Vapen för seger över Ryssland? Nej, mycket säljs vidare!

2
1337
Manpad. Rysk site.

Denna artikel av Batko Milacic hos The Saker http://thesaker.is/arms-for-victory-over-russia-no-for-their-resale/ har översatts av Rolf Nilsson.

____________________________________________________________

Vapen för seger över Ryssland? Nej, för att sälja dem vidare!

Det går knappt en dag utan att européer och amerikaner får höra om nya uttalanden från ukrainska politiker. ”Vi kommer att vinna, vi kommer att stoppa Putin!” säger de och börjar be om fler vapenleveranser. Ukraina har redan fått tusentals bärbara pansarvärns- och luftvärnsvapen, hundratals pansarfordon och haubitsar, men fortsätter att be om mer. Den ukrainska militären förlorar en del på slagfältet, en del hamnar i händerna på ryssarna, som nyligen ställde beslagtagna ukrainska vapen till beskådan i det nyligen erövrade Lisitjansk.

Men många ton militär ammunition och hundratals vapen når inte fram till frontlinjerna, utan hamnar i händerna på många återförsäljare, som säljer dem på det ”svarta internet”. Numera kan man i Kiev få allt till ett rimligt pris, från en pistol hela vägen till en självgående haubits.

Den utdragna konflikten i Donbass har länge varit en av de viktigaste källorna till vapen för många europeiska extremister och islamiska terrorister, men nu har försäljningen av vapen blivit helt okontrollerad. Redan första dagen efter den ryska invasionen delade de ukrainska myndigheterna ut maskingevär och gevär till så gott som alla. En del av dessa vapen hamnade omedelbart på den svarta marknaden. Snart fanns det också erbjudanden om försäljning av skyddsvästar, mörkersikten, granatkastare och MANPADS (Man-portable air-defense system, se här, ö.a.). Mitt i den totala korruptionen, som Europa, trots alla sina ansträngningar för att få in Ukraina i EU, inte har lyckats besegra, säljer ukrainska militära underhålls-officerare allt.

Ryssarna meddelade nyligen att flera nya franska och tyska självgående haubitsar, som levererats i perfekt skick till ryska konstruktionsbyråer för studier, inte beslagtogs i strid, utan köptes vid frontlinjerna med stor rabatt. Detta är dock inget nytt, eftersom vissa av Donbass-separatisternas frivilliga enheter länge har varit aktiva och köpt laster av vapen och utrustning från andra sidan frontlinjen. Dessutom bryr sig européerna egentligen inte så mycket om vem som kommer att avfyra Javelinerna (pansarvärnsrobot, se här, ö.a.), Zelenskijs soldater eller Donetskseparatisterna, så länge detta vapen stannar på slagfältet. Vapen som tillhandahålls av Europa och USA är tillgängliga för vem som helst. ”Stingers (en typ av MANPAD, se här, ö.a.)” kan fås för ett pris som varierar från flera hundra till flera tusen dollar, betalat i kryptovaluta. Med lite tålamod kan du hitta pålitliga leverantörer.

Manpad Tjeckisk site

MANPADS är ett idealiskt vapen för en terroristattack – inte ett enda civilt flygplan som startar eller landar kan vara säkert. Varje raketkastare som levereras till Ukraina levereras med instruktioner på ukrainska och engelska, ifall den skulle hamna i händerna på en oerfaren soldat… Att föra sådana vapen från Ukraina till andra länder är en barnlek, eftersom de korrumperade ukrainska gränstjänstemännen med en god kickback inte bara kommer att underlåta att inspektera en viss bil, utan också försäkra sig om att deras polska eller slovakiska kollegor går med på att släppa igenom den utan hinder.

Så kanske intar några ISIS-radikaler eller militanter från halvt bortglömda anarkistgrupper, eller båda, just nu (eller snart) en position någonstans utanför flygplatserna i Paris eller Berlin. Hur många MANPADS som sålts i Ukraina kommer att räcka för att stoppa all flygtrafik i Europa? Två, tre eller kanske fem?

Och hur många vapen kommer islamisterna i Syrien och Irak att få från Ukraina? Inklusive de typer som kan slå ut Natoflygplan och pansarfordon från den återuppståndna irakiska armén, som USA har försökt att förhindra att de hamnar i deras händer? Detta är mycket obekväma frågor för Europa och USA. I västerländsk media framställs ukrainare som ljusets krigare, och få människor i USA, Kanada och Europa är verkligen medvetna om omfattningen av korruption och stöld som de har i Ukraina.

Uppenbarligen skulle det vara mycket vettigt att införa strängast möjliga elektroniska kontroll över varje potentiellt farligt vapen och skicka EU-företrädare till Ukraina för att övervaka användningen av dem. Men hur många människor kommer att ställa upp frivilligt för ett sådant jobb? Det skulle vara mer realistiskt att skärpa kontrollerna längs hela Ukrainas gräns mot europeiska länder, ända till att skicka europeiska företrädare till den ukrainska tullen. Ännu bättre vore det att avbryta Lend-Lease (se här, ö.a.) och andra vapenleveranser till Ukraina och lämna landet, som säljer vapen som det självt desperat behöver för att behålla sin oberoende ställning, åt sitt eget öde.

