Nobelkommittén är sig lik – ännu ett pris till provästliga grupper

20
1419
Ingress: Nobels fredspris får alltid stor uppmärksamhet och kommentarerna beror i vanlig ordning på avsändaren. Sveriges utrikesminister Ann Linde är entusiastisk i sitt uttalande i statskontrollerade SvT:s Rapport kl 19.30 igår. DN skriver

Ledare: Ett fredspris rätt i tiden – presenten Putin inte ville ha. Förra året diskuterade jag fredspriset i artikeln Var det fel att ge Nobelpris till dessa journalister? Varför inte också till Assange och Snowden? Till Peter Handke i fjol?
Nu över till Pål Steigans kommentar, aningen nedkortad.

Nobelkommittén är sig lik – ännu ett pris för provästgrupper

Nobels fredspris borde ha gått ner i strupen på världens mäktigaste industri – i kampen för en demilitariserad värld, skrev Fredrik Heffermehl i en krönika i Klassekampen den 7 oktober 2022. Det är ingen överdrift att säga att Nobelpriset inte kommer att gör det i år heller.

I en kommentar på Facebook skrev Rødts ledare Bjørnar Moxnes:

Dagens fredsutdelning är ett viktigt erkännande av de modiga människor som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland, Ukraina och Ryssland.

Deras kamp för att dokumentera krigsförbrytelser, maktmissbruk och kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter i dessa länder är beundransvärd.

Mellan raderna är priset också en tydlig markering mot Putin. Putins propaganda spelar medvetet på den blodiga Stalinregimens ”storhet” och har förföljt organisationenMinnesmärke för deras arbete med att sprida medvetenhet om regimens övergrepp. Inför denna omskrivning av historien är Memorials arbete viktigare än någonsin.

Centrum för medborgerliga rättigheter gör ett viktigt jobb med att dokumentera ryska krigsförbrytelser och för att förbättra villkoren för Folkets regering i Ukraina.

Den auktoritära regeringen i Vitryssland agerar som en marionett för Putin och en medbrottsling i invasionen av Ukraina, samtidigt som den gör sig skyldig till långvariga kränkningar av mänskliga rättigheter mot sina egna medborgare. Nobelpristagaren Ales Bialatski sitter för närvarande i fängelse, och vi hoppas att priset kan bidra till att han friges!

Den här kommentaren liknar förvirrande hyllningen på webbplatsen för CIA-organisationen National Endowment for Democracy : NED Grattis till Nobels fredspristagare

Det finns mycket att säga om Moxnes kommentar. Man kan till exempel fråga sig vilket folkstyre i Ukraina han talar om. Men låt oss hålla oss till grunderna.

Ännu ett svek mot Julian Assange

Moxnes kunde till exempel ha påpekat att Nobelkommittén återigen gått förbi den självklare kandidaten Julian Assange. Men han sitter i ett högsäkerhetsfängelse för att ha avslöjat den västerländska stormakten USA, så Nobelkommittén kommer aldrig på något sådant. Vi ska inte ha kommenterat Ales Bialiatskis arbete, men det kan knappast råda någon tvekan om att Julian Assange är några divisioner högre – och att hans fängelseförhållanden är sämre i ”demokratin” i Storbritannien än förhållandena för Bialiatski i ”diktatur” i Vitryssland.

Ingen av kandidaterna främjar nationell förbrödring och nedrustning

Fredrik Heffermehl skriver i Klassekampen:

Ingen i Nobelkommittén ska säga något om de interna diskussionerna i kommittén, men kommittéledaren Berit Reiss-Andersen avslöjade något viktigt i en intervju i NRK på onsdagen. Hon sa att priserna måste vara trogna Nobels vilja, men visade samtidigt att priset kommer att svika Nobel även i år. Man måste känna till de språkliga nyanserna väl för att upptäcka vad hon sa, när hon konstaterade att priset (som vanligt) ska ges till den som till största nytta för mänskligheten ”har gjort ett bidrag till freden”.

