Alltså mitt under kriget. Vad säger DN om det? Artikeln beskriver partiet som brett konservativt, ”ett parti som då var mer uttalat nationalistiskt och en stark förespråkare för Kroatiens självständighet. Nästan allt handlade om säkerhetsfrågor.”

”Nästan allt handlade om säkerhetsfrågor.” Så står det och ingenting mer. Inte en enda kritisk fråga. Inte ens en liten bisats om HDZ:s roll i Kroatiens aggression mot den bosniska befolkningen som ju är välbelagd i Haagtribunalen.

Har jag blivit galen? Ser jag rätt? Vad är det här?

Ett slagfärdigt citat inleder texten: ”Spöken finns inte, och för alla andra faror funkar ett gevär.” Kolindas pappa ska ha sagt det en gång innan han lämnade henne ensam med ett gevär i den kroatiska skogen.

Det var jobbigt, men det ledde till att hon fick prickskytte som hobby. En hobby som ger henne en känsla av kontroll.

Så många liv som släcktes. Så mycket sorg. För vad? För att HDZ ville förverkliga sin vansinniga dröm om ett stor-Kroatien där vi, vars enda synd är att vi råkar vara födda i familjer som på 1400-talet konverterade till islam, inte fick plats.

Min kompis Aida som jag trodde skulle bli ambassadör, hon fick aldrig växa upp. Hon mördades av en kroatisk prickskytt samma år som Kolinda gick med i HDZ.

Året då kroatiska styrkor, med HDZ i ryggen, attackerade min stad och dess omgivningar.

Året då: min pappa dog, min kompis Nedim dog, min släkting Kemo dog, min granne Berzad dog, min kompis lillebror Majid dog, min kompis Ibrahim dog, min kompis Emir dog.

Året då min mormor och morfar, i stället för att njuta av sin pension, tvingades fly över berg till fots. En vandring vars varje steg orsakade skarp smärta i min mormors artrosdrabbade knän. De var kvar i sitt hus in i det sista, trots alla farhågor och varningar, tills de kroatiska soldaterna äntrade byn och de tvingades fly hals över huvud.

I tumultet lyckades de inte ta med sig sin häst. När de var uppe på sluttningen såg de höga lågor som slukade stallet.

”Nästan allt handlade om säkerhetsfrågor.”

Mina kompisar som dog var alla tonåringar. Nedim och Ibrahim satt på en innergård och skulle grilla när en granat föll och mördade dem båda två. Emir dog vid ett annat tillfälle. Emir och Ibrahim var bröder. Deras far dog också. Deras mor orkade inte bära sorgen och dog en kort tid efter kriget.

Den enda som överlevde i familjen var deras lillasyster.

Att en seriös tidning i Sverige år 2022 låter allt detta vara osagt är inget mindre än en skandal.

Föregående artikelVapen för seger över Ryssland? Nej, mycket säljs vidare!
Nästa artikelLitauens misslyckade blockad av Kalingrad är ett misslyckande för USA
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Det verkar ha blivit på modet med ”yngre” kvinnor på högt uppsatta ämbeten inom västvärlden numera. De flesta nytillsatta partiledarna inom EU-länderna verkar vara yngre kvinnor, oavsett parti. Är de måhända lättare att manipulera, av den dolda eliten, än de äldre män man har för vana att se på liknande poster?

 2. En text som berör och belyser frågan om hur moralens värde devalverats även i vårt fredsälskande och ännu alliansfria land Sverige.
  Inte ens vår medievärld vill/vågar stå upp för dess okränkbarhet.
  Samtliga stora rikstäckande medieorgan, från AB, DN, Expressen, Svenska Dagbladet till SvT/SR, ingår i denna djupt bugande och tysta röst.

 3. Peter ”fullständig oacceptabelt” Hultqvist har alla de egenskaper som krävs frö att vara Nato sekreterare:
  1. han är en moron
  2. han är lydig
  3. han är en gillar att slicka USAs stövlar.

  Tyvärr verkar han vara av en ”hankön” – så därför får han inte jobbet. Men han går ut som trans så ökar hans chanser avsevärt

 4. Har ingen betydelse vem som blir nästa gen.sek, personen är iallafall inte från iran, ryssland, kina, nordkorea, venezuela, indien, palestina, brasilien, sydafrika, serbien, yemen…. Gissa varför…smile

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here