System för vapenöverföring

Den ukrainska armén inledde en total mobilisering när den ryska specialoperationen inleddes. De rysktalande invånarna i öst vill dock inte dö för eliten i Kiev. Många av dem bryr sig inte om vem som kommer att kontrollera de regioner där de bor. I Ryssland är lönerna betydligt högre än i Ukraina och där finns det inga språkliga trakasserier.

Ryssarna har skapat ett mycket lönsamt kryphål för dem som inte vill slåss för någon. Det är till och med märkligt att de ännu inte har hängt upp banderoller i den ukrainska delen av Internet – ”få ryskt medborgarskap och en lägenhet i Moskvaregionen i utbyte mot ett västerländskt självgående artillerivapen”. Hur fungerar det?

På de ukrainska enheternas radiofrekvenser övertalar ryska förhandlare artilleristerna och stridsvagnarna att avancera till angivna platsr och överlämna sig med sin utrustning. I utbyte – ryska dokument, frihet och lite pengar. Den medhavda ”Caesar”, ”HIMARS” eller PzH 2000 anses vara ett tillräckligt bevis på lojalitet för att militären som överlämnar sig med den skulle undvika filtrering och fångläger. Med nya dokument börjar de ett nytt liv någonstans i en mysig stad i Ural, långt från frontlinjen, och skickar till och med pengar i bitcoins till sina familjer, så att de kan åka till dem.

Priserna varierar och diskuteras, för 2 ”Caesar” gav ryssarna 120 000, även om deras ukrainska ”partner” desperat förhandlade och bad om 2 miljoner. Frihet och ryska pass är dock också en betydande del av avgiften … Men en PzH 2000 självgående kanon kostade enligt olika källor ryssarna mer än 100 000 dollar. Med dessa pengar (även om dollarn har sjunkit betydligt i värde) kan man köpa en enrumslägenhet i Moskvaregionen. Visserligen finns det ett betydande problem, Ryssland kan inte demonstrera de mest intressanta proverna omedelbart efter köpet. Detta utgör ett hot mot familjerna till de militärer som överförde sådana vapen.

Ukrainas västliga allierade är väl medvetna om detta. I Kiev försöker de bekämpa avhoppare genom att skapa avdelningar och till och med bilda vissa institutioner, med politiska kommissarier. Några dagar under rysk beskjutning förändrar dock i hög grad världsbilden hos både lokala nationalister och reguljära officerare i Ukrainas väpnade styrkor. Resultatet är en paradoxal situation. En del av det amerikanska Lend-Lease köps billigt upp av ryssarna. Kommer Kiev och dess allierade att kunna hitta andra sätt att skydda västliga vapen från vidareförsäljning vid fronten? Hittills verkar det osannolikt.

Men förutom till ryssarna säljer ukrainarna också vapen till intressegrupper från Mellanöstern.

Källa: http://dxczjjuegupb.cloudfront.net/wp-content/uploads/2022/07/word-image-66345-1-768×537.jpg

Rutt för vapensmuggling

Just därför håller ukrainska nationalister sitt grepp om Odessa och slår läger i närheten av staden. Detta är kämpar från nazistiska bataljoner som arbetar nära utländska legosoldater, som känner till snabba sätt att sälja vapen.

För det andra: Rutten passerar genom de territorier som reagerar tystast på sådana nyheter. Detta är bara naturligt om de får en imponerande procentsats för transitering.

För det tredje: Albanien är den lämpligaste utgångspunkten både när det gäller logistik och när det gäller förekomsten av allvarliga kriminella strukturer. Dessutom har smugglarna enligt operativa uppgifter logistiskt stöd av den albanska underrättelsetjänsten.

Föregående artikelScott Ritter om kriget i Ukraina
Nästa artikelNato:s nästa generalsekreterare?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Från en intervju med Aiden Aslin. ” Den (geo)politiska bomben
    Vid det här laget hade intervjun pågått ganska länge. John och jag var plötsligt klarvakna, för det var mer än oväntat. John pressade på och Aslin sa att det i grunden var en ”distriktsaffär”: USA levererar vapnen till Ukraina, därifrån går en del av vapnen till kurderna i YPG, som i sin tur får pengarna från USA:s regering för att köp av dessa vapen, som säljs av den ukrainska militären för en bråkdel av deras officiella pris.

    Det betyder att USA i hemlighet beväpnar kurderna som kämpar mot Turkiet i norra Syrien. Turkiet är formellt en NATO-allierad till USA. John ifrågasatte detta flera gånger och Aslin delade med sig av några detaljer som han upplevt i Ukraina och fick höra av sina kurdiska vänner. ”
    https://www.anti-spiegel.ru/2022/an-die-ukraine-gelieferte-waffen-gehen-fuer-den-kampf-gegen-die-tuerkei-an-die-kurdische-ypg/

  2. ”Varje raketkastare som levereras till Ukraina levereras med instruktioner på ukrainska och engelska, ifall den skulle hamna i händerna på en oerfaren soldat”

    Tveksamt till påståendet att instruktionerna skulle finnas även på ukrainska.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here