”Ett bidrag till fred”, detta är själva kärnfelet. Ordet ”fred” förekommer inte i testamentet, utan ord om
djupt samarbete (förbrödring av folk) och nedrustning. ”Bidrag till fred” öppnar upp så mycket, ja, allt möjligt. Genom att tolka detta ord, fred , bortser kommittén från Nobels avsikt och hans egna, tydliga ord om
hur världen kan uppnå fred, nämligen genom globalt samarbete kring demilitarisering av nationerna.

I dagens läge, där ett tredje världskrig inte längre bara är en teoretisk möjlighet, utan en mycket verklig fara, hade det varit en fördel med pristagare som förespråkade samarbete och nedrustning. Men det ser inte Nobelkommittén som sin uppgift.

Starkt inslag av CIA-inflytande

På webbplatsen för Center for Civil Liberties står det tydligt att de finansieras av CIA-organisationen NED, USA:s utrikesdepartement, EU-kommissionen och Soros-organisationen Open Society Foundation.

I sina gratulationer skriver NED att dess ledare, Oleksandra Matviychuk , är en  2022 års NED Democracy Award- vinnare.

Memorial stöds också av NED/CIA. Ledaren Arseny Roginsky fick   2004 års NED Democracy Award för sin kamp mot de ryska myndigheterna, enligt NED:s webbplats .

Om Ales Bialiatski skriver NED:

Han grundade den ledande organisationen för övervakning och förespråkande av mänskliga rättigheter, Viasna, 1996, och har ägnat sitt liv åt att försvara mänsklig värdighet i ett av världens mest förtryckta samhällen. Under hans ledning har Viasna blivit synonymt med att försvara rättigheterna för förtrycksoffer, politiska fångar och deras familjer i Lukasjenkas Vitryssland och att lyfta fram de grymheter som regimen begått. Bialiatski hålls för närvarande i fängelse utan rättegång, hans andra långa frihetsberövande på grund av fördomade vedergällningsanklagelser.

NED:s ordförande gratulerar

Ales Bialiatski (längst till höger) dök upp i en panel med NED:s grundande president Carl Gershman (längst till vänster) vid Forum 2000-konferensen 2014. Foto: NED.

”NED gratulerar dessa modiga civilsamhällesledare från Vitryssland, Ryssland och Ukraina för deras outtröttliga arbete i frontlinjerna för att försvara demokratin och skydda mänskliga rättigheter inför stora motgångar”, säger NED:s vd och koncernchef Damon Wilson . ”Må deras arbete, och deras erkännande av Nobelkommittén, fortsätta att inspirera andra i den globala kampen för frihet.”

 

Föregående artikelNordstream: ”NATO utreder NATO”! Står Sverige och Danmark i tjänst hos terroristerna som sprängde Nordstream?
Nästa artikelMichael Hudson om euron utan Tyskland
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

20 KOMMENTARER

 1. jag har en fråga att man behöver kommiteer för mänskliga rättigheter i ryssland och vitryssland kan jag förstå de styrs ju av galna män men ukraina som är ett demokratiskt föredöme för helaeuropa och styrs av en klok fredsälskande man skall inte behöva kommite för mänskliga rättigheter eller? mvh eric

  • Hehe, en av de mest roliga kommentarer jag läst på länge. Förstår såklart att du är ironic, men tycker mig det andas/frustas en viss agitation mot Ryssland/Belaruss pga den oförmåga väst nu uppvisar. Hoppas jag har rätt/fel, men ett tips är att alltid först försöka förstå var inre frustration kommer från. Jo från sig själv och de lösningar man fastnat i.

   • Intressant..

    https://en.wikipedia.org/wiki/Amos_Hochstein

    Fortsättningsvis..

