Nej till Nato-manifestationen på Odenplan 23/9 med Eva Myrdals tal.

7
1133
Håkan Julander läser en ny dikt vi manifestationen.
Programmet med talare och flygblad har redan presenterats

. här.

Vädret var med oss och de som räknade deltagare landade mellan 200 och 300 (ni vet många passerar på Odenplan på väg till o från T-bana/pendeltåg och en del stannade till).
Det var roligt att vi hade musik denna gång. PapaFahr hade rest ända från Strömsund (Jämtland) med nattåg för att kunna bidra med sin Nato-vals under manifestationen! Och Roland von Malmborg framförde sin fina tolkning till svenska av Boris Vians Le Déserteur (från 1954). Talen var bra och deltagarna engagerade. Proletärens fotograf Edgar Franco fotograferade och delade på fb – bifogar några av hans foton här för att ni skall få en uppfattning om hur manifestationen tog sig ut.
För Nätverket Nej till Natos räkning samlade Ulf Sparrbåge namn på deltagare som vill vara med i studiecirklar och bli kontaktade. De skall ju också läggas till vår lista så att de får information om det fortsatta arbetet.

___________________________________________
Eva Myrdals tal

Ni vet – Boris Vian skrev Le Déserteur när fransmännen kallades under fanorna för att delta i Frankrikes krig mot algerier som krävde landets frihet från kolonialt förtryck. Desertera! var textens uppmaning. Sången var förbjuden i fransk radio fram till Algeriets befrielse 1962.

Idag behöver Sveriges unga värnpliktiga tänka över i vems namn de är beredda att döda och dö. Svenska officerare och soldater har deltagit under Natos banér i USA:s och Natos krig mot Afghanistan, i Natos krig mot Libyen och under Natolandet Frankrikes fana i kriget i Mali. Sedan 2015 har svensk militär deltagit i US-amerikas Operation Inherent Resolve i Irak. Där finns svenskarna på US-amerikanska baser.

2002 – för 21 år sedan – ringde den värnpliktige sonen hem från regementet i Östersund och sa ”Vet du, vi skall ha slutövningen i Polen och det är under Nato.” Hade riksdagsledamöterna frågat oss om vi var beredda betala för att våra unga värnpliktiga skickades på militärövningar under Natoflagg? Nej.

Afghanistankriget, där svensk militär stod under Natos ”rules of engagement” och bl. a deltog i nattliga räder i byarna, har fostrat en hel generation svenska officerare, det säger insatschef Michael Claesson på Försvarsmakten hemsida. Kan vi som betalar dem – minns att de i grunden är statstjänstepersoner – kan vi lita på att officerarnas solidaritet är med landet vårt och inte med överordnade befäl i Nato-systemet och dettas oändligt mycket bättre karriärvägar?

Dessa svenska militärer skrev på för utlandstjänst och de skickades inte för fredsbevarande insatser med FN:s blå basker på huvudet utan som legoknektar med Natoemblemet som kännemärke. Det började när Warszawapakten upplöstes och Sveriges makthavare 1994 valde Natos ”Partnership for peace” istället för att tillsammans med alliansfria länder äntligen kunna bygga ett Förenta Nationerna som hedrade aggressionsförbudet och påbudet att lösa konflikter i ärliga förhandlingar. 1995 fick de svenska FN-soldaterna i Bosnien byta huvudbonad och måla om stridsfordonen – från FN-insats till Natoledd insats. Vi som redan var vuxna då har ett ansvar för detta. Vi lät beslutet passera.

Nu utreder regeringen om det skall bli möjligt att skicka värnpliktiga svenskar i Natos krig utanför landets gränser som plikt inte som ett val.

Sverige behöver inte Nato för fred säger vi – det är de styrande i krigsalliansens ledande nation, US-amerika som behöver svenskt territorium för sina kommande krig.