    ”In the long run, this logic should lead the members of the Three Seas Initiative to collectively leave the EU when it is no longer financially beneficial to them, as they have never shared its political objectives.”

    https://www.voltairenet.org/article217490.html

    Vad med oss?
    Några datapunkter…
    Norge-Danmark knuten till intermarium med den polska pipelinen, bägge länderna direkt underställda amerikansk militär med separata avtal utanför nato, alternativ också för Sverige som implicerad som behjälplig i attacken mot NS och fientlig till reparation riskerar att få sin natoansökan stoppad. Exporterar el och skyddar viktig basindustri och utländska investeringar i norrbotten genom att gå runt EU-policy med hjälp av elområden, har gott om uran samtidigt som ryskt kärnbränsle blir otillgängligt, förvarar 90% av sin guldreserv utomlands, det mesta i city of London.

 2. Allting i princip är sig olikt i fd väst. Vi ska bara haja det, 10 kanske 20% har gjort så. Samma mängd är i princip lost o på andra sidan skalan (visst, en del kan säkert börja glida över till de ngt mer smarta). Återstår 60-80. Av dom är det kanske 40% som förstått nånstans att här är problem o vill förändring, dvs är mer än mottagare av inform. De återstående 40, vet jag inte. Om det börjar närma sig 50, kommer vi börja se rejäla förändringar. Dvs till sabotörernas stora förfärelse. Problemet i mångt o mycket är dock att folk många gånger inte tror kanske att deras enskilda initiativ spelar nån roll (är den indirekta ”demokratins” roll att förmedla, att det spelar ingen roll vad du som enskild gör, mer än när du agerar röstslav vart 4e år). Direkt Folkomröstningsstyre eq Demokrati

 3. När lögnen blivit sanning – som situationen i väst -nu kan beskrivas! Då lever vi farligt!
  Hoppas innerligt att fler människor kommer till insikt när Nato angriper Nato i konflikten om Nordstream!

 4. Dagens skämt:
  …ukraina som är ett demokratiskt föredöme för hela europa och styrs av en klok fredsälskande man skall inte behöva kommite för mänskliga rättigheter…
  Bra jobbat, Eric lennart larsson! Var någonstans jobbar du som ståuppkomiker?

  • bäste Jeff våra sosse politiker säger att ukraina är en äkta demokrati vi skänker vapen och pengar till dem det gör vi bara till demokratiska stater vi säljer inte vapen till turkiet eller andra krigförande länder mvh eric ps jag är ironisk

   • Haha…Sverige säljer vapen till saudierna också som helt samvetslöst bombat sönder Jemen med hjälp av USA. Ironi är svårt att förmedla i text så det är bäst att förtydliga…Svenska regimens dubbelmoral är hemsk men de tror att dubbelmoral betyder dubbelt så bra moral!

 5. Jag har inget förtroende för det där Nobelpriset eller Nobelkomittén.
  Det har varit så under lång tid.
  Liksom rättsväsendet och även Svenska kyrkan har det övergripande blivit en arena för västvänsterpolitken. Eller västvärldenpolitiken.
  Kanske det ändra sig något nu med mer konservativ regering?
  Hanif Bali utsedd till skribent på liberala Expressen.
  Somliga ur den liberalfeministiska vänstern verkar blivit rabiata av deras progressiva mediebakslag.
  Händer väl inte så mycket men ändå uppfriskande tycker jag.
  Jag tror inte på autokratiska demokratier.
  Antingen ska det vara det ena eller andra.
  Jag har inget emot det förstnämnda.
  Ser man till länder som Ryssland och Belarus så verkar det politiska systemet funka bra.
  Där finns beslutsamhet och handlingskraft.
  Det ger styrka mot ekonomiska övermakter som ex. USA och Västeuropa men som verkar tappa ekonomiskt mot östländerna.
  Det är precis som USA levt över sina tillgångar och Västeuropa dras med i fallet på grund av beroendet från USA.

  Men till en annan sak.
  Det har varit en otäck explosion på Krimbron idag på morgonen.
  Det lutar mot en attack verkar det som.
  Förmodligen planlagd självmordsattack.
  Den utlösande faktorn ser ut att vara en bilbomb som utlösts i närheten av en tågtransport av lättflyktiga bränslen.
  Bensin, flygbränslen m.m. måste transporteras till Krimhalvön från Ryssland på något sätt.
  Järnväg är effektivt som tar stora tågvikter.
  Det är alltså exploderande bränsle som delvis raserat den stålarmerade betongbron.
  Det låter rimligt tycker jag.
  En sådan enorm hetta under brinntiden tål vare sig massiv betong eller stål.
  Betongen blir till pulver och stålarmering som mjuka spagetti.
  Allt faller samman som ett korthus.

  Nu kommer det jag fortfarande hävdar.
  Det är i principiellt samma strategi som islamisterna använde när de raserade Word Trade Center i New York.
  Trots diverse andra konspirationsteorier på den här bloggen.
  Om sprängningar exempelvis.
  Visst mycket är oklart men i det stora hela är det klart för mig i alla fall.
  Det finns alltid konspirationteoretiker och de som vill förvilla.
  Det får man räkna med bland kontroversiella händelser.

  Dessbättre verkar inte Krimbron förstörd som de två tvillingtornen.
  Inga mängder av döda heller.
  Ryssarna lagar säkert upp bron snarligen.
  Bron är viktig för infrastrukturen.

  Det är svårt att skydda mot terrorhandlingar.
  Både i USA och Ryssland.
  Samt i alla andra länder.
  Även Sverige.
  Hoppas ni inte glömt det islamistiska terrorattentatet i Stockholm med tjetjenaren och lastbilen in i det centrala köpcentret för några år sedan.

  I Ryssland är problemet Ukraina vars ukronazister och ukronationalister svikit Ryssland för USA och Västmakterna.
  Det är både landsförräderi och kulturförräderi på en och samma gång.
  Det är ett mycket allvarligt hot mot Ryssland som jag förstår måste stävjas med alla medel från ryska sidan.
  Vinna eller försvinna gäller.
  Livet är en kamp och en strid för överlevnaden.
  Det är mycket svårt att göra annorlunda.

  • Hej
   Möjligen något förhastad förklaring från mig ang. Krimbron.
   Men vi får se vad man kommer fram till.
   Enligt någon ”expert” från SVT kan det röra sig om stora mängder sprängmedel som detonerat avsiktligt på en lastbil som varit synlig.
   Det är också fullt trovärdigt.
   Bränsle från en tågtransport började brinna i varje fall.
   Kan i och för sig vara dieselolja till krigsfordon och civilsamhället.
   Det går åt mängder av sådant också men det blir inte den snabba explosionsverkan som vid bensin och flygfotogen.
   Explosionsartad hög värmeutveckling är också enormt förstörande.
   Det är atombombens hemska verkan.
   I princip allt förintas i den enorma hettan som atombombsdetonationen utvecklar.
   Jämför Hiroshima och Nagasaki.
   I princip allt försvann och bara en del förkolnade rester kvar.
   Hur kan USA och Västvärldens ledare utsätta oss för detta hemska hot bara för att ta landområden från Ryssarna?
   För det är vad saken handlar om.
   Att ha begäret till andras hus.
   Västeuropén är girig och vill hela tiden öka sin makt.
   Det funkar så länge mot länder som inte kan försvara sig.
   Men Ryssland har kapaciteten att försvara sig.
   Just det är hotet från våra ledare i sin vilda kamp att försvara ett orättvist samhällssystem som de själva representerar.

 6. Noterar att även ståuppkomiker skriver inlägg här,ja denna blogg är ju unik och tillåter alla diskussioner och inlägg. Vi har en knarkare till skådespelare i ett av världens mest korrupta länder som direkt offrat tusentals av sina landsmän till graven. Tusentals civila och soldater har offrats HELT i onödan. Förstörelsen ska jag EJ gå in på ens. En berusad skådespelare som fått stå på världens största scen HELA året nu,OCH utan att ha MINSTA lilla fred i tankarna, TVÄRTOM är det. Hotar och hänger ut alla länder och personer HELT öppet i media också,som inte hakar på Nato lägret och hata ALLT som har med Ryssland att göra. Ja vad ska man säga