Den roll som nu diskuteras för Sverige vid ett framtida Nato-medlemskap är att vi skall vara ett transitland för USA- och Nato-styrkor och att USA skall kunna förhandslagra krigsmateriel hos oss. De två nya regementena i Falun och Sollefteå/Östersund skall säkra transiten av Nato-styrkor från Norge genom svenskt territorium.

Men vår statslednings planer stannar inte vid ett framtida Natomedlemskap. Den sitter i förhandlingar med US-amerika om ett ”Defense Cooperation Agreement” som om det utformas likt Norges DCA-avtal ger US-amerika baser på svenskt territorium. Dessa står under US-amerikansk suveränitet. Med Natomedlemskap och motsvarande DCA-avtal med Finland och Danmark ser vi en ökad militarisering och därmed ökade spänningar i vår region. Det planeras för offensiva vapen och framskjutna flygbaser inte för nationellt territorialförsvar.

Det handlar om svensk självbestämmanderätt; om våra möjligheter att hålla oss utanför krig. Accepterar vi att dras in i stormakternas taktiska och strategiska spel utan eget manöverutrymme?

Men DCA-avtalet kräver lagändring och vi behöver undervisa våra riksdagsledamöter inför beslut.

Vi får inte upprepa 1994 års flathet inför makten.

Och de unga värnpliktiga skall påminnas om att makthavarna inte kan kriga utan soldater.

Ja till alliansfrihet!

Försvara Sveriges suveränitet!

Nej till kärnvapen!

Föregående artikelSpännande mejlväxling med en kusin om BRI
Nästa artikelNED, CIA:s lagliga fönster
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Jag föreslår att alla riksdagsledamöter som röstar ja till detta ”Nu utreder regeringen om det skall bli möjligt att skicka värnpliktiga svenskar i Natos krig utanför landets gränser som plikt inte som ett val.” undertecknar ett formulär som lovar på heder och samvete att just deras söner eller döttrar ska skickas ut i världen för att strida med Nato utanför Sveriges gränser. Om sönerna eller döttrarna inte ännu är tillräckligt gamla, så ska det lova dyrt och heligt att de är beredda att träda in i deras ställe. Försvaret kan starta utbildningar så fort beslutet är taget.

 2. Verkligen seriös satsning.
  Hoppas ni blir hörda.
  Var är reportagen från SVT Public Service och Sveriges Radio?
  Journalisterna där borde lyfta fram det folkliga engagemanget för världsfreden.

  Tyvärr verkar landets journalister idag gjort en tvärvändning och talar om att ”vinna krig” istället för att mäkla fred.

  Hur är det med Svenska Public Service numera, har de blivit köpta av demokraternas militanta och krigande USA?

 3. Det ska löna sig att vara demokrat och tala om inkludering och mångfald.

  I varje fall får den amerikanska ex-presidenten Barack Obamas partner Michelle Obama 8 miljoner kronor för en (1) timmes tal i demokratins namn.

  Hur mycket fick Eva Myrdal för sitt tal om en fredligare värld utan NATO?

  0 kronor?

  Ja, det verkar vara vad fred och avspänning är värd för en Demokrat som vill dominera Världen.

  https://nyheter.swebbtv.se/michelle-obama-far-8-miljoner-for-en-timmes-forelasning/

  • Ingen av talarna har fått arvode och tror inte att någon bett om det. Resan för musikern PapaFahr från Jämtland har dock troligen betalats.

 4. Som uppvuxen med fred och fredsrörelse är detta verkligen som att välta Sverige helt upp och ner! (Vi får vara beredda på att den sista spiken i systemskiftet snart också kommer: tvingande privata sjukförsäkringar!)

  Då det är krig ”i vårt närområde” så ingår SR och SVT i totalförsvaret och lyder nu direkt under Biden med stab. Svenskar har blivit vana vid att inte tänka själva så de allra flesta märker nog inte mycket. Om 20 år kommer dock många att fråga sig: ”Hur kunde det bli så här?”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here