 7. Erik, med ironi kommer man långt. Mer sådant o fått mig en del bra skratt. Mer ironi, jo tack. Att ta ngt allvarligt, när det går o skämta om det dvs , är precis det parasiterna vill. Det blir lågfrekvent, allvjaar, negativitet, ängslan osv. Medan skämt, memes, ironi, satir, kunskap, insikt, etc är högfrekvent. Det banditerna avskyr..för de kan då inte styra frekvensmässigt okontrollerat.. Jo, låter lite skruvat kanske, men ä så (tror jag)

 8. “Western Values” Now Include Celebrating Terrorist Attacks Against Civilian Infrastructure
  Eftersom ”ändamålen rättfärdigar medlen” i deras machiavelliska beräkningar, är till och med Krimbrons skador till följd av en trolig självmordsattack med lastbilsbomb värda att firas enligt Rysslands motståndare. Denna ståndpunkt misskrediterar totalt allt som USA:s ”regelbaserade ordning” påstår sig upprätthålla.

  Det USA-ledda Natos proxykrig mot Ryssland genom Ukraina har spunnits av Västs gyllene miljarder som en förmodad kamp till stöd för så kallade ”västerländska värderingar”, men dessa inkluderar nu ett märkligt tillägg till deras subjektiva föreställningar om ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter”: hyllar terroristattacker mot civil infrastruktur. Krimbron skadades precis som ett resultat av vad videofilmer mycket starkt antyder var en terroristattack med självmordsbombe, men ändå har viktiga influencers som Zelenskys senior rådgivare Mikhail Podolyak och den ökända Russiagate-konspirationsteoretikern Adam Kinzinger hyllat denna provokation, för att inte tala om deras många undersåtar i media och tillhörande troll.

  Deras inställning är att denna civila infrastruktur var dubbelanvändbar i betydelsen att ha militära tillämpningar relaterade till att logistiskt stödja Rysslands specialoperation i Ukraina, vilket därmed gör den till ett ”legitimt mål”. De citerar också Kievs motstånd mot dess konstruktion på territorium som det fortfarande hävdar som sitt eget trots att de inte kontrollerar det efter att lokalbefolkningen överväldigande röstade för att återförenas med sitt historiska ryska hemland våren 2014. Eftersom ”ändamålen rättfärdigar medlen” i sina machiavelliska beräkningar, till och med Krimbrons skador till följd av en trolig självmordsattack med lastbilsbomb är värda att firas. Denna ståndpunkt misskrediterar totalt allt som USA:s ”regelbaserade ordning” påstår sig upprätthålla.

  För att förklara, det konceptet har alltid varit inget annat än högljudande retorik för att dölja det godtyckliga genomförandet av dubbelmoral som syftar till att främja amerikanska intressen på alla andras bekostnad, särskilt dess geostrategiska rivaler som Rysslands, Kinas och Irans. I detta sammanhang bevisas hyckleriet genom att fördöma ISIS-liknande terroristattacker mot civil infrastruktur med dubbla användningsområden (vilket tekniskt refererar till varje bro i världen i olika utsträckning) närhelst de inträffar inom den vikande unipolära hegemonins ”inflytandesfär” samtidigt som de samtidigt berömma – och möjligen orkestrera eller till och med direkt utföra – sådana attacker närhelst de skadar konkurrenternas intressen.

  Däremot förenas länderna i Shanghai Cooperation Organization (SCO, som inkluderar USA:s ovan nämnda tre geostrategiska rivaler) genom sin grupps stadga genom deras delade principiella motstånd mot terrorism, separatism och extremism. Även i händelse av att de inledde fientligheter med en annan stat och bestämde sig för att inrikta sig på dess civila infrastruktur med dubbla användningsområden för att främja sina militär-strategiska mål, skulle de alltså göra det genom icke-terroristiska medel som konventionella attacker eller sabotage utan att böja sig för den gyllene miljardens nivå av en terroristattack med självmordsbomb som vad videofilmer mycket starkt antyder var ansvarig för att skada Krimbron.

  Genom att förvärra den moraliska klyftan mellan båda sidor, den USA-ledda västvärldens gyllene miljard och det BRICS-/SCO-ledda globala södern, försöker de förstnämndas nyckelinfluenser och deras anhängare inte ens hävda ”plausibel förnekelse” över denna terrorattack men de firar stolt på sociala medier. Realistiskt sett är det inte förvånande att deras sida tog till dessa medel av desperation för att tillfoga militär, mjuk makt och strategisk skada till sin ryska motståndare, men det var inte förväntat att de så öppet skulle prisa det som just hände. Denna observation visar att till och med de vet att konceptet ”regelbaserad ordning” är ihålig och egenintresserad retorik utformad för att tända på naiva publik.

  Genom att inse detta blir det tydligt att det nya kalla kriget mellan de unipolära och multipolära ”lägren” (i brist på en bättre beskrivning) är geostrategisk i sin kärna och inte drivs av ”värden” som den gyllene miljarden felaktigt hävdar. Förvisso upprätthåller det globala södern fortfarande sina självdeklarerade värderingar när det gäller hur dess medlemmar uppträder mitt i denna världsomspännande konkurrens under den globala systemiska övergången till multipolaritet, men deras tänkta ”ideologiska”/strukturella slutspel av ett mer demokratisk, jämlik och rättvis världsordning driver dem mycket mer än något annat. Genom att offentligt offra sina tidigare bekände antiterroristiska värderingar visade väst att det inte har någon ”moralisk överlägsenhet”.
  https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=3353

 9. Nobels fredspris har degenererat till en form av politisk aktivism, politisk agitation, och politisk verksamhet. Norska Nobel kommittén har nära nog blivit en agent för CIA, NED och USAs intressen i krig och död.

  • Och varför återkallades inte skurken Obamas fredspris av norskarna när de insåg att de gått på en blåsning? Nä, den skitkomitten som sitter i Oslo är bara korrupt och Nobel vrider sig i graven!

 10. Detta kan knappast vara Alfred Nobels vilja. Jag undrar om man inte på något rättsligt vis kan komma åt den korrumperade Nobelkommittén?

  Får man verkligen förolämpa de avlidna människorna och deras minnesfonder? Fråga någon som har juridisk utbildning!

  Om inte annat får väl Norrmännen döma dem i en folkdomstol efter en demokratisk revolution. Jag vet att ingen här är för ett snabbt humant dödsstraff med giljotin, men vad sägs om livslångt arbetsläger på svältgränsen i Sibirien?

  Skulle det kunna tillfredsställa folket och avskräcka psykopaterna bättre, månntro?

 11. @Martin Gustavsson – Valsamverkanspartiet 9 oktober, 2022 At 11:58
  ”Jag undrar om man inte på något rättsligt vis kan komma åt den korrumperade Nobelkommittén?”
  Svar på din fråga är NEJ!

  Nobelstiftelsen stämd över fredspriset
  Kontroversen om fredspriser som kopplas bort från Alfred Nobels specifika fredsvision kommer nu till en topp i en rättegång inledd av Mairead Maguire, en nobelpristagare; David Swanson, USA; Jan Oberg, Sverige; och Nobels fredsprisvakt. Ingen av ledamöterna i Nobelstiftelsens styrelse hade svarat när tidsfristen som anges i ett meddelande om tvister löpte ut på tisdag. Klagandena har kvar advokaten Kenneth Lewis, Stockholm, för att Stockholms tingsrätt ska förklara priset till EU som en olaglig användning av stiftelsens medel. I december 2012 följde inte ledamöterna i Nobelstiftelsens styrelse protester från fyra nobelpristagare, Mairead Maguire, Perez Esquivel, Desmond Tutu och International Peace Bureau, som i ett brev varnat för att ”EU är helt klart inte” fredsmästaren ”som Alfred Nobel hade i åtanke när han skrev sitt testamente.”
  https://worldbeyondwar.org/sv/nobel-foundation-sued-over-peace-prize/

  http://nobelwill.org/Stevning-151204.pdf

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here